Cuyàs: “Saül, nano, que em deixes mig jubilat”

Article de Manuel Cuyàs per a una portada de comiat d’El Punt del 9 de març del 2007, quan vaig marxar a dirigir l’ACN

Cuyàs: “Saül, nano, que em deixes mig jubilat”
Redacció d'El Punt del Maresme, al camí de la Geganta. Mataró. 2001

Un pres d’Alcatraz que es deia Burt Lancaster s’avorria tant que a còpia d’observar els ocells es va convertir en un dels ornitòlegs més importants del món. A en Saül el van posar de cara a la paret, i per matar el tedi es va inventar els blocs, un giny que immediatament va tenir acceptació i que ara fan servir fins i tot els americans, els xinesos (amb censura), en Miquel Iceta, en Carles Puigdemont, en Ramon Bassas i Pasqual Maragall fins que se’n va avorrir.

Es veu que entre els blocs, internet i els digitals els diaris de paper tenen els dies i els minuts comptats i els que només sabem fer diaris de paper som material de rebuig i de jubilació. Jo ja sabia que un dia en Saül i tota la seva colla (Montse Martínez, Josep Maria Flores, Eva Font, Laura Juanola, la colla del Maresme) em jubilarien però no em pensava pas que fos d’aquesta manera tan trista. Uns se’n van, l’altre no sé que té ara amb en Cuní i en Saül no solament se’n va sinó que té la fórmula del giny que m’ha d’expulsar de l’ofici. Això no és una jubilació, això és una agonia i ja em veig d’aquí uns anys o uns dies o uns minuts sol en aquesta redacció apagant el llum i tancant la porta perquè no quedaran ni els conserges que saber fer claus de judo com tots els telefonistes com cal.

Ara seriosament. La gent perquè no l’ha conegut i l’ha vist sempre com un autista deambulant per la casa de Tàpies, però en Saül és un periodista de primer ordre que a més de blocs sap omplir ell tot sol diaris sencers, siguin de paper o de plasma. Va dirigir l’edició de Maresme quan un servidor ho va deixar i havia obert la de Rubí quan en Vall, que li tenia dipositada tota la confiança, li ho va manar. A la Generalitat ho han vist d’una hora lluny perquè el govern també disposa de gent que no té pa a l’ull encara que sembli el contrari, i li han fet un contracte perquè dirigeixi l’ACN. Aquest nano promet, ja ho deia jo fins i tot quan m’hi barallava. Que qui és en Vall? El que mana, el que si no s’espavila a fer blocs i digitalitzacions també serà carn de jubilació.

(Article de Manuel Cuyàs per a un portada de comiat de Saül Gordillo d’El Punt, de 9 de març de 2007.)

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí