Catalunya Ràdio 2016
Canvi profund en l’oferta de continguts de Catalunya Ràdio amb l’arribada de la nova direcció, sense renunciar al compromís amb el servei públic i la incidència social
El creixement digital ha estat espectacular gràcies a apostes de continguts com Adolescents iCat, que fa el salt a programa diari d’iCat a Catalunya Ràdio, i amb una estratègia a YouTube i xarxes socials per captar nova audiència i rejovenir-la
Catalunya Ràdio va tancar el 2019 amb el tercer millor resultat d’audiència anual de la seva història, amb 633.000 oients diaris segons l’EGM, i uns registres digitals al voltant del milió d’usuaris únics mensuals segons ComsCore. Catalunya Ràdio havia obtingut 644.000 oients diaris el 2018, mentre que el 2017 es va situar en 635.000. L’actualitat informativa, amb el judici i les reaccions a la sentència del procés, i la celebració al llarg de l’any de diverses eleccions —municipals, europees, al Congrés i al Senat—, van contribuir a un major consum de ràdio, tant en format tradicional com digital. Catalunya Ràdio va assolir en l’últim EGM del 2019 el lideratge del cap de setmana, amb uns grans resultats dels programes ‘El suplement’ i ‘Tot gira’. En l’oferta esportiva, es va consolidar la proposta renovadora de les transmissions del Barça, amb ‘La TdT’ de Ricard Torquemada.
En l’àmbit digital, el creixement de les emissores de Catalunya Ràdio ha estat espectacular gràcies a apostes de continguts com ‘Adolescents iCat’ de Roger Carandell, que fa el salt a programa diari tant a iCat com a Catalunya Ràdio, i amb una estratègia a YouTube i xarxes socials que ha permès captar nova audiència i rejovenir-la. Altres nous continguts com ‘iCatKids’ van adreçats a públic jove o infantil. Aquests programes es difonen per FM però també per internet amb imatge gràcies a les prestacions del nou estudi 2 de Catalunya Ràdio, situat a les instal·lacions de Diagonal 614, que s’estrena al setembre del 2019 i permet fer un salt en l’aposta per la ‘ràdio visual’. Es tracta d’un estudi de ràdio que esdevé plató de televisió amb 4 càmeres per ajudar a difondre els continguts en l’entorn digital, amb una imatge i prestacions molt avançades i capdavanteres. Des d’aquest estudi també s’emeten els continguts del programa de videojocs ‘Generació digital’ en format ‘ràdio visual’.
Entre les novetats de l’oferta de continguts de Catalunya Ràdio durant el 2019 destaquen el concurs ‘L’apocalipsi’ d’”El matí de Catalunya Ràdio”, amb Elisenda Carod, Elisenda Pineda i Charlie Pee; ‘Les dones i els dies’, amb Montse Virgili; el programa d’humor ‘APM?’, amb Xavi Cazorla, Ernest Codina i Joel Díaz; i la incorporació de Laura Rosel a l’anàlisi del ‘Catalunya nit’. Ha estat un any destacat per les sortides i els programes especials de l’emissora, molt vinculats a l’actualitat peròtambé basats en projectes estratègics com el Dia Mundial de la Ràdio que exemplifica el moviment de la ràdio pública.
iCat ha consolidat durant l’exercici el retorn a l’FM amb bons registres digitals i d’audiència en FM, i una oferta cultural i musical més robusta que ha generat consens i satisfacció entre el sector i els actors culturals per l’àmplia proposta amb programes temàtics. Catalunya Música ha iniciat una nova etapa de rellançament i modernització amb la incorporació de la coordinadora Pilar Cugat, que té com a objectiu ampliar públics i rejovenir l’audiència de l’emissora de música clàssica i contemporània. Aquestes emissores, juntament amb Catalunya Informació i Catalunya Ràdio, disposen des del 2019 d’una skill pròpia als assistents de veu Alexa d’Amazon per escoltar la ràdio en directe però també per consumir podcasts a la carta. La ràdio pública és líder en innovació amb l’estrena de la seva presència a Alexa, però també amb la millora de la distribució dels àudios en podcasts i a través de totes les xarxes socials. També a través del servei de missatgeria Telegram, on diàriament es recopila una tria dels millors continguts de les emissores per als usuaris presents en aquesta plataforma.
Catalunya Ràdio ha tancat el 2019 amb una audiència de 633.000 oients diaris, segons les dades de l’EGM. Pel que fa als canals del grup d’emissores de Catalunya Ràdio, Catalunya Informació ha aconseguit una audiència de 98.000 oients diaris, iCat 28.000, i Catalunya Música ha aconseguit una audiència de 27.000 oients diaris.
Segons les dades de l’EGM, mig milió d’oients (493.000) han escoltat cada dia durant el 2019 el magazín matinal “El matí de Catalunya Ràdio“, el programa més escoltat de l’emissora, seguit del magazín matinal del cap de setmana, “El suplement”, que ha aconseguit 364.000 oients el cap de setmana.
El “Catalunya migdia“ ha obtingut una audiència de 136.000 oients diaris de dilluns a divendres i es manté com l’informatiu més escoltat de Catalunya; l’edició dels caps de setmana ha liderat també la seva franja amb 54.000 oients. Pel que fa a l’informatiu “Catalunya vespre“, incrementa la seva audiència i arriba als 75.000 oients. Pel que fa als esports, el programa esportiu de les tardes del cap de setmana, “Tot gira“, ha arribat als 206.000 oients els dissabtes i diumenges; el programa esportiu nocturn d’entre setmana, “El club de la mitjanit“, ha aconseguit 62.000 oients, i “Tot costa“ ha arribat als 79.000 oients. El magazín de les tardes, “Estat de Gràcia“, ha aconseguit 99.000 oients, i el programa “Popap“ es manté en els 78.000 oients diaris. El programa d’entrevistes “Crims““ tanca l’any sent el programa més escoltat en la seva franja horari amb 58.000 oients els dissabtes i amb 43.000 oients en aquesta primera temporada en que també s’emet els diumenges, i “El divan“ també lidera la seva nova franja amb 34.000 oients.
També han obtingut bons resultats “Revolució 4.0“ amb 43.000 oients, “Solidaris amb 60.000 oients, “Ciutat Maragda“ amb 26.000 oients i cal destacar la incorporació aquesta temporada a la graella de Catalunya Ràdio del programa“ Adolescents iCat“, les matinades de dilluns a divendres a la recerca del públic jove. El programa, en un sol trimestre en antena ha aconseguit el lideratge en la seva franja de 0.30 a 1.00 de la matinada amb 30.000 oients diaris.
Els Serveis Informatius del grup d’emissores de Catalunya Ràdio continuen mantenint el compromís amb l’exercici del periodisme, en llibertat, amb transparència, en compliment del codi deontològic de la professió i del llibre d’estil de la CCMA i, sobretot, amb vocació de servei públic. La redacció dels Serveis Informatius genera continguts per als programes informatius de Catalunya Ràdio, per al canal de 24 hores Catalunya Informació, per als programes de Catalunya Ràdio i, des del 2014, per al portal www.catradio.cat i el portal de notícies de la CCMA, el 324.cat.
Procés polític i electoral
El 2019 ha estat una vegada més un any intens informativament. Això ha requerit alguns desplegaments i programes especials, sobretot per donar cobertura al judici del procés, que ens va requerir un esforç informatiu especial.
El judici del procés va acaparar totes les mirades l’any 2019. Les transmissions en directe de les declaracions inicials dels acusats i dels principals testimonis van fer reviure el referèndum de l’1-O. El judici va arrencar el 12 de febrer i va quedar vist per a sentència el 12 de juny. Es van asseure al banc dels acusats: Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Raül Romeva, Joaquim Forn, Carles Mundó, Meritxell Borràs, Santi Vila, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Entre els testimonis que van anar al Suprem: Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría, Ada Colau, Roger Torrent, Iñigo Urkullu, el coronel Diego Pérez de los Cobos o el major Josep Lluís Trapero. La sentència, que suma 100 anys de presó per als 12 processats, es va fer pública el 14 d’octubre. Tot aquest procés es va cobrir amb dues persones seguint les sessions al Tribunal Suprem a Madrid (Roser Perera i Maria Núria Revetlle) i una persona dedicada exclusivament a aquest fet a Barcelona, Judit Perpinyà. A més a més, es van fer programes especials des de Madrid durant diversos dies tant a l’inici com al final de totes les sessions. Es van fer des de Madrid “El matí de Catalunya Ràdio”, amb Mònica Terribas; el “Catalunya migdia”, amb Òscar Fernández, i el “Catalunya vespre”, amb Kílian Sebrià i Laura Rosel. Tot aquest desplegament va anar acompanyat de continguts exclusius fets per als webs de la CCMA, ja fos catradio.cat o el 324.cat.
Però si el judici va requerir un desplegament i esforços especials, la sentència no va ser menys, ja que va desencadenar una onada protestes al carrer amb aldarulls diaris. Una de les primeres grans mobilitzacions —el mateix dia que es va fer pública la sentència, el 14 d’octubre— va ser l’ocupació, i la paralització, de l’aeroport de Barcelona convocada per un nou moviment anomenat Tsunami Democràtic. Aquells mateixos dies, l’ANC i Òmnium van convocar la Marxa per la Llibertat, que va recórrer el país a peu fins a Barcelona on, aquell vespre, una convocatòria davant de la Comandància de la Policia a la Via Laietana va acabar amb una batalla campal entre policia i manifestants. Es calcula que en tots els dies de manifestacions hi va haver més de 200 detinguts i més de 700 ferits. Durant tots aquells dies també es van fer programes especials de manera permanent i fins a la matinada cada dia, amb Laura Rosel en antena. Els nostres redactors van estar cada dia al carrer donant cobertura als aldarulls per tot el territori, redactors de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida.
Processos electorals
Les eleccions generals del 28 d’abril van donar com guanyador el PSOE i Pedro Sánchez va obrir un llarg procés negociador per formar govern que va acabar en fracàs. La clau de la governança la tenia el partit Ciutadans, d’Albert Rivera, que es va negar fins gairebé l’últim moment a pactar amb Pedro Sánchez. Així, el país es va veure abocat a la repetició electoral en una nova convocatòria el 10 de novembre. Després d’aquestes eleccions, el PSOE i Podem van posar les bases de seguida d’un govern de coalició, el primer de l’actual era democràtica, que necessitava encara el suport d’altres partits per aconseguir la investidura. Les negociacions entre el PSOE i ERC es van allargar durant setmanes, fins passat el Cap d’Any.
El desplegament per fer una campanya electoral va ser com sempre molt exhaustiu. A més a més es van fer programes especials tant per a la jornada electoral com per a la nit, per tal de seguir en directe el recompte de vots i la proclamació dels guanyadors. Les eleccions municipals del 26 de maig van situar ERC com la força més votada a la ciutat de Barcelona però l’alcaldia va acabar en mans, de nou, d’Ada Colau després que el regidor Manuel Valls, que es va presentar al costat de les sigles de Ciutadans, li va donar suport. A la resta de Catalunya, el reposicionament d’algunes aliances va fer que un pacte entre ERC, PSC i CUP acabés amb 32 anys de governs de CiU a Sant Cugat, o a Lleida un pacte entre ERC, JxCat i els comuns acabés amb 40 anys d’hegemonia socialista a la ciutat. El PSC va mantenir la presidència de la Diputació, després d’un pacte amb JxCat. En aquesta ocasió també es va fer desplegament durant la campanya electoral amb els nostres corresponsals a tot el territori per donar cobertura a les eleccions que estan més a prop dels ciutadans i explicar algunes de les claus polítiques, socials i culturals de molts municipis. També hi va haver un programa especial la nit de les eleccions. Tots els programes electorals van estar comandats per Mònica Terribas, Òscar Fernández i Laura Rosel. Després dels dos processos electorals es va fer un ampli seguiment sobre la formació dels governs.
Del capítol polític d’aquest 2019 destaca també que el 24 d’octubre es va exhumar el cadàver de Franco d’El Valle de los Caídos. Era una promesa electoral que Pedro Sánchez va fer efectiva després de superar els entrebancs judicials que li va posar la família del dictador. Després d’una polèmica retransmissió televisiva i els aires d’exaltació del franquisme que es van respirar aquells dies, el cos del dictador ja reposa al cementiri de Mingorrubio, al panteó de la família Franco. D’aquests fets també se’n va fer una cobertura especial, amb enviats a Madrid que van treballar conjuntament amb els nostres periodistes de la delegació, comandats pel delegat de la CCMA, Albert Calatrava.
Societat
El 2019 hi va haver diversos fets excepcionals que van centrar la nostra atenció informativa. Un d’aquests va ser l’incendi de la Catedral de Notre-Dame de París, on vam enviar una redactora, Montse Poblet, per fer-ne el seguiment. D’altra banda, les tempestes del setembre que van afectar el País Valencià, Múrcia i Albacete, i que van ser mortals, van merèixer els esforços de la redacció per informar des del lloc dels fets i la nostra delegada a Tarragona, Coia Ballesté, s’hi va desplaçar per informar-ne en primera persona. Des de la delegació de Tarragona, comandada per la Coia Ballesté , també es van fer càrrec de les destrosses ocasionades pel temporal Gloria a la Conca de Barberà a l’octubre. A més a més de la Coia Ballesté hi van treballar nit i dia Clara Chavarria, Ricard Buigues i Manel Sastre.
Les comarques del sud de Catalunya aquest 2019 han estat sovint protagonistes de la informació. També els nostres periodistes a Tarragona van informar sobre l’incendi de la Torre de l'Espanyol al juny, o l’incendi de la Ribera d'Ebre. Va ser l'incendi més virulent de Catalunya després dels focs de l'Alt Empordà del 2012. Al desembre, des de la secció de Societat es va fer cobertura de la Cimera del Clima de Madrid, després de suspendre’s l’edició que se n’havia de fer a Xile.
Internacional
En l’àmbit internacional, durant aquest 2019 hem informat àmpliament de l’impeachment contra el president dels Estats Units, Donald Trump, que va ser el punt culminant de l’anomenat Rússiagate. Des del Estats Units també hem informat àmpliament de la tria del candidat demòcrata. La presidència de Donald Trump és informativament rica: al febrer va declarar l'emergència nacional per poder ampliar el mur amb Mèxic, per privar així que passessin els migrats procedents de Guatemala, Hondures... Tota la informació dels Estats Units l’hem cobert amb la nostra corresponsal Geni Lozano.
Tot i que el 2019 havia de ser l’any del Brexit, finalment es va ajornar fins al gener del 2020. Pel camí, però, va dimitir la primera ministra del Regne Unit, Theresa May; va arribar al poder Boris Johnson, i s'ha polaritzat més el país, acompanyat per la incertesa econòmica global. Tota la informació de la Gran Bretanya l’hem cobert amb el nostre corresponsal Sergi Mulero.
També hem prestat una atenció especial a les eleccions europees, que al maig van deixar un Parlament Europeu sense bipartidisme clar perquè els liberals van augmentar la seva presència, igual que els Verds i l'extrema dreta europea. La Comissió Europea d'Úrsula Von der Leyen va prendre possessió al desembre. Tota la informació de la Unió Europea l’ha cobert el nostre corresponsal Jordi Baró. També Itàlia ha estat un dels focus d’interès informatiu del 2019. A l'estiu va caure el govern de coalició de la Lliga i el Moviment 5 Estrelles. Just abans, el ministre de l’Interior, Mateo Salvini, havia adoptat mesures contra els vaixells de diverses ONG que salvaven immigrants al mar. Tota la crisi italiana l’hem seguit amb el nostre corresponsal a Roma, Eduard Rubió, i amb l’enviat especial a Lampedusa Sergi Roca, el nostre cap d’Internacional.
Les protestes a Hong Kong també han capitalitzat bona part dels nostres informatius. Hem donat cobertura a les protestes contra la llei d'extradició i, en definitiva, contra la influència de la Xina, que es van allargar uns quants mesos. Tot, amb les cròniques del nostre corresponsal a Pequín, Francesc Canals (en ocasions com a enviat especial a Hong Kong).
Economia
La guerra comercial entre els Estats Units i la Xina ha estat un dels grans temes de l’economia mundial. Ho hem cobert amb els nostres corresponsals Geni Lozano des de Washington i Francesc Canals des de Pequín. Pel que fa a l’economia domèstica, ens hem fixat en temes com les reclamacions de l’IRPF per les baixes de maternitat; l’ERO de Caixabank, on hi va haver més de 2.000 baixes voluntàries; i les mobilitzacions en el conflicte entre els taxis i les empreses de VTC, amb les vagues dels taxistes, les marxes lentes i, finalment, la marxa de Barcelona d’Uber i Cabify.
Des de la secció d’Economia també s’han cobert la vaga general convocada el 21 de febrer, coincidint amb el judici del procés; la vaga general feminista del 8 de març, i la vaga general independentista del 18 d’octubre, així com les manifestacions i convocatòries de la Marea Pensionista en defensa del sistema públic. També es va cobrir el Mobile World Congress i la vaga de metro o les vagues de Ryanair per l’ERO que va acabar tancant algunes de les seves bases. També les vagues dels treballadors de terra d’Ibèria i Trablisa a l’Aeroport de Barcelona.
Cultura
En l’àmbit de la cultura, el 2019 hem fet programes especials per la gala dels Premis Gaudí del cinema català en emissió conjunta Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, i també de la cerimònia dels Oscars, amb la nostra corresponsal als Estats Units, Geni Lozano. També hem fet una cobertura especial de la gala d’entrega dels Premis Goya. El nostre corresponsal a Alemanya va informar de la Berlinale i Marc Garriga va ser enviat especial al Festival de Cinema de Màlaga, al Festival de Cinema de Canes, al de Sant Sebastià i al Festival de Cinema Fantàstic de Sitges.
Com cada any es va desplegar un dispositiu especial per Sant Jordi i pels grans festivals de música, com el Primavera Sound, el Cruïlla, el Vida, el Sónar, el Festival de la Porta Ferrada o els de Cap Roig i Peralada, així com per la Shubertíada i el Mercat de Música Viva de Vic. En l’àmbit de les arts escèniques, el nostre especialista Pep Vila va donar cobertura al Festival Grec, a la Fira Tàrrega de Teatre al Carrer, així com al festival Temporada Alta de Girona, conjuntament amb els periodistes de la nostra delegació, especialment Maria Rovira.
El redactor Òscar Callau, encarregat de les arts plàstiques, va ser enviat especial a la Biennal d’Arquitectura de Venècia, i des de la delegació de Girona es va donar cobertura al Festival de Fotoperiodisme Visa Pour l’Image de Perpinyà. Altres cobertures informatives del 2019 van ser la Patum de Berga; una nova edició de l’entrega d’estrelles Michelin, a Sevilla; la gala dels premis Enderrock a les Balears, que va cobrir la nostra corresponsal Lali Ferrer, o els actes del 250è aniversari del naixement de Beethoven, que va cobrir el nostre corresponsal a Alemanya.
Durant el 2019 s’ha mantingut el format els informatius de Catalunya Ràdio. Els dos grans informatius són de dues hores, la primera d’informació i la segona dedicada a l’anàlisi i la tertúlia.
“Catalunya migdia” de 14 a 16 h. Amb Òscar Fernández i Empar Moliner. L’editor del “Catalunya migdia” és Òscar Fernández, que dedica 40 minuts a la informació general i 20 minuts als esports. El “Catalunya migdia” ofereix el primer repàs complet de l’actualitat del matí, amb connexions en directe i entrevistes, i manté la desconnexió territorial de cinc minuts i aproximadament 15 minuts d’informació esportiva. A les 15 h s’incorpora a l’antena, acompanyant Òscar Fernández, Empar Moliner, i tots dos condueixen l’anàlisi i la tertúlia fins a les 16 h.
“Catalunya nit” de 21 a 23 h, amb Kílian Sebrià i Laura Rosel. Aquest 2019 s’ha reorientat el programa i se n’ha canviat el nom; ara es diu “Catalunya nit” (anteriorment era “Catalunya vespre”), tot i haver mantingut l’horari d’emissió. Aquesta temporada, Kílian Sebrià s’ha fet càrrec de l’hora informativa de 21 a 22 h i hem incorporat Laura Rosel per fer l’hora d’anàlisi, de 22 a 23 h.
“L’informatiu d’‘El suplement’” i “Catalunya migdia (cap de setmana)” amb Neus Bonet. Neus Bonet edita i presenta aquests dos informatius el cap de setmana, a les set del matí i a les dues del migdia, respectivament. L’Informatiu de primera hora del matí, dins del programa “El suplement”, és de 30 minuts; i el “Catalunya migdia”, edició cap de setmana, ofereix també en 30 minuts una exposició de les notícies més destacades del matí.
Catalunya Informació
La direcció dels Serveis Informatius ha mantingut l’aposta per la informació a través de Catalunya Informació, el canal de 24 hores. Ha posat en valor així la condició i l’esperit d’emissora informativa de referència a Catalunya, líder indiscutible del gènere i preservant la informació de servei amb un rol prioritari.
Els programes de Catalunya Informació
“Catalunya al dia”. De 13 a 14 h, amb Marta Romagosa. Aquest 2019 ha canviat l’hora d’emissió del “Catalunya al dia” per donar-li més visibilitat. Ara s’emet de 13 a 14 h, just abans del “Catalunya migdia”. D’aquesta manera es dona coherència informativa, explicant primer les notícies de proximitat (amb el “Catalunya al dia”) i després les d’àmbit nacional i del món (amb el “Catalunya migdia”). A més, Marta Romagosa s’ha fet càrrec d’aquest programa dedicat a la informació territorial. Els Serveis Informatius de Catalunya Ràdio sempre han apostat fort per la connexió del territori de tot el país i per això continuem oferint el programa d’informació comarcal en audiència per tot Catalunya.
“Eth maitin d’Aran”. De 8 a 9 h. Durant aquest 2019 s’ha mantingut la programació en occità de Catalunya Informació que s’emet en desconnexió per a la Vall d’Aran. “Eth maitin d’Aran” és el nou programa dels matins de dilluns a divendres, de 8 a 9 h. Presentat per Àlvar Ordóñez, s’emet des del centre territorial de Vielha en un format que combina les notícies d’actualitat de la Vall d’Aran amb entrevistes i tertúlia.
L’altre programa en llengua occitana és “Catalonha Informacion en aranès”. S’emet de 12 a 13 h, de dilluns a divendres. És un bloc d’informació general de Catalunya Informació que també incorpora notícies pròpies de la Vall d’Aran.
Espais especialitzats
El 2019 s’han mantingut espais especialitzats de Catalunya Informació com ara “El primer sector”, dedicat a la pagesia, la pesca i la ramaderia; “Un país per voltar”, dedicat al turisme; “La poma de Newton”, dedicat a la ciència; “L’hemicicle”, un resum de l’activitat setmanal al Parlament de Catalunya; i “Tips”, un espai dedicat a la cuina i la gastronomia. I s’han incorporat nous espais com ara “Via verda”, dedicat a la mobilitat sostenible.
Xarxes de corresponsals comarcal i internacional
Els Serveis Informatius de Catalunya Ràdio han mantingut una estructura de corresponsals al territori català organitzats en centres territorials que depenen de les delegacions, com és el cas dels centres territorials del Pirineu (Seu d’Urgell) i la Vall d’Aran (Vielha), tots dos dependents de la delegació de Catalunya Ràdio a Lleida. A més a més, s’ha mantingut la corresponsalia comarcal a la Catalunya Central, i també les de l’àrea de gran densitat de població del país, és a dir, al voltant de Barcelona, on continua havent-hi corresponsals al Barcelonès i el Baix Llobregat, al Penedès i el Garraf, i al Maresme i el Vallès. També es manté la de les illes Balears.
Pel que fa al desplegament internacional, seguint el procés de confluència entre els Serveis Informatius de la CCMA, s’han mantingut les corresponsalies conjuntes ràdio-televisió a París, Berlín, Londres, Moscou, Pequín, i Beirut, a les quals s’ha afegit la corresponsalia de Buenos Aires, recuperada aquest el 2019. A més, s’han mantingut les corresponsalies exclusives de la ràdio a Washington, Brussel·les i Roma i de TV3 a Washington, i Brussel·les.
El Departament d’esports de Catalunya Ràdio ha intentat fer un pas endavant en el seguiment i la presència de l’esport practicat per les dones durant el 2019, a banda de refermar i consolidar les apostes dels últims anys.
La primera final de la Champions femenina d’un equip català, el Barça, va ser transmesa amb l’equip de LaTdT liderat pel Ricard Torquemada i amb el mateix format que si es tractés d’una final de la Champions masculina, en una iniciativa que confirma els passos fets els últims anys en el seguiment de les competicions femenines de tots els esports amb tradició al nostre país. Des de Catalunya Ràdio seguim avançant en la idea de tractar per igual l’esport practicat per dones que el d’homes. Des d’un punt de vista quantitatiu i des d’un punt de vista qualitatiu. A banda de la transmissió de la final de la Champions femenina, s’ha mantingut l’aposta per ser a tots els partits de futbol de la lliga femenina que els equips catalans (Barça i Espanyol) juguen a casa per fer connexions amb els nostres programes. També s’han mantingut transmissions dels equips catalans de la lliga femenina de bàsquet (Uni Girona–Perfumerías Avenida, Tot Gira juny 2019). S’està donant més seguiment i més cobertura a l’esport practicat per dones i es mira de tenir cura amb el llenguatge. Per exemple, no parlem mai de futbol femení perquè el futbol no és masculí o femení, parlem de competicions femenines de futbol o d’altres esports. I procurem que els testimonis que traslladem a l’antena referents als equips femenins siguin en veu femenina, tot i que en molts casos els responsables tècnics dels equips són homes.
La programació esportiva de Catalunya Ràdio ha mantingut els segells propis dels últims anys, l’espai esportiu del Catalunya Migdia abans de les 15 h, el Tot costa de 19 a 21 h, el Club de la mitjanit com a proposta multimèdia amb l’emissió simultània a Esport 3, pel que fa a la programació de dilluns a divendres. També ha tingut continuïtat la versió entre setmana del Tot Gira, el programa encarregat de fer les transmissions de l’esport en directe. El cap de setmana el Tot Gira és el gran programa esportiu de Catalunya Ràdio.
Durant l’any 2019 Catalunya Ràdio ha continuat present en els principals esdeveniments esportius mundials: la final de la Champions femenina n’és un exemple, com també ho van ser la Final de la nova Copa Davis, la Final Four d’handbol i el seguiment d’un altre Mundial de Moto GP. Aquesta intenció de tenir una mirada global es compagina amb la voluntat de seguir d’a prop tot l’esport de territori i el dia a dia dels equips i esportistes catalans.
L’objectiu de la proposta esportiva de Catalunya Ràdio ha estat intentar aportar continguts de màxima qualitat, allunyats de la frivolitat i apropant-nos als protagonistes i actors principals de l’esport. Durant l’any 2019 Catalunya Ràdio ha pogut entrevistar personatges de primer nivell com Luis Enrique (març a LaTdT), Quique Setién (maig, Tot costa), Laia Palau (octubre, Tot costa), Marc Márquez (novembre Tot Gira), Josep Guardiola (novembre a LaTdT) i Laia Sanz (desembre, Tot Gira).
El 2019 és el primer any sencer de LaTdT, el programa de les transmissions dels partits del Barça dirigit pel Ricard Torquemada, hereva natural de LaTdP de Joaquim Maria Puyal. Després de la primera temporada de LaTdT el balanç que es pot fer és que la transició ha estat menys traumàtica del que molts podríem haver imaginat, tenint en compte que la figura de Puyal va conviure 33 anys entre Catalunya Ràdio i el Barça. LaTdT, La transmissió d’en Torquemada, amb la direcció del Ricard Torquemada i la narració del Bernat Soler, ha mantingut el lideratge i la referència del futbol en català, amb la mateixa obsessió per la cura de la nostra llengua, el rigor radiofònic i el manteniment d’un estil propi com a base i, sobretot, un compromís amb els oients intacte. El programa continua basant-se, evidentment, en la transmissió dels partits del Barça però ha donat continuïtat a una de les seccions amb més èxit, el “Parlem de futbol”, una sèrie d’entrevistes amb personatges de primer nivell per parlar, bàsicament, de futbol.
Les transmissions esportives regulars a Catalunya Ràdio es completen amb els partits de l’Espanyol, el Girona i el Mundial de motociclisme, sempre emmarcades en el programa Tot Gira. La transmissió de l’Espanyol ha consolidat un equip i una manera pròpia de fer les coses. La del Girona, tot i el descens de l’equip a Segona divisió, continua fent camí els dies que ho permet el calendari i la del Mundial Moto GP continua sent referència mundial. Catalunya Ràdio és l’única emissora que emet en directe totes les curses del Mundial Moto GP.
En aquest 2019 Catalunya Ràdio ha estrenat l’espai, “L’Euro lliga, al Tot Gira”, la transmissió a través del web de Catalunya Ràdio dels partits del Barça a l’Eurolliga. L’esport de comarques també té el seu espai, diari, al Catalunya Migdia i a l’espai Catalunya al dia de Catalunya informació.
La presència dels esports a Catalunya Ràdio va més enllà dels espais purament esportius. El Matí de Catalunya Ràdio de Mònica Terribas ha continuat fent la tertúlia esportiva cada dilluns i cada dia posterior a un partit de Champions i els caps de setmana a El Suplement els esports també tenen una presència constant i regular. La informació esportiva ha mantingut la seva presència a Catalunya informació. En cada bloc informatiu es mantenen els cinc minuts d’informació esportiva, cinc minuts abans de dos quarts i cinc minuts abans de les hores en punt.
La suma de tots aquests continguts esportius suposa més de 40 hores setmanals d’esports a Catalunya Ràdio. Si hi afegim els continguts setmanals de Catalunya Informació, la xifra arriba a les 70 hores de programació esportiva.
Programes
“Catalunya Migdia”. La informació esportiva s’integra com un element més al Catalunya Migdia. L’Òscar Fernàndez, una de les veus de referència del departament d’esports els últims anys, assegura d’una banda criteri a l’hora de decidir els continguts i d’una altra que l’audiència no s’estranyi per escoltar els esports de la mateixa veu que la informació general. L’esperit de l’espai esportiu del migdia es manté. L’horari, també. En una mica menys de 20 minuts, entre les 14.40 i les 15 h, l’Òscar Fernàndez fa un esprint per l’actualitat esportiva del dia. Tot el que sigui notícia esportiva entre el matí i el migdia té cabuda en un espai que coordina des de la redacció d’esports el Jordi Itúrria. Es manté una mirada especial sobre l’esport, segell històric d’aquesta franja, i una marcada sensibilitat per l’esport base i de comarques. Cada dia els últims minuts de l’informatiu es dediquen a la informació esportiva que es genera des de les comarques de Girona, Tarragona i Lleida. Des de setembre del 2019 els esports del cap de setmana també els assumeix el Catalunya Migdia. Mitja hora dissabtes i diumenges, de 14.30 a 15 h, dirigits per la Maria Guixà, que mantenen la franja abans anomenada Tot gira migdia.
“Tot costa“. Programa esportiu referent de les tardes de la ràdio catalana que suma quatre temporades en antena en la franja de 19 a 21 h. El programa, dirigit i presentat pel Jordi Costa i la Sònia Gelmà, té com a referència una gran plantilla de col·laboradors que analitzen el dia a dia de l’actualitat esportiva. La relació de col·laboradors del programa pot començar per l’anàlisi futbolístic del Ricard Torquemada, passar per l’experiència del Pere Escobar i acabar per la mirada sobre el futbol femení que aporta la seleccionadora Natàlia Arroyo. El Tot costa compta amb col·laboradors del nivell del Jordi Trias, l’Aleix Espargaró i l’Àlex Corretja. Les entrevistes a personatges de renom també formen una part important del programa. Durant el 2019, per posar un exemple, el Tot costa va poder entrevistar Quique Setién i la futbolista holandesa Lieke Martens, millor jugadora del món el 2018.
“El Club de la mitjanit“. El programa esportiu nocturn de Catalunya Ràdio continua l’aposta transmèdia, ja consolidada, tot i reduir el seu horari mitja hora des de setembre del 2019. El nou horari és de 23 a 0.30 h. A més d’emetre’s per Catalunya Ràdio també s’emet en directe per televisió, Esport 3. El programa es pensa i prepara des de Catalunya Ràdio i s’emet des dels estudis de Televisió de Catalunya a Sant Joan Despí. La direcció i la presentació continuen a càrrec del Francesc Garriga. El programa manté la seva essència: un format fresc i desenfadat per repassar tot el que genera l’esport. La nòmina de col·laboradors de referència es manté, amb Antoni Bassas, Ramon Besa, Carme Lluveras, Ricard Torquemada... i l’esperit del programa està consolidat.
“Tot Gira“. L’esport en directe és l’essència de l’esport i aquesta és la màxima del Tot Gira. David Clupés continua al capdavant del programa de referència del cap de setmana, que des del 2016 també està present a la graella de dilluns a divendres quan l’esport en directe ho requereix. Dissabtes i diumenges, de 16 a 21 h, el Tot Gira suma deu hores d’antena cada cap de setmana. Les transmissions de l’Espanyol, les del Girona, les dels partits de bàsquet europeus i d’altres esdeveniments —totes les transmissions esportives excepte la dels partits del Barça amb La TdT— s’emeten en format Tot Gira. D’aquesta manera la personalitat del programa dona coherència a tot el que té relació amb l’esport en directe, sigui en cap de setmana o de dilluns a divendres.
El seguiment de l’esport en directe continua sent el primer objectiu del Tot Gira, amb especial atenció als partits dels equips i esportistes catalans, siguin de l’esport que siguin. Futbol, bàsquet, handbol, hoquei patins, waterpolo, hoquei herba, futbol sala, ciclisme, motociclisme, fórmula 1, el mundial de ral·lis. Al Tot Gira es viuen tots els partits del Barça, de l’Espanyol i del Girona, els partits dels equips catalans de la Segona B, dels equips catalans de la lliga ACB de bàsquet (Barça, Joventut i Manresa), dels equips catalans d’handbol (Barça i Granollers). També se segueixen tots els resultats del futbol del cap de setmana, amb una atenció especial als partits del Madrid, que tenen al Pere Escobar com a veu habitual.
A més de l’esport en directe, el Tot Gira dona espai de manera fixa a tots els esports amb seccions temàtiques com “L’estic girat”, dedicada a l’hoquei patins, el “Territori Guixà”, sobre esports aquàtics, o el “Cubí or not Cubí” de l’ex futbolista i entrenadora Marta Cubí, sobre les competicions femenines de futbol. També es mantenen espais com “La sobretaula”, on el Pere Escobar aprofundeix a la seva manera amb els esportistes que cada setmana passen per la secció, el “Gol Kubala”, l’espai que premia el millor gol de cada temporada a tot el futbol mundial o els “Minuts escombraria”, la secció d’humor i imitacions que ha generat una gran acceptació entre l’audiència.
“La TdT“. El 2019 és el primer any sencer de LaTdT, el programa on s’encabeixen les transmissions de tots els partits del Barça, l’hereva de la històrica LaTdP, La transmissió d’en Puyal. La transmissió d’en Torquemada ha aconseguit donar continuïtat a la tradició de les transmissions dels partits del Barça a Catalunya Ràdio, una referència radiofònica al país i un referent del barcelonisme. El programa manté l’estructura –una hora de prèvia, les dues hores de transmissió del joc i una hora de vestidors. Continuen sent quatre hores de ràdio pensades al voltant del futbol que no només són futbol, tot i que en aquesta nova etapa s’ha pretès augmentar el to futbolístic general de la transmissió. La direcció del Ricard Torquemada es complementa amb un equip consolidat amb la incorporació del Bernat Soler com a narrador dels partits. La Marta Carreras continua pendent del micròfon autònom i de les entrevistes amb els jugadors, la Sònia Oleart i la Laia Tudel s’encarreguen de la crònica des dels estadis, el Carles Domènech ha converit la sala d’imatges en laboratori per dotar d’una altra dimensió a les dades que ens ajuden a entendre els partits, el centre de dades revisa el partit del Barça i està pendent de tot el que passa al món de l’esport. La cirereta del pastís de LaTdT és el “Parlem de futbol”, una secció d’entrevistes on el Ricard Torquemada té converses de futbol amb personatges de primeríssim nivell relacionats amb el Barça. Durant el 2019 hi han passat Luis Enrique, Josep Guardiola i Koeman, entre d’altres.
La TdT i Catalunya Ràdio ofereixen la possibilitat de seguir el partit des del Camp Nou amb absoluta sincronia des del dial 102.8 FM. El so de Catalunya Ràdio dels partits del Barça també es pot seguir des de les opcions d’àudio de la televisió, s’emetin a través de Bein La Liga, Gol o Movistar Partidazo.
“La Transmissió de l’Espanyol“. Tots els partits oficials de l’Espanyol s’integren formalment en l’estructura del Tot Gira. L’equip de la transmissió està més que consolidat. En David Clupés dirigeix des de l’estudi, l’Eudald Serra es manté com la veu històrica dels partits de l’Espanyol a Catalunya Ràdio i el Sergi Andreu aporta continguts interessants des del micròfon autònom amb dades i entrevistes. L’anàlisi tècnic es completa amb els comentaris del Marc Mayola, especialista en futbol, i del Dani Ballart, ex jugador de waterpolo i un dels aficionats de l’Espanyol més populars i amb més coneixement del que passa dins del vestidor de Cornellà–El Prat. El Carles Domènech segueix les dades de cada partit i l’equip del Tot Gira enriqueix la transmissió abocant a l’antena la resta d’actualitat esportiva de la jornada.
Des del programa es continua vehiculant el Trofeu Dani Jarque, el premi que Catalunya Ràdio va estrenar fa sis anys per reconèixer el millor jugador de l’equip cada temporada a partir dels vots que els especialistes de la transmissió i l’audiència fan després de cada partit. Els partits de l’Espanyol també es poden seguir des de les opcions d’àudio de la televisió, s’emetin a través de Bein La Liga, Gol o Movistar Partidazo.
“La Transmissió del Girona“. Tot i el descens a Segona divisió la intenció de Catalunya Ràdio i del programa Tot gira es mantenir viva la flama de les transmissions del Girona. Sempre que els horaris de la competició ho permeten i fan coincidir els partits del Girona amb el Tot Gira, la intenció és mantenir el format transmissió, amb l’Eduard Solà com a narrador, el Francesc Cargol com a analista tècnic i el Xevi Soler com a micròfon autònom.
“Univers Moto GP“. Ja fa set anys que Catalunya Ràdio transmet tots els grans premis de la categoria reina del motociclisme mundial. És l’única emissora de ràdio al món que fa totes les curses de la temporada in situ, des dels circuits. El 2019, “Univers Moto GP” va poder narrar en directe la sisena victòria en el Mundial Moto GP de Marc Màrquez. Damià Aguilar, l’especialista de Catalunya Ràdio que cobreix el mundial de motociclisme des de fa 17 anys, és la veu de l’Univers Moto GP. Les transmissions tenen una personalitat pròpia i molt marcada, coordinades per l’equip del Tot Gira amb el David Clupés des dels estudis centrals. L’especialista que ajuda a entendre el desenvolupament de les curses és el Lluís Costa. En cada programa es dona veu als aficionats al motociclisme. Als estudis de Diagonal 614 es conviden cada cap de setmana de gran premi els clubs de fans dels diferents pilots catalans.
“L’Eurolliga al Tot Gira“. Les transmissions dels partits del Barça de bàsquet a l’Eurolliga a través del web de Catalunya Ràdio és una de les novetats i apostes del 2019 a Catalunya Ràdio. En una temporada on el Barça ha fet una aposta important amb el seu equip de bàsquet, Catalunya Ràdio ha plantejat l’opció de poder seguir tots els partits europeus del Barça i recuperar una vella tradició de la casa. De moment, en la majoria de partits les transmissions es poden seguir a través del web i APP de Catalunya Ràdio. En els partits importants l’emissió també s’ha fet a l’antena convencional de Catalunya Ràdio. La narració és de l’home del bàsquet de la última dècada a la casa, l’Ernest Macià, i l’anàlisi tècnica de tots els partits, de la Carme Lluveras.
Altres transmissions
Les resta de transmissions de Bàsquet a Catalunya Ràdio també estan integrades dins del Tot Gira. Durant el 2019 s’han fet les transmissions principals del bàsquet català: la Copa ACB amb victòria del Barça de Pesic, els partits del play off de la lliga ACB, els partits de lliga del play off que van jugar el Joventut de Badalona i el Manresa. També s’ha fet un especial seguiment de la trajectòria competitiva de l’Uni Girona, amb la transmissió del partit definitiu de la lliga femenina, amb victòria de l’Uni a Girona. Catalunya Ràdio ha seguit apostant per la transmissió dels partits més importants d’altres esports com l’handbol, amb el Ramon Salmurri com a especialista, i l’hoquei patins, amb la Montse Mir. També s’ha mantingut la presència d’un enviat especial al ral·li Dakar, on ja són més de 30 edicions amb Catalunya Ràdio present al ral·li més llegendari del món i es va considerar oportú i interessant fer la cobertura de les primeres finals de la nova Copa Davis.
L’entreteniment és una de les grans àrees sobre les quals gira la programació de Catalunya Ràdio, i a més l’entreteniment entès més enllà de l’humor. Parlem d’informació, parlem de diversió i parlem d’investigació. Els magazins de referència de l’emissora tenen espais reservats específicament a l’entreteniment de qualitat i combinen la cara més compromesa de l’actualitat amb diferents formes d’entreteniment, amb col·laboradors, seccions i la participació dels oients. “El matí de Catalunya Ràdio”, per exemple, ofereix l’entreteniment més desgavellat amb espais que tenen un gran seguiment per part de l’audiència, com ara l’“APM?”, una hora d’humor que tanca el programa que lidera Mònica Terribas. Es mantenen programes d’entreteniment (i divulgatius) com el “Popap”, l’“Estat de Gràcia” i el nou “El suplement”, i, en certa manera, també podríem incloure en aquest apartat els dos magazins d’esports programats de dilluns a divendres a Catalunya Ràdio, els programes “Tot costa” i “El club de la mitjanit”.
“El matí de Catalunya Ràdio”. Aquesta és la sisena temporada que Mònica Terribas desperta el país cada dia a les 6. És el magazín d’actualitat per excel·lència de Catalunya Ràdio, on se citen actualitat, informació, reflexió, opinió i, també, entreteniment. Cada dia hi ha continguts que s’adapten als gustos del públic més ampli. Per al amants de la lectura, Màrius Serra i la taula de llibres al "Lecturàlia", els dilluns. Navegació no marítima.. els dimarts amb Genís Roca, Albert Cuesta, Albert Murillo i Mariola Dinarès, a "Amb xarxa o sense". Si es busca informació de sèries i televisió, Sílvia Comet i Cristina Bordas a "Mediats i serioses, S.L.", els dimecres. O cinema i arts escèniques, els dijous amb "El galliner" i Àlex Gorina, Marta Vives... I els divendres, arriba la música a "Deixa que soni", amb Blai Marsé i Miqui Puig. A tot això, i al concurs l’”Apocalipsi”, s’hi suma "La sala de màquines", d'Adrià Cuatrecases i Sergi Vives: "La premsadora", "La traductora" i "Argument de consens". I els divendres, per acabar la setmana sabent exactament què ha passat, el "Desinforme setmanal". I cada dia, el programa acaba amb el concurs “L’Apocalipsi”: el món s'acaba, dos concursants competeixen diàriament per salvar-se de l'Apocalipsi. Elisenda Carod, Elisenda Pineda i Charlie Pee posen a prova els concursants, que han de respondre amb humor i enginy a diverses preguntes i reptes. El guanyador salva la pell mentre que el perdedor es queda a l'estudi de Catalunya Ràdio esperant la fi del món.
“Popap”. El "Popap" afronta amb ganes la quarta temporada sabent que ja forma part dels hàbits de molts catalans que volen entendre aquest món digital canviant i necessiten eines per prendre les seves pròpies decisions i aconseguir un benestar digital. Estrenen la comunitat #GentPopap per intercanviar coneixement, discutir i entendre i gaudir de les xarxes, mantenint l'esperit crític. Mariola Dinarès i el seu equip continuen apostant pel talent femení i ampliem la nostra llista d'expertes amb la incorporació de la periodista i especialista en dades Karma Peiró i el viquipedista Àlex Hinojo. S'incorpora de ple a l'equip Roc Massaguer, que debatrà i analitzarà amb els principals influenciadors i les tendències que s'imposen. En drets digitals continua Víctor Roselló, en continguts audiovisuals Mariola Cubells, a les batalles de ficció Alfons Gorina i descobrint-nos els nous gadgets Marc Corredera, amb qui també farem retrotecnologia. El "Popap" és un programa de ràdio, un podcast, una comunitat i més que mai tindrà una vida paral·lela a les xarxes. A través de les xarxes es fan directes per Instagram i a través de les xarxes els oients poden descobrir què passa a l'estudi quan els micròfons no són oberts. El “Popap” va més enllà de l’FM i té presència a Facebook, Twitter, Instagram, YouTube i Spotify i a catradio.cat.
“Estat de Gràcia”. En la quarta legislatura de l’”Estat de Gràcia”, l’entreteniment és un dels punts clau del programa: des de les històries del dibuixant Juanjo Sáez i el seu punt de vista de la societat actual, fins a la visió dels temes des de l’òptica de Lolita Bosch, Arturo Puente, Sílvia Soler i Pepe Colubi. Tot això a la primera hora. La segona hora té seccions que ja són referència, com ho són els seus conductors: Carlos Enrique Bayo, explicant amb detall com funcionen les clavegueres de l'estat; Patrycia Centeno, analitzant la comunicació no verbal en la política, i Lolita Bosch, ensenyant-nos que un món millor és possible. Com a novetat, incorpora les anècdotes més humiliants que ens serveixen en safata La Ruina Show de Tomás Fuentes i Ignasi Taltavull. També tenim Nia Sanjuan, que radiografia tot el que es pot veure a la televisió i a les plataformes digitals, i Alfons Gorina i Marc Garriga, el tàndem més cinèfil. Al final del programa arriba el "desembarcament" d'Adam Martin, David Olivares i Fermí Fernàndez, amb un final de festa per repassar les paraules més absurdes de la setmana, els moments més ridículs i les coses que, insospitadament, ens fan feliços.
“El suplement”. Després de les hores informatives d’arrencada del programa, a partir de les 10h arriba el moment de l’entreteniment a “El Suplement” de Roger Escapa. Aquesta temporada hi ha noves incorporacions que ajudaran a fer-ho possible, com Gemma Herrero i Toni Padilla, que els dissabtes tenen el repte de no parlar de futbol. També tenen reptes Jon Sindreu i Toni Rodon, que els diumenges explicaran què passa al món i, sobretot, per què passa. A aquestes novetats, s'hi han de sumar veus periodístiques de primer ordre com les de Mayka Navarro o Laura Rosel, que reivindica el paper de les dones al llarg de la Història. La música també continuarà jugant un paper rellevant i per això David Carabén, Roger Mas i Miqui Puig tenen carta blanca per agafar les regnes del programa, a més dels dos grans clàssics Albert Galceran i Pedro Pardo. Per últim, al punt del migdia, dissabte Pep Nogué juga als fogons, i diumenge arriba "El dominical", que aquesta temporada s'amplia amb més sàtira, menys rigor i, sobretot, amb més cultura.
“Crims”. La crònica negra, igual que el boom dels escriptors de novel·la negra, entra a la ràdio amb Carles Porta i el seu equip, això sí, des d’una vessant elaborada, i revivint de forma dramatitzada aquests capítols. Després de l'èxit de “Tor, tretze cases i tres morts”, la primera sèrie de no-ficció de Catalunya Ràdio, arriba “Crims”, un programa setmanal d'històries fosques i criminals, dirigit i presentat per Carles Porta amb la col·laboració de Lídia Orriols, que explica crims reals de manera novel·lada. Relats plens de suspens i intriga que mantenen els oients enganxats a la ràdio i als podcasts, que després es poden descarregar. Primer va ser les “Històries de mitja tarda”, amb les quals molts oients que escoltaven la ràdio al cotxe deien que no podien entrar al pàrquing fins que no s'acabava el relat. Després va ser la sèrie “Tor”, que ha sigut pionera i ha obtingut un gran èxit d'audiència per internet. I ara arriba “Crims”, amb la voluntat de convertir la nit dels dissabtes en una cita obligada per als amants de la novel·la negra i dels grans relats de no-ficció. Els caps de setmana a Catalunya Ràdio seran criminals.
“Adolescents iCat”. Catalunya Ràdio accepta el repte d’obrir-se al públic jove, nous consumidors de ràdio, en un moment en què els adolescents han canviat els hàbits de consum i aposta per programar a la mitjanit el programa Adolescents iCat. És el programa audiovisual de la generació més jove. Els seus ídols passen cada setmana per iCat per parlar del que els interessa: bullyng, internet, parella, alimentació, amics... Roger Carandell comanda l’equip amb els instagramers Juliana Canet i Joan Grivé. Adolescents iCat és un programa de ràdio, un programa a YouTube, que té vida a les xarxes i que conviu amb la programació convencional de l’emissora generalista de l’FM.
“Revolució 4.0”. El “Revolució 4.0”, programa de referència d'emprenedors i transformació digital, arriba a la quarta temporada a Catalunya Ràdio amb la periodista Xantal Llavina i el seu equip habitual de col·laboradors, i ho fa amb novetats de continguts per aprendre sempre i passar una bona estona. Estrenem la secció "Mainat 4.0" amb Josep Maria Mainat, gran amant de la tecnologia i ex de la Trinca. Amb ell parlarem de "ciència optimista" d'una forma entretinguda: cèl·lules mare, enginyeria genètica, vehicles autònoms, realitat virtual i robots en un segle en què el creixement tecnològic ens sorprèn contínuament. Estrenem també l'espai #OientTime: tots els oients de Catalunya Ràdio que tinguin una empresa digital podran venir a explicar-la al nostre estudi. També farem la secció #BiografiaDigital, on explicarem vides digitals internacionals molt reconegudes, que han marcat història com la de Bill Gates o Jeff Bezos, i l'espai #DonesTIC, amb la Meritxell Bautista.
Forma part de l’ADN del grup d’emissores de Catalunya Ràdio la difusió de la cultura i de l’actualitat que l’envolta en tots els seus àmbits. Aquest continua sent un dels eixos centrals en la seva programació, per convertir la ràdio en una de les plataformes de difusió més importants del país. A més, les emissores especialitzades iCat i Catalunya Música són, sens dubte, capdavanteres en aquest aspecte, però la programació de Catalunya Ràdio dona als continguts culturals la difusió entre el gran públic que el paper d’emissora nacional li reclama, en qualsevol de les seves temàtiques i disciplines.
A banda de l’antena convencional, tota la programació cultural es veu enriquida amb les propostes que es troben a través del web de la CCMA i de l’oferta de podcast. També és l’any en què s’obre una nova finestra a Catalunya Ràdio. Amb l’arribada de nou talent en la presentació de programes i guionistes, Catalunya Ràdio celebra la seva primera edició dels “Radiòlegs”, una sessió de monòlegs que se celebra a la sala Villarroel, amb la presència de Juanjo Sàez, Charlie Pee, Maria Sherman, Bru Esteve, Joel Diaz i en Peyu. La voluntat d’aquestes sessions és que tinguin continuïtat en el temps.
És a més l’any en que Catalunya Ràdio fa una aposta ferma per fer el seguiment de la temporada de Castells, amb la transmissió en directe de cinc de les jornades més destacades del calendari casteller. “Castells a Catalunya Ràdio” compta amb Carles Cortès i Albert Mercader al capdavant d’un gran equip, amb informació a peu de plaça i amb la contextualització cultural de la festa. Una de les novetats destacades de la programació d’aquest 2019 és la incorporació a la graella del programa necessari en aquests moments a la ràdio pública.
La cultura en la programació general de Catalunya Ràdio
“El matí de Catalunya Ràdio” inclou continguts culturals relacionats amb l’actualitat i també amb el lleure: música, literatura, cinema, teatre, sèries, televisió, etc. Espais com l’“Enigmàrius” (concurs de paraules) o el “Lecturàlia” (literatura), de Màrius Serra, ja són tot un referent de la ràdio pública en català. D’altres com “Amb xarxa o sense”, amb Albert Cuesta, Albert Murillo, Genís Roca i Mariola Dinarès (noves tendències i cultura digital); “Mediats i serioses SL”, el “Racó de pensar”, de Xavier Antich i David Fernàndez (reflexió i filosofia); “El galliner”, amb Àlex Gorina i els convidats que conformen l’actualitat (novetats cinematogràfiques, teatrals), o la secció “Deixa que soni”, amb Miki Puig i Blai Marsé (novetats musicals), dibuixen un bon retrat de la vida cultural catalana. A més, “El matí de Catalunya Ràdio” observa la realitat i obre l’espai radiofònic als protagonistes i noms propis del món de la cultura per parlar dels seus sectors i presentar les novetats dels seus treballs, fent especial incidència en les actuacions musicals en directe i les estrenes discogràfiques més destacades de la temporada. A més, el setembre s’incorpora un concurs per tancar el programa, “L’Apocalipsi” amb Elisenda Carod, Elisenda Pineda i Charlie Pee, cultura i humor, amb convidats sobretot de ‘àmbit cultural.
Aquest 2019, el “Popap”, el programa de Mariola Dinarès que, amb la complicitat i participació d’especialistes en el sector digital i amb la dels oients, posa l’èmfasi en una nova mirada de la cultura i la vida quotidiana a través de les xarxes per tercera temporada consecutiva. S’ha convertit en un referent en la divulgació i bon ús de les noves tecnologies i les xarxes socials una eina de relació imprescindible en la vida actual.
A partir del mes de setembre del 2019, es reestructura la franja de tarda amb l’”Estat de Gràcia”, que aporta el percentatge d’entreteniment, cultura i actualitat; amb l’”APM?” i l’humor; i el “Tot costa” i el món dels esports. El programa “Estat de Gràcia”, amb Roger de Gràcia, engega la seva tercera temporada amb un canvi important, el setembre del 2019: retalla en una hora la seva durada i fa una aposta ferma pels temes d’actualitat i un seguit de col·laboradors que ens ajuden a “llegir-la”, sense oblidar l’humor i, sobretot, el món de la cultura. A la manera més personal, propera i desenfadada d’apropar-nos a la cultura i a la realitat del Roger de Gràcia, a l’“Estat de Gràcia” s’hi suma l’experiència de l’Adam Martín, que manté l’espai de cuina saludable amb en David Olivares, i amb espais on col·laboradors com el dibuixant Juanjo Saez o l’escriptora Lolita Bosch.
Roger Escapa es consolida al capdavant d’“El suplement” el magazín del cap de setmana de Catalunya Ràdio. Es tracta d’una veu jove, connectat amb un públic molt transversal i que cobreix l’interès a l’antena de tot el territori. El programa, que comença a les 6, té una primera part divulgativa, una segona part informativa i una tercera part que ens aporta reflexió i opinions, amb el “tema suplement” i somriures i entreteniment a les últimes hores tant de dissabte com de diumenge. El programa incorpora a partir del mes de setembre, com a seccions de programa, l’espai “Mans”, de cultura d’arrel; “L’Ofici d’educar”, l’educació en el sentit més ampli de la paraula, i l’espai de cultura gastronòmica “Un restaurant caníbal a Berlín”. De forma transversal, Catalunya Ràdio repeteix l’experiència del “piano al carrer”, conjuntament amb el premi Maria Canals. El dia 22 de març, durant tota la jornada, des de les 8 h fins a les 20 h, s’ofereix una programació en directe des del carrer, amb connexions a les antenes de Catalunya Ràdio, iCat i Catalunya Música, amb actuacions pautades i d’altres d’espontànies d’oients que s’apropen a tocar el piano, en una programació que té el seu reflex a l’antena.
La cultura té una presència constant a la programació amb espais com el “Linca’t”, de prescripció cultural, i les “Postdates”, cites, pensaments i aforismes de la literatura catalana, fruit de l’acord amb la Institució de les Lletres Catalanes.
Programes d’àmbit cultural
“El matí de Catalunya Ràdio”. Evidentment, el programa insígnia de Catalunya Ràdio té continguts tant transversals que a més de l’actualitat, la informació, la reflexió i l’opinió, hi tenen cabuda els continguts d’àmbit cultural, amb seccions diàries que donen altres punts de vista de l’actualitat i la reflexió. Seccions: ‘Lecturàlia’ Taula de llibres amb les persones que decideixen escriure'ls, editar-los i
vendre'ls. Màrius Serra ens dona bons motius per entrevistar escriptores i escriptors al "Lecturàlia". I a la secció "Els arbres no s'ho mereixen", la crítica literària. ‘Amb xarxa o sense’ Què tenen en comú l'assessor Genís Roca, l'expert en tecnologia digital Albert Cuesta, el crac dels videojocs Albert Murillo, la conductora del "Popap" Mariola Dinarès i el youtuber Pol Gisé? Que tots es llancen a les xarxes per viure... "Amb xarxa o sense". ‘El galliner’ Quan surts del teatre, del cinema, d'uns espectacle de dansa, d'una exposició, entens la vida d'una altra manera. A "El galliner", amb Àlex Gorina, els protagonistes del món de les arts escèniques i del cinema. La cultura ens fa lliures. ‘Deixa que soni’ De música, a "El matí", n'hi ha tota la setmana, però de música amb criteri dels qui la toquen, només els divendres al "Deixa que soni". La de Miqui Puig i Blai Marsé i els grups i les veus que passen per l'estudi per fer-la sonar en directe.
“Estat de Gràcia”. Canvis a la quarta legislatura de l'Estat de Gràcia! El primer canvi és la durada, que passa de tres a dues hores, de 4 a 6 de la tarda. El fitxatge estrella de la temporada és el dibuixant Juanjo Sáez, que acompanya Roger de Gràcia i Maria Rovira 'Sherman' cada dia durant la primera hora del programa per analitzar l'actualitat amb la seva mirada tendra i àcida alhora. També a primera hora, i setmanalment, comptem amb la col·laboració de Maiol Roger, Lolita Bosch, Arturo Puente, Iu Forn, Manel Lucas, Sílvia Soler i Pepe Colubi. Seccions: “Tir al plat” Pau Arenós ataca el tema gastronòmic: tendències, tresors, terrenys de batalla i hedonisme del paladar. “Control d’emissions”, amb Nia Sanjuan, experta del sector audiovisual i directora de formats televisius, analitza el què i el com de la setmana a la televisió. “Sala dos” Quines estrenes d'aquesta setmana cal anar a veure tant sí com no? Quines són una castanya? Alfons Gorina i Marc Garriga s'avancen a veure-les totes per assessorar-nos l'última hora de cada divendres. I rematem parlant de pel·lícules de tots els temps, que se n'han fet unes quantes i algunes estan prou bé. “Un món millor” Patrick Urbano i Serapi Soler són dos amics que s'han proposat canviar el món i ens porten les seves propostes per fer del nostre planeta un lloc més habitable: "El món no se'n surt i volem destacar les coses que no van bé." “Comunicació no verbal” El discurs polític té dues dimensions, el que es vol dir... i el que realment es diu amb gestos, mirades, postures o fins i tot corbates. La nostra ministra de Metallenguatges Polítics, Patrycia Centeno, se centra en això segon i examina amb lupa la comunicació no verbal a les fotografies d'actualitat. Vingueu mudats.
“El suplement”. "El suplement" encara aquesta nova temporada amb un repte: mantenir l'esperit de cap de setmana i seguir acompanyant els oients allà on siguin. És per això que Roger Escapa i tot l'equip refermen l'aposta per l'actualitat i l'anàlisi, un dels pilars del programa, juntament amb l’entreteniment i la cultura Seccions “London Carlin” Des de Londres, les reflexions del periodista i escriptor britànic John Carlin. Històries, sociologia, esport i crònica internacional amb una mirada crítica. “Una altra història” Tot té un passat que permet explicar el present. És per això que Toni Cruanyes posa context històric a les notícies que han marcat la setmana. “Els homes clàssics” Pedro Pardo i Albert Galceran ens faran una classe magistral on descobrirem que la música és un llenguatge universal i coneixerem artistes i grups de l'escena catalana. “L’arca de Nogué” Cada setmana, el Pep Nogué salva un ingredient o un producte gastronòmic i ens n'explica les propietats.
“Mans” El programa es reinventa i entra a formar part del programa “El suplement”. Quim Rutllant i Ester Plana, viuen més a prop la realitat de la cultura popular al llarg de tot el territori. En aquest nou horari, a les 13h, l’espai pot viure molt més activament les festes i l’activitat de la cultura d’arrel que es produeix al llarg de tot el territori, seguint de ben a prop l’actualitat dels castells, del concurs de sardanes o fent sortides per diferents punts del territori. Quim Rutllant i Ester Plana ofereixen una hora plena de festa que també busca la participació dels oients, a la vegada que presenta, com sempre, les principals novetats musicals del folk i la cobla.
“L’ofici d’educar” L'ofici d'educar desperta “El suplement” els diumenges a les 6 del matí. Vivim un moment especialment potent i transformador pel que fa a les maneres com s'ha ensenyat i, en això, tots hi fem falta, perquè, tal com diuen a Àfrica, és tota la tribu la que educa. Per això, ens afegim a la tribu de Roger Escapa per escoltar pares, mares, educadors, psicòlegs, filòsofs, científics, innovadors i propostes singulars al voltant de la criança i l'educació. La tribu de “L’ofici d’educar” també existeix en format virtual. Tenim un grup de Telegram per compartir experiències personals i professionals, proposar programes, debatre i fer xarxa.
“La terra és plana” Ens preguntarem sobre les grans qüestions de l'univers amb Joan Anton Català. “Roda el món”. Fem la volta al planeta amb un home que ha posat els peus a tots els continents, Xavier Moret. La Paula Carreras s'ho mira des de la cultura. “Demà ho deixo” Els músics Roger Mas i David Carabén prenen el timó d'"El suplement" de Catalunya Ràdio per compartir converses de taverna.
“Un restaurant caníbal a Berlín” Paula Molés reivindica que la gastronomia és cultura, en un espai d’“El suplement” on tenen molt present l’actualitat, segueixen les tendències a les cuines i als mercats i no s’obliden de l’origen de tot plegat. Redescobreixen productes de casa, en presenten de nous i en tasten alguns que posaran a prova la resistència de les papil·les gustatives. No és un programa de cuina i no expliquen receptes, es reivindiquen com un programa cultural. Entre els seus col·laboradors trobem noms com Gerard Jubany, Toni Massanés, Philippe Regol o Salvador Garcia-Arbós.
“Les dones i els dies”. El programa dona rellevància a les dones de diferents àmbits i èpoques, deure imprescindible en els temps que corren i, sobretot, en els temps que han de venir. I és que l'heteropatriarcat, la misogínia, la ignorància i, fins i tot, la mandra han invisibilitzat les dones durant segles.
“Ciutat maragda”. El juny del 2017, Catalunya Ràdio va afegir a la seva graella el programa que feia falta: “Ciutat maragda”. No és un programa de llibres. “Ciutat maragda” és el programa de literatura de Catalunya Ràdio. Presentat per David Guzmán, i amb un títol inspirat en l’imaginari de la ciutat del mag d’Oz on els somnis es feien realitat, la nit dels dissabtes es conjuren totes les forces de les ficcions literàries per confabular un món de paraules i de poesia musical que prestigia la lectura com a via principal d’accés al coneixement i al lleure. Sovint els grans noms i els grans títols de la literatura universal queden sepultats per l’allau de novetats. Poques vegades es parla de “literatura”, sinó únicament de “llibres”. Però la “novetat” en si mateixa no és un valor literari ni periodístic. A “Ciutat maragda”, doncs, es parla de literatura, clàssica i moderna, amb especialistes i comunicadors literaris, i amb una mirada oberta a la diversitat de perspectives: la dels autors però també la dels editors, els llibreters, els traductors, els educadors... I naturalment la dels lectors, amb la complicitat de les biblioteques i els clubs de lectura de tot el territori català, que en un futur volem compartir la lectura de diferents títols que després podran formar part d’una tertúlia en el programa de ràdio. D’aquesta manera, "Ciutat maragda" referma l'aposta per la divulgació de qualitat amb una temporada plena de figures literàries. A les col·laboracions de l'editora Maria Bohigas i de l’escriptor Jordi Puntí, se suma la de l’escriptor Joan-Lluís Lluís. La literatura entesa de forma transdisciplinària, amb incursions al cinema, la música, el teatre i la il·lustració, seguirà sent el particular camí de rajoles grogues del programa, amb una mirada atemporal que combina clàssics de la literatura amb autors i temes de l'actualitat.
“La finestra indiscreta”. Els divendres, d’1.05 h a 3.00 h de la matinada, Àlex Gorina dirigeix el programa més veterà de Catalunya Ràdio, l’espai radiofònic sobre cinema de referència al país, amb 32 anys d’història. Els divendres a la matinada, aquest monogràfic dedicat al cinema ha posat especial atenció a l’escena catalana, però també amb les aportacions que les novetats tecnològiques i els suports paral·lels, el món del teatre i de l'art en general, fan al sector audiovisual. Als espais d'informació, el programa ha explicat les novetats internacionals i ha tingut la màxima presència als festivals de cinema més importants (Sitges, Sant Sebastià, Canes...), amb entrevistes, reportatges, muntatges sonors i connexions en directe amb els corresponsals de l'emissora i els ha completat amb el debat sobre l’actualitat.
“L’audiovisual”. La cultura cinematogràfics de l’Àlex Gorina es completa amb el monogràfic sobre la música de cinema, que canvia de dia i d’hora, i s’emet la matinada de divendres a dissabte a les 03 h, per completar el paquet dedicat als més cinèfils, ja que se suma com a tercera hora dedicada al setè art després de “La finestra indiscreta”.
“T’agrada el blues?”. Les matinades de de dissabte a diumenge Quico Pi de la Serra fa la seva selecció musical dels grans temes del blues, els principals intèrprets, dels més populars als menys coneguts. Una mirada especial del gènere musical més apassionat, que a més, cada setmana ens regala una nova composició inèdita (vídeo a Catràdio.cat) del bluesman català.
“Geografia humana”. Per a les matinades de diumenge a dilluns, de 4.05 h a 6.00 h, Maite Sadurní proposa una ruta musical fascinant, un petit paradís que portarà els oients arran de mar, al cim més alt o al fons del cor. Amb ritmes de diferents procedències, “Geografia humana” convida a viatjar amb una selecció de cançons amb valor afegit.
“Paraules de vida”. El programa que presenta Emili Pacheco els diumenges, de 5.30 a 6.00, ha seguit, setmana a setmana, les notícies més importants que ha generat l'Església a Catalunya i al món. A més de donar un cop d’ull als actes més importants del calendari litúrgic, “Paraules de vida” ha donat a conèixer les històries de solidaritat protagonitzades per persones anònimes a través d'ONG o moviments cristians. Amb la col·laboració del capellà i periodista Francesc Romeu, ha analitzat altres fets socials que marquen el dia a dia de l’Església i la societat.
En l’àmbit de la divulgació, la ràdio pública ha posat en antena més de 700 capítols del programa d’història “En guàrdia”, que són 18 temporades; les entrevistes de Sílvia Cóppulo a “El divan”, on s’estiren personatges de la nostra societat, i per primer cop es fa l’experiència de confluir aquest programa i convertir-lo en un format televisiu; el programa “Generació digital”, atractiu per a tots els públics però sobretot per a aquells que segueixen de prop l’evolució tecnològica i els videojocs, es manté en antena fins l’estiu i el mes de setembre s’incorpora a la graella d’iCat. Revolució 4.0 continua apropant-nos a startups i noves idees que ens fan evolucionar com a societat i un altre dels clàssics és el programa que ens ajuda a entendre el món on vivim, “Els viatgers de la Gran Anaconda”; o el que ens fa mirar endins, “L’ofici de viure”. A aquests programes, s’hi sumen les seccions que els magazins dediquen a la divulgació en diversos camps. A “El matí de Catalunya Ràdio”, per exemple, la secció “El temps a la carta”; les claus de l’economia també tenen un espai amb l’“Informe Sala i Martín”; “En primera persona del plural”, on es posen a debat problemes que afecten la nostra societat, o “No hi ha drets”, on s’expliquen quins són els nostres drets i per què cal reivindicar-los.
En el cas del programa “Estat de Gràcia”, presentat per Roger de Gràcia, es tracten els temes més diversos, amb la col·laboració d’especialistes de tots els àmbits, com l’alimentació saludable amb l’Adam Martín i David Olivares, amb qüestions de salut física i mental, o les clavegueres de l’estat, amb Carlos Enrique Bayo. Evidentment, els més de 30 anys de “La nit dels ignorants”, el programa de preguntes i respostes dels oients s’ha anat convertint en un magazín en què els oients són els principals protagonistes, però on, a més, s’entrevisten personatges de diferents àmbits i cada nit acaba amb el mapa d’amics, una cadena de voluntariat que s’acosta a les 1.000 persones. I també es manté la presència en antena del programa “Dies de ràdio”, amb Santi Carreras, que ha posa l’ull en la història de Catalunya Ràdio, recordant els seus programes històrics i els realitzadors més carismàtics i que any rere any han fet gran aquesta emissora. El projecte es manté durant la temporada, amb la versió web del “Dies de ràdio”, que amb àudios, fotografies, vídeos i informacions de diaris va completant any per any la història de la ràdio, explicada també en primera persona pels seus protagonistes.
“El matí de Catalunya Ràdio”. Des del magazín del matí es posa la mirada en tots aquells temes d’actualitat que ens apropen al territori i a la gent, que busquen i troben la reflexió sobre l’actualitat, que analitzen el que passa al món i es focalitza a Catalunya. Seccions: ‘El racó de pensar’. Apliquem el consell d'Ovidi Montllor: "Un moment, no ens precipitem, primer pensem." El filòsof Xavier Antich i el periodista i activista, David Fernàndez ens acompanyen a "El racó de pensar". ‘Informe Sala i Martín’. Cada quinze dies, tenim l'oportunitat de mirar l'economia a través dels seus exemples i la seva anàlisi. ‘En primera persona del plural’. La vida són conflictes i busquem solucions. Escoltem les persones que els poden explicar en primera persona: vosaltres. A "En primera persona del plural", us convoquem perquè ens expliqueu les vostres experiències dels problemes que compartim tots.
“La nit dels ignorants 3.0”. És el clàssic modern de la ràdio catalana. Des del 1987, nit rere nit, molta gent s'aplega al voltant de Catalunya Ràdio amb l'objectiu i el plaer d'aprendre i compartir. Un servei públic de referència que arriba a la 31a temporada fidel als valors comunicatius fundacionals: el coneixement i la companyia. Amb Xavier Solà al capdavant des de fa nou temporades, a les nits de Catalunya Ràdio s'hi senten les preguntes més xocants i les respostes més curioses: "Els animals van a la guerra?", "És bo tenir greix al cos?". Molts oients fidels se citen durant les matinades i estableixen un fil misteriós que l'era d'internet no ha escombrat. Al contrari, enriqueix amb més canals de comunicació un programa que ha esdevingut tota una icona de la comunicació i la intel·ligència col·lectiva, i ho fa durant les 24 hores del dia. Seccions:
"No ho entens": Cada nit un personatge conegut del país ens exposa què és allò que no entén. Per exemple: "Per què els pobres d'avui viuen millor que els rics de fa 200 anys?". "El menú del mes": Confeccionat pels oients amb receptes pròpies i de temporada. "Parla amb mi": On els oients adrecen qüestions a personalitats diverses, nacionals o internacionals i que el programa tramita amb justificant de recepció. "El pou de les preguntes perdudes": Per no deixar qüestions sense resposta. "Mapa d'amics": La cadena de voluntariat més gran, que s'acosta a les mil persones entrevistades. "Fil directe": Amb personalitats del món acadèmic i cultural que visiten puntualment el programa. "Ignorants, petits i grans": Espai per donar sortida a les preguntes que es fan petits i joves del país, que els oients més grans contestaran. "Viquipedistes empedreïts": Volem saber quins són els darrers coneixements que les persones que escriuen i editen pàgines a la Viquipèdia han penjat a la xarxa. "Aniversaris musicals": Un calendari d'efemèrides dels millors artistes. "Darrera melodia": Una composició seleccionada i presentada pels oients, que acomiaden el programa amb un text d'un màxim de 31 paraules, tantes com temporades farà el programa.
“En guàrdia!” El programa d'història, amb Enric Calpena, supera els 700 capítols fent difusió de la història de Catalunya i del món. En tots aquests anys, el programa ha sabut mirar el passat amb la voluntat d’acostar la història del nostre país i de tot el món als oients de Catalunya Ràdio. +
“Els viatgers de la Gran Anaconda”. Des del 1996 Toni Arbonès ens trasllada a diferents racons del món gràcies a la veu dels viatgers que els coneixen en profunditat. El programa canvia d’hora, s’emet les matinades de dissabte a diumenge, d’01.05 a 02. “Els viatgers de la Gran Anaconda” és un espai que ens acompanya per conèixer i entendre el nostre planeta: la seva geografia, les persones que l'habiten, les seves formes de pensament i d'organització...
“L’ofici de viure”. El programa de psicologia positiva i nova espiritualitat, amb Gaspar Hernàndez, arriba a la seva dotzena temporada amb eines renovades per al benestar emocional. El programa té una doble emissió, dissabtes a la pàgina web i les matinades de diumenge a dilluns a la mitjanit. Després d'haver-se consolidat, també a TV3, com un referent de la divulgació psicològica, va guanyar el Premi Zapping a la qualitat, pels "valors que transmet", segons el jurat. Aquesta temporada, el programa radiofònic ha ampliat el ventall de psicòlegs i especialistes en conducta humana, així com els temes que tracta, fent un especial èmfasi en la gestió quotidiana de les emocions. Continuen les seccions fixes de Sergi Torres i Àlex Rovira, com a referents del programa.
“Popap”. Mariola Dinarès dirigeix i presenta el “Popap”, el programa de tendències a les xarxes socials de Catalunya Ràdio. El “Popap” dona eines per dominar el nou entorn hiperconnectat, tant a l’antena de l’FM com a Facebook, Twitter, Instagram, YouTube i Spotify. No es reivindica com un programa de tecnologia: és un programa de persones connectades que volen entendre i divertir-se en aquest món canviant i apassionant. Una xarxa de coneixement plena de coses interessants, inspiradores i divertides. Un dels lemes del programa és “tothom mira les xarxes i el ‘Popap’ te les explica!” I ho fa de dilluns a divendres, de 13 h a 14 h. El programa també ha tingut presència a les fires i festivals més posicionats de casa nostra, com ara el 4YFN, el Sònar+D o la trobada Formentera 2.0.
“Solidaris”. Aquest any “Solidaris” arriba a la seva 12ena temporada promovent la cultura de la pau, els drets humans i la cooperació de la mà del periodista Albert Segura, que a poc a poc va renovant el programa, buscant aquells temes de desigualtat a tot el territori i traient el programa fora dels estudis, per sentir els testimonis de primera mà i desplaçar-se als punts on hi ha l’interès informatiu. Això sí, sense deixar d’escoltar les veus de les ONG del país i pendent del que passa a escala internacional: el programa ha tractat temes com la crisi dels refugiats i el clam per acollir, el preu del lloguer, els desnonaments, la pobresa energètica i la fam oculta. També ha parlat del canvi climàtic, l’explotació laboral, la roba barata, el menjar de quilòmetre zero, la integració dels nouvinguts o la memòria històrica.
“Generació digital”. “Generació digital”, dirigit i presentat per Albert Murillo, és un programa de tecnologia, oci i cultura digital amb una clara voluntat d'entretenir. És el programa de tecnologia creativa de Catalunya Ràdio que posa èmfasi en l'univers del videojoc, del món maker digital i en tots els esdeveniments que volen explicar la tecnologia com a entreteniment i creativitat. Al mes de setembre passa a la graella d’iCat, on se suma al projecte de ràdio visual de l’emissora, juntament amb els programes “iCatKids” I “Adolescents iCat”
“Revolució 4.0”. El “Revolució 4.0” es va estrenar el febrer del 2017 al dial digital +CatRàdio, i és una de les proves més clares que un nou format pot saltar a l’antena convencional, si funciona. Durant el 2018, i les dues temporades que s’encavalquen, Xantal Llavina i els seus col·laboradors han convertit el programa en un referent per a emprenedors i persones influents del país. El “Revolució 4.0” és un programa sobre emprenedors, innovació, creativitat, futur, competitivitat, empreses digitals i sobre tots aquells que han aconseguit ser persones influents, des de les cares més conegudes en diferents sectors professionals fins a aquells casos que han tingut èxit gràcies a la seva transformació emprenedora i digital. L’eix principal del programa és l’entrevista. Cada setmana ens visiten persones rellevants que reflexionen sobre el futur que ens espera a diferents sectors.
“Sans i estalvis”. Cada cop hi ha més interès per seguir un estil de vida saludable, però també hi ha molta confusió, moltes tendències contradictòries i molta sobreinformació. Què vol dir menjar bé? Quins hàbits són importants? Quina relació hi ha entre alimentació i malaltia? Quanta activitat física és considerada saludable? Són preguntes habituals i que tenen respostes molt més simples del que pugui semblar, basades en l'evidència científica i també en el sentit comú. Es planteja un programa des del rigor per contestar totes aquestes preguntes i per proporcionar una eina útil per millorar els hàbits saludables, entendre la importància de l'alimentació i el poder de l'activitat física per millorar la vida, prevenir malalties i situacions de risc i, en acabat, estar “Sans i estalvis”, amb l’Adam Martin.
“Dies de ràdio”. Els 35 anys de Catalunya Ràdio van suposar una doble presència en els continguts de l’emissora: en antena, durant l’estiu i els festius intrasetmanals, Santi Carreras és qui fa aquest repàs i qui dia a dia recupera a la pàgina web imatges, vídeos, anuncis, textos veus, fragments de programes, promocions de l’emissora, anuncis i, sobretot, testimonis de les persones que han creat, viscut i fer créixer la ràdio nacional de Catalunya. Al web de “Dies de ràdio” s’hi expliquen anècdotes de realitzadors, redactors, productors, tècnics, corresponsals, programes especials que han convertit la ràdio en el que és ara.
“L’ofici de viure”. El programa de psicologia positiva i nova espiritualitat, amb Gaspar Hernàndez, té doble presència cada setmana a Catalunya Ràdio: els dissabtes amb una edició exclusiva per al web i els diumenges a l’FM. Arriba a la seva 12ena temporada amb molt bona salut, com es veu en les seves excepcionals audiències web.
“MeteoMauri”. El meteoròleg Francesc Mauri presenta aquest espai setmanal al web Catradio.cat, un programa obert a la participació dels oients que ofereix tota la informació del temps, amb la predicció del cap de setmana i l’estat de les pistes d’esquí catalanes durant la temporada d’hivern. Un altre dels continguts més destacats d’aquest programa és el medi ambient, però també la gastronomia, l’oci, el territori i la sostenibilitat. Els dijous presenta un resum del programa a l’“Estat de Gràcia”.
“A tocar!”. “A tocar!” és la consigna que setmanalment Maite Sadurní crida i que tots els músics volen sentir. També és un programa amplificador de la música que es cou a Catalunya, per conèixer de prop i a fons el bo i millor dels músics del país. Com són, què fan, quines son les seves dèries i projectes i, sobretot, com toquen en directe.
“Sarda.net”. Quim Rutllant, Sergi Vives i Ester Plana aporten una altra mirada, com diuen ells “més punki”, del món de la sardana i la cobla.
“Perspectiva”. L'arquitectura determina tots i cadascun dels espais per on transcorre la vida, des del llit fins al mercat passant per la platja. El disseny d'aquests espais no hauria de ser una decisió única d'arquitectes, urbanistes i polítics. Poder decidir com es volen els entorns fa les persones més lliures i els mateixos arquitectes en són conscients. Per això treballen per una arquitectura cada dia més participativa i entenedora per a tothom. "Perspectiva" mostra les tendències i els debats sobre l'arquitectura i l'urbanisme que es projecten al país, la personalitat pròpia dels arquitectes catalans arreu del món i també les eines de participació ciutadana que afavoreixen la pluralitat d'aquests debats. I ho fem de la mà de Josep Lluís Blàzquez.
Podcast
La programació es completa amb els programes en exclusiva a la pàgina web, en format podcast. Catalunya Ràdio es capdavantera en l’aposta per la innovació en mitjans digitals, amb noves temàtiques, noves idees, nous programes i nous continguts. El format podcast, s’adapta als hàbits actuals de consum, en un entorn en què els oients de Catalunya Ràdio ja tenen moltes experiències positives com a usuaris, i la ràdio pública segueix ampliant la seva oferta a Catradio.cat i a l’aplicació mòbil.
Espais especialitzats a Catalunya Informació
Els “xips” o espais especialitzats de Catalunya Informació van en molts casos més enllà de la informació d’actualitat i són càpsules de coneixement, petits programes divulgatius . És el cas, per exemple, de “La poma de Newton”, dedicat a la ciència; o el nou espai “Via verda”, dedicat a la mobilitat sostenible.
El 2019 iCat consolida i reforça la seva programació musical i cultural engegada amb el retorn a l’FM. Una graella centrada especialment en l’escena musical catalana i el sector cultural del país. És l’any de la renovació de l’estudi d’iCat, l’Estudi 2 de Catalunya Ràdio, que es converteix en un híbrid entre estudi de ràdio i plató de televisió per acollir els nous formats de l’emissora dirigits especialment als joves.
Nou Estudi, nous formats, nous públics
El nou estudi d'iCat s'ha renovat tecnològicament i ha estrenat un disseny totalment innovador per afrontar les noves exigències i oferir els continguts de programes com "Adolescents iCat", "iCatKids" o "Generació digital" en diferents formats i on l'aspecte visual guanya pes. Un estudi equipat amb quatre càmeres que recorda més un plató de televisió que un estudi de ràdio convencional per donar resposta tant als nous formats com als nous públics que consumeixen continguts en aquests nous formats. El nou estudi també té un set especial per a les actuacions musicals, amb il·luminació pròpia, que es gravaran també en vídeo.
El nou estudi ha permès potenciar l’aposta d’iCat pels continguts audiovisuals dirigits especialment als més joves. El programa "Adolescents iCat”, que arrencava el 2018 com a programa setmanal, es converteix en un espai diari de dilluns a divendres a les 22h. El gran creixement de la comunitat de seguidors del programa, sobretot entre els joves a YouTube, el situa com un producte únic a l’espai comunicatiu en català.
En la mateixa línia, l’emissora ha fet una revisió a fons del programa iCatKids, que es converteix també en un programa híbrid, ràdio i vídeo, dirigit en aquest cas als preadolescents, una comunitat amb escassos continguts en català. El Kids incorpora a dos presentadors joves: la cantant Mar Blanch i l’instagramer David Its Me i se centra en els referents musicals i culturals del públic familiar i infantil. Generació Digital, el veterà programa de videojocs incorpora el vídeo en el seu pas a iCat des de Catalunya Ràdio. L'univers dels videojocs i de l'entreteniment digital en totes les seves formes. Albert Murillo lidera un equip especialitzat en videojocs i tecnologia.
El programa “Els experts” també emet en directe en vídeostreaming la última mitja hora del programa, de 09.30 a 10h, coincidint amb l’entrevista i actuació musical diària. Aquest contingut també es pot recuperar a la carta. Amb la nova aposta pels continguts en vídeo, iCat ha reactivat el seu canal de YouTube per impulsar i viralitzar aquests programes audiovisuals.
Segona edició de “Vols fer de periodista cultural a iCat?” iCat, el canal de música i cultura de Catalunya Ràdio, i Escena 25 han posat en marxa per segon any consecutiu “Vols fer de periodista cultural a iCat?”, iniciativa que ofereix la possibilitat de ser prescriptor durant una temporada amb un espai setmanal d’entre 5 i 10 minuts al programa despertador “Els experts”, que s’emet de dilluns a divendres, de 7.00 a 10.00. La campanya també inclou prescripció cultural a les xarxes socials. L’espai consisteix a fer propostes musicals i culturals que incloguin espectacles i concerts oferts per Escena 25, campanya social impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat per donar a conèixer les programacions estables destinades a joves.
La graella 2019-2020
Novetats. La programació d’iCat reforça la prescripció musical convertint el programa del músic Miqui Puig, “Pista de fusta”, en un espai diari, de dilluns a divendres, després de l’èxit del programa els caps de setmana. També incorpora diàriament l’espai dels més joves, Adolescents iCat, en format de mitja hora a les 22h i el veterà programa de Catalunya Ràdio, Generació Digital s’incorpora a la graella d’iCat els divendres a les 22.30h.
Dilluns a divendres:
07-10h / Despertador cultural. “Els experts” és un programa despertador d’actualitat musical i cultural de tres hores amb un to fresc, dinàmic i jove que va creixent en oients i que ha creat una comunitat molt activa a les xarxes socials. Amb Albert Miralles, Laia Vidal i Roger Seró.
10-18h / Selecció iCat. Una selecció musical durant el dia que promou especialment la música en català i la resta d’artistes de l’escena del país que canten en altres idiomes. Una combinació d’artistes consagrats i emergents única al dial de l’FM.
18-19h / L’actualitat musical “Independents” s’ocupa de l’actualitat musical del dia: concerts, novetats, discos, festivals, entrevistes, reportatges... tot el que passa a l’escena catalana i a la internacional en una hora. Amb Josep Martín.
19-22h / Presciptors musicals. Tres comunicadors de prestigi comanden els programes dedicats a la cultura musical en el seu sentit més ampli. Miqui Puig al “Pista de fusta”, Lluís Gavaldà a “El celobert” i Albert Puig a “Delicatessen”.
22-22.30h / “Adolescents iCat”. El programa audiovisual de la generació més jove (15-23 anys). Els seus ídols passen cada dia per iCat per parlar del que els interessa. Roger Carandell comanda l'equip amb Juliana Canet i Joan Grivé.
22.30-23.30h / Nits culturals. La cultura a fons. Les arts escèniques, la literatura, les sèries, el cinema i els videojocs centren l'última franja del dia: “Entre Caixes”, amb Carme Canet i Pep Vila; “L’irradiador”, amb David Guzmán; “Serioses”, amb Cristina Bordas i Sílvia Comet; “Memento”, amb Josep Maria Bunyol i “Generació Digital”, amb Albert Murillo.
Dissabtes i diumenges
10-11h (dissabtes) / “iCatKids”. El programa audiovisual orientat a infants i joves d’entre 9 i 14 anys. Entrevistes als referents musicals i culturals del públic familiar i infantil. Pau Guillamet presenta amb la cantant Mar Blanch i l’instagramer David Its Me.
10-11h (diumenges) / “iCatExprés”. L’espai que resumeix els continguts musicals més destacats de la setmana als diferents programes d’iCat. També s’emet a Catalunya Ràdio els dissabtes. Amb Blai Marsé.
10-19h / “iCatWeekEnd”. Selecció musical que promou especialment la música en català i la resta d’artistes de l’escena del país que canten en altres idiomes. Una combinació d’artistes consagrats i emergents única al dial de l’FM.
19-21h / “Pista de fusta” (reemissió). L’espai de Miqui Puig es reemet els caps de setmana en el seu horari habitual.
21-00h / Caps de setmana musicals. Les nits del cap de setmana arriben amb programes dedicats al jazz, les músiques urbanes i festives, l'electrònica, el folk, el concurs Sona9 i les sonoritats alternatives. Són Jazz watusi, amb Dani Nel·lo; Casa Babylon, amb Rubén Sierra i Marc Isern; Beats per minut, amb Òscar Broc, iCatMans amb Quim Rutllant i Ester Plana; Sona9, amb Lluís Gendrau i Songhunter, amb Raul Hinojosa, respectivament.
Festivals concerts i esdeveniments
Durant tot el 2019 iCat ha seguit sent la ràdio dels festivals. Més de 50 concerts en directe des dels festivals: Sónar, Primavera Sound, Cruïlla, Vida, Mercat de Música Viva de Vic, Clotilde Fest, Fira Mediterrània Manresa, Acústica de Figueres. També s’han emès altres concerts fora dels festivals, els premis Enderrock i ARC i programes emesos des de fora dels estudis com Adolescents iCat al Saló de l’Ensenyament o iCatKids al CosmoCaixa.
La trobada anual d’iCat amb l’escena catalana i els oients es consolida. Gran èxit de la quarta edició d'El Desconcert d'iCat, que va fer un ple absolut, amb un miler de persones que van passat per la Sala Apolo, de Barcelona, per veure i sentir els hits de l'any en què van néixer Kids from Mars, Paula Valls, Gerard Quintana, Cesk Freixas, 31 Fam, Nyandú, Koko-Jean Davis, Ju, Suu, Judit Neddermann, Ebri Knight, Oques Grasses i Lildami.
iCat al Clotilde Fest
iCat i Palau Robert van programar quatre vetllades amb bona música en directe, i a la fresca, entre el 21 de juny i el 19 de juliol. El pop, les músiques urbanes i els ritmes festius són protagonistes del nou Clotilde Fest 2019, una proposta per a les nits d'estiu que neix pels volts de Sant Joan i que, durant quatre divendres del juny al juliol, va reunir als jardins del Palau Robert de Barcelona el bo i millor de la nostra escena amb artistes joves i talentosos. Per aquest escenari van passar el pop electrònic de PAVVLA, el rap feminista de Pupil·les i la música mestissa amb aires pop de Ju; els prismes urban de Lildami i 31 FAM; el pols festiu de JoKB i Porto Bello, i el reggae incorruptible d'Adala & The Same Song Band, així com el pop plusquamperfecte de Bearoid, Nyandú i Urfabrique, i l'indie electrònic dels benjamins del cartell, Kids from Mars. Un elenc divers que posa nom i cognoms a les joves generacions de músics; unes generacions obertes, permeables i amb els peus sempre al carrer.
Concerts Delicatessen
El cicle de Concerts Delicatessen també ha celebrat 5 edicions aquest 2019. Cicle que ofereix als oients l’oportunitat de descobrir artistes internacionals i locals a l’Antiga Fàbrica Damm de Barcelona.
Jazz Watusi concerts
El 2019 hem engegat una col·laboració amb la Sala Jamboree de Barcelona per oferir als oients invitacions per a concerts de músics de jazz de l’escena catalana.
#iCatVolta, el concurs que tria la cançó de la Volta Ciclista a Catalunya
Coincidint amb l’edició número 100 de la prova ciclista, iCat, la Volta i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) van organitzar, amb la col·laboració de l’Acadèmia Catalana de la Música, el concurs #iCatVolta per triar la cançó que havia d'identificar la Volta del 23 al 29 de març del 2020. El concurs estava obert a tota l’escena catalana i entre totes les cançons candidates els oients d’iCat van triar “Eclipsi” de Blaumut.
Experiències iCat
Invitacions a esdeveniments culturals exclusius pels oients d’iCat. Durant el 2019 iCat va posar en marxa una cinquantena d’accions promocionals vinculades a agents culturals del país. Activitats relacionades amb concerts, festivals, música, literatura, arts escèniques, cinema, etc.
Creada el 1987, Catalunya Música ofereix un ventall ampli de gèneres i estils clàssics de tots els temps en una extensa proposta especialitzada. L'emissora, líder en el seu àmbit, s'ha destacat per la gravació i la transmissió en directe de concerts, cicles i festivals.
Si fem un repàs dels esdeveniments més remarcables del 2019 a Catalunya Música cal destacar-ne dos: d’una banda, la fita assolida per l’organització del concurs internacional de cant coral amateur “Let The Peoples Sing” (LTPS) de la Unió Europea de Radiodifusió (UER); i de l’altra, el canvi en la direcció de Catalunya Música, que el 8 de maig del 2019 va assumir la periodista Pilar Cugat, donant un nou impuls a l’emissora. El seu nomenament va arribar uns mesos després que Catalunya Música hagués presentat una renovació total de la seva oferta digital.
Pilar Cugat serà l'encarregada d'impulsar aquesta emissora temàtica cap al futur, actualitzant-la i obrint-la a nous públics i a altres gèneres musicals com el jazz, la música contemporània i les músiques del mon, sempre des de l’òptica de la qualitat que caracteritza Catalunya Música i mantenint el rigor i l’excel·lència en l’oferta de música clàssica, que seguirà constituint el contingut principal del canal.
Let the people sing
Aquest és un concurs de periodicitat bianual que es nodreix de formacions corals amateurs que hi participen a proposta de les diverses emissores de la UER. Es tracta d’un esdeveniment de rellevància internacional, especialment en el món coral i en el mon de la ràdio, i com a tal va ser tractat.
Per Catalunya Música va ser la culminació d’un projecte iniciat 4 anys enrere per la realització del qual va caldre buscar suports i complicitats a molts bandes, començant per la pròpia CCMA. Amb diferents graus, es va obtenir també el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, la Direcció General de Cultura Popular, l’Ajuntament de Barcelona i la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC), entre moltes altres entitats. La Fundació Orfeó Català–Palau de la Música Catalana es va constituir, finalment, en coorganitzadora.
El concert es va transmetre per Catalunya Música, per TV3 i via streaming. També va tenir un gran suport a les xarxes socials. La magnitud de l’esdeveniment va obligar a fer un treball de col·laboració a gran escala, entre els equips de TV3 i Catalunya Ràdio i altres departaments de la CCMA que també hi van intervenir.
Valoracions
Èxit i valoració molt positiva del desenvolupament del concurs Let The Peoples Sing 2019 celebrat a Barcelona durant els dies 12 i 13 d’octubre, coorganitzat per Catalunya Música i la Fundació Orfeó Català–Palau de la Música Catalana. El dilluns 14 d’octubre, l’endemà de la final del concurs, es va celebrar una reunió de valoració del concurs amb membres del jurat, direcció del concurs LTPS i directius de la UER i les felicitacions per a tota l’organització van ser unànimes.
Es va destacar sobretot l’alt nivell de la producció audiovisual, tant de ràdio, com de televisió i internet; la professionalitat, bona disposició i amabilitat dels equips de producció i en general el bon funcionament a nivell organitzatiu i logístic. L’alt nivell del producte televisiu -encapçalat pel director de la transmissió Marc Mateu i el realitzador Jordi Fàbregas- va ser molt elogiat, tant per l’estètica elaborada, la concepció, com pels continguts del guió i la sincronia de l’escaleta de l’acte, i especialment a destacar la professionalitat, empatia i bon anglès de les presentadores, Raquel Sans i Sara Loscos.
Va ser fonamental la coordinació de tots els equips i la bona prestació dels presentadors de ràdio —Ester Pinart, Joan Vives i Albert Torrens— i del comentarista de televisió i presentador radiofònic de la gala, Xavier Chavarria. Catalunya Música va oferir una excel·lent aportació i va donar senyal a 8 emissores de la UER en directe (4 més en diferit) i els nostres serveis tècnics van facilitar la tasca de dos comentaristes de ràdios estrangeres des del Palau. A banda, la presa de so va ser duta a terme en coordinació pels equips tècnics de ràdio i TV.
L’èxit de convocatòria, la campanya de promoció a través dels nostres mitjans i la feina feta per tots els equips de continguts, també des dels Departaments de màrqueting i comunicació, va fer possible haver arribat a vendre totes les localitats disponibles i fer sold out els dos dies -12 i 13- aconseguint així l’equilibri pressupostari que en el seu moment s’havia plantejat com a objectiu.
A nivell d’audiències, s’ha de constatar que TV3 i el programa LTPS va ser líder en el tram final de la seva emissió: de les 20.15h a les 21h. Va tenir una audiència mitjana de 196.000 espectadors i una quota de pantalla del 10.7% i es va situar segon a la seva franja darrera de Tele 5, que va liderar amb una mitjana de 214 mil espectadors durant aquest tram. El programa va obtenir molt bons resultats en el target jove (13 a 24 anys), amb una quota del 22.7%, així com amb el target 25-44 anys (10.0) i 65 i + anys (12.4).
Pel que fa a les dades qualitatives, els resultats de LTPS van ser excel·lents: amb una valoració global de 8.8 sobre 10. Va ser el programa més ben valorat del dia de TV3. I segons el panel de GFK, el 100% de la gent que va veure el programa va declarar que va ser un programa de molta qualitat.
A manca dels indicadors exactes del consum per ràdio tradicional (FM) de l’esdeveniment, es constata que la percepció que tenim sobre el ressò mediàtic que va aconseguir la convocatòria va ser molt important.
Pel que fa al consum digital de ràdio, la transmissió del concert de gala del 12 d’octubre, que només es va oferir per Catalunya Música, va ser el directe més escoltat de la temporada, amb 741 usuaris únics. Així mateix, la final del concurs LTPS celebrada el 13 octubre, que s’oferia conjuntament per TV3 i Catalunya Música va obtenir igualment uns bons resultats, amb 511 usuaris únics, sensiblement inferiors atesa l’emissió televisiva simultània. Pel que fa al consum a la carta, l’àudio del concert de gala celebrat el 12 d’octubre, a dia d’avui, se situa al número 1 dels àudios a la carta més escoltats de Catalunya Música durant el 2019, amb un total de 1583 reproduccions.
I pel que fa als mitjans digitals, les dades del streaming on line del senyal de vídeo en directe el van situar en tercera posició dels programes més vistos el diumenge 13 d’octubre, després del TN nit i del “Preguntes freqüents”, tot i que, si sumem les audiències del canal ocasional que emetia el senyal internacional, se situaria en segon lloc.
Cal posar de manifest que l’èxit d’aquest esdeveniment va ser possible gràcies a la bona feina dels equips de Catalunya Música, TV3, mitjans digitals i de les diferents branques i departaments corporatius de la CCMA, juntament amb els equips i personal tècnic, en coordinació amb els equips directius, de regidoria i tècnics de l’Orfeó Català–Palau de la Música. Això demostra que una bona decisió presa en el seu moment des de l’àmbit de les relacions institucionals va consistir en ajuntar esforços i coordinar els nostres equips, tant del Palau com dels de la CCMA (ràdio, tele i mitjans digitals) per tal de posar a disposició la nostra expertesa en cada un dels àmbits i amb aquesta unió aconseguir el màxim resultat. Gràcies al conveni signat entre ambdues institucions això va ser possible i factible.
És important constatar que l’organització del LTPS no només va ser un èxit, sinó que demostra que els continguts culturals i musicals desperten l’interès del públic i de la nostra audiència i que formen part del nostre mandat com a servei públic. A més, la imatge que com a ràdio i televisió públiques de Catalunya que es va donar a les emissores de la UER, a l’organització i al públic en general, va ser molt positiva i avala la CCMA a l’hora d’emprendre altres iniciatives semblants.
Els concerts de Catalunya Música
Els concerts, en transmissions diferides o en directe, són una part important dels continguts de la programació de Catalunya Música. Al costat dels concerts de procedència internacional, obtinguts a través de l’intercanvi amb la Unió Europea de Radiodifusió (UER), Catalunya Música enregistra concerts arreu de Catalunya i els difon a través des seus canals.
L’any 2019 Catalunya Música ha obtingut 194 concerts ja sigui a partir de l’enregistrament propi o a través de convenis o acords de col·laboració amb promotors de concerts d’arreu del país. D’aquests 194 concerts, 140 els han enregistrat els equips tècnics de Catalunya Música. 11 els han enregistrat equips subcontractats. I els 42 restants els han proporcionat altres entitats (auditoris, sales de concert, festivals o formacions diverses). En aquests casos, l’entitat amb la qual s’ha fet l’intercanvi s’ha procurat el seu equip tècnic i s’ha fet càrrec del cost de l’enregistrament. Catalunya Música s’ha limitat a fer-ne el control de qualitat i a difondre’l segons les condicions pactades.
De tots aquests concerts 44 s’han transmès en directe. I la resta, 146, s’han transmès en diferit a les diferents franges del programa Els Concerts. En 4 ocasions els intèrprets no han autoritzat la difusió del concert un cop fet l’enregistrament.
La gran majoria de concerts [135], un 69,5 %, s’han enregistrat a Barcelona que és la ciutat que concentra els tres grans equipaments del país dedicats a la producció i contractació de música al més alt nivell:
Però igualment a Barcelona s’han enregistrat concerts [27], un 13,9 %, a altres indrets fora d’aquests grans equipaments, com ara a l’Ateneu Barcelonès, a l’Auditori de La Pedrera, a la Capella de Santa Àgata, al Casal del Metge, a l’Església de Sant Felip Neri, al Recinte Modernista de Sant Pau i al Teatre Lliure, entre altres. Fora de Barcelona s’han enregistrat 59 concerts, un 30,4% del total, a localitats com Alella, Amposta, Banyoles, Berga, Cardona, Cervera, Concabella, El Vendrell, Girona, Granollers, La Seu d’Urgell, L’Estartit, L’Hospitalet de l’Infant, Peralada, Poblet, Sant Cugat, Sabadell, Sant Pere de Rodes, Sant Pere Llavinera, Santa Cristina d’Aro, Tiana, Torroella de Montgrí, Vic i Vilabertran.
Oferta internacional
La participació a la xarxa d’intercanvi de concerts amb les emissores de la UER és una font d’entrada de gravacions internacionals de primer nivell que eleven la qualitat i interès dels nostres continguts, ens mantenen connectats amb el món i eixamplen l’horitzó de les nostres programacions. Al mateix temps l’intercanvi de concerts ens permet posar a disposició de les emissores de la UER els nostres millors enregistraments. D’aquesta manera Catalunya Música es converteix en un gran aparador del món musical de casa nostra al qual oferim la possibilitat de mostrar al món la seva vitalitat, les seves singularitats i les seves fites.
De tots els concerts obtinguts per Catalunya Música, ja sigui per la via de la producció pròpia, la contractació externa o l’intercanvi, 70 (76), un 36%, han tingut difusió internacional. Aquests concerts s’han repartit de la següent manera en les diferents opcions amb què la UER organitza els seus intercanvis:
En números absoluts s’han fet 792 (616) emissions internacionals dels concerts que Catalunya Música ha enviat a la UER. Això equival a una mitjana d’11,3 peticions per a cada concert. Aquestes xifres confirmen l’interès creixent que desperten, a les emissores de la UER, els concerts que envia Catalunya Música.
El concert LTPS’19, la final del concurs Let the people sing, es va transmetre per Catalunya Música, per TV3 i via streaming. També va tenir un gran suport a les xarxes socials. La magnitud de l’esdeveniment va obligar a fer un treball de col·laboració a gran escala, entre els equips de TV3 i Catalunya Ràdio i altres departaments de la CCMA que també hi van intervenir.
Pel que fa a la ràdio, aquest concert va despertar l’interès de 16 emissores de les quals 8 el van seguir en directe: Ràdio de Saarland (Saarbrücken, Alemanya), Ràdio Alemanya Cultura (Berlín), Ràdio de Baviera, Ràdio Danesa, Ràdio Bremen (Alemanya), Ràdio Nacional Búlgara, Corporació Hongaresa de Mitjans Audiovisuals, Radiotelevisió Eslovena, Ràdio Pública d’Estònia, Ràdio de Letònia, Ràdio de l’Oest d’Alemanya (Colònia), Ràdio del Centre d’Alemanya (Halle), Ràdio Pública Americana, Radiotelevisió Nacional d’Islàndia, Ràdio Finlandesa, Ràdio Alemanya (Colònia).
Transmissions en directe
L’aposta per la música en viu segueix sent un dels pilars més importants de Catalunya Música i un dels eixos estratègics de l’emissora que la consolida com l’oferta radiofònica líder en aquest àmbit a Catalunya.
Durant el 2019 i per 15è any consecutiu Catalunya Música ha ofert, en directe, la major part dels concerts de la Temporada de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC). A més, com ja és habitual, també s’han ofert, en directe, pràcticament totes les representacions de la Temporada d’Òpera del Gran Teatre del Liceu, entre d’altres propostes destacades. Així mateix ha mantingut i incrementat lleugerament les transmissions ofertes provinents de la xarxa d’intercanvi amb altres emissores de la Unió Europea de Radiodifusió.
A continuació es desglossen, s’analitzen i detallen per temàtica i procedència totes les transmissions que s’han fet a Catalunya Música durant el 2019.
Transmissions d’òpera
Pel què fa a les transmissions operístiques, entre els mesos de gener i maig, s’han ofert 8 òperes de la Temporada de l’Òpera Metropolitana de Nova York 2018-2019 i 2 òperes més corresponents a la temporada 2019-2020. Amb un còmput global de 10 òperes retransmeses des de Nova York durant el 2019. Les transmissions del Met i les del Gran Teatre del Liceu són les dues temporades operístiques estables amb més presència a Catalunya Música.
La irrupció del programa “Directe a l’òpera” a la graella de Catalunya Música el setembre del 2018, que emet cada setmana l'audició íntegra d'una òpera en directe, en diferit o bé procedent d'un enregistrament discogràfic de referència, amb Ignasi Pinyol i Aleix Palau, es va fer coincidir amb les emissions de les transmissions de la temporada del MET de Nova York i de la temporada d’òpera d’Euroradio, que es fa habitualment els dissabtes a la tarda. Així mateix, es va intentar, en la mesura del possible, fer coincidir igualment en aquesta mateixa franja d’emissió les transmissions de les òperes de la temporada del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, configurant així una franja d’òpera en directe que situa al mateix nivell les produccions internacionals i les de casa nostra, amb la clara voluntat de reforçar el segell de Catalunya Música com a principal difusor operístic del país.
La xifra global de transmissions operístiques que Catalunya Música ha ofert durant el 2019 ha estat de 20 òperes en directe, provinents de les temporades estables dels principals teatres d’òpera nacionals i internacionals i dels festivals d’estiu més prestigiosos.
Segons la seva procedència, 10 d’aquestes òperes han estat produïdes a Catalunya i les altres 10 han estat produccions internacionals.
Des de Catalunya
Temporada Liceu 2018-2019
19/01/2019 Puccini: “Madama Butterfly”
12/02/2019 Casablancas: “Enigma di Lea”
02/03/2019 Händel: “Rodelinda”
07/03/2019 Thomas: “Hamlet”
04/04/2019 Ponchielli: “La Gioconda”
25/05/2019 Bizet: “Les pêcheurs de perles”
21/06/2019 Puccini: “Tosca”
20/07/2019 Verdi: “Luisa Miller”
Temporada Liceu 2019-2020
07/10/2019 Puccini: “Turandot”
13/12/2019 Mascagni / Leoncavallo: “Cavalleria rusticana” / “Pagliacci”
Des de la resta del món
Temporada del MET de Nova York 2018-2019
05/01/2019 Verdi: “Otello”
02/02/2019 Bizet: “Carmen”
23/02/2019 Verdi: “Rigoletto”
09/03/2019 Wagner: “L’or del Rin”
30/03/2019 Wagner: “La valquíria”
13/04/2019 Wagner: “Sigfrid”
20/04/2019 Mozart: “La clemenza di Tito”
27/04/2019 Wagner: “El capvespre dels Déus”
Temporada del MET de Nova York 2019-2020
14/12/2019 Txaikovski: “La dama de piques”
21/12/2019 Verdi: “Macbeth”
Altres transmissions
Deixant a banda les transmissions operístiques, durant el 2019 Catalunya Música ha ofert un total de 30 transmissions en directe, gràcies als acords d’intercanvi amb la Unió Europea de Radiodifusió (Pinkoffers, Eurradio Premium concerts i Euroradio summer festivals). Han estat 2 transmissions més que el 2018, el que suposa un increment del 7,7% respecte l’any anterior. Les transmissions realitzades s’han fet des de les següents ciutats:
Per països de procedència la distribució seria la següent:
Pel què fa a les transmissions de producció pròpia realitzades a Catalunya, s’han fet un total de 32 transmissions en directe. S’han ofert 4 transmissions més que el 2018, el que suposa un increment del 14,3% respecte l’any anterior. Les transmissions realitzades s’han fet des dels següents auditoris i sales de concerts de Catalunya:
En total, durant el 2019 s’han fet 62 transmissions en directe, 8 més que el 2018, un 14,8% més que l’any anterior. Si a aquesta xifra hi sumem totes les transmissions d’òpera realitzades durant el 2019 obtenim un resultat total definitiu de 82 transmissions en directe. En termes absoluts s’han ofert 3 transmissions més que el 2018, el que suposa un increment del 3,8% respecte l’any anterior. Això fa una mitjana mensual de 6,8 transmissions; 0,2 transmissions més de mitjana al mes que el 2018.
Si fem l’anàlisi per tipologies i gèneres, un 24,4% (31’6% el 2018) corresponen a transmissions operístiques, de les quals un 50% (40% el 2018) són de produccions produïdes a Catalunya i un 50% (60% el 2018) d’òperes de producció estrictament internacional. Pel què fa a les transmissions no operístiques, aquestes representen un 75,6% (68,3% el 2018) respecte el total, de les quals un 51,6% (48,1% el 2018) corresponen a concerts produïts i realitzats a Catalunya i un 48,4% (51,8% el 2018) concerts provinents de la xarxa d’intercanvi de la UER.
En el còmput total de transmissions previstes durant el 2019 s’han cancel·lat 4 transmissions per causes alienes a Catalunya Música que no s’han comptabilitzat en els càlculs anteriors.
Programació regular
L’any 2019 ha estat un punt d’inflexió per a Catalunya Música. El canvi en la direcció de l’emissora ha propiciat un nou rumb a nivell programàtic, amb una aposta clara i decidida d’obertura musical i de continguts. Catalunya Música va estrenar la temporada 2019-2020 mirant al futur amb l'objectiu d'apropar la música clàssica a nous públics amb una proposta més divulgativa i més informativa.
Catalunya Música va iniciar, el 28 de setembre, un viatge que l'ha de portar, en un futur proper, a convertir-se en la casa de tots aquells que estimen la clàssica, o el jazz, o l'òpera, o les músiques del món, o la contemporània, o totes sense distinció. El canal on poder escoltar els millors concerts i les millors seleccions musicals, on poder conèixer i parlar amb els músics, on descobrir les joves promeses, on informar-se sobre què passa en el món de la música i on aprendre i constatar que la música no és un fet aïllat, sinó que és transversal i és present en altres àmbits culturals i en molts moments de la vida.
“Assaig General”. "Assaig general" ha estat el programa informatiu de Catalunya Música. Després d'haver presentat diversos formats, aquest any el programa s'ha emès en directe cada dia, de dilluns a divendres, de 18 a 19 h. Està dirigit, per Albert Torrens, i correalitzat per Marta Lanau (en substitució de Xavier Chavarria que va copresentar el programa durant la temporada 18-19). A partir de la temporada 19-20 Assaig General adopta un format amb un caràcter marcadament informatiu per seguir de prop l'actualitat musical, sobretot clàssica, del nostre país, però amb especial atenció als espectacles pluridisciplinars o a aquells on la clàssica, entesa en un sentit ampli —inclosos gèneres com el jazz, les músiques del món...— dialogui amb altres tipus de música o amb altres arts. El febrer de 2019, el programa de Catalunya Música "Assaig general" va obtenir el premi Josep Anselm Clavé del Cant Coral a Catalunya 2018 en categoria de comunicació.
“Tots els matins del món”. El programa “Tots els Matins del Món” s’ha convertit en una de les apostes principals de la temporada 2019-20. La capçalera s’ha reconvertit per donar cabuda a diverses seccions divulgatives i continguts diversos que permetin tant la connexió del programa amb la realitat musical del país com per donar veu a les persones que la conformen, sempre amb l’oient com a centre d’interès. Així doncs, el magazín ofereix una bona selecció de música clàssica però a la vegada incentiva la participació dels oients, sense els quals la ràdio no tindria sentit. La divulgació de la música és un altre dels puntals del programa, amb espais protagonitzats per les diferents veus de l'emissora: Anna Ponces i Francesc Hernández (musicals), Ignasi Piñol (òpera), Maria Montes (electrònica), Marta Lanau (músiques del món), Pere Andreu Jariod (instruments musicals), Xavier Cazeneuve (música de cinema), Albert Galceran i Pedro Pardo ("Els homes clàssics") i Pilar Subirà (jazz). I és que volem fer que la música sigui accessible des de molts angles i perspectives. La novetat més destacada d'aquest curs han estat les entrevistes. Perquè la música és present a les nostres vides de maneres molt diverses: per gaudir-la, com a part de la feina, o com a instrument per arribar a un altre fi. Per això, el nou TMM compta amb entrevistes a persones famoses i estimades pel públic que siguin amants de la música clàssica, professionals de la música que hi treballen cada dia o persones que la viuen i la senten intensament. I també s’obre a persones anònimes que ens expliquen quina és la seva relació amb la música i fins a quin punt ha estat i és important.
"Tots els matins del món" és un programa presentat per Ester Pinart i Joan Vives. L'equip el completa Olga Cardús a la redacció, Alba Quinquillà a la producció, i Pau Blasi, al control tècnic. S’emet de dilluns a divendres, de les 7h a les 10h del matí.
“Cafè Jazz” i “Via Jazz”. Catalunya Música amplia, de dilluns a divendres, la seva oferta jazzística amb “Cafè jazz”, que se suma al clàssic “Via jazz” de les nits de l’emissora, tots dos espais conduïts per Pilar Subirà. El nou “Cafè jazz” ofereix cada tarda de 15:30 a 16 una selecció de les millors peces de del jazz clàssic amb una tria de les veus més destacades, les bandes més importants i els millors solistes de la història del jazz.
“El compositor de la setmana”. “El compositor de la setmana”, de dilluns a divendres, de 10 a 11 h, amb Montse Aguilera, és un programa monogràfic que se centra cada setmana en un compositor concret amb l’objectiu de conèixer-lo a fons, situar-lo en el seu context geogràfic i històric i destacar-ne les particularitats mentre es fa un recorregut per la seva vida i la seva obra.
“Els gustos reunits”. L’espai “Els gustos reunits”, de dilluns a divendres, de 13 a 14 h, amb Victòria Palma, és un espai pensat per a tots els oients, siguin quin siguin els seus gustos. Cada dia fa un recorregut diferent i inesperat amb la companyia de músics i músiques de tota mena, de tots els gèneres i de tots els estils, des d’un llaütista d’una cort del Renaixement fins a una cantant de soul afroamericana; des d’una polonesa fins a una milonga... Fidels sempre a l’esperit d’aquell “tots els gèneres són bons, menys l’avorrit”.
“Focus”. “Focus”, amb Maria Montes, és una de les novetats de la temporada 2019-20. L’objectiu del programa és transportar els oients a l’atmosfera híbrida que existeix entre la l’univers de la música clàssica i el de la música electrònica. Cada diumenge a les 23 h “Focus” desplega el fil que uneix el passat amb el present i que discorre pels marges d’un univers sonor que va més enllà de les etiquetes i que se situa entre l’academicisme i el clubbing, això és, entre la clàssica i l’electrònica.
“So de cobla”. El programa veterà del món de la música de cobla i la sardana segueix, una temporada més, a Catalunya Música. Cada dissabte, a les 9 h, Ignasi Pinyol ofereix tota l’actualitat sardanista i els principals enregistraments del gènere.
“Les cordes de l’Ukelele”. Marta Lanau. Els dissabtes a les 13h la Marta Lanau fa sonar “Les cordes de l’Ukelele”, un espai per les músiques del món, per totes aquelles sonoritats que es basen en l'arrel o que provenen d'orígens temporals remots o punts concrets del planeta, i que al mateix temps miren cap al futur. Tot, entès d'una manera àmplia i intentant fugir dels tòpics i els corses que puguin existir sobre l'anomenada world music.
“I tu, què escoltes?”. Àlex Robles i Víctor García de Gomar, descobreixen als oients les preferències musicals de més de mil personatges rellevants del món de la música. Què els uneix, quines connexions hi ha entre ells i quins són els seus gustos musicals. El programa s’emet cada diumenge a les 9h.
“El millor dels temps”. El Millor dels Temps és el programa de musicals de Catalunya Música. Cada diumenge a les 10h, ofereix tant l'actualitat nacional i internacional en el món del teatre musical així com continguts monogràfics dedicats a obres emblemàtiques, gran compositors i perles ocultes de la història del musical. L'objectiu és acostar aquest gènere tan popular com desconegut a nous espectadors i oferir nou material i informació als experts. Tot plegat en una conversa informal i amena entre Francesc Hernàndez i Anna Ponces, dos autèntics amants del gènere.
“El taller del lutier”. Cada dissabte al matí “El Taller del Lutier”, amb Pere Andreu Jariod, dedica una hora als instruments musicals. Ho fa de manera amena i divulgativa en un magazín que inclou entrevistes i seccions diverses, a més de molta música i un concurs. L'objectiu és descobrir plegats més coses del món dels instruments, de la mà d'aquells que més els coneixen: des dels intèrprets i els compositors, fins als constructors i restauradors, passant per aquells que els estudien i en col·leccionen.
“El violí vermell”. "El violí vermell" és el programa de Catalunya Música dedicat a la música del cinema. Realitzat i presentat per Xavier Cazeneuve, aborda en cada capítol un tema relacionat amb la música cinematogràfica amb un protagonisme destacat de les audicions musicals. L'objectiu principal del programa, que s’emet els diumenges de 13h a 14h, és que els oients passin una estona entretinguda escoltant música de cinema de qualitat i oferir-los relats amens amb continguts atractius tant sobre aspectes propis de la música cinematogràfica (èpoques, compositors, gèneres) com sobre el paper important que té la música alhora de veure i entendre una pel·lícula. Tot això amb un estil directe a l'oient, planer i proper, i no exempt d'humor.
“Els homes clàssics”. Pedro Pardo i Albert Galceran són "Els Homes Clàssics". Cada diumenge a les 22h, es marquen l'objectiu d'acostar la clàssica al gran públic. Per això surten al carrer a gravar reportatges, conviden a l'estudi aquelles persones que en saben més de la matèria, i s'asseuen al piano per explicar aquells tecnicismes que solen despistar-nos. El programa, dividit en diversos blocs, està pensat per acabar-lo amb una audició, havent donat les eines a l'oient per fer una escolta activa, desxifrant tots els elements rellevants de l'obra que cada setmana ens ocupi. La clàssica és fantàstica i és cosa de tots compartir-la.
“Solistes”. El programa d’entrevistes en profunditat “Solistes” és un històric de la graella de Catalunya Música. Hereu del programa “A la manera de...” que va començar Carles Lobo i que de seguida va liderar Joan Vives durant els primers anys de Catalunya Música. Aquest programa es va transformar en el format actual “Solistes” que ha dirigit i realitzat amb gran èxit Joan Vives fins el juny del 2019. El setembre del 2019 Xavier Chavarria va agafar les regnes d’aquest programa que s’emet els diumenges a les 17h.
La conversa de cafè, tranquil·la i relaxada, tot parlant de música, és el principal pretext que mou i inspira aquest programa. Cada setmana un "solista" diferent, dels àmbits més diversos associats a la música del nostre país, parla amb Xavier Chavarria de tot allò que l'inspira, el provoca, el commou, l'impulsa, l'emociona... La conversa sempre va tenint com a punt i seguit les músiques que han esdevingut part de la seva banda sonora personal. El punt final el posa la sintonia del programa després de 60 minuts de conversa tranquil·la, sincera i propera.
“Una tarda a l’òpera”. Per divuitena temporada ininterrompuda, el magazín d’actualitat operística té cabuda a la graella de Catalunya Música els diumenges de 19 a 20h i amb realització de Jaume Radigales, Catalunya Música proposa una aproximació a l'òpera amb dossiers dedicats als títols programats al Gran Teatre del Liceu i pels Amics de l'Òpera de Sabadell, als principals compositors i també al repertori menys conegut. Una tarda a l'òpera manté a més les seccions habituals dedicades a efemèrides, actualitat, entrevistes, novetats, discoteca privada i monogràfics diversos, a més de la crítica d'espectacles amb la col·laboració de Xavier Cester. Enguany s’ha recuperat l’Opera Mundi, amb Pere Andreu Jariod, i s’han estrenat Veus inaudibles, una secció d'Alba Quinquillà dedicada als principals cantants lírics de la història que mai van poder realitzar enregistraments fonogràfics.
“Sons de l’edat mitjana”. Des de la temporada 2016-16, aquest programa realitzat per Maria Montes ens trasllada a una època llunyana en el temps, però més propera del que sembla: l'edat mitjana. I ho fa a través dels sons i la música, però també dels esdeveniments i les històries de les persones que van donar-hi forma. Un espai on acostar-se a la història (i la música) d'una manera diferent, des de la mirada del segle XXI. Després de 4 temporades en antena, el programa va posar el punt final l’agost del 2019.
“Guia d’orquestra”. La immensa majoria dels comentaris que sentim o llegim referits a les obres musicals del tipus que omplen la programació de Catalunya Música, es refereixen a tot allò que les envolta (dates, anècdotes, circumstàncies de l’autor, de l’editor, de l’estrena, etc.). Molt poques vegades ens parlen de la música mateixa. Guia d’orquestra és un programa pensat com un acompanyament a aquelles persones que segueixen els concerts de l’OBC, ja sigui des de l’Auditori o a través de les transmissions de Catalunya Música i no en tenen prou amb una audició lineal de les obres. En format d’entrevista i amb un llenguatge amè i sense tecnicismes, en Víctor Solé i Raimon Colomer miren i expliquen amb deteniment algun aspecte d’una de les obres del concert setmanal de l’OBC. Guia d’orquestra para atenció a les grans obres del repertori de tots els temps per la qual cosa el programa pot interessar, també, a aquelles persones que volen conèixer de més a prop les obres que senten habitualment a la ràdio, encara que potser no siguin, específicament, seguidors de la Temporada de l’OBC.
El 2019, a més del concurs “Let the people sing” del que ja s’ha parlat, Catalunya Música ha produït i emès altres esdeveniments singulars, a mig camí entre l’enregistrament d’un concert en viu i la realització d’un programa de ràdio.
El Maria Canals porta cua
Per sisè any consecutiu, i després de l'èxit de les edicions anteriors, Catalunya Música es va afegir a la iniciativa del Concurs Internacional de Música Maria Canals de posar pianos a diversos espais públics de Barcelona. Aquesta acció formava part d’un acord entre el concurs Maria Canals i la CCMA, i s’emmarcava dins de les activitats amb què el concurs vol trencar les barreres socials, culturals i mentals que hi ha entre la majoria de la població en relació amb la pràctica de la música en general i la del piano en particular.
El dijous 22 de març, des de les 8 del matí fins a les 8 del vespre, hi va haver un piano de cua davant de la porta principal de Catalunya Ràdio a disposició de tothom que el volgués tocar. Catalunya Ràdio i iCat.cat també es van sumar a aquesta acció, convertida ja en un dia festiu per tota la ràdio. Durant tot el dia, Catalunya Música va convidar pianistes (estudiants, professors i professionals) provinents dels principals centres d’ensenyament musical de Barcelona.
Audicions íntimes
El programa que guia Xavier Chavarria consisteix en un concert de música de cambra, amb públic invitat, i un presentador que incentiva la comunicació entre músics i espectadors amb la intenció de trencar la distància que s’estableix entre uns i altres ens el concert de format tradicional. Els concerts els protagonitzen músics experimentats, amb capacitat comunicativa i amb ganes d'establir diàleg amb els assistents i de compartir amb ells l'experiència de la música. Aquesta proposta permet als assistents gaudir de la música d'una forma més intensa i propera. El programa s’enregistra i s’emet en diferit. Durant la Temporada 2018-19 s’han enregistrat 8 programes que s’han començat a emetre a partir del mes d’abril del 2019. Totes les gravacions s’han fet a l’Aula 1 del CaixaForum de Barcelona.
Premi Catalunya Música
Des de l’any 2012, Catalunya Música atorga un premi entre els guanyadors del concurs per a joves intèrprets “El Primer Palau”, que organitza el Palau de la Música Catalana. Per aquesta raó, Catalunya Música forma part del jurat. El premi consisteix en l’enregistrament d’una maqueta professional amb l’equip tècnic de Catalunya Música a partir d’un repertori proposat pel guanyador o guanyadors. Al marge de l’enregistrament, Catalunya Música pren el compromís tàcit de seguiment de l’activitat dels músics premiats i la promoció internacional quan sigui possible a través de la xarxa de la UER.
El premi Catalunya Música de l’any 2018 el va guanyar l’organista Joan Seguí. L’enregistrament de la maqueta es va fer efectiva els dies 18 i 19 de setembre del 2019 al monestir de Poblet. El va dur a terme un equip de Catalunya Música format per Gerard Font i Josep Aymí. La postproducció dels àudios va anar a càrrec de Gerard Font. Els àudios són, a tots els efectes, a disposició dels tres participants del projecte: intèrpret (Joan Seguí), el Palau de la Música i Catalunya Música (CCMA.). I en aquest cas, cal sumar-hi també, el Monestir de Poblet que va cedir l’orgue perquè es fes l’enregistrament.
Crida per a nous projectes
Amb la voluntat d’obrir l’antena de Catalunya Música a noves formes de comunicar la música, es posa en marxa una convocatòria per trobar nous projectes per a l’emissora: programes divulgatius de clàssica, jazz, músiques del món, òpera, contemporània i noves músiques i amb vocació d'arribar al gran públic, així com formats exclusivament digitals que explotin els llenguatges propis d’aquest entorn. La voluntat de emissora és la d’implantar, si s’escau, alguns d’aquests projectes al llarg de les temporades següents.
Pel que fa a l’univers infantil, en els últims anys Catalunya Ràdio ha volgut obrir el focus cap a un públic poc acostumat al consum radiofònic convencional i apropar la ràdio a un públic més jove. També hi ha la voluntat d’arribar al públic familiar, a partir de tots els temes d’interès que envolten els oients més joves. A l’aposta d’iCat amb el programa de Pau Guillamet, Guillamino, “iCatKids”, s’hi suma –també a l’emissora cultural– l’espai més transgressor i jove, “Adolescents iCat”, amb emissió simultània a l’FM i pel canal de YouTube. A l’antena de Catalunya Ràdio i dins el programa “El Suplement”, es manté el programa l’”Ofici d’educar”
“iCatKids”. Des del desembre del 2017 i després d’haver-se consolidat a internet, ”iCatKids” és el programa audiovisual orientat a infants i joves d’entre 9 i 14 anys que els adults voldran compartir. El presenta Pau Guillamet, amb la cantant Mar Blanch i l’instagramer David Its Me, els dissabtes de 10-11h. I és un punt de trobada per aprendre a escoltar i descobrir la música de fills i pares. La proposta d'iCat, és una manera de fer entrar públic jove i nou a la ràdio, a través de la ràdio més jove i nova. iCatkids manté també una gran activitat a la web i a les xarxes socials, on es troba amb els seus seguidors. Te canals a YouTube, Spotify, grups a Facebook, Instagram...
“Adolescents iCat”. És el programa audiovisual multiplataforma de la generació més jove (15-23 anys). Els seus ídols passen cada dia per iCat per parlar del que els interessa: el programa s’articula al voltant d'una entrevista a fons que té versió en vídeo a YouTube i a Instagram. Roger Carandell comanda l'equip amb Juliana Canet i Joan Grivé i amb la col·laboració de youtubers i instagramers i altres influencers de les xarxes socials. “L’ofici d’educar” desperta "El suplement" els diumenges a les 6 del matí. Vivim un moment especialment potent i transformador pel que fa a les maneres com s'ha ensenyat i, en això, tots hi fem falta, perquè, tal com diuen a Àfrica, és tota la tribu la que educa. Per això, el programa se suma a la tribu de Roger Escapa per escoltar pares, mares, educadors, psicòlegs, filòsofs, científics, innovadors i propostes singulars al voltant de la criança i l'educació.
La seva tribu també existeix en format virtual. Tenen un grup de Telegram per compartir experiències personals i professionals, proposar programes, debatre i fer xarxa. També els podem seguir a Facebook i sempre a catradio.cat.
Postdates literàries
La programació de Catalunya Ràdio renova les citacions d’autors literaris catalans amb els petits espais sonors titulats “Postdates literàries”, en una acció conjunta amb la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) que va començar al mes de gener del 2017 i que pretén acostar els autors de la literatura catalana en forma de citacions sonores. Amb aquesta iniciativa s’han enregistrat 110 noves citacions amb les veus dels actors i actrius Neus Sendra, Lolo Olivé, Pau Conesa i Ignasi Capmany, que aniran apareixent diàriament, quatre cada dia, enmig de la programació de Catalunya Ràdio.
L’objectiu de les “Postdates literàries” és fer presents els autors de la literatura catalana i les seves obres a la vida quotidiana dels oients de Catalunya Ràdio, per despertar-los l’interès i la curiositat per la literatura del país i per incentivar-ne la lectura. Enguany, s’hi incorporen textos d’autors com Pere Figueres, Meritxell Nus, Josep Pedrals, Pere Gimferrer, Terenci Moix, Eva Baltasar, Jordi Pàmies, Joan Colomines, Josep M. Folch i Torres, Patrícia Gabancho, Carles Santos, Antoni Marí, Margarida Ballester, Josep M. Espinàs, Sebastià Alzamora, Teresa Colom, Joan Brossa, Maria Mercè Marçal, Laia Claver Nadal, Anna Gual, Ponç Pons, Marta Pessarrodona, Narcís Comadira, Olga Xirinacs i Rosa Fabregat, entre d’altres. Al llarg del 2019, s’han promogut campanyes importants com la Setmana Internacional de les Dones, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones (8 de març); la Setmana de la Poesia, coincidint amb el Dia Mundial de la Poesia (21 de març); la Setmana del Teatre, coincidint amb el Dia Mundial del Teatre (27 de març); la Setmana de Sant Jordi (Els nostres llibres); la Setmana de la Fira Internacional del Llibre, que tindrà lloc a Buenos Aires del 25 d’abril al 13 de maig; els centenaris Joan Brossa (19 de gener) i Teresa Pàmies (8 d’octubre); la Setmana dels Premis Nacionals de Cultura, al juliol, i la Setmana del Llibre en Català, al setembre.
L'aranès té presència, des de fa 31 anys, a TV3 i Catalunya Ràdio, tant amb espais de difusió en l'àmbit de la Val d'Aran, en desconnexió, com també per a tot el territori. La programació de TV3 i Catalunya Ràdio ofereix de forma estable continguts informatius en aranès. Tot i això, la CCMA vol fer nous passos en la promoció i difusió de l'aranès i de la realitat de l'Aran. Donar-li més presència i acostar-la a la resta del país. En aquesta línia, el síndic d'Aran, Carlos Barrera, i la vicepresidenta de la CCMA, Núria Llorach, han signat aquest 2019 un conveni de col·laboració entre les dues institucions que té com a objectiu incrementar la presència de l'aranès i dels continguts de la Val d'Aran als mitjans públics.
Amb aquest conveni, la Corporació es compromet a reforçar la presència de notícies de la Val d'Aran a les rodes informatives en aranès del 3/24, promoure el doblatge de programació infantil en aranès, impulsar la presència de la Val d'Aran en programes d'entreteniment i de caràcter divulgatiu en el prime time de TV3 i a crear espais web específics en aranès als webs ccma.cat i 324.cat.
Programació en aranès
“Eth maitin d’Aran”. Infomagazín en aranès, de 9h a 10h del matí, de dilluns a divendres laborables en desconnexió per a la Vall d'Aran. A Catalunya Informació, amb Àlvar Ordoñez. S’emet des del setembre del 2017.
“Catalonha Informacion en aranés”. Roda d’informació general, en aranès, de 12 a 13h a Catalunya Informació, s’emet en desconnexió per a la Vall d'Aran des del 2014.
“Aran ath dia”. Un reportatge setmanal que s'emet dos cops, dissabte i diumenge. Els dissabtes a les 11h del matí, i els diumenges a les 10h, a Catalunya informació. Emissió nacional (per a tot Catalunya i l’Aran) en aranès.
Catalunya Ràdio estrena “Green MeteoMauri”
Al dial digital +CatRàdio, l’espai quinzenal “Green MeteoMauri” amb Francesc Mauri i José Luis Gallego està dedicat a l’eficiència i la sostenibilitat des del vessant pràctic. “El rumb que pren el medi ambient, l’economia verda, l’economia circular, la sostenibilitat i l’eficiència ens han decidit a crear el primer programa digital dedicat cent per cent a la sostenibilitat i l’eficiència des del seu vessant més pràctic”, afirma Francesc Mauri, amb l’objectiu d’enfortir els valors del respecte per l’entorn, de responsabilitat amb el futur i de compromís amb la terra. El nou espai s’alternarà amb el “MeteoMauri”, que també serà quinzenal. “Green MeteoMauri” inclou seccions de “Mobilitat”, amb actualitat i noves tendències de sostenibilitat; “Llar A+++ i Consum responsable”, amb idees i novetats per a l’estalvi de la llar i pràctiques de consum responsable; “Empresa i comerç+++”, sobre gestió intel·ligent dels recursos a l’empresa; “Turisme green”, amb experiències de nou turisme més integrador amb la natura; “L’entrevista”, per aprofundir i reflexionar durant 30 minuts en una matèria concreta, i “Aparador green”, espai obert de consulta amb ofertes i serveis “green” d’empreses, entitats i particulars i amb informació sobre novetats legislatives i d’ajuts en l’àmbit de l’economia verda. El programa es va estrenar amb l’entrevista a Lluís Torner, fundador i director de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). A finals del 2012, Catalunya Ràdio posava en marxa “MeteoMauri”, el primer programa de ràdio en format web de l’estat espanyol, amb la meteorologia, el medi ambient, la taula, el mar, la terra, les escapades o la neu com a columna vertebral i sempre amb propostes de proximitat. Sis anys després, amb un “MeteoMauri” amb més de 44.000 seguidors a Twitter i més de 25.000 a Facebook, el dial digital +CatRàdio estrena l’espai germà “Green MeteoMauri”.
Catalunya Ràdio celebra el Nadal amb el Tió Solidari a l'Hospital Sant Joan de Déu
Mònica Terribas i l'equip d'"El matí de Catalunya Ràdio" fan el programa especial de Nadal amb el Tió Solidari des de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Un anys més, el Tió es converteix en el reclam per recollir menjar per a nadons per al Banc del Aliments. A canvi, alguns del nens i nenes ingressats a l’hospital van poder fer cagar el Tió Solidari, acompanyats pels Pallapupes de l’hospital, els pares i mares i el personal mèdic. The Penguins Band i Xiula els van animar amb les seves cançons. L'espai "En primera persona del plural", el doctor Carles Luaces, cap del Servei d'Urgències Pediàtriques de Sant Joan de Déu; Núria Serrallonga, infermera i psicòloga i coordinadora del programa Child Life i Hospital Amic; Maribel Santos, auxiliar d'infermeria i Erika, pacient que ha estat ingressada dues vegades per Nadal, van explicar la importància de les activitats infantils en el centre hospitalari.
L’informatiu “Catalunya migdia”, el podcast “Tor, tretze cases i tres morts” i Lídia Heredia han estat guardonats en els 19ns Premis Ràdio Associació.
Durant el 2019, Catalunya Ràdio ha mantingut la seva voluntat de ser a prop dels oients, traient els seus programes sempre que ha estat possible per fer-los visibles al territori i per fer la ràdio de proximitat que forma part de l’ADN de la ràdio: com a servei públic, pretén promocionar el coneixement i el respecte a les diferents opcions i manifestacions socials, lingüístiques i culturals presents al territori de Catalunya. L’exemple de l’esforç i la presència a tot el territori és la celebració del Dia Mundial de la Ràdio, amb un model ja consolidat. A causa de l’inici del Judici als polítics catalans, es va traslladar a diumenge 10 de febrer, en comptes de celebrar el dia el 13 de febrer com marca el calendari de la UNESCO. Vam ser a Girona, a Valls, a Sabadell, a Granollers, en un parc de bombers a Barcelona....
Pel que fa a “El matí de Catalunya Ràdio”, com a vaixell insígnia de l’emissora, també es mou pel territori amb l’objectiu de fer arribar els continguts més importants de la ràdio als oients. amb seccions com “I visca la terra!” o “En primera persona del plural”. El programa de cultura popular i tradicional “Mans”, que al mes de setembre del 2019 es converteix en un espai del programa “El suplement” explica i s’apropa –i més des del nou horari dels dissabtes a les 13.00– cada setmana a les localitats on es fan les activitats populars arreu del país i dona a conèixer les festes, colles, entitats, associacions d’arreu del territori en primera persona. Al llarg dels anys “El suplement” ha recorregut el país de punta a punta. I aquesta temporada tampoc és diferent: amb l’espai de cuina que lidera el gastrònom Pep Nogué, trepitgem territori amb producte de temporada, fires i certàmens. Un altre dels programes que ha recorregut el territori per escoltar el màxim nombre de veus ha estat el programa “Solidaris”, que ha fet sortir el programa al carrer, fent-lo des de places, terrats o les vies del tren.
En el 2019 s’ha fet una remodelació total de l’Estudi 2 de Catalunya Radio. Se l’ha dotat de tot l’equipament necessari per produir programes de radio i a la vegada se l’ha adaptat per les noves demandes de producció de continguts per internet. S’ha posat especial èmfasi en la reposició del mescladors de so que permet treballar amb AoIP, en l’acústica i en l’ergonomia. També s’han instal·lat 4 càmeres i reproductors de vídeo que juntament amb un videowall de grans dimensions i un molt acurat disseny de la il·luminació de l’Estudi permet malgrat les reduïdes dimensions oferir molt bones imatges en els streamings d’internet dels programes que ho requereixen.
(Extret de la Memòria anual d’activitats de la CCMA de 2019.)
Canvi profund en l’oferta de continguts de Catalunya Ràdio amb l’arribada de la nova direcció, sense renunciar al compromís amb el servei públic i la incidència social
Catalunya Ràdio estrena la proposta digital innovadora de +CatRàdio i tanca el 2017 amb dos rècords d’audiència: 635.000 oients diaris de mitjana i la millor onada de la història
Catalunya Ràdio entra a Alexa, aposta pels podcasts de qualitat com ‘Tor’ i registrada una xifra històrica d’audiència en la tercera onada de l’EGM, amb 644.000 oients diaris
El lideratge de Catalunya Ràdio entre els usuaris joves a internet, on la ràdio pública és la primera entre aquest públic, i el creixement de consum digital experimentat els últims anys han merescut un impuls nou a l’aplicació per a mòbils i tauletes