Catalunya Ràdio 2017

Catalunya Ràdio estrena la proposta digital innovadora de +CatRàdio i tanca el 2017 amb dos rècords d’audiència: 635.000 oients diaris de mitjana i la millor onada de la història

Catalunya Ràdio 2017
Retorn d'iCat a l'FM

El 2017 ha estat un any extraordinàriament convuls pel que fa a l’actualitat del nostre país, i Catalunya Ràdio, amb uns serveis informatius àgils, rigorosos i amb capacitat de reacció, i uns programes versàtils i responsables, ha estat en primera línia per donar cobertura a alguns dels moments més importants de la història recent de Catalunya.

Mònica Terribas i el seu “El matí de Catalunya Ràdio” han estat el punt de referència per als oients catalans. A més, l’excepcionalitat del que va viure Catalunya durant el 2017 va exigir més que mai que la professionalitat i rigor de tot el conjunt de la ràdio es posessin a disposició dels oients i que la ràdio pública es convertís en el punt de trobada informativa per explicar coses tan doloroses i transcendents com els atemptats de l’agost a Barcelona i Cambrils o el referèndum de l’1 d’octubre. Uns desplegaments en forma de programes especials que van esprémer al màxim les qualitats d’una ràdio pública sempre al servei dels seus oients. Lluny d’aquesta excepcionalitat, l’oferta de continguts de Catalunya Ràdio s’ha consolidat durant el 2017. Les noves propostes presentades la temporada anterior han rebut el suport dels oients i han millorat tant la seva acceptació com els resultats d’audiència.

El 2017 ha representat també l’any de la reforma i renovació del cor operatiu de Catalunya Ràdio, l’Estudi 1. El nou estudi es va dissenyar i construir pensant en les necessitats de la ràdio del futur, més dinàmica i visual gràcies a les noves tecnologies. L’emissió en streaming de vídeo ja és una pràctica habitual en els continguts de Catalunya Ràdio, i aquest nou estudi ja està pensat i dissenyat per cobrir totes les necessitats tècniques, d’il·luminació i realització multicàmera que demana aquesta evolució. A més, s’han millorat les condicions sonores i tècniques.

Una altra de les innovacions del 2017 ha estat l’estrena d’un nou model de celebració del Dia Mundial de la Ràdio, una iniciativa de la Unesco que, a partir del 2017, es converteix en una festa de la ràdio que uneix i acosta la ràdio pública als seus oients. Amb el lema “Venim amb tu”, Catalunya Ràdio rep les invitacions dels oients per fer tots els programes de la seva graella a casa de qui els convida. Aquesta iniciativa ha tingut una gran acceptació entre l’audiència i ha resultat ser tot un èxit, tant per la quantitat de propostes rebudes com pel resultat d’antena aconseguit, l’expressió màxima de la vocació de proximitat de la ràdio pública catalana. Aquest 2017 s’ha estrenat també una nova i innovadora proposta: +CatRàdio. Una proposta de continguts oferta a través del web de Catalunya Ràdio que amplia l’existent en el dial FM convencional. Amb aquesta iniciativa, Catalunya Ràdio ha pogut fer néixer i créixer nous projectes radiofònics des d’una plataforma digital amb l’objectiu de trobar i cultivar nou talent o de donar sortida a propostes prou agosarades i innovadores. Aquesta iniciativa ha permès, per exemple, que continguts com “Revolució 4.0”, nascuts a +CatRàdio, poguessin fer el pas a la graella FM de Catalunya Ràdio. Una mostra de l’operativitat i encert d’aquest nova plataforma de continguts.

En l’àmbit de les noves tecnologies, el 2017 també ha estat l’any del creixement i consolidació del consum digital. L’estrena de la nova pàgina web i la renovació total i espectacular de les aplicacions per a dispositius mòbils han llençat el consum digital de Catalunya Ràdio a rècords històrics.

També han estat històriques les xifres de consum de Catalunya Ràdio registrades en la tercera onada de l’Estudi General de Mitjans. Amb 698.000 oients, Catalunya Ràdio firmava la xifra més alta registrada en tota la seva història.

Una altra fita destacada del 2017 ha estat l’esperada i necessària tornada d’iCat a l’FM. Després d’uns anys vivint exclusivament en l’entorn digital, l’emissora tornava a l’antena amb una obertura estilística en l’àmbit musical i amb una clara vocació cultural, amb programes temàtics per donar cobertura a un ampli espectre cultural del nostre país. Programes sobre literatura, cinema, arts escèniques, sèries o la innovadora proposta iCatKids, on s’obre la ràdio i la cultura al públic infantil i als pares d’aquests nous consumidors de ràdio.

Així, doncs, el 2017 ha estat un any intens tant per al país com per a la seva ràdio pública, que continua compromesa amb la qualitat, el rigor, la innovació, la proximitat i la cultura. “Estem a punt” ha estat el lema d’aquesta temporada, a punt per respondre les necessitats de l’actualitat i la informació, a punt per entretenir amb la mateixa intensitat que informem, a punt per fer front als reptes que plantegen les noves fórmules de consum de continguts, a punt per innovar, a punt per divulgar la cultura i, en definitiva, a punt per donar resposta a la confiança dels oients.

Audiències de ràdio

Catalunya Ràdio tanca el 2017 amb dos rècords històrics: l’emissora ha tancat l’any amb les millors xifres des que es va crear amb una mitjana anual de 635.000 oients diaris, segons l’EGM; però a més, l’última onada de l’any ha estat la millor de la història amb gairebé 700.000 oients diaris (698.000). Catalunya Ràdio ha tancat l’any amb el lideratge del cap de setmana del programa “El suplement”, amb Ricard Ustrell, i el creixement del programa “El matí de Catalunya Ràdio”, amb Mònica Terribas. Mai fins ara Catalunya Ràdio havia aconseguit arribar a tanta audiència.

A aquests 698.000 oients s’hi ha d’afegir un rècord també històric de l’emissora a internet que, segons les dades de comScore, ha triplicat l’audiència respecte de l’any anterior i que al mes d’octubre va arribar a ser líder al conjunt de l’Estat amb 2.870.000 usuaris únics a la xarxa (web i aplicació mòbil), la millor xifra de l’any del sector radiofònic.

De la seva banda, Catalunya Informació, l’emissora informativa del grup que ha celebrat el seu 25è aniversari, i Catalunya Música, l’emissora de música clàssica que ha culminat la celebració del 30è, també han aconseguit creixements d’audiència a l’EGM durant el 2017, que ha estat l’any de l’esperadíssim retorn d’iCat, el canal de música i cultura, a l’FM.

Juntament amb l’interès informatiu d’un final d’any molt intens, als magnífics resultats a nivell digital hi han contribuït la posada en marxa del nou web i de l’aplicació mòbil, l’aposta clara per la digitalització dels continguts radiofònics, la integració digital de la redacció i l’impuls a les xarxes socials. I la feina no s’atura, perquè aquest desembre s’ha posat en marxa també la descàrrega d’àudios, un servei llargament reclamat pels usuaris.

Referència informativa

Finalment, les dades que aporta el Centre d’Estudis d’Opinió amb els seus baròmetres indiquen que els mitjans de la CCMA són els preferits més majoritàriament pels ciutadans de Catalunya per informar-se. Durant el 2017, entre el 43,2 i el 50,9% dels catalans han triat TV3 i el 3/24 per veure habitualment els informatius televisius; pel que fa als radiofònics, entre el 26,7% i el 33,6% dels ciutadans ha triat habitualment els de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació.

Els informatius a Catalunya Ràdio

Els Serveis Informatius del Grup d’Emissores Catalunya Ràdio continuen mantenint el compromís amb l’exercici del periodisme, en llibertat, amb transparència, en compliment del codi deontològic de la professió i del llibre d’estil de la CCMA i, sobretot, de servei públic. La redacció dels Serveis Informatius genera continguts per als programes informatius de Catalunya Ràdio, per al canal de 24 h Catalunya Informació, per als programes de Catalunya Ràdio, i des del 2014 per al portal www.catradio.cat i el portal de notícies de la CCMA, el 324.cat.

La reestructuració laboral que s’ha hagut d’assumir des del 2013 ha comportat una disminució dels efectius i, durant el 2017, s’ha hagut de fer una reestructuració dels programes informatius fets des de les delegacions de Catalunya Ràdio a Girona, Tarragona, Lleida i la Vall d’Aran per adaptar-los a la capacitat productiva del departament.

Tot i les difícils circumstàncies dels darrers cinc anys, la direcció dels Serveis Informatius de Catalunya Ràdio va impulsar ja el 2016 i ha culminat aquest 2017 la redacció digital, en considerar de vital importància per al futur informar també a través dels nostres canals de notícies digitals i xarxes socials, a banda de les nostres antenes tradicionals.

Els Serveis Informatius de Catalunya Ràdio han mantingut la seva estructura de corresponsals al territori català organitzats en centres territorials que depenen de les delegacions, com és el cas dels centres territorials del Pirineu (Seu d’Urgell) i la Vall d’Aran (Vielha), tots dos dependents de la Delegació de Catalunya Ràdio a Lleida.

A més a més, s’han mantingut les corresponsalies comarcals a la Catalunya Central (Osona), i les de l’àrea de gran densitat de població del país, és a dir al voltant de Barcelona, on continua havent-hi corresponsals al Barcelonès i el Baix Llobregat, el Penedès i el Garraf, el Maresme i el Vallès, així com als altres territoris de parla catalana com són les Illes Balears i el País Valencià.

Pel que fa al desplegament internacional, seguint el procés de confluència entre els Serveis Informatius de Catalunya Ràdio i TV3 fixat per la CCMA, s’han mantingut les mateixes corresponsalies conjuntes ràdio-televisió: París, Berlín, Londres, Moscou, Buenos Aires, Pequín i Beirut. També s’han mantingut les corresponsalies exclusives de la ràdio a Washington, Brussel·les i Roma.

Durant el 2017 s’han mantingut els informatius de Catalunya Ràdio. Els dos grans informatius són de dues hores, una primera d’informació, i la segona dedicada a l’anàlisi i la tertúlia.

“Catalunya migdia” de 14 a 16 h. L’editor del “Catalunya migdia” és Òscar Fernández, que dedica quaranta minuts a la informació general i vint als esports. El “Catalunya migdia” ofereix el primer repàs complet de l’actualitat del matí, amb connexions en directe i entrevistes, i manté la desconnexió territorial de cinc minuts. A les 15 h s’incorpora a l’antena, acompanyant Òscar Fernández, Empar Moliner i tots dos condueixen l’anàlisi i tertúlia fins a les 16 h.

“Catalunya al dia” de 16 a 17 h. En aquest 2017 cal destacar la important transformació del programa dedicat a la informació territorial. Els Serveis Informatius de Catalunya Ràdio sempre han apostat fort per la connexió el territori de tot el país i és per això que amb l’inici, al setembre, de la nova temporada s’ha donat un nou impuls al “Catalunya al dia”. El programa, que ara dirigeix i presenta Glòria Marín, s’ha transformat en un programa per a tot Catalunya de 16 a 17 h, on tots els periodistes que treballen la informació local i territorial tenen el seu espai diari, ja sigui en connexió de les delegacions de Tarragona, Lleida i Girona, des dels centres territorials del Pirineu i la Vall d’Aran o amb els corresponsals a Osona, el Baix Llobregat, el Penedès i el Garraf o el Maresme i el Vallès. El “Catalunya al dia” connecta el territori.

“Catalunya vespre” de 21 a 23 h. El “Catalunya vespre” també ha mantingut el seu horari. En aquesta temporada, Kílian Sebrià s’ha fet càrrec de les dues hores de programa, i ha comandat la primera hora d’informació, i la segona, a partir de les 22 h, dedicada a la tertúlia.

“L’informatiu d’El suplement” i “Catalunya migdia” (cap de setmana). Neus Bonet edita i presenta aquests dos informatius a les 7 del matí i a les 14 h respectivament. L’informatiu de primera hora del matí, dins del programa “El suplement”, és de 30 minuts i el “Catalunya migdia”, edició cap de setmana, ofereix a les 14 h i en 30 minuts una exposició del més destacat del matí.

Cobertures informatives especials

Procés polític i electoral. El 2017 ha estat una vegada més un any intens informativament. Això ha requerit alguns desplegaments i programes especials, sobretot per donar cobertura a la gran activitat política i social que ha girat al voltant del procés independentista. Es va començar fent cobertures especials ja durant el mes de març, quan es va fer pública la sentència del 9N amb què el TSJC va inhabilitar Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. Això va requerir d’un desplegament especial a les portes del TSJC, on es concentraven milers de persones per donar suport als acusats.

El 9 de juny, el president Carles Puigdemont va anunciar la data i la pregunta del referèndum. Des d’aquí i fins al mes d’octubre la intensitat informativa va obligar a fer cobertures especials al juliol, amb la crisi de govern quan van plegar les conselleres Munté i Ruiz i el conseller Jané i es va nomenar Turull, Forn i Ponsatí.

Al setembre es van haver d’invertir molts esforços al Parlament de Catalunya, on es van debatre i votar les lleis que donaven cobertura al referèndum, sessions llarguíssimes amb programes especials fets directament des del Parlament.

Com cada any, però aquest especialment, també es va fer un amplíssim desplegament per la Diada Nacional, l’11 de setembre. I pocs dies després es van començar cobertures llargues en diverses seus judicials arran dels escorcolls a diversos organismes públics, empreses i cases particulars de gent suposadament relacionada amb la preparació del referèndum de l’1 d’octubre.

El 20 i 21 i setembre, les massives concentracions als carrers, sobretot de Barcelona, a les portes de la Conselleria d’Economia van acabar ocupant tot el centre de la ciutat, inclosa la Via Laietana, on la gent protestava davant de la comissaria de policia. Es van fer programes especials non-stop i la redacció de Catalunya Ràdio era en diversos punts exteriors de la ciutat de Barcelona per poder explicar en directe què passava però també en altres ciutats del país. Les delegacions a Tarragona, Lleida i Girona i els corresponsals comarcals van donar cobertura especial a les mobilitzacions massives.

El desplegament més especial potser va ser el de l’1 d’octubre. Va treballar pràcticament tota la redacció dels Serveis Informatius per fer un programa especial durant tot el dia, al matí amb Ricard Ustrell i a la tarda amb Òscar Fernández i Mònica Terribas. Es van cobrir, sobretot, la majoria de pobles i col·legis electorals on la Guàrdia Civil va usar la força contra la gent per tancar les seus electorals i endur-se les urnes. Es van desplegar una cinquantena de periodistes en diversos punts de Catalunya que van poder fer grans moments de ràdio retransmetent en directe tot el que estava passant.

El mes d’octubre no va donar repòs. El dia 3 es va fer una “aturada de país” contra la repressió i els Serveis Informatius de Catalunya Ràdio van tornar a desplegar tot el nostre potencial informatiu per tot el país fins a la nit, quan el rei Felip VI va fer el seu discurs. El Parlament tampoc no donava repòs. Es van tornar a fer programes especials des de la seu parlamentària per donar cobertura a la declaració d’independència del dia 10 d’octubre que el president va deixar en suspens.

La delegació de Catalunya Ràdio a Madrid, durant tot aquest temps, ha treballat ininterrompudament per donar cobertura a tot aquest procés polític, especialment a partir del 17 d’octubre, quan Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van ingressar a la presó. A Barcelona, les manifestacions, aquesta vegada per la llibertat dels Jordis, continuen i es tornen a fer desplegaments de màxims per donar-ne cobertura. Paral·lelament, el 27 d’octubre el Parlament aprova la declaració d’independència, el Senat, a Madrid, aprova l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, convoca eleccions a Catalunya, cessa el govern i dissol el Parlament. Tots aquests fet mereixen novament programes i transmissions especials.

A partir del 30 d’octubre, quan el president Puigdemont i quatre consellers marxen a Brussel·les, Catalunya Ràdio es veu obligada reforçar la corresponsalia a la capital Europea. Hi envia una persona per ajudar el corresponsal, Jordi Baró, durant dos períodes de 15 dies cadascun.

A partir d’aquí, la delegació de Madrid torna a haver de treballar non-stop amb la macrocausa oberta a l’Audiència Nacional fins que, el 2 de novembre, entren a la presó els consellers Mundó, Rull, Turull, Romeva, Forn, Borràs i Bassa i el vicepresident Junqueras. Pocs dies després, el 9 de novembre, el Tribunal Suprem decreta presó per a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Tot això es cobreix gràcies a la feina de la delegació a Madrid i enviant periodistes des de Barcelona per poder arribar a tot arreu. Mentrestant, a Catalunya continuen les mobilitzacions massives als carrers i el 8 i l’11 de novembre es fan nous programes especials.

El 5 de desembre comença la campanya electoral que obliga a muntar un dispositiu especial durant 15 dies, fins que el dia 21 es fan les eleccions. Entremig, cal tornar a enviar periodistes a Brussel·les per informar de la gran manifestació convocada el 7 de desembre i que, òbviament, no pot cobrir el corresponsal sol.

En definitiva, des del mes de març i fins al desembre, el procés polític a Catalunya ha obligat a fer desenes de programes especials i cobertures informatives complexes i immediates que s’han pogut cobrir per informar amb rigor, com sempre, gràcies a la potència dels Serveis Informatius de Catalunya Ràdio.

L’any 2017 ha estat tràgic justament a l’agost. Els atemptats terroristes a Barcelona i Cambrils, en plenes vacances d’estiu, van obligar a reaccionar de manera immediata amb tota la redacció que estava operativa en aquells moments. Durant quatre dies, tots els periodistes dels serveis informatius van treballar per informar de la tragèdia i de les investigacions posteriors, que van culminar amb la mort i detenció dels terroristes.

La delegació de Tarragona va treballar intensament a Cambrils la mateixa nit dels fets i els dies posteriors a Cambrils i a Alcanar. Des de Girona es va cobrir Ripoll, d’on provenia el suposat cap de la cèl·lula jihadista.

Sens dubte el procés estrella d’aquest 2017 ha estat l’anomenat Cas Palau. El judici arrenca al mes de març i se’n fa una extensa cobertura informativa.

Aquest 2017 també s’ha hagut d’estar atents a algunes catàstrofes naturals que han obligat la gent dels Serveis Informatius a viatjar, com són, al juny, l’incendi de la torre Grenfell a Londres, i, també al juny, els incendis forestals a Portugal. Al setembre, el terratrèmol que va afectar l’estat mexicà de Chiapas o els incendis forestals a Galícia del mes d’octubre.

A nivell internacional, es va començar el 2017 amb el focus posat especialment en la situació dels refugiats arreu d’Europa. Al gener, durant l’onada de fred, i al febrer, amb una cobertura especial durant tota una setmana amb enviats especials a Sicília (Eduard Rubió), Belgrad (Adolf Beltran), Lesbos i Atenes (Sergi Roca), i amb la corresponsal a Beirut, Txell Feixas, per reflectir la situació dels migrants. A la tardor també es va posar l’accent en el fracàs de la quota de refugiats pactada per la Unió Europea i en la crisi dels refugiats rohingyes a Birmània i Bangladesh.

L’altre gran tema de política internacional ha estat tot el que fa referència a Donald Trump. Començant per la investidura i protestes del mes de gener (amb cobertura especial de la corresponsal Cèlia Cernadas i l’enviada especial Maria Alba Gilabert), però també amb les seves decisions sobre immigració (amb un sèrie de reportatges a la frontera amb Mèxic per part de Cèlia Cernadas), la polèmica sobre el Russiagate o la seva gira per Israel, la UE i Àsia.

El 2017 també ha estat l’any de Macron. Es van fer cobertures especials per les dues voltes de les eleccions legislatives de l’abril i el maig (amb el corresponsal Joan Carles Peris i els enviats especials Mireia Sala i David Casablancas), en què es va imposar a Marine Le Pen i també les legislatives del juny (amb l’enviada especial Ma. Alba Gilabert). L’ascens de l’extrema dreta, Le Pen a banda, també ha quedat reflectit en les eleccions a Alemanya (amb cobertura especial del corresponsal Oriol Serra i l’enviada especial Mireia Sala), Holanda (amb cobertura de l’enviat especial Albert Elfa) i Àustria.

Les negociacions del Brexit han continuat amb alts i baixos. Sobretot pels entrebancs que ha tingut a nivell domèstic la primera ministra britànica, Theresa May, després de les eleccions anticipades del juny (amb cobertura especial del corresponsal Sergi Mulero i l’enviat especial Jordi Baró) que van afeblir el seu govern. Prèviament, el Regne Unit ha estat l’objectiu principal dels atemptats jihadistes del 2017 a Europa. Amb atacs a Londres Westminster, al Pont de Londres, al concert d’Ariana Grande (amb cobertures del corresponsal Sergi Mulero i de l’enviat especial Jordi Baró). Però també atemptats a París (al Louvre, als Camps Elisis durant la campanya de les presidencials) o a Estocolm. Això mentre explicàvem els atacs de l’Estat Islàmic a l’Iraq (Mossul, cobert per la Txell Feixas sobre el terreny) i Síria. Paral·lelament també s’ha cobert el referèndum per la independència del Kurdistan iraquià del 25 de setembre (amb Txell Feixas).

Al mes d’abril es va fer una cobertura especial a l’aeroport de Barcelona, on cada dia es feien cues llarguíssimes al control de passatgers provocades per la poca dotació de policies als controls fronterers i per la vaga dels treballadors d’Eulen. Això ens va obligar a fer un desplegament especial per poder informar i donar servei públic als nostres oients. També s’ha fet especial atenció al debat generat els mesos de juny i juliol sobre el turisme, els apartaments turístics i les noves modalitats de viatjar. Sens dubte, un dels grans temes del 2017 ha estat la fuga d’empreses catalanes que han decidit traslladar les seves seus socials a altres llocs de l’Estat.

En l’àmbit de la cultura, s’han fet programes especials per la gala dels Premis Gaudí del cinema català en emissió conjunta Catalunya Ràdio i Catalunya Informació i també de la cerimònia dels Oscars. S’han desplaçat periodistes als festivals de cinema de Màlaga, al març, de Canes, al maig, de Sant Sebastià, al setembre i a Sitges, a l’octubre. També als festivals de música del Primavera Sound, el Sónar, el Canet Rock i el Vida. A més dels festivals d’estius Grec de Barcelona, Peralada, Cap Roig, Porta Ferrada, Cambrils, Poblet i dels Pirineus. Sens dubte, un dels temes estrella del 2017 ha estat l’exhumació del cos de Salvador Dalí. Els periodistes de Catalunya Ràdio de la delegació de Girona van poder fer un seguiment minut a minut de tot el procés i explicar-ho així per l’antena.

Catalunya Informació

La direcció dels Serveis Informatius ha mantingut la seva aposta per la informació a través de Catalunya Informació, el canal de 24 hores. Ha mantingut així la condició i l’esperit d’emissora informativa de referència a Catalunya, líder indiscutible del gènere i preservant la informació de servei amb un rol prioritari.

“Eth Maitin d’Aran” de 8 a 9 h. Durant aquest 2017 s’ha modificat la programació en occità de Catalunya Informació que s’emet en desconnexió per a la Vall d’Aran. “Eth Maitin d’Aran” és el nou programa que s’emet de 8 a 9 del matí de dilluns a divendres. Presentat per Àlvar Ordoñez, s’emet des del centre territorial de Vileha en un format que combina les notícies d’actualitat de la Vall d’Aran, amb entrevistes i tertúlia. L’altre programa en llengua occitana és “Catalonha Informacion en Aranès”. S’emet de 12 a 13 de dilluns a divendres. És un bloc d’informació general de Catalunya Informació que també incorpora notícies pròpies de la Vall d’Aran.

El 2016 s’han mantingut els espais especialitzats de Catalunya Informació com “El primer sector”, dedicat a la pagesia, la pesca i la ramaderia; “Un país per voltar”, dedicat al turisme; “La poma de Newton”, dedicat a la ciència; “L’hemicicle”, un resum de l’activitat setmanal al Parlament de Catalunya; “Som com som”, un espai d’innovació, o “Tips” un espai dedicat a la cuina i la gastronomia.

Els esports a Catalunya Ràdio

Catalunya Ràdio ha continuat ampliant l’aposta pels esports dels últims anys. S’ha mantingut la programació esportiva que va iniciar-se amb la nova estructura de l’Àrea d’esports el 2016 amb l’espai esportiu del “Catalunya Migdia” abans de les 15 h, el Tot costa de 19 a 21, el Club de la mitjanit com a proposta multimèdia amb l’emissió simultània a Esport 3, pel que fa a la programació de dilluns a divendres. També ha tingut continuïtat la versió entre setmana del “Tot Gira”, el programa encarregat de fer les transmissions de l’esport en directe a Catalunya Ràdio. El cap de setmana el “Tot Gira” és el gran programa esportiu de Catalunya Ràdio. Dissabtes i diumenges de 16 a 23 h, amb l’afegit del “Tot Gira Migdia”, que ocupa la franja del migdia cada cap de setmana entre les 14.30 i les 15 h.

Durant l’any 2017 Catalunya Ràdio ha estat present en els principals esdeveniments esportius mundials, amb més o menys presència i èxit dels esportistes catalans. Com a eix principal es va seguir la trajectòria del Girona en el seu camí a Primera divisió i s’ha donat continuïtat amb èxit a la fórmula de les transmissions dels equips catalans de primera. La transmissió del Girona, integrada dins del “Tot Gira”, té personalitat pròpia amb les narracions de l’Eduard Solà i comentaristes de prestigi com ha estat el cas de l’ex entrenador del Girona, Raul Agné. S’han continuat fent les transmissions dels partits del Barça amb La TdP de Joaquim Maria Puyal. Els partits de l’Espanyol han guanyat espai i personalitat amb la consolidació d’un equip molt complet amb la veu de l’Eudald Serra al capdavant.

L’“Univers Moto GP”, el programa que transmet els grans premis del Mundial de Moto GP, va seguir en directe la victòria de Marc Màrquez en el seu quart Mundial de Moto GP. Durant l’estiu es va donar cobertura als dos principals esdeveniments esportius de l’any, el Mundial de Natació a Budapest, amb la catalana Mireia Belmonte guanyant el seu primer or mundial, i el Mundial d’atletisme a Londres, on Usain Bolt va posar un dramàtic punt i final a la seva carrera. Al mes de maig es va fer una àmplia cobertura de la final de la copa entre el Barça i l’Alabès. S’ha potenciat el seguiment de l’esport practicat per dones. Al maig vam fer la transmissió del partit definitiu de la lliga femenina de bàsquet entre el Perfumerías Avenida de Salamanca i l’Uni Girona.

Des del departament d’esports es va donar suport al programa que Catalunya Ràdio va produir per commemorar els 25 anys dels jocs olímpics de Barcelona, “El Cobi s’ha fet gran”, dirigit i coordinat pel Santi Carreras i l’Oriol Rodríguez, redactor del departament. La presència dels esports a Catalunya Ràdio va més enllà dels espais purament esportius. El “Matí de Catalunya Ràdio” de Mònica Terribas manté la figura del vistaire, un comentari d’opinió que acompanya la informació esportiva quan l’actualitat així ho requereix. Els vistaires del 2017 han estat Jordi Costa, Jordi Borda, Sònia Gelmà, Xavi Campos i Francesc Garriga, tot i que sempre que l’actualitat ho ha demanat han pogut ser substituïts pels especialistes d’un esport en concret. El programa de Mònica Terribas ha continuat fent la tertúlia esportiva cada dilluns i cada dia posterior a un partit de Champions.

L’objectiu de la proposta esportiva de Catalunya Ràdio ha estat intentar aportar continguts de màxima qualitat, allunyats de la frivolitat i apropant-nos als protagonistes i actors principals de l’esport. Durant l’any 2017 han passat pels micròfons de Catalunya Ràdio per ser entrevistats personatges com Marc Marquez, Mireia Belmonte i Andrés Iniesta.

L’esport en directe i el seguiment de les competicions i resultats dels equips i esportistes catalans són les altres grans directrius a Catalunya Ràdio, l’única emissora que segueix en directe els tres equips catalans de la segona divisió, a tots els camps i en tots els partits de tota la temporada. L’esport practicat per dones ha seguit guanyant terreny amb seccions com “Fem Futbol”, que segueix el futbol femení cada setmana. Aquest any el programa “Tot costa” va fer una edició especial des de la gala #Orgullosa, organitzada per la Federació catalana de futbol. La informació esportiva ha mantingut la seva presència a Catalunya informació. En cada bloc informatiu es mantenen els cinc minuts d’informació esportiva, cinc minuts abans de dos quarts i cinc minuts abans de les hores en punt.

La suma de tots aquests continguts esportius suposa més de 40 hores setmanals d’esports a Catalunya Ràdio. Si hi afegim els continguts setmanals de Catalunya Informació, la xifra arriba a les 70 hores de programació esportiva.

“Catalunya Migdia”. La informació esportiva s’integra com un element més al “Catalunya Migdia”. Òscar Fernàndez, una de les veus de referència del departament d’esports els últims vint anys, assegura d’una banda criteri a l’hora de decidir els continguts i d’una altra que l’audiència no s’estranyi per escoltar els esports de la mateixa veu que la informació general. L’esperit de l’espai esportiu del migdia es manté. L’horari, també. En una mica menys de 20 minuts, entre les 14.40 i les 15 h, Òscar Fernàndez fa un esprint per l’actualitat esportiva del dia. Tot el que sigui notícia esportiva entre el matí i el migdia té cabuda en un espai que coordinen des de la redacció d’esports Jordi Itúrria i Robert Prat. Es manté una mirada especial sobre l’esport, segell històric d’aquesta franja, i una marcada sensibilitat per l’esport base i de comarques. Cada dia els últims minuts de l’informatiu es dediquen a la informació esportiva que es genera des de les comarques de Girona, Tarragona i Lleida.

“Tot costa”. El primer any natural complet del “Tot costa” ha comportat la consolidació del model. Dues hores d’esports, sobretot futbol, cada tarda, de dilluns a divendres de 19 a 21 h. El programa, dirigit i presentat per Jordi Costa i Sònia Gelmà, té com a referència una gran plantilla de col·laboradors que analitzen el dia a dia de l’actualitat esportiva. El Barça i el futbol són els temes principals però aquest any s’ha potenciat la visió històrica de l’esport amb una secció diària que coordina Eudald Serra. La relació de col·laboradors del programa pot començar per l’anàlisi futbolístic de Ricard Torquemada, passar per l’experiència de Pere Escobar i acabar per la mirada sobre el futbol femení que aporta la seleccionadora Natàlia Arroyo. l “Tot costa” compta amb col·laboradors del nivell de Roger Grimau, Aleix Espargaró i Àlex Corretja. Les entrevistes a personatges de renom també formen una part important del programa. Durant el 2017, per posar un exemple, el “Tot costa” va poder entrevistar Andrés Iniesta i Sergio Busquets.

“El Club de la Mitjanit”. El programa esportiu nocturn de Catalunya Ràdio ha confirmat l’aposta transmèdia. A més d’emetre’s per Catalunya Ràdio també s’emet en directe per televisió, Esport 3, i a través de les xarxes, Facebook Live. El nou “Club de la mitjanit” va suposar un repte majúscul, conjugar i adaptar els continguts radiofònics al format televisiu i amb la segona temporada d’aquest format ja s’han aconseguit automatismes. El programa es pensa i prepara des de Catalunya Ràdio i s’emet des dels estudis de Televisió de Catalunya a Sant Joan Despí. La direcció i la presentació continuen a càrrec de Francesc Garriga. El programa manté la seva essència: un format fresc i desenfadat per repassar tot el que genera l’esport. El programa ha intentat en la nova temporada superar la clàssica tertúlia de dues o tres persones per anar encabint diferents opinions durant les dues hores d’emissió per guanyar en ritme, punts de vista i impactes.

“Tot Gira Migdia”. És el programa referència per tenir un primer tast de tot el que genera l’esport els caps de setmana. Tots els dissabtes i els diumenges de 14.30 a 15 h Maria Guixà repassa puntualment tot el que ja ha passat durant el matí i tot el que ha de passar a la tarda–nit. S’imposa l’esport en directe. Són habituals les connexions amb els partits de bàsquet dels equips catalans o el seguiment dels entrenaments dels grans premis de motociclisme o fórmula 1. Prèvies dels equips de futbol catalans de primera i segona divisió i marcat caràcter poliesportiu. Tots els esports tenen cabuda al “Tot Gira migdia”, el preàmbul del gran aparador esportiu del cap de setmana, “Tot Gira”.

“Tot Gira”. L’esport en directe és l’essència de l’esport i aquesta és la màxima de “Tot Gira”. El David Clupés continua al capdavant del programa de referència del cap de setmana, que des del 2016 també està present a la graella de dilluns a divendres quan l’esport en directe ho requereix. Tant els dissabtes com els diumenges el programa comença a les 16 h i acaba a les 23 h, catorze hores d’antena cada cap de setmana. Les transmissions de l’Espanyol, les del Girona, les dels partits de bàsquet europeus i d’altres esdeveniments -totes les transmissions esportives excepte la dels partits del Barça amb “La TdP“ s’emeten en format “Tot Gira”. D’aquesta manera la personalitat del programa dona coherència a tot el que té relació amb l’esport en directe, sigui en cap de setmana o de dilluns a divendres.

El seguiment de l’esport en directe continua sent el primer objectiu del “Tot Gira”, amb especial atenció als partits dels equips i esportistes catalans, siguin de l’esport que siguin. Futbol, bàsquet, handbol, hoquei patins, waterpolo, hoquei herba, futbol sala, ciclisme, motociclisme, fórmula 1, el mundial de ral·lis. Al “Tot Gira” es viuen tots els partits del Barça, de l’Espanyol i del Girona, dels equips catalans de segona divisió (Nàstic, Reus i Barça B), dels equips catalans de la lliga ACB de bàsquet (Barça, Joventut i Manresa), dels equips catalans d’handbol (Barça i Granollers). També se segueixen tots els resultats del futbol del cap de setmana, amb una atenció especial als partits del Madrid, que tenen la de Pere Escobar com a veu habitual.

A més de l’esport en directe, el “Tot Gira” dona espai de manera fixa a tots els esports amb seccions temàtiques com “L’estic girat”, dedicada a l’hoquei patins, el “Territori Guixà”, sobre esports aquàtics, o el “Xip groc”, una secció setmanal al voltant de l’atletisme i les curses populars. També es mantenen espais com “La sobretaula”, on el Pere Escobar aprofundeix a la seva manera amb els esportistes que cada setmana passen per la secció, o el “Gol Kubala”, l’espai que premia el millor gol de cada temporada a tot el futbol mundial.

Amb la clara intenció d’arribar als oients, el “Tot Gir” continua apostant per iniciatives com el “Play Gira”, un torneig de videojocs, i el repte Tot Gira, que aquest any ha iniciat una acció que s’ha vinculat amb la Marató de Barcelona. El programa ha aconseguit reunir quatre esportistes catalans olímpics al 92 perquè corrin per primera vegada una marató. “L’equip 92” el formen quatre esportistes als jocs de Barcelona (Natàlia Via Dufresne, Suso García Bragado, Dani Ballart i Tomàs Jofresa) que han acceptat el repte del “Tot Gira” de disputar per primera vegada una marató. El programa els acompanyarà en la preparació d’aquest repte durant els mesos previst a la prova.

“La TdP”. El 2017 “La TdP” ha continuat sent la referència de les transmissions de futbol en català, i ja són més de 40 anys sent-ho. Catalunya Ràdio emet el programa des de la temporada 1985-1986. Sempre ha estat líder d'audiència i un referent permanent del barcelonisme. El programa comença una hora abans de cada partit i acaba una hora després. Són quatre hores de ràdio pensades al voltant del futbol que no només són futbol. La capacitat de revisió, formal i de continguts, de Joaquim Maria Puyal es manté intacta. La direcció del Puyal es complementa amb un equip consolidat amb l’anàlisi tècnica del Ricard Torquemada, les entrevistes de la Marta Carreras, la crònica des dels estadis de la Sònia Oleart i la Laia Tudel, les aportacions de la sala d’imatges i el centre de dades i la reflexió final de cada partit amb “La Factoria”. La transmissió dels partits del Barça va molt més enllà de la pilota i sempre busca tenir elements que ajudin a la formació cultural de l’audiència. Abans dels partits s’ofereixen seccions com La TDPentinada, amb l’Iu Forn, o l’univers lingüístic, amb el Ramon Solsona. “La TdP” i Catalunya Ràdio ofereixen la possibilitat de seguir el partit des del Camp Nou amb absoluta sincronia des del dial 102.8 FM. El so de Catalunya Ràdio dels partits del Barça també es pot seguir des de les opcions d’àudio de la televisió, s’emetin a través de Bein La Liga, Gol o Movistar Partidazo.

“La Transmissió de l’Espanyol”. Tots els partits oficials de l’Espanyol s’integren formalment en l’estructura del ”Tot Gira”. La transmissió ha consolidat un equip molt sòlid, amb l’ex entrenador de l’Espanyol Sergio González. David Clupés dirigeix des de l’estudi, Eudald Serra es manté com la veu històrica dels partits de l’Espanyol a Catalunya Ràdio i Sergi Andreu aporta continguts interessants des del micròfon autònom amb dades i entrevistes. L’anàlisi tècnic es completa amb els comentaris de Marc Mayola, especialista en futbol, i de Dani Ballart, ex jugador de waterpolo i un dels aficionats de l’Espanyol més populars i amb més coneixement del que passa dins del vestidor de Cornellà–El Prat. Carles Domènech segueix les dades de cada partit i l’equip del “Tot Gira”, amb Xevi Soler i Ramon Salmurri, enriqueix la transmissió abocant a l’antena la resta d’actualitat esportiva de la jornada.

Des del programa es continua vehiculant el Trofeu Dani Jarque, el premi que Catalunya Ràdio va estrenar fa cinc anys per reconèixer el millor jugador de l’equip cada temporada a partir dels vots que els especialistes de la transmissió i l’audiència fan després de cada partit. Els partits de l’Espanyol també es poden seguir des de les opcions d’àudio de la televisió, s’emetin a través de Bein La Liga, Gol o Movistar Partidazo.

“La Transmissió del Girona”. Tots els partits del Girona també queden integrats en l’estructura del “Tot Gira”. La transmissió del Girona formalment es va estrenar al mes d’agost però prèviament ja tenia molt recorregut perquè la part final de la temporada a Segona divisió, els últims partits abans de l’ascens a Primera, va servir com a banc de proves per fer créixer el que després ha pres dimensió de transmissió. Eduard Solà és la veu del Girona a Catalunya Ràdio, Xevi Soler i Roger Arbusà acosten dades i entrevistes des dels micròfons autònoms, i l’anàlisi tècnica ha anat a càrrec de l’entrenador amb més partits a la banqueta del Girona, Raül Agné.

“Univers Moto GP”. Ja fa cinc anys que Catalunya Ràdio transmet tots els grans premis de la categoria reina del motociclisme mundial. És l’única emissora de ràdio al món que fa totes les curses de la temporada in situ, des dels circuits. El 2017, Catalunya Ràdio i ”Univers Moto GP” van poder narrar en directe la quarta victòria en el Mundial de Marc Marquez amb un programa especial des del circuit de Xest. Damià Aguilar, l’especialista de Catalunya Ràdio que cobreix el mundial de motociclisme des de fa 15 anys, és la veu d’“Univers Moto GP”. Les transmissions tenen una personalitat pròpia i molt marcada, coordinades per l’equip del Tot Gira amb David Clupés des dels estudis centrals. L’especialista que ajuda a entendre el desenvolupament de les curses és Lluís Costa. En cada programa es dona veu als aficionats al motociclisme. Als estudis de Diagonal 614 es conviden cada cap de setmana de gran premi els clubs de fans dels diferents pilots catalans.

Les transmissions de Bàsquet a Catalunya Ràdio també estan integrades dins del “Tot Gira”. Durant el 2017 s’han fet les transmissions principals del bàsquet català: els partits més importants de l’Eurolliga amb el Barça com a protagonista, la Copa ACB i els partits del play off de la lliga ACB. Les narracions dels partits de bàsquet són a càrrec de l’Ernest Macià i l’anàlisi, de la Carme Lluveras. També s’ha fet un especial seguiment de la trajectòria competitiva de l’Uni Girona, amb la transmissió del partit definitiu de la lliga femenina a Salamanca. Catalunya Ràdio ha seguit apostant per la transmissió dels partits més importants d’altres esports com l’handbol, amb el Ramon Salmurri com a especialista, i l’hoquei patins, amb la Montse Mir. El 2017 també va veure com a Catalunya Ràdio es desplaçava a Rússia per seguir el Sabadell i el Mataró a la Final Four femenina de Waterpolo.

Programes i accions especials. La final de la copa entre el Barça i l’Alabès també va generar un programa especial des de Madrid, seu de la final. A més de la transmissió del partit, durant tota la jornada es va fer un programa especial conduït per David Clupés. El 2017 ha tingut moments històrics per a l’esport mundial, com la retirada d’Usain Bolt. Catalunya Ràdio la va narrar en directe al mes d’agost amb l’enviat especial, Robert Prat. També es va seguir in situ des de Budapest el Mundial de natació, on Mireia Belmonte va guanyar per primera vegada una medalla d’or mundial.

La cultura i la divulgació a la ràdio

El Grup d’Emissores de Catalunya Ràdio continua sent, amb tota la seva programació, una de les plataformes més importants del país de difusió de la cultura i de l’actualitat que l’envolta en tots els seus àmbits. Les emissores especialitzades iCat i Catalunya Música són, sens dubte, capdavanteres en aquest aspecte però la programació de la generalista Catalunya Ràdio dona, més que mai, als continguts culturals la difusió entre el gran públic que el paper d’emissora nacional li reclama. Les propostes que el grup de Catalunya Ràdio fa accessibles mitjançant la programació de tots els canals (enguany amb especial atenció a la incorporació d’iCat a la FM i a la presentació dels seus programes temàtics culturals i musicals), i a través del web de la CCMA i l’oferta del dial digital +Catràdio completen la programació i enriqueixen el patrimoni sonor del país en una expressió més de servei públic.

La cultura en la programació generalista. La cultura té una gran pes a la programació de Catalunya Ràdio. A més dels programes dedicats específicament, la presència de cultura del coneixement és transversal en els diferents espais de la graella de Catalunya Ràdio. L’any 2017, però, Catalunya Ràdio ha apostat per a la difusió de la cultura més enllà de la seva programació, a través de l’espai “Postdates” que diàriament posa de relleu cites, pensaments i aforismes de la literatura catalana, fruit de l’acord amb la Institució de les Lletres Catalanes, amb qui també va impulsar una col·laboració amb el web internacional Lyrikline per a la difusió de la poesia catalana, enregistrant poetes vius autodeclamant la seva obra. En aquest sentit, també, el 2017 s’ha engegat un nou espai de prescripció cultural anomenat “Linca’t”, que ha vingut a substituir i modernitzar el veterà concepte de suport a les institucions del país amb les que la CCMA té acords, que assolia el ja desaparegut “No t’ho perdis”. D’altra banda, els programes informatius també compten amb els fets culturals, de Catalunya i d’arreu, entre els seus temes d’interès, que tenen també seccions específiques dedicades en els gran magazins.

El buc insígnia de l’emissora, el diari “El matí de Catalunya Ràdio”, inclou continguts culturals relacionats amb l’actualitat i tota mena de propostes culturals i d'oci per als oients, música, literatura, cinema, teatre, televisió, gastronomia, poesia, etc. Espais com l”Enigmarius” (concurs de paraules) o el “Lectoràlia” (literatura) d’en Màrius Serra ja són tot un referent de la ràdio pública en català. D’altres, com el “Fem-ho fàcil” amb Carles Abellàn, Oriol Villatoro i Oriol Balaguer (cuina, jardineria, rebosteria), la “Tertúlia Clicats” amb Albert Cuesta, Albert Murillo, Genís Roca i Mariola Dinarès (noves tendències i cultura digital), el “Joc de sèries” amb Sílvia Comet i Cristina Bordas (sèries TV), el “Racó de pensar” d’en Xavier Antich i David Fernàndez (reflexió i filosofia) , “El galliner” amb Àlex Gorina, Alfons Gorina i Núria Marín (novetats cinematogràfiques, teatrals i la premsa del cor), o la secció més recent “Deixa que soni” amb Miki Puig i Blai Marsé (novetats musicals), dibuixen un bon retrat de la vida cultural catalana. A més, “El matí de Catalunya Ràdio” obre l’espai radiofònic als protagonistes i noms propis del món de la cultura per parlar dels seus sectors i presentar les novetats dels seus treballs, fent especial incidència en les actuacions musicals en directe i les estrenes discogràfiques més destacades de la temporada. Aquest 2017, “Popap” posa l’èmfasi en una nova mirada en la cultura i la vida quotidiana a través de les xarxes, per segona temporada consecutiva. El dilluns s’hi parla de publicitat i creativitat. Els dimarts a “Popap challenge”, Ignasi Taltavull planteja reptes als youtubers. Els dimecres l”Espai guru” s’inspira amb els influenciadors que obren la ment. El dijous és l’hora del “Caçatendències”, amb Joan Arenyes. I els divendres és el dia de la “Vida Digital” dels famosos, que sovint solen ser figures importants de la vida cultural del nostre país. D’aquesta manera, el “Popap” ja és tot un referent en la divulgació i bon ús de les noves tecnologies i les xarxes socials que s’han convertit en una eina de relació imprescindible en la vida de la ciutadania.

D’altra banda, el programa “Estat de Gràcia” d’en Roger de Gràcia, que també celebra segona temporada a les tardes de Catalunya Ràdio, poc a poc va consolidant una nova manera d’entendre els magazins de tarda, i una forma més personal, propera i desenfadada d’apropar-nos a la cultura i a la realitat del nostre dia a dia. L”Estat de Gràcia” es preocupa per les inquietuds dels seus ciutadans, mira d’entretenir-los i mantenir-los informats de l’actualitat des de la passió pel coneixement. En aquest sentit, seccions com ara “M’importa un rave” de l’Adam Martin i en Quim Olivares (salut alimentaria, física i mental), “Amors particulars” de Sílvia Soler (parelles entre creadors culturals), “El ministeri del vi” amb Carles Xuriguera i Rafael Faixedas (Enologia), el “Que bé” de Fermí Fernàndez (buscant el costat positiu d’allò que aparentment no ho és), les “Històries de mitja tarda” amb Carles Porta (repassant els casos criminals més espectaculars de la nostra història), “Les vides extraordinàries” de Lolita Bosch, el “Lluveras corner” amb Carme Lluveres i les seves reflexions peculiars, o “La Biblioteràpia” d’en David Guzman (receptes de literatura sanadora per a les dolències dels oients) s’han convertit ja en uns clàssics de les tardes de Catalunya Ràdio.

A més, no podem oblidar les entrevistes d’actualitat cultural habituals del format magazín que presenten les novetats del cinema, el teatre, la literatura, i la música, a banda de les sortides vinculades amb la realitat cultural del país, i que aquest any ens han acostat als Premis Enderrock (Auditori de Girona), a l’Exposició de David Bowie (Museu del Disseny), als Festivals Primavera Sound i Sònar, i als Premis ARC (Sala Barts),

“El suplement”, amb Ricard Ustrell, també participa en la difusió de la cultura catalana, enguany reforçant l’espai “Quatre gats” amb la incorporació de Lluís Gavaldà i Joan Ollé, “Tocant els fogons”” d’en Pep Nogué (cuina i gastronomia), “No som Foodies” també amb Pep Nogué i amb Paula Molés, “Bunyol vs Auberni” amb Josep Maria Bunyol, Ferran Auberni i la incorporació de Cati Moyà (novetats de cinema), “La crítica de televisió” amb Marc Giró, la literatura sense complexes amb els youtubers Marta Botet i Àlex Serra, i en Josep Bordes, el cantant de Pepet i Marieta que cada cap de setmana canta l’actualitat a la seva manera. Precisament, en aquest aspecte, “El suplement” també dona especial visibilitat a les manifestacions que tenen lloc arreu del territori català de les que podem destacar algunes accions especials com la que va tenir lloc a la Fira Arrels de Menorca (30.4.2017), la Festa dels Súpers, o la festa de final de temporada que el programa va organitzar al Gran Teatre del Liceu (1.7.2017).

Programes d’àmbit cultural

“Estat de Gràcia”. Des del 29 d’agost del 2016, la cultura i l’entreteniment tenen una presència molt important a les tardes de Catalunya Ràdio. L’“Estat de Gràcia”, com diu el seu president, Roger de Gràcia, és un estat una mica totalitari però simpàtic i amable com ell. Es preocupa per les inquietuds dels seus ciutadans, i malgrat que enguany els fets del dia a dia han fet que el programa miri amb especial atenció l’actualitat política, la segona temporada de l’“Estat de Gràcia” ha posat especial èmfasi en l’entreteniment sense deixar de mantenir-los informats, com sempre des de la passió pel coneixement. Amb aquest propòsit, cada tarda, de 4 a 7 la dictadura del bon rotllo i el somriure s’imposa a l’“Estat de Gràcia”.

És un estat tan complet que té un cap de l’oposició tant potent com el periodista Iu Forn, que s’oposa a tot, fins i tot a ell mateix quan cal. Lolita Bosch continua exercint de ministra d’Afers Humans, i el ministre d’Afers Foscos és Carles Porta, mentre que Francesc Mauri exerceix com a ministre de Meteorologia i Medi Ambient. Sílvia Soler, experta en Creació i Patrimoni Artístic se situa al capdavant del Ministeri de Cultura, Investigació i Desenvolupament, dins del qual David Guzmán manté la cartera de Llibres Guaridors. Adam Martín és ministre d’Alimentació Saludable amb la ferma oposició de David Olivares, defensor a ultrança del bistec amb patates i dels greixos saturats. Fermí Fernàndez s’ha estrenat aquesta temporada com a ministre de Gots migs plens, buscant sempre la cara més optimista de la vida, i ja que hi són, en Carles Xuriguera i Rafel Faixedas són els ministres i alhora ambaixadors d’Enologia i el Bon beure, en un estat, el de Gràcia, que vol que els seus súbdits visquin més feliços, informats, i entretinguts que mai.

Seccions. “M’importa un rave”. Menjar bé és molt important per a la nostra salut física i mental. Mens sana in corpore sano, ets el que menges... i totes aquestes coses que es diuen. Però no ens estem passant una mica de la ratlla? La moda vegetariana, biològica i ecològica no ens està obsessionant massa? L’“Estat de Gràcia” es preocupa per la salut dels seus súbdits, però també perquè no els prenguin el pèl amb tant de tofu i llet d’espelta. Per analitzar-ho tot plegat, cada setmana, tindrem el ministre d’Alimentació Saludable, Adam Martin, a qui li plantarem al davant el ministre de Massa Tonteria Porteu Amb Tanta Quinoa, David Olivares. A tots dos els importa un rave, però a cadascú d’una manera molt diferent.

“Amors particulars”. Hi ha vida més enllà de Romeu i Julieta: cada setmana, Sílvia Soler i un gran amor. Entre un pare i un fill, d'un escriptor per una ciutat, d'un músic per una cançó... reals, de ficció, històrics, contemporanis, metafísics. I fascinants. Sílvia Soler és, doncs, la ministra d'afers amorosos de l'“Estat de Gràcia.

“Històries de mitja tarda”. El mal és gairebé impossible d’erradicar i, a més, ens fascina. Què motiva algú a cometre crims horribles? Els casos criminals més potents i populars de la nostra història relatats a sang freda pel nostre ministre d'Afers Foscos, Carles Porta. Com li agrada veure'ns patir!

“El ministeri del vi”. Aquesta temporada hi ha hagut ball de carteres. Els que van ser ministres de Defensa i Cultura amb el seu Teatre de Guerrilla assumeixen amb determinació i ganes el paper de ministres d’Enologia i Bon Viure, Carles Xuriguera i Rafael Faixedas. sibarites de collita pròpia, instruiran la població en el vellutat, empireumàtic i, sobretot, noble art del mam (i el que sorgeixi).

“Únics i extraordinaris”. Tots som únics, sí, esclar. Però hi ha gent més única que la resta: sentim les biografies excepcionals de la història narrades amb la passió desbordant de la nostra ministra d'Afers Humans, Lolita Bosch. Gurrubi, babe, gurrubi!

“Que bé”. Vivim en el millor dels mons possibles, i això ho va dir Leibniz (que va morir sol) i ho defensa a ultrança el nostre ministre de Gots Mig Plens, Fermí Fernández, que està moreno de mirar sempre el bright side of life.

“Cançons contra la dictadura”. Montse Virgili és membre del "ganivet" de redacció de l'Estat de Gràcia i, dins d'aquest gabinet, s'ocupa del departament de músiques rebels. Coneix perfectament totes les músiques que serveixen com a arma per lluitar contra certes dictadures que ens poden passar desapercebudes, com la dictadura que diu que has de ser negre per fer blues, que no pots fer bona música amb el teu pare o mare, o que el reggaeton és l'única opció musical quan arriba l'estiu.

“Biblioteràpia”. Els llibres són els millors consellers perquè els és igual dir el que pensen, i hi ha personatges de l'actualitat que necessiten (i urgentment!) unes bones lectures: que prenguin nota de les recomanacions a mida del nostre ministre de Llibres Guaridors, David Guzmán.

“Mans”. Un clàssic del cap de setmana a Catalunya Ràdio és el “Mans”, amb Quim Rutllant i Ester Plana, que arriba a la catorzena temporada amb energies renovades i noves propostes per viure plenament la festa, la cultura d’arrel i la música de folk i de cobla. La temporada 2017-18, el programa de cultura popular ha canviat d’horari, passant dels matins del cap de setmana als migdies dels diumenges, per viure més aprop la realitat de la cultura popular al llarg de tot el territori.

Mans celebra les 14 temporades amb un canvi significatiu de format i hora. El programa més festiu de Catalunya Ràdio es trasllada a l’hora en què la cultura popular està més viva. Els diumenges a les 13h, el programa donarà veu a totes les activitats i mostres d’arrel del país connectant-hi en directe o, fins i tot, sent-hi present. I també seguirà d’aprop l’actualitat dels castells i de la sardana esportiva. Quim Rutllant i Este Plana ofereixen una hora plena de festa que també busca la participació dels oients, a la vegada que presenta, com sempre, les principals novetats musicals del folk i la cobla. A més a la secció “El cau” es buscaran tots aquells espais on s’engendra la cultura popular.

Aquesta temporada “Mans”” ha estat present en els principals esdeveniments de cultura popular del país (Fira Mediterrania, la cantada d’havaneres de Calella, el Festival Tradicionarius, Campionat de sardana esportiva, Aplec Internacional, Festival Cantut, etc...). Tot plegat, sense deixar de banda les novetats discogràfiques i editorials, la participació dels oients i els concursos.

“Ciutat maragda”. El juny del 2017, Catalunya Ràdio va afegir a la seva graella el programa que faltava. “Ciutat Maragda” no és un programa de llibres. “Ciutat Maragda” és el nou programa de literatura de Catalunya Ràdio. Presentat per David Guzmán, i amb un títol inspirat en l’imaginari de la ciutat del mag d’Oz on els somnis es feien realitat, cada dissabte a les 11 de la nit es conjuren totes les forces de les ficcions literàries per confabular un món de paraules i de poesia musical que prestigia la lectura com a via principal d’accés al coneixement i al lleure.

Sovint els grans noms i els grans títols de la literatura universal queden sepultats per l’allau de novetats. Poques vegades es parla de “literatura”, sinó únicament de “llibres”. Però la “novetat” en sí mateixa no és un valor literari ni periodístic. A “Ciutat Maragda”, doncs, es parla de literatura, clàssica i moderna, amb especialistes i comunicadors literaris, i amb una mirada oberta a la diversitat de perspectives: la dels autors però també la dels editors, els llibreters, els traductors, els educadors... I naturalment la dels lectors, amb la complicitat de les biblioteques i els clubs de lectura de tot el territori català, que en un futur volem compartir la lectura de diferents títols que després podran formar part d’una tertúlia en el programa de ràdio. D’aquesta manera, "Ciutat Maragda" referma l'aposta per la divulgació de qualitat amb una temporada plena de figures literàries. Una de les novetats de la temporada 2017-18 curs és la incorporació de l'editora Maria Bohigas, que juntament amb Jordi Puntí, col·laborador des de l'estrena, puja al vaixell maragda pilotat per David Guzman. La literatura entesa de forma transdisciplinar, amb incursions al cinema, la música, el teatre i la il·lustració, seguirà sent el particular camí de rajoles grogues del programa, amb una mirada atemporal que combina clàssics de la literatura amb autors i temes de l'actualitat.

Els divendres, d’1.05h a 3.00h de la matinada, Àlex Gorina dirigeix el programa més veterà de Catalunya Ràdio, l’espai radiofònic sobre cinema de referència al país, que aquesta temporada 2017-18 ha tancat un any de celebracions del seu 30è aniversari en col·laboració amb el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, on el programa ha tingut una presència més destacada del que és habitual. Les matinades de divendres, aquest monogràfic dedicat al cinema, ha posat especial atenció a l’escena catalana, però també amb les aportacions que les novetats tecnològiques i els suports paral·lels, el món del teatre i de l'art en general, fan al sector audiovisual. Als espais d'informació, el programa ha explicat les novetats internacionals i ha tingut la màxima presència als festivals de cinema més importants (Sitges, San Sebastià, Canes...) amb entrevistes, reportatges, muntatges sonors i connexions en directe amb els corresponsals de l'emissora i els ha completat amb el debat sobre l’actualitat.

Estructurat al voltant de la participació dels oients, en directe per telèfon o a través de les xarxes socials, permet enriquir i arrodonir els continguts amb l'expressió popular d'opinions o idees. El programa gira al voltant d’una sonoritat rica que permet veure els continguts, que s’ofereixen en espais específics: una secció explica novetats a la televisió; Alfons Gorina dona el contrapunt generacional a l’opinió i els espais d'actualitat, i el crític de cinema Jaume Figueras analitza les estrenes i les notícies; i mensualment, Montse Virgili posa el punt més alternatiu amb la secció “Brutícia màxima”, Marta Ballesta ens posa al dia d’exposicions d’art i fotografia, Laura Marín presenta les dolentes més dolentes de la història del cinema, i Xavier Salvà continua enamorant-nos del teatre musical amb les seves seleccions descatalogades. I també inclou tertúlies puntuals amb especialistes joves i fa un recorregut per la història del cinema.

“L’audiovisual”. La cultura del cinema de la mà d’Àlex Gorina, es completa amb el monogràfic sobre la música de cinema, que s’emet els dissabtes, de 1.05h a 2.00h, i es mou entre les creacions del passat i les novetats en bandes sonores. Amb un fil conductor amè i entenedor, descobreix un llenguatge musical potent i molt específic del nostre temps. “L’audiovisual” escolta els grans compositors, il·lustra l’actualitat del cinema a través de la seva música i també recull les peticions dels oients. A més de sentir les bandes sonores de les pel·lícules dels cent millors directors de la història, aquest any el programa ha començat una sèrie monogràfica dedicada al compositor John Williams, per celebrar els seu 85è aniversari de naixement.

“T’agrada el blues?”. Les matinades de divendres a dissabte, de 5.05h a 6.00h Quico Pi de la Serra fa la seva selecció musical dels grans temes del Blues, els principals intèrprets, dels més populars als menys coneguts. Una mirada especial del gènere musical més apassionat, que a més, cada setmana ens regala una nova composició inèdita (vídeo a catràdio.cat) del bluesman català.

“Geografia humana”. Per a les matinades de dissabte i diumenge, de 5.05 a 6.00, Maite Sadurní proposa una ruta musical fascinant, un petit paradís que portarà els oients arran de mar, al cim més alt o al fons del cor. Amb ritmes de diferents procedències, “Geografia humana” convida a viatjar amb una selecció de cançons amb valor afegit.

“A deshora”. El programa musical que presenta Magda Llurba les matinades de divendres a dissabte, de 4.05h a 5.00h, aposta per la música catalana en un tant per cent molt alt, amb tota mena d’estils. Des del pop fins al rock, passant pel folk, la rumba, l’havanera i la música de cantautor i de protesta, sempre amb melodies tranquil·les o de mig temps, idònies per escoltar a la matinada.

“Paraules de vida”. El programa que presenta Emili Pacheco els diumenges, de 6.05 a 6.30, ha seguit, setmana a setmana, les notícies més importants que ha generat l'Església a Catalunya i al món. A més de fer un cop d’ull als actes més importants del calendari litúrgic, “Paraules de vida” ha donat a conèixer les històries de solidaritat protagonitzades per persones anònimes a través d'ONGs o moviments cristians. Amb la col·laboració del capellà i periodista Francesc Romeu, ha fet l’anàlisi altres fets socials que marquen el dia a dia de l’Església i la societat.

Els continguts divulgatius i educatius

El 2017, Catalunya Ràdio ha mantingut a la programació tot un referent de l’emissora, el programa d’història “En guàrdia!” que enguany ha 16 temporades en antena. Un altre dels espais divulgatius de referència amb continuïtat és el programa “Les mili i una nits”, l’espai sobre sexualitat des d’un punt de vista psicològic, social i cultural, que Maria de la Pau Janer tracta de manera distesa, educativa i creativa. En aquest àmbit de continguts divulgatius i educatius cal destacar també el programa “Generació digital”, i la difusió i l’anàlisi que en fa del sector dels vídeo-jocs més constructius, la psicologia pràctica de “L’ofici de viure” i el coneixement del món d’“Els viatgers de la Gran Anaconda”.

A aquests programes, s’hi sumen les seccions que els magazins dediquen a la divulgació en diversos camps. A “El matí de Catalunya Ràdio”, per exemple, la secció “El temps a la carta”, amb Francesc Mauri, combina cada divendres les prediccions del temps amb l’explicació científica dels fenòmens meteorològics. Les claus de l’economia també tenen un espai amb l’“Informe Sala i Martín” i el programa obre una finestra al funcionament de les institucions judicials i policials amb especialistes del departament d’Informatius a “L’expedient Rebeca”. El dilluns a la secció “Fem-ho fàcil” Carles Abellán, Oriol Villatoro i Oriol Balaguer fan assequible al nostre dia a dia la cuina, la rebosteria, i la jardineria. Durant la primera meitat del 2017, cada dimecres, “Entre paraules” d’en Ramon Solsona ha explicat l’origen i els usos de les paraules, tot i que no va renovar temporada després de l’estiu. En el cas del programa “Estat de Gràcia”, presentat per Roger de Gràcia, es tracten els temes més diversos, amb la col·laboració d’especialistes de tots els àmbits, des de la secció dels dilluns “M’importa un rave” d’Adam Martín i David Olivares en qüestions de Salut física i mental, la divulgació de figures històriques des d’un punt de vista informal i actualitzat de la secció “El Tinder dels feyts” d’en David Arnau i Xabier Poo (que tampoc va renovar temporada després de l’estiu), i evidentment en l’àmbit també de la literatura en l’espai de David Guzman “Biblioteràpia”.

“En guàrdia”. El programa d'història amb Enric Calpena arriba a la setzena temporada en antena, fent difusió de les aventures i les heroïcitats de la història de Catalunya i del món. En tots aquests anys, el programa ha sabut mirar el passat amb l’ànim d’acostar la història del nostre país i de tot el món als oients de Catalunya Ràdio. Aquest any, Enric Calpena i Josep Maria Solé Sabaté, acompanyats sempre dels millors especialistes, s’han fixat tant en la petita història com en els grans esdeveniments del passat. A més, aquest any s’ha emès una sèrie de sis capítols dedicats a la Guerra Civil a Catalunya. També se n’ha fet una altra dedicada als processos d’independència a la història, començant pel programa que es va emetre el 10 de setembre sobre la independència dels països bàltics. Dins d’aquesta sèrie, hi ha programes dedicats a Irlanda, als Estats Units, Noruega, Índia/Pakistan, etc. entre altres. A banda de les sèries especials, el programa ha tractat, com és habitual, tot tipus de temes vinculats a la història.

“Els viatgers de la Gran Anaconda”. Des del 1996, i durant divuit temporades Toni Arbonès, acosta els oients al món, a través dels relats i les vivències de viatgers de casa nostra. Aquesta temporada, els diumenges de 2.05 a 3.00 h de la matinada, persones que es mouen pel planeta per motius lúdics, professionals i humanitaris, entre altres, han aportat la seva experiència i visió del món als oients, per conèixer més de prop el lloc on vivim, la terra i el seu entorn, que es renova dia a dia, i ens posa al corrent dels canvis que s’hi produeixen.

“L’ofici de viure”. El programa de psicologia positiva i nova espiritualitat, amb Gaspar Hernàndez, ha encetat l’onzena temporada en antena amb eines renovades per al benestar emocional. A partir del setembre del 2016 el programa es va començar a emetre les matinades de diumenge a dilluns de les 12 de a 01 h, l’horari que encara manté. Aquesta temporada “L’ofici de viure” ha mantingut l’espai de Sergi Torres i “El blog de notes” d’Àlex Rovira, A més, ha incorporat més psicòlegs, filòsofs i especialistes en creixement personal, sobrepassant el mig centenar de terapeutes de “L’ofici de viure”.

“Popap”. Cada migdia, d’una a dues, Mariola Dinarès lidera un equip de prescriptors i influenciadors per trobar les tendències més interessants, inspiradores i divertides, analitzant i contrastant les noves tendències socials amb l’ajuda d’experts i veus autoritzades. Per segona temporada consecutiva, “Popap” es posiciona com la nostra revista d’estil de vida, dels nous hàbits i de les influències de la nostra societat que tant ha canviat amb la popularització de les noves tecnologies. I amb la segona temporada de la seva existència s’ha consolidat en un programa per persones d’esperit jove que busquen entendre, divertir-se i inspirar-se en aquest món tan canviant. “Popap” és un programa interactiu, multiplataforma i transmèdia que es pot seguir per Catalunya Ràdio o pels diferents canals de comunicació que tots fem servir avui en dia: des de les xarxes socials Twitter i Facebook passant per un canal de Youtube propi o Snapchat i Vine. En directe o a la carta en format podcast.

“Popap” disposa d’un canal de YouTube propi on el guionista i youtuber Ignasi Taltavull cada setmana fa el “Manual d’etiqueta de xarxes socials”. El programa compta amb els prescriptors de noves tendències, musicals i cinematogràfiques com Joan Arenyes, Josep Martín i Alfons Gorina. A “Espai Gurú” es convoquen personatges innovadors i interessants que es fan escoltar per saber cap a on anem i què és el què està passant avui a les xarxes. A més, aquesta segona temporada, el programa ha estrenat un xat en viu en què avis i nets conversen sobre la tecnologia d’abans i d’ara, amb l’objectiu d’assolir un espai que no exclou ningú, ni cap generació.

Amb l’ambició de seduir l’audiència, i de reactivar una audiència més jove i dinàmica en xarxes s’han fet esdeveniments tant especials com el del concurs experiencial del “Cap de setmana més èpic de la teva vida”, on l’oient pot guanyar 48 hores d’oci i diversió sense aturador (74.2017). El programa també a tingut presència a les fires i festivals més posicionats de casa nostra, com ara el 4YFN (27 i 28.2.2017 i 1.3.2017), el Sònar+D (14.6.2017), el Game Lab (28.6.2017) o el Catosfera (20.10.2017).

Tanmateix, la participació dels oients està sempre oberta a tothom. Cada dia, la Mariola convida als oients a fer “la consulta anònima de dos quarts”. 20 oients responen una pregunta compromesa a través del telèfon i de les seves respostes se’n fa un “treball de camp”. A “Popap” també hi ha investigació periodística amb “el reportatge a la carta”, les seleccions amb “Top 5”, els tutorials del “TopTruc” i “El minut inspiracional” ple de música, sentències o altres sorpreses.

“Solidaris”. Aquest any, Solidaris arriba a la seva desena temporada promovent la cultura de la pau, els drets humans i la cooperació amb un canvi de presentador i de la mà de l’Albert Segura, i de la seva experiència com a corresponsal i enviat especial arreu del món que l’ha fet un bon coneixedor i comunicador de la realitat internacional. La ràdio nacional fa d’altaveu dels que treballen per un país obert, inclusiu i sostenible, des de l’activisme de barri fins la solidaritat internacional. Si Catalunya vol esdevenir un actor rellevant en l’àmbit global ha d’implicar-se i participar en els grans debats i conflictes internacionals: les seves institucions i moviments socials han de fer aportacions per construir un món més just, pacífic i democràtic, crear diàlegs i relacions de confiança amb altres països. De la crisi dels refugiats i el clam per acollir, al preu del lloguer, els desnonaments, la pobresa energètica i la fam oculta. Del canvi climàtic i l’explotació laboral de la roba barata al menjar de quilòmetre zero, la integració dels nouvinguts o la memòria històrica. Catalunya Ràdio vol explicar-ho.

“Generació digital”. Aquesta temporada, el programa de referència de la cultura i l’entreteniment digital a Catalunya Ràdio s’ha presentat renovat, cada dissabte, i aquesta temporada, de les dotze a la una de la matinada. Presentat i dirigit per Albert Murillo, l’equip de “Generació digital” ha donat les claus dels millors continguts per consumir a les pantalles, les aplicacions imprescindibles per al telèfon mòbil i els videojocs amb la millor experiència del mercat. El programa, que va ser l’origen del “Generació digital” del canal 33, amb qui continua treballant aquests continguts en paral·lel, manté vigent aquesta finestra digital amb tots els dubtes tecnològics dels oients i, continua sent un dels referents de l’emissora en l’àmbit de la crítica i la recomanació de tecnologia, ginys o qualsevol programari digital. També ha potenciat el vídeo en streaming mentre es feia el programa, cada setmana juga amb els seus seguidors a videojocs en temps real a través del twitch.tv incorporat a la pàgina web del programa, i ha tingut presència en les fires i festivals més importants del sector a casa nostra, com el 4YFN (1.3.2017), el Sònar+D (14.6.2017), el Game Lab (28.06.2017), l’arxiu de CCCB (15.07.2017), BCN Games World (7.10.2017), o el Festival Mira (9.11.2017).

“Revolució 4.0”. “Revolució 4.0” es va estrenar el febrer del 2017 al dial digital #MésCatràdio. Només amb uns mesos de recorregut i difusió digital, el programa referència d’emprenedors i influenciadors de Catradio.cat va saltar a l’antena de Catalunya Ràdio, els diumenges de 23h a 24h, amb la periodista Xantal Llavina i el seu equip de col·laboradors. Això ha estat gràcies als bons resultats d’audiència: amb 20 programes, ja havia obtingut més de 24.245 usuaris únics. “Revolució 4.0” és un programa sobre emprenedors, innovació, creativitat, futur, competitivitat, empreses digitals i de tots aquells que han aconseguit ser influenciadors, des de les cares més conegudes en diferents sectors professionals, a aquells casos d’èxit gràcies a la seva transformació emprenedora i digital. L’eix principal del programa és l’entrevista. Cada setmana visiten el programa persones rellevants que reflexionen sobre el futur que ens espera a diferents sectors.

En una hora setmanal s’explica el futur més immediat de la Quarta Revolució Industrial, “Economia 4.0”, amb diferents seccions i amb líders d’opinió d’emprenedoria i digitalització com “Catalunya Valley”, amb Ricard Castellet i Marc Cortés, “La Caixa Digital”, amb Jordi Pi, “Fem Startup”, amb Yolanda Pérez, “ADN Digital” amb Jordi Gríful, “Connexions”, amb Fran Soley i “Empren Internet” amb Alexandre González. A més, sempre d’una manera distesa i amb humor: l'humorista i col·laborador Pep Plaza (“Polònia” i “Crackòvia” de TV3) és l’home que a través de mil personatges posa també a prova els convidats.

“La nit dels ignorants 3.0”. Aquest any, el clàssic de la ràdio catalana “La nit dels ignorants” fa 30 anys. És per això que des del setembre del 2017 el programa que durant set temporades hem anomenat com a “la nit dels ignorants 2.0”, s’ha rebatejat com “La nit dels ignorants 3.0”. Malgrat aquest canvi de nom, la nit dels oients de Catalunya Ràdio segueix fidel al seu propòsit: liderar la nit i seguir creixent en nombre d’oients al servei del coneixement i la companyia, les matinades de diumenge a dijous, d’1.05 a 3.00, amb Xavier Solà. Com cada any, el programa segueix apostant per a la intel·ligència col·lectiva tot compartint les preguntes i respostes més xocants i curioses: “Per què s’anomena Batxillerat el Batxillerat?”, “Per què en diem blat de moro, del blat de moro?”. Les matinades radiofòniques són per als ignorants, que cada cop són més, arriben a través de més canals i durant les 24 hores del dia. La temporada 2017-18, “La nit dels ignorants” estrena noves seccions: “Els 30 ingredients per celebrar 30 anys”, una tria de 30 productes per celebrar una festa gastronòmica que aplegarà oients i personalitats, i “Què es pregunten els ciutadans?”, que sortirà de combinar els interrogants i les respostes del carrer amb les dels oients a les xarxes socials. Continuen “Preguntes que fan pensar”, l’entrevista amb un personatge conegut; “Ignorants, petits i grans” amb les qüestions dels més joves; “Viquipedistes empedreïts”, que destaca les aportacions que es van penjant a la Viquipèdia de forma voluntària i, especialment, “Mapa d’amics”, la cadena de voluntariat que ja és la més gran que mai s’ha fet, amb més de 600 persones. I l’última melodia fa descobrir la música que cada dia selecciona un oient que acomiada el programa.

“Les mil i una nits”. Des que l’home és home i des que la dona és dona, el sexe ha estat un dels motors principals que han mogut el món, si no el més important. De dilluns a divendres, i de 03.05 a 04.00 h de la matinada, Maria de la Pau Janer s’ha situat al capdavant de “Les mil i una nits” per seguir aprofundint en els misteris, les sorpreses i els dubtes que genera la sexualitat humana. A partir de setembre, ha iniciat la seva cinquena temporada consecutiva, com sempre amb vocació de servei, d’entreteniment i també d’enriquiment personal i col·lectiu, que ha comptat amb els col·laboradors i els entrevistats més entesos en la matèria, ja sigui teòricament o pràctica. “Les mil i una nits” ha estat una finestra, de vegades oberta de bat a bat, i altres cops discreta i mig tancada, que ha permès veure i saber com som els humans quan ens relacionem sexualment entre nosaltres; com som ara, com hem estat històricament i com serem, potser, en el futur. Sense la intenció de jutjar ni de valorar, ni tampoc de determinar què és “normal” i què no ho és. Sense prejudicis ni apriorismes, però amb una premissa bàsica: gaudir d’una sexualitat sana, plena i enriquidora a tots els nivells possibles.


+CatRàdio

Des del febrer d’aquest 2017, la programació es completa amb els programes en exclusiva del dial digital +Catràdio, que ha obert una nova finestra de continguts a la web catràdio.cat. D’aquesta manera, Catalunya Ràdio aposta per la innovació en mitjans digitals, amb noves temàtiques, noves idees, nous programes i nous continguts. Amb +CatRàdio, el dial digital de Catalunya Ràdio, s’adapta als hàbits actuals de consum, en un entorn en què els oients de Catalunya Ràdio ja tenen moltes experiències positives com a usuaris, i la ràdio pública segueix ampliant la seva oferta a catradio.cat i a l’aplicació mòbil.

+CatRàdio és el laboratori on es proven nous formats radiofònics que prioritzen les temàtiques d’interès general i és també la plataforma per potenciar el talent intern de l’emissora així com les propostes que sorgeixen dins dels mateixos equips de la ràdio i els nostres col·laboradors. Gastronomia (“Que no falti de res”), política (“Els Spin Doctors”), benestar emocional (“L’ofici de viure”), educació (“L’ofici d’educar”), música (“Lletrasonats”, “Sarda.net”, “T’agrada el Blues?”, “A tocar!”), metereologia (“Meteomauri”), sonologia (“Paisatges sonors”), teatre (“Entre caixes”), emprenedoria i innovació (“Revolució 4.0”) i humor (“Els de Be Negre”), entre altres temàtiques, conformen la nova oferta digital. L’aposta per +CatRàdio, una oferta que enriqueix la graella tradicional de la ràdio pública, té tot el sentit gràcies al creixement sostingut de Catalunya Ràdio en l’entorn digital durant els dos últims anys. L’octubre de 2017 s’ha batut el rècord històric d’audiència digital, amb 1,3 milions d’usuaris únics a Catalunya i 2,8 milions al conjunt de l’estat aquell mes. Mai fins aleshores una emissora de ràdio a l’estat havia aconseguit superar els 2 milions d’usuaris a internet. El catradio.cat redissenyat, l’agitació a les xarxes socials, la integració digital de tots els equips i redaccions, així com l’aposta per una nova aplicació mòbil que ja supera els 220.000 usuaris, han permès fer un salt endavant en el consum digital dels àudios a la carta i directes del grup d’emissores de Catalunya Ràdio. L’última prova d’això és que s’han duplicat els oients que participen de l’“Enigmàrius” d’“El matí de Catalunya Ràdio” gràcies als nous canals digitals de participació. La ràdio pública innova i capta nova audiència, rejoveneix els perfils i afavoreix un consum més participatiu i exigent.

“L’ofici de viure”. El programa de psicologia positiva i nova espiritualitat, amb Gaspar Hernàndez, ha encetat a la tardor l’onzena temporada en antena i continua la seva esplèndida vida digital amb eines renovades per al benestar emocional. A partir de la desena (2016-17) el programa es va començar a emetre les matinades de diumenge a dilluns de les 12 de a 01 h, l’horari que encara manté. Tanmateix, la vida digital del programa continua amb molt bons resultats, i la comunitat de seguidors a través del podcast i del web +catràdio continua creixent, i posicionant el programa com un dels més descarregats. Aquesta temporada “L’ofici de viure” ha mantingut l’espai de Sergi Torres i “El blog de notes” d’Àlex Rovira, A més, ha incorporat més psicòlegs, filòsofs i especialistes en creixement personal, sobrepassant el mig centenar de terapeutes de “L’ofici de viure”.

“L’ofici d’educar”. Aquest programa setmanal, presentat per Elisabet Pedrosa, aposta per la innovació educativa, partint de la premissa que des de l’educació es pot fer un món més just i millor. Cal educar per créixer, per detectar les potencialitats i talents, per gestionar les emocions, per prevenir la violència, per aprendre fent i, en definitiva, per fer millors persones; per això, “L’ofici d’educar”. Cada setmana, el programa aprofundeix en un tema amb rigor, amb educadors, pedagogs, psicòlegs, terapeutes, catedràtics, coachs educatius, etc., i acaba l’espai amb diferents seccions.

“MeteoMauri”. El meteoròleg Francesc Mauri, que els divendres fa la previsió meteorològica al “El temps a la carta” d’“El matí de Catalunya Ràdio”, presenta aquest espai setmanal al web catràdio.cat, un programa obert a la participació dels oients que ofereix tota la informació del temps, amb la predicció del cap de setmana i l’estat de les pistes d’esquí catalanes durant la temporada d’hivern. Un altre dels continguts més destacats d’aquest programa és el medi ambient, però també la gastronomia, l’oci, el territori i la sostenibilitat, a la vegada que els dijous presenta un resum del programa a l’“Estat de Gràcia”.

“Els spin doctors”. Aquest programa setmanal, presentat per Toni Aira, explica què es mou entre bambolines, rere l'escena política. Com mouen els fils els assessors del líders polítics? Com treballen els professionals de la comunicació política? En el món anglosaxó, dels assessors de comunicació i estratègia en diuen spin doctors. To spin vol dir girar, filar. Girar el sentit de les coses, de la manera que vagi millor als propis interessos, o filar un relat atractiu. Com ho fan?

“Què no falti de res”. El futbol i la gastronomia són dos mons que tenen moltes coses en comú i que desperten passions. El periodista esportiu Carles Fité i el xef Jordi Jacas comparteixen aquestes emocions en un espai on el rival del Barça centra l’atenció de cada programa. És un programa per a bons gourmets i apassionats al futbol, dos conceptes que combinen a la perfecció i fan honor al seu nom: que no falti de res! Les seccions: “L’entrevista” té un convidat del món del futbol o la gastronomia. A “El fora de joc i l’assistència”, Jordi Jacas dona consells de gastronomia i de cuina. “El partit del vermut” recorda gols, partits i moments històrics del Barça i de la història del futbol. I a “El gastromusical” el cantautor Josep Lluís Santiso presenta un artista o concepte musical relacionat amb el futbol i el Jordi Jacas en fa el maridatge amb un plat inspirat en la seva música.

“Entre Caixes”. Les arts escèniques des de dins amb Carme Canet i Pep Vila. Del teatre a la dansa, passant pel circ, els musicals, el cabaret... L'escenari del programa s'omple cada setmana de creadors, productors, crítics, actors, directors, escenògrafs i públic.

“T’agrada el Blues?”. Des de 1990 Quico Pi de la Serra és el millor ambaixador del Blues a casa nostra, i cada setmana preten donar a conèixer aquest gènere musical, tant pel que fa a l’antena de Catalunya Ràdio com al dial digital del +Catràdio. Una hora de Blues de tots els estils, èpoques i països, prioritzant les novetats mundials que van apareixent i el Blues de Catalunya, que es tant variat i abundant com bo. A més a més, cada setmana Quico Pi de la Serra interpreta en directe un blues instrumental que composa especialment per el programa i que es pot veure també en vídeo.

“A tocar!”. “A tocar!” és la consigna que setmanalment Maite Sadurní crida i què tots els músics volen sentir, i és també un programa amplificador de la música que es cou a Catalunya per conèixer de prop i a fons el bo i millor dels músics del país. Com són, què fan, quines son les seves dèries i projectes i, sobretot, com toquen en directe. La secció, “La pista” descobreix els grups que es comencen a enlairar i recomana músics més consolidats i poc coneguts als quals cal seguir la pista.

“Lletrasonats”. "Lletrasonats" és una proposta única i inèdita que pretén mostrar el múscul de la música en català, la qualitat que sempre ha tingut i la seva riquesa estilística i d'accents. Cada setmana, Anna Bonet i Joan Camp, punxen música en català, de totes les èpoques, estils i procedències, clàssics i temes poc populars, grans grups i desconeguts absoluts. I ho fan a partir d'un fil conductor que lligarà cada selecció musical i que permetrà mostrar la potència de la música en català i, sobretot, que en català, es canta de tot i en tota mena d'estils variats i diferents. "Lletrasonats" posa en valor el contingut de la discoteca de Catalunya Ràdio, el seu arxiu musical, a més d'aportar propostes que s'han mogut en àmbits exclusivament digitals o amb una obra de difícil accés. També explotarà la potencialitat dels webs de Catalunya Ràdio i de Viasona com a suport de difusió del programa i de les cançons exposades. Amb aquest format, es busca crear un espai que faci cultura, país i mostri la unitat de la llengua i dels diferents territoris on es parla. Que l'oient descobreixi música, nova i vella, de tots els estils, i ampliï el seu background musical. Un programa que sigui escoltat i gaudit també a les Illes Balears i al País Valencià. Un espai que ajudi a promocionar la música en català, que sigui útil per als grups i discogràfiques i la resta de la indústria nacional.

“Paisatges sonors”. Aquest espai sonor va néixer a Catalunya Ràdio l'any 2015 amb la voluntat de ser el contenidor de sons del ric paisatge sonor de Catalunya, i a partir del febrer del 2017 es va renovar i afegir a la graella de #Méscatràdio amb algunes novetats sobretot pel que fa a l'alta qualitat dels àudios publicats. Des del "Paisatges sonors" creiem que el sons mereixen ser escoltats atentament i desgraciadament molts desapareixen. El concepte "paisatge sonor", descrit per R. Murray Shaffer, defineix l'ambient sonor que ens envolta i es refereix, com diu ell, a "esdeveniments sentits i no pas a objectes que es poden veure". Sota aquest concepte, cada setmana, Albert Murillo ens convida a deixar-nos portar pels sentits a través de l’oïda.

“Els de Benegre”. "Els de Benegre" és un magazín d'informació en clau satírica realitzat per l'equip del Benegre.cat, amb Àlex Solà, Ona Vinyamata i Toni Mata. El punt de partida del programa és l'actualitat social i política de Catalunya i el món que l'envolta, així com els grans temes de fons de la nostra societat, amb especial atenció al públic jove. A partir d'aquí, "Els de Benegre" construïm una nova realitat que faci pensar amb un somriure a base d'humor i ironia.

“Les mil i una nits”. Des que l’home és home i des que la dona és dona, el sexe ha estat un dels motors principals que an mogut el món, si no el més important. Cada dia a les 7 del vespre, hores abans que el programa s’emeti per antena, els oients de #MésCatràdio ja poden connectar amb Maria de la Pau Janer i seguir aprofundint en els misteris, les sorpreses i els dubtes que genera la sexualitat humana.

“Sarda.net”. Quim Rutllant, Sergi Vives i Ester Plana aporten una altra mirada, com diuen ells “més punki”, del món de la sardana i la cobla.


Retorn d’iCat a l’FM

iCat, el canal de música i cultura de Catalunya Ràdio, ha tornat a l’FM aquest 2017, concretament el dimecres 6 de setembre gràcies al conveni que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) va signar el mes d'abril amb el Departament de Cultura de la Generalitat. Cinc anys després d’abandonar les ones, iCat ha tornat per potenciar la música en català i feta a Catalunya, apostant pels directes i la presència als festivals d’arreu del país, a més d’incorporar nous programes culturals i musicals temàtics. Una nova etapa marcada també per una gran renovació digital, amb nova web i nova app per a mòbils i tauletes.

Nova programació de dilluns a divendres:

El canal arrenca cada dia amb el programa “Els experts”, un despertador cultural inèdit a la FM. Durant tres hores, Albert Miralles, Roger Seró i el seu equip presenten l’actualitat cultural del dia d’una manera divertida i amb molta música. Des de les 10.00 fins a les 19.00 del vespre, iCat ofereix una selecció musical basada en la prescripció i el servei: una de cada tres cançons serà en català i la producció musical feta a Catalunya arribarà fins al 45% (en català i en altres idiomes). A les 19.00, Josep Martín conduirà l’espai “Independents”, que donarà pas a “El Celobert” de Lluís Gavaldà, de 20.00 a 21.00. A aquest el seguirà el “Delicatessen” d’Albert Puig, de 21.00 a 22.00.

“Els Experts”. Amb Albert Miralles i Roger Seró. De 07.00 a 10.00. El programa despertador d’iCat arrenca el dia amb música, cinema, tecnologia, sèries, llibres i entrevistes. A més, omple l’agenda amb bona lletra i amb molt bon humor. Llevar-se amb el peu esquerre promet un dia rodó.

“Independents”. Amb Josep Martín. De 19.00 a 20.00. És el moment per descobrir l’actualitat musical. Els discos, les entrevistes, les novetats, les versions, les llistes, els referents... Tot el que passa al món de la música en seixanta minuts.

“El Celobert”. Amb Lluís Gavaldà. De 20.00 a 21.00. El cantant d’Els Pets comparteix cada dia amb els oients la seva passió per la música a través de les petites històries que expliquen les cançons.

“Delicatessen”. Amb Albert Puig. De 21.00 a 22.00. El programa d’autor que tria a mà les cançons més selectes de la collita de cada temporada. El moment per desconnectar del soroll diari i descobrir nou talents.

Setmanals:

Les novetats de la graella de dilluns a divendres les trobarem en la franja nocturna de 22.00 a 24.00, amb programes de temàtica cultural (cinema, sèries, literatura i arts escèniques) i programes musicals temàtics (jazz, folk, fusió i electrònica), de periodicitat setmanal i d’una hora de durada.

“Entre caixes”. Amb Carme Canet i Pep Vila. Dilluns, de 22.00 a 23.00. Les arts escèniques des de dins. Del teatre a la dansa, passant pel circ, els musicals... L’escenari del programa s’omple cada setmana de creadors, productors, crítics, actors, directors, escenògrafs i públic.

“Sona 9”. Amb Lluís Gendrau. Dilluns, de 23.00 a 24.00. Una finestra als grups emergents del concurs de bandes Sona 9. L’actualitat de la música en català sense barreres estilístiques.

“L’irradiador”. Amb David Guzman. Dimarts, de 22.00 a 23.00. La literatura més nòmada i alternativa. Un recorregut pel país per descobrir els escenaris literaris i els seus autors. Novel·les, contes i poemaris al costat dels seus autors i des de l’espai narratiu del llibre.

“iCatMans”. Amb Quim Rutllan i Ester Plana. Dimarts, de 23.00 a 24.00. Una hora per trobar-se a un mateix a través de la música i les seves arrels. L’actualitat del folk del país i de les músiques del món i, a la vegada, els artistes —nacionals i internacionals— que ens han fet qui som.

“Serioses”. Amb Sívia Comet i Cristina Bordas.Dimecres, de 22.00 a 23.00. La ficció televisiva nacional i internacional explicada per dues ‘freaks’ de les sèries. Entrevistes, avançaments, rànquings, personatges, bandes sonores... i sense ‘spoilers’.

“Jazz Watusi”. Amb Dani Nel·lo. Dimecres, de 23.00 a 24.00. Connecta el jazz a diversos aspectes de la cultura i de la vida, viatjant en el temps i donant un cop d’ull als músics de casa nostra. El jazz entra a casa vostra.

“Memento”. Amb Josep Maria Bunyol i Ferran Auberni. Dijous, de 22.00 a 23.00. Una mirada al cinema actual, pròxima, apassionada, diversa, pedagògica, lúdica i terapèutica del cinema. El cine-club sonor amb les pel·lícules de referència.

“5 Songs”. Amb Blai Marsé. Dijous, de 23.00 a 23.30. El programa on els músics expliquen la seva vida a través de les cançons que més els han marcat.

“Songhunter”. Amb Raül Hinojosa. Dijous, de 23.30 a 24.00. El caçador de cançons presenta les millors captures musicals de l’escena alternativa i underground internacional i del país.

“Casa Babylon”. Amb Marc Isern i Rubén Sierra. Divendres, de 22.00 a 23.00. Una hora per descobrir les músiques del món i de fusió que es fan a casa nostra i els seus referents internacionals. Una mirada mestissa a l’escena musical que beu de les arrels.

“Beats per minut”. Amb Òscar Broc. Divendres, de 23.00 a 24.00. Músiques electròniques per a tots els públics. El músics que triomfen a les xarxes, el so negre més urbà, l’escena local, els dj’s, els festivals...

Dissabtes i diumenges:

El cap de setmana incorpora “iCatKids”, un nou programa musical dirigit als més joves que s’emet els dissabtes i diumenges de 09.00 a 10.00 del matí, de tal manera que els preadolescents i els seus pares podran escoltar la mateixa emissora a casa quan es lleven o mentre es desplacen pel territori. A partir de les 10.00 s’emet la fórmula “#iCatWeekend”, una selecció musical que s’allargarà fins a les 20.00, l’hora del “Pista de fusta” de Miqui Puig, dues hores amb la música més ballable pels vespres del dissabte i del diumenge.

“iCatKids”. Amb Pau Guillamet. Dissabtes i diumenges, de 09.00 a 10.00. Un programa per a les noves generacions que els adults voldran compartir. Els matins del cap de setmana són un punt de trobada per aprendre a escoltar i descobrir la música de fills i pares.

“Pista de fusta”. Amb Miqui Puig. Dissabtes i diumenges, de 20.00 a 22.00. El músic català que més en sap de música de ball es posa al davant dels plats per estimular el ball en una pista imaginària de fusta, com les d’abans.

Festivals i concerts:

Programes especials des dels principals festivals del país i retransmissió dels concerts més destacats. Primavera Sound 2017. Emissió en directe dels concerts de Mishima, Broken Social Scene, Kevin Morby, Bon Iver, Whitney, El Petit de Cal Eril, Lawrence Arabia, Mac DeMarco, The XX, Glass Animals, Kate Tempest, Teenage Fanclub i The Afghan Whigs.

Sónar 2017. Emissió en directe dels concerts de Princess Nokia, Bawrut, Dawn, Prins Thomas, HVOB, Craig Richards, LenaWillikens, Roosevelt, Stooki Sound, Fat Freddy’s Drop, Damian Lazarus, Sandro Jeeawock, Little Dragon, BadGyal, Moderat, Jacques, Masters at Work, Animic, Nadia Rose, Nosaj Thing+Daito Manabe, Joe Goddard, Keys N Krates, Sohn, Optimo, Cerrone, Clara 3000, Fran Lenaers, Beautiful Swimmers, Seth Troxler & Tiga.

Vida Festival 2017. Emissió en directe dels concerts de Senior i el Cor Lomax, Dr Dog, La Iaia, Gener, Real Estate, Mishima, Warhaus.

Cruïlla 2017. Emissió en directe dels concerts de Ani Difranco, Two Door Cinema Club, The Lumineers, Jamiroquai

Mercat de Música Viva de Vic 2017. Emissió en directe dels concerts de La Iaia i Ramon Mirabet.

Fira Mediterrània de Manresa 2017. Emissió en directe del concert de Mazoni & Istanbul Street Ensemble.

Final Sona 9. Transmissió de la gala final del concurs dels grups emergents que co-organitza el propi canal, a més del seguiment durant tot el concurs a través del programa setmanal Sona 9.

iCat en concert. Emissió durant la temporada d’estiu d’un concert setmanal:

  • 19-jul Mac DeMarco
  • 26-jul Whitney + Lawrence Arabia
  • 02-ag St Paul & The Broken Bones
  • 09-ag Laura Marling
  • 16-ag Dr. Dog
  • 23-ag Temples
  • 30-ag Fleet Foxes

Nadal:

  • 25 des Rosalía & Refree
  • 26 des The National

El Desconcert

El 8 de maig, en una Sala Apolo de Barcelona plena d’amics d’iCat, es celebrava que el canal de cultura i música del grup d’emissores de Catalunya Ràdio tornava a l’FM a partir del setembre. Més d’un miler de persones, entre oients, periodistes, representants de l’escena musical i cultural catalana, assistien a la segona edició del Desconcert, que comptava amb les actuacions d’una vintena de músics i cantants formant “Parelles impossibles. El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras; el conseller de Cultura, Santi Vila; el membre del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Josep Vilar, i el director del Grup d’Emissores de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, van obrir l’acte i van valorar la importància del retorn d’iCat per la promoció de la cultura al país.

Concerts Delicatessen. Els concerts que organitza el programa d’iCat “Delicatessen” d’Albert Puig s’han convertit ja en un clàssic de l’agenda musical del país. Ofereix als oients l’oportunitat de descobrir artistes internacionals i locals a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. Durant el 2017 es van organitzar i emetre per iCat els següents concerts:

  • 25.01.17 Dom La Nena i Cálido Home
  • 16.03.17 Guadi Galego i Daniel Martin Moore
  • 04.05.17 Pribiz i John Smith
  • 14.06.17 Jorge Da Rocha i Jesca Hoop
  • 17.10.17 Veil i Sean O’Hagan
  • 03.11.17 Donallop i Christian Kjellvander

Amics d’iCat. iCat manté la complicitat amb el sector musical i cultural a través d’acords per ajudar a la difusió de les propostes musicals i culturals d’arreu del territori català. Per exemple, amb les Experiències iCat.

Experiències iCat. El canal ha incrementat el nombre d’experiències pels oients en associació amb els promotors culturals catalans per oferir als oients experiències úniques com concerts, pre-estrenes de teatre, cinema d’autor o dansa, i d’activitats amb els artistes amb l’objectiu d’acostar els oients d’iCat als creadors del país. Només entre setembre i desembre de 2017 s’han organitzat una trentena d’experiències culturals.

Web i App renovades

La nova etapa d’iCat va acompanyada d’una renovació digital completa, amb nova web, integrada al portal web de TV3 i Catalunya Ràdio, i nova app per a mòbils i tauletes. La nova web icat.cat continua apostant per enriquir la informació de les cançons que estan sonant per l’emissora, amb la caràtula del disc i informació complementària. En un moment en què proliferen els serveis que permeten crear llistes de reproducció amb continguts addicionals, iCat posa el focus en allò que la fa diferent: grans prescriptors i la possibilitat d’oferir experiències als oients que van més enllà de les ones i les pantalles. En aquest sentit, la web potencia el consum a la carta dels grans programes prescriptors de l’emissora: “Els experts”, “Independents”, “El celobert” i “Delicatessen”. També s’hi poden escoltar en diferit tota la resta de programes d’iCat. I per als usuaris interessants en disciplines concretes, com el cinema o els còmics, els continguts estaran també seleccionats i ordenats en les següents propostes temàtiques: música, cinema, sèries, escena i llibres i còmics. Les Experiències iCat tenen un paper clau a la nova aposta digital d’iCat. Des de la web, els usuaris podran intervenir-hi, amb l’aportació de continguts i participant en els concursos d’entrades per assistir a concerts i esdeveniments culturals.

Una app amb noves funcionalitats. Amb un disseny totalment renovat i amb noves funcionalitats, la nova app permet als usuaris registrar-se, escoltar en directe l’emissora, participar a les Experiències iCat, rebre notificacions i consumir a la carta tots els continguts generats, tant d’àudio com de vídeo.

Nova imatge

La tornada d’iCat a l’FM suposa un canvi d’imatge i una posada al dia dels elements de comunicació. Pel que fa a la imatge, s’ha renovat el logotip, que conserva l’essència de la marca i prescindeix dels “cognoms” que l’han acompanyat en etapes anteriors. iCat és la denominació amb què la coneix la majoria del seu públic i com es vol que sigui reconeguda a partir d’ara. El logotip quadrat, com les icones de les apps, s’ha portat fins als marges de la tipografia, buscant una imatge més moderna i clarament diferenciada de l’anterior. El color vermell continua sent un signe d’identitat potent.

Quant als elements de comunicació, s’ha renovat el gat, que ha deixat de ser real i s’ha transformat en una il·lustració. Aquest canvi permetrà donar-li expressió i moviment i ajudarà a explicar millor com és la marca, quin caràcter té, què li agrada, així com els seus continguts. L’eslògan de la marca també ha canviat. Ara és “La ràdio inquieta”. Es vol situar la marca en el context que li pertoca, el de la ràdio, reforçant la tornada a l’FM i entesa com un entorn connectat, perquè la ràdio també viu en altres plataformes. I és “inquieta” perquè és experiència i són emocions, trets que defineixen el públic d’iCat i la seva actitud respecte a la cultura, la música, les tendències, etc.

Catalunya Música

Fidel a l’esperit que la impulsa des de fa 30 anys, Catalunya Música, vol incentivar el gust per la música de qualitat i contribuir al seu coneixement i difusió i, alhora, ser altaveu de les activitats musicals que es fan a casa nostra.

El dia a dia de l’actualitat musical i les novetats discogràfiques; les grans obres, compositors i intèrprets d’avui i de sempre; la història... un ventall ampli de gèneres i estils clàssics de tots els temps, la música coral, l’òpera, la música per a cinema... conformen una àmplia proposta especialitzada per satisfer els gustos musicals de l’oient més exigent i, alhora, acompanyar amb la millor música apta per a tots els públics.

Catalunya Música aposta per la música en viu i una part fonamental de la seva programació són les transmissions en directe i els enregistraments de concerts i d’òperes des de les principals sales i auditoris de tot el món i, evidentment, des del nostre país.

Espais i programes d’audició amanits amb comentaris a càrrec d’un equip expert de col·laboradors i especialistes, programes documentals i de divulgació musical que tenen com a objectiu il·lustrar abastament sobre el món i la vida musical, proposats i duts a terme per un sòlid equip de presentadors, conductors guionistes, programadors, productors i tècnics que confeccionen els continguts de la graella que Catalunya Música complementa amb els suggeriments i propostes dels oients.

Com a membre de la xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió (UER), Catalunya Música emet concerts de primer ordre, europeu i mundial, i situa les produccions pròpies de Catalunya Música a nivell internacional.

Aquest esperit, aquesta programació, aquest equip, aquesta audiència han permès situar Catalunya Música en un lloc destacat entre els canals de ràdio clàssica des del principi de la seva existència. Una existència que ha complert 30 anys aquest 2017.

La programació

Catalunya Música es renova per continuar liderant com fins ara la difusió de la música clàssica de tots els temps per donar més visibilitat i notorietat a la seva oferta de continguts i pe fer-la més atractiva i continuar eixamplant la base del seu públic. La temporada 2017-2018 iniciada el 4 de setembre ha incorporat nous gèneres i estils musicals, i n’ha potenciat d'altres que ja formaven part de la seva graella. El jazz, la música per a cinema, els musicals i la música per al teatre, les músiques del món i un nou programa sobre música i art formen les noves apostes –especialment al cap de setmana– que s’han sumat a la segona temporada d'"Els homes clàssics", amb Albert Galceran i Pedro Pardo, que va arrencar el gener.

Els diferents programes de Catalunya Música incorporen entrevistes en el seu dia a dia i aquestes tenen un pes important a “Assaig general”, amb Albert Torrents i Xavier Chavarria; “El millor dels temps” amb Anna Ponces i Francesc Hernàndez; ”El taller del luthier”, amb Pewre Andreu Jariod; “Els homes clàssics”, amb Albert Galceran i Pedro Pardo; “Solistes”, amb Joan Vives; “Sons de l’edat mitjana”, amb Maria Montes; “Quadres d’una exposició”, amb Aleix Palau i “Una tarda a l’òpera”, amb Jaume Radigales.

De dilluns a divendres

Continua també el tàndem dels matins amb Joan Vives i Ester Pinart, de 7.00 a 11.00, de dilluns a divendres, a "Tots els matins del món", per començar el dia amb obres breus, animades i del gran repertori, amb el contrapunt de la informació cultural, l'actualitat, l'entreteniment i l'agenda de concerts.

Precisament, les transmissions de concerts i òperes continuen sent els plats forts de la programació, presentats per Olga Cardús, Maria Montes i l'equip de Catalunya Música. D'una banda, hi ha els concerts de producció pròpia -en directe i en diferit-, enregistrats pels equips tècnics de l'emissora, d'una banda; de l'altra, els concerts provinents de l'intercanvi internacional amb la Unió Europea de Radiodifusió (UER-EBU), com la Temporada del Gran Teatre del Liceu, les òperes del MET de Nova York (en directe), i els diumenges, la Temporada de l'OBC, també en directe (11.00), entre moltes altres propostes.

El magazín informatiu "Assaig general" es concentra ara de 7 a 8 del vespre, dirigit i presentat per Albert Torrens, i amb la participació de Xavier Chavarria. Els dos professionals tracten el dia a dia de la informació musical, la crítica, les entrevistes, els reportatges, els debats i les actuacions en directe, durant una hora que combina l'entreteniment, la informació i la bona música.

Una altra novetat de la temporada ha estat el programa monogràfic "El compositor de la setmana" conduït per Carmina Malagarriga.  El segell personal de Victòria Palma és present una temporada més amb "Els gustos reunits", un tast de música obert a tots els paladars, gèneres, criteris i versions al llarg de la història. A més, l'espai "Femení i singulars", també amb Victòria Palma, segueix fidel a l'antena. Guanya espai el jazz, que a partir d'ara és present cada dia, a les 23.00, amb "Via jazz", un format setmanal, de dilluns a diumenge. De dilluns a divendres, Pilar Subirà presenta els grans temes clàssics i les gravacions més recents en una selecció per a tots els públics. El cap de setmana, Carles Lobo presenta els concerts de jazz provinents de l'intercanvi amb la UER i dels principals centres de producció musical nacionals i internacionals.

Cap de setmana

Els dissabtes, a les 9.00, el programa "I tu què escoltes?" ens permet descobrir les preferències musicals dels grans artistes, amb Àlex Robles i Víctor García de Gomar. Un diàleg musical que mostra les connexions entre diferents músics i artistes, i quins són els seus gustos i referències musicals a través de la seva discoteca particular.

També les arts plàstiques i l'arquitectura es fusionen amb la música a "Quadres d'una exposició", el nou programa realitzat per Aleix Palau els dissabtes, a les 16.00. Una manera d'interpretar la música sota el prisma i el context del món de l'art i la cultura, en general. Durant el 2017, s’han incorporat noves propostes a la graella del diumenge: A la tarda, les músiques del món tenen un espai a dedicat a les "Les cordes de l'ukelele" i el teatre musical, a "El millor dels temps". Al vespre, les “Audicions íntimes” reuneixen els oients de Catalunya Música amb els professionals. “Els homes clàssics” que van créixer a "El suplement" de Catalunya Ràdio, presenten, des de gener, una nova proposta radiofònica que té com a objectiu acostar la música clàssica al gran públic.

Pel que fa als continguts operístics, aquesta temporada s’ha traslladat a la franja de tarda dels dissabtes (de 18.00 a 22.00), coincidint amb les transmissions d'òpera del MET de Nova York i amb l'activitat de la UER. D'aquesta manera, el programa "Una tarda a l'òpera", amb Jaume Radigales, continua oferint l'audició íntegra d'una òpera i després el magazín d'actualitat sobre el panorama nacional i internacional del món de l'òpera.

El programa "El violí vermell", amb tots els continguts musicals vinculats a la gran pantalla i al món de les bandes sonores continua a càrrec de Xavier Cazeneuve i s’ha traslladat als diumenges a les 13.00, després de la transmissió del concert matinal en directe de l'OBC, des de L'Auditori de Barcelona.

I també els programes clàssics de la graella: "El taller del lutier", amb Pere Andreu Jariod; "So de cobla", amb Ignasi Pinyol; "Guia d'orquestra", amb Víctor Solé i Raimon Colomer; "La ruta Bach" i "Cicle coral", a càrrec d'Albert Torrens; "Sons de l'edat mitjana", presentat per Maria Montes, i les entrevistes de Joan Vives a "Solistes", a més d'"El gran segle".

Els nous programes

“El compositor del setmana”. Des del setembre, Carmina Malagarriga presenta un espai monogràfic que explora la vida i l'obra dels compositors. De dilluns a divendres, de les 13h a les 14h, l'espai dona a conèixer la biografia i l'obra d'un compositor. Cada setmana canvia d'autor, d'època i d'estil, en funció de la proposta programàtica. Cada setmana, un compositor resident a la programació de Catalunya Música.

“Les cordes de l’ukelele”. Cada diumenge, a les 16 h, Marta Lanau condueix l’espai on descobrir la música d'arrel traslladada al segle XXI: del fado al soukos, del tango a la morna, de la música balcànica o el rembétiko grec als estils afrocubans. Els diferents gèneres i corrents sonors que s'agrupen en les anomenades músiques del món i totes les barreges en què s'han aparellat amb el pop, l'electrònica o el jazz. La música i les seves anècdotes, sabors i olors. I, per acabar, un apunt sobre on i quan podem escoltar, llegir o mirar aquestes músiques a casa nostra.

“El millor dels temps”. Un programa setmanal per acostar el present i el passat d'una de les formes escèniques i musicals més populars dels nostres temps: el teatre musical. Divertit, didàctic i ple de sorpreses, s’emet cada diumenge a les 18 h. Conduit per Francesc Hernàndez i Anna Ponces, fiquen l’els oients dins un món ple de música, molta música, explicada i viscuda des de dins. Dins un món de solistes i coristes, de directors i coreògrafs, de musicals webs i teatrals, de concerts de grans dives o d'històries immortals cantades i ballades.Perquè avui dia, el musical és molt més que teatre musical.

El programa compta amb les seccions: “El racó de l'Òscar”, l'anàlisi experta d'alguna cançó del musical de la setmana, amb la veu i el piano de l'Òscar Peñarroya; “La perla”, on cada setmana, en Francesc Hernàndez porta un regal musical, una bogeria en forma de cançó o alguna delicatessen especialment pensada per als oients més experts; “Els protagonistes” on les entrevistes a cantants, directors, dramaturgs... presenten l'actualitat del món dels musicals en veu dels seus protagonistes; i“Els millors”, on s’hi recullen recomanacions musicals, concerts, agenda, versions...

“Audicions íntimes” - Xavier Chavarria. Durant el 2017, com un element més de la celebració del 30è aniversari de Catalunya Música es va pensar en un format nou de programa que permetés el contacte entre els oients de Catalunya Música i els seus professionals a través de l’interès compartit per la música. El programa va néixer d’una idea de Xavier Chavarria i compta amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”.

Cada programa consisteix en un concert de música de cambra, amb públic invitat, i un presentador que incentiva la comunicació entre músics i espectadors amb la intenció de trencar la distància que s’estableix entre uns i altres ens el concert de format tradicional. Els concerts el protagonitzen músics experimentats, amb una gran capacitat comunicativa i amb ganes d'establir diàleg amb els assistents i de compartir amb ells l'experiència de la música. Aquesta proposta permet als assistents gaudir de la música d'una forma més intensa i propera. “Audicions íntimes” s’enregistra i s’emet en diferit, emès els diumenges a les 20:00. Inicialment (des de l’abril, quan es va posar en marxa el programa, fins a l’estiu), de la gravació de cada concert se’n van fer dos programes. A partir del mes de setembre es va decidir que de cada concert en sortís un sol programa (i no dos). Totes les gravacions de l’any 2017 s’han fet a l’Aula 1 del CaixaForum de Barcelona però també s’ha decidit portar l’experiència a altres ciutats.

“Els homes clàssics”. Pedro Pardo i Albert Galceran són "Els homes clàssics" i, a partir del gener, s'incorporen a la programació de Catalunya Música, provinents del programa "El suplement" de Catalunya Ràdio, amb una nova proposta radiofònica que s’emet els diumenges a les 22 h i té com a objectiu acostar la música clàssica al gran públic.

Per això surten al carrer a gravar reportatges, conviden a l'estudi aquelles persones que en saben més de la matèria, i s'asseuen al piano per explicar aquells tecnicismes que solen despistar-nos. El programa, dividit en diversos blocs, està pensat per acabar-lo amb una audició, havent donat les eines a l'oient per fer una escolta activa, desxifrant tots els elements rellevants de l'obra que cada setmana ens ocupi.

El programa té diverses seccions: “La classe del mestre Pardo” en que aquest, cada setmana, explica un concepte musical, sempre relacionat amb “El tema del dia” , que és molt diferent en cada edició; “Què cal saber sobre...?” ajuda a respondre qualsevol pregunta que ens puguem fer, per parlar de clàssica sense por d'equivocar-se. I acaben el programa amb música, amb una audició comentada. L'obra escollida està relacionada amb tot el que s'ha tractat en els blocs anteriors, així, els oients podràn entendre molt més bé què escolten.

“Els concerts de Catalunya Música”

Catalunya Música ofereix tres franges de programació diària de concerts, dins l’espai “Els concerts de Catalunya Música”, de dilluns a divendres, a les 11.00, 16.00 i 20.00, i una els diumenges a les 20.00 hores. El contingut principal d’aquest programa és la retransmissió, en diferit, de concert de producció pròpia enregistrats per Catalunya Música o de producció aliena, ja sigui de concerts cedits, com provinents de la xarxa d’intercanvi de concerts de la UER. Aquest 2017 Catalunya Música ha emès un total de 494 concerts, dels quals 174 de producció pròpia i 320 concerts provinents de les emissores membres de la xarxa d’intercanvi de concerts de la UER en les diferents franges de programació.


Música en viu

Durant el 2017 Catalunya Música ha ofert, en directe, concerts i òperes provinents de les temporades estables dels principals auditoris i teatres d’òpera i dels festivals d’estiu més prestigiosos, tant de casa nostra com d’arreu del món.

Com és habituals, ha ofert la major part dels concerts de la Temporada de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, totes les representacions de la Temporada d’Òpera del Gran Teatre del Liceu, les de la Temporada dels Amics de l’Òpera de Sabadell i la majoria de concerts que Jordi Savall ha dirigit a Barcelona amb els seus grups La Capella Reial de Catalunya, Hesperion XXI i Le Concert des Nations, a més de clàssics com el Concert de Sant Esteve des del Palau de la Música Catalana que es transmet també per Catalunya Ràdio i TV3.

En total durant el 2017 s’han fet 106 transmissions en directe. Això fa una mitjana mensual de 8,8 transmissions. D’aquestes, un 24,5% corresponen a transmissions operístiques, de les quals un 61,5% són de produccions produïdes a Catalunya i un 38,5% d’òperes de producció estrictament internacional. Pel què fa a les transmissions no operístiques, representen un 75,5% respecte el total, de les quals un 67,5% corresponen a concerts produïts i realitzats a Catalunya i un 32,5% concerts provinents de la xarxa d’intercanvi de la UER.

Transmissions d’òpera. Catalunya Música ha ofert, durant el 2017, 26 òperes en directe. 16 han estat òperes produïdes a Catalunya i corresponents a les temporades del Liceu (12 òperes), dels Amics de l’Òpera de Sabadell (3) i del Festival de Perelada (1). A més, ha ofert 10 òperes transmeses des de Nova York i corresponents a les temporades de l’Òpera Metropolitana de Nova York 2016-2017 (8) i 2017-201 (2).

Altres transmissions. Deixant a banda les transmissions operístiques, durant el 2017 Catalunya Música ha ofert, gràcies als acords d’intercanvi amb la Unió Europea de Radiodifusió, un total de 26 transmissions en directe des d’arreu del món: des d’Anglaterra (8 transmissions, Alemanya (7), Suècia (3), Àustria, Dinamarca, El Vaticà, Finlàndia, Irlanda, Rússia, Txèquia, i la Xina.

Pel què fa a les de producció pròpia realitzades a Catalunya, s’han fet un total de 54 transmissions en directe des dels següents indrets:

  • 28 des de L’Auditori de Barcelona
  • 13 des del Palau de la Música Catalana de Barcelona
  • 3 des del Gran Teatre del Liceu de Barcelona
  • 1 des del CaixaForum de Barcelona
  • 1 des de l’Auditori de Girona
  • 1 des de l’Auditori Pau Casals de El Vendrell
  • 1 des de l’Espai Ter de Torroella de Montgrí
  • 1 des del Teatre Comarcal de Solsona
  • 1 des del Monestir de Poblet
  • 1 des de l’església de Santa Maria de La Seu d’Urgell
  • 1 des de l’església de Santa Maria de Vilabertran
  • 1 des d’Olesa de Montserrat
  • 1 des del Teatre de Tarragona

#CatMúsica30 Celebració de trenta anys de servei a la música

Compromís amb l'audiència, qualitat, servei públic, promoció dels autors i intèrprets del país i suport a les institucions musicals públiques i privades del país. Aquests són els eixos de la celebració dels 30 anys de Catalunya Música, que va néixer el 10 de maig del 1987 amb el projecte d'omplir un buit: el de poder escoltar un canal de música clàssica i en català i que s'ha convertit en una història d'èxit.

Amb la primera emissió, el concert de Victòria dels Àngels al Palau de la Música, en un context de país encara en plena reconstrucció cultural, començava a caminar l'emissora que no només ha normalitzat la presència de la música clàssica a la ràdio en català, sinó l'ús de la llengua en aquest registre i en aquest àmbit radiofònic i cultural tan especialitzat. En poc temps, Catalunya Música, el tercer canal del Grup d'Emissores Catalunya Ràdio de veure la llum, esdevenia la referència a les ones en aquest format.

Catalunya Música ha contribuït, des de llavors, a promoure el coneixement dels músics catalans, el patrimoni i el repertori musical universal, amb un ferm compromís de servei públic. Des del primer dia, l'emissora ha volgut acostar els valors i la cultura musical a la societat, donant-la a conèixer i difonent-la a través d'un mitjà de comunicació de masses com la ràdio, per contribuir d'una manera important a la seva normalització. Ho ha fet al costat de les principals institucions culturals del país, tant de l'àmbit públic com privat, amb les quals ha crescut al llarg dels anys, sent altaveu de la seva activitat i impulsant la seva projecció, també a tot el món.

L’etiqueta #CatMúsica30 ha destacat les activitats extraordinàries que, el suport de l'Obra Social "La Caixa", s’han dut a terme durant al temporada per celebrar el 30è aniversari de l’emissora.

La primera va ser la transmissió de la festa radiofònica Art's Birthday Party, que Catalunya Música va celebrar el 17 de gener, juntament les altres emissores del grup Ars Acustica de la Unió Europea de Radiodifusió. Seguint la idea de l'artista Fluxus Robert Filliou, aquest grup d’emissores celebra cada any l'aniversari del naixement de les arts. A la festa de Catalunya Música s'hi va estrenar, aquest 2017 una obra d'encàrrec d'Alfredo Costa Monteiro, i hi van sonar també obres rebudes des d'altres emissores, del grup de creació radiofònica Berícid Sulfúric i de diversos músics.

El 30 de gener va connectar amb el Palau de la Música Catalana per oferir en directe el concert del 30è aniversari de la Capella de Ministrers que dirigeix Carles Magrané on es va interpretar el "Llibre vermell de Montserrat".

El 5 de febrer, Catalunya Música va transmetre en directe el concert del cinquè aniversari de la GIOrquestra des de l'Auditori de Girona. En aquest acte, que commemorava el cinquè aniversari de la GIOrquestra, aquesta formació, dirigida per Marcel Sabaté, va interpretar obres de Ludwig van Beethoven, Piotr Ílitx Txaikovski i Albert Guinovart.

Una altra activitat especial d’aniversari ha estat “La Ruta Bach", que recorre els indrets on va viure Johann Sebastian Bach per descobrir sobre el terreny i amb la guia de Joan Vives, músic i conductor de Catalunya Música, la història del compositor cabdal de la música occidental. Els oients de l’emissora van poder participar en el sorteig d’un viatge per a dues persones. Del 6 al 12 de març, Catalunya Música va oferir una programació especial Beethoven, en ocasió d’un esdeveniment únic: la interpretació de totes les simfonies del compositor alemany, que van fer el prestigiós director d’orquestra veneçolà Gustavo Dudamel i l’Orquestra Simfònica Simon Bolívar, al Palau de la Música Catalana i durant quatre dies consecutius, el 12, 13, 14 i 15 de març. Aquesta programació especial es va dedicar a conèixer i aprofundir en la dimensió humana i l’obra de l’insigne compositor alemany, des de diferents punts de vista i es va organitzar coordinadament amb la televisió. El programa “Cronos” del 33 va emetre, aquella mateixa setmana, el documental de ficció “Heroica”, de la BBC, i es va convidar els oients i espectadors a la preestrena de l’obra que es va fer el dia 11 al Petit Palau.

El CD "Nits d'estiu a Peralada", que celebra 30 anys de Catalunya Música i el Festival Castell de Peralada, es va presentar i posar a la venda amb "La Vanguardia", també al març.

Catalunya Música va oferir un programa especial sobre aquest CD realitzat a partir d'enregistraments de l’emissora , que recull els moments estel·lars dels 30 anys de programació del festival i que inclou interpretacions de Jonas Kaufmann, Ainhoa Arteta, Juan Diego Flórez, Plácido Domingo o Montserrat Caballé.

El 23 d'abril Xavier Chavarria va ser l'amfitrió, des del CaixaForum de Barcelona, de l’estrena d'una experiència musical nova i diferent, una manera més intensa de viure la música: "Audicions íntimes", un nou programa de Catalunya Música, en què músics i públic estan en contacte directe.

Les emissions de Catalunya Música van començar el 10 de maig del 1987 amb un concert de la soprano Victòria dels Àngels, al Palau de la Música. El 10 de maig d’aquest 2017, Catalunya Música ha celebrat el 30è aniversari amb una programació especial durant tot el dia També dins dels actes de celebració dels 30 anys de Catalunya Música, el 20 de maig es va connectar amb el Teatre Tarragona per transmetre en directe el concert de la pianista Alba Ventura i l'Orquestra Camera Musicae, dirigida per Antoni Ros Marbà, que sota el títol "'Mozart & OCM" van interpretar obres de W A Mozart. Aquest concert, que commemorava els 25 anys del debut d’Alba Ventura es va fer en col·laboració amb les Joventuts Musicals de Tarragona i l’Ajuntament de la ciutat.

El 28 de maig va ser l’OBC qui va celebrar el 30è aniversari de Catalunya Música. Ho va fer amb l’últim concert de la temporada, que l’emissora va transmetre en directe. També es va sortejar un abonament doble per a la propera entre els oients.

Per tancar la temporada i donar la benvinguda a l’estiu, el 21 de juny, Catalunya Música va transmetre en directe l'actuació de l'OBC a la platja de Sant Sebastià de Barcelona. El concert també es va poder veure en diferit, al 33, per la revetlla de Sant Joan. Al setembre, l’emissora organitza i transmet un altre acte especial sota l’etiqueta #CatMúsica30: la presentació de la nova temporada en un "Assaig general" especial, fet el dia 14 des del CaixaForum.

També al setembre es transmet en directe, des del Palau de la Música Catalana, el primer concert de la 22a temporada del cicle Simfònics al Palau: el que va oferir l'Orquestra Simfònica del Vallès el dia 23.

A partir de l’octubre Catalunya Música posa en marxa el concurs "Tria la Clàssica". Els oients de Catalunya Ràdio i Catalunya Música poden votar la seva peça preferida de música clàssica d'entre una selecció de 20 peces. El concurs, que en l’edició del 30 aniversari compta amb el suport de l'Obra Social "la Caixa", acaba a finals de gener del 2018.

Al novembre, la celebració dels 30 anys portar a Catalunya música dos concerts especials més: el dia 19, el concert de l'OBC de celebració dels 80 anys de Ros Marbà a l'Auditori de Barcelona i, el 26, el recital dels 25 anys del debut de Josep Bros al Gran Teatre del Liceu. El concert dedicat a Antoni Ros Marbà va anar a càrrec dels pianistes Josep Colom i Albert Guinovart i l'OBC, dirigida pel mateix mestre Ros Marbà i s’hi va estrenar una obra del director d'orquestra i compositor català, i l'OBC va ofereir la primera audició a Barcelona de la versió amb acompanyament orquestral dels "Iberian Preludes" de Lluís Benejam. El tenor Josep Bros, acompanyat pel pianista Marco Evangelisti, va interpretar cançons de Tosti, Denza i Toldrà i àries de sarsueles i d'òperes de Donizetti, Verdi i Cilea, entre d'altres.

La Unió Europea de Radiodifusió, UER, s’ha fet ressò del 30è aniversari de l’emissora de música clàssica de la CCMA amb la publicació d’un article al seu web. I, en la 25a edició dels Premis de la Crítica convocats per l'Associació d'Amics del Liceu, el trentè aniversari de Catalunya Música ha obtingut una menció especial del jurat.

Altres programes i esdeveniments especials: A més dels que s’inclouen en el 30è aniversari de Catalunya Música, altres programes i esdeveniments especials d’aquest 2017 han estat:

Acció Maria Canals. Tu hi toques?

Després de l'èxit de les edicions anteriors, i per quart any consecutiu, Catalunya Música es va afegir a la iniciativa del Concurs Internacional Maria Canals consistent en posar pianos a diversos espais públics de Barcelona. Aquesta acció formava part d’un acord entre el concurs Maria Canals i la CCMA, i s’emmarcava dins de les activitats amb què el concurs volia trencar les barreres socials, culturals i mentals que hi ha entre la majoria de la població en relació amb la música en general i el piano en particular.

Dijous 23 de març, des de les 8 del matí fins a les 7 del vespre, hi va haver un piano de cua davant de la porta principal de Catalunya Ràdio, a disposició de tothom que el vulgués tocar. Catalunya Ràdio i iCat.cat també es van sumar a aquesta acció, convertida ja en un dia festiu per tota la ràdio. Durant tot aquell dia, Catalunya Música va convidar pianistes destacats com Adrià Barazón, Núria Conangla i Àlex Castellana, Àlex Badia, Pedro Pardo, Clara Peya, Albert Martín, Jordi López, Oriol López Calle, Clara Santacana, Martí Gómez, Misaki i Asami Pascual, Álvaro Torres, Ferran Navarro, Carles Marigó, Kayla Portugal, Daniel Falces, Alba Ventura i Pol Oñate. També hi van participar cantants i solistes de diferents disciplines, com Koko-Jean Davis, cantant dels Excitements; Júlia Farrés, soprano; Pol Risvanoglu, violí; Emma Zarzuela, violoncel; el cantant Juan Laboreria Jubillana, o Bikimel.

A més, el dijous 6 d'abril, Catalunya Música va oferir en directe des del Palau de la Música Catalana la prova final del Concurs Internacional, en què els tres finalistes d'aquest prestigiós certamen, amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) dirigida per Manel Valdivieso, van interpretar tres concerts del gran repertori simfònic per a piano i orquestra.

Premi Catalunya Música

Des de l’any 2012, Catalunya Música atorga un premi entre els guanyadors del concurs per a joves intèrprets ‘El Primer Palau’, que organitza el Palau de la Música Catalana. El premi que dona l’emissora consisteix en la promoció internacional del músic o músics premiats, a través de la xarxa de la UER. Des d’aquest any, a la difusió internacional del premiat, s’hi ha sumat la gravació d’una maqueta professional al Palau de la Música, amb un productor de Catalunya Música.

El premi Catalunya Música de l’any 2017 l’ha guanyat la soprano Mercedes Gancedo. L’enregistrament d’aquesta maqueta s’ha programat pel juliol del 2018.

Programa al Teatre Fortuny de Reus, en motiu de la Capitalitat de la Cultura 2017 Amb motiu de la capitalitat cultural de Reus el 2017, el programa “Assaig General” es va traslladar al Teatre Fortuny per conèixer l'activitat musical i cultural de la ciutat. Es va parlar amb Carles Pellicer, alcalde de Reus, i Montserrat Grau, comissària de la Capital de la Cultura Catalana 2017; amb Josep Margalef, director del Teatre Fortuny, amb l'historiador i president del Centre de Lectura de Reus, Xavier Filella i el director d'orquestra i director de l'Associació de Concerts de Reus, Marc Moncusí. També es va fer tertúlia de compositors de Reus, amb Joan Magrané i Josep Maria Guix. Es va conversar amb Josepa Fernández, professora del Conservatori de Reus, amb Jordi Borràs de l'associació Ars Aurea Sonora de Castellvell del Camp, amb Xavier Blanc, president de l'Orquestra Camerata XXI, amb Oriol Estivill i Joan Carles López de la Banda Simfònica de Reus i amb Tomàs Grau, director de l'Orquestra Camera Musicae. I a més, també hi va haver música en directe.

Producció de concerts i oferta internacional

L’any 2017 Catalunya Música ha enregistrat 206 concerts arreu del territori català a les sales de concerts i auditoris més importants del país i ha obtingut 29 enregistraments més gràcies a acords amb altres entitats i promotors. De tots aquests concerts, un 28 % (67) s’han transmès en directe. La resta, en diferit, a les diferents franges del programa “Els Concerts”. Una part important (28,9%, 68) dels concerts de Catalunya Música han tingut difusió internacional a través de la xarxa d’intercanvi de la UER. Les xifres, 574 emissions internacionals (una mitjana de 8,4 peticions per cada concert), confirmen una tendència creixent en l’interès mostrat per les emissores de la UER per les produccions de Catalunya Música i situa l’emissora en un nivell similar a ràdios públiques com la finlandesa (10,2), la francesa (9,9), la britànica BBC (8,9) o la sueca (6,3), i molt per sobre de la irlandesa (4,6) o l’espanyola (4). Aquest creixement, a més, és especialment significatiu en un exercici en què la demanda de concerts, en general, ha davallat un 9% i les retransmissions en directe, un 27%.

Temporada Euroràdio:

Euroradio Premium Concerts. Una de les ofertes que té més prestigi, i per tant, més difusió; dins la Temporada Euroradio de la UER és la que engloba els anomenats Premium Concerts, una selecció dels millors de concerts que pot oferir cada país i que s’ofereixen, majoritàriament, en directe. Dels concerts proposats per Catalunya Música per formar part d’aquesta oferta, la UER en va seleccionar 7: De la Temporada de l'OBC 2016-17, el concert de l’OBC amb Gabriela Montero, piano, dirigit per Jaime Martín del 17 de març, en que es va estrenar l’obra ‘Natura contra Natura’ de Jordi Cervelló (emissions internacionals sol·licitades: 7).

Dos de la Temporada de Música Antiga de l'Auditori 2016-17: els concerts de Xavier Sabata, contratenor i l’ Ensemble Pulcinella del 2 de maig (emissions internacionals sol·licitades: 6) ; i el de l’ Acadèmia de Música Antiga de Berlín (AKAMUS) de l’11 de maig, el més sol·licitat de l’any, amb 13 emissions internacionals demanades.

De la Temporada de Música Antiga de l'Auditori 2017-18 ‘El so original’, “Les Vespres” de Claudio Monteverdi interpretat per Jordi Savall, Le Concert des Nations i la Capella Reial de Catalunya el 10 d’octubre (emissions internacionals sol·licitades: 10).

De la Temporada Liceu 2017-18, el concert “Ensaladas” de Mateo Fletxa ‘el vell’, amb Jordi Savall, Hespèrion XXI i La Capella Reial de Catalunya, el 27 d’octubre (emissions internacionals sol·licitades: 12).

De la Temporada de l'OBC 2017-18, l’estrena del "Réquiem por el cantaor de los poetas" d’Enric Palomar, dirigida per Josep Caballé-Domènech, amb l’OBC, l’Orfeó Català, Maria Hinojosa, soprano i Pere Martínez, cantaor, del 5 de novembre (emissions internacionals sol·licitades: 10). I, de la Temporada Palau 100, l’oratori “El Messies” de Haendel interpretat per Jordi Savall, Le Concert des Nations i La Capella Reial de Catalunya el 20 de desembre (emissions internacionals sol·licitades: 8)

Euroradio Operas. Dues propostes de Catalunya Música van ser seleccionades per formar part de la Temporada d’òpera d’Euroradio: De la Temporada Liceu 2016-17, “Don Giovanni” de W A Mozart, dirigida el 26 de juny per Josep Pons, amb el baix baríton menorquí Simón Orfila i el baríton de Cervera Toni Marsol, entre altres solistes vocals i amb l’Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu. D’aquesta òpera, coproduïda per la Royal Opera House – Covent Garden, el Gran Teatre del Liceu, la Houston Grand Opera i The Israeli Opera, es van sol·licitar 10 emissions internacionals.

I de la Temporada Liceu 2017-18, la impactant “Tristany i Isolda” de Wagner dirigida per Àlex Ollé de La Fura dels Baus, amb un repartiment wagnerià de primer nivell i l’Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu sota la batuta del mestre Josep Pons. De la gravació feta el 7 de desembre d’aquesta obra, amb producció de l’Opéra de Lyon,es van sol·licitar 7 emissions internacionals.

Holy Week Music Day. Al llarg de l’any la UER organitza algunes jornades monogràfiques de concerts. El ‘Dia de la Música de Setmana Santa’ és una de les que té més popularitat i acceptació entre els membres de la UER. Es tracta d’una jornada de ràdio dedicada a la música religiosa, específicament l’escrita per a Setmana Santa, que se celebra cada any el diumenge de Rams i que està elaborada a partir de concerts de música sacra aportats per les emissores membres de la UER i coordinada des de la BBC. Catalunya Música hi va participar amb l’aportació d’un concert del Cor de Cambra del Palau i Ekaterina Zaytseva, guitarra, dirigits per Simon Carrington que s’havia fet el dia 12 de febrer al Palau de la Música. Aquest concert va ser transmès per 9 emissores.

Euroradio Summer Festivals. El comitè d’experts de la UER va seleccionar aquest any 10 concerts de Catalunya Música per formar part de la temporada de festivals d’estiu de la UER (l’any passat van ser 8). Provenen de propostes ben diferents i d’arreu del país, com Palau 100 - XXVII Temporada 2016 -17, 7è Festival de Música Antiga dels Pirineus 2017, 31è Festival Castell de Peralada, 1è Simposi Mundial de Música Coral, 37è Festival de Torroella de Montgrí, 5è Festival de Música Antiga de Poblet i 25a Schubertíada a Vilabertran 2017.

Intercanvi regular: 48 Concerts. Al marge de la temporada d’Euroradio, hi ha un intercanvi regular de concerts entre els membres de la UER que mou anualment més de 3.000 concerts. Dels 48 aportats per Catalunya Música durant el 2017, els que han despertat més interès han estat el concert inaugural del Festival Pau Casals del Vendrell, amb Marie Elizabeth Hecker, violoncel i Michail Lifits, piano, del 16 de juliol i el del Schumann Quartett del 25 d’agost, al mateix festival. De cascun dels dos se n’han sol·licitat 17 emissions internacionals.

Publicació d’enregistraments

Els 30 anys de Catalunya Música es recorden i commemoren amb també amb "30 anys", un llibre i disc triple de Warner Classics, commemoratiu dels “30 anys de Catalunya Música”, presentat aquest desembre, que aplega 30 peces musicals relacionades directament amb fets i esdeveniments importants que han marcat el dia a dia de l'emissora durant aquests 30 anys de vida i notícies musicals de tot aquest temps. Una selecció basada en la idea de compartir la història i relacionar-la amb altres fets.

El disc triple abraça els primers trenta anys de vida de Catalunya Música, que van des del 10 de maig de 1987 fins al 10 de maig de 2017. Cada disc acull deu peces musicals d'autors clàssics, contemporanis i de jazz.

Pel que fa als textos, s'estructuren en altres tres apartats: "El titular per escoltar", que conté l'audició d'una peça relacionada amb una notícia destacada de l'any; "També van ser titulars musicals", que fa una recopilació internacional de notícies musicals sovint ben singulars, i "Compartim titulars", que ofereix un seguit de titulars breus del món de l'art, del coneixement o d'avenços socials que contextualitzen les peces des de perspectives ben diferents. Tot aquest compacte del dia a dia de Catalunya Música és una vindicació de la música com a element present de manera constant en el món i com a eina essencial per al creixement de la humanitat.

La formació musical Capella de Ministrers, que interpreta música vocal i instrumental anterior al segle XIX utilitzant criteris d'interpretació fidedignes a cada època i instruments històrics, també ha complert 30 anys d’existència aquest 2017. En ocasió de l’aniversari tant del grup com de l’emissora s’ha publicat el CD “Hic et Nunc” dedicat a Ramon Llull i editat a partir de l’enregistrament del concert de la formació fet per Catalunya Música l’estiu del 2016 a l’Església de Sant Esteve de Bagà, durant el 6è Festival de Música Antiga dels Pirineus.

També s’ha editat aquest any el CD “Concerts de Sant Esteve de l’Orfeó Català”, un recopilatori dels millors moments dels concerts de Sant Esteve dels cors de l’Orfeó Català, enregistrats per Catalunya Música, els últims cinc anys, al Palau de la Música Catalana. Catalunya Música commemora amb el Festival Castell de Peralada els seus respectius 30 aniversaris amb la publicació del disc compacte anomenat "Nits d'estiu a Peralada". El CD conté 17 pistes amb les actuacions més destacades del Festival en els seus 30 anys de vida i hi intervenen noms del camp de la lírica de tot el món. En el disc, hi va incorporat un llibret de 28 planes amb explicacions dels continguts en quatre idiomes i algunes imatges de les actuacions que s'hi inclouen.

Catalunya Música als concursos i activitats de la UER. Àlex Robles, cap de Catalunya Música, jurat al concurs "Let The Peoples Sing" de la UER. Se celebren a Ginebra, Suïssa, les audicions del concurs de música coral "Let The Peoples Sing", en què es presenten les maquetes amb els enregistraments de diferents cors amateurs que formen part de les candidatures de les ràdios europees i dels països associats a la UER. En aquesta ocasió, els membres del jurat, format per diferents representants de les ràdios de Dinamarca, Alemanya, Estats Units, Catalunya i Finlàndia, han escollit els nou semifinalistes entre els cors participants a les diferents categories: infantil i juvenil, adults i categoria lliure. Precisament Finlàndia serà el país amfitrió de la final del concurs, on participaran els cors escollits i es proclamaran els guanyadors d'aquest 2017, en la final transmesa en directe a través de ràdio, TV i via streaming a la tardor del 2017 a Hèlsinki.

Catalunya Música, que participa en aquest prestigiós certamen des de la seva incorporació a la UER, serà l'amfitriona de la propera edició bianual del "Let The Peoples Sing" que se celebrarà el 2019 a Barcelona, en col·laboració amb el Palau de la Música Catalana.

El candidat de Catalunya Música guanya el premi ‘Palma Ars Acústica’ de la UER Per vuitè any consecutiu Catalunya Música ha presentat un candidat al premi ‘Palma Ars Acústica’ de la UER que vol promocionar produccions destacades d'autors del món de l’art sonor (Ràdio art, Art Multimèdia, Composicions sonores de text, Música Electroacústica, Electrònica, Electrònica en viu, etc.).

L’artista sonor, improvisador i compositor portuguès afincat a Barcelona, Alfredo Costa Monteiro, candidat presentat per Catalunya Música, n’ha estat el guanyador amb l’obra “Fragments of An Unfinished Tale (A cinematic Story)”. L'obra de Costa Monteiro s'ha imposat a la final per davant d'altres composicions presentades per la Radiotelevisió Belga de la Comunitat Francesa (RTBF), la Ràdio de l'Oest d'Alemanya de Colònia (WDR), la Raditelevisió Irlandesa (RTE) i la Radiotelevisió Portuguesa (RTP).

Participació de Catalunya Música a l’Art’s Birthday Party’ de la UER. Partint de la idea de l'artista Fluxus Robert Filliou, les emissores del grup Ars Acustica de la UER celebren cada 17 de gener ‘l’Art’s Birthday Party’, que commemora el naixement de les arts. Ho fan amb un intercanvi de regals sonors en forma d'obres musicals que s'emeten simultàniament des de 22 emissores d'arreu del món.

Coincidint amb aquesta acció, i a mode de participació a ‘l’Art’s Birthday Party’ 2017, Catalunya Música va oferir la seva pròpia festa radiofònica. Va ser amb la realització d’un programa en directe, oberta al públic i d'entrada gratuïta, des de CaixaForum de Barcelona. El va condir la Pilar Subirà, al costat de Lluís Nacenta i Montse Virgili. Aquesta festa radiofònica va comptar amb el suport de l'Obra Social "la Caixa" i va ser un dels actes del 30è aniversari de Catalunya Música.

A la festa de Catalunya Música s'hi va estrenar una obra d'encàrrec d'Alfredo Costa Monteiro, i hi van sonar les obres que es rebien de les altres emissores participants i es va comptar amb l’actuació del col·lectiu de creació radiofònica Berícid Sulfúric i de diversos músics.

El diumenge 9 d'abril Catalunya Música participa en el Dia de la Música de Setmana Santa de la Unió Europea de Radiodifusió (UER) emetent cinc dels concerts d'aquesta jornada, un dels quals és la gravació feta pels equips tècnics de l'emissora d'un dels concerts més destacats del cicle del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana. El Dia de la Música de Setmana Santa de la UER és una jornada de ràdio monogràfica dedicada a la música religiosa que se celebra cada any el diumenge de Rams i que està elaborada a partir de concerts de música sacra aportats per les emissores membres de la UER i coordinada des de la BBC.

Transmissió d’un PROM des de Londres en directe. Un any més i, en tant que membre de la UER, la BBC va oferir a Catalunya Música la possibilitat de desplaçar un locutor (Raimon Colomer) a Londres per tal que fes els comentaris des del Royal Albert Hall durant la transmissió d’un dels concerts del festival BBC Proms. El concert va ser dissabte 19 d'agost. Va anar a càrrec de l'Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau de la Música, el Cor de la Ciutat de Birmingham i el Cor de la Simfònica de Londres, els solistes Eva-Maria Westbroek, Simon O'Neill Karen, Cargill Peter Hoare, Christopher Purves i Thomas Quasthoff, i amb l'Orquestra Simfònica de Londres, sota la direcció de Simon Rattle.

Els espais d’entreteniment a Catalunya Ràdio

L’entreteniment és una de les apostes importants de Catalunya Ràdio, que té una presència constant en diferents espais i seccions de la programació, on hi ha una alternativa àmplia, de qualitat i en català. Els magazins de referència de l’emissora tenen espais reservats específicament a l’entreteniment de qualitat i combinen la cara més compromesa de l’actualitat amb diferents formes d’entreteniment, amb col·laboradors, seccions i la participació dels oients. “El matí de Catalunya Ràdio”, per exemple, ofereix l’entreteniment més descabellat amb espais que tenen un gran seguici per part de l’audiència, com ara “L’APM?” La temporada 2016-17 “El matí de Catalunya Ràdio” va substuir espai d’humor d’“Els minoristes”, per la mordacitat i el dinamisme frenètic de “L’APM?”, un espai enfocat a un públic més jove, que tanca el matinal amb una hora sencera de riallades encadenades.

En aquest sentit també cal destacar alguns canvis importants en la graella durant el 2017: “L’APM?” i “Popap”, el programa de tendències de Mariola Dinarès, han fet un gir definitiu en l’àmbit de l’entreteniment en aquesta franja. De la mateixa manera, en la franja de tardes intersetmanals,“Estat de Gràcia” de Roger de Gràcia, al costat d’“El Suplement” dels caps de setmana, ofereixen un relleu generacional i formal a l’hora d’entretenir els oients de Catalunya Ràdio.

“APM?”. L’any 2017, de 12 a 13 h, els migdies de Catalunya Ràdio han obert les portes a l’“APM?”, el circ de la ràdio! I per la seva pista cada dia desfila tota l'actualitat i els seus personatges protagonistes. En Xavi Cazorla dirigeix aquest circ acompanyat pel Jordi Asturgó, l'Oriol Dalmau, la Marta Cristià, l'Anna Bertran i en Peyu. Després de sis hores d’informació, opinió i reflexió sobre l’actualitat, arriba el moment de pair-ho tot. I la millor manera de tancar la jornada d’“El matí de Catalunya Ràdio” és, sens dubte, amb l’humor de l’equip d’“Alguna pregunta més?”

L’última hora del programa està capitanejada per Xavi Cazorla, amb la imprescindible col·laboració d’Oriol Dalmau, Jordi Asturgó i Montse Barcon, i la participació especial d’en Peyu. Humor cançons, el repàs dels millors i pitjors moments del dia de la tele i la ràdio, la veu del poble... A l’“APM?” hi treuen el cap tots els protagonistes de l’actualitat per dir-hi la seva. Si un personatge no surt a l’“APM?” no existeix. Cada dia, de dilluns a divendres, podem escoltar personatges propis, cançons parodiant l'actualitat, enquestes al carrer amb els personatges més peculiars de l'entorn, trucades a l'epicentre de la notícia, reculls televisius, i moltes seccions.

Seccions:

“Allò d'en Peyu”.Tots els dimecres en Peyu visita l’“APM?”, per aportar les notícies realment importants de la setmana que no han aparegut al programa. Com sempre es basa en les fonts més prestigioses: les televisions andaluses i d'altres zones del sud d'Espanya. “Zàpping”. El millor recull televisiu del que ha passat a la tele, durant les darreres 24 hores, amb l'essència 100% APM?!

“Interferències”. Cada dia al final del programa, l’“APM” cedeix per uns minuts els micròfons de Catalunya Ràdio a altres professionals del sector:

“El Migdia dels Ignorants”. Els dubtes dels oients a qui no han agafat el telèfon a “La nit del ignorants”, per motius obvis, tenen espai a l’“APM”.

“Ràdio Verge Santa”. Mossén Panerola li posa sotana a l’“APM” per predicar la seva peculiar paraula amb tocs de youtuber, amant de cantar en directe i acompanyat de Sor Citroen Berlingo.

Justo Molinero”. Qui no el coneix? En Justo té el seu espai per promocionar el què vulgui i fer servei públic: consultes del tarot amb la seva tarotista de capçalera, la Cerdita Villalonga.

“Milenio 3”. Repassem amb Iker Jiménez els misteris més enigmàtics del nostre dia a dia...

“Radio K Love Miami”. De tant en tant connectem amb els EUA, per conèixer com es desperta el país de Donald Trump i que inquieta als seus habitants.

“Carrusel Deportiu”. Pepe Domingo Castaño es posa al comandament del carrusel per fer una ronda ràpida de connexions amb l’actualitat .

“Ràdio Mega Fòrmula Màxima del Ritme FM”. El Dj Marsal Tempura repassa les festes més trencadores del cap de setmana al ritme dels temes que més ho peten! “Entre Paraules”. Deixem de maltractar al català una estona per fomentar el seu bon ús, amb paraules que ni Pompeu Fabra sabia que existien...

“El Temassu”. El cantautor de l’“APM?”, en Romeu Tendrum, repassa tota l'actualitat informativa de la setmana resumida en una cançó.

Tinc els bolquers que m'exploten ja! Tots els dijous els que som pares ens desfoguem de tot allò que fan les criatures i que acaba amb la nostra paciència!

“El Rabiòmetre”. L’Oriol Dalmau és una persona que ràpidament s’encén i això ho demostra “El Rabiòmetre”, on cada setmana analitza un tema que li fa especial ràbia del nostre dia a dia.

“El Que ho Peta”. Les tendències més freakys, el vídeo o el que es comenta per la xarxa passen pel que ho peta!

“Popap”. Des del 29 d’agost del 2016, cada migdia d’una a dues, Mariola Dinarès lidera un equip de prescriptors i influenciadors per trobar les tendències més interessants, inspiradores i divertides, analitzant i contrastant les noves tendències socials amb l’ajuda d’experts i veus autoritzades.

El Popap es posiciona com la nostra revista d’estil de vida, dels nous hàbits i de les influències de la nostra societat que tant ha canviat amb la influencia de les noves tecnologies. I amb la segona temporada de la seva existència s’ha consolidat en un programa per persones d’esperit jove que busquen entendre, divertir-se i inspirar-se en aquest món tan canviant. “Popap”, amb Mariola Dinarès, és un programa interactiu, multiplataforma i transmèdia que té vida a la xarxa les 24 hores del dia i que es pot seguir per Catalunya Ràdio o pels diferents canals de comunicació que tots fem servir avui en dia: des de les xarxes socials d’Instagram, Twitter i Facebook passant per un canal de Youtube propi o Snapchat i Vine, amb vídeos, podcasts i històries exclusives.

Seccions:

“Popap” disposa d’un canal de YouTube propi on el guionista i youtuber Ignasi Taltavull cada setmana fa el “Manual d’etiqueta de xarxes socials”. El programa compte amb els prescriptors de noves tendències, musicals i cinematogràfiques com Joan Arenyes, Josep Martín, i Alfons Gorina. A “Espai Gurú” es convoquen personatges innovadors i interessants que es fan escoltar per saber cap a on anem i què és el què està passant avui a les xarxes. A més, aquesta segona temporada, el programa ha estrenat un xat en viu en què avis i nets conversen sobre la tecnologia d’abans i d’ara, amb l’objectiu d’assolir un espai que no exclou ningú, ni cap generació.

En aquest sentit, la participació dels oients està sempre oberta a tothom. Cada dia, la Mariola convida als oients a fer “la consulta anònima de dos quarts”. 20 oients responen una pregunta compromesa a través del telèfon i de les seves respostes en fan un “treball de camp”. A “Popap” també hi ha investigació periodística amb “el reportatge a la carta”, les seleccions amb el “Top5”, els tutorials del “TopTruc” i “El minut inspiracional” ple de música, sentències o altres sorpreses.

“Estat de Gràcia”. Des del 29 d’agost del 2016, la cultura i l’entreteniment tenen una presència molt important a les tardes de Catalunya Ràdio. “Estat de Gràcia”, com diu el seu president, Roger de Gràcia, és un estat una mica totalitari però simpàtic i amable com ell. Es preocupa per les inquietuds dels seus ciutadans, i malgrat que enguany els fets del dia a dia han fet que el programa miri amb especial atenció l’actualitat política, la segona temporada de l’“Estat de Gràcia” ha posat especial èmfasi en l’entreteniment sense deixar de mantenir-los informats, com sempre des de la passió pel coneixement. Amb aquest propòsit, cada tarda, de 4 a 7 la dictadura del bon rotllo i el somriure s’imposa a l’“Estat de Gràcia”.

És un estat tan complet que té un cap de l’oposició tant potent com el periodista Iu Forn, que s’oposa a tot, fins i tot a ell mateix quan cal. Lolita Bosch continua exercint de ministra d’Afers Humans, i el ministre d’Afers Foscos és Carles Porta, mentre que Francesc Mauri exerceix com a ministre de Meteorologia i Medi Ambient. Sílvia Soler, experta en Creació i Patrimoni Artístic, se situa al capdavant del Ministeri de Cultura, Investigació i Desenvolupament, dins del qual David Guzmán manté la cartera de Llibres Guaridors. Adam Martín és ministre d’Alimentació Saludable amb la ferma oposició de David Olivares, defensor a ultrança del bistec amb patates i dels greixos saturats. Fermí Fernàndez s’ha estrenat aquesta temporada com a ministre de Gots migs plens, buscant sempre la cara més optimista de la vida, i ja que hi són, en Carles Xuriguera i Rafel Faixedas són els ministres i alhora ambaixadors d’Enologia i el Bon beure, en un estat, el de Gràcia, que vol que els seus súbdits visquin més feliços, informats, i entretinguts que mai.

Seccions:

“Política i moda” amb Patrycia Centeno. El discurs polític té dues dimensions, el que es vol dir... i el que es diu. Els dilluns Patricia Centeno se centra en el segon amb l’anàlisi informal de les fotografies de l'actualitat de la setmana.

“Com si fos ahir”, amb Carme Lluveras. Els dimarts a l'"Estat de Gràcia" sintonitzem amb els culebrons de TV3. Carme Lluveras fa lloança i també una acarnissada sàtira del sant de la seva devoció: "Com si fos ahir".

“Únics i extraordinaris”, amb Lolita Bosch. Tots som únics, sí, és clar. Però hi ha gent més única que la resta: sentim les biografies excepcionals de la història narrades amb la passió desbordant de la nostra ministra d'Afers Humans, Lolita Bosch. Gurrubi, babe, gurrubi!

“Que bé”, amb Fermí Fernàndez. Vivim en el millor dels mons possibles, i això ho va dir Leibniz (que va morir sol) i ho defensa a ultrança el nostre ministre de Gots Mig Plens, Fermí Fernández, que està moreno de mirar sempre el bright side of life.

“El suplement”. El 2017 ha estat l’any del lideratge i la consolidació del magazín dels matins del cap de setmana a Catalunya, dirigit per Ricard Ustrell. Amb sis hores de directe, dissabte i diumenge, de 8.00 a 14.00, i amb l’ampliació d’una hora més a partir de l’inici de la temporada 2017-18, “El suplement” ha demostrat una gran capacitat per informar i entretenir a parts iguals. Des de primera hora, “El suplement” està connectat amb la informació, a l’espai “Quatre gats”, viatja on faci falta per conversar amb personalitats destacades i els seus llocs de referència, i també fa el possible perquè els matins dels caps de setmana a Catalunya Ràdio tinguin espai per a la distensió, la música, i l’entreteniment, i ho fa amb la millor tria de les novetats cinematogràfiques i televisives de Josep Maria Bunyol i Cati Moyà, amb les seleccions musicals de Lluís Gavaldà, amb l’autoajuda humorística de Gerard Jubany i Elisenda Pineda, amb la mordacitat de Jair Domínguez, amb la càrrega explosiva de Carme Lluveras, Maiol Roger i Llúcia Ramis, amb la mirada quotidiana i ben singular d’Andreu Buenafuente (durant mitja temporada), i amb Josep Bordes, del grup Pepet i Marieta, que canta l’actualitat a la seva manera.

Seccions:

“Fem un Gavaldà”. Dissabtes i diumenges, Lluís Gavaldà ens porta el seu celobert a "El Suplement", amb les seves peculiars llistes musicals.

“Què ens està passant?”. El món té problemes? No us preocupeu! La secció d'autoajuda té solucions per a tot. Feu-nos cas! I si no, escolteu el Gerard Jubany.

“Autoajuda amb humor”. El món té problemes? La secció d'autoajuda té solucions per a tot amb Gerard Jubany i Elisenda Pineda.

“Jair Domínguez”. El Jair ens parlarà de coses que el molesten, coses quotidianes, titulars dels diaris que no li han agradat... En fi, el Jair parlarà del que voldrà amb el to irònic que el caracteritza.

“La cançó d’en Pepet”. Josep Bordas, cantant de Pepet i Marieta, ens versionarà una cançó cada diumenge inventant-se una lletra que resumirà un tema d'actualitat. Diumenges de 10.45 h a 11.00 h

Campanyes externes

“Postdates”, difusió de la literatura catalana a Catalunya Ràdio Catalunya Ràdio l'emissora ha emès durant tot l'any les "Postdates" literàries, uns petits espais sonors amb cites d'autors literaris catalans. Les "Postdates" són la versió radiofònica, amb les veus de Neus Sendra, Lolo Olivé, Pau Conesa, Ignasi Capmany i Isaac Ferriz, de les "Postals literàries" que enguany ha publicat la Institució de les Lletres Catalanes i que s'han distribuït en llibreries i centres de formació.

Aquesta acció conjunta entre Catalunya Ràdio i la Institució de les Lletres Catalanes pretén fer presents els autors de la literatura catalana i les seves obres en la vida quotidiana dels oients de Catalunya Ràdio per despertar-los l'interès i curiositat per la literatura del país i per incentivar-ne la lectura.

Hi tenen presència algunes figures literàries de les quals, aquest any, es celebra l'aniversari, com ara Prudenci Bertrana (150 anys de la seva mort), Joan Fuster (25 anys de la seva mort), Màrius Torres (75 anys de la seva mort), Carles Soldevila (50 anys de la seva mort) i Josep Palau i Fabre (100 anys del seu naixement) entre altres com Jesús Massip, Desideri Lombarte, Francesca Aliern, Julià de Jòdar, Narcís Comadira, Hilari de Cara, Pere Gimferrer, Jaume Cabré, Jordi Coca, Ferran Torrent, Quim Monzó, Sergi Pàmies, Jesús Maria Tibau, Albert Roig, Joan Todó, Bernat Metge, Joan Puig i Ferreter i Josep M. de Sagarra. En la primera edició d'aquesta iniciativa, iniciada el mes de gener, es van enregistrar 100 cites i en la segona, a partir de l’estiu, 65 nous microespais literaris més. Les “Postdates” han anat apareixent, quatre cada dia, en la programació de Catalunya Ràdio.

“Paraula de Stone”, exposició homenatge a Jordi Tardà

“Paraula de Stone” és l’expressió que Jordi Tardà va convertir en el seu segell personal i que va popularitzar a través de la feina de trenta anys al capdavant del programa “Tarda Tardà”, de Catalunya Ràdio, el més veterà d’Europa. La important col·lecció de Tardà és un autèntic testimoni de la història del rock and roll des dels anys 50 fins a l’actualitat. L’exposició homenatge a Jordi Tardà ha estat possible gràcies al conveni de col·laboració entre la societat Paraula de Stone i la Fundació Iluro i és fruit de la feina de l’equip d’antics col·laboradors de Jordi Tardà que, comissariats per Antoni Carbó, periodista i company del radiofonista, han seleccionat els objectes, exposats a l’Ateneu de Mataró.

A més de poder admirar aquests objectes, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, es van organitzar tallers i activitats pedagògiques, didàctiques i visuals, a escoles, instituts per conèixer la història del Rock. Es tracta d’acostar la música a l’alumnat i als joves, i fomentar-ne els valors. El públic escolar va explorar la creativitat en la construcció d’instruments, el material de comunicació i la pràctica musical.

Solidaritat

El Tió Solidari recull més de 24.000 quilos de menjar infantil per al Banc dels Aliments La desena edició del Tió Solidari ha recollit 24.177 quilos de menjar infantil per a benefici del Banc dels Aliments. Un any més, l’emissora ha organitzat aquesta campanya solidària amb el suport de Bonpreu i Esclat, que hi van col·laborar amb la venda de participacions d’un euro, des del 4 de desembre del 2017 fins al 5 de gener del 2018.

El 23 de desembre, Catalunya Ràdio va organitzar la Festa del Tió Solidari i els programes “El suplement”, de Catalunya Ràdio, amb Ricard Ustrell, i “IcatKids”, d’iCat, amb Pau Guillamet, “Guillamino”, van transmetre la festa, situada davant dels estudis de Catalunya Ràdio a Barcelona.

Durant l’emissió especial, es van recollir 155 quilos d’aliments, que van engreixar el tió inflable de vuit metres. La instal·lació va comptar amb l’animació de Josep Bordes, cantant del grup Pepet i Marieta, que va presentar la cançó del Tió Solidari al costat del set des d’on Pau Guillamet va punxar la música del programa i els nens i nenes van presentar les seves cançons preferides i van fer pràctiques de DJ.

Al cap de deu anys de la posada en marxa del Tió Solidari, Catalunya Ràdio manté el seu compromís de col·laboració amb la Fundació del Banc dels Aliments, que fa més de 30 anys que treballa per ajudar a pal·liar la fam i evitar el malbaratament alimentari al nostre país.

Programació en aranès

La desconnexió matinal de la Vall d’Aran va de dilluns a divendres i segueix la mateixa “programació” que Catalunya Informació. Això vol dir que s’atura des de sant Joan fins a la Mercè (aprox), un parell de setmanes per Nadal i per setmana Santa.

  •  “Eth Maitin d’Aran”

Incorpora informació i format magazine amb entrevista, tertúlia d’actualitat diària, informació esportiva, concurs i seccions amb col·labroadors. De dilluns a divendres, de 8 a 9 del matí, excepte vacances (estiu, Nadal i Setmana Santa). S’emet per Catalunya Informació, en desconnexió per a la Vall. També disponible a internet, mitjançant catradioalacarta (programa sencer i seccions).

  • “Catalonha Informacion” en aranés

Bloc de Catalunya Informació emès en llengua occitana amb l’actualitat general i un apartat de notícies de la Vall d’Aran. De dilluns a divendres de 12.00 a 13.00, tot l’any, a excepció dels festius al calendari laboral i els caps de setmana de juliol, agost i setembre. També disponible a internet, mitjançant catradioalacarta i per a descàrrega del podcast.

Premi Cerverí

Cada any la Fundació Prudenci Bertrana convoca els Premis Literaris de Girona: Prudenci Bertrana de novel·la, Miquel de Palol de poesia, Carles Rahola d'assaig, Ramon Muntaner de literatura juvenil, Cerverí de lletra per a cançó i Lletra de pàgines web de literatura catalana, instituïts per col·laborar en la difusió d'aquests gèneres i de la lectura en català i per honorar la memòria de cincescriptors i gironins il·lustres. Aquest guardó honorífic, convocat per Catalunya Ràdio, iCat.cat i la Fundació Prudenci Bertrana, amb la col·laboració de la revista Enderrock, es va constituir l'any 1996 i es concedeix a la millor lletra de cançó editada durant la temporada.

La base del premi és la votació popular que es fa per mitjà del portal web de Catalunya Ràdio, catràdio.cat, d’entre la selecció inicial feta pel jurat format pels periodistes musicals de Catalunya Ràdio Montserrat Virgili i Blai Marsé; la periodista del Grup Enderrock Helena Morén; el director de la revista Enderrock Lluís Gendrau; el director del programa d’iCat.cat “Independents”, Josep Martín; i la responsable de la programació musical de la fórmula d'iCat.cat, Lucía Flores, amb Xavier Salvà, que actua com a secretari, sense vot. Hi participen les lletres originals i inèdites editades en el sector discogràfic durant l'últim any. No hi poden optar les adaptacions ni els textos editats anteriorment en qualsevol altre suport.

Durant tot l'estiu, Catalunya Ràdio i iCat.cat emeten microespais diaris per difondre les 8 cançons. Es convida els oients a triar-ne una, votant a través del web de Catalunya Ràdio, catràdio.cat, on tenen la lletra reproduïda, l'autor i l’intèrpret. D’aquesta votació, en surt el Premi Cerverí a la millor lletra de cançó editada en català, que es fa pública en la gala de lliurament dels Premis Prudenci Bertrana.

La banda valenciana Zoo ha guanyat el Premi Cerverí 2017 amb la lletra de “La mestra”, del disc “Raval”, escollida com a millor cançó. La resta de cançons que optaven al guardó eren “El riu de l’oblit” d’Enrico Montefusco, “Menteix la primavera” de Mishima, “El afores” de Renaldo & Clara, “Obriu les portes” de Txarango, “Heroïna de Montserrat” de Les sueques, “Vals de l’oblit” de Jaume Sisa, i “Vos trobava a faltar” de i Puig & ACP.

Catalunya Ràdio, vinculació al territori

Durant el 2017, Catalunya Ràdio, en la línia d’apropar-se als oients i ser sempre al seu costat, ha continuat apostant pel territori amb l’emissió dels programes de diverses poblacions per enfortir la relació de l’emissora amb les comarques catalanes. Com a servei públic, pretén promocionar el coneixement i el respecte a les diferents opcions i manifestacions socials, lingüístiques i culturals presents en el territori de Catalunya.

El programa de cultura popular i tradicional “Mans” explica i s’apropa cada setmana a les localitats on es fan les activitats populars arreu del país i dóna a conèixer les festes, colles, entitats, associacions d’arreu del territori en primera persona. Pel que fa a “El matí de Catalunya Ràdio”, com a buc insígnia de l’emissora, també es mou pel territori amb l’objectiu de fer arribar els continguts més importants de la ràdio als oients.

L”Estat de Gràcia”, ha continuat l’èxit del concurs d”El monument favorit de Catalunya” que vam iniciar amb “La tribu de Catalunya Ràdio”, i què el 2017 s’ha consolidat amb una segona edició per continuar fent recerca de l’element del patrimoni històric i artístic més estimat de tot el país. Un repte proposat per les revistes “Descobrir” i “Sàpiens”. L’any 2017, el castell de Cardona va ser el monument guanyador, que a la final es va imposar al monestir de Santa Maria de Ripoll, i que des que va començar el concurs, ha registrat un total de 540.000 vots, 150.000 més que la primera edició.

Al llarg dels anys “El suplement” ha recorregut el país de punta a punta. Des de setembre, amb el canvi de temporada, i un cop desapareguda la secció “On Road” del Pep Nogué, que ens apropava a la cuina i a la gastronomia local d’arreu del territori, Guillem Cabra cobreix aquest buit fent un seguiment de l’actualitat, viatjant per tot el país setmana rera setmana. I és evident, que l’espai d’entrevistes itinerants, “Quatre gats” ha fet de l’eslogant “Catalunya Ràdio es mou” una manera personal i intransferible de recórrer el país i part de l’estranger escoltant les figures més rellevants de la nostra actualitat. Durant la temporada d’estiu, cada setmana Roger Escapa al capdavant d”El Suplement d’estiu” va incorporar la secció “El copilot”, fent territori també en companyia de les figures tant populars com Anna Tarrés, Clara Segura, Santi Balmes, Antoni Bassas o Miquel Iceta.

D’altra banda, Catalunya Ràdio també fa un gran esforç per integrar tota la part de les desconnexions, tant als informatius de Catalunya Ràdio com de Catalunya Informació, perquè les notícies del territori tinguin una presència més equilibrada i ben integrada amb el propi discurs informatiu de l’emissora. És especialment significatiu l’esforç constant per cobrir els centenars d’iniciatives culturals que s’organitzen arreu de Catalunya. En aquest punt, és cabdal la tasca de Catalunya Música i d’iCat.cat, en la cobertura de festivals de música i els principals esdeveniments culturals del país.

En aquest aspecte, una de les innovacions del 2017 ha estat l’estrena d’un nou model de celebració del Dia Mundial de la Ràdio, una iniciativa de la Unesco que, a partir d’aquesta temporada s’ha convertit en una festa de la ràdio que uneix i acosta la ràdio pública als seus oients arreu. Amb el lema “Venim amb tu”, Catalunya Ràdio rep les invitacions dels oients per fer tots els programes de la seva graella a casa de qui ens convida. Enguany, la jornada ens ha fet moure’ns de punta a punta del territori, des de Santa Coloma de Gramanet, a Pont de Molins, passant per Mataró, Les Franqueses del Vallès, l’Horta de Lleida, o El Vendrell. Aquesta iniciativa va tenir una gran acceptació entre l’audiència i va resultar ser tot un èxit, tant per la quantitat de propostes rebudes com pel resultat d’antena aconseguit, l’expressió màxima de la vocació de proximitat de la ràdio pública catalana.

Reconeixements

9.03.17. El Reconeixement a la indústria musical dels Premis Enderrock 2017-XIX Premis de la Música Catalana ha estat per a Icat.cat per la trajectòria dels seus 10 anys d’història.

4.03.17. Als Premis Ràdio Associació 2017, Núria Ventura, productora d’“El Matí de Catalunya Ràdio”, ha estat distingida amb el premi Millor Professional “per l’exercici d’una tasca complexa que ha assolit un nivell òptim de reconeixement i estima professional”. El jurat reconeix amb aquest premi una de les figures imprescindibles en la elaboració d’un programa de ràdio, sovint amb poca transcendència pública, però amb un paper essencial: la producció. Dos programes de Catalunya Ràdio han estat també reconeguts amb Mencions de Qualitat: “Popap”, en la categoria que premia la Innovació; i “El Club de la Mitjanit”, en la de Programa de ràdio.

16.05.17. En la seva Jornada Anual, la Federació de Turisme Rural de Lleida, lliura el premi Espiga d’or de Turisme Rural d’aquest any al programa Meteomauri de Catradio.cat, en la seva de la Federació de Turisme Rural de Lleida “per acostar la mirada a la geografia tan diversa del territori, als seus valors, a la riquesa patrimonial, paisatgística i a les tradicions”.

15.06.17. El Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya atorga a Francesc Mauri el Premi Periodisme Eficiència Energètica que guardona al professional, programa o mitjà de comunicació que ha apostat per l’eficiència energètica en el tractament de l’actualitat.

28.06.17. Txell Feixas, corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio al Pròxim Orient, ha guanyat el Premi de la Comunicació que la Federació d'Associacions d'Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals lliura la Nit de les Revistes i la Premsa en Català. Segons el jurat, el guardó a Feixas vol ser un reconeixement a tots els corresponsals dels mitjans públics que "amb la seva feina permeten que el país tingui una televisió i una ràdio públiques que poden parlar d'igual a igual amb els mitjans internacionals més importants del món".

28.09.17. “Revolució 4.0.”, l’espai emprenedors i transformació digital dirigit i presentat per Xantal Llavina, rep el Premi a l’Excel·lència a la Comunicació i Divulgació de les TIC que atorga ONES Associació d’Enginyeria Tècnica de Telecomunicació de Catalunya–GrausTIC, pel seu esforç comunicador i/o divulgador de les tecnologies de la informació i la comunicació, en el marc de la Diada de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació a Catalunya.

18.10.17. Catalunya Ràdio ha estat guardonada de manera col·lectiva amb els serveis informatius de les emissores de ràdio de Catalunya amb un Premi Ondas a la millor cobertura informativa d’un esdeveniment, per la cobertura dels atemptats jihadistes de l’agost passat a Barcelona i Cambrils.

7.10.17. La Reial Federació Espanyola de Natació concedeix el guardó a l’exatleta i periodista esportiva Maria Guixà el Premi a la Comunicació Esportiva i Social per la seva contribució a difondre les activitats aquàtiques de la federació. Maria Guixà presenta el programa “Tot Gira Migdia”, l’informatiu esportiu que s’emet el cap de setmana a Catalunya Ràdio.

5.12.17. En el marc dels XV Premis ARC de la Indústria Musical del Directe, “El Matí de Catalunya Ràdio” ha estat reconegut com a millor programa amb continguts musicals 2017 per la seva contribució com a altaveu musical.

15.12.17. Recollint l’herència dels antics premis Òmnium a programes de ràdio i de televisió, i dins la Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes, Òmnium Cultural convoca el premi Muriel Casals de Comunicació, amb l’objectiu de valorar i donar a conèixer els esforços que fan els professionals del sector per prestigiar l’ús de la llengua i projectar la cultura dels Països Catalans. Els Informatius de Catalunya Ràdio i TV3 han rebut el Premi Muriel Casals de Comunicació que atorga Òmnium Cultural en la Nit de Santa Llúcia, amb l’objectiu de valorar i donar a conèixer els esforços que fan els professionals del sector per prestigiar l’ús de la llengua i projectar la cultura dels Països Catalans. El jurat ha destacat “la professionalitat i la vocació de servei, i el fet que hagin convertit els mitjans públics catalans en un referent informatiu explicant els esdeveniments polítics i socials que ha viscut el país, i fer-ho respectant la pluralitat i plantant cara a les pressions i amenaces d’intervenció política.

14.12.17. Mariola Dinarès, realitzadora del programa “Popap” de Catalunya Ràdio, ha estat guardonada amb el Premi Dona TIC divulgadora 2017, en el marc del 12 x 12 Congress. Els guardons són una iniciativa de l’associació Tertúlia Digital i la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona i tenen el doble objectiu de reconèixer el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les noves tecnologies, i oferir referents a les nenes i adolescents que es plantegen dedicar-se a les disciplines STEM.

“Dinàmiks”, del canal Super3, rep el premi Nacional de Comunicació Científica 2016, que atorga el govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. El programa pretén fomentar l’interès de nens i nenes per la ciència i aconseguir que descobreixin que pot ser divertida, apassionant, fàcil, interessant i fonamental per entendre el nostre dia a dia.

Remodelació estudi 1 de Catalunya Ràdio

Enguany s’ha reformat integralment l’Estudi 1 de Catalunya Ràdio per adaptar-lo a les noves necessitats dels mitjans. S’ha equipat el Control de l’Estudi per produir senyal d’àudio IP, s’ha renovat totalment el mobiliari i la imatge del Locutori per adaptar-lo tant a la producció de radio com de vídeo i s’ha millorat la seva acústica.

 

(Extret de la Memòria anual d’activitats de la CCMA del 2017.)

Articles relacionats

Presentació de la temporada 2016-17 en un vaixell al port de Barcelona. 26 d'agost de 2016

Catalunya Ràdio 2016

Canvi profund en l’oferta de continguts de Catalunya Ràdio amb l’arribada de la nova direcció, sense renunciar al compromís amb el servei públic i la incidència social

Presentació de la temporada 2018-19 de Catalunya Ràdio al Disseny Hub Barcelona. 31 d'agost de 2018

Catalunya Ràdio 2018

Catalunya Ràdio entra a Alexa, aposta pels podcasts de qualitat com ‘Tor’ i registrada una xifra històrica d’audiència en la tercera onada de l’EGM, amb 644.000 oients diaris

Catalunya Ràdio 2019

Catalunya Ràdio 2019

El creixement digital ha estat espectacular gràcies a apostes de continguts com Adolescents iCat, que fa el salt a programa diari d’iCat a Catalunya Ràdio, i amb una estratègia a YouTube i xarxes socials per captar nova audiència i rejovenir-la

Catalunya Ràdio 2020

Catalunya Ràdio 2020

El lideratge de Catalunya Ràdio entre els usuaris joves a internet, on la ràdio pública és la primera entre aquest públic, i el creixement de consum digital experimentat els últims anys han merescut un impuls nou a l’aplicació per a mòbils i tauletes

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí