Catalunya Ràdio 2018

Catalunya Ràdio entra a Alexa, aposta pels podcasts de qualitat com ‘Tor’ i registrada una xifra històrica d’audiència en la tercera onada de l’EGM, amb 644.000 oients diaris

Catalunya Ràdio 2018
Presentació de la temporada 2018-19 de Catalunya Ràdio al Disseny Hub Barcelona. 31 d'agost de 2018

El 2018 ha estat un any molt especial per a Catalunya Ràdio: el del seu 35è aniversari. Són tres dècades i mitja acompanyant els ciutadans, apropant-los l’actualitat, explicant de manera àgil i rigorosa la informació més propera i ampliant el focus a tot el que passa al món. Un aniversari que la ràdio ha viscut de forma especial recordant els seus orígens a l’antena i en format “podcast”, amb algunes de les persones que, a través dels micròfons de Catalunya Ràdio, han explicat i expliquen el que passa, amb les quals hem passat bones estones i moments de patiment. Ens han donat pistes per desxifrar i entendre el que passa, sempre al servei dels ciutadans, com marca l’ADN de la ràdio pública, a través del programa “Dies de ràdio”. Ha estat un any que va començar amb una informació política d’alta intensitat que, des de l’emissora pública, s’ha seguit amb una cobertura rigorosa i dinàmica.

Mònica Terribas i el seu “El matí de Catalunya Ràdio” han estat per cinquena temporada el punt de referència per als oients catalans. Ha seguit dia a dia la situació excepcional que ha viscut Catalunya en molts moments del 2018, desplaçant-se als punts per on passava l’actualitat i sense oblidar el dia a dia i el seguiment dels temes que més toquen el teixit social i cultural del país.

Durant tot el 2018, Catalunya Ràdio ha comprovat la versatilitat i l’operativitat del nou estudi 1, el cor operatiu de la ràdio, dissenyat i construït pensant en les necessitats de la ràdio del futur, més dinàmica i visual gràcies a les noves tecnologies. L’emissió en “streaming” de vídeo ja és una pràctica habitual en els continguts de Catalunya Ràdio, i el nou estudi és el suport idoni per cobrir totes les necessitats tècniques, d’il·luminació i realització multicàmera que demana aquesta evolució. El 2018 ha estat, també, l’any de la consolidació dels projectes de la nova etapa de Catalunya Ràdio, combinada amb els seus serveis informatius àgils, rigorosos i amb capacitat de reacció, renovant el seu compromís amb els ciutadans i explicant els moments més importants de la història recent de Catalunya.

Una altra de les propostes que s’han consolidat aquest 2018 és la celebració del Dia Mundial de la Ràdio, una iniciativa de la Unesco que, a partir del 2017, es converteix en la festa de la ràdio, que uneix i acosta la ràdio pública als seus oients. Amb el lema “Venim amb tu”, Catalunya Ràdio ha tornat a rebre les invitacions dels oients per fer tots els programes de la seva graella a casa de qui ens hi convida. Aquesta iniciativa ha tornat a tenir una gran acceptació entre l’audiència i ha resultat ser tot un èxit, tant per la quantitat de propostes rebudes com pel resultat d’antena aconseguit, l’expressió màxima de la vocació de proximitat de la ràdio pública catalana.

El 2018 ha continuat creixent la proposta +CatRàdio: continguts especialitzats a través del web de Catalunya Ràdio, que amplia l’oferta del dial FM convencional. Amb aquest nou format, Catalunya Ràdio ha pogut fer néixer i créixer nous projectes radiofònics des d’una plataforma digital amb l’objectiu de trobar i cultivar nou talent o de donar sortida a propostes agosarades i innovadores. Un espai on ha tingut un gran èxit l’adaptació radiofònica de “Tor”, primer en format “podcast” i després a l’antena de Catalunya Ràdio, reconegut posteriorment amb diferents premis.

Encara en l’àmbit dels nous consums, Catalunya Ràdio va assolir el seu rècord a l’octubre amb 821.000 usuaris únics, segons la consultora ComScore. Una de les novetats en aquest àmbit, i que es considera estratègica, és l’acord amb Amazon. L’objectiu és oferir continguts en català integrats en el seu assistent de veu Alexa, que va arribar al mercat espanyol a finals del mes d’octubre. Catalunya Ràdio torna a ser capdavanter en aquest àmbit i és l’únic mitjà de comunicació que ofereix continguts en català des de l’inici. En concret, es treballa per poder oferir dos tipus de “skills” –el terme que utilitza Amazon per referir-se a les aplicacions que doten de contingut els seus assistents de veu–: els titulars de Catalunya Informació i la portada de Mònica Terribas a “El matí de Catalunya Ràdio”.

També han estat històriques les xifres de consum de Catalunya Ràdio registrades en la tercera onada de l’Estudi General de Mitjans: s’ha aconseguit un nou rècord d’audiència, amb 644.000 oients diaris. Aquest rècord històric se suma al rècord de l’any 2017. El 2018 s’ha incrementat en un 1,4% la xifra de l’any anterior, i sis programes se situen líders en la seva franja, amb el millor “share” dels últims 10 anys (23,6%), de manera que, en els últims 2 anys, Catalunya Ràdio aconsegueix superar consecutivament les millors xifres de la nostra història.

Després del retorn d’iCat a l’FM, l’emissora reestructura continguts i als ja existents n’hi suma un d’especial, que de seguida comença a consolidar un nou públic: “Adolescents iCat”, que a més de la seva presència a l’FM compta amb l’emissió simultània pel canal de YouTube. Així que a la proposta musical i la seva clara vocació cultural, amb programes temàtics per donar cobertura a un ampli espectre cultural del nostre país –sobre literatura, cinema, arts escèniques, sèries o la innovadora proposta iCatKids, on s’obre la ràdio i la cultura al públic infantil i als pares d’aquests nous consumidors de ràdio– es busca un nou públic, poc consumidor de la ràdio convencional, que descobreix continguts a través dels podcasts i a les xarxes socials, i que a la llarga poden ser nous consumidors de ràdio.

Així doncs, el 2018 torna a ser un any intens tant per al país com per a la seva ràdio pública, que continua compromesa amb la qualitat, el rigor, la innovació, la proximitat i la cultura. “Estem a punt” ha estat el lema d’aquesta temporada: a punt per respondre a les necessitats de l’actualitat i la informació, a punt per entretenir amb la mateixa intensitat que informem, a punt per fer front als reptes que plantegen les noves fórmules de consum de continguts, a punt per innovar, a punt per divulgar la cultura i, en definitiva, a punt per donar resposta a la confiança dels oients.

Audiencies de ràdio

Catalunya Ràdio tanca també el 2018 amb rècord històric d’audiència, superant les xifres del 2017, en què també es van aconseguir audiències històriques. 644.000 oients van escoltar cada dia de l’any passat Catalunya Ràdio, 103.000 van escoltar Catalunya Informació, 17.000 iCat FM i 33.000 Catalunya Música. Catalunya Ràdio ha tancat l’any 2018 amb un nou rècord d’audiència: 644.000 oients escolten l’emissora cada dia. Aquest és un rècord històric que se suma al rècord de l’any passat. L’any 2018 s’ha incrementat en un 1,4% la xifra de l’any anterior, de manera que, en els últims dos anys, Catalunya Ràdio ha aconseguit superar consecutivament les millors xifres de la seva història.


En el capítol dels programes, és destacable l’increment d’oients respecte a l’any anterior d’”El matí de Catalunya Ràdio”, amb Mònica Terribas –amb un 4,3% de creixement– i de “Catalunya migdia”, amb Òscar Fernández i Empar Moliner, que amb una mitjana de 143.000 oients diaris –i un creixement del 16,3% respecte al 2017– ha tancat l’any amb les millors xifres de la seva història i com l’espai informatiu més escoltat de la ràdio de Catalunya. És destacable, d’altra banda, la bona acollida que han tingut en la seva estrena nous programes de la graella d’aquesta temporada i que han estat líders en la seva franja, com ara “Crims”, amb Carles Porta, i “Un restaurant caníbal a Berlín”, amb Paula Molés. També són líders a la seva franja “La nit dels ignorants 3.0”, amb Xavier Solà, i els caps de setmana “El divan”, amb Sílvia Cóppulo, i “Catalunya migdia”, amb Neus Bonet.

En internet, Catalunya Ràdio també aconsegueix aquest 2018 xifres de rècord, amb més de mig milió d’usuaris únics mensuals a Catalunya (519.000), que augmenten fins els 617.000 si agafem les dades del global d’Espanya. Pel que fa a la resta de canals del Grup d’Emissores de Catalunya Ràdio, Catalunya Informació ha aconseguit una audiència de 103.000 oients diaris, Catalunya Música 33.000, i iCat, en el seu primer any de retorn a l’FM, ha aconseguit una audiència de 17.000 oients diaris, però amb una tendència a l’alça, ja que en l’última onada ha arribat fins als 22.000 oients diaris.

Així, el grup d’emissores també ha tancat l’any 2018 amb xifres rècord ja que, en global, més de 731.000 persones n’han escoltat cada dia algun dels quatre canals. Això significa un augment del 3% respecte del 2017 i assolir la xifra més alta de la història del grup.

La informació a la ràdio

Els Serveis Informatius del Grup d’Emissores de Catalunya Ràdio continuen mantenint el compromís amb l’exercici del periodisme, en llibertat, amb transparència, en compliment del codi deontològic de la professió i del llibre d’estil de la CCMA i, sobretot, amb vocació de servei públic. La redacció dels Serveis Informatius genera continguts per als programes informatius de Catalunya Ràdio, per al canal de 24 hores Catalunya Informació, per als programes de Catalunya Ràdio i, des del 2014, per al portal catradio.cat i el portal de notícies de la CCMA, el 324.cat.

Procés polític i electoral

El 2018 ha estat una vegada més un any intens informativament. Això ha requerit alguns desplegaments i programes especials, sobretot per donar cobertura a la gran activitat política i social que ha girat al voltant del procés independentista. S’han fet cobertures i programes especials de fets remarcables de l’actualitat com ara la constitució del nou Parlament després de les eleccions del 21 de desembre del 2017; l’intent d’investidura del president Carles Puigdemont, al gener; la investidura fallida de Jordi Turull al març... Però, sobretot, l’any ha vingut marcat per l’exili i la detenció del president Puigdemont a Alemanya, al març; l’ingrés a la presó dels líders independentistes, al maig; i l’exili de la resta d’exconsellers, de la secretària general d’ERC Marta Rovira i la líder de la CUP Anna Gabriel. Gairebé paral·lelament al procés polític, s’ha hagut d’atendre el procés judicial, amb la declaració del major Trapero a l’Audiència Nacional i les declaracions de diversos líders polítics i socials al Tribunal Suprem i al jutjat 13 de Barcelona.

A l’abril també es van fer programes especials per l’intent d’investidura com a president de la Generalitat de Jordi Sànchez i per la investidura del president Quim Torra i la constitució del nou govern de la Generalitat. Al juliol es va atendre el trasllat dels presos a presons catalanes: la consellera Bassa, a Puig de les Basses; la presidenta Forcadell, a Mas d’Enric, i els consellers Romeva, Turull, Rull, el vicepresident Junqueras i els líders de l’ANC i Òmnium, a la presó de Lledoners.

Pel que fa a la política espanyola, es va informar de la sentència del cas Gürtel, de corrupció al Partit Popular i que en bona mesura va provocar la moció de censura al govern de Mariano Rajoy els dies 31 de maig i 1 de juny. Justament l’1 de juny es va fer també un programa especial per la investidura de Pedro Sánchez com a nou president i la constitució del nou govern pocs dies després. El 2018 també es van fer eleccions autonòmiques a Andalusia i se’n va fer un programa especial, ja que s’intuïa que el partit d’extrema dreta Vox podia aconseguir bons resultats.

Àrea de societat

El 2018 els processos judicials, al marge dels processos polítics, han centrat l’atenció sobretot de la secció de societat. El judici a La Manada a Pamplona va obligar a enviar-hi una persona des de la redacció de Barcelona. Justament aquesta sentència va provocar que la manifestació del Primer de Maig també requerís un desplegament especial perquè per primera vegada va ser totalment massiva. També es va prestar molta atenció al primer cas de “nens robats” que va arribar als tribunals i al judici pel cas Nàdia. En tots dos casos, amb enviats especials des de Barcelona.

El 2018 ha estat també un any d’avenços mèdics i de camí cap a l’espai i hem incorporat a la redacció una periodista especialitzada en aquestes qüestions, Purificació Barceló.

Política internacional

A nivell internacional, durant aquest 2018 Catalunya Ràdio ha informat àmpliament de tota la crisi dels refugiats que intenten arribar a Europa a través de la Mediterrània. Ho ha fet amb els seus corresponsals, sobretot Jordi Baró des de Brussel·les i Eduard Rubió des de Roma. A més a més, Cèlia Cernadas ha estat enviada especial a l’illa grega de Lesbos per donar cobertura als grandíssims camps de refugiats que ha de gestionar aquesta petita illa.

Oriol Serra, el corresponsal a Berlín, ha informat abastament dels problemes de govern d’Angela Merkel; i Eduard Rubió, corresponsal a Roma, del nou govern italià Di Maio-Salvini. Sergi Mulero, corresponsal a Londres, ha hagut de fer molta feina per informar de les negociacions del Brexit, i Francesc Canals, corresponsal a Pequín, ha fet diversos viatges pel sud-est asiàtic per donar cobertura informativa a diverses cimeres, la més important, entre les dues Corees.

El 2018 també ha estat un any intens informativament parlant als Estats Units. Geni Lozano ha informat de tota la política nord-americana, especialment de les Midterm, al novembre, i de la guerra comercial amb la Xina. I la corresponsal a Beirut, Txell Feixas, s’ha fet càrrec de tota la informació del Pròxim Orient, especialment de l’assassinat a Turquia del periodista de l’Aràbia Saudita Jamal Khashoggi. A més a més, s’han enviat periodistes al Brasil, per cobrir les eleccions que va guanyar Jair Bolsonaro; i a Veneçuela, per la crisi humanitària i política.

Economia

Aquest 2018 ha estat un any de vagues, a les quals s’ha donat cobertura informativa: la de Ryanair al juliol i a l’agost; la de Vueling al març i a l’abril; la dels taxistes i les empreses de VTC al juliol; la vaga general feminista del 8 de març, i la intersindical del 21 de desembre, així com les marxes lentes de camions per diferents carreteres i autopistes del país.

Pel que fa al món empresarial, s’han seguit de prop el cas Bankia, l’entrada a la presó de Rodrigo Rato i l’absolució dels dirigents de Catalunya Caixa Narcís Serra i Adolf Todó. També s’ha prestat molta atenció al conflicte dels pisos turístics i al conflicte per les despeses hipotecàries.

Àmbit cultural

En l’àmbit de la cultura, s’han fet programes especials per la gala dels Premis Gaudí del cinema català en emissió conjunta de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, i també de la cerimònia dels Oscars. S’han desplaçat periodistes als festivals de cinema de Màlaga, al març; de Canes, al maig; de Sant Sebastià, al setembre, i de Sitges, a l’octubre. També als festivals de música Primavera Sound, Sónar, Canet Rock i Vida. A més, també s’han anat als festivals d’estiu Grec de Barcelona, al de Peralada, a Cap Roig, al Porta Ferrada, a Cambrils, a Poblet i al Festival de Música Antiga dels Pirineus, així com als festivals i fires de teatre com la de Tàrrega. Sens dubte, un dels grans temes del 2018 ha estat la mort de Montserrat Caballé, per la qual vam fer un programa especial conjuntament amb “El suplement”.

Els programes informatius de Catalunya Ràdio

Durant el 2018 s’ha mantingut el format dels informatius de Catalunya Ràdio. Els dos grans informatius són de dues hores, la primera d’informació i la segona dedicada a l’anàlisi i la tertúlia.

“Catalunya migdia”. De 14 a 16 h. L’editor del “Catalunya migdia” és Òscar Fernández, que dedica 40 minuts a la informació general i 20 minuts als esports. El “Catalunya migdia” ofereix el primer repàs complet de l’actualitat del matí, amb connexions en directe i entrevistes, i manté la desconnexió territorial de cinc minuts i aproximadament 15 minuts d’informació esportiva. A les 15 h s’incorpora a l’antena, acompanyant Òscar Fernández, Empar Moliner, i tots dos condueixen l’anàlisi i tertúlia fins a les 16 h.

“Catalunya vespre”. De 21 a 23 h. El “Catalunya vespre” també ha mantingut l’horari. En aquesta temporada, Kílian Sebrià s’ha fet càrrec de les dues hores de programa, i ha comandat la primera hora d’informació, i la segona, a partir de les deu, dedicada a la tertúlia i l’anàlisi, acompanyat de Martí Farrero, periodista de la secció de política de Catalunya Ràdio.

“L’informatiu d’’El suplement’” i “Catalunya migdia Cap de setmana”. Neus Bonet edita i presenta aquests dos informatius el cap de setmana, a les set del matí i a les dues del migdia, respectivament. L’informatiu de primera hora del matí, dins del programa “El suplement”, és de 30 minuts, i el “Catalunya migdia edició cap de setmana” ofereix també en 30 minuts una exposició de les notícies més destacades del matí.

Catalunya Informació

La direcció dels Serveis Informatius ha mantingut la seva aposta per la informació a través de Catalunya Informació, el canal de 24 hores. Ha mantingut així la condició i l’esperit d’emissora informativa de referència a Catalunya, líder indiscutible del gènere i preservant la informació de servei amb un rol prioritari.

Els programes de Catalunya Informació

“Catalunya al dia”. De 16 a 17 h. Aquest 2018 s’ha continuat apostant pel programa dedicat a la informació territorial. Els Serveis Informatius de Catalunya Ràdio sempre han apostat fort per la connexió del territori de tot el país i per això continuem oferint el programa d’informació comarcal líder en audiència per tot Catalunya.

“Eth maitin d’Aran”. De 8 a 9 h. Durant aquest 2018 s’ha mantingut la programació en occità de Catalunya Informació que s’emet en desconnexió per a la Vall d’Aran. “Eth maitin d’Aran” és el nou programa que s’emet de 8 a 9 del matí de dilluns a divendres. Presentat per Àlvar Ordóñez, s’emet des del centre territorial de Vielha en un format que combina les notícies d’actualitat de la Vall d’Aran amb entrevistes i tertúlia.

L’altre programa en llengua occitana és “Catalonha Informacion en Aranés”. S’emet de 12 a 13 h, de dilluns a divendres. És un bloc d’informació general de Catalunya Informació que també incorpora notícies pròpies de la Vall d’Aran.

Espais especialitzats

El 2018 s’han mantingut espais especialitzats de Catalunya Informació com “El primer sector”, dedicat a la pagesia, la pesca i la ramaderia; “Un país per voltar”, dedicat al turisme; “La poma de Newton”, dedicat a la ciència; “L’hemicicle”, un resum de l’activitat setmanal al Parlament de Catalunya, i “Tips”, un espai dedicat a la cuina i la gastronomia.

Els esports a la ràdio

Catalunya Ràdio ha refermat i augmentat l’aposta pels esports dels últims anys. En el 2018 s’ha mantingut la programació esportiva que va iniciar-se amb la nova estructura de l’Àrea d’esports el 2016 amb l’espai esportiu del “Catalunya migdia” abans de les 15h, el “Tot costa” de 19 a 21, “El Club de la mitjanit” com a proposta multimèdia amb l’emissió simultània a Esport3, pel que fa a la programació de dilluns a divendres. També ha tingut continuïtat la versió entre setmana del “Tot gira”, el programa encarregat de fer les transmissions de l’esport en directe. El cap de setmana, “Tot gira” és el gran programa esportiu de Catalunya Ràdio. Dissabtes, de 16 a 21 i diumenges, de 16 a 23, amb l’afegit del “Tot gira migdia”, que ocupa la franja del migdia cada cap de setmana entre les 14.30 i les 15. Durant l’any 2018 Catalunya Ràdio ha continuat present en els principals esdeveniments esportius mundials, amb més o menys presència i èxit dels esportistes catalans.

L’objectiu de la proposta esportiva de Catalunya Ràdio ha estat intentar aportar continguts de màxima qualitat, allunyats de la frivolitat i apropant-nos als protagonistes i actors principals de l’esport. Durant l’any 2018 Catalunya Ràdio ha pogut entrevistar personatges de primer nivell com Leo Messi (setembre, al programa “Tot costa”), Xavi Hernández (novembre, a “La TdT”), Mireia Belmonte (juny, “Tot gira”), Pep Guardiola (juny, “Tot costa”), Marc Márquez (novembre, “Tot gira”), Laia Sanz (desembre, “Tot costa”) i Juan Carlos Navarro (juny, “Tot costa”).

El gran canvi respecte els últims anys i les últimes dècades ha estat el relleu de Joaquim Maria Puyal al capdavant de les transmissions del Barça. Després de 33 anys a Catalunya Ràdio, Puyal va decidir posar punt final a una etapa irrepetible de la ràdio a Catalunya i del futbol en català. El relleu l’ha pres Ricard Torquemada, integrant de “La TdP” els últims 18 anys, una veu associada a l’univers Puyal i a l’univers Barça i un dels analistes futbolístics de referència al país. “La TdP” va donar pas a “La TdT”, la transmissió d’en Torquemada, de la manera més natural possible i amb una molt bona recepció per part de l’audiència. Ricard Torquemada va assumir la direcció de les transmissions del Barça a Catalunya Ràdio amb la intenció de mantenir els grans trets de l’herència de Puyal i afegir-hi el seu punt de vista personal i el seu criteri. “De la mateixa manera que Cruyff ens va donar una mirada futbolística, Puyal ens ha deixat una mirada radiofònica”, d’aquesta manera resumeix Ricard Torquemada l’herència de Puyal. Torquemada ha assumit la direcció de la transmissió sense deixar el seu rol d’analista i mantenint l’equip dels últims anys. El narrador dels partits a “La TdT”, la nova veu que canta els gols del Barça a Catalunya Ràdio, és Bernat Soler, cap d’Esports de TV3, que ha tornat a fer partits de futbol a la ràdio després d’una àmplia trajectòria televisiva.

“La TdT” és la nova gran aposta esportiva de Catalunya Ràdio. Més gran que nova, perquè en cap moment no ha pretès trencar amb el camí marcat per més de tres dècades de mestratge d’en Puyal. El programa continua basant-se, evidentment, en la transmissió dels partits del Barça però ha afegit seccions d’èxit com el “Parlem de futbol”, una sèrie d’entrevistes amb personatges de primer nivell per parlar, bàsicament, de futbol.

Les transmissions esportives regulars a Catalunya Ràdio es completen amb els partits de l’Espanyol, el Girona i el Mundial de motociclisme, sempre emmarcades en el programa “Tot gira”. La transmissió de l’Espanyol ha consolidat un equip i una manera pròpia de fer les coses. La del Girona continua fent camí amb l’equip gironí a primera divisió i la del Mundial Moto GP continua sent referència mundial. Catalunya Ràdio és l’única emissora que emet en directe totes les curses del Mundial Moto GP. Catalunya Ràdio segueix avançant en la idea de tractar per igual l’esport practicat per dones que el d’homes. Des d’un punt de vista quantitatiu i des d’un punt de vista qualitatiu. S’ha apostat per fer transmissions de partits de la Lliga femenina de futbol (Barça–At. Madrid, “Tot gira”, novembre 2018) i de la final de la Lliga de bàsquet (Uni Girona-Perfumerías Avenida, “Tot gira”, juny 2018). S’està donant més seguiment i més cobertura a l’esport practicat per dones i s’avança en la manera de tractar-lo, com ara amb un millor ús del llenguatge. Per exemple, no es parla mai de “futbol femení” –perquè el futbol no és masculí o femení– sinó de competicions femenines de futbol. L’any 2018 ha estat l’any del comiat de Puyal a la ràdio i de la retirada de dues referències històriques del nostre esport: Juan Carlos Navarro i Andrés Iniesta. Catalunya Ràdio va estar a prop d’aquests dos comiats de l’esport professional, fent programes especials al “Tot costa” i al “Club de la mitjanit” en el cas d’Iniesta i al “Tot gira”, amb Juan Carlos Navarro.

El 2018, l’any del Mundial de futbol de Rússia i dels Jocs Mediterranis de Tarragona. La cobertura del Mundial de futbol va ser a distància per una qüestió pressupostària però el seguiment del Mundial va ser integral i constant. El 15 de juliol de 2018, Pere Escobar explicava al “Tot gira”, en directe, la victòria de França sobre Croàcia en la transmissió de la final del Mundial. La segona quinzena de juny bona part de l’atenció esportiva es va centrar en Tarragona i en els Jocs Mediterranis, explicats des de Catalunya Ràdio des de la cerimònia d’obertura fins a la clausura. L’altra gran competició del 2018 sobre la que Catalunya Ràdio va fer un especial seguiment va ser l’Europeu de waterpolo, celebrat a Barcelona al mes de juliol.

L’esport en directe i el seguiment de les competicions i resultats dels equips i esportistes catalans són les altres grans directrius. Catalunya Ràdio continua fent seguiment cap de setmana sí, cap de setmana també, als equips catalans de Segona divisió. Durant el 2018 s’han seguit els partits del Nàstic, del Reus i del Barça B. Malauradament s’han hagut d’explicar la gran crisi del Reus, que ha acabat amb la sortida de la competició del club del Baix Camp, i el descens del Barça B. L’esport de comarques també té el seu espai, diari, al “Catalunya migdia” i a l’espai “Catalunya al dia” de Catalunya informació.

La presència dels esports a Catalunya Ràdio va més enllà dels espais purament esportius. “El matí de Catalunya Ràdio” de Mònica Terribas ha continuat fent la tertúlia esportiva cada dilluns i cada dia posterior a un partit de Champions i els caps de setmana a “El suplement” els esports també tenen una presència constant i regular. La informació esportiva ha mantingut la seva presència a Catalunya informació. En cada bloc informatiu es mantenen els cinc minuts d’informació esportiva, cinc minuts abans de dos quarts i cinc minuts abans de les hores en punt.

La suma de tots aquests continguts esportius suposa més de 40 hores setmanals d’esports a Catalunya Ràdio. Si hi afegim els continguts setmanals de Catalunya Informació, la xifra arriba a les 70 hores de programació esportiva.

Programes

“Catalunya migdia”. La informació esportiva s’integra com un element més al “Catalunya migdia”. Òscar Fernández, una de les veus de referència del departament d’Esports els últims vint anys, assegura d’una banda criteri a l’hora de decidir els continguts i d’una altra que l’audiència no s’estranyi per sentir els esports de la mateixa veu que la informació general. L’esperit de l’espai esportiu del migdia es manté. L’horari, també. En una mica menys de 20 minuts, entre les 14.40 i les 15, l’Òscar Fernández fa un esprint per l’actualitat esportiva del dia. Tot el que sigui notícia esportiva entre el matí i el migdia té cabuda en un espai que coordina des de la redacció d’Esports Jordi Itúrria. Es manté una mirada especial sobre l’esport, segell històric d’aquesta franja, i una marcada sensibilitat per l’esport base i de comarques. Cada dia els últims minuts de l’informatiu es dediquen a la informació esportiva que es genera des de les comarques de Girona, Tarragona i Lleida.

“Tot costa”. La tercera temporada del “Tot costa” va començar amb una entrevista amb Leo Messi, la primera que dona a una ràdio del país els últims anys. L’aposta del “Tot costa” es consolida com la referència esportiva dels vespres radiofònics del país. Dues hores d’esports, sobretot futbol, cada tarda, de dilluns a divendres de 19 a 21. El programa, dirigit i presentat pel Jordi Costa i la Sònia Gelmà, té com a referència una gran plantilla de col·laboradors que analitzen el dia a dia de l’actualitat esportiva. La relació de col·laboradors del programa pot començar per l’anàlisi futbolístic de Ricard Torquemada, passar per l’experiència de Pere Escobar i acabar per la mirada sobre el futbol femení que aporta la seleccionadora Natàlia Arroyo. El “Tot costa” compta amb col·laboradors del nivell de Jordi Trias, Aleix Espargaró i Àlex Corretja. Les entrevistes a personatges de renom també formen una part important del programa. Durant el 2018, per posar un exemple, el “Tot costa” va poder entrevistar Josep Guardiola o Sergio Busquets, a més de Leo Messi.

“El Club de la Mitjanit”. El programa esportiu nocturn de Catalunya Ràdio continua l’aposta transmèdia, ja consolidada. A més d’emetre’s per Catalunya Ràdio també s’emet en directe per elevisió, Esport3. El programa es pensa i prepara des de Catalunya Ràdio i s’emet des dels estudis de Televisió de Catalunya a Sant Joan Despí. La direcció i la presentació continuen a càrrec del Francesc Garriga. El programa manté la seva essència: un format fresc i desenfadat per repassar tot el que genera l’esport. La nòmina de col·laboradors de referència es manté, amb Antoni Bassas, Ramon Besa, Carme Lluveras, Ricard Torquemada, i l’esperit del programa està consolidat. Durant el 2018 el “Club de la mitjanit” va anunciar en primícia la sortida del Barça de Mascherano i va ser la referència en les informacions sobre el fitxatge de l’holandès De Jong pel Barça, fins a anunciar, en primícia, el seu fitxatge, ja al gener del 2019.

“Tot gira migdia“. És el programa referència per tenir un primer tast de tot el que genera l’esport els caps de setmana. Tots els dissabtes i els diumenges de 14.30 a 15, Maria Guixà repassa puntualment tot el que ja ha passat durant el matí i tot el que ha de passar a la tarda–nit. S’imposa l’esport en directe. Són habituals les connexions amb els partits de bàsquet dels equips catalans o el seguiment dels entrenaments dels grans premis de motociclisme o Fórmula 1. Prèvies dels equips de futbol catalans de primera i segona divisió i marcat caràcter poliesportiu. Tots els esports tenen cabuda en el “Tot gira migdia”, el preàmbul del gran aparador esportiu del cap de setmana, el “Tot gira”.

“Tot gira”. L’esport en directe és l’essència de l’esport i aquesta és la màxima del “Tot gira”. David Clupés continua al capdavant del programa de referència del cap de setmana, que des del 2016 també està present a la graella de dilluns a divendres quan l’esport en directe ho requereix. Dissabtes, de 16 a 21, i diumenges, de 16 a 23, el “Tot gira” suma dotze hores d’antena cada cap de setmana. Les transmissions de l’Espanyol, les del Girona, les dels partits de bàsquet europeus i d’altres esdeveniments –totes les transmissions esportives excepte la dels partits del Barça amb “La TdP”– s’emeten en format “Tot gira”. D’aquesta manera la personalitat del programa dona coherència a tot el que té relació amb l’esport en directe, sigui en cap de setmana o de dilluns a divendres.

El seguiment de l’esport en directe continua sent el primer objectiu del “Tot gira”, amb especial atenció als partits dels equips i esportistes catalans, siguin de l’esport que siguin. Futbol, bàsquet, handbol, hoquei patins, waterpolo, hoquei herba, futbol sala, ciclisme, motociclisme, Fórmula 1, el mundial de ral·lis. Al “Tot gira” es viuen tots els partits del Barça, de l’Espanyol i del Girona, dels equips catalans de segona divisió (Nàstic, Reus i Barça B), dels equips catalans de la Lliga ACB de bàsquet (Barça, Joventut i Manresa), dels equips catalans d’handbol (Barça i Granollers). També se segueixen tots els resultats del futbol del cap de setmana, amb una atenció especial als partits del Madrid, que tenen Pere Escobar com a veu habitual. A més de l’esport en directe, el “Tot gira” dona espai de manera fixa a tots els esports amb seccions temàtiques com “Estic girat”, dedicada a l’hoquei patins, el “Territori Guixà”, sobre esports aquàtics, o el “Xip groc”, una secció setmanal al voltant de l’atletisme i les curses populars. També es mantenen espais com “La sobretaula”, on Pere Escobar aprofundeix a la seva manera amb els esportistes que cada setmana passen per la secció, o el “Gol Kubala”, l’espai que premia el millor gol de cada temporada a tot el futbol mundial.

“La TdT”. El 2018 és l’any de naixement de “La TdT”, hereva de la històrica “La TdP” , La transmissió d’en Puyal. La transmissió d’en Torquemada pretén donar continuïtat a la tradició de les transmissions dels partits del Barça a Catalunya Ràdio, una referència radiofònica al país i un referent del barcelonisme. El programa manté l’estructura –una hora de prèvia, les dues hores de transmissió del joc i una hora de vestidors. Continuen sent quatre hores de ràdio pensades al voltant del futbol que no només són futbol, tot i que un dels matisos respecte l’etapa Puyal insisteix en aprofundir encara més en els aspectes purament futbolístics de cada partit. La direcció de Ricard Torquemada es complementa amb un equip consolidat amb la incorporació de Bernat Soler com a narrador dels partits. Marta Carreras continua pendent del micròfon autònom i de les entrevistes amb els jugadors, Sònia Oleart i Laia Tudel s’encarreguen de la crònica des dels estadis, Carles Domènech ha convertit la sala d’imatges en laboratori per dotar d’una altra dimensió a les dades que ens ajuden a entendre els partits, el centre de dades revisa el partit del Barça i està pendent de tot el que passa al món de l’esport. A la part final de la transmissió s’ha afegit una trucada a un seguidor il·lustre del Barça, cada partit un de diferent, i la cirereta del pastís de “La TdT” és “Parlem de futbol”, una secció d’entrevistes on Ricard Torquemada té converses de futbol amb personatges de primeríssim nivell relacionats amb el Barça. “La TdT” i Catalunya Ràdio ofereixen la possibilitat de seguir el partit des del Camp Nou amb absoluta sincronia des del dial 102.8 FM. El so de Catalunya Ràdio dels partits del Barça també es pot seguir des de les opcions d’àudio de la televisió, tant si s’emeten a través de Bein La Liga, com de Gol o Movistar Partidazo.

“La transmissió de l’Espanyol”. Tots els partits oficials de l’Espanyol s’integren formalment en l’estructura del “Tot gira” amb un equip de la transmissió més que consolidat: David Clupés dirigeix des de l’estudi, Eudald Serra es manté com la veu històrica dels partits de l’Espanyol a Catalunya Ràdio i Sergi Andreu aporta continguts interessants des del micròfon autònom amb dades i entrevistes. L’anàlisi tècnica es completa amb els comentaris del Marc Mayola, especialista en futbol, i de Dani Ballart, exjugador de waterpolo i un dels aficionats de l’Espanyol més populars i amb més coneixement del que passa dins del vestidor de Cornellà–El Prat. Carles Domènech segueix les dades de cada partit i l’equip del “Tot gira” enriqueix la transmissió abocant a l’antena la resta d’actualitat esportiva de la jornada.

Des del programa es continua vehiculant el Trofeu Dani Jarque, el premi que Catalunya Ràdio va estrenar fa sis anys per reconèixer el millor jugador de l’equip cada temporada a partir dels vots que els especialistes de la transmissió i l’audiència donen després de cada partit. Els partits de l’Espanyol també es poden seguir des de les opcions d’àudio de la televisió, tant si s’emeten a través de Bein La Liga, com de Gol o Movistar Partidazo.

“La transmissió del Girona”. Tots els partits del Girona també queden integrats en l’estructura del “Tot gira”. ”La transmissió del Girona” es va estrenar formalment amb l’ascens del club gironí a Primera, el 2017, però la personalitat d’Eduard Solà ja donava cos als partits del Girona de Segona divisió: la d’Eduard Solà és la veu del Girona a Catalunya Ràdio, Xevi Soler i Oriol Rodríguez acosten dades i entrevistes des dels micròfons autònoms, i l’anàlisi tècnica ha anat a càrrec de l’entrenador de futbol Francesc Cargol.

“Univers Moto GP”. Ja fa sis anys que Catalunya Ràdio transmet tots els grans premis de la categoria reina del motociclisme mundial. És l’única emissora de ràdio al món que fa totes les curses de la temporada “in situ”, des dels circuits. El 2018 Catalunya Ràdio i “Univers Moto GP” va poder narrar en directe la cinquena victòria en el Mundial Moto GP Marc Márquez. Damià Aguilar, l’especialista de Catalunya Ràdio que cobreix el mundial de motociclisme des de fa 16 anys, és la veu d’”Univers Moto GP”. Les transmissions tenen una personalitat pròpia i molt marcada, coordinades per l’equip del “Tot gira” amb David Clupés des dels estudis centrals. L’especialista que ajuda a entendre el desenvolupament de les curses és Lluís Costa. En cada programa es dona veu als aficionats al motociclisme i cada cap de setmana de gran premi es convida els clubs de fans dels diferents pilots catalans als estudis de Diagonal 614.

Altes transmissions

Les transmissions de bàsquet a Catalunya Ràdio també estan integrades dins del “Tot gira”. Durant el 2018 s’han transmès els partits més importants pel bàsquet català: els partits principals de l’Eurolliga, amb el Barça com a protagonista; la Copa ACB, amb la victòria del Barça de Pesic; els partits del play-off de la Lliga ACB, els partits de Lliga que van donar la salvació al Joventut i els que van donar l’ascens al Manresa... La narració dels partits de bàsquet és a càrrec d’Ernest Macià i l’anàlisi, de Carme Lluveras. També s’ha fet un seguiment especial de la trajectòria competitiva de l’Uni Girona, amb la transmissió del partit definitiu de la Lliga femenina a Salamanca. Catalunya Ràdio ha seguit apostant per la transmissió dels partits més importants d’altres esports com l’handbol, amb Ramon Salmurri com a especialista, o l’hoquei patins, amb Montse Mir. El 2018 també s’ha fet un seguiment molt intens de l’Europeu de waterpolo de Barcelona, amb la narració a “El Club de la Mitjanit” de les dues finals i un programa especial del “Tot costa” els primers dies de la competició.

La cultura i la divulgació a Catalunya Ràdio

Forma part de l’ADN del Grup d’Emissores de Catalunya Ràdio la difusió de la cultura  de l’actualitat que l’envolta en tots els seus àmbits. Aquest continua sent un dels eixos centrals en la seva programació, per convertir la ràdio en una de les plataformes de difusió més importants del país. A més, les emissores especialitzades iCat i Catalunya Música són, sens dubte, capdavanteres en aquest aspecte, però la programació de Catalunya Ràdio dona als continguts culturals la difusió entre el gran públic que el paper d’emissora nacional li reclama, en qualsevol de les seves temàtiques i disciplines. A banda de l’antena convencional, tota la programació cultural es veu enriquida amb les propostes que es troben a través del web de la CCMA i de l’oferta de podcast del dial digital +CatRàdio.

La cultura en la programació general

Com no podria ser d’una altra manera, “El matí de Catalunya Ràdio” inclou continguts culturals relacionats amb l’actualitat i també amb el lleure: música, literatura, cinema, teatre, sèries, televisió, etc. Espais com l’”Enigmàrius” (concurs de paraules) o el “Lecturàlia” (literatura), de Màrius Serra, ja són tot un referent de la ràdio pública en català. D’altres com “Amb xarxa o sense”, amb Albert Cuesta, Albert Murillo, Genís Roca i Mariola Dinarès (noves tendències i cultura digital), amb la incorporació del “youtuber” Pol Gisé; “Mediats i serioses SL”, amb Santi Villas, David Àvila, Àlex Gutiérrez, Sílvia Comet i Cristina Bordas; el “Racó de pensar”, de Xavier Antich i David Fernàndez (reflexió i filosofia); “El galliner”, amb Àlex Gorina, Alfons Gorina i Núria Marín (novetats cinematogràfiques, teatrals i la premsa del cor), o la secció més recent “Deixa que soni”, amb Miki Puig i Blai Marsé (novetats musicals), dibuixen un bon retrat de la vida cultural catalana. A més, “El matí de Catalunya Ràdio” observa la realitat i obre l’espai radiofònic als protagonistes i noms propis del món de la cultura per parlar dels seus sectors i presentar les novetats dels seus treballs, fent especial incidència en les actuacions musicals en directe i les estrenes discogràfiques més destacades de la temporada.

Aquest 2018, es consolida el “Popap”, el programa de Mariola Dinarès que, amb la complicitat i participació dels oients i d’especialistes en el sector digital, posa l’èmfasi en una nova mirada de la cultura i la vida quotidiana a través de les xarxes per segona temporada consecutiva. S’ha convertit en un referent en la divulgació i bon ús de les noves tecnologies i les xarxes socials, que s’han convertit en una eina de relació imprescindible en la vida de la ciutadania.

D’altra banda, el programa “Estat de Gràcia”, amb Roger de Gràcia, engega la terceratemporada consolidant alguns dels seus espais i pensant en la renovació i les noves veus que poden fer del magazín de la tarda de Catalunya Ràdio un espai de trobada, que combina informació i entreteniment. A la manera més personal, propera i desenfadada d’apropar-nos a la cultura i a la realitat del Roger de Gràcia, a l’”Estat de Gràcia” s’hi suma la mà experta de Joan Rufas, que amb una bona mirada ajuda a fer la renovació d’alguns dels ministeris de l’”Estat de Gràcia”. En aquest sentit, a seccions com ara “M’importa un rave” de l’Adam Martin i en David Olivares (salut alimentària, física i mental), o el concurs d’”El millor oient de la setmana”, de Fermí Fernández, s’hi suma la particular visió de la vida de Juanjo Sáez, o “La crua actualitat”, amb Jair Domínguez.

“El suplement” canvia i una veu jove, la de Roger Escapa, es posa al capdavant del magazín del cap de setmana de Catalunya Ràdio, connectat amb un públic molt transversal i que cobreix l’interès a l’antena de tot el territori. El programa, que comença a les 6, té una primera part divulgativa, una segona part informativa i una tercera part que ens aporta reflexió i opinions, amb el “tema suplement” i somriures i entreteniment a les últimes hores tant de dissabte com de diumenge. També al cap de setmana s’hi suma el programa “Un restaurant caníbal a Berlín”, amb Paula Molés al capdavant, que reivindica que la gastronomia és cultura. Cada dissabte es menja historiadors, cuiners, antropòlegs, músics, enòlegs, crítics, arquitectes, periodistes, escriptors, persones que ens expliquen per quin motiu la gastronomia va molt més enllà del simple fet d’alimentar-se.

A més, ha estat any de Concurs de Castells i un altre cop Catalunya Ràdio ha fet un gran desplegament a Tarragona, amb l’equip d’”El suplement”, del “Tres rondes”, dels serveis informatius i, fins i tot, del programa “Tot gira”... La cita castellera biennal s’ha convertit en un contingut transversal en què les diferents àrees de la casa tenen cabuda.

De forma transversal, i repetint experiència d’anys anteriors, Catalunya Ràdio repeteix l’experiència del “piano al carrer”, conjuntament amb el premi Maria Canals. El dia 6 de març, durant tota la jornada, des de les 8 h fins a les 20 h, s’ofereix una programació en directe des del carrer, amb connexions a les antenes de Catalunya Ràdio, iCat i Catalunya Música, amb actuacions pautades i d’altres d’espontànies d’oients que s’apropen a tocar el piano, en una programació que té el seu reflex a l’antena. La cultura té una presència constant a la programació amb espais com el “Linca’t”, de prescripció cultural, i les “Postdates”, cites, pensaments i aforismes de la literatura catalana, fruit de l’acord amb la Institució de les Lletres Catalanes.

Programes d’àmbit cultural

“El matí de Catalunya Ràdio”. Evidentment, el programa insígnia de Catalunya Ràdio té continguts tan transversals que a més de l’actualitat, la informació, la reflexió i l’opinió, hi tenen cabuda els continguts d’àmbit cultural, amb seccions diàries que donen altres punts de vista de l’actualitat i la reflexió. Seccions:

“Lecturàlia”. Taula de llibres amb les persones que decideixen escriure’ls, editar-los i vendre’ls. Màrius Serra ens donarà bons motius per entrevistar escriptores i escriptors al "Lecturàlia". I a la secció "Els arbres no s’ho mereixen", la crítica literària.

“Amb xarxa o sense”. Què tenen en comú l’assessor Genís Roca, l’expert en tecnologia digital Albert Cuesta, el crac dels videojocs Albert Murillo, la conductora del "Popap" Mariola Dinarès i el youtuber Pol Gisé? Que tots es llancen a les xarxes per viure... "Amb xarxa o sense".

“El galliner”. Quan surts del teatre, del cinema, d’uns espectacle de dansa, d’una exposició, entens la vida d’una altra manera. Emociona’t i diverteix-te amb ‘El galliner’ d’Àlex Gorina, Gemma Ruiz, Marta Vives, Alfons Gorina i Núria Marín. La cultura ens fa lliures.

“Mediats i serioses, S.L.”. Hi ha qui diu: "Jo només veig sèries." I hi ha qui diu: "M’enganxo a les coses més friquis de la tele." I hi ha qui necessita saber-ho tot d’aquest món. A "Mediats i serioses, S.L.", l’actualitat i crítica televisiva amb Santi Villas, David Àvila i Àlex Gutiérrez, i les malaltes de sèries Cristina Bordas i Sílvia Comet.

“Deixa que soni”. De música, a "El matí", n’hi ha tota la setmana, però de música amb criteri dels qui la toquen, només els divendres al "Deixa que soni". La de Miqui Puig i Blai Marsé i els grups i les veus que passen per l’estudi per fer-la sonar en directe.

“Estat de Gràcia”. “La tercera temporada de l’’Estat de Gràcia’ serà boníssima. És així i no s’hi pot fer res”. Són declaracions del president de l’”Estat de Gràcia”, Roger de Gràcia, del mes de setembre. Així es descriu l’esperit del programa, que a més de no perdre de vista tot el que ha passat en l’àmbit polític, amb la inestimable col·laboració del seu periodista estrella, Carlos Enrique Bayo, o els gestos no es perd l’analista de comunicació no verbal Patrycia Centeno, continua fixant-se en la vida quotidiana i en el món de la cultura i l’entreteniment, amb la presència del dibuixant Juanjo Sáez, amb la parella més cinèfila que formen Marc Garriga i Alfons Gorina, l’alimentació i la vida saludable que ens ofereixen Adam Martin i David Olivares, la cultura televisiva de la Nia Sanjuan o la visió de l’actualitat de Jair Domínguez. Seccions:

“Abans tot era pitjor”‘, amb Juanjo Sáez Com que el dibuixant diu que no suporta la nostàlgia, en farà una secció. És llest, divertit i absolutament contradictori. Juanjo Sáez recorda amb tendresa els anys dels cassets, dels heavies a la Sagrera i la Heidi, uns dibuixos que l’han fet com és: estrany i entranyable.

“Plat combinat”, amb Paula Molés i Pau Arenós. Paula Molés i Pau Arenós ataquen el tema gastronòmic: tendències, tresors, terrenys de batalla i hedonisme del paladar.

“Control d’emissions”, amb Nia Sanjuan. Nia Sanjuan, experta del sector audiovisual i directora de formats televisius, analitza el què i el com de la setmana a la televisió.

“M’importa un rave”, amb Adam Martin i David Olivares. L’"Estat de Gràcia" es preocupa per la salut de la ciutadania, però també perquè no els prenguin el pèl amb tant de tofu i llet d’espelta. Per analitzar-ho tot plegat, cada setmana, tindrem el ministre d’Alimentació Saludable, Adam Martin, a qui li plantarem al davant el ministre de Massa Tonteria Porteu Amb Tanta Quinoa, David Olivares. Salut amb molt bon humor.

“La doble vida”, amb Gina Tost. Un viatge a la nostra vida paral·lela: internet. Instagram, Twitter, Facebook, YouTube... Tot aquest submón on ens capbussem cada cop que una reunió se’ns fa massa llarga o un dinar se’ns fa massa tediós i agafem el mòbil per fugir-ne. Els vídeos virals que més ens atrapen, els gifs que ens fan morir de riure... Tot explicat per ella, Gina Tost, que viu, com ja podeu suposar, més allà dins que aquí fora.

“Les coses de la Virgili”, amb Montse Virgili. Música, llibres, cinema, rècords i personatges il·luminats pel llamp de les bones idees.

“Cançons contra la dictadura”, amb Montse Virgili. Montse Virgili és membre del "ganivet" de redacció de l’“Estat de Gràcia” i, dins d’aquest “ganivet”, s’ocupa del departament de músiques rebels. Coneix perfectament totes les músiques que serveixen com a arma per lluitar contra certes dictadures que ens poden passar desapercebudes, com la dictadura que diu que has de ser negre per fer blues, que no pots fer bona música amb el teu pare o mare, o que el reggaeton és l’única opció musical quan arriba l’estiu.

“Un restaurant caníbal a Berlín”. Paula Molés reivindica que la gastronomia és cultura, en un programa on tenen molt present l’actualitat, segueixen les tendències a les cuines i als mercats i no s’obliden de l’origen de tot plegat. Redescobreixen productes de casa, en presenten de nous i en tasten alguns que posaran a prova la resistència de les papil·les gustatives. No és un programa de cuina i no expliquen receptes, es reivindiquen com un programa cultural. Entre els seus col·laboradors trobem noms com Gerard Jubany, Toni Massanés, Philippe Regol, Clara Antúnez, Salvador Garcia-Arbós, Ana Vega "Bizcayenne", Jordi Asturgó i Maria Nicolau.

“Mans”. Un clàssic del cap de setmana a Catalunya Ràdio és el “Mans”, amb Quim Rutllant i Ester Plana, que arriba a la quinzena temporada amb energies renovades i noves propostes per viure plenament la festa, la cultura d’arrel i la música de folk i de cobla. Amb el canvi d’horari –ha passat dels matins dels caps de setmana a diumenges a le 13 h– es vol viure més a prop la realitat de la cultura popular al llarg de tot el territori. En aquest nou horari, el programa pot viure molt més activament les festes i l’activitat de la cultura d’arrel que es produeix al llarg de tot el territori, seguint de ben a prop l’actualitat dels castells, del concurs de sardanes o fent sortides per diferents punts del territori. Quim Rutllant i Ester Plana ofereixen una hora plena de festa que també busca la participació dels oients, a la vegada que presenta, com sempre, les principals novetats musicals del folk i la cobla.

Aquesta temporada “Mans” ha estat present en els principals esdeveniments de cultura popular del país (Fira Mediterrània, el Festival Tradicionàrius, el campionat de sardana esportiva, el Festival Càntut, els pastorets de Calaf, etc.). Tot plegat, sense deixar de banda les novetats discogràfiques i editorials, la participació dels oients i els concursos.

“Ciutat maragda”. El juny del 2017, Catalunya Ràdio va afegir a la seva graella el programa que faltava. “Ciutat maragda” no és un programa de llibres. “Ciutat maragda” és el nou programa de literatura de Catalunya Ràdio. Presentat per David Guzmán, i amb un títol inspirat en l’imaginari de la ciutat del mag d’Oz on els somnis es feien realitat, cada dissabte a les 11 de la nit es conjuren totes les forces de les ficcions literàries per confabular un món de paraules i de poesia musical que prestigia la lectura com a via principal d’accés al coneixement i al lleure.

Sovint els grans noms i els grans títols de la literatura universal queden sepultats per l’allau de novetats. Poques vegades es parla de “literatura”, sinó únicament de “llibres”. Però la “novetat” en si mateixa no és un valor literari ni periodístic. A “Ciutat Maragda”, doncs, es parla de literatura, clàssica i moderna, amb especialistes i comunicadors literaris, i amb una mirada oberta a la diversitat de perspectives: la dels autors però també la dels editors, els llibreters, els traductors, els educadors... I naturalment la dels lectors, amb la complicitat de les biblioteques i els clubs de lectura de tot el territori català, que en un futur volem compartir la lectura de diferents títols que després podran formar part d’una tertúlia en el programa de ràdio.

D’aquesta manera, "Ciutat Maragda" referma l’aposta per la divulgació de qualitat amb una temporada plena de figures literàries. A les col·laboracions de l’editora Maria Bohigas i de l’escriptor Jordi Puntí, se suma la de l’escriptor Joan-Lluís Lluís. La literatura entesa de forma transdisciplinària, amb incursions al cinema, la música, el teatre i la il·lustració, seguirà sent el particular camí de rajoles grogues del programa, amb una mirada atemporal que combina clàssics de la literatura amb autors i temes de l’actualitat.

“La finestra indiscreta”. Els divendres, d’1.05 a 3 de la matinada, Àlex Gorina dirigeix el programa més veterà de Catalunya Ràdio, l’espai radiofònic sobre cinema de referència al país, amb 31 anys d’història. Els divendres a la matinada, aquest monogràfic dedicat al cinema ha posat especial atenció a l’escena catalana, però també amb les aportacions que les novetats tecnològiques i els suports paral·lels, el món del teatre i de l’art en general, fan al sector audiovisual. Als espais d’informació, el programa ha explicat les novetats internacionals i ha tingut la màxima presència als festivals de cinema més importants (Sitges, Sant Sebastià, Canes...), amb entrevistes, reportatges, muntatges sonors i connexions en directe amb els corresponsals de l’emissora i els ha completat amb el debat sobre l’actualitat.

“L’audiovisual”. La cultura cinematogràfics d’Àlex Gorina es completa amb el monogràfic sobre la música de cinema, que canvia de dia i d’hora, i s’emet la matinada de divendres a dissabte a les 03 h, per completar el paquet dedicat als més cinèfils, ja que se suma com a tercera hora dedicada al setè art després de “La finestra indiscreta”.

“T’agrada el blues?”. Les matinades de divendres a dissabte, de 5.05 a 6, Quico Pi de la Serra fa la seva selecció musical dels grans temes del blues, els principals intèrprets, dels més populars als menys coneguts. Una mirada especial del gènere musical més apassionat, que a més, cada setmana ens regala una nova composició inèdita (vídeo a Catràdio.cat) del bluesman català.

“Geografia humana”. Per a les matinades de diumenge a dilluns, de 4.05 a 6, Maite Sadurní proposa una ruta musical fascinant, un petit paradís que portarà els oients arran de mar, al cim més alt o al fons del cor. Amb ritmes de diferents procedències, “Geografia humana” convida a viatjar amb una selecció de cançons amb valor afegit.

“Paraules de vida”. El programa que presenta Emili Pacheco els diumenges, de 5.30 a 6, ha seguit, setmana a setmana, les notícies més importants que ha generat l’Església a Catalunya i al món. A més de donar un cop d’ull als actes més importants del calendari litúrgic, “Paraules de vida” ha donat a conèixer les històries de solidaritat protagonitzades per persones anònimes a través d’ONGs o moviments cristians. Amb la col·laboració del capellà i periodista Francesc Romeu, ha analitzat altres fets socials que marquen el dia a dia de l’Església i la societat.

Els continguts divulgatius i educatius

El 2018, Catalunya Ràdio fa 35 anys i un dels seus programes històrics en celebra 30. És “La nit dels ignorants”, reconvertida en aquests últims anys en “La nit dels ignorants 3.0”, que presenta Xavier Solà. El programa de preguntes i respostes dels oients s’ha anat convertint en un magazín en què els oients són els principals protagonistes, però on, a més, s’entrevisten personatges de diferents àmbits i cada nit acaba amb el mapa d’amics, una cadena de voluntariat que s’acosta a les 1.000 persones.

També aquest any, el dels 35, Catalunya Ràdio ha posat a l’antena, durant la temporada d’estiu, el programa “Dies de ràdio”, amb Santi Carreras, que ha recordat algun dels seus programes històrics i els realitzadors més carismàtics i que any rere any han fet gran aquesta emissora. El projecte es manté durant la temporada, amb la versió web del “Dies de ràdio”, que amb àudios, fotografies, vídeos i informacions de diaris va completant any per any la història de la ràdio, explicada també en primera persona pels seus protagonistes.

En l’àmbit de la divulgació, la ràdio pública ha posat en antena més de 700 capítols del programa d’història “En guàrdia”, que són 17 temporades; les entrevistes de Sílvia Cóppulo a “El divan”, on s’estiren personatges de la nostra societat, i per primer cop es fa l’experiència de confluir aquest programa i convertir-lo en un format televisiu; es manté en antena el programa “Generació digital”, atractiu per a tots els públics però sobretot per a aquells que segueixen de prop l’evolució tecnològica i els videojocs; es consolida el salt de la graella +CatRàdio a l’FM del programa “Revolució 4.0”; un altre dels clàssics és el programa que ens ajuda a entendre el món on vivim, “Els viatgers de la Gran Anaconda”; o el que ens fa mirar endins, “L’ofici de viure”.

A aquests programes, s’hi sumen les seccions que els magazins dediquen a la divulgació en diversos camps. A “El matí de Catalunya Ràdio”, per exemple, la secció “El temps a la carta”, amb Francesc Mauri; les claus de l’economia també tenen un espai amb l’”Informe Sala i Martín”; “En primera persona del plural”, on es posen a debat problemes que afecten la nostra societat, o “No hi ha drets”, on s’expliquen quins són els nostres drets i per què cal reivindicar-los.

En el cas del programa “Estat de Gràcia”, presentat per Roger de Gràcia, es tracten els temes més diversos, amb la col·laboració d’especialistes de tots els àmbits, des de la secció dels dilluns “M’importa un rave” d’Adam Martín i David Olivares, amb qüestions de salut física i mental; tot l’entorn immobiliari, amb Gonzalo Bernardos; les clavegueres de l’estat, amb Carlos Enrique Bayo; l’economia d’estar per casa amb Josep Soler, o el motor, amb Josep Lluís Merlos.

A les matinades de Catalunya Ràdio, a partir del mes de setembre del 2018 s’hi sumen alguns dels programes divulgatius que formen part de la graella digital +CatRàdio, com “L’ofici d’educar”, “Sans i estalvis” o “Meteomauri”. Dins l’estructura digital i en format podcast, Catalunya Ràdio aposta per un nou format, “Tor”, l’adaptació radiofònica del llibre de Carles Porta i tota la investigació que el periodista va fer d’aquest famós cas. El resultat van ser 25 capítols al web i 12 hores a la programació d’estiu.

“El matí de Catalunya Ràdio”. Des del magazín del matí es posa la mirada en tots aquells temes d’actualitat que ens apropen al territori i a la gent, que busquen i troben la reflexió sobre l’actualitat, que analitzen el que passa al món i es focalitza a Catalunya.
Seccions: “El racó de pensar”. Apliquem el consell d’Ovidi Montllor: "Un moment, no ens precipitem, primer pensem." El filòsof Xavier Antich i el periodista i activista David Fernàndez ens acompanyen a "El racó de pensar". “Informe Sala i Martín”. Cada quinze dies, tenim l’oportunitat de mirar l’economia a través dels seus exemples i la seva anàlisi. “En primera persona del plural”. La vida són conflictes i busquem solucions. Escoltem les persones que els poden explicar en primera persona: vosaltres. A "En primera persona del plural", us convoquem perquè ens expliqueu les vostres experiències dels problemes que compartim tots. “No hi ha drets”. Si n’hi ha, siguem conscients de quins són i què cal per reivindicar-los. Aquesta serà la feina que liderarà la sociòloga Iolanda Fresnillo cada quinze dies. Per exercir els nostres drets, els hem de conèixer. “I visca la terra”. "I visca la terra!" i... les escoles bressol, l’N-340, les rotondes, les zones de vianants, la gestió de l’aigua, les funeràries, les multes i els aparcaments... els nostres municipis comparteixen problemes. Veu a l’estudi i al territori per resoldre’ls amb Laia Claret i Gerard López. I Francesc Mauri, perquè si es vol visitar el país, més val tenir "El temps a la carta".

“La nit dels ignorants 3.0”. El 2018, “La nit dels ignorants” celebra el 30è aniversari amb un dinar amb 200 oients al castell de Sant Gregori, amb un menú especial confeccionat amb els 30 ingredients que els oients del programa van triant durant la temporada i que elabora el gastrònom i col·laborador de la casa Pep Nogué. Aquest 2018 s’incorporen nous espais al programa, com el "No ho entens", on cada nit un personatge conegut del país exposa què és allò que no entén; "El menú del mes", confeccionat pels oients amb receptes pròpies i de temporada, i "Parla amb mi", on els oients adrecen qüestions a personalitats diverses, nacionals o internacionals i que el programa tramita amb justificant de recepció. Es mantenen les seccions "El pou de les preguntes perdudes”, "Mapa d’amics", "Fil directe”, "Ignorants, petits i grans", "Viquipedistes empedreïts", "Aniversaris musicals" i "Darrera melodia".

“En guàrdia!”. El programa d’història, amb Enric Calpena, supera els 700 capítols fent difusió de la història de Catalunya i del món. En tots aquests anys, el programa ha sabut mirar el passat amb la voluntat d’acostar la història del nostre país i de tot el món als oients de Catalunya Ràdio. Durant la temporada, dediquen 5 cinc programes a la Guerra Civil espanyola.

“Els viatgers de la Gran Anaconda”. Des del 1996 Toni Arbonès ens trasllada a diferents racons del món gràcies a la veu dels viatgers que els coneixen en profunditat. El programa canvia d’hora, s’emet les matinades de dissabte a diumenge, d’01.05 a 02. “Els viatgers de la Gran Anaconda” és un espai que ens acompanya per conèixer i entendre el nostre planeta: la seva geografia, les persones que l’habiten, les seves formes de pensament i d’organització...

“L’ofici de viure”. El programa de psicologia positiva i nova espiritualitat, amb Gaspar Hernàndez, arriba a la dotzena temporada amb eines renovades per al benestar emocional. El programa té una doble emissió, dissabtes a la pàgina web i les matinades de diumenge a dilluns a la mitjanit. Després d’haver-se consolidat, també a TV3, com un referent de la divulgació psicològica, va guanyar el Premi Zapping a la qualitat, pels "valors que transmet", segons el jurat. Aquesta temporada, el programa radiofònic ha ampliat el ventall de psicòlegs i especialistes en conducta humana, així com els temes que tracta, fent un especial èmfasi en la gestió quotidiana de les emocions. Continuen les seccions fixes de Sergi Torres i Àlex Rovira, com a referents del programa.

“Popap”. Mariola Dinarès dirigeix i presenta el “Popap”, el programa de tendències a les xarxes socials de Catalunya Ràdio. El “Popap” dona eines per dominar el nou entorn hiperconnectat, tant a l’antena de l’FM com a Facebook, Twitter, Instagram, YouTube i Spotify. No es reivindica com un programa de tecnologia: és un programa de persones connectades que volen entendre i divertir-se en aquest món canviant i apassionant. Una xarxa de coneixement plena de coses interessants, inspiradores i divertides. Un dels lemes del programa és “tothom mira les xarxes i el ‘Popap’ te les explica!” I ho fa de dilluns a divendres, de 13 a 14.

Els especialistes que s’incorporen aquest 2018 al “Popap” són: Andreu Veà, pioner d’internet, enginyer de Telecomunicacions i emprenedor. Enric Vilamajó, expert en seguretat digital de Wintermann. Marc Corredera, periodista especialitzat en tecnologia, mòbils i "gadgets". Maria Redondo, consultora de comunicació digital i experta en xarxes socials. Mariola Cubells, especialista en televisió i continguts audiovisuals. Roc Massaguer, “youtuber” conegut com a Outconsumer. Alfons Gorina, expert en sèries i cinema. Víctor Rosselló, expert en legalitat digital. Juanjo Fernàndez Solà, pedagog. El programa també ha tingut presència a les fires i festivals més posicionats de casa nostra, com ara el 4YFN, el Sònar+D o la trobada Formentera 2.0.

“Solidaris”. Aquest any “Solidaris” arriba a la seva onzena temporada promovent la cultura de la pau, els drets humans i la cooperació de la mà del periodista Albert Segura, que a poc a poc va renovant el programa, buscant aquells temes de desigualtat a tot el territori i traient el programa fora dels estudis, per sentir els testimonis de primera mà i desplaçar-se als punts on hi ha l’interès informatiu. Això sí, sense deixar d’escoltar les veus de les ONGs del país i pendent del que passa a escala internacional: el programa ha tractat temes com la crisi dels refugiats i el clam per acollir, el preu del lloguer, els desnonaments, la pobresa energètica i la fam oculta. També ha parlat del canvi climàtic, l’explotació laboral, la roba barata, el menjar de quilòmetre zero, la integració dels nouvinguts o la memòria històrica.

“Generació digital”. “Generació digital”, dirigit i presentat per Albert Murillo, és un programa de tecnologia, oci i cultura digital amb una clara voluntat d’entretenir. És el programa de tecnologia creativa de Catalunya Ràdio que posa èmfasi en l’univers del videojoc, del món "maker" digital i en tots els esdeveniments que volen explicar la tecnologia com a entreteniment i creativitat. El programa compta amb la col·laboració de Gina Tost, especialitzada en xarxes, dissenyadora i comunicadora; Francesc Xavier Blasco, especialitzat en cultura dispersa i videojocs; Albert Garcia, periodista especialitzat en videojocs i col·laborador en diversos mitjans escrits; Xavier Serrano, locutor i aficionat a la fotografia digital i analògica; Oriol Dalmau, que prova i comenta tots els videojocs i forma part de l’equip de l’“APM?”, i Christian Vilchez, el youtuber particular del “Generació digital”.

“Revolució 4.0”. El “Revolució 4.0” es va estrenar el febrer del 2017 al dial digital +CatRàdio, i és una de les proves més clares que un nou format pot saltar a l’antena convencional, si funciona. Durant el 2018, i les dues temporades que s’encavalquen, Xantal Llavina i els seus col·laboradors han convertit el programa en un referent per a emprenedors i persones influents del país. El “Revolució 4.0” és un programa sobre emprenedors, innovació, creativitat, futur, competitivitat, empreses digitals i sobre tots aquells que han aconseguit ser persones influents, des de les cares més conegudes en diferents sectors professionals fins a aquells casos que han tingut èxit gràcies a la seva transformació emprenedora i digital. L’eix principal del programa és l’entrevista. Cada setmana ens visiten persones rellevants que reflexionen sobre el futur que ens espera a diferents sectors.


+CatRàdio

La programació es completa amb els programes en exclusiva del dial digital +CatRàdio, que des del més de febrer del 2017 va obrir una nova finestra de continguts a la web Catràdio.cat. D’aquesta manera, Catalunya Ràdio aposta per la innovació en mitjans digitals, amb noves temàtiques, noves idees, nous programes i nous continguts. Amb +CatRàdio, les propostes en format podcast, s’adapta als hàbits actuals de consum, en un entorn en què els oients de Catalunya Ràdio ja tenen moltes experiències positives com a usuaris, i la ràdio pública segueix ampliant la seva oferta a Catradio.cat i a l’aplicació mòbil. Aquest 2018 l’oferta en podcast de Catalunya Ràdio fa un pas més amb l’adaptació de “Tor”, la primera sèrie de no-ficció de Catalunya Ràdio, un èxit que l’estiu del 2018 adapta els 25 capítols de +CatRàdio a 12 programes d’una hora. Un cop més, un format passa de la plataforma digital a l’FM.

“Tor”. Tor és un poble de tretze cases on hi ha hagut tres assassinats. Des de fa més de cent anys, els veïns es barallen per la propietat d’una de les finques privades més grans de Catalunya, que molts han anomenat "la muntanya maleïda". Tor i la seva muntanya són a la Vall Ferrera, al Pallars Sobirà, i fan frontera amb les estacions d’esquí de Pal i Arinsal, al principat d’Andorra. Per aquella zona hi ha passat –i hi passa– molt contraban. L’any 1995, un jutge va declarar amo únic de la muntanya un dels veïns, Josep Montané, conegut com a Sansa. Segons el jutge, era qui hi tenia més dret perquè era qui vivia més temps al poble de Tor, un dels més alts del Pirineu, que queda aïllat per la neu durant sis mesos a l’any. Però cinc mesos després de ser declarat amo de la muntanya, el van assassinar. El periodista Carles Porta i dos reporters més de TV3, Pol Izquierdo i Pepe Domènech, van pujar a Tor l’any 1997 per fer el reportatge "Tor, la muntanya maleïda", per al programa "30 minuts". Van viure situacions surrealistes i van descobrir un món que no té res a envejar a "Twin Peaks" o a "Fargo", dues sèries mítiques nord-americanes. Anys després, el 2005, Porta va publicar el llibre "Tor, tretze cases i tres morts", editat per La Campana. El reportatge i el llibre van acabar convertint “Tor” en un referent de la literatura de no-ficció a Catalunya, i cada any milers de persones van fins al poble per intentar conèixer els personatges d’aquella història surrealista.

23 anys després d’aquell crim sense resoldre, 21 anys després del reportatge i 13 anys després del llibre, Carles Porta i Catalunya Ràdio presenten el podcast "Tor, tretze cases i tres morts", la primera sèrie de no-ficció de Catalunya Ràdio, que posa veus als personatges, aporta informacions noves i actualitza la llegenda negra de la muntanya més conflictiva del Pirineu. I es fa amb les veus de Catalunya Ràdio, amb la participació de treballadors de diferents àrees de les 4 emissores. Un producte 100% Catalunya Ràdio.

“Dies de ràdio”. Els 35 anys de Catalunya Ràdio tenen una doble presència en els continguts de l’emissora: en antena, durant l’estiu del 2018, amb 42 capítols dedicats a la nostra història i als seus protagonistes, què s’hi ha fet i qui ho ha fet. Santi Carreras és qui fa aquest repàs i qui, a partir de la tardor, recupera a la pàgina web imatges, vídeos, anuncis, textos veus, fragments de programes, promocions de l’emissora, anuncis i, sobretot, testimonis de les persones que han creat, viscut i fer créixer la ràdio nacional de Catalunya. Al web de “Dies de ràdio” s’hi expliquen anècdotes de realitzadors, redactors, productors, tècnics, corresponsals, programes especials que han convertit la ràdio en el que és ara.

“Oxitocina”. Montse Barcon i Mireia Izard expliquen cada setmana moltes de les coses que ningú va dir a mares i pares abans de convertir-se en mares i pares i allò que ningú els va ensenyar en sortir de l’hospital. Sense alliçonar, sense dogmatismes i amb bon humor. Sempre amb bon humor. Eines per a les famílies d’avui dia per fer la vida dels pares una miqueta més fàcil.

“Sans i estalvis”. Cada cop hi ha més interès per seguir un estil de vida saludable, però també hi ha molta confusió, moltes tendències contradictòries i molta sobreinformació. Què vol dir menjar bé? Quins hàbits són importants? Quina relació hi ha entre alimentació i malaltia? Quanta activitat física és considerada saludable? Són preguntes habituals i que tenen respostes molt més simples del que pugui semblar, basades en l’evidència científica i també en el sentit comú. Es planteja un programa des del rigor per contestar totes aquestes preguntes i per proporcionar una eina útil per millorar els hàbits saludables, entendre la importància de l’alimentació i el poder de l’activitat física per millorar la vida, prevenir malalties i situacions de risc i, en acabat, estar “Sans i estalvis”, amb l’Adam Martin.

“L’ofici de viure” i “L’ofici d’educar”. El programa de psicologia positiva i nova espiritualitat, amb Gaspar Hernàndez, té doble presència cada setmana a Catalunya Ràdio: els dissabtes amb una edició exclusiva per al web i els diumenges a l’FM. Arriba a la seva 12ena temporada amb molt bona salut, com es veu en les seves excepcionals audiències web. Del mateix equip de “L’ofici de viure”, però presentat per Elisabet Pedrosa, el programa aposta per la innovació educativa, partint de la premissa que des de l’educació es pot fer un món més just i millor. Cal educar per créixer, per detectar les potencialitats i talents, per gestionar les emocions, per prevenir la violència, per aprendre fent i, en definitiva, per fer millors persones. Per això, “L’ofici d’educar” aprofundeix cada setmana en un tema amb rigor, amb educadors, pedagogs, psicòlegs, terapeutes, catedràtics, “coachs” educatius, etc.

“MeteoMauri”. El meteoròleg Francesc Mauri presenta aquest espai setmanal al web Catradio.cat, un programa obert a la participació dels oients que ofereix tota la informació del temps, amb la predicció del cap de setmana i l’estat de les pistes d’esquí catalanes durant la temporada d’hivern. Un altre dels continguts més destacats d’aquest programa és el medi ambient, però també la gastronomia, l’oci, el territori i la sostenibilitat. Els dijous presenta un resum del programa a l’”Estat de Gràcia”.

“A tocar!”. “A tocar!” és la consigna que setmanalment Maite Sadurní crida i que tots els músics volen sentir. També és un programa amplificador de la música que es cou a Catalunya, per conèixer de prop i a fons el bo i millor dels músics del país. Com són, què fan, quines son les seves dèries i projectes i, sobretot, com toquen en directe.

“Sarda.net”. Quim Rutllant, Sergi Vives i Ester Plana aporten una altra mirada, com diuen ells “més punki”, del món de la sardana i la cobla.

“Perspectiva”. L’arquitectura determina tots i cadascun dels espais per on transcorre la vida, des del llit fins al mercat passant per la platja. El disseny d’aquests espais no hauria de ser una decisió única d’arquitectes, urbanistes i polítics. Poder decidir com es volen els entorns fa les persones més lliures i els mateixos arquitectes en són conscients. Per això treballen per una arquitectura cada dia més participativa i entenedora per a tothom. "Perspectiva" mostra les tendències i els debats sobre l’arquitectura i l’urbanisme que es projecten al país, la personalitat pròpia dels arquitectes catalans arreu del món i també les eines de participació ciutadana que afavoreixen la pluralitat d’aquests debats. I ho fem de la mà de Josep Lluís Blàzquez.

Els espais d’entreteniment a Catalunya Ràdio

L’entreteniment és una de les grans àrees sobre les quals gira la programació de Catalunya Ràdio, i a més l’entreteniment entès més enllà de l’humor. Parlem d’informació, parlem de diversió i parlem d’investigació. Els magazins de referència de l’emissora tenen espais reservats específicament a l’entreteniment de qualitat i combinen la cara més compromesa de l’actualitat amb diferents formes d’entreteniment, amb col·laboradors, seccions i la participació dels oients. “El matí de Catalunya Ràdio”, per exemple, ofereix l’entreteniment més desgavellat amb espais que tenen un gran seguiment per part de l’audiència, com ara l’”APM?”, una hora d’humor que tanca el programa que lidera Mònica Terribas. Es mantenen programes d’entreteniment (i divulgatius) com el “Popap”, l’”Estat de Gràcia” i el nou “El suplement”, i, en certa manera, també podríem incloure en aquest apartat els dos magazins d’esports programats de dilluns a divendres a Catalunya Ràdio, els programes “Tot costa” i “El club de la mitjanit”.

“El matí de Catalunya Ràdio”. Aquesta és la sisena temporada que Mònica Terribas desperta el país cada dia a les 6. És el magazín d’actualitat per excel·lència de Catalunya Ràdio, on se citen actualitat, informació, reflexió, opinió i, també, entreteniment. Cada dia hi ha continguts que s’adapten als gustos del públic més ampli. Per als amants de la lectura, Màrius Serra i la taula de llibres al "Lecturàlia", els dilluns. Navegació no marítima... els dimarts amb Genís Roca, Albert Cuesta, Albert Murillo, Mariola Dinarès i l’actor i youtuber Pol Gisé a "Amb xarxa o sense". Si es busca informació de sèries i televisió, Àlex Gutiérrez, Santi Villas, David Àvila, Sílvia Comet i Cristina Bordas a "Mediats i serioses, SL”, els dimecres. O cinema, teatre i pàgina rosa, els dijous amb "El galliner" i Àlex Gorina, Gemma Ruiz, Alfons Gorina, Marta Vives i Núria Marín... I els divendres, arriba la música a "Deixa que soni", amb Blai Marsé i Miqui Puig. A tot això, i a l’”APM?”, s’hi suma "La sala de màquines", d’Adrià Cuatrecases i Sergi Vives: "La premsadora", "La traductora" i "Argument de consens". I els divendres, per acabar la setmana sabent exactament què ha passat ,el "Desinforme setmanal".

“APM?”. Xavi Cazorla dirigeix “el circ de la ràdio. Després de sis hores d’informació, opinió i reflexió sobre l’actualitat, arriba el moment de pair-ho tot. I la millor manera de tancar la jornada d’”El matí de Catalunya Ràdio” és, sens dubte, amb l’humor de l’equip de l’”Alguna pregunta més?”. L’última hora del programa està capitanejada per Xavi Cazorla, amb la imprescindible col·laboració d’Oriol Dalmau, Jordi Asturgó i Montse Barcon. Humor, cançons, el repàs dels millors i pitjors moments del dia de la tele i la ràdio, la veu del poble... A l’”APM?” hi treuen el cap tots els protagonistes de l’actualitat per dir-hi la seva. Cada dia podem escoltar personatges propis, cançons que parodien l’actualitat, enquestes al carrer amb els personatges més peculiars de l’entorn, trucades a l’epicentre de la notícia, reculls televisius...

“Popap”. Mariola Dinarès dirigeix i presenta el “Popap”, el programa de tendències a les xarxes socials de Catalunya Ràdio. El “Popap” dona eines per dominar el nou entorn hiperconnectat, tant a l’antena de l’FM com a Facebook, Twitter, Instagram, YouTube i Spotify. No es reivindica com un programa de tecnologia: és un programa de persones connectades que volen entendre i divertir-se en aquest món canviant i apassionant. Una xarxa de coneixement plena de coses interessants, inspiradores i divertides. Un dels lemes del programa és “tothom mira les xarxes i el Popap te les explica!” I ho fa de dilluns a divendres, de 13 h a 14 h. Els especialistes que s’incorporen aquest 2018 al programa “Popap” són: Andreu Veà, pioner d’internet, enginyer de Telecomunicacions i emprenedor. Enric Vilamajó, expert en seguretat digital de Wintermann. Marc Corredera, periodista especialitzat en tecnologia, mòbils i "gadgets". Maria Redondo, consultora de comunicació digital i experta en xarxes socials. Mariola Cubells, especialista en televisió i continguts audiovisuals. Roc Massaguer, youtuber conegut com a Outconsumer. Alfons Gorina, expert en sèries i cinema. Víctor Rosselló, expert en legalitat digital. Juanjo Fernàndez Solà, pedagog.

“Estat de Gràcia”. Tercera temporada del magazín que presenta Roger de Gràcia i que combina continguts d’entreteniment amb els culturals i divulgatius. A banda de la reflexió sobre l’actualitat que ens ofereix sota el prisma particular del president de l’”Estat de Gràcia”, amb col·laboradors com Maiol Roger, Jon Iñarritu, Pepe Colubi, Iu Forn, Sílvia Soler, Xabier Lapitz i Lolita Bosch, el programa inclou seccions com “La crua actualitat”, amb Jair Domínguez; “Futbol sense pilota”, amb Pere Escobar; “Motor a punt”, amb Josep Lluís Merlos, a més de l’espai de cuina de la Paula Molés i en Pau Arenós i les històries del dibuixant Juanjo Sáez.

“El suplement”. “El suplement” arrenca una nova etapa marcada per l’essència d’un programa que és sinònim de cap de setmana des de fa més de 30 anys. Una herència que, amb Roger Escapa al capdavant, es manté i alhora es renova. El nou “El suplement” aposta per l’entreteniment, l’actualitat i l’anàlisi, les tres potes que vertebren l’estructura del programa des de les 6 del matí. Comença amb una bona selecció musical de la mà de dos experts: Blai Marsé i Miqui Puig. A partir de les vuit, Roger Escapa explica tot el que cal saber per estar al dia. L’actualitat política, social, econòmica o del món són alguns dels eixos principals d’aquesta hora, amb l’afegit qualitatiu de noms com Jordi Puntí, que analitza l’actualitat blaugrana; John Carlin, que reflexiona des de Londres sobre temes de sociologia, esport i crònica internacional amb una mirada crítica; Toni Cruanyes, que posa en context històric l’actualitat de la setmana; la crònica negra amb Mayka Navarro i l’economia amb Jon Sindreu.

La música també pren molta importància en aquesta nova etapa. És per això que s’han incorporat al programa artistes com Núria Graham, David Carabén o Roger Mas, a més de dos clàssics del programa, Albert Galceran i Pedro Pardo. “El suplement” també aposta per la participació, a través de la sexòloga Elena Crespi i l’especialista en somnis Jordi Borràs, que resolen els dubtes que l’audiència els planteja. Per acabar, al punt del migdia, els dissabtes Pep Nogué juga als fogons.

“Tot costa” i “El club de la mitjanit”. Més enllà de l’actualitat del dia i de la reflexió al voltant del món dels esports, el tractament que se’n fa des dels programes esportius “Tot costa” i “El club de la mitjanit” és en molts moments sota el prisma de l’entreteniment, fent un pas més enllà en el format purament informatiu. Tant un programa com l’altre aposten per espais particulars. El “Tot costa”, per exemple, inclou seccions com “La Xicuepèdia”, on Marta Garcia analitza algunes de les figures més destacades de l’esport a partir d’anècdotes o curiositats. “El club de la mitjanit”, per la seva banda, compta amb espais com el que Josep M. Minguella dedica a la crítica de cinema.

“Crims”. La crònica negra, igual que el boom dels escriptors de novel·la negra, entra a la ràdio amb Carles Porta i el seu equip, això sí, des d’una vessant elaborada, i revivint de forma dramatitzada aquests capítols. Després de l’èxit de “Tor, tretze cases i tres morts”, la primera sèrie de no-ficció de Catalunya Ràdio, arriba “Crims”, un programa setmanal d’històries fosques i criminals, dirigit i presentat per Carles Porta amb la col·laboració de Lídia Orriols, que explica crims reals de manera novel·lada. Relats plens de suspens i intriga que mantenen els oients enganxats a la ràdio i als podcasts, que després es poden descarregar. Primer va ser les “Històries de mitja tarda”, amb les quals molts oients que escoltaven la ràdio al cotxe deien que no podien entrar al pàrquing fins que no s’acabava el relat. Després va ser la sèrie “Tor”, que ha sigut pionera i ha obtingut un gran èxit d’audiència per internet. I ara arriba “Crims”, amb la voluntat de convertir la nit dels dissabtes en una cita obligada per als amants de la novel·la negra i dels grans relats de no-ficció. Els caps de setmana a Catalunya Ràdio seran criminals.

iCat

L’emissora de música i cultura de Catalunya Ràdio s’ha retrobat el 2018 amb els seus oients a l’FM. La voluntat d’iCat ha estat la consolidació de la graella que va estrenar el setembre del 2017 amb l’esperat retorn a l’FM. Una programació única al dial basada en l’escena musical catalana, artistes internacionals, l’actualitat cultural i els millors programes musicals i culturals temàtics. El 2018 l’emissora ha estrenat “Adolescents iCat”, nou espai audiovisual multiplataforma adreçat a joves de 13 a 20 anys, articulat al voltant d’una entrevista a fons i que te una versió en vídeo a YouTube. “Entre hormona i hormona, neurona”. Aquest és el lema amb què es presenta “Adolescents iCat”, un programa de periodicitat setmanal i d’una hora de durada destinat als millennials i a la generació Z amb una combinació de continguts que va de l’entreteniment a la informació de servei, passant per l’educació i els valors, i que té el plat fort en una entrevista setmanal amb algun convidat de referència per al públic jove.

El programa despertador d’iCat “Els experts”, de 7.00 a 10.00, incorpora col·laboradors com la cantant Núria Graham, que entrevista un personatge cultural sense saber qui és fins que arribi a l’estudi. La setena temporada del programa, que presenten Albert Miralles i Roger Seró, incorpora també Marc Bala, músic i periodista vilanoví, que entrevista un personatge del món cultural, tot manipulant-ne les respostes. S’incorporen també a la família experta un prescriptor jove, Joan Pol Alcaraz, guanyador de la convocatòria organitzada per iCat i Escena 25, Laura Conde, que és l’experta en gastronomia i, els divendres, Franc Lluís, que fa de defensor de l’oient i en repassa les queixes i suggeriments. Continuen les veus clàssiques dels especialistes Míriam Cano (literatura), Daniel Ausente (còmics), Adrià Salas (world music), Violeta Kovacsics (cinema), Núria Deulofeu (arts escèniques) i Albert Garcia (tecnologia), entre d’altres.

També es renova “iCatKids”, el programa infantil que dirigeix i presenta el músic Pau Guillamet, “Guillamino”. S’hi incorporen Mar Blanch, del grup Macedònia, que parla de les coses que passen al seu entorn preadolescent, i Lluna Simats, que ens porta totes les novetats i curiositats de la xarxa per on naveguen els menors d’edat. Continua al programa el periodista cultural Pep Blay, que proposarà sortides en família de caràcter low-cost. El programa canvia d’horari, els caps de setmana de 10.00 a 11.00 del matí. La graella d’iCat a partir de les 19.00 manté els programes musicals ja consolidats com “Independents”, de Josep Martín; “El celobert”, de Lluís Gavaldà, i “Delicatessen”, d’Albert Puig. També continuen els programes culturals estrenats fa un any, com “Entre caixes” (arts escèniques), “L’irradiador” (literatura), “Serioses” (sèries) i “Memento” (cinema). L’última franja del dia l’ocupen els programes musicals temàtics com “Casa Babylon”, “Beats per minut”, “iCatMans”, “Sona9”, “5Songs”, “Jazz watusi” i “Songhunter”. El DJ resident d’iCat, Miqui Puig, seguirà comandant els plats al “Pista de fusta”, els dissabtes i diumenges, amb nou horari, de 19.00 a 21.00.

iCat és el mitjà de referència de la majoria de concerts i festivals en directe d’arreu del país. Segueix de prop festivals com Sónar, Primavera Sound, Cruïlla, Vida, Mercat de Música Viva de Vic, Fira Mediterrània i Acústica de Figueres, entre d’altres, dels quals en va transmetre nombrosos concerts. El 2018, a més, s’han retransmès els concerts de Mishima.

Cal destacar, també, que iCat continua organitzant el cicle “Concerts Delicatessen” i oferint als oients l’oportunitat de descobrir artistes locals i internacionals a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona. A la primavera es va celebrar la tercera edició d’”El desconcert”, la festa concert que aplega, un cop l’any, l’escena catalana i els oients de l’emissora.

El 2018 iCat ha triat la banda de rap Homes Llúdriga per fer la cançó de l’estiu de l’emissora. La funció d’aquesta acció és promocionar els artistes emergents catalans amb una cançó que sona a la selecció musical durant l’estiu. L’escena catalana de les músiques urbanes creix a ritme sostingut i col·loca al mapa de la música popular d’aquí gèneres com el hip-hop, el trap i derivats. Homes Llúdriga, exponent d’aquest planter emergent, firmava “Tot això és de debò”, la cançó de l’estiu d’iCat 2018. iCat ha organitzat per primer cop un concert en favor de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio. Va ser el 16 de desembre a l’antiga Fàbrica Estrella Damm amb el grup lleidatà Koers acompanyats de bandes amigues com Els Catarres, Gertrudis, Doctor Prats, Suu i Porto Bello.

iCat va rebre dos premis durant el 2019:

El Premi Enderrock Estrella a l’esdeveniment musical més destacat de l’any recau en iCat, l’emissora musical pública nascuda el 2006 que el 2017 va tornar a la FM després d’haver caigut d’antena durant cinc anys.

El programa "Delicatessen" d’iCat, presentat per Albert Puig, ha estat guardonat amb el XVI Premi Arc en la categoria de millor mitjà de comunicació o programa musical.

Programació d’iCat

De dilluns a divendres. El canal arrenca cada dia amb el programa “Els experts”, un despertador cultural únic a l’FM. Durant tres hores, Albert Miralles, Roger Seró i el seu equip presenten l’actualitat cultural del dia d’una manera divertida i amb molta música. Des de les 10.00 fins a les 19.00 del vespre, iCat ofereix una selecció musical basada en la prescripció i el servei: una de cada tres cançons serà en català i la producció musical feta a Catalunya arribarà fins al 45% (en català i en altres idiomes). A les 19.00, Josep Martín condueix l’espai “Independents”, que dona pas a “El Celobert” de Lluís Gavaldà, de 20.00 a 21.00 i el “Delicatessen” d’Albert Puig, de 21.00 a 22.00.

“Els experts”. Amb Albert Miralles i Roger Seró. De 07.00 a 10.00. El programa despertador d’iCat arrenca el dia amb música, cinema, tecnologia, sèries, llibres i entrevistes. A més, omple l’agenda amb bona lletra i amb molt bon humor. Llevar-se amb el peu esquerre promet un dia rodó.

“Independents”. Amb Josep Martín. De 19.00 a 20.00. És el moment per descobrir l’actualitat musical. Els discos, les entrevistes, les novetats, les versions, les llistes, els referents... Tot el que passa al món de la música en seixanta minuts.

“El celobert” (Rusc Production LTD). Amb Lluís Gavaldà. De 20.00 a 21.00. El cantant d’Els Pets comparteix cada dia amb els oients la seva passió per la música a través de les petites històries que expliquen les cançons.

“Delicatessen” (No Sonores SL). Amb Albert Puig. De 21.00 a 22.00. El programa d’autor que tria a mà les cançons més selectes de la collita de cada temporada. El moment per desconnectar del soroll diari i descobrir nous talents.

Setmanals. L’especialització centra l’oferta de l’emissora en la franja nocturna de 22.00 a 24.00, amb programes de temàtica cultural (cinema, sèries, literatura i arts escèniques) i programes musicals temàtics (jazz, folk, fusió i electrònica), de periodicitat setmanal i d’una hora de durada.

“Entre caixes”. Amb Carme Canet i Pep Vila. Dilluns, de 22.00 a 23.00. Les arts escèniques des de dins. Del teatre a la dansa, passant pel circ, els musicals... L’escenari del programa s’omple cada setmana de creadors, productors, crítics, actors, directors, escenògrafs i públic.

“Sona 9”. Amb Lluís Gendrau. Dilluns, de 23.00 a 24.00. Una finestra a l’escena musical catalana i als grups emergents del concurs de bandes Sona 9. L’actualitat de la música en català sense barreres estilístiques.

“L’irradiador”. Amb David Guzman. Dimarts, de 22.00 a 23.00. La literatura més nòmada i alternativa. Un recorregut pel país per descobrir els escenaris literaris i els seus autors. Novel·les, contes i poemaris al costat dels seus autors i des de l’espai narratiu del llibre.

“iCatMans” (Amunt Produccions SL). Amb Quim Rutllan i Ester Plana. Dimarts, de 23.00 a 24.00. Una hora per trobar-se a un mateix a través de la música i les seves arrels. L’actualitat del folk del país i de les músiques del món i, a la vegada, els artistes –nacionals i internacionals– que ens han fet qui som.

“Serioses”. Amb Sívia Comet i Cristina Bordas. Dimecres, de 22.00 a 23.00. La ficció televisiva nacional i internacional explicada per dues ‘freaks’ de les sèries. Entrevistes, avançaments, rànquings, personatges, bandes sonores... i sense “spoilers”.

“Jazz Watusi” .Amb Dani Nel·lo. Dimecres, de 23.00 a 24.00 connecta el jazz a diversos aspectes de la cultura i de la vida, viatjant en el temps i donant un cop d’ull als músics de casa nostra. El jazz entra a casa vostra.

“Memento”. Amb Josep Maria Bunyol. Dijous, de 22.00 a 23.00. Una mirada al cinema actual, pròxima, apassionada, diversa, pedagògica, lúdica i terapèutica del cinema. El cineclub sonor amb les pel·lícules de referència.

“5 Songs”. Amb Blai Marsé. Dijous, de 23.00 a 23.30. El programa on els músics expliquen la seva vida a través de les cançons que més els han marcat.

“Songhunter”. Amb Raül Hinojosa. Dijous, de 23.30 a 24.00. El caçador de cançons presenta les millors captures musicals de l’escena alternativa i underground internacional i del país.

“Casa Babylon”. Amb Marc Isern i Rubén Sierra. Divendres, de 22.00 a 23.00. Una hora per descobrir les músiques del món i de fusió que es fan a casa nostra i els seus referents internacionals. Una mirada mestissa a l’escena musical que beu de les arrels.

“Beats per minut”. Amb Òscar Broc. Divendres, de 23.00 a 24.00. Músiques electròniques per a tots els públics. El músics que triomfen a les xarxes, el so negre més urbà, l’escena local, els dj’s, els festivals...

Dissabtes i diumenges. El cap de setmana “iCatKids”, el programa dirigit als més joves i els seus pares endarrereix una hora l’emissió, els dissabtes i diumenges de 09.00 a 10.00 del matí. A partir de les 11.00 s’emet la fórmula “#iCatWeekend”, una selecció musical que s’allargarà fins a les 19.00, l’hora del “Pista de fusta” de Miqui Puig, dues hores amb la música més ballable pels vespres del dissabte i del diumenge. I els diumenges s’incorpora “Adolescents iCat” a les 21 en emissió simultània a l’FM (àudio) i YouTube (vídeo).

iCatKids”. Amb Pau Guillamet. Dissabtes i diumenges, de 10.00 a 11.00. Un programa per a les noves generacions que els adults voldran compartir. Els matins del cap de setmana són un punt de trobada per aprendre a escoltar i descobrir la música de fills i pares.

“Pista de fusta” (Morenas Miopes SL). Amb Miqui Puig. Dissabtes i diumenges, de 19.00 a 21.00. El músic català que més en sap de música de ball es posa al davant dels plats per estimular el ball en una pista imaginària de fusta, com les d’abans.

“Adolescents iCat” (Fem Produccions SL). Amb Roger Carandell. Diumenges, de 21.00 a 22.00. El programa audiovisual de la generació més jove. Els teus ídols passen cada setmana per iCat per parlar del que t’interessa: bullying, internet, parella, alimentació, amics...

Festivals i concerts

Programes especials des dels principals festivals del país i retransmissió dels concerts més destacats.

Primavera Sound 2018. Emissió en directe dels concerts de Belle and Sebastian, Ezra Furman, Hinds, C. Tangana, Marion Harper, Father John Misty, The National, Mavi Phoenix, Núria Graham, Christina Rosenvinge, The Breeders i Sylvan Esso.

Sónar 2018. Emissió en directe dels concerts d’Undo, Absolute Terror, King Doudou, Little Simz, Daedelus, Merca Bae, Putochinomaricón, CYBER, Mueveloreina, Rozzma, Nidia, Distruction Boyz, Mr Eazi, Diplo, Gorillaz, Young Marco, Bonobo, Ibiza Pareo, Pedro Ladroga, Chino Amobi, Maikel Delacalle, Rosa Pistola, Jarami, Dre Skull, Museless, Reis B, Alizzz, Tokimonsta, GoldLink, Mow, Dinamarca, Lory Money, Steve Lean, Nathy Peluso i Blastto.

Vida Festival 2018. Emissió en directe dels concerts de Calexico, Curtis Harding, Los Planetas, DBFC, Franz Ferdinand, Iron & Wine, El Petit de Cal Eril i They Might Be Giants.

Cruïlla 2018. Emissió en directe dels concerts d’LP, Prophets of Rage, La Pegatina, Ramon Mirabet.

Mercat de Música Viva de Vic 2018. Emissió en directe dels concerts de Guillamino, Joan Miquel Oliver, Els Amics de les Arts, Nyandú, Paula Valls, Obeses i Els Catarres.

Festival Acústica de Figueres 2018. Emissió en directe del concert de Joan Dausà i Mishima.

Final Sona 9. Transmissió de la gala final del concurs dels grups emergents que coorganitza el mateix canal, a més del seguiment durant tot el concurs a través del programa setmanal Sona 9.

iCat en concert. Emissió de concerts durant tot l’any:

 • 18 octubre - Maria Arnal i Marcel Bagés
 • 16 desembre - iCat amb La Marató: Koers & Friends
 • 20 desembre - Concert de Nadal de Mishima

El Desconcert

El Desconcert d’iCat celebra la seva tercera edició amb els oients i l’escena musical catalana el dimarts 8 de maig a la Sala Apolo de Barcelona. La festa anual del canal de música i cultura de Catalunya Ràdio arribava amb una nova proposta artística insòlita, en què un cartell de músics consagrats i emergents de l’escena catalana van mostrar al públic els seus "Plaers culpables", expressió que, portada a la música, es concreta en cançons que fa vergonya -poca o molta- reconèixer que agraden. Artistes com Els Amics de les Arts, Els Catarres, Dolo Beltran, Ferran Palau i Halldor Mar s’han prestat a compartir en públic les seves preferències més íntimes, i amb ells Gertrudis, Koers, Marion Harper, Miquel Vilella, The Crab Apples, Sara Terraza & The Black Sheep, Lakaste i el duet format per Jair Domínguez & Òscar Andreu completaven un cartell divers i obert amb bandes i solistes que no han aparegut en cap de les dues edicions anteriors.

Concerts Delicatessen

Els concerts que organitza el programa d’iCat “Delicatessen” d’Albert Puig s’han convertit ja en un clàssic de l’agenda musical del país. Ofereix als oients l’oportunitat de descobrir artistes locals i internacionals a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. Durant el 2018 es van organitzar i emetre per iCat els següents concerts:

 • 16 gener - Sweet Baboo i Hans Laguna
 • 27 març - Loch Lomond i Matthew McDaid
 • 22 maig - Lisa Leblanc i The Bird Yellow
 • 4 juny - Eleni Mandell i Caxade
 • 26 novembre - Will Samson + Jordi Lanuza

Concert “iCat amb La Marató”.  El primer "Concert iCat amb La Marató", amb la banda lleidatana de reggae Koers acompanyats dels seus amics Els Catarres, Gertrudis, Doctor Prats, Suu i Porto Bello, va omplir de públic l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona.

Experiències iCat

L’emissora continua incrementant el nombre d’experiències per als oients en associació amb els promotors culturals catalans per oferir experiències úniques com concerts, preestrenes de teatre, cinema d’autor o dansa, i d’activitats amb els artistes amb l’objectiu d’acostar els oients d’iCat als creadors del país. Durant el 2018 s’han organitzat més de 60 experiències culturals.

Catalunya Música

Un dels fets més rellevants de Catalunya Música durant el 2018 ha estat que l’emissora ha millorat el seu entorn digital amb l'objectiu d'arribar a nous públics, a través d'un disseny visual més modern i atractiu. El nou portal de Catalunya Música va entrar en funcionament el 19 de desembre del 2018, amb l’objectiu de continuar sent el referent de la música clàssica a Catalunya i satisfer, intensament, els paladars musicals més selectes com s’ha fet fins ara, des de l'emoció, però també per transmetre la nostra passió per la música d'una manera desacomplexada, atractiva i moderna al màxim de gent possible, sense perdre el que ens defineix.

S’ha renovat totalment la’ oferta digital, amb un disseny responsiu que s'adapta tant a ordinadors com a mòbils i tauletes, i que aposta per potenciar l'escolta del directe amb un reproductor avançat que ofereix informació addicional relacionada amb l'obra que s'està reproduint. En la nova oferta també es potencien els concerts, un dels nostres continguts estrella en el consum a la carta. L'estrena del web ha coincidit amb un nou impuls de la presència de Catalunya Música a les xarxes socials, amb l'objectiu d'arribar a nous públics a través d'un nou llenguatge.

La posada en funcionament del nou portal ha suposat una bona oportunitat també per reivindicar l'aposta que va fer Catalunya Música fa un parell de temporades per obrir noves finestres de la seva programació a altres generes musicals que estan a tocar de la clàssica i que sovint viuen en terra de ningú. El jazz, els musicals, les músiques del món, entre d'altres, també tenen cabuda en l’oferta radiofònica de l’emissora que té la música, en majúscules, al seu ADN, la viu amb passió i vol encomanar aquesta passió als oients.

Encomanar-la a través de nous mitjans i noves plataformes, convençuda de tenir uns continguts excel·lents, avalats pels resultats, que ara preten que arribin a molta més gent, amb un concepte més modern i directe.

Catalunya Música es renova perquè durant tots aquests anys ha canviat, l'audiència ha canviat i la manera de consumir música ha canviat. Aquesta renovació formal i estètica de les plataformes digitals de l'emissora es fa per arribar al seu públic d'una manera més atractiva i emocional i, sobretot, amb l'objectiu de captar-ne de nou.

El nou web de Catalunya Música

El nou web de catmusica.cat, té un disseny responsiu que s’adapta tant a ordinadors com a mòbils i tauletes, aposta per potenciar l’escolta del directe amb un reproductor avançat que ofereix informació addicional relacionada amb l’obra que s’està reproduint. A més del títol i l’autor, l’oient també hi pot trobar el detall dels intèrprets, el concert del qual forma part i l’obra que es reproduirà a continuació. A través del nou web, els oients també poden escoltar en diferit i durant un període de temps determinat, els millors concerts nacionals i internacionals oferts per Catalunya Música. Com a membre de la Unió Europea de Radiodifusió (UER), l’emissora de música clàssica de Catalunya Ràdio emet concerts de primer ordre que tenen una molt bona rebuda entre els seus oients.

També s’informa dels propers concerts en directe que s’emetran per l’emissora: Els programes de Catalunya Música també estan disponibles al web per la seva escolta a la carta. També es poden escoltar a través de subscripció podcast. L’estrena de la web coincideix amb un nou impuls de la presència de Catalunya Música a les xarxes socials, amb l’objectiu d’arribar a nous públics a través d’un nou llenguatge.

Disseny. En aquesta renovació digital de Catalunya Música la imatge té un paper clau. S’ha adaptat el to visual de l’emissora a l’entorn digital amb un disseny pla i energètic donant molta força a la fotografia. La imatge dels programes també es renova seguint aquesta pauta, i presentem els realitzadors de l’emissora amb un to desenfadat i combinant fotografia amb il·lustració. Així mateix ha canviat el claim de l’emissora del “Intensament Clàssics” al “Apassionadament Clàssics”.

Els concerts de Catalunya Música

Producció de concerts i oferta internacional. L’any 2018 Catalunya Música ha enregistrat 185 concerts arreu del territori català, a les sales de concerts i auditoris més importants del país. Un nombre de 134 concerts els han enregistrat els equips propis i 13 equips subcontractats. També ha obtingut 38 enregistraments de concerts a través de l’intercanvi amb altres entitats (auditoris, sales de concert, festivals i formacions). En aquests casos, l’entitat amb qui s’ha fet l’intercanvi s’ha ocupat de procurar-se l’enregistrament. De tots aquests concerts, 33 s’han transmès en directe. La resta, en diferit, a les diferents franges del programa “Els Concerts”.

Catalunya Música ofereix tres franges de programació diària de concerts, dins l’espai “Els concerts de Catalunya Música”, de dilluns a divendres, a les 11.00, 16.00 i 20.00, i una els diumenges a les 20.00 hores. El contingut principal d’aquest programa és la retransmissió, en diferit, de concert de producció pròpia enregistrats per Catalunya Música o de producció aliena, ja sigui de concerts cedits, com provinents de la xarxa d’intercanvi de concerts de la UER.

Aquest 2018 Catalunya Música ha emès un total de 406 concerts únics, dels quals 138 de producció pròpia i 268 concerts provinents de les emissores membres de la xarxa d’intercanvi de concerts de la UER en les diferents franges de programació. En total i comptabilitzant el diferent número de passis que pot tenir cada concert s’han emès 750 concerts en tot l’any, repeticions incloses.

Temporada de concerts de la Fundacón Juan March. Fins al mes de juny va estar vigent l’acord d’intercanvi de concerts amb la Fundación Juan March que permetia a Catalunya Música oferir als seus oients, en diferit, tots els concerts de la seva temporada. Per quart any consecutiu, durant la primera meitat de l’any, Catalunya Música va emetre, els diumenges a les 20:00, els concerts que s’havien celebrat a la seu de la Fundació, a Madrid, vuit dies abans, el dissabte de la setmana anterior. Amb més de quaranta anys de programació musical ininterrompuda, la Fundación Juan March presentava el 2018 una nova temporada de concerts amb més de 150 recitals distribuïts en 27 projectes musicals. Una proposta que segueix fidel al principi d'organitzar cicles vertebrats per conceptes o perspectives que convidin l'oient a experimentar noves maneres de gaudir de la música.

Catalunya Música i la UER

La col·laboració mútua entre Catalunya Música i la UER forma part del marc del contracte signat el 2009, que s’ha anat renovant i que situa l’emissora dins de l’àmbit de membre “Participant Aprovat” per a dur a terme intercanvis de continguts musicals i de les activitats d’Euroradio Classics.

Des que es va establir aquesta col·laboració el paper de l’emissora de música clàssica i contemporània de la CCMA -dins del grup d’emissores de Catalunya Ràdio- s’ha destacat per oferir una prestació molt activa, aprofitant el potencial d’aquesta plataforma de cooperació i intercanvi de continguts de la qual en formen part els mitjans audiovisuals dels principals països europeus i també altres membres associats de diferents països del món (EUA, Xina, Japó, Austràlia...). Una plataforma que permet d’una banda poder oferir continguts d’excel·lència, provinents de les principals sales de concerts, teatres d’òpera del món i festivals de música, i a la vegada posar a disposició a nivell internacional les produccions musicals que es produeixen al nostre país, dins del nostre àmbit territorial, gràcies als enregistraments i transmissions en directe que ofereix Catalunya Música; una mostra que permet doncs exportar la música que es produeix a Catalunya i mostrar-la al món, exercint un paper d’ambaixadors de la cultura musical, el món de la interpretació i la creació musical que sorgeix a casa nostra.

Durant el 2018, Catalunya Música va oferir a la UER uns 76 concerts de producció pròpia, que van rebre un total de 616 peticions; el que significa que cada concert va rebre de mitjana unes 8,10 peticions per concert, amb una audiència potencial d’11,7 milions d’oients a Europa per a cada un dels concerts que s’han emès i difós a través de la xarxa d’intercanvis musicals de la UER.

Aquesta aportació ha anat progressant, mantenint la quantitat però garantint la qualitat i interès dels continguts, ja que, si bé s’ha mantingut pràcticament la mateixa aportació (72, el 2016; 68, el 2017; 76, el 2018) el que ha incrementat és el nombre de peticions, que ha passat de les 570 a les 616 peticions. Una ratio de 8,10 peticions per concert que situa l’emissora a nivells similars als de països com Finlàndia, França, Gran Bretanya, Noruega, entre d’altres.

Aquest marc de col·laboració amb la UER també permet a Catalunya Música poder transmetre les millors produccions de música clàssica, jazz i contemporània d’Europa i del món. Durant el 2018 s’han ofert a l’audiència un total de 380 concerts, entre els quals cal destacar les òperes de la Temporada de la Metropolitan Opera de Nova York o dels principals festivals de música i temporades de concerts, com ara els Proms de la BBC.

Al llarg d’aquests anys de col·laboració amb la UER, Catalunya Música també ha presentat els seus candidats als concursos de joves talents, composició, interpretació, i música coral. Els criteris de selecció dels concerts que selecciona, enregistra i transmet Catalunya Música es fan en base a 4 eixos: qualitat i excel·lència, territorialitat, recuperació de patrimoni, descoberta de nou talent i nova creació.


De tots els concerts obtinguts, ja sigui per la via de la producció pròpia, la contractació externa o l’intercanvi, 76 (un 41%, 12 punts percentuals més que l’any anterior) han tingut difusió internacional, a través de la xarxa d’intercanvi de la UER. Els concerts difosos a la UER s’han repartit de la següent manera, en les diferents sèries que aquesta xarxa d’intercanvi internacional oferta als seus associats:

 • Euroradio Premium Concerts: 3 concerts
 • Euroradio Operas: 1 concert
 • Holy Week Music Day: 1 concert
 • Euroradio Summer Festivals: 6 concerts
 • Intercanvi regular: 64 concerts

Temporada d’Euroradio:
Euroradio Premium Concerts. Una de les ofertes que té més prestigi i per tant, més difusió, (però també més competència), dins la Temporada Euroradio de la UER, és la que engloba els anomenats Premium Concerts. Els Premium Concerts els formen una selecció dels millors de concerts que pot oferir cada país. La majoria d’aquests concerts s’emeten en directe. Però també es poden oferir en diferit. Dels 8 concerts proposats per Catalunya Música per formar part d’aquesta oferta, la UER en va seleccionar 3 per emetre durant la temporada 2018-19, però ja dins l’any 2019: 06.03.2019 Temporada de Música Antiga de l'Auditori 2018-19.

Barcelona Obertura Spring Festival. Obres: Requiems de Victoria & Vivancos .Intèrprets: Milos Milivojevic, Anja Petersen, Stéphanie Petitlaurent; RIAS Kammerchor de Berlin. Justin Doyle, direcció.

Emissions internacionals sol·licitades: transmissió cancel·lada a petició del cor. 16.04.2019 El so original. Temporada de Música Antiga de l'Auditori 2018-19. Passió segons Sant Mateu, de Bach. Intèrprets: Cor Amics de la Unió; Josep Vila, director; La Capella Reial de Catalunya; Le Concert des Nations; Jordi Savall, director. Emissions internacionals sol·licitades: 7. 07.06.2019 El So original. Temporada de Música Antiga de l'Auditori 2018-19 Obres: Beethoven: Simfonies 1, 2 i 4. de Jordi Savall. Intèrprets: Le Concert des Nations; Jordi Savall, director.

Emissions internacionals sol·licitades: 8 Euroradio Operas. La proposta de Catalunya Música seleccionada per formar part de la Temporada d’òpera d’Euroradio va ser Der Demon (Anton Rubinstein) que es representava el 26.04 en el marc de la Temporada 2017-18 del Liceu, amb la interpretació de Antoni Tomas, Roman Ialcic, Larisa Kostyuk, Igor Morozov, Yuriy Mynenko, Yuriy Mynenko, Alexander Tsymbalyuk; Cor i Orquestra Simfònica del Gran teatre del Liceu sota la direcció de Mikhail Tatarnikov. Emissions internacionals sol·licitades: 16

Holy Week Music Day: Al llarg de l’any la UER organitza algunes jornades monogràfiques de concerts. El ‘Dia de la Música de Setmana Santa’ és una de les que té més popularitat i acceptació entre els membres de la UER. Es tracta d’una jornada de ràdio dedicada a la música religiosa, específicament l’escrita per a Setmana Santa, que se celebra cada any el diumenge de Rams i que està elaborada a partir de concerts de música sacra aportats per les emissores membres de la UER i coordinada des de la BBC. Catalunya Música hi va participar amb el concert:

22.03.2018 Marc: Temporada de Música Antiga de l'Auditori 2017-18. Obres: "Passió segons Sant Marc", BWV 247 de Johann Sebastian Bac. Intèrprets: Marta Mathéu, Raffaele Pé, David Szigetvári, Reinoud Van Mechten; Veus-Cor infantil Amics de la Unió; La Capella Reial de Catalunya; Le Concert des Nations; Jordi Savall, director. Emissions internacionals sol·licitades: 7. Euroradio Summer Festivals. 6 concerts provinents de propostes ben diferents d’arreu del país (Barcelona, el Vendrell, Amposta, Poblet i Vilabertran) van ser seleccionades pel comitè d’experts de la UER per formar part de la temporada de festivals d’estiu de la UER.Aquest és el llistat:

12.06.2018 Concert de la Diada Pau Casals 2018. Intèrprets: Sol Gabetta, violoncel i Bertrand Chamayou, piano Emissions internacionals sol·licitades: 17

17.07.2018 38è Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell. Intèrprets: Gli Incogniti. Direcció Amandine Beyer. Emissions internacionals sol·licitades: 15

18.07.2018 38è Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell. Intèrprets: Steven Isserlis, violoncel; Tom Poster, piano. Emissions internacionals sol·licitades: 12.

03.08.2018 Delta Chamber Music Festival - 3er Festival Internacional de Música de Cambra. Intèrprets: Confluentes Ensemble. Confluentes Ensemble. Young talent. DCMF. Antoni Alburquerque, direcció. Lloc: Vestíbul del Museu de les Terres de
l’Ebre d’Amposta. Emissions internacionals sol·licitades: 3.

10.08.2018 6è Festival de Música Antiga de Poblet. Intèrprets: Orpheus XXI. Jordi Savall, direcció. Varies obres que mostren la transversalitat de la música en les cultures. Emissions internacionals sol·licitades: 11.

26.08.2018 26a Schubertíada a Vilabertran 2018. Intèrprets: Anna Lucia Richter, soprano. Gerold Huber, piano.
Emissions internacionals sol·licitades: 6. Intercanvi regular: 66 concerts. Al marge de la temporada d’Euroradio, hi ha un intercanvi de concerts regular entre els membres de la UER que mou anualment més de 3.000 concerts. De totes les aportacions fetes per Catalunya Música a la xarxa de la UER durant el 2018, aquests han estat els que han despertat més interès:

12.06.2018 Concert de la Diada Pau Casals 2018. Intèrprets: Sol Gabetta, violoncel i Bertrand Chamayou, piano. Emissions internacionals sol·licitades: 17

26.04.2018 Marc: Temporada Liceu 2017-18. Obra: Der Demon (Anton Rubinstein). Intèrprets: Antoni Comas, Roman Ialcic, Larisa Kostyuk, Igor Morozov, Yuriy Mynenko, Yuriy Mynenko, Alexander Tsymbalyuk; Cor i Orquestra Simfònica del Gran teatre del Liceu. Mikhail Tatarnikov, direcció. Emissions internacionals sol·licitades: 16.

17.07.2018 Marc: 38è Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell. Intèrprets: Gli Incogniti. Direcció Amandine Beyer. Lloc: Auditori Pau Casals del Vendrell. Emissions internacionals sol·licitades: 15.

04.06.2017 Marc: Temporada Liceu 2016-17 Intèrprets: Joyce DiDonato. Il Pomo d'Oro. Maxim Emelyanichev. Emissions internacionals sol·licitades: 14.

18.07.2018 Marc: 38è Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell. Intèrprets: Steven Isserlis, violoncel; Tom Poster, piano. Emissions internacionals sol·licitades: 12

10.08.2018 Marc: 6è Festival de Música Antiga de Poblet. Intèrprets: Orpheus XXI. Jordi Savall, direcció. Varies obres que mostren la transversalitat de la música en les cultures. Emissions internacionals sol·licitades: 11

Notturno. El Notturno és un servei de pagament que ofereix la UER des de l’any 1994, que gestiona la BBC i que ha viscut una important revifalla els últims anys. Consisteix en el subministrament de seleccions de música clàssica, amb espais en blanc per inserir comentaris, destinades a cobrir la franja de nit de les emissores que ho sol·liciten. Aquest servei es nodreix d’extractes dels concerts enviats per les emissores associades. La selecció és molt exigent. Es fa amb criteris d’interès i qualitat, tant tècnica com artística. El concert que és seleccionat per formar-hi part té un extra de  difusió ja que les emissions que es fan dins del Notturno (un màxim de 3) se sumen a les 3 emissions anuals possibles en horari diürn. Dels concerts enviats per Catalunya Música, 24 han estat seleccionats per formar part del Notturno cosa que ha suposat, en conjunt, 175 audicions.

Catalunya Música als concursos i activitats de la UER. El mes de novembre del 2018 Catalunya Música va fer un enregistrament d’estudi al Cor de noies de l’Orfeó Català per tal de presentar-lo com a candidat al concurs de cant coral amateur Let the peoples sing. El cor ha superat les semifinals i serà present a la Final que tindrà lloc al Palau de la Música de Barcelona el dia 13 d’octubre del 2019.

En tant que organitzadors de l’edició del 2019 d’aquest concurs, Catalunya Música ha de formar part del jurat. Amb aquesta finalitat una persona del nostre equip, Raimon Colomer, es va desplaçar a Lausane els dies 10 i 11 de desembre per prendre part, com a integrant del jurat, de les semifinals del concurs. Les semifinals es van fer a la seu de Ràdio Suïssa.

Transmissions en directe

L’aposta per la música en viu segueix sent un dels pilars més importants de Catalunya Música i un dels eixos estratègics de l’emissora que la consolida com l’oferta radiofònica líder en aquest àmbit a Catalunya.

Durant el 2018 i per 14è any consecutiu Catalunya Música ha ofert, en directe, la major part dels concerts de la Temporada de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC). A més, com ja és habitual, també s’han ofert, en directe, totes les representacions de la Temporada d’Òpera del Gran Teatre del Liceu, entre d’altres propostes destacades. Així mateix ha mantingut i incrementat lleugerament les transmissions ofertes provinents de la xarxa d’intercanvi amb altres emissores de la Unió Europea de Radiodifusió.

A continuació es desglossen, s’analitzen i detallen per temàtica i procedència totes les transmissions que s’han fet a Catalunya Música durant el 2018.

Transmissions d’òpera. Pel què fa a les transmissions operístiques, entre els mesos de gener i maig, s’han ofert 9 òperes de la Temporada de l’Òpera Metropolitana de Nova York 2017-2018 i 2 òperes més corresponents a la temporada 2018-2019. Amb un còmput global de 11 òperes retransmeses des de Nova York durant el 2018. Les transmissions del Met i les del Gran Teatre del Liceu són les dues temporades operístiques estables amb més presència a Catalunya Música.

El setembre del 2018 Catalunya Música va estrenar el programa "Directe a l'òpera", amb Aleix Palau i Ignasi Pinyol, que emet cada setmana l'audició íntegra d'una òpera en directe, en diferit o bé procedent d'un enregistrament discogràfic de referència. La irrupció d’aquest nou programa a la graella de Catalunya es va fer coincidir amb les emissions de les transmissions de la temporada del MET de Nova York i de la temporada d’òpera d’Euroradio, que es fa habitualment els dissabtes a la tarda. Així mateix, es va intentar, en la mesura del possible, fer coincidir igualment en aquesta mateixa franja d’emissió les transmissions de les òperes de la temporada del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, configurant així una franja d’òpera en directe que situa al mateix nivell les produccions internacionals i les de casa nostra, amb la clara voluntat de reforçar el segell de Catalunya Música com a principal difusor operístic del país.

La xifra global de transmissions operístiques que Catalunya Música ha ofert durant el 2018 ha estat de 25 òperes en directe, provinents de les temporades estables dels principals teatres d’òpera nacionals i internacionals i dels festivals d’estiu més prestigiosos.

Si fem l’anàlisi de les òperes ofertes en directe segons la seva procedència, durant el 2018 s’han ofert un total de 10 òperes produïdes a Catalunya i un total de 15 produccions internacionals, 5 més que el 2017, que fa un increment del 50% respecte l’any anterior.

Des de Catalunya
Temporada Liceu 2017-2018
10/01/2018 Donizetti: “Poliuto”
24/01/2018 Donizetti: “L’elisir d’amore”
19/02/2018 Gounod: “Romeo et Juliette”
27/03/2018 Giordano: “Andrea Chénier”
08/04/2018 Verdi: “Attila”
26/04/2018 Rubinstein: “Demon”
Temporada Liceu 2018-2019
11/10/2018 Bellini: “I puritani”
20/10/2018 Bernstein: “Candide”
20/11/2018 Janácek: “Kàtia Kabànova”
Temporada Amics de l’Òpera de Sabadell 2017-2018
09/03/2018 Verdi: “Don Carlo”
Des de la resta del món
Temporada del MET de Nova York 2017-2018
20/01/2018 Massenet: “Thaïs”
17/02/2018 Wagner: “Parsifal”
24/02/2018 Puccini: “La Bohème”
03/03/2018 Puccini: “Madama Butterfly”
10/03/2018 Rossini: “Semiramide”
31/03/2018 Mozart: “Cosí fan tutte”
07/04/2018 Donizetti: “Lucia di Lammermoor”
14/04/2018 Verdi: “Luisa Miller”
05/05/2018 Gounod: “Romeo et Juliette”
Temporada del MET de Nova York 2018-2019
15/12/2018 Verdi: “La Traviata”
22/12/2018 Verdi: “La fanciulla del West” (**diferit)
Temporada de la Staatsoper de Viena 2017-2018
13/01/2018 Donizetti: “La fille du regiment”
12/05/2018 Saint-Saëns: “Samson et Dalila”

Temporada de l’Òpera de Göteborg 2017-2018
21/04/2018 Mussorgsky: “Boris Godunov”
Festival de Salzburg 2018
27/07/2018 Mozart: “Die Zauberflöte” (La flauta màgica)

Altres transmissions, Deixant a banda les transmissions operístiques, durant el 2018 Catalunya Música ha ofert un total de 28 transmissions en directE, gràcies als acords d’intercanvi amb la Unió Europea de Radiodifusió (Pinkoffers, Euroradio Premium Concerts i Euroradio Summer Festivals). S’han ofert 2 transmissions més que el 2017, el que suposa un increment del 7,7% respecte l’any anterior. Les transmissions realitzades s’han fet des de les següents ciutats:
8 des de Londres (Anglaterra)
4 des de Munic (Alemanya)
3 des de Berlín (Alemanya)
3 des d’Hamburg (Alemanya)
3 des de Praga (Txèquia)
2 des d’Estocolm (Suècia)
2 des de Hannover (Alemanya)
1 des de Leipzig (Alemanya)
1 des de Copenhagen (Dinamarca)
1 des d’Utrecht (Països Baixos)
Per països de procedència la distribució és la següent:
Alemanya (13 transmissions)
Anglaterra (8 transmissions)
Txèquia (3 transmissions)
Suècia (2 transmissions)
Dinamarca
Països Baixos
Pel què fa a les transmissions de producció pròpia realitzades a Catalunya, s’han fet un total de 26 transmissions en directe, 28 transmissions menys que el 2017, el que suposa un descens del 51,8% respecte l’any anterior.

Les transmissions realitzades s’han fet des dels següents auditoris i sales de concerts de Catalunya:
18 des de L’Auditori de Barcelona
2 des del Palau de la Música Catalana de Barcelona
1 des del Gran Teatre del Liceu de Barcelona
1 des de l’Auditori Pau Casals de El Vendrell
1 des del Monestir de Poblet
1 des del Teatre de Tarragona
1 Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta
1 des del Centre Cívic d’Alcanar

En total, durant el 2018 s’han fet 54 transmissions en directe. Si a aquesta xifra hi sumem totes les transmissions d’òpera realitzades durant el 2018 obtenim un resultat total definitiu de 79 transmissions en directe. Això fa una mitjana mensual de 6,6 transmissions.

Si fem l’anàlisi per tipologies i gèneres, un 31’6% corresponen a transmissions operístiques, de les quals un 40% són de produccions produïdes a Catalunya i un 60% d’òperes de producció estrictament internacional. Pel què fa a les transmissions no operístiques, aquestes representen un 68,3% respecte el total, de les quals un 48,1% corresponen a concerts produïts i realitzats a Catalunya i un 51,8% concerts provinents de la xarxa d’intercanvi de la UER.

Programació especial

“El millor dels temps”. Anna Ponces i Francesc Hernàndez, els diumenges, a les 18.00, realitzen i presenten "El millor dels temps", el programa dedicat al teatre musical de Catalunya Música. Una manera viva, actual, intel·ligent i divertida de descobrir els musicals i tot el que envolta la dramatúrgia, la coreografia, la interpretació teatral i la seva fusió amb la música. El 13 de novembre del 2018, el programa “El millor dels temps” es va endinsar entre les bambolines de l'Institut del Teatre per descobrir com es formen els actors i actrius de teatre musical. En aquest centre s’hi va fer un programa especial amb actuacions en directe que va comptar amb la presència de professionals dels musicals que estaven triomfant durant la tardor del 2018 a Barcelona.

Des de l'Institut de Teatre de Barcelona, van parlar docents, professionals que han passat per aquesta escola i estudiants en curs sobre la necessitat de l'ensenyament reglat, sobre les dificultats d'entrar al món professional, sobre esperances i somnis acomplerts. Durant el programa s’hi van fer diferents actuacions en viu d’estudiants de l’Institut i de professionals en actiu del panorama del teatre musical català. Aquest programa estava obert al públic i als oients i hi van assistir un total de 62 persones. L’Emissió en diferit del programa es va fer el diumenge 18 de novembre del 2018, a la seva hora habitual.


Acció Maria Canals – “Tu hi toques?”

Després de l'èxit de les edicions anteriors, i per cinquè any consecutiu, Catalunya Música es va afegir a la iniciativa del Concurs Internacional Maria Canals consistent en posar pianos a diversos espais públics de Barcelona. Aquesta acció formava part d’un acord entre el concurs Maria Canals i la CCMA, i s’emmarcava dins de les activitats amb què el concurs vol trencar les barreres socials, culturals i mentals que hi ha entre la majoria de la població en relació amb la música en general i el piano en particular. Dijous 6 de març, des de les 8 del matí fins a les 8 del vespre, hi va haver un piano de cua davant de la porta principal de Catalunya Ràdio, a disposició de tothom que el volgués tocar.

Catalunya Ràdio i iCat.cat també es van sumar a aquesta acció, convertida ja en un dia festiu per tota la ràdio. Durant tot aquell dia, Catalunya Música va convidar pianistes (estudiants, professors i professionals) provinents dels principals centres d’ensenyament musical de Barcelona:

 • Conservatori Superior del Liceu: Daniel Ferruz, Prof. Michael Davidov, Cèlia Margalef, Misaki i Asami Pascual i Blai Mañer.
 • Escola Superior de Música de Catalunya: Emma Stratton, Adrian Ferrer, Francisco Martí i Marc Laliga.
 • IE Oriol Martorell: Ramon Serra, Miquel Muñoz, Emma Ortega, (violí), Anna Ripoll (violoncel) i Guida Miró, piano.
 • Conservatori del Bruc: Martín Soto i Maria Solé, Dani Zoppetti, Ester Vela, Emma Fernández i Marina Vilches.
 • Taller de músics: Héctor Colom, Albert Pla de Llorenç i Adam Ainouz.

Altres emissores i programes de la casa es van apuntar a la festa del piano:

 • iCat: Judith Nedderman i la seva germana Meritxell
 • El Matí de Catalunta Ràdio: Miquel Tejada
 • APM: Núria Casas
 • POP UP: Gerard Plà i Oriol López Calle; Amaia i Alfred d'OT
 • Catalunya Migdia: Àlex Torío
 • Estat de Gràcia: Xavi Lloses, Quico Pi de la Serra, Francesc Borrull i Amadeu Casas

Dia Mundial de la Ràdio 2018

13.02.18. Rememorem els orígens de la història de la ràdio amb Rosa Franquet, catedràtica de comunicació audiovisual a la Universitat Autònoma de Barcelona, i Enric Frigola. També sentim "La lletra menuda" de Victòria Palma que recorda l'aniversari de La Setmana Gran de la Radiodifusió Catalana. Finalment, la Mònica Pagès ens porta el testimoni d'algunes persones, músics de professió, que van formar part dels orígens de la ràdio a Catalunya.

Premi Catalunya Música

Des de l’any 2012, Catalunya Música atorga un premi entre els guanyadors del concurs per a joves intèrprets ‘El Primer Palau’, que organitza el Palau de la Música Catalana. Per aquesta raó, Catalunya Música forma part del jurat. El premi que dona l’emissora consisteix en la promoció internacional del músic o músics premiats, a través de la xarxa de la UER. Des de l’any passat, a la difusió internacional del premiat, s’hi ha suma la gravació d’una maqueta professional al Palau de la Música, amb un productor de Catalunya Música. El premi Catalunya Música de l’any 2017 el va guanyar la soprano Mercedes Gancedo. L’enregistrament de la maqueta es va fer efectiva els dies 5 i 7 de juliol del 2018 al Petit Palau de Barcelona. El va dur a terme un equip de Catalunya Música format pervGerard Font i Carles Lobo. La postproducció dels àudios va anar a càrrec de Gerard Font.

Els àudios són, a tots els efectes, a disposició dels tres participants del projecte: intèrprets (Mercedes Gancedo i Beatriz Miralles), el Palau de la Música i Catalunya Música (CCMA.)

Aquesta és la relació de les obres que es van enregistrar:

 • Robert Schumann: Sehnsucht
 • Claude Debussy: Beau Soir
 • Piotr Ilitx Txaikovski: Lied der Mignon
 • Hugo Wolf: Mignon
 • Robert Schumann: Sehnsucht
 • Gustav Mahler: Ich bin der Welt abbanden gekommen
 • Robert Schumann: Heiss' mich nicht reden
 • Gabriel Faure: Le Secret
 • Gabriel Fauré: Apres un rêve

Premi Primer Palau. El 2018 Catalunya Música també ha estat present en el premi El Primer Palau.Aquesta edició del premi l’ha guanyat l’organista Joan Seguí. La materialització del premi està prevista pel mes de setembre del 2019.

Audicions íntimes. Durant el 2017, com un element més de la celebració del 30è aniversari de Catalunya
Música, es va pensar en un format nou de programa que permetés el contacte entre els oients de Catalunya Música i els seus professionals a través de l’interès compartit per la música. El programa naixia d’una idea de Xavier Chavarria i va comptar, en la seva primera edició, amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”. El programa consisteix en un concert de música de cambra, amb públic invitat, i un presentador que incentiva la comunicació entre músics i espectadors amb la intenció de trencar la distància que s’estableix entre uns i altres ens el concert de format tradicional. Els concerts el protagonitzen músics experimentats, amb una gran capacitat comunicativa i amb ganes d'establir diàleg amb els assistents i de compartir amb ells l'experiència de la música. Aquesta proposta permet als assistents gaudir de la música d'una forma més intensa i propera.

El programa s’enregistra i s’emet en diferit. La temporada 2017-18 s’ha continuat amb la mateixa dinàmica. La majoria de gravacions s’han fet a l’Aula 1 del CaixaForum de Barcelona. Però també se n’han fet a Tarragona, a Vilafranca del Penedès i a Girona. Els programes es van començar a enregistrar el mes d’octubre del 2017. L’emissió de la nova sèrie es va fer a partir del mes d’abril del 2018, en un nou horari: els dissabtes a les 11.00 h.

Aquests són els noms dels músics i formacions que han passat pel programa i el número d’oients que hi han assistit:

 • Marta Matheu, soprano i Josep Surinyac, piano. Enregistrament: 22.10.2017 CaixaForum de Barcelona. Assistents: 73 persones
 • Trio Pedrell. Enregistrament: 20.11.2017. CaixaForum de Barcelona. Assistents: 57 persones
 • Òscar Alabau, violoncel i Ricard Rovirosa, piano. Enregistrament: 13.12.2017. CaixaForum de Barcelona. Assistents: 71 persones
 • Quartet Dalia. Enregistrament: 19.01.2018. CaixaForum de Barcelona. Assistents: 79 persones
 • Quartet Gerhard. Enregistrament: 10.02.2018. CaixaForum de Tarragona. Assistents: 66 persones
 • Tornaveus. Enregistrament: 25.02.2018. Vinseum. Vilafranca del Penedès. Assistents: 70 persones
 • 180323 Kebyart Ensemble. Enregistrament: 23.03.2018. CaixaForum de Girona. Assistents: 32 persones
 • Marco Mezquida. Enregistrament: 15.04.2018. CaixaForum de Barcelona. Assistents: 70 persones
 • Quartet Caravaggio. Enregistrament: 04.05.2018. CaixaForum de Barcelona. Assistents: 88 persones
 • Tatevik Khachatryan i Alba Ventura. Enregistrament:25.05.2018. CaixaForum de Barcelona. Assistents: 88 persones
 • 180617 Carles Marigó. Enregistrament:17.06.2018. CaixaForum de Barcelona. Assistents: 67 persones
 • 180627 Cor Vivaldi, Enregistrament: 27.06.27. CaixaForum de Barcelona. Assistents: 72 persones

Actuacions en directe i entrevistes
Els programes “Assaig General”, amb Albert Torrens i Xavier Chavarria ha fet actuacions en directe a l’estudii, així com el programa “El millor dels temps”, amb Anna Ponces i Francesc Hernàndez. Al llarg de l’any, als programes “Assaig General” “El millor dels temps”, “El taller del lutier”, “Els homes clàssics”, “Solistes”, “Sons de l’edat mitjana”, Una tarda a l’òpera” i “Quadres d’una exposició” s’hi ha fet i emès nombroses entrevistes en directe a persones de tots els àmbits de la música.

L’univers infantil a la ràdio

Pel que fa a l’univers infantil, en els últims anys Catalunya Ràdio ha volgut obrir el focus cap a un públic poc acostumat al consum radiofònic convencional i apropar la ràdio a un públic més jove. També hi ha la voluntat d’arribar al públic familiar, a partir de tots els temes d’interès que envolten els oients més joves. A l’aposta d’iCat amb el programa de Pau Guillamet, Guillamino, “iCatKids”, s’hi suma –a l’emissora cultural– l’espai més transgressor i jove, “Adolescents iCat”, amb emissió simultània a l’FM i pel canal de YouTube. A l’antena de Catalunya Ràdio i de +CatRàdio hi ha dos continguts relacionats amb l’univers infantil: “L’ofici d’educar” i “Oxitocina”.

“L’ofici d’educar”. “L'ofici d'educar” és un programa que focalitza els seus continguts en les noves maneres d’educar. Els protagonistes són els nens i les nenes, però també ho són els pares i mares i, sobretot, els mestres i tot el que envolta el món educatiu. El programa estrena nou format i també temes nous. Vivim un moment especialment potent i transformador pel que fa a les maneres com s'ha ensenyat i, en això, tots hi fem falta, perquè tal com diuen a l'Àfrica, és tota la tribu que educa. Per això, escoltem pares, mares, educadors, psicòlegs, filòsofs, científics, innovadors i propostes singulars al voltant de la criança i l'educació. El programa manté les seccions "La resposta està en els clàssics"; "Llibres per somiar", amb Jaume Centelles, especialista en literatura infantil i autor de la pàgina "La invitació a la lectura", i la salutació inicial de Rafael Bisquerra, catedràtic d'Orientació Psicopedagògica de la Universitat de Barcelona. A més, el programa estrena dos espais nous:

"Quina és la pregunta?". Cinc experts: Eva Bach Cobacho, pedagoga; Tomàs Navarro, psicòleg; Eva Piquer, escriptora; Carla Pedret, periodista, i Pau Rovira, "coach" integral, ens fan una columna sonora a partir d'un interrogant, i ens donen una resposta útil per a pares, mares, educadors, persones inquietes i curioses de la vida que segueixen creixent amb el pas dels anys.

"Torna-la a posar!". Hi ha cançons que no ens cansaríem mai de tornar a escoltar. Amb el músic i tècnic de “L'ofici d'educar”, Josep Lluís Santiso, acabem cada programa amb una proposta musical per escoltar en família, al cotxe, a casa, al parc, per connectar generacions amb la música, i per escoltar tantes vegades com calgui. La tribu de “L’ofici d’educar” també existeix en format virtual: amb un grup de Telegram per compartir experiències personals i professionals, proposar programes, debatre i fer xarxa. Us convidem a formar-ne part, i a Facebook.

“Oxitocina”. A diferència de “L’ofici d’educar”, l’“Oxitocina” té com a protagonistes els més petits de la casa, les mares i els pares que veuen com es transforma la seva vida amb l’arribada d’un nadó i com són els primer anys de vida i convivència. Tenir un fill és un dels canvis més bèsties que es poden viure a la vida. La majoria de vegades és una cosa buscada, desitjada i que fa una il·lusió immensa. Però quan s'arriba a casa i la criatura comença a bramar, comencen els dubtes, les inseguretats, les pors... I la pregunta: "On és el manual d'instruccions?!" "Oxitocina" és el programa setmanal de +CatRàdio que explica moltes de les coses que ningú va dir a mares i pares abans de convertir-se en mares i pares i que explica el que ningú els va ensenyar en sortir de l'hospital. Sense alliçonar, sense dogmatismes i amb bon humor. Sempre amb bon humor. Eines per a les famílies d'avui dia per fer la vida dels pares una miqueta més fàcil. Visca l'oxitocina!

Solidaritat

L’11a edició del Tió Solidari en un programa especial d’“El suplement”. El diumenge 23 de desembre, “El suplement” va organitzar un especial de Nadal a la Plaça de Catalunya, amb actuacions musicals i la recollida d’ aliments pel Tió Solidari de Catalunya Ràdio. El Tió Solidari de Catalunya Ràdio, destinat a les famílies més necessitades de Catalunya, recull aliments per a nadons en una acció solidària que l’emissora manté amb la fundació del Banc dels Aliments, que treballa des de fa més de 25 anys per ajudar a pal·liar la fam al país.

Continguts amb vinculació al territori

Durant el 2018, Catalunya Ràdio ha mantingut la seva voluntat de ser a prop dels oients, traient els seus programes sempre que ha estat possible per fer-los visibles al territori i per fer la ràdio de proximitat que forma part de l’ADN de la ràdio: com a servei públic, pretén promocionar el coneixement i el respecte a les diferents opcions i manifestacions socials, lingüístiques i culturals presents al territori de Catalunya. L’exemple de l’esforç i la presència a tot el territori és la celebració del Dia Mundial de la Ràdio, que per segon any ha celebrat allà on l’han convidat els oients: des de la Rambla de Barcelona, gairebé sis mesos després dels brutals atemptats a Barcelona i Cambrils, “El matí de Catalunya Ràdio” celebra el dia mundial amb la gent de la Boqueria, amb els botiguers, els clients i la gent de la Rambla. L’“APM?” se’n va anar a l’escola Mare de Déu de la Salut de Sabadell. El “Popap” va marxar fins a Perpinyà, al col·legi Pompeu Fabra Bressola. El “Catalunya migdia” va dinar en un bar de Centelles. L’“Estat de Gràcia” va anar al celler de Nulles, a l’Alt Camp. El “Tot costa” va complir el somni d’un nen de Blanes, i en Jordi, la Sònia i tot l’equip del programa van anar a fer el programa a casa seva. El “Catalunya vespre” es va desplaçar a la Fundació Francesc Pujols de Martorell. I Xavier Solà va visitar un dels oients de “La nit dels ignorants” mentre treballava, al seu obrador de pa.

Consolidat el Dia Mundial de la Ràdio, cal dir que tots els programes tenen posat el seu focus en el territori, amb seccions com les d’“El matí de Catalunya Ràdio” “I visca la terra!” o “En primera persona del plural”.

El programa de cultura popular i tradicional “Mans” explica i s’apropa –i més des del seu nou horari dels diumenges a les 13 h– cada setmana a les localitats on es fan les activitats populars arreu del país i dona a conèixer les festes, colles, entitats, associacions d’arreu del territori en primera persona. Pel que fa a “El matí de Catalunya Ràdio”, com a vaixell insígnia de l’emissora, també es mou pel territori amb l’objectiu de fer arribar els continguts més importants de la ràdio als oients.

L’“Estat de Gràcia” ha continuat l’èxit del concurs d’“El monument favorit de Catalunya”, que el 2018 s’ha consolidat amb una segona edició per continuar buscant l’element del patrimoni històric i artístic més estimat de tot el país. Un repte proposat per les revistes Descobrir i Sàpiens.

Al llarg dels anys “El suplement” ha recorregut el país de punta a punta. I aquesta temporada tampoc és diferent: amb l’espai de cuina que lidera el gastrònom Pep Nogué, trepitgem territori amb producte de temporada, fires i certàmens. Un altre dels programes que ha recorregut el territori per escoltar el màxim nombre de veus ha estat el programa “Solidaris”, que ha fet sortir el programa al carrer, fent-lo des de places, terrats o les vies del tren.

Reconeixements

Catalunya Ràdio guanya el Premi Martí Gasull i Roig. Catalunya Ràdio ha estat guardonada per votació popular per la seva professionalitat, vocació de servei públic i com a eina clau per normalitzar la llengua catalana. Els membres del jurat també destaquen la creació d’un “imaginari radiofònic propi, àmpliament compartit per centenars de milers d’oients diaris” i d’un “llenguatge en català per a les retransmissions del futbol”, així com la contribució a la creació d’un “espai de comunicació català”.

“Els nous altres catalans”, de Catalunya Ràdio, Premi Civisme i Premi Miquel Diumé. La sèrie de reportatges sobre la integració a Catalunya guanya el 36è Premi Civisme de Comunicació Local en la modalitat de Mitjans de Comunicació. Els Premis Civisme reconeixen accions, treballs, innovacions, entitats i persones que tracten el civisme com a instrument essencial per a la inclusió social i la lluita contra la pobresa. El treball d’investigació analitza a fons la integració a Catalunya, que ha rebut un milió de persones en els últims vint anys. El reportatge “Històries d’integració i convivència a Girona”, de la sèrie “Els nous altres catalans”, va rebre el premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio en el marc dels IX Premis Carles Rahola de Comunicació Local. El jurat va valorar la funció de normalització i visualització de situacions personals, l’esforç per abastar tots els àmbits socials, la coherència narrativa i la bona utilització dels recursos radiofònics.

Els programes “30 minuts” i “Solidaris”, Premis de Civisme als Mitjans de Comunicació 2018. El reportatge “Fora de tot: els sensellar” del programa “30 minuts”, de TV3, ha estat guardonat amb el Premi de Civisme als Mitjans de Comunicació en la categoria treball televisiu. El programa “Solidaris” de Catalunya Ràdio ho ha en la categoria de treball radiofònic, que organitza el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Els Premis Civisme reconeixen treballs, obres i actuacions dins de l’àmbit del civisme, entès com un instrument essencial per a la inclusió social, la lluita contra la pobresa i els valors i els principis que fomentin la cultura cívica, amb perspectiva de gènere. La periodista de Catalunya Ràdio, Neus Bonet, finalista als Premis Femtalent 2018, premien les persones i organitzacions que treballen per promocionar la igualtat d’oportunitats i el talent femení.

07.03.18. En la gala dels XX Premis de la Música Catalana, iCat, ha estat guardonada amb el premi Enderrock Estrella a l’esdeveniment musical més destacat del 2017 pel seu retorn a l’FM, després de cinc anys de vida exclusiva a internet. A la mateixa edició, Catalunya Música ha rebut el guardó de reconeixement de la Indústria Musical Catalana pel seu 30 aniversari.

15.03.18. Montse Mir rep la Placa Federació en la categoria de Comunicació, durant la primera Gala del Patinatge Català, organitzada per la Federació de Patinatge. La Federació ha reconegut la periodista esportiva per la seva llarga trajectòria en el seguiment informatiu de les activitats federatives i esportives del patinatge català.

05.04.18. Ràdio Associació atorga a Mònica Terribas el Premi al Millor Professional per la seva trajectòria i capacitat periodística demostrada, amb valentia, rigorositat i professionalitat. En l’apartat a l’Excel·lència, el premi ha estat per la tasca realitzada amb coratge i professionalitat durant el referèndum de l’1 d’octubre per les emissores de ràdio catalanes, entre elles, Catalunya Ràdio. En l’apartat Mencions d’Honor han estat atorgats els 30 anys de “La Nit dels Ignorants” i el locutor-redactor de Catalunya Música, Joan vives, per la seva trajectòria com a divulgador musical des dels inicis de l’emissora.

26.04.18. Es lliuren els Premis Civisme de Comunicació 2017 a la sèrie de reportatges sobre la integració a Catalunya “Els nous altres catalans” del programa “Catalunya Migdia”. Els premis Civisme lliurats pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, reconeix accions, treballs, innovacions, entitats i persones que tracten el civisme com a instrument essencial per a la inclusió social i la lluita contra la pobresa.

21.09.18. El periodista Ernest Macià rep el premi Periodisme Esportiu de ràdio del Bàsquet Català. La Fundació del Basquet Català li ha atorgat el Premi de Periodisme Esportiu 2018, en la categoria de ràdio.

27.09.18. El programa Popap, amb Mariola Dinarès, és guardonat amb el Premi Graus TIC 2018 a la Comunicació i a la Divulgació, en el marc de la 17a. Diada TICl “Inspirant la revolució digital: la humanització de la tecnologia”, i que organitza ONES Associació d’Enginyeria Tècnica de Telecomunicació de Catalunya – Graus TIC.

07.11.19. L’Efecte papallona” de Catalunya informació rep el Premi Periodístic ATLL de l’aigua 2018. Aquest premi té per objectiu promoure i reconèixer la tasca dels periodistes premiant treballs periodístics publicats en els mitjans de comunicació.

20.11.18. El programa Solidaris, amb Albert Segura, rep el Premi Civisme als Mitjans de Comunicació 2018, en la categoria de treball radiofònic, aquest premi els organitza el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

7.11.18. Els programes "30 minuts", de TV3, i "Solidaris", de Catalunya Ràdio, han estat guardonats amb els Premis de Civisme als Mitjans de Comunicació 2018 organitzats pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

8.11.19. El programes “Delicatessen” d’iCat amb Albert Puig ha estat distingit amb el Premi ARC 2018, al millor mitjà de comunicació o programa musical. Els Premis ARC estan organitzats per l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya amb l’objectiu de premiar tant els grups de música i les seves gires com les programacions musicals que s’han dut a terme al llarg de l’any. Aquests premis estan declarats com a premis nacionals de la música a Catalunya.

12.12.18. Xantal Llavina, realitzadora del programa “Revolució 4.0” ha estat guardonada amb el Premi Dona TIC divulgadora 2018, organitzats pel Departament de Polítiques Digitals i l’associació Tertúlia Digital, els guardons volen esperonar les nenes i dones joves a estudiar enginyeries i assumir posicions de lideratge en el sector.

 

(Extret de la Memòria anual d’activitats de la CCMA del 2018.)

Articles relacionats

Presentació de la temporada 2016-17 en un vaixell al port de Barcelona. 26 d'agost de 2016

Catalunya Ràdio 2016

Canvi profund en l’oferta de continguts de Catalunya Ràdio amb l’arribada de la nova direcció, sense renunciar al compromís amb el servei públic i la incidència social

Retorn d'iCat a l'FM

Catalunya Ràdio 2017

Catalunya Ràdio estrena la proposta digital innovadora de +CatRàdio i tanca el 2017 amb dos rècords d’audiència: 635.000 oients diaris de mitjana i la millor onada de la història

Catalunya Ràdio 2019

Catalunya Ràdio 2019

El creixement digital ha estat espectacular gràcies a apostes de continguts com Adolescents iCat, que fa el salt a programa diari d’iCat a Catalunya Ràdio, i amb una estratègia a YouTube i xarxes socials per captar nova audiència i rejovenir-la

Catalunya Ràdio 2020

Catalunya Ràdio 2020

El lideratge de Catalunya Ràdio entre els usuaris joves a internet, on la ràdio pública és la primera entre aquest públic, i el creixement de consum digital experimentat els últims anys han merescut un impuls nou a l’aplicació per a mòbils i tauletes

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí