Catalunya Ràdio 2016

Canvi profund en l’oferta de continguts de Catalunya Ràdio amb l’arribada de la nova direcció, sense renunciar al compromís amb el servei públic i la incidència social

Catalunya Ràdio 2016
Presentació de la temporada 2016-17 en un vaixell al port de Barcelona. 26 d'agost de 2016

El 2016 ha estat un any de canvi profund en l’oferta de continguts de Catalunya Ràdio. Amb la premissa de mantenir un compromís amb el servei públic i la incidència social, s’ha apostat per una renovació en els continguts refermant la voluntat de lideratge i de proximitat. Amb la renovació de la proposta de tarda incorporant el programa Estat de Gràcia, amb Roger de Gràcia, Catalunya Ràdio s’acosta més a la rica realitat cultural del país. Apareix un nou concepte de programa amb Popap, on l’actualitat de les xarxes socials i de la realitat que ens presenten les noves eines de comunicació obren una nova via de continguts innovadora i rabiosament vigent. L’entreteniment també es reforça en aquesta temporada amb la consolidació d’un espai d’humor de referència com l’APM? en l’última hora del programa El matí de Catalunya Ràdio. I l’esport també té la seva proposta innovadora i de to diferent amb la incorporació de Jordi Costa i Sonia Gelmà amb el programa Tot costa.

Aquesta nova Catalunya Ràdio i la resta d’emissores del grup —Catalunya Música, Catalunya Informació i iCat.cat— garanteixen una pluralitat de continguts amb la informació, la cultura, l’esport i l’entreteniment com a eix vertebrador.

El començament de la nova temporada 2016-17 ha significat un increment d’oients respecte al final de la temporada anterior. Aquest increment s’ha vist tant en el consum de ràdio en format tradicional com en el consum a través dels mitjans digitals, una tendència que s’ha de consolidar amb la materialització del nou disseny del portal web així com la nova aplicació per a dispositius mòbils.

Compromesos amb la ciutadania, la qualitat, la innovació i la proximitat. Tot el que sents és el lema d’aquesta temporada d’una ràdio que mira cap al futur treballant en la realitat del present del país i la seva gent.

Audiències de la ràdio

Segons les dades de l’última onada del 2016 de l’EGM Baròmetre de Catalunya, 557.000 persones escolten Catalunya Ràdio cada dia. Programes més escoltats de Catalunya Ràdio el 2016:

  1. El matí de Catalunya Ràdio: 448.000 oients diaris
  2. El suplement (dissabtes i diumenges): 226.000
  3. Tot gira (dissabtes i diumenges): 135.000
  4. Catalunya migdia (laborables): 110.000
  5. El Club de la Mitjanit: 78.000
  6. Estat de Gràcia: 73.000
  7. Catalunya vespre: 60.000
  8. Popap: 59.000
  9. Tot costa: 57.000
  10. Catalunya migdia (dissabtes i diumenges): 50.000

Catalunya Ràdio, l’emissora que més creix. En la tercera onada, la darrera de l’any, i amb la nova programació en marxa, Catalunya Ràdio té 37.000 oients diaris més que en l’onada anterior, que corresponia a la temporada 2015-2016. És l’emissora que més ha crescut, un 7% respecte a l’onada anterior, en un període en què el consum de ràdio generalista s’ha mantingut estable al nostre país.

“El matí de Catalunya Ràdio”, amb Mònica Terribas, va obtenir 448.000 oients diaris i es va convertir també en el magazín matinal que va pujar més d’audiència respecte a l’onada anterior.

Altres programes que van augmentar de seguidors van ser el remodelat “Catalunya migdia”, amb Òscar Fernández i Empar Moliner, que arribava als 110.000 oients diaris i se situava com el més escoltat a la seva franja; el nou magazín de tarda “Estat de Gràcia”, amb Roger de Gràcia, aconseguia una audiència de 73.000 oients, i “El Club de la Mitjanit”, amb Francesc Garriga, arribava als 78.000.

El nou “Catalunya vespre”, amb Kílian Sebrià i Sílvia Cóppulo, aconseguia una audiència diària de 60.000 oients; “Popap”, amb Mariola Dinarès, i “Tot costa”, amb Jordi Costa i Sònia Gelmà, dues de les estrenes de la temporada, aconseguien 59.000 i 57.000 oients diaris respectivament, i “La nit dels ignorants 2.0”, amb Xavier Solà, augmentava fins als 23.000 seguidors. El cap de setmana, “El suplement”, amb Ricard Ustrell, obtenia una audiència de 272.000 oients els dissabtes i 190.000 els diumenges, i el magazín esportiu “Tot gira”, amb David Clupés, aconseguia en aquesta onada 74.000 seguidors els dissabtes i 196.000 els diumenges.

Destaca també l’augment d’audiència del “Catalunya migdia edició cap de setmana”, amb Neus Bonet, que els dissabtes aconseguia el lideratge a la seva franja amb 60.000 oients, i els diumenges pujava i se situava en 41.000 oients, a més dels increments d’“En guàrdia!” i “Tot gira migdia”, que els diumenges arribaven a 32.000 i 31.000 oients respectivament.

Pel que fa a Catalunya Informació, ha aconseguit una audiència de 108.000 oients diaris, i Catalunya Música, de 34.000. Les tres emissores en FM del Grup d’Emissores de Catalunya Ràdio han aconseguit una audiència mitjana conjunta aquest any 2016 de 666.000 oients diaris.

Audiència mitjana de les emissores de Catalunya Ràdio, segons la tercera onada de l’EGM del 2016:

  1. Catalunya Ràdio: 557.000 oients diaris
  2. Catalunya Informació: 108.000
  3. Catalunya Música: 34.000

Programes informatius de Catalunya Ràdio

Amb l’inici de la nova temporada s’han redefinit els Informatius de Catalunya Ràdio. Els dos grans informatius són de 2 hores, una primera d’informació, i la segona dedicada a l’anàlisi i la tertúlia. “Catalunya migdia” (de 14 a 16 h). El nou editor del “Catalunya migdia” és Òscar Fernández, que dedica 40 minuts a la informació general, i 20 minuts als esports. El “Catalunya migdia” ofereix el primer repàs complet de l’actualitat del matí, amb connexions en directe i entrevistes, i manté la desconnexió territorial cinc minuts. A les 15 h s’incorpora a l’antena, acompanyant Òscar Fernández, Empar Moliner, i tots dos condueixen l’anàlisi i tertúlia fins a les 16 h.

“Catalunya vespre” (de 21 a 23 h). El “Catalunya vespre” és l’informatiu que ha tingut més canvis el 2016. L’informatiu s’ha endarrerit en la graella fins a les 21 h i Kilian Sebrià continua comandant la primera hora d’informació. A les 22 h s’incorpora al “Catalunya vespre” Sílvia Coppulo, que fins a les 23 h dirigeix l’espai d’anàlisi. “L’informatiu d’El Suplement” i “Catalunya migdia” (cap de setmana). Neus Bonet edita i presenta aquests dos informatius, a les 8 h del matí i a les 14 h respectivament. El “Catalunya migdia”, edició cap de setmana, ofereix en 30 minuts una exposició del més destacat del matí, amb entrevistes i connexions en directe arreu del territori, i la informació puntual del temps i el trànsit.

Cobertures informatives especials

El 2016 ha estat una vegada més un any intens informativament. Això ha requerit alguns desplegaments i programes especials. Es va començar el 2016 amb la investidura del president Carles Puigdemont després de la retirada del president Artur Mas. Els Serveis Informatius varen fer dos programes especials, un dissabte a la tarda en saber-se que Carles Puigdemont seria el nou president de la Generalitat, i l’endemà, diumenge, un altre per a la investidura del nou president.

Durant l’any s’han fet altres cobertures informatives especials, com ara amb motiu de la qüestió de confiança a què es va sotmetre el president Puigdemont, pels congressos de partits com el naixement del PDeCAT a l’estiu, el congrés del PSC... També es va fer, una vegada més, un ampli desplegament per la Diada de l’11 de setembre.

Es van fer programes especials per a les eleccions basques i gallegues, així com un programa especial amb ampli seguiment de les eleccions legislatives espanyoles del 26 de juny del 2016 i la cobertura especial de les diverses investidures fallides del president del govern Espanyol, la crisi del PSOE i la dimissió de Pedro Sánchez.

El 2016 ha estat un any amb diversos processos judicials en marxa que des dels Serveis Informatius s’han cobert àmpliament, com ara el judici pel cas Noos (Palma), el judici pel cas Gürtel (Madrid), l’obertura del judici oral a Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs pel 9N, la primera querella contra la president del Parlament, Carme Forcadell, etc.

En l’àmbit de la informació internacional, el 2016 ha estat molt intens i ha obligat els informatius de Catalunya Ràdio a mobilitzar personal i recursos. Els atemptats en diversos països d’Europa han fet que els nostres periodistes i tècnics de so s’hagin desplaçat fins al lloc dels fets fent, en alguns casos, programes especials, com ara els atemptats a Brussel·les (Bèlgica), el març; a Niça (França), el juliol, o a Berlín, el desembre. La crisi dels refugiats també ha obligat els Serveis Informatius a fer desplegaments especials. Des que va esclatar la guerra a Síria, el 2011, s’ha viscut l’èxode més gran des de la II Guerra Mundial.

Aquest 2016 s’han fet programes especials des d’Idomeni a Grècia, i s’han desplaçat periodistes a Hongria a l’octubre. Sens dubte, un dels grans temes informatius del 2016 ha estat el referèndum pel Brexit al Regne Unit, el 23 de juny. Per aquest motiu s’han fet diverses cobertures especials tant dels nostres corresponsals com dels periodistes que treballen amb la informació internacional. Turquia ha estat un altre dels focus informatius especials, amb els atemptats a Istanbul el juliol i l’intent de cop d’estat, que també va obligar a desplaçar un periodista i a fer un programa especial. A l’Amèrica Llatina, el 2016 hi ha hagut dos grans temes informatius que han fet que haguéssim de desplaçar el nostre corresponsal: han estat l’impeachment a la presidenta del Brasil Dilma Rousseff, a l’agost, i el referèndum sobre els acords de pau a Colòmbia a l’octubre. Per acabar el 2016 s’han cobert amplíssimament les eleccions dels Estats Units, enviant redactors des de Barcelona per treballar juntament amb la corresponsal a Washington i fent un programa especial el 8 de novembre. També s’han desplegat periodistes a Cuba per la mort de Fidel Castro.

S’han fet cobertures especials dels festivals de cinema més importants com ara el de Canes, Berlín, Màlaga, Sant Sebastià o Sitges. S’han fet programes especials pels Premis Gaudí, de l’Acadèmia de Cinema Català, i pels Oscars de Hollywood. També s’han fet cobertures especials pels festivals de música més importants del país com el Sónar, el Primavera Sound, el Cruïlla, i els festivals d’estiu de Cap Roig, Perelada, Porta Ferrada, etc.

La direcció dels Serveis Informatius va engegar, ja el 2014, un procés d’impuls del canal de 24 h d’informació amb participació de periodistes, productors i editors dels informatius. Es va fer evolucionar el model donant valor afegit a l’audiència. Durant el 2016, el canal 24 hores de notícies ha mantingut la condició i l’esperit d’emissora informativa de referència a Catalunya, líder indiscutible del gènere i preservant la informació de servei amb un rol prioritari.

Catalunya Informació

Durant el 2016 s’ha mantingut l’estructura dels programes temàtics de Catalunya Informació, però a partir de l’inici de la nova temporada, al setembre, s’ha hagut des prescindir d’aquests programes perquè la manca de personal a la redacció no els feien viables. Per tant, al setembre del 2016 han desaparegut de l’antena “Economia i empresa”, “Mapamundi”, “Polièdric” i “Sentits”. Es manté, en canvi, el “Tres rondes”, amb Josep Almirall, el programa d’actualitat castellera que s’emet els diumenges a les 21 h durant la temporada de castells de maig a novembre. “Catalunya al dia” (Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i l’Ebre). És el gran informatiu en desconnexió fet des de les diferents delegacions territorials catalanes de 8.30 a 9 del matí: una finestra de proximitat amb el més destacat de l’actualitat local.

El 2016 s’han mantingut els espais especialitzats de Catalunya Informació com “El primer sector”, dedicat a la pagesia, la pesca i la ramaderia; “Un país per voltar”, dedicat al turisme; “La poma de Newton”, dedicat a la ciència; “Blog de mestres”, un espai per descobrir les millors propostes educatives del país, o l’“Hemicicle”, un resum de l’activitat setmanal al Parlament de Catalunya.

A aquests espais, el 2016 se n’han afegit d’altres com “(Des)muntant Europa”, un espai d’entrevistes sobre els diversos països que conformen la Unió Europea; “Som com som”, un espai d’innovació, i “Ukelele”, un repàs de les músiques del món .

Els esports a la ràdio

Catalunya Ràdio ha mantingut i ampliat l’aposta pels esports dels últims anys. L’exemple més clar és el naixement del “Tot costa”, el nou programa esportiu diari de l’emissora. La creació del “Tot costa”, l’ampliació de l’horari del “Tot gira” (el programa esportiu dels caps de setmana), l’aparició del “Tot gira” entre setmana per donar continuïtat formal a totes les transmissions esportives i la consolidació del “Club de la Mitjanit” com a referència dels programes esportius nocturns amb l’afegit que des d’aquest any s’emet simultàniament a Esport3 són les línies bàsiques de la programació esportiva de Catalunya Ràdio. També s’han mantingut els espais esportius de la franja del migdia, que són vint minuts d’esports al “Catalunya migdia” de dilluns a divendres i mitja hora els cap de setmana al “Tot gira migdia”.

La presència dels esports va més enllà dels espais purament esportius. “El matí de Catalunya Ràdio” de Mònica Terribas manté la figura d’“el vistaire”, un comentari d’opinió que cada dia acompanya la informació esportiva. Els vistaires del 2016 han estat Jordi Costa, Jordi Borda, Sònia Gelmà, Xavi Campos i Francesc Garriga, tot i que sempre que l’actualitat ho ha demanat han pogut ser substituïts pels especialistes d’un esport en concret. El programa de Mònica Terribas ha continuat fent la tertúlia esportiva cada dilluns i cada dia posterior a un partit de Champions. L’objectiu de la proposta esportiva de Catalunya Ràdio ha estat intentar aportar continguts de màxima qualitat, allunyats de la frivolitat i apropant-nos als protagonistes i actors principals de l’esport. Durant l’any 2016 han passat pels micròfons de Catalunya Ràdio per ser entrevistats personatges com Josep Guardiola, Marc Márquez i Mireia Belmonte i Saúl Craviotto just després de guanyar les seves medalles olímpiques a Rio 2016.

L’esport en directe i el seguiment de les competicions i resultats dels equips i esportistes catalans són les altres grans directrius. Catalunya Ràdio és l’única emissora que segueix en directe els tres equips catalans de la segona divisió A tots els camps, en tots els partits de tota la temporada. L’esport femení també ha guanyat terreny amb seccions com “Fem futbol”, que segueix el futbol femení cada setmana. En any olímpic, els Jocs de Rio van ser un dels elements importants durant temporada d’estiu, amb dos enviats especials al Brasil i un programa especial que va acostar-nos tota la dimensió dels Jocs Olímpics durant el mes d’agost.

Aquest 2016 també ha servit per buscar noves fórmules que trenquessin la convenció. Es van tirar endavant quatre programes especials (pel clàssic entre el Barça i el Madrid, pel títol de Lliga del Barça, per la final de la Copa i per la final de l’Eurocopa de França), on els equips dels diferents programes esportius es van fusionar per fer un programa diferent, dinàmic i en moviment. La informació esportiva ha mantingut la seva presència a Catalunya Informació. En cada bloc informatiu es mantenen els cinc minuts d’informació esportiva, cinc minuts abans de dos quarts i cinc minuts abans de les hores en punt.

La suma de tots aquests continguts esportius suposa més de 40 hores setmanals d’esports a Catalunya Ràdio. Si hi afegim els continguts setmanals de Catalunya Informació, la xifra arriba a les 70 hores de programació esportiva.

“Catalunya migdia”. El nou format del “Catalunya migdia” en aquest 2016 manté l’essència de l’històric espai esportiu de Catalunya Ràdio als migdies. De l’anterior model –un programa d’informació esportiva dirigit i presentat per un redactor d’esports– s’ha passat a una nova fórmula impulsada per la direcció de Catalunya Ràdio. La informació esportiva s’integra com un element més en el nou “Catalunya migdia”. Òscar Fernández, una de les veus de referència del departament d’esports els últims vint anys, assegura d’una banda criteri a l’hora de decidir els continguts i d’una altra que l’audiència no s’estranyi per escoltar els esports de la mateixa veu que la informació general.

L’esperit de l’espai esportiu del migdia es manté. L’horari, també. En una mica menys de 20 minuts, entre les 14.40 i les 15 h, Òscar Fernádez fa un esprint per l’actualitat esportiva del dia. Tot el que sigui notícia esportiva entre el matí i el migdia té cabuda en un espai que coordinen des de la redacció d’esports Jordi Itúrria i Robert Prat i que manté una mirada especial sobre l’esport, segell històric d’aquesta franja, i una marcada sensibilitat per l’esport base i de comarques. Cada dia els últims minuts de l’informatiu es dediquen a la informació esportiva que es genera des de les comarques de Girona, Tarragona i Lleida.

 “Tot costa”. La nova gran aposta per la informació, l’anàlisi i l’entreteniment al voltant dels esports a Catalunya Ràdio és “Tot costa”, dirigit i presentat per Jordi Costa i Sònia Gelmà. Cada tarda, de dilluns a divendres de 19 a 21 h, el “Tot costa” és la nova fórmula per acostar els esports als oients. El futbol i el Barça són els grans temes d’anàlisi però al programa hi tenen cabuda tot els esports i els seus protagonistes. Jordi Costa i Sònia Gelmà s’han rodejat dels millors especialistes per aportar als oients un plus que els ajudi a interpretar el què i el per què de tot el que passa al món de l’esport. La relació de col·laboradors del programa pot començar per l’anàlisi futbolística del Ricard Torquemada, passar per l’experiència de Pere Escobar i acabar per la mirada sobre el futbol femení que aporta la seleccionadora Natàlia Arroyo. “Tot costa” compta amb col·laboradors del nivell de Roger Grimau, Aleix Espargaró, Marc Muniesa i Àlex Corretja. Les entrevistes a personatges de renom també formen una part important del programa. Durant el 2016, per posar un exemple, “Tot costa” va poder entrevistar Pep Guardiola, en una de les poques entrevistes concedides per l’entrenador en els últims anys.

“El Club de la Mitjanit”. El programa esportiu nocturn de Catalunya Ràdio els últims anys ha fet un pas endavant en aquest 2016. “El Club de la Mitjanit” s’ha convertit en un programa transmèdia. A més d’emetre’s per Catalunya Ràdio també s’emet en directe per televisió, Esport3, i a través de les xarxes, Facebook Live. El nou “El Club de la Mitjanit” ha suposat el repte majúscul de conjugar i adaptar els continguts radiofònics al format televisiu. El programa es pensa i prepara des de Catalunya Ràdio i s’emet des dels estudis de Televisió de Catalunya a Sant Joan Despí. La direcció i la presentació continuen a càrrec del Francesc Garriga.

El programa manté l’essència del que s’havia fet els últims anys a la ràdio: un format fresc i desenfadat per repassar tot el que genera l’esport. En cada programa dos tertulians acostumen a aportar punts de vista diferents sobre la realitat: Antoni Bassas i Ramon Besa els dilluns, Xavi Torres i David Torras els dimarts, Sònia Gelmà i Jordi Costa els dimecres i Ricard Torquemada i Bernat Soler els dijous donen pas a una sèrie de seccions fixes i donen una personalitat pròpia i molt marcada a “El Club de la Mitjanit”. La nova temporada i el nou model ha comportat un petit canvi en els dies d’emissió. Des del setembre, “El Club de la Mitjanit” s’emet de dilluns a divendres de 23 a 01 h. S’ha prescindit de l’emissió dels dissabtes i diumenges.

“Tot gira migdia”. És el programa referència per tenir un primer tast de tot el que genera l’esport els caps de setmana. Tots els dissabtes i els diumenges, de 14.30 a 15 h, Maria Guixà repassa puntualment tot el que ja ha passat durant el matí i tot el que ha de passar a la tarda-nit. S’imposa l’esport en directe. Són habituals les connexions amb els partits de bàsquet dels equips catalans o el seguiment dels entrenaments dels grans premis de motociclisme o Fórmula 1. Prèvies dels equips de futbol catalans de primera i segona divisió i marcat caràcter poliesportiu. Tots els esports tenen cabuda en el “Tot gira migdia”, el preàmbul del gran aparador esportiu del cap de setmana, el “Tot gira”.

“Tot gira”. L’esport en directe és l’essència de l’esport i aquesta és la màxima de “Tot gira”. David Clupés continua al capdavant del programa de referència del cap de setmana, que a finals del 2016 s’ha incorporat a la graella de dilluns a divendres quan l’esport en directe ho requereix. Aquest any el “Tot gira” ha ampliat encara més la seva oferta. Ha guanyat hores d’antena el cap de setmana. Tant els dissabtes com els diumenges el programa comença a les 16 h i acaba a les 00 h, setze hores d’antena cada cap de setmana. Des de la tardor, a més, la fórmula “Tot gira” s’ha ampliat entre setmana. Les transmissions de l’Espanyol, dels partits de bàsquet europeus i d’altres esdeveniments –totes les transmissions esportives excepte la dels partits del Barça amb La TdP– s’emeten en format “Tot gira”. D’aquesta manera la personalitat del programa dona coherència a tot el que té relació amb l’esport en directe, sigui en cap de setmana o de dilluns a divendres.

El seguiment de l’esport en directe continua sent el primer objectiu del “Tot gira”, amb especial atenció als partits dels equips i esportistes catalans, siguin de l’esport que siguin. Futbol, bàsquet, handbol, hoquei patins, waterpolo, hoquei herba, futbol sala, ciclisme, motociclisme, Fórmula 1, el mundial de ral·lis. Al “Tot gira” es viuen tots els partits del Barça i de l’Espanyol, dels equips catalans de segona divisió (Girona, Nàstic i Reus), dels equips catalans de la lliga ACB de bàsquet (Barça, Joventut i Manresa), dels equips catalans d’handbol (Barça i Granollers). També se segueixen tots els resultats del futbol del cap de setmana, amb una atenció especial als partits del Madrid, que, des d’aquesta temporada, tenen Pere Escobar com a veu habitual. A més de l’esport en directe, el “Tot gira” dona espai de manera fixa a tots els esports amb seccions temàtiques com “L’estic girat”, dedicada a l’hoquei patins, el “Territori Guixà”, sobre esports aquàtics, o el “Xip groc”, una secció setmanal al voltant de l’atletisme i les curses populars. També es mantenen espais com “La sobretaula”, on Pere Escobar aprofundeix a la seva manera amb els esportistes que cada setmana passen per la secció, o el “Gol Kubala”, l’espai que premia el millor gol de cada temporada a tot el futbol mundial. Amb la clara intenció d’arribar als oients, el “Tot Gira” continua apostant per iniciatives com el “Play Gira”, un torneig de videojocs, i el “Repte Zegama”, una prova oberta als oients que competeixen per participar en una de les proves de resistència amb més prestigi a l’estat espanyol i que aquest any ha agafat el relleu del que s’havia fet al voltant de la marató i la triatló de Barcelona en anys anteriors.

“La TdP”. El 2016 ha estat l’any del 40è aniversari de “La Transmissió d’en Puyal”, referent absolut de les transmissions dels partits de futbol i del Barça. Catalunya Ràdio emet el programa des de la temporada 1985-1986. Sempre ha estat líder d'audiència i un referent permanent del barcelonisme. El programa comença una hora abans de cada partit i acaba una hora després. Són quatre hores de ràdio pensades al voltant del futbol que no només són futbol. La celebració dels 40 anys del programa es va tancar amb un programa especial de més de tres hores emès en directe per Catalunya Ràdio i TV3 el 4 de juny, on es va repassar la història de la transmissió i dels últims 40 anys del Barça i del país.

La capacitat de revisió, formal i de continguts, de Joaquim Maria Puyal es manté intacta. La direcció del Puyal es complementa amb un equip consolidat amb l’anàlisi tècnica del Ricard Torquemada, les entrevistes de la Marta Carreras, la crònica des dels estadis de la Sònia Oleart i la Laia Tudel, les aportacions de la sala d’imatges i el centre de dades i la reflexió final de cada partit amb La Factoria. La transmissió dels partits del Barça va molt més enllà de la pilota. Abans dels partits s’ofereixen seccions com “La TDPentinada”, amb l’Iu Forn, o l’univers lingüístic, amb el Ramon Solsona.

“La TdP” i Catalunya Ràdio ofereixen la possibilitat de seguir el partit des del Camp Nou amb absoluta sincronia des del dial 92.5 FM. El so de Catalunya Ràdio dels partits del Barça també es pot seguir des de les opcions d’àudio de la televisió, s’emetin a través de Bein La Liga, Gol o Movistar Partidazo.

“La transmissió de l’Espanyol”. Tots els partits oficials de l’Espanyol s’integren formalment en l’estructura del “Tot gira”, des d’aquest any també quan es juguen entre setmana. La transmissió ha sumat un col·laborador de luxe, l’exentrenador de l’Espanyol Sergio González. David Clupés dirigeix des de l’estudi, Eudald Serra es manté com la veu històrica dels partits de l’Espanyol a Catalunya Ràdio i Sergi Andreu s’ha afegit a l’equip per aportar continguts interessants des del micròfon autònom amb dades i entrevistes. L’anàlisi tècnica es completa amb els comentaris de Marc Mayola, especialista en futbol, i de Dani Ballart, exjugador de waterpolo i un dels aficionats de l’Espanyol més populars i amb més coneixement del que passa dins del vestidor de Cornellà–el Prat. Carles Domènech segueix les dades de cada partit i l’equip del “Tot gira”, amb Xevi Soler i Ramon Salmurri, enriqueix la transmissió abocant a l’antena la resta d’actualitat esportiva de la jornada.

Des del programa es continua vehiculant el Trofeu Dani Jarque, el premi que Catalunya Ràdio va estrenar fa cinc anys per reconèixer el millor jugador de l’equip cada temporada a partir dels vots que els especialistes de la transmissió i l’audiència fan després de cada partit. Els partits de l’Espanyol a casa es poden seguir sempre a través del 92.5 amb perfecta sincronia amb el joc i es manté l’opció de l’aplicació de l’Espanyol de Catalunya Ràdio, des d’on es pot seguir la narració dels partits i estar al dia de l’actualitat del club blanc-i-blau. Els partits de l’Espanyol també es poden seguir des de les opcions d’àudio de la televisió, s’emetin a través de Bein La Liga, Gol o Movistar Partidazo.

“Univers Moto GP”. Ja fa quatre anys que Catalunya Ràdio transmet tots els grans premis de la categoria reina del motociclisme mundial. És l’única emissora de ràdio al món que fa totes les curses de la temporada in situ, des dels circuits. El 2016 Catalunya Ràdio i l’Univers Moto GP va poder narrar en directe la tercera victòria en el Mundial de Marc Márquez. Damià Aguilar, l’especialista de Catalunya Ràdio que cobreix el mundial de motociclisme des de fa 15 anys, és la veu de l’Univers Moto GP. Les transmissions tenen una personalitat pròpia i molt marcada, coordinades per l’equip del “Tot gira” amb David Clupés des dels estudis centrals. L’especialista que ajuda a entendre el desenvolupament de les curses és Lluís Costa. En cada programa es dona veu als aficionats al motociclisme. Als estudis de Diagonal 614 es conviden cada cap de setmana de gran premi els clubs de fans dels diferents pilots catalans. Aquest any s’ha començat a celebrar els 30 anys de Catalunya Ràdio al Mundial, amb l’edició d’un llibre escrit pels dos especialistes que han viatjat per tot el món durant aquests 30 anys, Pere Flores i Damià Aguilar, que han pogut parlar amb tots els pilots catalans que han competit als circuits en aquestes tres dècades.

Altres transmissions. Les antigues transmissions de bàsquet a Catalunya Ràdio també s’han integrat dins del “Tot gira”. Durant el 2016 s’han fet les transmissions principals del bàsquet català: els partits més importants de l’Eurolliga amb el Barça com a protagonista, la Copa ACB, la Supercopa i els partits del play-off de la lliga ACB. Les narracions dels partits de bàsquet són a càrrec d’Ernest Macià i l’anàlisi, de Carme Lluveras.

Catalunya Ràdio ha seguit apostant per la transmissió dels partits més importants d’altres esports com l’handbol, amb Ramon Salmurri com a especialista, i l’hoquei patins, amb Montse Mir, que al 2016 va seguir en directe la Final Four de la Champions, amb el Barça, i la històrica final de la Copa de la Cers del Vilafranca, tot i acabar amb derrota. El 2016 també va veure com a Catalunya Ràdio es feia la transmissió de la final femenina de la Champions de waterpolo. Maria Guixà va ser l’encarregada de narrar una altra victòria europea del Sabadell.

Programes i accions especials. El 2016 la redacció d’esports ha hagut d’afrontar, a vegades de manera imprevista, programes especials de seguiment d’algun fet o esdeveniment rellevant. El 24 de març, per sorpresa, va arribar a la redacció la notícia de la mort de Johan Cruyff quan passaven uns minuts d’un quart de dues del migdia. La redacció es va mobilitzar i va ser capaç de produir un programa especial de sis hores sobre Johan Cruyff. Robert Prat va agafar l’antena a les 14 h i la va deixar a les 20 h. En aquelles sis hores es va poder repassar la vida de Johan Cruyff des de tots els punts de vista. Més de 30 personalitats rellevants van recordar la figura de l’holandès i es van fer connexions des de tots els punts d’interès de la jornada. Hristo Stóitxkov, per exemple, no va poder aguantar l’emoció en el moment de recordar la figura del seu entrenador al Barça. Michael Laudrup, Sergi Barjuan i Joan Laporta van ser altres protagonistes que van passar per un programa especial que es va produir sobre la marxa.

La final de la copa entre el Barça i el Sevilla també va generar un programa especial des de Madrid, seu de la final. A més de la transmissió del partit, durant tota la jornada es va fer un programa especial conduït per David Clupés i que va fusionar els programes esportius de Catalunya Ràdio, “Tot gira” i “El Club de la Mitjanit”. La mateixa fórmula s’havia utilitzat una setmana abans per celebrar el títol de Lliga del Barça i el clàssic del mes d’abril entre el Barça i el Madrid al Camp Nou. El 2016, any olímpic, també va suposar un programa al voltant dels Jocs de Rio a Catalunya Ràdio. Ernest Macià va dirigir el “Jogos bonitos”, que cada dia de jocs, entre el 5 i el 21 d’agost, va repassar l’actualitat dels jocs amb especial atenció al paper dels esportistes catalans. Marta Garcia i Joan Biosca, corresponsal a l’Amèrica Llatina, van ser els enviats especials de Catalunya Ràdio a Rio i van poder narrar ja de matinada i en directe a Catalunya Ràdio i Catalunya Informació les medalles de Mireia Belmonte, Saúl Craviotto i Marc López.

L’Eurocopa de França també es va seguir amb especial atenció i en aquesta ocasió es va completar el seguiment periodístic amb un joc dirigit als oients, la Porra de l’Eurocopa, coordinada pel Pere Escobar i que va tenir la participació de més de 4.000 oients. La final de l’Eurocopa es va celebrar amb un programa especial des de les instal·lacions del Tennis Pompeia de Barcelona. Catalunya Ràdio va ser un any més emissora oficial de la Volta ciclista a Catalunya i de la primera prova del Mundial de Trial, el Gran Premi de Catalunya al Berguedà. Durant el Tour de França es va arribar a un acord de col·laboració amb la revista especialitzada en ciclisme Volata. El 2016 també ha suposat la creació de la figura d’un responsable dels continguts digitals a la redacció d’esports de Catalunya Ràdio. La Jordina Tarré és la persona encarregada d’ordenar i impulsar a les xarxes tots els continguts que es generen des del departament. I amb la intenció d’aprofitar tots els recursos s’ha afegit el Sebas Guim, redactor de TVC a Madrid, com un element més en les informacions esportives que provenen de Madrid.

Cultura, divulgació i entreteniment a Catalunya Ràdio

El Grup d’Emissores de Catalunya Ràdio continua sent, amb tota la seva programació, una de les plataformes més importants del país de difusió de la cultura i de l’actualitat que l’envolta en tots els seus àmbits. Les emissores especialitzades iCat i Catalunya Música són, sens dubte, capdavanteres en aquest aspecte però la programació de la generalista Catalunya Ràdio dona als continguts culturals la difusió entre el gran públic que el paper d’emissora nacional li reclama. Les propostes que el grup de Catalunya Ràdio fa accessibles mitjançant el web de la CCMA i l’arxiu sonor completen la programació i enriqueixen el patrimoni sonor del país en una expressió més de servei públic.

La cultura té una gran pes a la programació de Catalunya Ràdio. A més dels programes dedicats específicament, la presència de cultura del coneixement és transversal en els diferents espais de la graella de Catalunya Ràdio. Els programes informatius compten amb els fets culturals, de Catalunya i d’arreu, entre els seus temes d’interès, i amb seccions específiques dedicades en els gran magazins.

El vaixell insígnia de l’emissora, el magazín matinal “El matí de Catalunya Ràdio”, inclou continguts culturals relacionats amb l’actualitat i tota mena de propostes culturals i d'oci per als oients, música, literatura, cinema, teatre, televisió, gastronomia, poesia, etc. Espais com l’”Enigmàrius” (concurs de paraules) o el “Lecturàlia” (literatura) de Màrius Serra ja són tot un referent de la ràdio pública en català. D’altres, com el “Fem-ho fàcil” amb Carles Abellán, Oriol Villatoro, Oriol Balaguer i Sílvia Tremoleda (cuina, jardineria, rebosteria, condició física), la “Tertúlia Clicats” amb Albert Cuesta, Albert Murillo, Genís Roca i Mariola Dinarès (noves tendències i cultura digital), el “Joc de sèries” amb Sílvia Comet, Àlex Gutiérrez i Cristina Bordas (sèries TV), “La Ruta 76” amb Albert Om (la secció d’història que es va deixar de fer el juny del 2016), l“Entre paraules” de Ramon Solsona (origen i usos de les paraules), “Dos a la cartellera” amb Àlex Gorina i Jaume Figueras (novetats cinematogràfiques i teatrals), o la secció més recent “Deixa que soni” amb Miki Puig i Blai Marsé (novetats musicals), dibuixen un bon retrat de la vida cultural catalana. A més, “El matí de Catalunya Ràdio” obre l’espai radiofònic als protagonistes i noms propis del món de la cultura per parlar dels seus sectors i presentar les novetats dels seus treballs, fent especial incidència en les actuacions musicals en directe i les estrenes discogràfiques més destacades de la temporada.

Aquest 2016, una de les novetats més importants en aquest aspecte és el “Popap”, el programa de Mariola Dinarès (que ha substituït “La vida” amb Sílvia Cóppulo en aquesta franja), que amb la complicitat i participació dels oients i d’especialistes en el sector digital, posa l’èmfasi en una nova mirada en la cultura, i la vida quotidiana a través de les xarxes. Tot un referent en la divulgació i bon ús de les noves tecnologies i les xarxes socials que s’han convertit en una eina de relació imprescindible en la vida de la ciutadania.

D’altra banda, el nou magazín de tardes “Estat de Gràcia” s’ha incorporat a les tardes de Catalunya Ràdio substituint “La Tribu” i s’apropa a la cultura i a la realitat del dia a dia d’una manera més personal, propera i desenfadada amb la particular visió del món de Roger de Gràcia i dels seus col·laboradors mitjançant amb seccions dedicades a la salut alimentària, física i mental; l’enologia; la creació cultural; els continguts musicals; la història i els seus personatges o la literatura. A més, no podem oblidar les entrevistes d’actualitat cultural habituals del format magazín que presenten les novetats del cinema, el teatre, la literatura, i la música, a banda de les sortides vinculades amb la realitat cultural del país, i que aquest any ens ha acostat als Premis ARC (Sala Barts 28.11.2016), i al musical “Priscil·la” (Teatre Tívoli 10.11.2016).

“El suplement”, amb Ricard Ustrell, també participa en la difusió de la cultura catalana, enguany amb la incorporació de noves seccions com ara “Fem un Gavaldà” de Lluís Gavaldà (musical), “On Road” d’en Pep Nogué (fires i sector gastronòmic), “Bunyol vs Auberni” (novetats de cinema), “Amb mal peu” (ficció dramàtica), “Bla, Bla, Bla” (David Guzman i Joan Ollé” (poesia i creativitat), “Art” de l’Artur Ramon (arts plàstiques), a banda de la secció gastronòmica “Tàpias variades” d’en Pere Tàpias, o l“On toca el Suplement” d’en Joan Arenyes i en Roger Escapa (concerts exclusius arreu del territori). Precisament, en aquest aspecte, “El suplement” també dona especial visibilitat a les manifestacions que tenen lloc arreu del territori català de les quals podríem destacar algunes accions especials a Món Sant Benet, l’homenatge a Pere Tàpias (pel seu 70è aniversari), el Concurs de Castells de Tarragona, la Festa dels Súpers, o el Dia mundial de la ràdio.

El 2016, Catalunya Ràdio ha mantingut a la programació tot un referent de l’emissora, el programa d’història “En guàrdia!”, que enguany fa 15 temporades en antena. Un altre dels espais divulgatius de referència amb continuïtat és el programa “Les mil i una nits”, l’espai sobre sexualitat des d’un punt de vista psicològic, social i cultural, que Maria de la Pau Janer tracta de manera distesa, educativa i creativa. En aquest àmbit de continguts divulgatius i educatius cal destacar també la secció del món 2.0 de “Generació digital”, la psicologia pràctica de “L’ofici de viure” i el coneixement del món d’“Els viatgers de la Gran Anaconda”.

A aquests programes, s’hi sumen les seccions que els magazins dediquen a la divulgació en diversos camps. A “El matí de Catalunya Ràdio”, per exemple, la secció “El temps a la carta”, amb Francesc Mauri, combina cada divendres les prediccions del temps amb l’explicació científica dels fenòmens meteorològics. Les claus de l’economia també tenen un espai amb l’“Informe Sala i Martín” i el programa obre una finestra al funcionament de les institucions judicials i policials amb especialistes del departament d’Informatius a “L’expedient Rebeca”. El dilluns a la secció “Fem-ho fàcil” Carles Abellán, Oriol Villatoro, Oriol Balaguer i Sílvia Tremodela fan assequible al nostre dia a dia la cuina, la rebosteria, la jardineria i la condició física. Cada dimecres L“Entre paraules” d’en Ramon Solsona explica l’origen i els usos de les paraules.

L’entreteniment és una altra de les apostes importants de Catalunya Ràdio i té una presència constant en diferents espais i seccions de la programació, on hi ha una alternativa àmplia, de qualitat i en català. Els magazins de referència de l’emissora tenen espais reservats específicament a l’entreteniment de qualitat i combinen la cara més compromesa de l’actualitat amb diferents formes d’entreteniment, amb col·laboradors, seccions i la participació dels oients. “El matí de Catalunya Ràdio”, per exemple, ofereix entreteniment amb espais que tenen un gran seguici per part de l’audiència, com ara l’espai d’“Els Minoristes”, amb tot de personatges compartits amb el “Polònia” de TV3, que fins al més de juny cada dia feia un repàs a l'actualitat amb un to distès, carregat de bon humor i d’ironia. Tanmateix, la nova temporada 2016-17, “El matí de Catalunya Ràdio” ha substituït aquest espai per a l’humor, la mordacitat i el dinamisme frenètic de l’”APM?”, un espai enfocat a un públic més jove, que tanca el matinal amb una hora sencera de riallades encadenades. L’”APM?” i el “Popap” han fet un gir definitiu en l’àmbit de l’entreteniment en aquesta franja. De la mateixa manera l”Estat de Gràcia”, en la franja de tardes intersetmanals, i ”El Suplement” dels caps de setmana, ofereixen un relleu generacional i formal a l’hora d’entretenir els oients.

Programes

“Popap”. Des del 29 d’agost del 2016, cada migdia d’una a dues, Mariola Dinarès lidera un equip de prescriptors i influenciadors per trobar les tendències més interessants, inspiradores i divertides, analitzant i contrastant les noves tendències socials amb l’ajuda d’experts i veus autoritzades. Popap és una revista d’estil de vida, dels nous hàbits i les influències de la nostra societat que tant ha canviat amb la influencia de les noves tecnologies. És un programa per a persones d’esperit jove que busquen entendre, divertir-se i inspirar-se en aquest món tan canviant. “Popap” amb Mariola Dinarès és un programa interactiu, multiplataforma i transmèdia que es pot seguir per Catalunya Ràdio o pels diferents canals de comunicació que tots fem servir avui en dia: des de les xarxes socials Twitter i Facebook passant per un canal de Youtube propi o Snapchat i Vine. En directe o a la carta en format podcast.

“Popap” disposa d’un canal de YouTube propi on el guionista i youtuber Ignasi Taltavull cada setmana fa el ‘Manual d’etiqueta de xarxes socials’. El programa compta amb els prescriptors culturals, musicals i creatius com Josep Martín, Joan Arenyes i Pau Vallvé. A ‘Espai Gurú’ es convoquen personatges innovadors i interessants que es fan escoltar per saber cap a on anem i què és el què està passant avui a les xarxes. La consultora i especialista en tendències socials Dolors Reig també ens posa al dia des de la basant més social, a la vegada que també es manté la presència de creatius, sociòlegs, psicòlegs, i experts en comunicació per ampliar la visió popular encara limitada que pot tenir una audiència més madura, i fer partícips als més joves. Amb aquesta ambició de reactivar una audiència més jove i dinàmica en xarxes s’han fet esdeveniments tant especials com el del concurs experiencial del ‘Cap de setmana més èpic de la teva vida’, on l’oient pot guanyar 48 hores d’oci i diversió sense aturador. Tanmateix, la participació dels oients està sempre oberta a tothom. Cada dia, la Mariola convida als oients a fer ‘La consulta anònima de dos quarts’. 20 oients responen una pregunta compromesa a través del telèfon i de les seves respostes en fan un ‘Treball de camp’. A “Popap” també hi ha investigació periodística amb ‘El reportatge a la carta’, les seleccions amb el ‘Top5’, els tutorials del ‘TopTruc’ i el ‘Minut inspiraciona’l ple de música, sentències o altres sorpreses.

“Estat de Gràcia”. Des del 29 d’agost del 2016, la cultura i l’entreteniment tenen una presència molt important a les tardes de Catalunya Ràdio amb ”Estat de Gràcia” que combina informació i passió pel coneixement amb “bon rotllo”. L’“estat” que presideix Roger de Gràcia es preocupa per les inquietuds dels seus ciutadans i les tracta amb els dos caps de l’oposició, els periodistes Iu Forn i Jaume Grau. Lolita Bosch i Agnès Marquès són ministres d’Afers Humans a parts iguals, i el ministre d’Afers Foscos és Carles Porta, mentre que Francesc Mauri exerceix com a ministre de Meteorologia i Medi Ambient. Tots plegats fan rutllar l’estat que no te límits territorials però si temporals, cada dia, de quatre a set. La cultura i l’entreteniment, la història, l’alimentació i la salut... tots els temes que preocupen la ciutadania tenen cabuda al programa i les seves diferents seccions i es tracten des d’un punt de vista entretingut i amb bones dosis d’humor.

Adam Martin és ministre d’Alimentació Saludable amb la ferma oposició de David Olivares, defensor a ultrança del bistec amb patates i dels greixos saturats. Junts condueixen, els dilluns, la secció ‘M’importa un rave’ i qüestionen tot el que hi ha a l’entorn de l’alimentació i la salut. Cada dimarts, Sílvia Soler, al capdavant del Ministeri de Cultura, Investigació i Desenvolupament, obre ‘La muntanya màgica’ als millors i les millors creadores per donar a conèixer les seves obres i procés creatiu en primera persona, en directe, amb sentiments. I Pep Blay i Joan Pau Chaves, que es reparteixen la Secretaria de Música, condueixen ‘La filharmònica’ per analitzar música i lletra de les cançons que tots coneixem.

Els dimecres, Carles Xuriguera i Rafel Faixedas, que són ministres d’Enologia i Bon Viure, instrueixen la població en el noble art del mam (i el que sorgeixi) des d’‘El ministeri del vi’, mentre que David Arnau i Xabier Pou (donen la volta a la història de Catalunya i posen a prova els seus personatges il·lustres enfrontant-los a la realitat d’avui dia. Amb ‘El tinder dels feyts’, els perfils dels nostres avantpassats més destacats es posen a prova a l’aplicació de mòbil per lligar més popular del planeta (Tinder). Pau Guillamet “Guillamino” exerceix cada dijous de ministre de Noves Paternitats en la seva secció ‘Papazombie’ i David Guzmán, també del ministeri de Cultura és subsecretari de Llibres Guaridors i l’encarregat de la ‘Biblioteràpia’ dels divendres que respon a les dolències de la ciutadania prescrivint llibres. Patrycia Centeno fa els dilluns l’anàlisi informal de les fotografies de l'actualitat de la setmana a  ‘Política i moda’, els dimarts, Carme Lluveras fa ‘La riuada’ lloança i també una acarnissada sàtira del culebrot de TV3 “La Riera” i els divendres l’equip d’“El Be Negre” acaba de repassar l’actualitat en clau d’humor.

“El suplement”. El 2016 ha estat l’any del lideratge i la consolidació del magazín dels matins del cap de setmana a Catalunya, dirigit per Ricard Ustrell. Amb sis hores de directe, dissabte i diumenge, de 8.00 a 14.00, “El suplement” ha demostrat una gran capacitat per informar i entretenir a parts iguals. Des de primera hora, “El suplement” està connectat amb la informació, a l’espai ‘Quatre gats’, viatja on faci falta per conversar amb elles als seus llocs de referència, i també fa el possible perquè els matins dels caps de setmana a Catalunya Ràdio tinguin espai per a la distensió, la música, i l’entreteniment. Ho fa amb la millor tria de les ‘Novetats cinematogràfiques’ de Josep Maria Bunyol i Ferran Auberni, amb les ‘Seleccions musicals’ d’en Lluís Gavaldà, amb ‘Els records essencials’ d’Àngel Llàcer, amb ‘El concurs vintage’ d'Elisenda Pineda, també amb les juguesques del ‘Duel Bosch & Lluveras’ de Carme Lluveras i Xavier Bosch, i cada dissabte Joan Arenyes i Roger Escapa amb els concerts sorpresa d’'El suplement on tour’ i ho completa amb la secció ‘Autoajuda amb humor’.

“L’APM?”. De 12h a 13h, els migdies de Catalunya Ràdio obren les portes a “l’APM?”, el circ de la ràdio. Per la seva pista cada dia desfila tota l'actualitat i els seus personatges protagonistes. Xavi Cazorla dirigeix aquest circ acompanyat pel Jordi Asturgó, l'Oriol Dalmau, la Marta Cristià, l'Anna Bertran i en Peyu. Durant una hora, l'equip de l'APM toca tots els pals de l'humor: s’hi poden escoltar personatges propis, cançons parodiant l'actualitat, enquestes al carrer amb els personatges més peculiars de l'entorn, trucades a l'epicentre de la notícia, reculls televisius, i tot el que passa al món vist a través del prisma de les diferents i múltiples seccions.

“La nit dels ignorants”. El clàssic de la ràdio catalana “La nit dels ignorants” ha encetat al setembre la setena temporada de la versió 2.0 fidel al seu propòsit: liderar la nit i seguir creixent en oients al servei del coneixement i la companyia, les matinades de diumenge a dijous, d’1.05 a 3.00, amb Xavier Solà. “Per què les dones no es poden pintar les pestanyes amb la boca tancada?”, “Per què hem d'empassar-nos la saliva constantment?”... Totes les preguntes i respostes que sempre han estat protagonistes, durant els 29 anys d’emissió del programa. Això sí, amb innovació i renovació constant. Aquest curs, per exemple, els records tindran un espai rellevant: el programa demana als oients i a personatges coneguts un record essencial de la seva vida. A més, puntualment convida especialistes per resoldre els principals dubtes dels “ignorants” en matèria sanitària, jurídica, tècnica i social, entre altres. El ‘Diari de nit’ segueix recollint les vivències dels participants al programa, amb la novetat de copsar un petit gran moment del seu dia. Amb el ‘Mapa d’amics’, es continua construint la gran cadena de persones que dediquen una part del seu temps al voluntariat. I ‘L’última melodia’ fa descobrir la música que cada dia selecciona un oient que acomiada el programa.

“Les mil i una nits”. Des que l’home és home i des que la dona és dona, el sexe ha estat un dels motors principals que han mogut el món, si no el més important. Per quarta temporada consecutiva, de dilluns a divendres, i des d’aquesta temporada, de 03.05 a 04.00h de la matinada, Maria de la Pau Janer s’ha situat al capdavant de “Les mil i una nits” per seguir aprofundint en els misteris, les sorpreses i els dubtes que genera la sexualitat humana. Un programa amb vocació de servei, d’entreteniment i també d’enriquiment personal i col·lectiu, que ha comptat amb els col·laboradors i els entrevistats més entesos en la matèria, ja sigui teòricament o pràctica. “Les mil i una nits” ha estat una finestra, de vegades oberta de bat a bat, i altres cops discreta i mig tancada, que ha permès veure i saber com som els humans quan ens relacionem sexualment entre nosaltres; com som ara, com hem estat històricament i com serem, potser, en el futur. Sense la intenció de jutjar ni de valorar, ni tampoc de determinar què és “normal” i què no ho és. Sense prejudicis ni apriorismes, però amb una premissa bàsica: gaudir d’una sexualitat sana, plena i enriquidora a tots els nivells possibles.

“La finestra indiscreta”. Els divendres, d’1.05 h a 3.00 h de la matinada, Àlex Gorina dirigeix el programa més veterà de Catalunya Ràdio, l’espai radiofònic sobre cinema de referència al país, que aquesta temporada 2016-17 celebra el seu 30è aniversari. Les matinades de divendres, aquest monogràfic dedicat al cinema, ha posat especial atenció a l’escena catalana, però també amb les aportacions que les novetats tecnològiques i els suports paral·lels, el món del teatre i de l'art en general, fan al sector audiovisual. Als espais d'informació, el programa ha explicat les novetats internacionals i ha tingut la màxima presència als festivals de cinema més importants (Sitges, San Sebastià, Cannes...) amb entrevistes, reportatges, muntatges sonors i connexions en directe amb els corresponsals de l'emissora i els ha completat amb el debat sobre l’actualitat. Estructurat al voltant de la participació dels oients, en directe per telèfon o a través de les xarxes socials, permet enriquir i arrodonir els continguts amb l'expressió popular d'opinions o idees, el programa gira al voltant d’una sonoritat rica que permet veure els continguts, que s’ofereixen en espais específics: una secció explica novetats a la televisió; Alfons Gorina dona el contrapunt generacional a l’opinió i els espais d'actualitat i el crític de cinema Jaume Figueras analitza les estrenes i les notícies. Mensualment, Montse Virgili posa el punt més alternatiu amb la secció “Brutícia màxima”, Laura Marín presenta els seus reportatges temàtics i Xavier Salvà fa un resum de les millors produccions de teatre musical de les 3 dècades de la Finestra. També inclou tertúlies puntuals amb especialistes joves i fa un recorregut per la història del cinema.

“A deshora”. El programa musical que presenta Magda Llurba les matinades de divendres a dissabte, de 4.05h a 5.00h, aposta per la música catalana en un tant per cent molt alt, amb tota mena d’estils. Des del pop fins al rock, passant pel folk, la rumba, l’havanera i la música de cantautor i de protesta, sempre amb melodies tranquil·les o de mig temps, idònies per escoltar a la matinada.

“T’agrada el blues?”. Les matinades de divendres a dissabte, de 5.05h a 6.00h Quico Pi de la Serra fa la seva selecció musical dels grans temes del Blues, els principals intèrprets, dels més populars als menys coneguts. Una mirada especial del gènere musical més apassionat, que a més, cada setmana ens regala una nova composició inèdita (vídeo a catràdio.cat) del bluesman català.

“Mans”. Un clàssic del cap de setmana a Catalunya Ràdio és el “Mans”, amb Quim Rutllant i Ester Plana, que arriba a la tretzena temporada amb energies renovades i propostes per viure plenament la festa, la cultura d’arrel i la música de folk i cobla. Una temporada més, el programa de cultura popular fa costat als oients durant les primeres hores de dissabte (de 6.05 a 8.00) i diumenge (de 6.30 a 8.00) amb l’actualitat de l’associacionisme i un repàs de les festes més destacades del calendari, sota un punt de vista més vivencial i proper. Festes populars, colles, entitats, associacions... seran el context per conèixer en primera persona els protagonistes de la cultura popular, les seves inquietuds i gustos. Aquest any, el programa ha continuat fent ruta pel país, repassant les principals activitats del cap de setmana, vivint-les de prop i explicant-les donant veu als seus protagonistes. El programa continua fent un seguiment intensiu dels personatges que marquen les noves tendències en la cultura popular i apunten nous camins per a la tradició, ja sigui des de la gestió, la creació o l’associacionisme. A més, aquesta temporada “Mans” ha celebrat el centenari de la primera representació dels Pastorets” d’en Folch i Torres, recorrent el territori per descobrir museus, espais i entitats al respecte. Aquest any, també, el “Mans” ha estat present en els principals esdeveniments de cultura popular del país (Fira Mediterrània, 50 anys de la cantada d’havaneres de Calella, 30 anys del Festival Tradicionàrius, Campionat de sardana esportiva, Aplec Internacional, Festival Cantut, etc...). Tot plegat, sense deixar de banda les novetats discogràfiques i editorials, la participació dels oients i els concursos.

“Solidaris”. Perquè el més important són les persones, “Solidaris” torna els dissabtes de la temporada 2015-2016, de 15.05 a 16.00, amb la mateixa empenta del primer dia i amb l’equip renovat. Al costat d’Adrià Bas, que condueix ara el programa, els oients hi troben l’expertesa dels periodistes Marta Molina, Dani Vilaró i Francesc de Dalmases, del biòleg i músic Eduard Costa, de la filòsofa Begonya Román i de l’innovador social Felipe Campos, juntament amb les incorporacions del sociòleg Saïd el Kadaoui i el mediador social Javier Wilhelm. Una temporada més, “Solidaris” està determinat a treballar per un món més lliure i on tothom tingui les mateixes oportunitats. Amb un equip convençut que la defensa dels drets humans, la cooperació al desenvolupament, l’activisme per la pau i el medi ambient, o la reivindicació de la justícia social, no són només un estil de vida, sinó que són cosa de tots. D’aquesta manera, la vuitena temporada el programa dona veu als silenciats i posa en valor el compromís i el treball per un món més digne.

“Generació digital”. Aquesta temporada, el programa de referència de la cultura i l’entreteniment digital a Catalunya Ràdio s’ha presentat renovat, cada dissabte, i aquesta temporada, de les dotze a la una de la matinada. Presentat i dirigit per Albert Murillo, l’equip de “Generació digital” ha donat les claus dels millors continguts per consumir a les pantalles, les aplicacions imprescindibles per al telèfon mòbil i els videojocs amb la millor experiència del mercat. El programa, que ha va ser l’origen del “Generació digital” del canal 33, amb qui continua treballant aquests continguts en paral·lel, manté vigent aquesta finestra digital amb tots els dubtes tecnològics dels oients i, continua sent un dels referents de l’emissora en l’àmbit de la crítica i la recomanació de tecnologia, ginys o qualsevol programari digital. També ha potenciat el vídeo en streaming mentre es feia el programa, ha fet jugar els seus seguidors a videojocs en temps real, i ha tingut presència en les fires i festivals més importants del sector a casa nostra.

“L’audiovisual”. La cultura del cinema de la mà d’Àlex Gorina, es completa amb el monogràfic sobre la música de cinema, que s’emet els dissabtes, de 1.05h a 2.00h, i es mou entre les creacions del passat i les novetats en bandes sonores. Amb un fil conductor amè i entenedor, descobreix un llenguatge musical potent i molt específic del nostre temps. “L’audiovisual” escolta els grans compositors, il·lustra l’actualitat del cinema a través de la seva música i també recull les peticions dels oients. A més de sentir les bandes sonores de les pel·lícules dels cent millors directors de la història, en aquesta nova temporada oferirà un monogràfic amb la història de la música de cinema.

“Els viatgers de la Gran Anaconda”. Des del 1996, i durant disset temporades Toni Arbonès, acosta els oients al món, a través dels relats i les vivències de viatgers de casa nostra. Els diumenges, de 3.05 a 4.00h de la matinada, persones que es mouen pel planeta per motius lúdics, professionals i humanitaris, entre altres han aportat la seva experiència i visió del món als oients, per conèixer més de prop el lloc on vivim, la Terra i el seu entorn, que es renova dia a dia, i posar-se al corrent dels canvis que s’hi produeixen.

“Geografia humana”. Per a les matinades de dissabte i diumenge, de 5.05 a 6.00, Maite Sadurní proposa una ruta musical fascinant, un petit paradís que portarà els oients arran de mar, al cim més alt o al fons del cor. Amb ritmes de diferents procedències, “Geografia humana” convida a viatjar amb una selecció de cançons amb valor afegit.

“Paraules de vida”. El programa que presenta Emili Pacheco els diumenges, de 6.05 a 6.30, ha seguit, setmana a setmana, les notícies més importants que ha generat l'Església a Catalunya i al món. A més de fer un cop d’ull als actes més importants del calendari litúrgic, “Paraules de vida” ha donat a conèixer les històries de solidaritat protagonitzades per persones anònimes a través d'ONG o moviments cristians. Amb la col·laboració del capellà i periodista Francesc Romeu, ha fet l’anàlisi altres fets socials que marquen el dia a dia de l’Església i la societat.

“En guàrdia!”. El programa d'història amb Enric Calpena, ha omplert els diumenges, de tres a quatre de la tarda de les quinze darreres temporades, de batalles, d'aventures i d'heroïcitats de la història de Catalunya i del món. Com en les darreres temporades, a més dels episodis habituals, s’han programat dos cicles de programes: l’un dedicat a la història del cinema, des dels antecedents fins a l'arribada de la revolució digital, i l’altre dedicat a la guerra freda.

“L’ofici de viure”. El programa de psicologia positiva i nova espiritualitat, amb Gaspar Hernàndez, ha encetat la desena temporada en antena amb eines renovades per al benestar emocional. A partir del setembre del 2016 el programa s’emet les matinades de diumenge a dilluns de les 12 de a 01h. Aquesta temporada “L’ofici de viure” ha mantingut l’espai de Sergi Torres i “El blog de notes” d’Àlex Rovira, A més, i ha incorporat més psicòlegs, filòsofs i especialistes en creixement personal, sobrepassant el mig centenar de terapeutes de “L’ofici de viure”.

“L’ofici d’educar”. Aquest programa setmanal, presentat per Elisabet Pedrosa, aposta per la innovació educativa, partint de la premissa que des de l’educació es pot fer un món més just i millor. Cal educar per créixer, per detectar les potencialitats i talents, per gestionar les emocions, per prevenir la violència, per aprendre fent i, en definitiva, per fer millors persones; per això, “L’ofici d’educar”. Cada setmana, el programa aprofundeix en un tema amb rigor, amb educadors, pedagogs, psicòlegs, terapeutes, catedràtics, coachs educatius, etc., i acaba l’espai amb diferents seccions. La programació es completa amb els programes en exclusiva per a la web a catradio.cat

“Els spin doctors”. Aquest programa setmanal, presentat per Toni Aira, explica què es mou entre bambolines, rere l'escena política. Com mouen els fils els assessors del líders polítics? Com treballen els professionals de la comunicació política? En el món anglosaxó, dels assessors de comunicació i estratègia en diuen spin doctors. To spin vol dir girar, filar. Girar el sentit de les coses, de la manera que vagi millor als propis interessos, o filar un relat atractiu. Com ho fan?

“MeteoMauri”. El meteoròleg Francesc Mauri, que els divendres fa la previsió meteorològica a “El matí de Catalunya Ràdio”, presenta aquest espai setmanal al web catràdio.cat, un programa obert a la participació dels oients que ofereix tota la informació del temps, amb la predicció del cap de setmana i l’estat de les pistes d’esquí catalanes durant la temporada d’hivern. Un altre dels continguts més destacats d’aquest programa és el medi ambient, però també la gastronomia, l’oci, el territori i la sostenibilitat, a la vegada que els dijous presenta un resum del programa a l’“Estat de Gràcia”.

“Sarda.net”. Quim Rutllant, Sergi Vives i Ester Plana aporten una mirada desenfadada del món de la sardana i la cobla.

Sortides. Catalunya Ràdio, que s’apropa als seus oients amb les sortides dels programes arreu del territori, s’ha realitzat i emès en diverses ocasions des del lloc on duien a terme accions importants de l’actualitat cultural. Així, ha estat present a festes, celebracions i homenatges, concerts, funcions teatrals, festivals de cinema, fires i congressos, finals de concursos i gales lliuraments de premis etc., participant-hi activament, donant a conèixer a la seva audiència la informació, les persones i les institucions o els indrets protagonistes de la cultura de primera ma i en primera persona.

Catalunya Música

Catalunya Música ha començat una nova temporada amb la mirada posada en el 30è aniversari de l'emissora, que se celebrarà al llarg de la temporada (2016-2017) i que comptarà amb la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa". El dilluns, 12 de setembre, va començar la programació de la nova temporada de Catalunya Música que enguany presentava dues novetats importants a la graella, els programes "Tots els matins del món" i "Assaig general". Durant el mes de març del 2016 s’han incorporat dos programes nous a la graella de Catalunya Música: el programa de divulgació musical “El taller del lutier” i el programa “Sons de l’edat mitjana”. Al llarg de la temporada, s'aniran incorporant novetats i accions especials a l'entorn del 30è aniversari.

Seguim fidels, doncs, a l'esperit que sempre ha caracteritzat l'emissora, d'incentivar el gust per la música de qualitat, apostar per la música en viu d'aquí i de fora i de ser l'altaveu de les activitats musicals que es fan a casa nostra. I amb la mirada posada en el 10 de maig del 2017, que serà el dia en què Catalunya Música celebrarà el seu 30è aniversari, s’han posat en marxa dos programes nous que seran un revulsiu de les franges de matí i de tarda: Com és habitual, la música en viu té una presència important en la programació. Catalunya Música ofereix, en directe, el bo i millor de les temporades de concerts i d'òpera des dels auditoris i teatres més importants del món i els grans festivals de música nacionals i internacionals, gràcies als acords d'intercanvi que Catalunya Música manté amb els principals centres del nostre país i a la pertinença de l'emissora a la Unió Europea de Radiodifusió. Destaquen la temporada de concerts de l'OBC, la temporada d'òpera del Gran Teatre del Liceu, la dels Amics de l'Òpera de Sabadell, el cicle de concerts de la Fundación Juan March, a banda de diferents títols operístics de la temporada del Metropolitan de Nova York i un ampli ventall de transmissions de la temporada Euroradio Premium Concerts, entre d'altres.

"Tots els matins del món". De dilluns a divendres, de 7 a 11 del matí en Joan Vives i l'Ester Pinart transporten l'audiència a un paradís de músiques amb els clàssics de sempre i els no tan clàssics al programa. Quatre hores de selecció musical amb les millors novetats discogràfiques. Però, a més, ofereixen informació d'actualitat, avancen les propostes més destacades de l'agenda i de la programació de Catalunya Música (transmissions en directe, entrevistes, programes monogràfics...) i animen a la participació a través de les xarxes socials, amb concursos, sortejos d'entrades per poder gaudir de la música en directe, les propostes culturals, literàries, artístiques i la informació de servei, maridada amb una bona selecció musical per descobrir i redescobrir.

"Assaig general". De dilluns a divendres, entre les 18 i les 20 h, Maria Montes i Albert Torrens lideren la franja de tarda amb el nou programa magazín Dues hores de ràdio en directe, on la música i l'actualitat s'entrecreuen amb peces que ens activen, que ens relaxen i que desperten la nostra curiositat. Perquè escoltar música no implica desconnectar del món, sinó connectar amb un mateix i amb allò que ens envolta. Oferim entrevistes, actuacions en directe, reportatges i moltes novetats que anem descobrint mica en mica per amenitzar les tardes de Catalunya Música.

“El taller del Lutier”. Cada dissabte al matí, a les 9 h, una hora dedicada als instruments musicals. Un magazín que inclou entrevistes i seccions diverses, a més de molta música, i un concurs. L'objectiu és descobrir més coses del món dels instruments, de la mà d'aquells que més els coneixen: des dels intèrprets i els compositors, fins als constructors i restauradors, passant per aquells que els estudien i en col·leccionen. Un programa de Pere Andreu Jariod, amb estreta col·laboració amb el director del Museu de la Música de Barcelona, l’etnomusicòleg Jaume Ayats.

“Sons de l’edat mitjana”. Un programa realitzat, cada dijous a les 23 h, per Maria Montes que ens trasllada a una època llunyana en el temps, però més propera del que sembla: l'edat mitjana. I ho fa a través dels sons i la música, però també dels esdeveniments i les històries de les persones que van donar-hi forma. Un espai on acostar-se a la història (i la música) d'una manera diferent, des de la mirada del segle XXI.

Nou format “Històries de l’òpera”. D’altra banda, l’històric programa de Catalunya Música “Històries de l’òpera”, que fins aleshores havia tractat el món de l’òpera des de diferents perspectives va afrontar un nou repte, recuperant el tema de “Les grans veus de l’òpera”, tot distanciant-se de la primera sèrie que ja es va fer entre els anys 2005 i 2006. El periodista Marcel Gorgori i el catedràtic d’Història de l’òpera, Roger Alier, han sortit de l’estudi per fer un programa des de l’ESMUC amb l’actuació en directe d’una jove promesa de la lírica de casa nostra amb l’acompanyament d’un pianista.

Producció de concerts i oferta internacional. L’any 2016 Catalunya Música ha enregistrat 200 concerts arreu del territori català a les sales de concerts i auditoris més importants del país i ha obtingut 30 enregistraments més gràcies a acords i convenis amb altres entitats i promotors. La majoria han estat transmesos en diferents franges del programa “Els Concerts” (de dilluns a divendres: a les 11h, 16h i 20h, i dissabte i diumenge: a les 11h i a les 20h) i un 15% al programa “Via Jazz”. 55 d’aquests concerts (el 28%), s’han emès en directe.

Molts dels concerts de Catalunya Música, un 36%, han tingut ressonància internacional, ja que han estat l’aportació de l’emissora a la UER, tant dins de la xarxa d’intercanvi regular com per formar part de la Temporada Euroràdio. En nombres absoluts, s’han fet 570 emissions internacionals dels nostres concerts i cada un d’ells ha estat emès per una mitjana de 8 emissores de la UER (dues més, de mitjana, que la temporada anterior).

Temporada Euroràdio. A la Temporada Euroràdio de la UER, Catalunya Música ha aportat sis concerts: a la sèrie regular, el concert de l’Ensemble Cristofori i Arthur Schoonderwoerd, de la Temporada de Música Antiga de l’Auditori i el de Acadèmia de Música Antiga de Berlín, de la Temporada de Música Antiga de l’Auditori. El concert de La Ritirata enregistrat a l’Auditori el 14 de març de 2016, a la sèrie Música Antiga; el concert de l’Ensemble CrossingLines, a la Sèrie de Música Contemporània; i el concert de l’Ensemble Bradien al Teatre Romea de Barcelona, a la sèrie Ars Acustica. A més, 12 emissores van emetre el concert de La Companyia Musical, realitzat a Cervera el 19 de març, en motiu del Dia especial de la Música de Setmana Santa (Holy Week Music Special Day) de la UER, una jornada de ràdio monogràfica elaborada a partir de concerts de música sacra aportats per les emissores membres.

Temporada Euroràdio Estiu 2016. Pel que fa a la temporada de festivals d’estiu, el comitè d’experts de la UER va seleccionar 8 propostes de Catalunya Música (el doble que l’any anterior):

• Festival de Música Antiga dels Pirineus: Gli Incogniti, des de la Seu d’Urgell
• Festival de Torroella: Acadèmia 1750 i Carmignola
• Festival de Torroella: La Galanía i Raquel Andueza
• Schubertíada de Vilabertran: Mauro Peter
• Festival de Poblet: la integral dels tres concerts amb Jordi Savall.

Intercanvis regulars. Pel que fa als intercanvis regulars, Catalunya Música ha aportat 72 concerts entre els quals s’han de destacar els que formen part de les temporades regulars que cobreix: Gran Teatre del Liceu, Auditori de Barcelona i Palau de la Música Catalana, i altres provinents dels centres més actius del país (Barcelona, Girona, Vilabertran, Poblet, Torroella de Montgrí, Santa Cristina d'Aro, El Vendrell, etc.). Cada concert ha tingut una mitjana de 8 peticions que han arribat fins a les 20 del concerts de Jordi Savall “Les Élements” que es va fer a L’Auditori el 18 d’octubre o les 19 del de Francesc Civil amb la GIOrquestra del 19 de desembre. En contrapartida, Catalunya Música ha rebut de la xarxa d’emissores de la UER més de 450 concerts fets als millors auditoris i amb els intèrprets més prestigiosos. D’aquests concerts, un 6% han estat emesos en directe i la resta en diferit.

Candidats de Catalunya Música als concursos i activitats de la UER. Per setè any consecutiu, Catalunya Música ha presentat candidats al concurs Palma Ars Acustica. Enguany ha estat Ezequiel Esquenazi, amb una obra titulada “Forclusión”. Catalunya Música també ha participat al concurs Concertino Praga aportant la gravació de la flautista tortosina Patrícia Carpena.

Premi Catalunya Música.  El Premi Catalunya Música va ser per al quartet de saxòfons Kebyart Ensemble. Entre els intèrprets que participen al cicle El Primer Palau, Catalunya Música atorga aquest premi que consisteix en la promoció internacional a través de la xarxa de la UER.

Presència al territori i col·laboració amb les entitats del país. Catalunya Música recull l’activitat musical que es fa arreu de Catalunya en els diferents programes amb una vessant informativa i és present també als auditoris d’arreu del territori, enregistrant les actuacions que s’hi fan i col·laborant amb les entitats i col·lectius de més rellevància en l’àmbit musical.

Enregistraments de Catalunya Música. El 2016 ha enregistrat actuacions a diversos llocs, arreu del territori català: Alcover (Convent de les Arts); Alella (Església de Sant Feliu); Amposta (Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre); Bagà (Església de Sant Esteve); Banyoles (Auditori de l'Ateneu); a Barcelona (a les diferents sales de L’Auditori, al Palau de la Música i al Gran Teatre del Liceu. També al Museu de la Música, a l’Auditori AXA-Illa Diagonal, a l’Ateneu Barcelonès, a l’Auditori de La Pedrera, al Conservatori Superior de Música del Liceu i a les Drassanes Reials i a altres indrets com la Platja de Sant Sebastià, el Recinte modernista de Sant Pau, el Teatre Nacional de Catalunya, al Teatre Regina i al Teatre Romea); Berga (Santuari de Queralt); Castellciutat, La Seu d'Urgell (Hotel El Castell); Cervera (Església de Santa Maria, i Paranimf de la Universitat); El Vendrell (Auditori Pau Casals); Girona (a l’Auditori, a l’Auditori de la Mercè i al Claustre de la Catedral); Granollers (Teatre Auditori); Manresa (Teatre Kursaal); Figueres (Teatre el Jardí); L'Estartit (Plaça de la Llevantina); Lleida (Auditori Enric Granados); Matadepera (Casa de Cultura); Montserrat (Basílica); Peralada (Auditori Parc del Castell, Església del Carme); Poblet (Monestir); Sabadell (La Faràndula); Santa Cristina d'Aro (Església); Sant Cugat (Teatre Auditori); Solsona (Teatre); Terrassa (Centre Cultural Terrassa, Nova Jazz Cava); Torroella de Montgrí (Auditori Espai Ter, Església de Sant Genís), Tortosa (Conservatori); VilaSeca (Auditori Josep Carreras) i Vilabertran (Església de Santa Maria). I també a Andorra (Centre de Congressos d’Andorra la Vella) i al Conflent (a l’abadia de Sant Miquel de Cuixà).

Cobertura de cicles i temporades. S’han cobert Temporada de l’OBC, Temporada de Música Antiga de L’Auditori, Temporada de Música de Cambra de L’Auditori, Palau 100, Cicle d’Intèrprets Catalans al Palau, Cicle Coral de l'Orfeó Català, Temporada del Liceu, Temporada dels Amics de l’Òpera de Sabadell, Temporada d’Ibercamera, Concerts Simfònics al Palau de l’OSV, Cicle de Música Antiga al Museu de la Música, Cicle de Música Catalana Joan Manén, Residències a l’Ateneu de Banyoles, Cicle "Diàlegs amb la música" de la European Music Cooperative, Sampler Series a L’Auditori, El Primer Palau, Residències Musicals a la Pedrera, Temporada de la Banda Municipal de Barcelona, Temporada de l'Orquestra Camera Musicae, LIFE Victoria.

Cobertura de festivals. Festival de Música Antiga dels Pirineus, Schubertiada a Vilabertran, Festival Castell de Peralada, Festival de Torroella de Montgrí, Fringe Festival de Torroella de Montgrí, Jazz Festival L'Estartit, Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell, Festival de Música Antiga de Poblet, Festival de Pasqua de Cervera, Delta Chamber Music Festival, Festival d'estiu d'Alella, Festival Internacional d'Orgue de Montserrat, Festival Pau Casals de Prada de Conflent, Nits de clàssica a Girona, Pòdium Internacional de Matadepera, Festival AIMS de Solsona.

Col·laboració amb altres entitats. Concurs Maria Canals, Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes de Lleida, Confederació Sardanista (La Sardana de l’Any). També s’han obtingut 30 enregistraments de concerts més, provinents d’altres promotors o institucions, enregistrats majoritàriament pels tècnics de les sales de concerts i gràcies als acords i convenis vigents amb aquestes entitats: Festival de Jazz de Terrassa, Temporada de la Banda Municipal de Barcelona, Residències Musicals a la Pedrera, Societat de Blues de Barcelona, Delta Chamber Music Festival, Associació d'amics de l'orgue del Vendrell, Residències a l’Ateneu de Banyoles.

Programes, activitats i esdeveniments especials. La programació diària de Catalunya Música s’acompanya de nombrosos esdeveniments que apropen l’emissora i, naturalment, la música, als oients. Durant el 2016 destaquen especialment: Art's birthday party 2016. El 17 de gener del 2016, a les 20 h, a Catalunya Música es va celebrar la festa radiofònica Art's birthday party 2016, un esdeveniment imprescindible per a oïdes curioses que celebra el naixement de l'art intercanviant regals sonors en forma d'obres musicals i que aquest any es van emetre simultàniament a 22 emissores d'arreu del món. A la festa de Catalunya Música s'hi va estrenar una obra d'encàrrec de la compositora Raquel Garcia Tomàs i també hi van sonar les obres que oferien la resta d’emissores participants. La transmissió es va fer des de l’Estudi 12 de Catalunya Música, conduïda per Pilar Subirà, i va comptar també amb les veus d'Albert Murillo (Generació Digital), Josep Manuel Berenguer (Orquestra del Caos), Santi Bargunyó (Neu Records), Ferran Cuadras (Arsonal) i la compositora Raquel Garcia Tomàs.

“El Maria Canals porta cua”. En motiu de la 62a edició del Concurs Internacional Maria Canals, Catalunya Música va participar un any més en la iniciativa “El Maria Canals porta cua” amb què l'associació del Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona vol trencar les barreres socials, culturals i mentals que existeixen entre la majoria de la població en relació amb la música en general i el piano en particular. El piano de cua encarna, com cap altre instrument, la sacralització d'una determinada músic considerada culta i difícil i també la inaccessibilitat a la pràctica musical. Per això, l’acció consisteix a col·locar més de 80 pianos a diversos espais públics de Barcelona, Catalunya i l'Estat espanyol, a l'abast de qualsevol persona, encara que no hagi tocat mai aquest instrument. El dijous 3 de març, de les 8 del matí a les 7 del vespre, es va posar un piano de cua al davant de la porta principal de Catalunya Ràdio, a l'Avinguda Diagonal de Barcelona, a disposició de tothom qui el volgués tocar. A més, durant tot aquell dia, Catalunya Música va convidar pianistes destacats, alguns d'ells vinculats al Concurs Maria Canals, com ara Yoko Suzuki i Laia Martín, i d'altres en formació, provinents de l'Institut Escola Artístic Oriol Martorell de Barcelona i de la primera edició de l'ESMUC Piano Fòrum, per tal que oferissin les seves actuacions amb l'instrument, transmeses en directe a través de connexions puntuals des del carrer.

El concert de l'OBC a la platja de Sant Sebastià de Barcelona, a Catalunya Música i al 33. El dimarts 21 de juny, a les 20.30, Catalunya Música va connectar amb la platja de Sant Sebastià de Barcelona per transmetre el concert gratuït amb motiu del Dia de la Música que va oferir l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), dirigida per Joan Albert Amargós, amb fragments de les obres més conegudes de la història de la música i de la banda  sonora de la pel·lícula "Lo imposible". Els comentaris de la transmissió els va fer Xavier Chavarria. A més de Catalunya Música, aquest concert també va ser transmès en directe a través del web de TV3 i es va emetre el dia 23 de juny pel 33.

30 anys de Catalunya Música

L’Obra Social “La Caixa” patrocina la temporada dels 30 anys i la presentació de les activitats i actes de l’aniversari es va fer el 7 de novembre al CaixaForum de Barcelona. L’acte va ser presentat i conduit per Àlex Robles Fitó, Cap de Catalunya Música. A la primera part i en una roda informativa, es van explicar el projecte i les accions especials d’aquesta celebració, amb la intervenció de Saül Gordillo, director del grup d’emissores de Catalunya Ràdio, i Elisa Duran, directora general adjunta de la Fundació "la Caixa". Després, el músic creador de les sintonies de Catalunya Ràdio i Catalunya Música, Joan Vives, va fer una breu actuació al piano recordant aquestes melodies.

A la segona part de l’acte, es va fer una taula col·loqui sobre el paper de present i futur de Catalunya Música amb Oleguer Sarsanedas, director del projecte i responsable de la posada en marxa de Catalunya Música el 1987, com a cap de programes especials de Catalunya Ràdio, i Jesús Rodríguez Picó, primer director de Catalunya Música, que va exercir aquesta responsabilitat del 1987 al 1990. A l’acte hi van assistir també personalitats d’entitats i institucions que col·laboren amb l’emissora i en la celebració d’aquest aniversari. En acabar, es van fer fotografies dels participants de la roda informativa i dels col·laboradors d’aquesta celebració, i també dels treballadors Catalunya Música.

Els primers actes de celebració del 30è Aniversari de Catalunya Música van ser una emissió oberta al públic del programa “Assaig general” i la transmissió en directe d'un concert del Festival LIFE Victoria Barcelona 2016, el mateix dia 7 de novembre i també amb la col·laboració de l'Obra Social "La Caixa".

“Assaig general”, que condueixen Maria Montes i Albert Torrens, es va fer des de la Sala Pau Gil del Recinte Modernista de Sant de Sant Pau. Hi va assistir públic convidat i va comptar també amb la presència de Carles Puigdemont, president de la Generalitat de Catalunya, Núria Llorach, vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i Jaume Giró, director general de la Fundació “la Caixa”. El programa va començar a les sis de la tarda i va oferir, com de costum, entrevistes relacionades amb l’actualitat del món musical de casa nostra i actuacions musicals. Entre altres, van passar pel programa Helena Mora, presidenta de la Fundació Victòria dels Àngels; Núria Oller, responsable de música de la Fundació La Caixa; Josep Vila i Casañas, director i compositor; la soprano Carmen Solís i el pianista Rubén Fernández Aguirre. Durant el programa hi va haver l’actuació en directe del guitarrista Enrique Solinís.

El Pavelló de Sant Rafael, al mateix Recinte Modernista de Sant de Sant Pau, va acollir, a partir de les vuit del vespre, el segon concert del festival LIFE Victoria Barcelona 2016. Aquest concert va ser transmès en directe per Catalunya Música amb els comentaris d’Ester Pinart, dins dels actes inaugurals del 30è aniversari de l’emissora. El concert va començar amb l’actuació de dues joves intèrprets: la soprano Ulrike Haller i la pianista Irune Liberal. Les dues van formar part del programa d’ajut al nou talent New Generation Program que el Festival LIFE Victoria va posar en marxa des de la primera edició. Les dues van oferir un programa en homenatge a Victòria dels Àngels.

Després, la soprano extremenya Carmen Solís i el pianista Rubén Fernández Aguirre van fer una aproximació al poeta Federico García Lorca, en el vuitantè aniversari de la seva mort, a través de les cançons que els compositors Xavier Montsalvatge, Manuel García Morante i Miguel Ortega van escriure a partir dels seus poemes. El programa del concert es va completar amb un cicle de cançons de Giuseppe Verdi, un autor de primera fila, les cançons del qual s’han divulgat molt poc. La transmissió del concert també es va poder seguir a través de streaming de vídeo al portal web de Catalunya Música i a la mateixa Sala Pau Gil.

Presentació del llibre “Femení i singulars” de Victòria Palma, basat en l’espai de Catalunya Música. El 10 de març es va presentar "Femení i singulars" al Palau de la Música Catalana. El llibre, que publica l'Editorial Huygens, el signa Victòria Palma, guionista de Catalunya Música i conductora de l’espai amb el mateix nom a l’emissora. La presentació la va conduir Sílvia Cóppulo, periodista, directora i presentadora del programa "La vida" de Catalunya Ràdio; i va comptar amb la presència destacada de Mariona Carulla, presidenta de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, Saül Gordillo, Director del grup d'emissores de Catalunya Ràdio, Mariana Sarrias, directora de l'Editorial Hyugens i Àlex Robles, Cap de Catalunya Música, a més d'oients de l'emissora.

Des del març de l'any 2005, el programa "Femení i singulars", de Catalunya Música, que realitza Victòria Palma, ha posat la mirada en l'univers musical per donar veu i espai a les dones que van ajudar a fer gran la història de la música. Són noms que es coneixen ben poc, o gens; però ja ningú pot negar que formen part del nostre passat musical. Aquest llibre fa una tria d'algunes d'aquestes històries perquè el lector pugui aprofundir en la vida i el llegat musical de dotze protagonistes. El resultat és una selecció diversa i molt per-sonal feta des de l'atracció i l'admiració, per compartir amb el lector la fascinant descoberta d'algunes "històries de la música", que la història sembla que ha oblidat.

Altres esdeveniments. Cronologia:

06/01/2016 Transmissió en diferit del concert d’any nou de Viena 2016, des de la sala daurada del Musikverein.

17/01/2016 Participació a l’Art’s Birthday Party 2016 de la UER.

15/02/2016 Sorteig d’un viatge per a dues persones per fer “La ruta Bach” amb Catalunya Música. Hi participen més de 1.200 persones.

24/03/2016 Programació especial “Any Granados 2016”: Realització de dos programes especials dramatitzats per commemorar el Centenari de la mort del compositor català Enric Granados. Guió, realització i dramatització a càrrec de Mònica Pagès i Victòria Palma, a partir del llibre titulat “El rossinyol abatut”, de John W. Milton.

13/02/2016 Celebració del “Dia Mundial de la Ràdio 2016” en el que es vol posar en relleu el valor de la ràdio en la vida de les persones. S’ofereix un concert especial enregistrat per la Radiotelevisió Japonesa (NHK) el 22 de desembre del 2015 a Tòquio, amb la interpretació de la Simfonia n. 9 en re m, op. 125 de Ludwig van Beethoven. Amb els solistes Maki Mori, Etsuko Kanoh, Kei Fukui i Hidekazu Tsumaya. El Cor del Kunitachi College of Music, l’Orquestra Simfònica de la Radiotelevisió Japonesa (NHK) i tots sota la direcció de Paavo Järvi.

03/03/2016 Acció “El piano al carrer” del Concurs Internacionals de piano Maria Canals

10/03/2016 Acte de presentació del llibre “Femení i singulars” de la musicòloga i conductora-guionista de Catalunya Música, Victòria Palma, realitzat a partir del microespai de divulgació setmanal i publicat per l’Editorial Huygens. L’acte es va fer al Palau de la Música Catalana.

20/03/2016 Programació especial “Holly Week 2016”: Dia de la Música de Setmana Santa de la UER 2016.

05/04/2016 Programació especial dedicada al compositor català Benet Casablancas, amb motiu del seu 60è aniversari. Entrevista realitzada per Aleix Palau i programació d’un concert imaginari amb obres seleccionades pel compositor i enregistrades per Catalunya Música.

23/04/2016 Per Sant Jordi, es van regalar llibres de diferents col·laboradors i realitzadors de Catalunya Música publicats entre el 2015 i el 2016, a través del butlletí de Catalunya Música.

01/06/2016 Dia dels Cors Infantils de la UER. Programació especial a l’espai Els concert de Catalunya Música. Presentació a càrrec d’Olga Cardús.

09/06/2016 Trobada del grup Ars Acustica de la UER a Irlanda (Galway). Catalunya Música ha aportat al concurs Palma Acustica l’obra obra “Forclusión” d’Ezequiel Esquenazi que es va presentar al Festival Mixtur 2016.

21/06/2016 Concert de l’OBC a la platja de Sant Sebastià de Barcelona. En directe per Catalunya Música amb els comentaris de Xavier Chavarria.

06/07/2016 Representants de Catalunya Música a la Final de l’Euroradio Jazz Competition 2016. El pianista Marco Mezquida i el trompetista Fèlix Rossy, en representació de Catalunya Música, actuen a la final del Concurs de Jazz de la UER 2016 a la ciutat d’Amsterdam.

24/07/2016 Concurs d’una estada de cap de setmana per a dues persones a Sant Sebastià per assistir a un concert de la Quincena Musical de Sant Sebastià. Una oportunitat de gaudir d'un cap de setmana inoblidable, durant el mes d'agost, a la ciutat basca on es fa aquest festival musical, en què es troben intèrprets i agrupacions de gran nivell i que abasta música simfònica, de cambra, antiga i contemporània.

05/09/2016 Posada en marxa de la nova graella temporada 2016-2017 que compta amb la incorporació de dos programes nous: reformulació del programa despertador setmanal, “Tots els matins del món”, i del magazín d’actualitat musical, “Assaig general. Es recupera l’espai “Trobades en el temps”.

Setembre 2016. Signatura de l’acord de patrocini de l’Obra Social “La Caixa” a Catalunya Música.

05/09/2016 Transmissió PROM des de Londres en directe. En tant que membres de la UER els companys de la BBC ens van oferir la possibilitat de desplaçar un presentador del nostre equip (Raimon Colomer) a Londres per tal que fes els comentaris des del Royal Albert Hall durant la transmissió d’un dels concerts del festival BBC Proms. El concert el protagonitzaven la Staatskapelle de Berlín i Daniel Barenboim, piano i direcció, que van interpretar obres de Mozart i Bruckner.

07/11/2016 Comencen els actes de celebració del 30è aniversari de Catalunya Música. Realització del programa “Assaig general” des del Recinte Modernista de Sant Pau i transmissió del concert inaugural del Festival LIFE Victoria Barcelona 2016. El concert va comptar amb la presència de Carles Puigdemont, president de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres personalitats del món de la cultura i la música.

31/10/2016 Comencen les emissions del microespai de recomanació diari “La caixa de música”, destinat a la promoció d’activitats i espectacles promoguts per l’Obra Social “La Caixa”.

18/12/2016 Dia de la música de Nadal de la UER: Catalunya Música participa en la programació especial d’aquesta jornada amb l’aportació d’un concert enregistrat per l’emissora.

Transmissions en directe. Durant el 2016 i per 12è any consecutiu Catalunya Música va oferir, en directe, la major part dels concerts de la Temporada de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. A més, com ja és habitual, també es van oferir, en directe, totes les representacions de la Temporada d’Òpera del Gran Teatre del Liceu, les de la Temporada dels Amics de l’Òpera de Sabadell i la majoria de concerts que Jordi Savall va dirigir a Barcelona amb els seus grups La Capella Reial de Catalunya, Hesperion XXI i Le Concert des Nations, entre d’altres, que es desglossen i detallen a continuació, per temàtica i procedència.

Òpera. Pel què fa a les transmissions operístiques, durant el 2016 s’han ofert, entre gener i maig 11 òperes de la Temporada de l’Òpera Metropolitana de Nova York 2015-2016 i 2 òperes més corresponents a la temporada 2016-2017. Amb un còmput global de 13 òperes retransmeses des de Nova York durant el 2016.

Així mateix, cal destacar que el dissabte 7 de desembre, es va emetre en directe, des de La Scala de Milà, la funció inaugural de la Temporada 2016-2017, amb l’òpera “Madama Butterfly” de Giacomo Puccini, dirigida per Riccardo Chailly. La xifra global de transmissions operístiques que Catalunya Música ha ofert durant el 2016 ha estat de 35 òperes en directe, provinents de les temporades estables dels principals teatres d’òpera del món i dels festivals d’estiu més prestigiosos. Un total de 16 òperes produïdes a Catalunya i 19 internacionals. Des de Catalunya:

Temporada Liceu 2015-2016, 7 obres.
• 03/02/2016 Giuseppe Verdi: "Otello"
• 10/02/2016 Gioacchino Rossini: "Otello"
• 03/03/2016 Richard Wagner: "Götterdämmerung"
• 16/03/2016 George Benjamin: “Written on Skin”
• 26/04/2016 Giuseppe Verdi: "Simon Boccanegra"
• 20/05/2016 Vincenzo Bellini: "I Capuleti e i Montecchi"
• 28/06/2016 Giacomo Puccini: “La bohème”
• Temporada Liceu 2016-2017, 3 obres.
• 13/10/2016 Giuseppe Verdi: “Macbeth”
• 14/11/2016 Wolfgang Amadeus Mozart: "Les noces de Figaro"
• 15/12/2016 Richard Strauss: “Elektra”

Temporada Amics de l’Òpera de Sabadell 2015-2016, 2 obres.
• 26/02/2016 Giuseppe Verdi: "Otello"
• 13/05/2016 Giacomo Puccini: "Madama Butterfly"

Temporada Amics de l’Òpera de Sabadell 2016-2017
• 11/11/2016 Wolfgang Amadeus Mozart: "Don Giovanni"

Festival Castell de Peralada 2016
• 08/08/2016 Giacomo Puccini: "Turandot"

Temporada del Teatre Nacional de Catalunya 2016-2017
• 02/10/2016 Josep Anselm Clavé: “L’aplec del Remei”, sarsuela.

Temporada del Teatre Kursaal de Manresa 2016-2017
• 09/10/2016 Joaquim Serra: "Tempesta esvaïda”, comèdia lírica.

Des de la resta del món:

Temporada del MET de Nova York 2015-2016, 11 obres.
• 09/01/2016 Gaetano Donizetti: "Anna Bolena"
• 16/01/2016 Georges Bizet: “Les Pêcheurs de Perles”
• 03/01/2016 Richard Wagner: "Tannhäuser"
• 13/02/2016 Giuseppe Verdi: "Il trovatore"
• 20/02/2016 Gaetano Donizetti: "Maria Stuarda"
• 05/03/2016 Giacomo Puccini: "Manon Lescaut"
• 12/03/2016 Gaetano Donizetti: "Don Pasquale"
• 19/03/2016 Gaetano Donizetti: "L’elisir d’amore”
• 26/03/2016 Wolfgang Amadeus Mozart: "Le nozze di Figaro”
• 02/04/2016 Giacomo Puccini: "Madama Butterfly"
• 30/04/2016 Richard Strauss: "Elektra"

Temporada del MET de Nova York 2016-2017, 2 obres.
• 03/12/2016 Giacomo Puccini: “Manon Lescaut”
• 31/12/2016 Gioacchino Rossini: ''L'Italiana in Algeri''

Temporada de l’Òpera Estatal de Baviera 2015-2016
• 16/05/2016 Richard Wagner: "Die Meistersinger von Nürnberg"

Temporada de la Staatsoper de Viena 2015-2016, 2 obres.
• 16/04/2016 Giacomo Puccini: "Tosca"
• 14/05/2016 Giuseppe Verdi: "Un ballo in maschera"

Temporada de la Royal Opera House Covent Garden de Londres 2015-2016
• 02/01/2016 Piotr Ílitx Txaikovski: "Yevgeny Onegin"

Temporada de la Royal Opera House Covent Garden de Londres 2016-2017
• 17/09/2016 Gioacchino Rossini: “Il barbiere di Siviglia”

Temporada del Teatro alla Scala de Milà 2016-2017
• 07/12/2016 Giacomo Puccini: “Madama Butterfly”

Altres transmissions. Des de la resta del món. Deixant a banda les transmissions operístiques, Catalunya Música ha ofert un total de 26 transmissions en directe durant el 2016, gràcies als acords d’intercanvi amb la UER (temporada premium concerts d’Euroràdio, concerts “a la carta” i festivals d’estiu de la UER), realitzades des dels següents països:

  • 10 des d’Anglaterra
  •  7 des d’Alemanya
  • 4 des de Suècia
  • 2 des de Dinamarca
  • 2 des dels Països Baixos
  • 2 des d’Àustria
  • 1 des de la República Txeca
  • 1 des de França
  • 1 des d’Hongria
  • 1 des d’Itàlia
  • 1 des d’Irlanda

Des de Catalunya. Pel què fa a les de producció pròpia realitzades a Catalunya, s’han fet un total de 46 transmissions en directe des dels següents indrets:

  • 19 des de L’Auditori de Barcelona
  • 9 des del Palau de la Música Catalana de Barcelona
  • 2 des de les Drassanes Reials de Barcelona
  • 2 des del Paranimf de la Universitat de Cervera
  • 2 des de el Monestir de Poblet
  • 1 des del Gran Teatre del Liceu de Barcelona
  • 1 des de l’Auditori de Girona
  • 1 des de l’església de Santa Maria de Vilabertran
  • 1 des de l’Espai Ter de Torroella de Montgrí
  • 1 des del Teatre comarcal de Solsona
  • 1 des de l’Hotel el Castell de Castellciutat de La Seu d’Urgell
  • 1 des de la Platja de Sant Sebastià de Barcelona
  • 1 des del Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona
  • 1 des del Teatre Nacional de Catalunya de Barcelona
  • 1 des del Teatre Kursaal de Manresa
  • 1 des d’Andorra La Vella
  • 1 des de l’Estudi 13 de Catalunya Música

En total durant el 2016 s’han fet 78 transmissions en directe. Si a aquesta xifra hi sumem totes les transmissions d’òpera realitzades durant l’any natural obtenim un resultat total definitiu de 113 transmissions en directe. Això dona una mitjana mensual de 8, 9 transmissions. D’aquestes, un 30, 9% corresponen a transmissions operístiques, de les quals un 45, 7% són de produccions produïdes a Catalunya i un 54, 3% d’òperes de producció estrictament internacional. Pel què fa a la resta de transmissions no operístiques, representen un 69, 1% respecte el total, de les quals un 58’9% corresponen a concerts produïts i realitzats a Catalunya i un 41, 1% concerts provinents de la xarxa d’intercanvi de la UER.

Entrevistes. Els diferents programes de Catalunya Música incorporen entrevistes en el seu dia a dia i tenen un pes important a “Solistes”, amb Joan Vives; “Assaig general”, amb Maria Montes i Albert Torrens; “Una tarda a l’òpera”, amb Jaume Radigales; “El taller del lutier” amb Pere Andreu Jariod; “Històries de l’òpera: les veus de l’òpera”, amb Marcel Gorgori. Artistes compositors, instrumentistes, cantants, directors, llibretistes, historiadors, crítics, divulgadors, pedagogs de la música i o els instruments, gestors i directius de les entitats musicals, organitzadors de festivals hi han parlat de la seva feina, el seu art, la seva vocació... la seva música.

Presència d’autors i intèrprets catalans a la programació. Quant a la presència dels músics catalans, d’un total de 17.199 obres programades als programes regulars i 848 concerts emesos durant el 2016, les xifres han estat les següents: Pel que fa als autors de les obres emeses, són catalans el 8, 47% dels de les que s’han difós en les franges de continuïtat (un total de 17.199 obres) i els de l’11, 79% dels 848 concerts.

iCat.cat

La música i la cultura són les protagonistes del canal online de Catalunya Ràdio. L’escena catalana és la que centra l’atenció d’iCat, especialment la cantada en català. Tant pel que fa a la programació musical com en els continguts dels magazines. A banda de la música, la cultura en tots els seus àmbits és l’altra puntal del canal. El 23 d’abril de 2006, quan va néixer, iCat fm va ser el projecte més innovador del grup d’emissores de Catalunya Ràdio. Tecnològicament, la principal novetat del canal era la relació indestriable que establia amb internet. Aquest nou concepte de ràdio multimèdia integral trencava amb el format de ràdio tradicional. Així, els dos canals de comunicació es sincronitzen, es complementen, amplien continguts i potencien la relació entre iCat fm i oients i internautes, entre indústria cultural i consumidors culturals. El 2012 és l'any de l'inici de l'evolució del projecte de ràdio convencional a mitjà multicanal que arriba a la seva audiència en diferents formats. Des de l'1 d'octubre de 2012 iCat ja no emet per la fm, canvia de nom per anomenar-se iCat.cat i és converteix en una emissora 100% digital que s'escolta a través del web icat.cat, els mòbils amb connexió a internet i la TDT.

En aquesta nova etapa iCat.cat també és proveïdora de continguts a les emissores en fm del grup, Catalunya Ràdio, Catalunya Música i Catalunya Informació. El web d'iCat.cat es renova completament per convertir-se en un mitjà que va més enllà de la ràdio tradicional i que enriqueix els continguts amb múltiples formats: programes, mixtapes, streaming, textos, vídeo, xarxes socials i la participació directa de l'oient en la selecció musical. A més dels programes habituals del canal, molts continguts només es troben al web i a l'app.

10è aniversari. El 23 d’abril del 2016 es complien 10 anys del naixement d’iCat. El canal ho va celebrar amb els oients en una gran festa -concert a la Sala Apolo de Barcelona el dijous 28 d’abril. Bona part de l’escena musical catalana va participar del concert en format karaoke, en el qual una vintena de músics versionaven cançons d’altres intèrprets. Hi van participar Quimi Portet, Lluís Gavaldà, Roger Mas, Helena Miquel, The New Raemon, Guillamino, Mazoni, Sanjosex, Joana Serrat, Xarim Aresté, Joan Colomo, Ernest Crusats (La Iaia), Caïm Riba, Le Petit Ramon, Pau Vallvé, Núria Graham, Miquel Àngel Landete (Senior i el Cor Brutal), Pere Jou (Quart Primera), Miguel Ángel Blanca (Manos de Topo), Inspira i Carla. El Desconcert, on ningú no canta les seves pròpies cançons, va ser presentat de manera coral per diferents presentadors dels diferents mitjans de la CCMA: Mònica Terribas, Xavi Rosiñol, Francesc Garriga, Santi Faro, Agnès Marquès, Júlia Beltran, Jofre Font, Gemma Ruiz, Jordi Oliva, Toni Puntí, Albert Miralles, Roger Seró, Montse Virgili, Lluís Gavaldà, Guillamino, The New Raemon, Albert Puig, Lluís Gendrau, Blai Marsé, Raul Hinojosa i Josep Martin acompanyats d’una banda en directe. Hi van assistir prop d’un miler de convidats. Els oients van poder aconseguir invitacions per assistir-hi i es va transmetre en directe a través d’iCat.cat (àudio), al web de Catalunya Ràdio (vídeo) i, en diferit, pel 33.

Finestra iCat a Catalunya Ràdio. Després d’obrir una finestra dels continguts d’iCat a l’emissora generalista els festius intrasetmanals i durant la temporada d’estiu, Catalunya Ràdio ha obert una finestra per poder escoltar la programació d’iCat a l’FM, els dissabtes i diumenges a la matinada. Aquesta iniciativa té l’objectiu de fer més visible la programació cultural i musical de l’emissora online, a més d’acostar les produccions dels canals temàtics a l’audiència de la ràdio generalista.

Dissabtes:

  • 03:05h “Pista de fusta amb Miqui Puig”
  • 04:05h “Celobert” amb Lluís Gavaldà

Diumenges:

  • 03:05h “Delicatessen” amb Albert Puig
  • 04:05h “Independents” amb Josep Martin

Els continguts d’iCat, a més, tenen més presència que mai amb la incorporació de Montse Virgili al nou programa “Estat de Gràcia” i al programa “Interferències” que, després de l’estrena aquest estiu, s’emet els festius d’entre setmana. Diferents seccions de programes també serveixen per donar més visibilitat als continguts i programes d’iCat. És el cas d’“El Matí de Catalunya Ràdio”, on s’emeten ‘Joc de sèries’, amb Sílvia Comet, Àlex Gutiérrez i Cristina Bordas (dimarts), un espai dedicat a l’anàlisi de les millors sèries de TV, i ‘Deixa que soni’, amb Miqui Puig, Blai Marsé, Guillamino (divendres), amb propostes musicals i entrevistes. A “Popap”, Josep Martin parla de música des d’una perspectiva iCat dos cops per setmana. I “El suplement”, dissabte i diumenge inclou l’espai ‘Fem un Gavaldà’, un espai musical amb el líder d’Els pets i presentador del programa “El Celobert”, Lluís Gavaldà.

Programes. La temporada 2016-17 iCat ha estrenat un nou programa. “Pista de Fusta” és el nom del nou espai de música de ball que comanda el músic, cantant i dj Miqui Puig els dijous a la nit. El programa “Independents”, de Josep Martín, s’emet ara diàriament a les 19h i s’ha renovat completament per captar tota l’actualitat musical de les diferents escenes musicals del país i internacionals amb entrevistes, reportatges, novetats... El programa despertador cultural “Els Experts” ha ampliat la durada a dues hores, de 8 a 10h del matí, amb més continguts i recuperant el duet Albert Miralles-Roger Seró com a presentadors.

“Els Experts”. El programa despertador d’iCat Albert Miralles i Roger Seró arrenca el dia, de dilluns a divendres de 8 a 10, amb música, cinema, tecnologia, sèries, llibres i entrevistes. A més, omple l'agenda amb bona lletra i amb molt bon humor.

“Independents”. Tota l’actualitat musical del moment sense límits d’estils i gèneres, les novetats, els concerts, les tendències, els orígens... Presentat per un dels millors especialistes del país, Josep Martín, de dilluns a divendres de set a vuit del vespre.

“El Celobert”. Lluís Gavaldà, el cantant d’Els Pets, comparteix amb els oients, de dilluns a divendres de vuit a nou del vespre, la seva passió per la música a través de les petites històries que expliquen les cançons.

“Delicatessen”. El programa d’autor d’iCat és el moment per desconnectar del soroll diari i descobrir nou talents. Albert Puig tria a mà les cançons més selectes de la collita de cada temporada i les presenta de dilluns a divendres de 9 a 10 del vespre.

Programes setmanals. “Sona 9”. Presentat per Lluís Gendrau, és la plataforma de grups emergents que mostra les noves propostes musicals de casa nostra els dilluns de 22 a 23.

“5 Songs”. El programa conduit per Blai Marsé on els músics expliquen la seva vida a través de les cançons que més els han marcat arriba als oients cada dimecres a la nit, de deu a dos quarts d’onze.

“Songhunter”. Raul Hinojosa és el caçador de cançons d’iCat. Presenta les millors captures musicals de l’escena més emergent els dimecres durant mitja hora, a partir de dos quarts d’onze de la nit.

“Bonus Cracks”. El show musical que protagonitzen els dimecres de deu a onze de la nit dos pesos pesants de l’escena catalana, Guillamino i The New Raemon, Pau Guillamet i Ramon Rodríguez.

“Pista de fusta”. Miqui Puig, el músic català que més en sap de música de ball es posa al davant dels plats per fer-nos ballar en una pista imaginària de fusta, com les d’abans cada dijous, de deu a onze de la nit.

“iCatTapes”. Seleccions musicals fetes a ma per Raul Hinojosa, a l’estil de les cassets que gravàvem abans. Per relaxar-se, per descobrir, per ballar, per imaginar, per reivindicar... els divendres a la nit, de deu a onze.

Concerts en directe. A banda del Concert-Festa d’aniversari, iCat ha emès molts concerts en directe durant el 2016. La vinculació estratègica del canal amb els principals festivals del país ha permès emetre nombrosos concerts en exclusiva.

Primavera Sound 2016. iCat ha estat emissora oficial del festival i ha emès una quinzena de concerts entre el 2 i el 4 de juny: Manel, Joana Serrat, Cass McCombs, James Hunter Six, Lee Ranaldo, Alberto Montero, Destroyer, Inspira, Vince Staples, Alex G, Robert Forster, Wild Nothing, Richard Hawley, Lush i PJ Harvey.

Sónar 2016. iCat també ha estat l’emissora oficial per quart any consecutiu del Festival de  Música Avançada. Ha ofert la transmissió de més 45 concerts i sessions de premiumen directe en exclusiva mundial, tant d’artistes catalans com internacionals. Destaquen actuacions en directe de primer nivell com New Order, James Rhodes, James Blake o Fat Boy Slim.

Cruïlla 2016. Aquest 2016 iCat s’ha incorporat també com emissora oficial del festival. A banda de programes especials, s’han retransmès 6 concerts en directe: Adrià Puntí, Damien Rice, Crystal Fighters, Alabama Shakes, James, Love of Lesbian.

Vida Festival 2016. iCat també ha estat present al festival de Vilanova i la Geltrú com a emissora oficial. Els programes especials des de la seu del festival es van completar amb l’emissió dels concerts de Villagers, Manel, Unknow Mortal Orchestra, Wilco, Balthazar, The Divine Comedy, Nada Surf, Kula Shaker.

Mercat de Música Viva de Vic. La cobertura d’aquest mercat estratègic va incloure programes especials des de la capital d’Osona i la transmissió del concert de la mallorquina Maika Makovski.

Cicle de Concerts Delicatessen. Els concerts que organitza el programa d’iCat Delicatessen de l’Albert Puig s’han convertit ja en un clàssic de l’agenda musical del país. Ofereix als oients l’oportunitat de descobrir artistes internacionals i locals a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. Durant el 2016 es van organitzar i emetre per iCat els següents concerts:

  • Puzzle Muteson i Toni Jiménez, 19 de gener
  • A. Dyjecinski i Wom, 22 de març
  • Monk Parker i Invisible Harvey, 25 de maig
  • Nadine Khouri i XY, 13 de juny
  • Hannah Epperson i Marta Delmont, 18 d’octubre
  • Emily Jane White i Roger Usart, 15 de novembre

Concert homenatge 25 anys de rock català. iCat va emetre el 6 d’octubre, en directe des de l'Auditori de Barcelona, el concert dels 25 anys de rock català. L'escena actual versiona temes dels grups catalans dels 90 per celebrar l'aniversari del concert del Palau Sant Jordi del 1991 de Sau, Els Pets, Sopa de Cabra i Sangtraït. Van passar per l'escenari Joana Serrat, Arnau Tordera (Obeses), Josep Montero (Oques Grasses), Copa Lotus, Nuria Graham, Mazoni, Sanjosex, Joan Dausà, Ernest Crusats (La iaia), Joan Colomo, Adrià Salas (La Pegatina), Trau i Teràpia de Shock.

Final Sona 9. Transmissió de la gala final del concurs dels grups emergents que coorganitza el mateix canal, a més del seguiment durant tot el concurs a través del programa setmana Sona 9.

iCat en concert. Emissió durant la temporada d’estiu d’un concert setmanal:

  • Richard Hawley, 21 de juliol
  • Destroyer + Joana Serrat, 28 de juliol
  • Robert Forster, 04 d’agost
  • Nada Surf, 11 d’agost
  • James Blake, 18 d’agost
  • Villagers, 25 d’agost
  • Alabama Shakes, 01 de setembre

Col·laboració iCat-33. Durant el 2016 iCat.cat, el 33 i Mitjans Digitals han compartit la cobertura d’alguns festivals com el Primavera Sound, Sónar i Cruïlla. S’ha creat un site especial compartit de ràdio i televisió en què es podien seguir els festivals a través de la cobertura dels dos canals. També s’han organitzat concursos relacionats amb aquests festivals amb les etiquetes #PSiCat33 i #SONARiCat33 i #CruïllaiCat33.

Experiències iCat. El canal ha incrementat el nombre d’experiències pels oients en associació amb els promotors culturals catalans per oferir als oients experiències úniques com concerts, preestrenes de teatre, cinema d’autor o dansa, i d’activitats amb els artistes amb l’objectiu d’acostar els oients d’iCat als creadors del país.

Aquest any s’han fet experiències culturals amb Festival Acústica, Llibreria Laie, Festival de cinema d’Autor de Barcelona, Animals de Companyia, Sala Apolo, Cruïlla, Festival Era, Sala Flyhard, Círcol Maldà, Cinema Zumzeig, Mercat de les Flors, Festival MUD de Lleida, Festival REC de Reus, Sala Montjuic, Serielizados Fest, Fira Tàrrega, Temporada Alta i Festival Trapezi, entre d’altres.

Amics d’ iCat. Sota aquest nom s’agrupen els acords del canal amb festivals i altres agents culturals d’arreu de
Catalunya. Aquest 2016 han sigut partners d’iCat: Sónar, Primavera Sound, Cruïlla, Vila Festival Vilanova, Filmoteca, Docs Barcelona, Fira Tàrrega, Fira Mediterrània Manresa, Mercat de les Flors, Mercat de Música Viva de Vic, Festival del Mil·lenni, Sismògraf Olot, Teatre Lliure, Temporada Alta, Trapezi de Reus, Vijazz Vilafranca, Serielizados Fest, Fic-Cat, Festival Cinema Autor Barcelona, Festival Era, Acústica Figueres...

Premi Cerverí

Catalunya Ràdio, iCat.cat i la Fundació Prudenci Bertrana convoquen, des del 1995, el Premi Cerverí. Hi participen les lletres originals i inèdites editades en el sector discogràfic durant el darrer any entre les quals s’elegeix, per votació popular, la millor lletra de cançó d’entre les seleccionades pel jurat. El jurat format pels periodistes musicals de Catalunya Ràdio Josep Martín i Blai Marsé; la directora de redacció de la revista "Enderrock", Helena Morén; el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau; el cap d’iCat.cat, Carles Aledo, i la responsable de programació d'iCat.cat, Lucía Flores, amb Xavier Salvà com a secretari sense vot.

Catalunya Ràdio-iCat.cat, la revista Enderrock i Vilaweb, han fet difusió de les lletres que concursaven al premi d’aquest any: "Jo competeixo", de Manel; "Al meu davant", d’Inspira; "Ós bipolar", de Quimi Portet; "He creuat el riu", d’Isaac Ulam; “Desbandada de vels”, de Renaldo & Clara i Xavier Baró; "La clau de girar el taller", d’Adrià Puntí; i "El plor", d’El Petit de Cal Eril. El resultat de les votacions es va fer públic el 22 de setembre, durant la festa de proclamació dels Premis Literaris de Girona i "La clau de girar el taller", d’Adrià Puntí; va ser la cançó guanyadora de l’edició 2016. La Fundació Prudenci Bertrana convoca cada any els Premis Literaris de Girona, que se celebren aquesta nit, amb l’objectiu de col·laborar en la difusió dels gèneres guardonats i honorar la memòria de cinc escriptors i gironins il·lustres: Prudenci Bertrana de novel·la, Miquel de Palol de poesia, Carles Rahola d'assaig, Ramon Muntaner de literatura juvenil, Cerverí de lletra de cançó i LletrA d’iniciatives digitals al voltant de la literatura catalana.

Programació en aranès

Les emissiores de Catalunya Ràdio han emès 770 hores en aranès durant el 2016, que també estan disponibles a internet, mitjançant mitjançant catradioalacarta i per a descàrrega del podcast. Informatiu matí. Catalunya Informació, en desconnexió per a la Vall. De dilluns a divendres, de 8 a 8:30 del matí, excepte vacances (estiu, Nadal i S.Santa). 2016: 236 dies x 30m=118h. “Meddia Aranés”. Amb més de 23 anys en antena, és el referent informatiu de l’Aran. D’una hora de durada, s’emet tots els dies l’any, de dilluns a diumenge de 12.00 a 13.00, a excepció dels festius al calendari laboral i els caps de setmana de juliol, agost i setembre i se’n emet una repetició al vespre, de 19 a 20. 2016: 326 dies x1h x2 emissions=652h

Reconeixements

Abril. ‘Els Quatre Gats’, Premi Ràdio Associació al millor programa d’innovació. El jurat dels Premis Ràdio Associació de Catalunya, va atorgar el premi al millor programa d'innovació a l'espai ‘Quatre gats’, de Ricard Ustrell, que s'emet dins el programa "El suplement" de Catalunya Ràdio. El reconeixement d'aquest espai és per haver recuperat el cap de setmana per a la ràdio amb nous llenguatges i formats que fan que l'oient s'impliqui molt més en la informació presentada. Aquest guardó ha estat concedit ex aequo amb el programa especial del "Via Lliure" al camp de refugiats de Presevo (Sèrbia), de RAC1. El programa ‘Quatre gats’, és un nou format que combina el gènere de l'entrevista i el del reportatge, que situa el personatge en un escenari especial amb el qual està relacionat i en què intervenen persones que li són pròximes. En aquest espai, que es va emetre per primera vegada durant els festius intersetmanals de la temporada 2013-2014 a Catalunya Ràdio, el periodista Ricard Ustrell ha entrevistat personatges com Nani Roma, Ferran Adrià, Bonaventura Clotet, Pau Riba, Pilar Rahola, Ada Colau i Sor Lucía Caram.

Maig. "Catalunya vespre", Premi Salvador Escamilla de l'Acadèmia Catalana de la Ràdio. L'Acadèmia Catalana d'Arts i Ciències de la Ràdio atorga el guardó al millor programa de ràdio pública a l'informatiu que editen i presenten Kílian Sebrià i Òscar Fernández. L'informatiu "Catalunya vespre" va rebre el Premi Salvador Escamilla 2016 al millor programa de ràdio pública, el dia 16 de juny, al CaixaForum de Barcelona. Durant la vetllada del lliurament, David Escamilla va entregar el guardó que ret homenatge al seu pare destacant la innovació del "Catalunya vespre": "És un informatiu que vesteix de colors les ones de la ràdio pública. Els dos editors d'aquest programa cada dia ens expliquen les notícies d'una manera diferent, amb riquesa de matisos i amb moltes perspectives, amb innovació en la informació”.

Maria Guixà, Premi Dona i Esport al Mitjà de Comunicació. Maria Guixà, exatleta i periodista esportiva de Catalunya Ràdioha estat guardonada en la categoria de Mitjà de Comunicació en la 9a edició dels Premis Dona i Esport, que atorga l'Institut Barcelona Esport de l'Ajuntament de Barcelona. L'objectiu dels Premis Dona i Esport és fer visible la tasca de les dones en el món de l'esport i promoure la difusió d'històries i reflexions sobre el paper que hi té la dona. Actualment, Maria Guixà presenta "Tot gira migdia", l'informatiu esportiu de mitja hora que s'emet dissabte i diumenge al migdia a Catalunya Ràdio.

Juny. “El Suplement”, Herbolari d’Honor de Vilanova de Sau. La distinció Herbolari d’Honor es lliura en el marc de la Fira d’Herbes Remeieres de Vilanova de Sau. Aquest any, en la seva 25a edició, ha recaigut en el programa de ràdio “El suplement”, dirigit i presentat per Ricard Ustrell, del qual es destaca la frescor, tot i ser un clàssic dels caps de setmana, els innovadors reportatges de la secció ‘Quatre Gats’ i, sobretot, la implicació amb la gastronomia i el territori amb l’espai ‘On Road’. “El suplement”, el magazín d’actualitat del cap de setmana, s’emet els dissabtes i els diumenges de les vuit del matí a les dues del migdia.

Francesc Mauri, premi EolicCat de periodisme en l'àmbit mediambiental. L’associació EolicCat ha reconegut la feina de divulgació i sensibilització envers el medi ambient del meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio Francesc Mauri tant en les seves intervencions i programes televisius com en el ja clàssic “Meteomauri” de la ràdio nacional de Catalunya. El premi es fa lliurar en el marc de la VIII Festa del Vent.

La Generalitat atorga la Placa de la Pesca al programa “MeteoMauri”. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha atorgat al programa "MeteoMauri" de Catalunya Ràdio la Placa de la Pesca Catalana de l'any 2016. El departament considera que al programa que presenta Francesc Mauri s’hi tracten diferents àmbits relacionats amb el Departament i la conselleria destaca la secció ‘MeteoMar’, dirigida a difondre el que és el món del mar, el sector i les activitats pesqueres i el peix i els productes de les nostres costes d'una manera senzilla i didàctica.

Octubre. "Solidaris" premi Memorial Joan Gomis 2016. El programa de Catalunya Ràdio presentat per Adrià Bas ha estat premiat en la categoria de Trajectòria Periodística pels anys que fa que està en antena, donant veu a aquells qui no en tenen tanta, com institucions, col·lectius i persones que lluiten per la consecució dels drets humans. Alhora, s'ha valorat el format del programa, amè i distret, que aporta xifres i combina diversos gèneres periodístics com entrevistes i reportatges. El jurat del Premi Joan Gomis considera molt lloable que el programa "Solidaris" es mantingui en antena dins d'una ràdio pública. A més, considera que és un programa que mereix ser més conegut i difós; i és per això que se l'ha premiat dins la modalitat de trajectòries periodístiques. Al Memorial Joan Gomis es premien una obra periodística, escrita o audiovisual, inèdita o publicada i una trajectòria periodística d'una persona, institució, mitjans, programes o iniciatives. Amb un equip encapçalat per Adrià Bas, el programa de desenvolupament, pau, drets humans i moviments socials de la ràdio nacional de Catalunya té una visió global i local. Amb mirada crítica i constructiva. Recull les veus d'aquells que treballen per un món més just. Del sud al nord i del nord al sud, per novena temporada consecutiva, buscant l'equilibri.

"La poma de Newton", amb Purificació Barceló, premi ASEBIO 2016 de Comunicació i Divulgació de la Biotecnologia. El jurat de la cinquena edició dels premis de l'Associació Espanyola de Bioempreses, ha premiat en concret el reportatge dedicat a la medicina regenerativa que es va emetre el 15 d'abril del 2015. Segons el jurat, aquest treball s'ha elegit per l'actualitat de la seva temàtica, per la seva bona documentació, per l'impacte i interès per als oients i per la qualitat, claredat i l'evident caràcter divulgatiu. "La poma de Newton" és un espai de ciència de Catalunya Informació, editat i presentat per Purificació Barceló, que recull els últims avenços en biomèdica, astronomia o salut. A més, segueix l'actualitat de les últimes investigacions i grups de treball dels centres de recerca de tot el món amb especial atenció a la comunitat científica dels Països Catalans. S'emet cada 15 dies en diferents horaris i durant tota la setmana a Catalunya Informació.

Carme Casañas ha rebut el Premi de Comunicació Tarragona 2016. En la quarta edició dels Premis de Comunicació de Tarragona, Carme Casañas ha estat distingida per la seva trajectòria professional. La gala dels Premis de Comunicació té un caràcter solidari i els diners recaptats amb els sortejos i les aportacions solidàries seran destinats a l'Associació de Paràlisi Cerebral "La Muntanyeta".

Novembre. Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2016 a Maria de la Pau Janer L'Associació de Dones Periodistes de Catalunya atorga el premi a iniciatives de comunicació que es desenvolupen des d’un punt de vista d’igualtat en tots els seus aspectes. Maria de la Pau Janer va recollir el premi en la categoria Programa radiofònic que ajuda a entendre i descobrir la sexualitat sense apriorismes ni estereotips de gènere pel seu programa radiofònic Les mil i una nits. Les mil i una nits de Maria de la Pau Janer" s'emet de dilluns a divendres, de 03.00 a 04.00, i cada vespre a partir de les 22.00 a catradio.cat. En el programa, la sexualitat es presenta amb una mirada informativa, formativa i lúdica. Com a programa de servei, vol contribuir a l'educació sexual dels seus oients i, com a espai d'entreteniment, és una proposta divertida i engrescadora que pretén explorar les diferents cares del sexe sense prejudicis ni tabús. Amb rigor, però alhora amb claredat i desinhibició, les entrevistes, les tertúlies, els reportatges i els testimonis personals acostaran els oients a una temàtica, el sexe, tan profundament vinculada amb la vida, que es pot relacionar amb totes les seves facetes.

"L'efecte papallona" de Coia Ballesté de Catalunya Informació, primer premi periodístic ATLL de l'aigua. El jurat de la tercera edició del premi periodístic ATLL de l'aigua ha distingit l'espai d'ecologia i medi ambient de Catalunya Informació per una sèrie de tres reportatges sobre l'aigua. Aquests treballs han estat reconeguts amb el primer premi, dotat amb 3.000 euros, per un jurat que ha valorat el fet d'explicar temes complexos de manera didàctica i amb rigor. El premi periodístic ATLL de l'aigua té l'objectiu de promoure i reconèixer la tasca dels periodistes que amb els seus treballs contribueixen al coneixement i la difusió de la importància de l'aigua, tant des del punt de vista mediambiental com social, tecnològic i cultural. El guardó és impulsat per d'Aigües Ter Llobregat (ATLL) en col·laboració amb l'Agència Catalana de l'Aigua i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Desembre. Àlex Gorina, Amic Predilecte del Gremi d’Hosteleria de Sitges 2016. El jurat ha valorat la implicació i difusió de Gorina, realitzador de "La finestra indiscreta" de Catalunya Ràdio, al llarg dels anys durant la celebració del Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. "La finestra indiscreta" es fa cada nit, de divendres a dissabte, d'una a tres. És un programa dirigit i presentat per Àlex Gorina, durant tres dècades que ha anat canviant de continguts, de format i d'horari, però sempre mantenint la mateixa passió pel cinema. També formen part del segell de "La finestra indiscreta" el compromís amb la qualitat, la informació, la sinceritat, el contrast d'opinions, el bon humor, el diàleg amb els oients, i una atenció molt especial a la producció cinematogràfica de Catalunya i als joves autors del país.

El reportatge "Raspalls Fontboté a la Torre Eiffel", Premi de Periodisme de la Cambra de Reus La Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Reus ha distingit el reportatge de Coia Ballesté, un treball periodístic que ajuda a divulgar la tasca de les empreses de l'àmbit territorial. El lliurament del guardó es va fer en el decurs de la gala del 130è aniversari de la Cambra de Comerç, presidit pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va entregar personalment el premi aCoia Ballesté. La periodista reusenca Coia Ballesté, autora del reportatge, és la delegada de la CCMA a Tarragona. El reportatge "Raspalls Fontboté a la Torre Eiffel", emès en el programa "Economia i empresa", de Catalunya Informació, explica que aquesta empresa de Reus fabrica més de 700.000 raspalls l'any i n'exporta a més de 40 països, incloent-hi Alaska. Els seus productes es troben a la Torre Eiffel, al telescopi més gran del món, als avions Airbus i a la Casa de la Moneda.

"Solidaris", menció especial dels premis de Benestar Social. El programa Solidaris de Catalunya Ràdio rep una menció especial en la modalitat de ràdio dels premis del Consell Municipal de Benestar Social als mitjans de comunicació. El jurat fa constar la importància que una emissora pública defensi una manera de fer ràdio més diversa, plural i pendent dels nous reptes socials. En el lliurament es destaca la feina de l'equip de professionals de "Solidaris", que aporta una mirada crítica, constructiva i responsable i que recull les veus d'aquells que treballen per un món mes just. Des de fa nou temporades, "Solidaris" és el programa de drets humans i moviments socials a Catalunya Ràdio, amb un equip que treballa convençut que la defensa de la cooperació al desenvolupament, l'activisme per la pau i el medi ambient, i la reivindicació de la justícia social, no són només un estil de vida, sinó que són cosa de tots.

Remodelació Estudi 1 de Catalunya Radio

S’ha iniciat el projecte de remodelació de l’Estudi 1 de Catalunya Radio. La remodelació a més d’incloure la reposició de les instal·lacions d’aire condicionat, condicionament acústic, reposició del mesclador d’àudio o mobiliari que permetrà una millora de la qualitat del so, també es focalitza en el canvi d’imatge visual del locutori amb la idea d’adaptar-lo per millorar la qualitat visual dels continguts que s’ofereixen per internet o televisió.

 

(Extret de la Memòria anual d'activitats 2016 de la CCMA.)

Articles relacionats

Retorn d'iCat a l'FM

Catalunya Ràdio 2017

Catalunya Ràdio estrena la proposta digital innovadora de +CatRàdio i tanca el 2017 amb dos rècords d’audiència: 635.000 oients diaris de mitjana i la millor onada de la història

Presentació de la temporada 2018-19 de Catalunya Ràdio al Disseny Hub Barcelona. 31 d'agost de 2018

Catalunya Ràdio 2018

Catalunya Ràdio entra a Alexa, aposta pels podcasts de qualitat com ‘Tor’ i registrada una xifra històrica d’audiència en la tercera onada de l’EGM, amb 644.000 oients diaris

Catalunya Ràdio 2019

Catalunya Ràdio 2019

El creixement digital ha estat espectacular gràcies a apostes de continguts com Adolescents iCat, que fa el salt a programa diari d’iCat a Catalunya Ràdio, i amb una estratègia a YouTube i xarxes socials per captar nova audiència i rejovenir-la

Catalunya Ràdio 2020

Catalunya Ràdio 2020

El lideratge de Catalunya Ràdio entre els usuaris joves a internet, on la ràdio pública és la primera entre aquest públic, i el creixement de consum digital experimentat els últims anys han merescut un impuls nou a l’aplicació per a mòbils i tauletes

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí