Referències

”El periodista del diario El Punt Saül Gordillo se ha convertido en un experto seguidor de la blogosfera política e incluye en su bitácora una completa relación de políticos con blog propio. Destacan por su número los blogs socialistas y republicanos. El PSC, de hecho, ha animado todos sus miembros a crear blogs y los agrupa en una página. También Convergència i Unió ha incluido en su web un espacio para destacar los cuadernos de sus dirigentes y militantes activos en la blogosfera.”

Vicent Partal, bajo la dirección de José M. Cerezo

La blogosfera hispana: pioneros de la cultura digital

Fundación France Telecom España. 2006

 

***

 

L'amic Manel Cuyàs, a qui tinc en alta estima i consideració per moltes raons, acaba de crear la millor definició de la generació a la qual toca gestionar –que no resoldre, perquè això és més complicat– el conflicte heretat per la generació precedent: és a dir, el poliedre que és la causa catalana. En diu, lúcidament, "Generació bloc". Fa referència al canal d'expressió que caracteritza aquesta generació, en la qual m'incloc per raons no tant d'edat (ja sóc massa gran) sinó per tarannà i format. I cita el meu amic Saül Gordillo, que és un referent a la xarxa de blocaires i que s'ha guanyat a pols un lloc entre els analistes de referència d'aquest país.

Carles Puigdemont, periodista i exdirector de l’Agència Catalana de Notícies

Generació Bloc

22 d’octubre de 2006

 

***

 

Saül Gordillo, periodista, lo tuvo claro desde el principio: había que seguir los blogs políticos, analizar sus ideas y utilizarlos como fuente privilegiada para entender la política real. Y lo hizo con ánimo enciclopedista. Por eso no es de extrañar su nueva iniciativa, una muestra de la importancia de los blogs entre los políticos y entre quienes siguen la actividad política intensamente. Saül es uno de los grandes referentes de la blogopolítica catalana. Su blog era una blogoenciclopedia y Poliblogs será un foro político de referencia cuando el interfaz de la democracia cambia (aunque a veces no tanto como parece).

Juan Varela, periodista

Poliblocs.cat para empaparse de blogopolítica

Periodistas 21. 17 de febrer de 2007

 

***

 

Em fa il·lusió que sigui Saül Gordillo, company d'El Punt, el nou director de l'Agència Catalana de Notícies. En els darrers mesos, hem parlat sovint amb en Saül sobre les TIC i les noves perspectives que ofereixen els blocs a Internet i com ens permeten establir nous vincles d'interactuació. Aquesta és la paraula. Interactuar. I el vincle amb en Saül s'ha establert d'aquesta manera. I a mida que ho fèiem creixia el seu treball a la xarxa i el seu mèrit, i també era reconegut cada vegada per més periodistes, especialment pel Manuel Cuyàs (el seu mestre a El Punt del Maresme), i també pels polítics de tots nivells.

Eduard Batlle, periodista

Bon projecte per a Saül Gordillo

21 de febrer de 2007

 

***

 

El meu amic Saül Gordillo serà el nou director de l’Agència Catalana de Notícies. L’alegria és doble: m’alegra saber que els responsables de l’agència el tenen en la consideració professional que a mi em mereix, i m’alegra que dirigeixi un projecte del qual vaig ser fundador i el primer director. La capacitat de treball, la preparació professional i la capacitat de comprensió del llenguatge comunicatiu i nacional que ha demostrat són garantia que l’ACN mantindrà el sentit per la qual va ser pensada. Crec que, almenys en aquesta ocasió, no hem perdut un llençol sinó que hem guanyat un joc de llit sencer.

Carles Puigdemont, periodista i exdirector de l’Agència Catalana de Notícies

Felicitats, Saül!

21 de febrer de 2007

 

***

Saül Gordillo, amigo y uno de los referentes de la blogosfera política catalana, deja El Punt para convertirse en director de la Agència Catalana de Notícies en sustitución de Joan Besson tras su salida de diciembre de 2006. Gordillo tiene una larga trayectoria profesional en la prensa local catalana y su blog se ha convertido en un nodo fundamental para seguir la política catalana en la blogosfera.
Hace pocos días anunciaba la puesta en marcha de Poliblogs.cat, un agregador de blogs políticos.

Juan Varela, periodista

Gordillo, director de la Agencia Catalana de Noticias

Periodistas 21. 22 de febrer de 2007

 

***

 

Divendres a la tarda vaig participar en una classe a la Universitat Ramon Llull sobre blocs i política. El professor era David Miró i ens havia convidat a Saül Gordillo (periodista, internauta, blocaire, expert en la blogosfera catalana, impulsor de Poliblocs i recentment nomenat director de l’Agència Catalana de Notícies), a Marc Roma, impulsor de l’Olla de Grills, i a mi. Ens ho vam passar d’allò més bé i Saül Gordillo va tenir l’amabilitat de regalar-me i dedicar-me el seu darrer llibre Nació.cat (editat per Mina, Grup 62) que explica fil per randa l’aventura per aconseguir el domini puntCAT. Una aventura a la que, modestament, vaig contribuir a instàncies d’Amadeu Abril, veritable pare de la criatura. Una criatura que no hagués arribat a néixer sense la complicitat de l’avui president de la Generalitat i llavors Ministre d’Indústria.

Miquel Iceta, diputat del Parlament de Catalunya

Debats oberts

Diari de Miquel Iceta. 1 de juliol de 2007

 

***

 

M'ha agradat :) L'he llegit d'una glopada, com qui devora els darrers capítols d'una novel·la que l'ha enganxat. Ha ajudat a la meva curiositat el fet que estigués ben escrit, d'una forma àgil, periodística i documentada. Felicitats a en Saül Gordillo, el seu autor. Parlo de la primera part del llibre, on s'explica com va anar la consecució del domini .cat. Trobo molt bé que aquella aventura s'hagi posat per escrit, és un document de la història de la ciberCatalunya i ojalà n'hi haguessin més. Aprofito per fer saber a Òmnium Cultural que fa temps em balla pel cap escriure la història dels orígens de les xarxes telemàtiques a Catalunya. Quan vulgueu en parlem :)

Mercè Molist, periodista especialitzada en Internet i ciberdrets

He llegit Nació.cat

Port 666. 16 de juliol de 2007

 

***

 

“Si volen conèixer tot el procés que va conduir a l’èxit final del .cat, vostès han de llegir el llibre ‘Nació.cat‘. L’ha escrit Saül Gordillo, antic periodista d’aquesta casa, actual director de l’Agència Catalana de Notícies i un dels internautes més valorats de Catalunya gràcies a un bloc que és de referència per a tots els navegadors i blocaires catalans.”

Manuel Cuyàs (1952-2020), periodista i escriptor

El ple domini de la terra

El Punt. 7 d’octubre del 2007

 

***

 

”Fa anys que llegeixo blocs, selecciono els que em semblen interessants i els guardo als favorits. I va ser així que vaig descobrir Saül Gordillo, blocaire de referència i per a mi l’autèntic introductor a la cultura 2.0, és a dir, la persona que em va convidar a travessar el llindar, a no quedar-me com un mer espectador i a fer el pas a ser agent actiu. Vaig descobrir la Xarxa amb les seves virtuts i els seus defectes, amb les seves imperfeccions i amb l’enorme potencialitat que arriba a tenir. L’efecte ja era imparable.”

Ernest Benach i Pascual, president del Parlament de Catalunya

#Política 2.0

Angle Editorial. Febrer de 2010

 

***

 

Al periodista actual se li obren molts reptes i també un bon grapat de dubtes. De manera amena i competent un periodista de raça com és Saül Gordillo, director de l’Agència Catalana de Notícies (ACN), ha escrit ‘Superperiodistes en l’era de la sobreinformació’, ampliació d’una conferència acadèmica que acaba de publicar l’editorial de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), adreçada tant a la gent del ram com del carrer, en què analitza les oportunitats i les amenaces del periodisme del segle XXI i que és una bona manera de mirar al futur, de cara.

Josep Ferrer i Costa

Superperiodistes

El Punt. 18 de setembre del 2010

 

***

 

”Quan els que mirem cap al futur som els periodistes, hem d’apostar perquè la gent pugui conformar lliurement l’opinió pròpia i amb eines fiables. I, aquest propòsit, enfront de la missatgeria de tot ordre que circula pel ciberespai i del risc de camuflament o d’opacitat dels seus promotors i redifusors, només serà viable si el resultat de l’activitat periodística es fa imprescindible en la mesura que permeti discriminar els missatges interessants i evitar el desori general. És a dir, si calen periodistes per escapolir-nos de l’engany i la confusió generals. A les conegudes amenaces a l’ofici cal afegir, ja ara, l’impacte massiu de les tecnologies digitals, com diu Gordillo (2010).”

Joaquim Maria Puyal i Ortiga

Aicnàlubma. Reflexions sobre la societat i els mitjans. Propostes per a la nova televisió

Columna Edicions. Febrer de 2011

 

***

 

”Cal fer una menció especial del model de l’ACN, és a dir, de la creació i desplegament de l’Agència Catalana de Notícies com a agència plenament dissenyada per a treballar i donar serveis via Internet. Apareguda a Girona el 1999, per donar serveis als mitjans locals i comarcals, l’ACN es transformà a mitjan dècada en agència nacional catalana, amb obertura de la redacció de Barcelona. El 2011, l’agència comptava amb delegacions a Madrid, Brussel·les, París, Berlín, Londres i Nova York, a més de les Illes Balears i el País Valencià. El periodista Saül Gordillo, director de l’agència en els anteriors quatre anys, reconeixia que “la visibilitat de l’Agència en aquesta última etapa ha estat espectacular”, ja que havia passat de 180 a més de 250 clients entre mitjans de comunicació d’arreu de l’Estat. A més, el 2011 l’ACN posà en marxa el portal d’actualitat catalana en anglès Catalan News Agency, amb la pretensió “d’explicar Catalunya al món”. El 2012, amb una plantilla de 90 treballadors, l’ACN recordava que havia estat pionera en l’ús de les tecnologies de la informació, l’organització descentralitzada i el teletreball aplicats a un entorn periodístic virtual.”

Josep Gifreu

El català a l’espai de comunicació. El procés de normalització de la llengua als mèdia (1976-2013)

Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona. Juny de 2014

 

***

 

”Agencias tradicionales como ANSA (Italia) y LUSA (Portugal) ya han mostrado su interés por el “modelo ACN”, construido con redactores multimedia, distribuidos por todo el territorio catalán y conectados a través de una redacción virtual (Gordillo y Nogué, 2008) que constituye una de las apuestas “más decididas y avanzadas de periodismo polivalente en España” (Masip y Micó, 2009). Un solo periodista de la ACN capta material para la prensa, la radio y la televisión en una única salida. Lo publica todo en internet, en el portal de la Agència, desde donde lo toman los medios. Se trata de una iniciativa que trasciende la presentación de los antiguos teletipos o despachos.

Guillem Sànchez Marín

La polivalencia periodística de las agencias de noticias. El caso de la ACN y los de EFE, EP, AFP y ANSA

Editorial UOC. Desembre de 2015

 

***

 

”El 2007 serà Saül Gordillo qui n’ocuparà la direcció [de l’Agència Catalana de Notícies] durant quatre anys, a proposta d’ERC, que governa la Generalitat amb PSC i ICV. Puigdemont felicita des del seu blog públicament Gordillo, amb qui manté una bona amistat, i afirma que “la capacitat de treball, la preparació professional i la capacitat de comprensió del llenguatge comunicatiu i nacional queda demostrat són garantia que l’ACN mantindrà el sentit per la qual va ser pensada”. I envia un missatge adreçat a qui correspongui: “Crec que, almenys en aquesta ocasió, no hem perdut un llençol sinó que hem guanyat un joc de llit sencer”.”

Jordi Grau i Ramió

Puigdemont, el president @KRLS

Pòrtic. Març de 2016

 

***

 

”Diguin el que diguin, en Saül és un periodista que ha picat molta pedra, que ha fet molt de carrer, i amb una trajectòria professional gens sospitosa d’haver estat al servei de cap partit. En Saül és un periodista de raça, novell a la ràdio, potser sí, però veterà i insubornable davant l’exercici de la professió. Personalment, penso que el seu nomenament com a director de Catalunya Ràdio ajuda a dignificar el periodisme i els periodistes i espero que el temps demostri l’encert d’haver apostat per un professional bregat i amb una carrera inequívocament independent.”

Josep Maria Flores

De pedra picada. Retrat íntim del president Carles Puigdemont

Angle Editorial. Març de 2016

 

***

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí