Catalunya Ràdio 2020

El lideratge de Catalunya Ràdio entre els usuaris joves a internet, on la ràdio pública és la primera entre aquest públic, i el creixement de consum digital experimentat els últims anys han merescut un impuls nou a l’aplicació per a mòbils i tauletes

Catalunya Ràdio 2020
Catalunya Ràdio 2020

Catalunya Ràdio va tancar el 2020 amb la culminació del projecte de renovació, modernització i innovació iniciat per la direcció de l’emissora el 2016. El nou “El matí de Catalunya Ràdio”, estrenat el 31 d’agost del 2020 amb Laura Rosel al capdavant, culmina la renovació dels continguts i de la graella de la ràdio pública. La programació de la temporada 2020-2021 ha suposat una renovació profunda amb canvis a les franges de matí i nit que injecten més dinamisme en informació, entreteniment i humor i, especialment a la nit, pretenen captar una audiència més jove, un dels mandats dels mitjans públics.

La pandèmia ha impactat en la manera de fer ràdio i en la mesura de les audiències, ja que el 2020 no va tenir les tres onades habituals en un any de l’Estudi General de Mitjans (EGM), sinó només dues per la impossibilitat de fer la segona. L’última onada, la del desembre del 2020, va situar Catalunya Ràdio amb 641.000 oients diaris, un dels cinc millors registres en la història de l’emissora. Catalunya Ràdio ha estat l’emissora que més creixia a Catalunya en aquell EGM respecte al mateix període del 2019. El creixement de la ràdio pública en el darrer any ha estat del 14%, en un context en què l’audiència global de la ràdio generalista ha crescut només un 4% a Catalunya. El consum digital de Catalunya Ràdio també ha obtingut uns registres extraordinaris, amb un creixement del 33,7% d’usuaris únics mensuals a Catalunya (680.000 usuaris únics) i un augment del 25,5% al conjunt de l’Estat (748.000), segons ComScore. Durant el 2020, Catalunya Ràdio ha assolit 49.023.327 reproduccions d’àudio, 10 milions més que l’any anterior. D’aquestes reproduccions, 26 milions provenen de les apps de Catalunya Ràdio (53,1%), mentre 15,6 milions de reproduccions (31,9%) són a la web de l’emissora. Els assistents de veu intel·ligents, una plataforma per la qual ha apostat Catalunya Ràdio amb skills pròpies d’Alexa, acumulen ja un 2,8% de totes les reproduccions d’àudio del 2020 (1.395.000). La resta de reproduccions provenen de Spotify (3,5%), una plataforma on Catalunya Ràdio ha situat programes com “Crims” i “El búnquer” entre els més destacats en les tendències a nivell estatal. Un 3,2% de les reproduccions provenen d’iVoox, un 3,6% de TuneIn, i l’1,8% restant d’Apple Podcasts. La nova proposta del programa insígnia de la ràdio pública, “El matí de Catalunya Ràdio”, dirigit i presentat per Laura Rosel, que compta amb el també periodista Albert Segura de subdirector, ha obtingut el reconeixement de l’audiència, amb 476.000 oients diaris, i ha incrementat en 46.000 els oients obtinguts pel programa en el mateix període de l’any anterior. El nou “El matí de Catalunya Ràdio” és el mascaró de proa de la renovació d’una temporada que ha revolucionat la fórmula nocturna. Dos nous programes –“El búnquer”, de Peyu, Jair Domínguez i Neus Rossell, i “Adolescents XL”, de Roger Carandell i Juliana Canet– aporten humor transgressor i entreteniment de 10 del vespre a 12 de la nit, amb una aposta digital forta i l’objectiu de captar nous públics i audiència jove.

“El búnquer” s’ha estrenat, de 22 a 23 h, i ha aconseguit 70.000 oients diaris en el seu primer EGM, el de desembre del 2020. Ha incrementant un 69% l’audiència de Catalunya Ràdio en aquesta franja respecte al mateix període de l’any anterior. La ràdio pública no aconseguia un registre de 70.000 oients en aquesta hora de la nit des de la temporada 2002-2003. Tant “El búnquer” com “Adolescents XL” han tingut un gran impacte en el consum digital, ja que cadascun supera el mig milió de reproduccions al canal de YouTube de Catalunya Ràdio. Tots dos programes s’emeten per l’FM, però en l’entorn digital es difonen en el format de “ràdio visual”, és a dir, amb vídeo. “El búnquer” i “Adolescents XL” han tingut un gran impacte a les xarxes socials i han contribuït a captar públic jove per a la ràdio pública.

“Catalunya migdia”, amb Òscar Fernández i Empar Moliner, de 14 a 16 h, es manté durant el 2020 com l’informatiu més escoltat a Catalunya de dilluns a divendres, amb 132.000 oients diaris. El programa “Popap”, de Mariola Dinarès, acumula 65.000 oients diaris de 13 a 14 h. “Estat de Gràcia”, amb Roger de Gràcia, disposa de 67.000 oients diaris de 16 a 18 h. El programa esportiu “Tot costa”, amb Jordi Costa i Sònia Gelmà, també incrementa l’audiència i aconsegueix 87.000 oients diaris. “Catalunya nit”, amb Kílian Sebrià, tanca el 2020 amb 56.000 oients, i és líder de la seva franja. “La nit dels ignorants 3.0”, de Xavier Solà, amb 53.000 oients, també aconsegueix el lideratge a l’EGM del desembre del 2020, després d’haver avançat l’horari d’emissió a les 12 de la nit, una demanda de l’audiència.

“El suplement”, amb Roger Escapa, obté els dissabtes 317.000 oients, i els diumenges en té 293.000; és el segon programa més escoltat de Catalunya Ràdio. El magazín esportiu “Tot gira”, amb David Clupés, aconsegueix 131.000 oients els dissabtes, i 136.000 els diumenges. L’informatiu de cap de setmana “Catalunya migdia”, amb Neus Bonet i Maria Guixà, es manté com l’informatiu més escoltat. Pel que fa als programes del cap de setmana, “Crims”, de Carles Porta, aconsegueix 45.000 oients; “Les dones i els dies”, de Montse Virgili, n’obté 52.000, i “iCatExprés” arriba als 26.000. Tots tres programes lideren els dissabtes les seves franges horàries. Diumenge, “En guàrdia!”, amb Enric Calpena, també lidera la seva franja amb 26.000 oients.

Entre les novetats de la temporada 2020-2021 destaca el programa dirigit al públic familiar “Kids XS”, de Pau Guillamet i Txell Bonet, els dissabtes de 13 a 14 h. Aquesta proposta provinent d’iCat va orientada a les famílies i els infants, on l’oci, la cultura i l’entreteniment per als més petits de la família són protagonistes. L’altra gran aposta de la temporada té format digital i ha estat la continuïtat de la nissaga estrenada amb el podcast “Tor, tretze cases i tres morts” i el programa exitós “Crims”, de Carles Porta. “El segrest” és la nova sèrie de no-ficció de Catalunya Ràdio, que un cop més ha innovat amb un contingut enregistrat amb tecnologia de so immersiu que ofereix una experiència d’escolta més intensa, encara, que la que van viure els seguidors de “Tor” i de “Crims”. “El segrest” ha acumulat durant el 2020 733.000 reproduccions, i ha contribuït al lideratge de Catalunya Ràdio en el format del podcast.

Una altra de les novetats digitals del 2020 ha estat l’aparició, per primer cop a la ràdio pública del país, d’un programa de temàtica LGTBI, que es va estrenar en format podcast a l’octubre. El programa “Ja m’entens”, de David Àvila, ofereix una realitat molt diversa i moltes vegades poc coneguda o desconeguda pel públic majoritari. Finalment, Catalunya Ràdio ha fet el pas per donar veu a la diversitat sexual dels habitants del país.

L’emissora musical i cultural iCat ha estrenat “Rumescu”, un podcast d’humor sobre la premsa rosa, i s’ha convertit en el primer espai d’humor d’iCat. “El celobert”, de Lluís Gavaldà, ha celebrat durant el 2020 el programa número 1.000 amb un concert d’homenatge als Beatles. iCat ha estrenat “iCat a casa”, un programa cultural diari fet des de casa, comandat per Albert Miralles, per donar sortida des de la ràdio pública a la informació relacionada amb el sector cultural davant la crisi del coronavirus. “Els experts”, d’Albert Miralles, Laia Vidal i Roger Seró, s’ha reforçat amb l’activista cultural Estela Ortiz i el youtuber Marc Lesan. A l’octubre, iCat ha estrenat “SerieSelektor”, un nou programa de sèries amb Sílvia Comet.

Malgrat la pandèmia i la disminució de l’activitat musical arreu d’Europa, Catalunya Música ha mantingut la relació amb la Unió Europea de Radiodifusió (UER) i ha ofert 85 concerts enregistrats a Catalunya, una xifra que està molt per sobre del que s’ha fet a països com Suïssa, Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Espanya, Noruega o Portugal. Durant el 2020 les emissores de la UER han fet 620 peticions a Catalunya Música, amb una mitjana de 7,3 peticions per concert. Catalunya Música també ha participat durant el 2020 en diverses accions musicals organitzades per la UER –com Women Music o Voices– i que s’han dut a terme simultàniament amb desenes d’emissores europees. Al mateix temps, l’emissora de clàssica de Catalunya Ràdio ha complementat les dues franges diàries de jazz amb l’obertura d’un espai de concerts jazzístics en cap de setmana amb les millors formacions nacionals i internacionals. També destaca la posada en marxa de “Músiques empoderades”, un programa setmanal que dona veu a tres dones músiques, joves i amb actitud crítica i en el qual es posen en qüestió tots els temes del món de la música clàssica que s’han de revisar. Durant el 2020, Catalunya Música també ha emès la “Marató Beethoven”, 24 hores de programació ininterrompuda dedicada al gran compositor en el 250è aniversari del seu naixement.

El lideratge de Catalunya Ràdio entre els usuaris joves a internet, on la ràdio pública és la primera entre aquest públic, i el creixement de consum digital experimentat els últims anys han merescut un impuls nou a l’aplicació per a mòbils i tauletes. La temporada de ràdio va començat amb una nova app de Catalunya Ràdio que millora el disseny i la usabilitat per seguir posant l’usuari al centre de les decisions. Amb la nova aplicació mòbil, augmenten els consums d’àudio i dels continguts de ràdio visual de Catalunya Ràdio, iCat i Catalunya Música, l’emissora generalista i les temàtiques que aposten per una evolució del concepte de ràdio tradicional que encaixi més bé en l’entorn digital. Venint d’una temporada 2019-2020 marcada per l’impacte de la Covid-19, que ha suposat un esforç i un compromís extraordinaris per part dels professionals de Catalunya Ràdio, i d’un estiu també extraordinari per la situació derivada de la pandèmia, en què els professionals de les quatre emissores públiques han excel·lit en el servei públic i el compromís amb l’audiència, l’exercici 2020 ha estat d’alta intensitat informativa per la crisi sanitària, econòmica i social, per a la qual els treballadors de Catalunya Ràdio, Catalunya Informació, iCat i Catalunya Música han demostrat estar preparats.

Audiències de ràdio

L’esclat de la pandèmia de la Covid-19, amb l’excepcionalitat de la situació i les restriccions de mobilitat, van obligar l’Asociación para la Investigación de Medios de Comunicación a suspendre el 2n estudi de camp de l’EGM. Aquest fet, que comporta l’absència de dades d’una de les tres onades realitzades al llarg de l’any, altera l’obtenció de l’acumulat respecte als exercicis anteriors, una xifra que surt de les tres onades realitzades durant l’any natural. El 2020 aquesta xifra s’ha extret de les tres darreres onades disponibles i s’ha tingut que recórrer a dades de la 3a onada de l’any 2019. El resultant d’audiència acumulada de Catalunya Ràdio el 2020 ha estat de 626.000 oients diaris. Un 1% per sota de la xifra de l’any 2019. Segueix sent la segona emissora més escoltada de Catalunya, a 240.000 oients de la primera, i 268.000 oients per sobre de la tercera.

En el 3r EGM de 2020 Catalunya Ràdio ha tancat l’any amb 641.000 oients, essent l’emissora generalista amb el major increment d’oients respecte al mateix període del 2019. El creixement en el darrer any ha estat del 14%, en un context en que l’audiència global de la ràdio generalista a Catalunya ha crescut un 4%. Per la seva banda, Catalunya Informació se situa en 96.000 oients diaris, Catalunya Música arriba als 34.000 oients, i iCat aconsegueix 24.000 oients.

Audiències per programes

Per programes, cal destacar l’estrena de Laura Rosel en la realització d’"El matí de Catalunya Ràdio" amb una audiència de 476.000 oients diaris i incrementant en 46.000 els oients obtinguts pel programa en el mateix període de l’any anterior. “Catalunya migdia”, amb Òscar Fernández i Empar Moliner, es manté com l’informatiu més escoltat dels dies feiners amb 132.000 oients diaris. L’altre espai informatiu diari de l’emissora, "Catalunya nit" amb Kílian Sebrià, tanca l’any 2020 com el programa més escoltat de la seva franja amb 56.000 oients, lideratge que també aconsegueix "La nit dels ignorants 3.0” de Xavier Solà, amb 53.000 oients. Amb el canvi de temporada, aquest programa s’ha passat a emetre de 0 a 2 h.

“El búnquer”, amb Peyu i Jair Domínguez, espai d’entreteniment que s’estrena aquesta temporada, de 22 a 23 h, aconsegueix 70.000 oients en el seu primer EGM. Aquest nou espai incrementa en un 69% l’audiència d’aquesta franja respecte al mateix període de l’any anterior, i amb un registre d’audiència que Catalunya Ràdio no aconseguia en aquesta hora des de la temporada 2002/03.

El programa esportiu “Tot costa”, amb Jordi Costa i Sònia Gelmà, també incrementa l’audiència i aconsegueix 87.000 oients diaris. El programa “Adolescents XL”, que allarga la durada i avança l’emissió a les 23 h, obté 37.000 oients en la nova franja d’emissió, on competeix directament amb l’oferta esportiva de la resta d’emissores generalistes.

La franja de migdia i tarda de la graella de Catalunya Ràdio la completen “Estat de Gràcia" amb 67.000 oients, “Popap” amb 65.000 oients, i “APM?", que obté 38.000 oients en aquesta darrera onada d’any.

“El suplement”, amb Roger Escapa, obté els dissabtes una audiència de 317.000 oients, i els diumenges 293.000. El magazín esportiu de tarda, “Tot gira”, amb David Clupés, aconsegueix els dissabtes 131.000 oients i els diumenges té una audiència de 136.000. El cap de setmana, l’informatiu “Catalunya migdia", amb Neus Bonet i Maria Guixà, és l’informatiu més escoltat.

Cal destacar també les dades aconseguides pels programes de cap setmana: “Crims”, amb Carles Porta, amb 45.000 oients; “Les dones i els dies”, amb Montse Virgili, amb 52.000 oients: i “iCatExprés”, amb 26 oients. Tots tres lideren els dissabtes les seves respectives franges. Els diumenges, l’espai històric “En guàrdia!”, amb Enric Calpena, lidera també la seva franja amb 26.000 oients.

Els Serveis Informatius de Catalunya Ràdio

Els Serveis Informatius del grup d’emissores de Catalunya Ràdio continuen mantenint el compromís amb l’exercici del periodisme, en llibertat, amb transparència, en compliment del codi deontològic de la professió i del llibre d’estil de la CCMA i, sobretot, amb vocació de servei públic.

La redacció dels Serveis Informatius genera continguts per als programes informatius de Catalunya Ràdio, per al canal de 24 hores Catalunya Informació, per als programes de Catalunya Ràdio i, des del 2014, per al portal www.catradio.cat i el portal de notícies de la CCMA, el 324.cat.

Catalunya Informació: ràdio del què i del perquè

El setembre del 2019, es va posar en marxa una feina interna, que es va allargar durant mesos, per analitzar els canals all news d’arreu del món per detectar les febleses i els punts de millora de Catalunya Informació, una emissora nascuda el 1992, en un context molt diferent de l’actual, condicionat per les noves tecnologies de la comunicació. El procés de reflexió i anàlisi de l’entorn ha evidenciat la necessitat que l’emissora, sense perdre de vista ela seva naturalesa, lligada inevitablement a la immediatesa i a la cobertura en directe de la informació, ha de tendir més a explicar el perquè de les notícies. En una societat hiperinformada, tenir elements que ajudin a elaborar un discurs crític, que facilitin la feina de destriar el gra de la palla, és més necessari que mai. Aquest camí teòric s’ha convertit en una obvietat pràctica quan ens ha calgut informar, amb rigor i profunditat, d’una pandèmia mundial que ha capgirat les nostres vides i per la qual no teníem referents informatius.

Són consideracions i línies de treball que han madurat durant el 2020 i que trobaran la seva concreció a l’antena a partir del gener del 2021, un cop superada la fase més aguda de la crisi sanitària. Ens sembla pertinent, doncs, deixar-ne constància en aquesta memòria per entendre els canvis que s’esdevindran el 2021.

La direcció dels Serveis Informatius ha mantingut la seva aposta per la informació a través de Catalunya Informació, el canal de 24 hores. Ha mantingut així la condició i l’esperit d’emissora informativa de referència a Catalunya, líder indiscutible del gènere i preservant la informació de servei amb un rol prioritari.

Els programes de Catalunya Informació

“Catalunya al dia”. De 13 a 14 h, amb Marta Romagosa. Aquest 2020 s’ha mantingut l’hora d’emissió del “Catalunya al dia”, un producte que s’ha consolidat i que les audiències digitals així ho avalen dia rere dia. Els Serveis Informatius de Catalunya Ràdio continuem apostant per la connexió del territori de tot el país –i singularment en un any tan especial informativament, on s’han hagut d’explicar experiències particulars molt localitzades– i per això continuem oferint el programa d’informació comarcal en audiència per tot Catalunya.

“Eth Maitin d’Aran”. De 8 a 9 h. S’ha mantingut la programació en occità de Catalunya Informació que s’emet en desconnexió per a la Vall d’Aran. “Eth Maitin d’Aran” s’emet de 8 a 9 del matí de dilluns a divendres. Presentat des d’aquesta temporada pel periodista Iñaki Delaurens, s’emet des del centre territorial de Vielha en un format que combina les notícies d’actualitat de la Vall d’Aran, amb entrevistes i tertúlia. L’altre programa en llengua occitana és “Catalonha Informacion en Aranès”. S’emet de 12 a 13 h, de dilluns a divendres. És un bloc d’informació general de Catalunya Informació que també incorpora notícies pròpies de la Vall d’Aran.

Espais especialitzats

Quan l’actualitat i les possibilitats tècniques i sanitàries ho han permès, s’han mantingut els espais especialitzats de Catalunya Informació com ara “El primer sector”, dedicat a la pagesia, la pesca i la ramaderia; “La poma de Newton”, dedicat a la ciència; “L’hemicicle”, un resum de l’activitat setmanal al Parlament de Catalunya, o “Via Verda”, dedicat a la mobilitat sostenible.

Els informatius de Catalunya Ràdio

Durant el 2020, un any marcat per la pandèmia de la Covid-19, l’informatiu “Catalunya migdia” ha mantingut l’estructura de dues hores, la primera d’informació i la segona dedicada a l’anàlisi i la tertúlia, però a partir del mes de setembre (temporada 2020-2021) el “Catalunya nit” es va reduir a una hora, exclusivament d’informació (sense la tertúlia posterior). A banda, els primers mesos de la pandèmia, coincidint amb el confinament domiciliari i la reducció al mínim de la presencialitat a la redacció i el foment del teletreball, els informatius –d’acord amb les modificacions de la graella general– van ser flexibles i es van adaptar a les necessitats informatives de cada moment.

“Catalunya migdia”. De 14 a 16 h. Amb Òscar Fernández i Empar Moliner. L’editor del “Catalunya migdia” continua sent Òscar Fernández, que dedica 40 minuts a la informació general i 20 minuts als esports. El “Catalunya migdia” ofereix el primer repàs complet de l’actualitat del matí, amb connexions en directe i entrevistes, i manté la desconnexió territorial de cinc minuts, i aproximadament 15 minuts d’informació esportiva. A les 15 h s’incorpora a l’antena, acompanyant Òscar Fernández, Empar Moliner i tots dos condueixen l’anàlisi i tertúlia fins a les 16 h.

“Catalunya nit”. De 21 a 22 h, amb Kílian Sebrià. Aquest 2020-2021 s’ha reorientat el programa a una hora informativa, de 21 a 22 h, després de la incorporació de Laura Rosel al capdavant d’“El matí de Catalunya Ràdio”.

“L’informatiu d’‘El suplement’” i “Catalunya migdia (cap de setmana)”. Neus Bonet edita i presenta aquests dos informatius el cap de setmana, a les set del matí i a les dues del migdia, respectivament. L’informatiu de primera hora del matí, dins del programa “El suplement”, és de 30 minuts; i el “Catalunya migdia” edició cap de setmana ofereix també en 30 minuts una exposició de les notícies més destacades del matí.

Àrea de societat: un any marcat per la Covid

El 2020 ha estat informativament l’any del coronavirus i la pandèmia de Covid-19, declarada oficialment l’11 de març. Això va provocar la declaració de l’estat d’alarma per part del govern espanyol, tres dies després, i el confinament domiciliari de la població. Al Departament d’Informatius, considerat servei essencial, va obligar a adaptar en un temps rècord les rutines de treball per protegir la salut dels treballadors –incorporant el teletreball aprofitant totes les possibilitats tècniques– i mantenir el compromís amb una actualitat que ens era desconeguda.

Durant els primers dies, els dos principals informatius van allargar la seva durada habitual, cobrint ininterrompudament des de les 14 h del migdia fins a les 24 h de la nit. A la franja del matí, el “El matí de Catalunya Ràdio” –colze a colze amb els serveis informatius– va centralitzar el pes informatiu. Per optimitzar recursos i seguir l’allau de directes que s’anaven succeint, va ser necessari ajuntar els dos canals informatius, Catalunya Ràdio i Catalunya Informació. A mesura que les autoritats flexibilitzaven les mesures per combatre els contagis, la graella informativa de Catalunya Ràdio també s’anava adaptant a les noves realitats.

A nivell informatiu, durant els primers dies els focus van estar posats en bona mesura en els confinaments (primer a la conca d’Òdena, després a tot el país) i a l’emergència sanitària a les residències de gent gran. En paral·lel, l’altre punt d’atenció prioritària va ser la situació dels hospitals i la cursa per abastir-los dels recursos necessaris per atendre totes les persones malaltes que hi arribaven. En aquest sentit, els informatius de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació van esdevenir canals essencials per difondre la informació de les autoritats sanitàries, catalanes, espanyoles i europees, i fer arribar els principals missatges al conjunt de la ciutadania.

A partir del 7 d’abril, menys d’un mes després de l’inici de les mesures restrictives, els serveis informatius de Catalunya Ràdio, conjuntament amb TV3, vam posar en marxa una iniciativa inèdita, un baròmetre elaborat per GAPS, amb diverses entregues, per conèixer els hàbits dels catalans durant el confinament.

Superats els mesos més virulents de la pandèmia, la situació sanitària va continuar condicionant el gruix de la informació –derivant en qüestions com la desescalada, l’obertura de les escoles, la cursa per les vacunes, el seguiment de les diferents onades– i va marcar les rutines de treball, amb una part de la redacció mantenint el teletreball i una nova organització dels equips per garantir grups estables i facilitar les tasques de neteja i prevenció. Evidentment, des del mes de març i durant tot el 2020 es van mantenir els requisits de seguretat: distància, neteja de mans i mascareta dins de l’emissora. A banda de la Covid-19, que ha capitalitzat el gruix de la informació del 2020, hi ha altres qüestions que han requerit una atenció informativa especial. El gener del 2020, el temporal Glòria destrossa façanes marítimes, fa penetrar l’aigua del mar als arrossars del delta de l’Ebre, colpeja els ports pesquers i engoleix les platges. L’episodi deixa fortes nevades a la Terra Alta, on alguns veïns es queden sense electricitat durant dies. Durant dos dies, es van fer diversos programes de les dues antenes des de les Terres de l’Ebre i múltiples directes, amb l’equip de la delegació de Tarragona al capdavant. Encara a les comarques tarragonines, el 14 de gener, l’explosió d’un reactor de l’empresa IQOXE al polígon químic Sud de Tarragona, a la Canonja, causa tres víctimes mortals i vuit ferits. Aquell dia, el “Catalunya nit” va fer una edició especial per fer-ne el seguiment i, l’endemà, el “Catalunya migdia” es va fer des de Tarragona.

El conegut com a judici de la Guàrdia Urbana, la confirmació de l’existència d’aigua a la Lluna per part de la NASA i l’entrada en vigor de la zona de baixes emissions a la ciutat de Barcelona van ser ítems informatius que van requerir una especial atenció dels serveis informatius de la ràdio.

Mereixen especial atenció els reportatges que va elaborar la secció de Societat per reivindicar el 8 de març, en el marc de la Setmana de les Dones. “Generacions creuades” va ser una sèrie de converses entre dones d’edat diverses i d’àmbits laborals diferents per posar de manifest els avenços i els reptes pendents en matèria d’igualtat. Els reportatges, coordinats pel cap de Societat, Manel Laborda, van ser emesos al “Catalunya migdia”, al “Catalunya nit” i a Catalunya Informació.

Àrea de política: canvis de lideratges i judicis

Un cop investit president del govern espanyol a principis d’any, Pedro Sánchez va convocar la taula de diàleg entre el seu executiu i la Generalitat per al dimecres 26 de febrer. Era una de les fites polítiques destacades de l’arrencada del seu mandat, pocs dies abans que la pandèmia ho capgirés tot. El “Catalunya migdia”, amb Òscar Fernández, es va fer en directe aquell dia des del palau de La Moncloa.

El 3 d’agost, La Zarzuela anuncia que el rei emèrit, Joan Carles I, marxarà a viure fora d’Espanya per intentar allunyar el regnat del seu fill dels escàndols de corrupció que envolten la seva figura. Dies després se sabrà que s’ha instal·lat als Emirats Àrabs. Aquell dia, Catalunya Ràdio va posar en marxa un especial informatiu, amb Martí Farrero al capdavant, que va arrencar a les 20 hores. Era, sens dubte, una de les notícies de més impacte polític de l’any. Ho demostren episodis posteriors, com les tensions polítiques al Congrés per posar en marxa una comissió d’investigació o la vacunació irregular de les dues infantes, aprofitant un viatge per veure el pare.

El 2020 no es va escapar de ser un any electoral. El 12 de juliol se’n van celebrar a Euskadi i Galícia, després d’ajornar-se el mes d’abril per les restriccions sanitàries anti-Covid-19. Catalunya Ràdio i Catalunya Informació les van seguir amb dos enviats especials –Sara Riera a Galícia i Joan Rusiñol al País Basc– i amb un programa especial el dia de les eleccions, per Catalunya Informació, conduït per Kílian Sebrià.

En l’àmbit judicial, i un cop conclòs el judici als presos independentistes al Tribunal Suprem, el 20 de gener arrenca el procés contra el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i l’antiga cúpula de la Conselleria d’Interior. Els serveis informatius fan un ampli desplegament durant tot el judici a l’Audiència Nacional de Madrid, amb la cobertura, en diversos moments, dels periodistes Roser Perera, Maria Núria Revetlle, Marc Jurado i Domènec Subirà. Altres judicis destacats han estat el dels atemptats terroristes del 17A a Barcelona i el de la mesa del Parlament, aquest últim al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Tot i que a principis d’any l’aleshores president de la Generalitat, Quim Torra, dona per acabada la legislatura i tot apunta a unes eleccions anticipades, la pandèmia ho atura tot i els comicis no seran fins al febrer del 2021. Durant el 2020, els diferents informatius han posat el focus en qüestions com la inhabilitació del president Torra –que es fa efectiva el mes d’octubre–; la presa de possessió com a eurodiputats de l’expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí; el trencament entre Junts per Catalunya i el PDeCAT; la situació dels presos independentistes, amb la concessió i revocació del tercer grau, i l’inici de la tramitació dels indults a Madrid.

Àrea internacional: l’any en què el món es va fer petit

La Covid-19 té un un punt d’origen clarament marcat al mapa: Wuhan, a la Xina. El nostre corresponsal a l’Àsia, Francesc Canals, va ser qui va començar a explicar a l’audiència de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació el comportament i les conseqüències socials d’un virus que, poc a poc, s’anava atansant a Catalunya. El segon punt calent d’informació en aquest àmbit va ser Itàlia, i el corresponsal, Eduard Rubió, va informar en múltiples cròniques de la situació al país i, forma especial, a la Llombardia, un dels primers punts amb més contagis al continent europeu. La xarxa de corresponsals a Europa van anar teixint el mosaic de les afectacions arreu i les mesures que, contra rellotge, prenien els diferents governs per fer-hi front. Especialment rellevants van ser els empitjoraments de la situació i els successius confinaments que es van decretar a Alemanya i França durant la tardor-hivern del 2020 i que ens van narrar Oriol Serra i David Melgarejo. S’ha fet un seguiment exhaustiu de la situació a cada país i de com s’hi lluita.

Des de Brussel·les, el corresponsal comunitari, Jordi Baró, va explicar en les seves cròniques la desorientació inicial de la UE, la posada en marxa del pla de rescat i, en última instància, la posada en marxa del procés de vacunació al conjunt dels 27. Lluny d’Europa, els diferents corresponsals van anar desgranant els accents i les tonalitats –sovint dramàtiques, terribles– que la pandèmia prenia a les seves àrees de cobertura. Des dels Estats Units, Geni Lozano va explicar la gestió que de la Covid va fer l’administració Trump; Joan Biosca, des de Buenos Aires, va aproximar-nos la controvertida política de Bolsonaro al Brasil; i Manel Alías, des de Moscou, la creació de la vacuna russa. Txell Feixas, des del Líban, i Gemma Perellada, des de l’Àfrica, ens van explicar com provaven de fer front a la pandèmia zones del planeta ja de per si molt castigades.

Més enllà de la Covid, el 2020 també ha estat l’any de les eleccions nord-americanes que han posat punt final al govern de Donald Trump i han obert les portes de la Casa Blanca a Joe Biden. La corresponsal, Geni Lozano, i l’enviada especial, Cèlia Cernadas, van cobrir la campanya amb reportatges en diversos estats nord-americans i van liderar un programa especial el dia de les eleccions i un altre, de matinada, deu dies després quan es va confirmar la victòria del candidat demòcrata. Els Estats Units també han estat protagonistes aquest any per les protestes contra les agressions racistes, com la que va costar la vida a George Floyd.

Mesos abans, el 31 de gener, es feia realitat el Brexit. El “Catalunya nit” en va fer un programa especial, amb Kílian Sebrià i Laura Rosel, i amb la participació del corresponsal, Sergi Mulero, i de Nando Zanoguera, com a enviat especial. En el capítol dedicat a la immigració, l’incendi al camp de Lesbos el mes d’agost i el pla migratori de la Unió Europea han estat arguments informatius destacats. Al mes de novembre, el periodista Lluís Freixes va ser enviat especial a les illes Canàries per explicar, de primera mà, l’arribada massiva d’embarcacions.

Altres punts d’interès de l’àmbit internacional que s’han cobert des de la secció han estat les tensions entre els Estats Units i l’Iraq (amb l’assassinat de Suleimani); l’explosió al port de Beirut el mes d’agost; les protestes a Bielorússia pel frau electoral del govern de Lukaixenko; i la guerra de l’Alt Karabakh.

Àrea d’economia: crisi econòmica i social

La suspensió del Mobile World Congress va ser un dels primers senyals d’alarma dels canvis que estaven a punt d’arribar. Amb la pandèmia de coronavirus, el 2020 ha estat també un any informativament marcat per les conseqüències socials i econòmiques de la malaltia. Per la crisi que ha provocat. En aquest capítol, el focus d’atenció de la secció d’Economia ha estat informar de qüestions com les mesures d’acompanyament al decret de l’estat d’alarma i les ajudes que s’han anat desplegant progressivament a Catalunya, Espanya i Europa per ajudar els diferents sectors econòmics (ERTOs, autònoms, avals ICO, lloguers establiments...).

En paral·lel, els serveis informatius han acompanyat i explicat, a peu de carrer, la reobertura de negocis en funció de cada fase de desescalada, des del mes de maig al conjunt del país. La funció de la ràdio com a servei públic ha estat, en aquest àmbit, especialment intensa durant aquest any.

Més enllà de les conseqüències de la crisi econòmica, el 2020 ha estat l’any de l’entrada en funcionament de la nova variant ferroviària de Vandellòs, de la qual vam fer una cobertura especial. En un cotext de dificultats econòmiques, els micròfons de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació han estat molt pendents de qüestions com la llei dels lloguers, l’aprovació de l’ingrés mínim vital i de l’anunci del tancament de Nissan. En l’àmbit bancari, la fusió de Caixabank i Bankia, que culminaria el primer trimestre del 2021, ha estat un dels arguments informatius destacats.

Àrea cultural: la lluita del sector per sobreviure a la pandèmia

En l’àmbit de la cinema, s’han fet programes especials per la gala dels Premis Gaudí del cinema català per Catalunya Informació, i també de la cerimònia dels Oscars, en aquest cas per Catalunya Ràdio, amb la nostra corresponsal als Estats Units, Geni Lozano. També s’han fet una cobertura especial de la gala d’entrega dels Premis Goya. El nostre corresponsal a Alemanya va informar de la Berlinale i Marc Garriga, redactor especialista en cinema, va ser enviat especial al Festival de Cinema de Màlaga, al Festival de Cinema de Sant Sebastià, al Festival de Cinema Fantàstic de Sitges i, per primera vegada, a Venècia.

Com en els altres àmbits, a partir del mes de març la Covid-19 va capgirar el sector cultural, obligant museus, sales de concert, cinemes i teatres a abaixar el teló. Els serveis informatius van intentar, des del primer moment, acompanyar la cultura i les iniciatives per estimular el consum cultural en uns moments difícils. Així, vam fer seguiment del Sant Jordi digital i de totes les propostes per comprar llibres a través d’internet. El 23 de juliol es va fer una àmplia cobertura de la versió estiuenca i forçosament limitada del Sant Jordi al carrer.

A partir del mes de juny, i durant l’estiu, es va informar de pràcticament totes les estrenes teatrals del Festival Grec de Barcelona i es van cobrir els diversos festivals de música que, amb restriccions, es van poder celebrar: Strenes, Cruïlla XXS, Nits del Fòrum, Peralada, Porta Ferrada i Schubertiada.

A la tardor, la secció de Cultura –a través de la delegació de Girona– va cobrir pràcticament totes les estrenes del Festival Temporada Alta. El seguiment de la reobertura, irregular, de teatres i cinemes, la concessió dels Premis Nacional de Cultura i de les Estrelles Michelin, a Madrid, van ser punts detenció destacats a finals del 2020. El “Fets o fakes”, la secció de fact-checking i verificació de Catalunya Ràdio que dirigeix el periodista Carlos Baraibar amb un equip d’Informatius, ha fet fins a 38 verificacions al llarg del 2020 que han aportat més de 170.000 usuaris únics al web de Catalunya Ràdio. Tot i les limitacions durant el confinament, però precisament per les exigències d’informació veraç arran de la pandèmia, la feina de verificació s’ha centrat principalment en investigar, desmentir o matisar desinformacions o rumors referits al coronavirus d’una manera o una altra. Així, el 60% dels temes tenen alguna relació amb la pandèmia. Les tres verificacions que han generat més interès han estat sobre la mort de diversos avis després de rebre vacunes a Noruega (20.000 usuaris únics), sobre un àudio segons el qual el govern espanyol no volia homologar nous respiradors (13.000 usuaris únics) i sobre si era cert que un gran supermercat estava falsificant l’etiquetatge de mascaretes (12.000 usuaris únics).

Una de les fites més rellevants i amb més impacte del “Fets o fakes” aquest 2020 va ser destapar que el telèfon 061, que el govern havia assegurat que seria gratuït, encara era de pagament mesos després del compromís de la Generalitat. A banda de la pandèmia, el “Fets o fakes” històric edició especial nadalenca sobre el naixement de Jesús va arrossegar més de 18.000 usuaris únics.

Presència al territori

Els Serveis Informatius de Catalunya Ràdio han mantingut una estructura de corresponsals al territori català organitzats en centres territorials que depenen de les elegacions, com és el cas dels centres territorials del Pirineu (Seu d’Urgell) i la Vall d’Aran (Vielha), tots dos dependents de la delegació de Catalunya Ràdio a Lleida. En el cas de la Vall d’Aran, a partir del mes de juny del 2020, es va incorporar el periodista Iñaki Delaurens, que es fa càrrec del programa “Eth maitin d’Aran” i de les cròniques dels temes propis de l’Aran per a la desconnexió de Lleida i per als informatius nacionals. A més a més, s’han mantingut les corresponsalies comarcals a la Catalunya Central; a Barcelona ciutat; al Barcelonès Nord i al Baix Llobregat; al Penedès i al Garraf; al Maresme i al Vallès; així com a les Illes Balears. També s’han mantingut l’estructura de la delegació a Madrid, amb la periodista Caterina Karmany al capdavant de l’àmbit ràdio.

Esports a Catalunya Ràdio

Tot i les dificultats derivades de la pandèmia, els membres del Departament d’Esports de Catalunya Ràdio han fet un esforç notable per mantenir-se sempre presents, tot i que en molts moments del 2020 les competicions i la informació esportiva podia semblar d’una rellevància relativa. Encara que la competició s’aturés de manera global, la informació relativa als esports ha mantingut un batec constant i les persones que formen part del departament han estat sempre disposades, presencialment o des de casa, a explicar els fets més importants que han succeït durant la pandèmia, com, per exemple, la suspensió dels Jocs de Tòquio i l’Eurocopa de futbol i el desenllaç de la lliga a Primera i Segona divisió i a la Champions. Un reconeixement des d’aquestes pàgines a totes les persones que formen el departament per l’esforç constant i el sacrifici en circumstàncies tan desconegudes i desconcertants.

La informació esportiva no ha faltat mai en cap butlletí informatiu de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, ni en els primers moments de la pandèmia, els més durs, i els programes esportius de referència de Catalunya Ràdio s’han mantingut tant com ha estat necessari. El programa “Tot costa” va reduir la seva durada durant uns mesos i els realitzadors, Jordi Costa i Sònia Gelmà, el van presentar des dels seus domicilis amb l’ajuda dels redactors que treballaven presencialment. El “Tot gira” es va mantenir tots i cadascun dels caps de setmana en antena, amb horari reduït, de 17 a 20 h, però amb molta implicació i talent per tirar endavant sis hores de ràdio cada cap de setmana sense competició en marxa. “LaTdT” va haver d’adaptar el format a la impossibilitat de poder entrar als estadis i la qualitat del programa pràcticament no se’n va ressentir. El mateix cas és el de “La transmissió de l’Espanyol”, inclosa dins el programa “Tot gira”. L’aposta per ampliar i potenciar el seguiment de les competicions femenines s’ha mantingut. Al mes d’agost el “Tot gira” va transmetre els partits de quarts de final i de semifinals de la Champions femenina entre el Barça i l’At. Madrid i el Wolfsburg. També es va apostar per transmetre el primer partit de Lliga de la història entre el Barça i el Reial Madrid, al mes d’octubre. Des de Catalunya Ràdio seguim avançant en la idea de tractar igual l’esport practicat per dones que el d’homes. Des d’un punt de vista quantitatiu i des d’un punt de vista qualitatiu. S’ha mantingut l’aposta per ser a tots els partits de futbol de la Lliga femenina que els equips catalans (Barça i Espanyol) juguen a casa per fer connexions amb els nostres programes. També s’han mantingut transmissions dels equips catalans de la Lliga femenina de bàsquet (Uni Girona i Cadí La Seu). I mantenim l’objectiu de tenir cura del llenguatge. Per exemple, evitem parlar de futbol femení perquè el futbol no és masculí o femení, parlem de competicions femenines de futbol o d’altres esports. I procurem que els testimonis que traslladem a l’antena referents als equips femenins siguin en veu femenina, tot i que en molts casos els responsables tècnics dels equips siguin homes.

La programació esportiva de Catalunya Ràdio ha patit algun canvi durant el 2020, any de canvi en l’estructura organitzativa amb el retorn a la dependència de la direcció de Catalunya Ràdio després de la desaparició de l’Àrea d’Esports, existent des del 2016. S’han mantingut i continuen vigents l’espai esportiu del “Catalunya migdia” abans de les 15 h, el “Tot costa”, de dilluns a divendres de 19 a 21 h, i el “Tot gira”, dissabtes i diumenges, de 16 a 21 h. També s’ha mantingut el segell “Tot gira” per a les transmissions entre setmana que no siguin dels partits del Barça de futbol, que assumeix “LaTdT”. Els canvis més importants afecten al “Club de la Mitjanit”, que ha passat d’emetre’s de dilluns a divendres de 23 a 1 h i en emissió conjunta amb Esport 3, a emetre’s els diumenges de 23 a 0 h, només a Catalunya Ràdio, i com a programa que recull i tanca el cap de setmana esportiu. I a l’”Univers Moto GP”, les transmissions del Mundial de motociclisme que s’havien estat fent els últims set anys, que aquest 2020 s’han deixat de fer per motius relacionats amb les dificultats provocades per la Covid, tant logístiques, com econòmiques.

Durant l’any 2020 les competicions s’han aturat i la presència de Catalunya Ràdio en els grans esdeveniments mundials s’ha reduït a la Final 8 de la Champions League però la intenció de ser als llocs on es decideixen les grans competicions mundials es manté. La idea del departament és tenir enviats especials, per exemple, als Jocs Olímpics de Tòquio. L’objectiu de tenir una mirada global persisteix i és compatible amb la voluntat de seguir d’a prop tot l’esport de territori i el dia a dia dels equips i esportistes catalans.

L’objectiu de la proposta esportiva de Catalunya Ràdio ha estat, amb els condicionants de la pandèmia, intentar aportar continguts de màxima qualitat, allunyats de la frivolitat i apropant-nos als protagonistes i actors principals de l’esport. Durant l’any 2020 Catalunya Ràdio ha pogut entrevistar personatges de primer nivell com Ronald Koeman (juny al “Tot gira”), Quique Setién (juny al “Tot costa”), Dani Alves (juliol al “Tot gira”), Laia Palau (octubre al “Tot costa”), Joan Mir (novembre al “Tot gira”) i Laia Sanz (desembre al “Tot costa”).

Les transmissions d’esport en directe són un dels continguts amb més èxit i seguiment. “LaTdT” de Ricard Torquemada manté el nivell de qualitat de la primera temporada i observa un creixement de consum digital sostingut. A més, hi ha afegit una secció sobre llengua, “La cobertura”, amb el filòleg Pau Vidal, per emfatitzar l’interès i la cura de la llengua que sempre han tingut les transmissions dels partits del Barça i d’altres equips a Catalunya Ràdio.

Les transmissions dels partits de l’Espanyol han quedat reduïdes als partits que coincideixen amb l’horari del programa Tot Gira en la part final de l’any 2020, un cop l’Espanyol va baixar a Segona divisió. Tenen el mateix tractament que les transmissions dels partits del Girona i del Sabadell, també de Segona divisió A. El 2020 ha mantingut les transmissions dels partits del Barça de bàsquet a Europa, amb l’Eurolliga al “Tot gira”, amb Ernest Macià, Carme Lluveras i David Ubach. Aquest any s’ha introduït una secció sobre llengua amb l’assessorament del DAL per mirar d’assimilar al català moltes de les expressions genuïnes del bàsquet que són angleses. L’esport de comarques també té el seu espai, diari, al “Catalunya migdia” i a l’espai “Catalunya al dia” de Catalunya Informació.

La presència dels esports a Catalunya Ràdio va més enllà dels espais purament esportius. El nou “El matí de Catalunya Ràdio” de Laura Rosel ha mantingut la tertúlia esportiva cada dilluns i cada dia posterior a un partit de Champions i els caps de setmana a “El suplement” els esports també tenen una presència constant i regular. La informació esportiva ha mantingut la seva presència a Catalunya Informació. En cada bloc informatiu es mantenen els cinc minuts d’informació esportiva, cinc minuts abans de dos quarts i cinc minuts abans de les hores en punt.

La suma de tots aquests continguts esportius suposa més de 35 hores setmanals d’esports a Catalunya Ràdio. Si hi afegim els continguts setmanals de Catalunya Informació, la xifra arriba a les 70 hores de programació esportiva.

Programes

“Catalunya migdia”. També en aquest 2020 marcat per la pandèmia, la informació esportiva ha continuat integrant-se com un element més al “Catalunya migdia” i ha mirat d’adaptar-se a les necessitats d’una franja marcada notablement per l’interès informatiu referent a la Covid. Òscar Fernàndez, una de les veus de referència del Departament d’Esports durant molts dels últims anys, assegura d’una banda criteri a l’hora de decidir els continguts i d’una altra que l’audiència no s’estranyi per sentir els esports de la mateixa veu que la informació general. L’esperit de l’espai esportiu del migdia es manté. L’horari, també. En una mica menys de 20 minuts, entre les 14.40 i les 15 h, Òscar Fernàndez fa un esprint per l’actualitat esportiva del dia. Tot el que sigui notícia esportiva entre el matí i el migdia té cabuda en un espai que coordina des de la redacció d’Esports Jordi Itúrria. Es manté una mirada especial sobre l’esport, segell històric d’aquesta franja, i una marcada sensibilitat per l’esport base i de comarques. Cada dia els últims minuts de l’informatiu es dediquen a la informació esportiva que es genera des de les comarques de Girona, Tarragona i Lleida. Els esports del cap de setmana també els assumeix el “Catalunya migdia”. Mitja hora dissabtes i diumenges, de 14.30 a 15 h, dirigits per Maria Guixà.

“Tot costa”. Durant els primers mesos de pandèmia el “Tot costa” va adaptar el seu horari, els seus continguts i el procés de producció però mai va desaparèixer de l’antena de les tardes de Catalunya Ràdio. En un primer moment, fent un espai d’entre 20 minuts i mitja hora i al cap d’un mes del confinament, l’espai es va estabilitzar en l’hora durada. Entre el març i el juny de 2020 els directors i presentadors del programa, Jordi Costa i Sònia Gelmà, van realitzar el programa des dels seus domicilis, amb la complexitat afegida que això va comportar.

El “Tot costa” continua sent el programa esportiu referent de les tardes de la ràdio catalana que suma cinc temporades en antena en la franja de 19 a 21 h. El programa, dirigit i presentat per Jordi Costa i Sònia Gelmà, manté com a referència una gran plantilla de col·laboradors que analitzen el dia a dia de l’actualitat esportiva. La relació de col·laboradors del programa pot començar per l’anàlisi futbolística de Ricard Torquemada, passar per l’experiència de Pere Escobar i acabar per la mirada sobre el futbol femení que aporta l’exjugadora Mireia Vera i d’una de les millors futbolistes de l’actualitat, Vero Boquete. El “Tot costa” compta amb col·laboradors del nivell de Jordi Trias, Aleix Espargaró i Àlex Corretja. Les entrevistes a personatges de renom també formen una part important del programa. Durant el 2020, per posar un exemple, el “Tot costa” va poder entrevistar Quique Setién quan era entrenador del Barça, al juny de 2020, i el director esportiu del COI, el manresà Pere Miró, el dia que es va confirmar l’ajornament dels Jocs olímpics de Tòquio, a finals de març.

“Tot gira”. La redacció del “Tot gira” va fer un esforç importantíssim en els mesos més durs de la pandèmia per mantenir viu el programa cada cap de setmana tot i que la competició esportiva en tots els àmbits i en tots els territoris va quedar suspesa pràcticament al 100%. L’esport en directe és l’essència de l’esport i aquesta és la màxima del “Tot gira”. Sense competicions, ni esport en directe, el “Tot gira” va saber reinventar-se per oferir un contingut seriós i a la vegada entretingut, sempre relacionat amb l’esport, sense caure en frivolitats per omplir les tardes dels dissabtes i dels diumenges de 17 a 20 h quan tothom s’havia de quedar a casa.

David Clupés continua al capdavant del programa de referència del cap de setmana, que des del 2016 també està present a la graella de dilluns a divendres quan l’esport en directe ho requereix. Dissabtes i diumenges, de 16 a 21 h, el “Tot gira” suma deu hores d’antena cada cap de setmana. Les transmissions de l’Espanyol, les del Girona, les dels partits de bàsquet europeus i d’altres esdeveniments –totes les transmissions esportives excepte la dels partits del Barça amb “La TdT”– s’emeten en format “Tot gira”. D’aquesta manera la personalitat del programa dona coherència a tot el que té relació amb l’esport en directe, sigui en cap de setmana o de dilluns a divendres.

El seguiment de l’esport en directe continua sent el primer objectiu del “Tot gira”, amb especial atenció als partits dels equips i esportistes catalans, siguin de l’esport que siguin. Futbol, bàsquet, handbol, hoquei patins, waterpolo, hoquei herba, futbol sala, ciclisme, motociclisme, Fórmula 1, el Mundial de ral·lis. Al “Tot gira” es viuen tots els partits del Barça, de l’Espanyol, del Girona i del Sabadell, els partits de l’Espanyol i del Barça a la Lliga femenina, amb les narracions de Pere Escobar en els partits importants, els partits dels equips catalans de la Segona B, dels equips catalans de la Lliga ACB de bàsquet (Barça, Joventut i Manresa), dels equips catalans d’handbol (Barça i Granollers).

A més de l’esport en directe, el “Tot gira” dona espai de manera fixa a tots els esports amb seccions temàtiques com “L’estic girat”, dedicada a l’hoquei patins, el “Territori Guixà”, sobre esports aquàtics, o el “Cubí or not Cubí” de l’exfutbolista i entrenadora Marta Cubí, sobre les competicions femenines de futbol. També es mantenen espais com “La sobretaula”, on Pere Escobar aprofundeix a la seva manera amb els esportistes que cada setmana passen per la secció; el “Gol Kubala”, l’espai que premia el millor gol de cada temporada a tot el futbol mundial o els “Minuts escombraria”, la secció d’humor i imitacions que ha generat una gran acceptació entre l’audiència.

“El Club de la Mitjanit”. El 2020 ha portat un canvi important en el programa esportiu nocturn de Catalunya Ràdio. El programa, que els últims quatre anys s’havia emès simultàniament a Catalunya Ràdio i a Esport 3, s’ha deixat d’emetre de dilluns a divendres de 23 a 1 h a Catalunya Ràdio i s’ha estrenat la fórmula de programa setmanal, amb presència els diumenges de 23 a 0 h, una hora de Club de la mitjanit per tancar el cap de setmana esportiu. “El Club de la Mitjanit” dels diumenges, dirigit i presentat per Xavi Campos, té com a base la col·laboració de periodistes de renom que són marca Catalunya Ràdio: Ricard Torquemada, Jordi Costa, Sònia Gelmà, Bernat Soler, Jordi Borda, Oriol Domènech, Ramon Salmurri i Marta Carreras.

“La TdT”. El 2020 i la pandèmia han suposat un nou repte per a “LaTdT, la transmissió d’en Torquemada”, el programa que transmet els partits del Barça a Catalunya Ràdio. De sobte i amb la represa de la Lliga i la Champions després del confinament, les transmissions s’han hagut de fer, en la majoria de casos, des dels estudis i a través de les imatges de televisió. Una realitat absolutament diferent a l’habitual. Canvi en alguns rols, adaptació dels espais, creació de nous continguts per fer partícips als aficionats que no poden entrar als estadis. “LaTdT” ha assumit el repte d’adaptar-se al futbol postpandèmia i els resultats i l’interès de l’audiència, com a mínim els digitals, han mantingut la tendència a l’alça que el programa ha tingut des de l’agost de 2018, estrena del format “LaTdT”, hereu de la històrica “LaTdP”.

La transmissió d’en Torquemada ha aconseguit donar continuïtat a la tradició de les transmissions dels partits del Barça a Catalunya Ràdio, una referència radiofònica al país i un referent del barcelonisme. El programa manté l’estructura –una hora de prèvia, les dues hores de transmissió del joc i una hora de vestidors. Continuen sent quatre hores de ràdio pensades al voltant del futbol que no només són futbol. Aquest 2020 s’ha estrenat la secció sobre llengua “La cobertura”, amb el filòleg Pau Vidal. La direcció de Ricard Torquemada es complementa amb un equip consolidat amb Bernat Soler com a narrador dels partits. Marta Carreras continua pendent del micròfon autònom i de les entrevistes amb els jugadors; Sònia Oleart i Laia Tudel s’encarreguen de la crònica d’ambient; Carles Domènech i Marc Domènech controlen el laboratori, per dotar d’una altra dimensió les dades que ens ajuden a entendre els partits; el centre de dades revisa el partit del Barça i està pendent de tot el que passa al món de l’esport. “La TdT” i Catalunya Ràdio ofereixen la possibilitat de seguir el partit des del Camp Nou amb absoluta sincronia des del dial 102.8 FM. El so de Catalunya Ràdio dels partits del Barça també es pot seguir des de les opcions d’àudio de la televisió, s’emetin a través Movistar o GOL.

“La transmissió de l’Espanyol”. Tots els partits oficials de l’Espanyol s’integren formalment en l’estructura del “Tot gira”. Amb el descens a Segona A, les transmissions s’han limitat als partits que per horari encaixen en el “Tot gira”, dissabtes i diumenges entre les 16 i les 21 h. L’equip de la transmissió es manté. David Clupés dirigeix des de l’estudi, Eudald Serra es manté com la veu històrica dels partits de l’Espanyol a Catalunya Ràdio i Sergi Andreu aporta continguts interessants des del micròfon autònom amb dades i entrevistes. L’anàlisi tècnica es completa amb els comentaris de Marc Mayola, especialista en futbol, i de Dani Ballart, exjugador de waterpolo i un dels aficionats de l’Espanyol més populars i amb més coneixement del que passa dins del vestidor de Cornellà-el Prat. Carles Domènech segueix les dades de cada partit i l’equip del “Tot gira” enriqueix la transmissió abocant a l’antena la resta d’actualitat esportiva de la jornada. Des del programa es continua vehiculant el Trofeu Dani Jarque, el premi que Catalunya Ràdio va estrenar fa sis anys per reconèixer el millor jugador de l’equip cada temporada a partir dels vots que els especialistes de la transmissió i l’audiència fan després de cada partit. El guanyador de la temporada 2019-20 ha estat David López. Els partits de l’Espanyol també es poden seguir des de les opcions d’àudio de la televisió quan s’emeten a través de GOL.

“La transmissió del Girona”. Tot i el descens a Segona Divisió la intenció de Catalunya Ràdio i del programa “Tot gira” és mantenir viva la flama de les transmissions del Girona. Sempre que els horaris de la competició ho permeten i fan coincidir els partits del Girona amb el “Tot gira”, la intenció és mantenir el format transmissió, amb Eduard Solà com a narrador, Xevi Soler com a especialista en dades i Francesc Cargol com a analista tècnic.

“La transmissió del Sabadell”. L’ascens del Sabadell ha col·locat les transmissions de l’equip de la Nova Creu Alta a la mateixa alçada que els partits de l’Espanyol i el Girona. Xavi Palau és el narrador dels partits, Sergi Camps és el micròfon autònom especialista i l’anàlisi l’aporta el periodista Carles Fité, reconegut seguidor arlequinat.

“L’Eurolliga al Tot gira”. Les transmissions dels partits del Barça de bàsquet a l’Eurolliga inicien la segona temporada el 2020, després que la pandèmia aturés i fes suspendre la competició la temporada de l’estrena de les transmissions del Barça a Europa al web i app de Catalunya Ràdio. Es manté l’aposta digital amb les transmissions que fa un any havien recuperat el costum de seguir els equips catalans que jugaven la màxima competició europea de bàsquet. De moment, en la majoria de partits les transmissions es poden seguir a través del web i l’app de Catalunya Ràdio. En els partits importants l’emissió també s’ha fet a l’antena convencional de Catalunya Ràdio. La narració és de l’home del bàsquet de l’última dècada a la casa, Ernest Macià, i l’anàlisi tècnica de tots els partits, de Carme Lluveras. Les transmissions també compten amb les dades i estadístiques de David Ubach.

Altres transmissions

Les resta de transmissions de bàsquet a Catalunya Ràdio també estan integrades dins el “Tot gira”. Durant el 2020 s’han fet les transmissions principals del bàsquet català: la Copa ACB, els partits del play-off exprés de la Lliga ACB del Joventut i del Barça. També s’ha fet un especial seguiment de la trajectòria competitiva de l’Uni Girona a l’Eurolliga i del Cadí La Seu a l’Eurocup, les principals competicions femenines del bàsquet europeu. Catalunya Ràdio ha seguit apostant per la transmissió dels partits més importants d’altres esports com l’handbol, amb Ramon Salmurri com a especialista i la seva presència a la Final 4 de Colònia amb derrota del Barça a la final, i l’hoquei patins, amb Montse Mir. També es va mantenir la presència d’un enviat especial al ral·li Dakar, on ja són més de 30 edicions amb Catalunya Ràdio present al ral·li més llegendari del món.

Podcast

“La batalla del Camp Nou”. A finals de 2020 i a unes setmanes de la primera data prevista per a les eleccions a la presidència del Barça, Catalunya Ràdio va posar en marxa el podcast “La batalla del Camp Nou”, un espai setmanal dirigit per Bernat Soler i amb la participació de Jordi Borda per seguir amb detall el procés electoral al club blaugrana. Programa setmanal, de durada compresa entre els 30 i els 45 minuts, amb entrevistes, notícies i reflexions al voltant d’unes eleccions marcades per la pandèmia, ajornades per la Covid i immerses en un moment crític en la història contemporània del Barça. Aquest podcast és el primer projecte d’una línia impulsada des de la direcció de Catalunya Ràdio per generar altres continguts esportius digitals que han de veure la llum durant el 2021.


Entreteniment, cultura i divulgació a la ràdio

Res feia pensar a l’inici del 2020 que el 13 de març s’hauria decretat l’estat d’alarma i tota la població estaria confinada. La ràdio pública de Catalunya treballava feia setmanes en trobar la millor solució per tal de seguir la millor qualitat tant en continguts com en la forma. Veient el que estava passant al món, a finals de febrer ja es comencen a demanar i instal·lar línies XDSI i altres formes de connectivitat per tal de poder fer des de casa dels realitzadors la programació el més regular possible. El 13 de març comença una segona graella marcada per la reducció d’alguns programes i l’increment de les franges informatives per tal d’apropar a l’oient tota la informació que s’anava generant. La matinada del 13 al 14 de març es manté oberta la finestra informativa, unificant les antenes de Catalunya Informació i Catalunya Ràdio per tal de mantenir l’atenció informativa a la ràdio pública en la primera nit de confinament total a causa de l’estat d’alarma.

Temporada en estat d’alarma

Aquell primer cap de setmana del 14-15 de març la programació de Catalunya ràdio se centra en dos grans eixos informatius: “El suplement” i el “Tot gira”, programes en directe que permeten mantenir oberts tots els eixos de comunicació amb els oients. Completa la graella d’aquell cap de setmana la connexió amb els blocs informatius de Catalunya Informació. Es manté també en antena “La nit dels ignorants”, que avança una hora el seu inici, el gran espai dels oients que pren més sentit que mai: escoltar-los davant d’una pandèmia i d’una situació sense precedents.

A partir d’aquest primer cap de setmana, es va regulant la graella setmana a setmana.

Setmana 1 (16-22 de març). La ràdio es reinventa a tots nivells: s’implementa el teletreball ens tots equips i redaccions i es mantenen en directe els grans magazines de continguts transversals i els informatius. Alguns dels realitzadors de la casa ja disposen d’un backup al seu domicili per –en cas extrem– mantenir la programació essencial amb els realitzadors de Catalunya Ràdio.

Després de 10 dies de molta intensitat informativa, a poc a poc es van afegint programes. Se segueixen dos criteris: s’han de poder fer íntegrament teletreballats i comença a incloure’s continguts culturals i educatius a la graella. El tancament de les escoles fa que neixi a l’antena de Catalunya Ràdio el “Popap escolar”, on pares, mestres, educadors i, sobretot, nens i nenes en són els protagonistes. A l’equip del “Popap” s’hi sumes realitzadores de la casa com Elisabet Pedrosa (“L’ofici d’educar”), Pau Guillamet ‘Guillamino’ (“iCatKids”) i Sílvia Cóppulo, que cada dia llegeix un conte als petits. Al vespre, el programa “iCat a casa” parla del món de la cultura i els espectacles i com comencen a reinventar-se en plena pandèmia. Un cop més, Catalunya Ràdio és al costat del sector cultural, en un moment difícil per les arts. El cap de setmana també torna a la graella el “Ciutat maragda” de David Guzman, “Pista de fusta” de Miqui Puig, “Crims” de Carles Porta i L’”En guàrdia!”, formats d’entreteniment que tenen una molt bona acollida entre els oients.

Setmana 2 (23 al 29 de març). Aquesta programació es manté fins a Setmana Santa (10-13 d’abril), on a la programació informativa hi afegim tardes d’entreteniment amb maratons del programa “Crims” i programes musicals com “Delicatessen”. A partir del dimarts 14, s’incorpora a la graella d’entre setmana el programa “Tot costa”, amb Jordi Costa i Sònia Gelmà, que analitzaran la situació del món de l’esport. També, la nit de divendres a dissabte, torna “La finestra indiscreta”, amb Àlex Gorina; la nit de dissabte, “Les dones i els dies”, amb Montse Virgili, i torna amb doble entrega el programa “Revolució 4.0”, amb Xantal Llavina. En una aposta clara per acompanyar i visibilitzar el món de la cultura, els diumenges al vespre “Els homes clàssics” s’incorporen a la graella ‘confinada’ de Catalunya Ràdio.

Setmana 5 (14 al 19 d’abril). Ben aviat, i amb la voluntat d’anar retornant una certa normalitat a la graella, el 27 d’abril retorna el programa “Adolescents iCat”, amb Roger Carandell al capdavant de l’equip, la cultura i l’entreteniment explicats per i per als joves. Diumenge, en el mateix horari del Adolescents, s’inclou a la graella una edició setmanal del “5songs” d’iCat, realitzat per Blai Marsé. A tot això se suma la normalització de la programació de matinada. Fins aquests moments s’havien connectat antenes amb Catalunya Informació. A partir del 27 d’abril, les antenes se separen i a la matinada recuperem l’emissió d’alguns dels programes emesos durant la jornada.

Setmana 7 (27 d’abril- 3 de maig). La següent setmana es manté la voluntat i necessitat d’anar retornant a la programació prevista per a la temporada 2019/20. Es manté el teletreball en tots els equips: els equips més grans com “El matí de Catalunya Ràdio” o “Estat de Gràcia”, s’organitzen en diferents bombolles, seguint la pauta que marquen Recursos Humans i Prevenció. De fet, el “Popap” és completament teletreballat; “El matí de Catalunya Ràdio” treballa de forma híbrida, amb una meitat de l’equip de manera presencial i l’altra des de casa. En la resta d’equips es promou el teletreball al 100%, com el cas de l’“APM?”, i alguns programes es mantenen teletreballs íntegrament fins a finals de temporada. El cap de setmana recupera “Els viatgers de la gran anaconda”, amb Toni arbonès, i “Geografia humana”, amb Maite Sadurní.

Setmana 8 (del 4 al 10 de maig). A la setmana 9 s’incorporen els programes “iCatmans”, de Quim Rutllant i Ester Plana,
i “Paraules de Vida”, amb Emili Pacheco. Aquesta graella és la que es va fer fins a la setmana 13 (del 8 al 14 de juny). El dia 11 es tanca el cicle del “Popap escolar”, un programa amb ADN de la ràdio pública que va acompanyar mares, pares, nenes, nens i el col·lectiu docent fins a final de curs. Aquella mateixa setmana, torna la Lliga de futbol, i la ràdio es fa més necessària que mai: als estadis es juga però sense públic. Amb el retorn de la competició, el “Tot costa” i el “Tot gira” recuperen l’ horari habitual.

Setmana 13 (8-14 de juny). A partir del 15 de juny, torna a l’antena de Catalunya ràdio “El club de la mitjanit”, en una edició només radiofònica, per acompanyar el retorn de la competició esportiva i recuperar pràcticament la graella regular que havia començat el 2 de setembre de 2019.

Setmana 14 (del 15 al 22 de juny). La graella de Catalunya Ràdio torna pràcticament a la normalitat a mitjans de juny, tot i les alteracions, gens habituals en aquesta època de l’any, a causa dels partits de futbol que havien quedat pendents per l’aturada de la lliga. També afectaran la programació d’estiu els últims partits de la competició europea del FC Barcelona.

Estiu

La graella de l’estiu del 2020 de Catalunya Ràdio manté els dos grans magazins diaris: “El matí de Catalunya Ràdio”, dirigit i presentat per Albert Segura, i “Estat de Gràcia”, conduit per Adam Martín.

Com a novetats en la graella setmanal, la franja de les 13 h l’ocupa el gastrònom i cuiner Pep Nogué; el programa “Crims”, de Carles Porta, ocupa la franja de les 15 h; torna una nova edició del “Dies de Ràdio”, amb Santi Carreras, al vespre; i a la mitjanit tot un seguit de programes culturals formen un mosaic que separa el dia de la nit: “Serioses”, amb Sílvia Comet i Cristina Bordas; “Les dones i els dies”, amb Montse Virgili; “Memento”, amb Josep Maria Bunyol; “Ciutat maragda”, amb David Guzman, i “Adolescents iCat”, amb Roger Carandell i Juliana Canet.

Tenint en compte que les competicions de Lliga i la Champions League van molt més enllà el calendari previst el setembre de 2019, una de les novetats de la graella de l’estiu és que es manté el programa “Tot costa”, que ja enllaçarà amb l’inici de la lliga a mitjans del mes d’agost.

El cap de setmana aposta per una programació cultural i d’entreteniment, amb programes com “Tast vertical”, el món dels vins vist per Empar Moliner; una nova edició estiuenca dels “Homes clàssics”, amb Albert Galceran i Pedro Pardo; la mirada cap a la cultura italiana de David Guzman, a “Viva l’Italia”; la nova col·laboració amb el Festival Grec, que es tradueix aquest cop en un viatge musical d’Albert Puig, “Cafè Amèrica”. També com a novetat del cap de setmana trobem “Laberint Sondheim”, on Àlex Gorina començava cada programa amb una cançó del cèlebre compositor i el fil portava l’oient, en cada programa, a destins diferents.

Programes estiu

“El matí de Catalunya Ràdio”. De dilluns a divendres, de 07 h a 13 h. Dirigit per Albert Segura. Magazín d’actualitat de referència. Inclou reposicions del programa “L’apocalipsi” de 12 a 13 h.

“La fonda”. De dilluns a divendres, de 13 a 14 h. Dirigit per Pep Nogué. Programa sobre producte, pagesia i cuina.

“Catalunya migdia”. De dilluns a divendres. Inclou la informació esportiva. S’emet en antena conjunta Catalunya Ràdio-Catalunya Informació.

“Crims”. De dilluns a divendres de 15 a 16 h. Dirigit per Carles Porta. Reposicions del programa de true crime.

“Estiu de Gràcia”. De dilluns a divendres, de 16 a 19 h. Dirigit per Adam Martin. Actualitat, entreteniment i cultura.

“Tot costa”.  De dilluns a divendres, de 19 a 20 h (depenent de l’actualitat esportiva, hi haurà dies que es farà de 19 a 20.30 h). Actualitat esportiva.

“Cafè Jazz”. De dilluns a divendres, de 20 a 20.30 h. Dirigit per Pilar Subirà. Finestra de jazz, de Catalunya Música, a Catalunya Ràdio.

“Catalunya vespre”. De dilluns a divendres, de 20.30 a 21h. S’emet en antena conjunta Catalunya Ràdio-Catalunya Informació.

“Dies de ràdio”. De dilluns a divendres, de 21 a 22 h. Dirigit per Santi Carreras. Revisió de la història de Catalunya Ràdio, programes i protagonistes.

“APM?”.  De dilluns a divendres, de 22 a 23h. Amb Xavi Cazorla, Joel Diaz i Ernest Codina. Reposicions del programa d’humor de Catalunya Ràdio.

“El Club de la Mitjanit”. De dilluns a divendres, de 23 a 00 h. Repàs a l’actualitat esportiva del dia.

“Serioses”. Dilluns, de 0 a 01 h. Amb Sílvia comet i Cristina Bordas. El programa de sèries d’iCat, a Catalunya Ràdio.

“Les dones i els dies”. Dimarts, de 0 a 01 h. Dirigit per Montse Virgili. La visibilitat i l’empoderament de la dona.

“Memento”. Dimecres, de 0 a 01 h. Dirigit per Josep Maria Bunyol. El cinema vist per la gent del cinema. Finestra d’iCat a Catalunya Ràdio.

“Ciutat Maragda”. Dijous, de 0 a 01 h. Dirigit per David Guzman. El programa de literatura de Catalunya Ràdio.

“Adolescents iCat”. Divendres, de 0 a 01 h. Amb Roger Carandell. El programa per a joves, fet per joves.

“Pista de fusta”. De dilluns a divendres, de 01 a 02 h. Dirigit per Miqui Puig. Programa musical.

“Geografia humana”. De dilluns a divendres, de 03 a 04 h. Dirigit per Maite Sadurní. Programa musical, amb atenció especial a les novetats del mercat català.

“iCat Mans”. Dissabte i diumenge de 06 a 08 h. Dirigit per Quim Rutllant i Ester Plana. Música d’arrel.

“El suplement”. Dissabte i diumenge de 09 a12 h. Dirigit per Roger Escapa. Recull dels millors moments del programa. Inclou les seccions “L’ofici d’educar” i “Un restaurant caníbal a Berlín”.

“Tast vertical”. Dissabte i diumenge de 12 a 13 h. Dirigit per Empar Moliner. L’actualitat del món dels vins i caves catalans.

“Els viatgers de la Gran Anaconda”. Dissabte i diumenge, de 13 a 14 h. Dirigit per Toni Arbonès. Programa de viatges, tractats des de la vessant més cultural.

“Catalunya migdia”. Dissabte i diumenge, de 14 a 14.30 h. S’emet en antena conjunta per Catalunya Ràdio i Catalunya Informació.

“5 songs”. Dissabte i diumenge, de 14.30 a 15 h. Dirigit per Blai Marsé. Programa musical: els músics trien les 5 cançons que els han marcat.

“En guàrdia!”.  Dissabte i diumenge, de 15 a 16 h. Dirigit per Enric Calpena. Programa d’història.

“Generació digital”. Dissabte i diumenge, de 16 a 17 h. Dirigit per Albert Murillo. Programa sobre videojocs.

“Revolució 4.0”. Dissabte i diumenge, de 17 a 18h. Dirigit per Xantal Llavina. Programa sobre emprenedors, startups, innovació i economia.

“Sona 9”. Dissabte, de 18 a 19 h. Dirigit per Lluís Gendrau. Lligat al concurs Sona9, sobre músics emergents.

“Homes Clàssics”. Diumenge, de 18 a 19 h. Dirigit per Albert Galceran i Pedro Pardo. Programes dedicats al compositor Robert Gerhard.

“Connexió CI-CR”.  Dissabte i diumenge, de 19 a 10.30 h. Bloc informatiu. S’emet conjuntament per Catalunya Informació i Catalunya Ràdio.

“5 songs”. Dissabte i diumenge, de 19.30 a 20 h. Dirigit per Blai Marsé. Programa musical: els músics trien les 5 cançons que els han marcat.

“Viva l’Italia!”.  Dissabte, de 20 a 21h. Dirigit per David Guzman. Revisió de la cultura italiana.

“L’ofici de viure”. Diumenge, de 20 a 21 h. Dirigit per Gaspar Hernàndez. Programa sobre divulgació psicològica i gestió quotidiana de les emocions.

“El divan”. Dissabte i diumenge, de 21 a 22 h. Dirigit per Sílvia Cóppulo. Entrevista en profunditat a un convidat.

“Laberint Sondheim”. Dissabte i diumenge, de 22 a 23 h. Dirigit per Àlex Gorina. Repàs a l’obra musical d’etephen Sondheim, que és el punt de partida d’una aventura musical que ens porta, cada capítol, per un camí diferent.

“Tot gira”. Dissabte i diumenge, de 23 a 0 h. Repàs a l’actualitat esportiva del cap de setmana.

Grec/iCat. Dissabte, de 0 a 01 h. Finestra cultural.

“Cafè Amèrica”. Diumenge, de 0 a 01 h. Dirigit per Albert Puig. Viatge musical que acompanya el Festival de Barcelona, Grec 2020.

“A tocar!”. Dissabte i diumenge, de 01 a 02 h. Dirigit per Maite Sadurní. Les novetats discogràfiques del mercat català, amb actuacions en directe.

“Jazz Watusi”. Dissabte i diumenge, de 02 a 03 h. Dirigit per Dani Nel·lo. Finestra de jazz, d’iCat, a Catalunya Ràdio.

Novetats en la graella de Catalunya Ràdio

El nou “El matí de Catalunya Ràdio” suposa una renovació profunda amb canvis a la franja de matí i a la de nit que pretenen injectar mésdinamisme en informació, entreteniment i humor i, especialment a la nit, captar una audiència més jove. A partir del 31 d’agost, una nova proposta del programa insígnia de la ràdio pública, “El matí de Catalunya Ràdio”, dirigit i presentat per Laura Rosel, que compta amb el també periodista Albert Segura de subdirector i un equip jove, renovat i dinàmic. Tot el que succeeixi al carrer, al país i al món també sonarà a l’antena de Catalunya Ràdio en el programa que aporta la meitat dels oients de l’emissora. El nou “El matí de Catalunya Ràdio”, liderat per una dona periodista de trajectòria contrastada com Laura Rosel, és el mascaró de proa de la renovació d’una temporada que revolucionarà la fórmula nocturna.

Dos nous programes –“El búnquer”, de Peyu i Jair Domínguez, i “Adolescents XL”, de Roger Carandell i Juliana Canet– aportaran humor transgressor i entreteniment de 10 a 12 de la nit, amb una aposta digital forta i l’objectiu de captar nous públics i audiència jove.

Amb el matí i la nit es completa el sacseig de l’oferta de continguts diaris de la ràdio pública, que tan bons resultats d’audiència analògica i digital ha proporcionat aquests últims anys.

Altres novetats de la temporada 2020-2021 és el programa dirigit al públic familiar “Kids XS”, de Pau Guillamet i Txell Bonet, els dissabtes d’1 a 2 del migdia. Aquesta proposta provinent d’iCat va orientada a les famílies i els infants, en la qual l’oci, la cultura i l’entreteniment per als més petits de la família en son protagonistes.

L’altra gran aposta de la temporada té format digital i és la continuïtat de la nissaga estrenada amb el podcast “Tor, tretze cases i tres morts” i el programa exitós “Crims”, de Carles Porta. “El segrest” és la nova sèrie de no-ficció de Catalunya Ràdio, que un cop més innova amb un contingut enregistrat amb tecnologia de so immersiu que oferirà una experiència d’escolta més intensa, encara, que la que van viure els fans de “Tor” i de “Crims”. El segrest de la farmacèutica d’Olot explicat com no s’havia fet mai fins ara.

Una altra de les novetats és l’aparició per primer cop a la ràdio pública del país d’un programa de temàtica LGTBI, que arrencarà en format podcast a l’octubre. El programa “Ja m’entens”, de David Àvila, oferirà una realitat molt diversa i moltes vegades poc coneguda o desconeguda per al públic majoritari. Finalment, Catalunya Ràdio fa el pas per donar veu a la diversitat sexual dels habitants del nostre país.

La cultura a les emissores de Catalunya Ràdio

Forma part de l’ADN del grup d’emissores de Catalunya Ràdio la difusió de la cultura i de l’actualitat que l’envolta en tots els seus àmbits. Aquest continua sent un dels eixos centrals en la seva programació, per convertir la ràdio en una de les plataformes de difusió més importants del país.

A més, les emissores especialitzades iCat i Catalunya Música són, sens dubte, capdavanteres en aquest aspecte, però la programació de Catalunya Ràdio dona als continguts culturals la difusió entre el gran públic que el paper d’emissora nacional li reclama en qualsevol de les seves temàtiques i disciplines.

A banda de l’antena convencional, tota la programació cultural es veu enriquida amb les propostes que es troben a través del web de la CCMA i de l’oferta de podcast.

La cultura en la programació generalista

Després de la renovació en la direcció d’“El matí de Catalunya Ràdio”, la cultura continua tenint presència en els continguts del programa: des de l’“Enigmàrius”, que un any més fa jugar els oients amb les paraules, fins a la literatura, la gastronomia, les sèries, el cinema i la música tenen espais específics en l’escaleta d’“El matí de Catalunya Ràdio”. A més, per segon any, “L’apocalipsi” –el concurs d’“El matí de Catalunya Ràdio”–, amb Elisenda Carod, Elisenda Pineda i Charlie Pee, combina humor i cultura, buscant sempre convidats dels diferents àmbits del món de les arts.

Per cinquena temporada, el “Popap”, el programa de Mariola Dinarès, amb la complicitat i participació d’especialistes en el sector digital i amb la dels oients, posa l’èmfasi en una nova mirada de la cultura i la vida quotidiana a través de les xarxes. S’ha convertit en un referent en la divulgació i el bon ús de les noves tecnologies i les xarxes socials, una eina de relació imprescindible en la vida actual.

L’“Estat de Gràcia”, amb Roger de Gràcia, engega la seva cinquena temporada buscant l’equilibri entre l’entreteniment, la cultura i l’humor, i crea nous referents en l’imaginari col·lectiu com Juanjo Sáez, el dibuixant que dia rere dia ens explica el seu punt de vista sobre els temes que se li plantegen. L’humor de l’“APM?”, que es consolida a les 18 h, amb Xavi Cazorla, Ernest Codina i Joel Díaz, completa aquesta franja de tarda que dona pas a la informació esportiva del “Tot costa”.

El vespre-nit és la franja que s’ha revisat especialment aquest 2020. Al setembre, s’entrena un nou programa, “El búnquer”, amb en Peyu, Jair Domínguez i Neus Rossell. Cada capítol inclou l’altra biografia, la desconeguda, d’alguns dels personatges més destacats de la història. A més, el que passa a “El búnquer” es queda a “El búnquer”. I la prova és que al públic assistent els primers mesos de programa, abans de l’aplicació de noves mesures de prevenció per la Covid, la tardor del 2020, el recollien en un punt determinat i després el tornaven un cop acabat el programa.

També en aquesta franja, a les 23 h, els adolescents guanyen mitja hora més a la graella i es fan grans amb una nova proposta, “Adolescents XL”. Música, xarxes, temes divulgatius, reportatges d’històries quotidianes formen el nou menú dels més joves de Catalunya Ràdio.

“La nit dels ignorants 3.0” avança una hora la seva emissió. Es troba amb els oients a partir de la mitjanit, un canvi d’hora que també s’ha traduït en un increment d’oients. També avança la seva emissió els divendres “La finestra indiscreta”, d’Àlex Gorina. Roger Escapa es consolida al capdavant d’“El suplement”, una veu jove, connectat amb un públic molt transversal i que cobreix l’interès a l’antena de tot el territori. El programa, que comença a les 6, té una primera part divulgativa, una segona part informativa i una tercera part que ens aporta reflexió i opinions, amb el “tema suplement” i somriures i entreteniment a les últimes hores tant de dissabte com de diumenge.

El programa incorpora a partir del mes de setembre, com a seccions de programa, l’espai “Mans”, de cultura d’arrel; “L’ofici d’educar”, l’educació en el sentit més ampli de la paraula.

Dissabte al migdia, Catalunya Ràdio programa el “Kids XS”, amb Pau Guillamet, un programa per al públic familiar que fa que diferents generacions escoltin junts la ràdio. És un programa sobre creixement personal i intel·lectual que busca temes per tractar amb els pares per entendre millor la seva canalla

Els diumenges, també a les 13 h, Paula Molés obre “Un restaurant caníbal a Berlín”, cultura gastronòmica a l’abast de tothom.

La cultura té una presència constant a la programació amb espais com el “Linca’t”, de prescripció cultural, i les “Postdates”, cites, pensaments i aforismes de la literatura catalana, fruit de l’acord amb la Institució de les Lletres Catalanes.

“El matí de Catalunya Ràdio”. De dilluns a divendres de 06 a 13 h. Dirigit i presentat per Laura Rosel. El magazín matinal de referència de Catalunya Ràdio canvia de directora i comença una nova etapa amb la periodista Laura Rosel.

“El matí de Catalunya Ràdio" s’hi posa ben d’hora, és a tot arreu i escolta a tothom, perquè en temps difícils la ràdio pública és més necessària que mai. Laura Rosel desperta Catalunya per oferir als oients tot el que els cal saber per estar al dia de l’actualitat, en directe des de les 6 del matí, amb informació àgil, l’última hora i les connexions arreu del país i del món, trepitjant el carrer. Si està passant, ho sentirem al programa matinal de la ràdio nacional.

Els protagonistes del dia passen pels nostres micròfons, però també testimonis únics. Volem donar veu als que no en tenen, des del carrer fins a les institucions. I trobar les claus per entendre el món que ve i per aprendre a viure-hi, amb la visió dels que més en saben, experts i especialistes, aprofundint en els principals reptes que preocupen la nostra societat i oferint l’anàlisi més plural, amb noves veus i punts de vista diferents, perquè els oients es puguin formar una opinió pròpia.

El nou “matí de Catalunya Ràdio” redobla l’aposta per l’entreteniment, en una temporada en què necessitarem nous estímuls: respirar, reinventar-nos, riure, somiar, compartir... Albert Pla, Queco Novell, Jair Domínguez, Santi Villas, Dolors Boatella, en Peyu, Xavier Sala-i-Martín, Carles Porta, Toni de la Torre i Anna Guitart, entre d’altres.

“Estat de Gràcia”. Roger de Gràcia i el seu “Estat” arriben a la cinquena temporada. A primera hora, l’“Estat de Gràcia” fa una ullada a l’actualitat amb la mirada aguda i singular de Juanjo Sáez, Maria Sherman i Adam Martín. La segona hora del programa és la de la mirada de fons, amb dos col·laboradors clàssics: Patrycia Centeno, amb la seva anàlisi de la comunicació política no verbal, i CarlosEnrique Bayo, que guiarà els oients cada setmana per les clavegueres de l’Estat. El programa compta també amb col·laboradors com Pau Arenós, Alfons Gorina i Marc Garriga, Serapi Soler i Patrick Urbano, que ens il·lustren sobre què està de moda al país i què no caldria que ho estigués gens. Aquesta temporada s’incorporen a l’equip els “Homes clàssics”, Pedro Pardo i Albert Galceran, per endinsar-nos en la música d’abans, i també David Olivares, que cada dia remata el programa en la seva línia d’esbojarrament particular.

“El suplement”. Aquesta temporada, “El suplement” manté l’esperit de cap de setmana per seguir acompanyant els oients, vagin on vagin. Roger Escapa i tot l’equip del programa es posen en marxa cada dissabte i cada diumenge amb una aposta clara per l’actualitat. Neus Bonet i l’equip dels Serveis Informatius de Catalunya Ràdio s’encarreguen, a partir de les 6 del matí, de posar l’antena al dia amb tota l’actualitat de la jornada. Tota una dosi d’informació que serveix per nodrir un informatiu renovat a partir de les 8. La informació política, social, econòmica o de tot el món són alguns dels eixos principals d’aquesta hora, que es complementa amb les firmes de qualitat de John Carlin, Toni Cruanyes i Jordi Puntí. A partir de les 9, l’anàlisi de l’actualitat continua amb entrevistes i unes tertúlies amb amplitud de mires. A les 10, arriba el torn d’un altre dels puntals d’“El suplement”: l’entreteniment, aquest any amb l’ajuda de l’actor David Verdaguer, que es converteix en la veu en off del programa. La periodista Txell Bonet s’incorpora a l’equip de col·laboradors dels diumenges per descobrir personatges anònims amb grans històries darrere. Qui també juga amb l’anonimat és Joel Díaz, que els dissabtes segueix responent a les preguntes del consultori comunista i ha d’encertar qui és el personatge misteriós que haurà d’entrevistar. Mayka Navarro, Jon Sindreu i Toni Rodon, Gemma Herrero i Toni Padilla, Pep Nogué o Roger Mas i David Carabén són alguns dels col·laboradors del programa, que tanca setmana amb Gerard Jubany i Joan Botta, que posen sobre la taula "El dominical", un espai que passa tots els personatges de l’actualitat pel sedàs de l’humor.

Continguts culturals

A banda dels magazins que tracten de forma transversal la cultura com a tema d’actualitat, a la graella de Catalunya Ràdio trobem els següents programes temàtics:

“La finestra indiscreta”. “La finestra indiscreta”, el programa de cinema de Catalunya Ràdio, és també el programa més antic de l’emissora. Més de 30 anys en antena, ininterrompudament, el converteixen en un clàssic de referència. Al llarg de tres dècades, ha variat de format, de continguts, d’ubicació... però ha mantingut la mateixa passió pel cinema i el compromís amb la qualitat, la informació, la sinceritat, la creació, el contrast d’opinions, el bon humor, el diàleg amb els oients, i una atenció molt especial a la producció cinematogràfica de Catalunya i als joves autors del país. Però sempre mantenint els criteris característics del programa, que ja són un valor per a moltes generacions d’oients.

“Els viatgers de la Gran Anaconda”. “Els viatgers de la Gran Anaconda” ens mirem el món amb les orelles. Vol dir que ens hi acostem a través dels relats, els viatges i les vivències de persones de casa nostra. Com els contes de l’àvia vora el foc. Persones amb qui compartim el ventre-canoa de la Gran Anaconda i que, per motivacions diverses, han hagut o han volgut sortir de casa seva. Perquè “Els viatgers de la Gran Anaconda” vol ser un espai que ens acompanyi per conèixer i entendre el lloc on vivim, el nostre planeta Terra: la seva geografia, les criatures que l’habiten, les seves formes de pensament i d’organització, els problemes que se’ls plantegen, etc. Mira’t el món amb les orelles, amb “Els viatgers de la Gran Anaconda”.

“Ciutat Maragda”. “Ciutat Maragda” no és un programa de llibres. “Ciutat Maragda” és el programa de literatura de Catalunya Ràdio. Sovint els grans noms i els grans títols de la literatura universal queden sepultats per l’allau de novetats. Poques vegades es parla de "literatura", sinó únicament de "llibres". Però la "novetat" en si mateixa no és un valor literari ni periodístic. A “Ciutat Maragda”, doncs, es parla de literatura, clàssica i moderna, amb especialistes i comunicadors literaris, i amb una mirada oberta a la diversitat de perspectives: la dels autors, però també la dels editors, els llibreters, els traductors, els educadors... I, naturalment, la dels lectors, amb la complicitat de les biblioteques i els clubs de lectura de tot el territori català, amb els quals compartim la lectura de diferents títols que després formen part d’una tertúlia al programa de ràdio. D’aquesta manera, a banda de fomentar la lectura i la participació, el programa fa una especial incidència en la divulgació, la prescripció i el reconeixement de la literatura catalana i universal; divulga el sector del llibre en català; potencia les llibreries i la Xarxa de Biblioteques de Catalunya, i treballa també per connectar el món de la literatura amb les escoles i els instituts.

“Mans” (“El suplement”). L’espai “Mans”, d’“El suplement”, ofereix l’actualitat de la cultura d’arrel i associativa del país, seguint de prop els canvis substancials i inevitables que s’hi han viscut degut a la crisi sanitària. L’espai, en la dissetena temporada, posa en valor la tasca necessària que la xarxa associativa està realitzant en aquests moments excepcionals, en què les entitats d’arrel s’han convertit en un espai de relació, de convivència, d’ajuda mútua i, també, a través de les seves activitats de suport a la cultura. Dissabte a les 6 h des d’“El suplement” de Catalunya Ràdio, segueixen de prop com es reinventa la cultura popular i com neix una nova manera de viure-la. És una hora plena de festa que també buscarà la participació dels oients i presentarà les principals novetats musicals folk i de cobla, i suggerirà les millors propostes per viure l’arrel.

“iCatExprés”. iCat obre una finestra a Catalunya Ràdio per seguir de prop l’actualitat musical de la setmana, especialment la de l’escena catalana. Les entrevistes, els concerts, les novetats, les llistes, els festivals... i tots els estils musicals, del pop al soul passant pel rock, el jazz, el folk i totes les variants de l’electrònica i les músiques festives. El programa que presenta Blai Marsé triarà cada dissabte el més destacat de la setmana dels programes musicals d’iCat, com "Els experts", "Independents", "Sona 9", "Casa Babylon", "Jazz Watusi" o "Beats per minut", amb una mirada que posarà la lupa en una escena catalana molt diversa que viu un moment d’expansió excel·lent.

“A tocar!”. "A tocar!", el clam que qualsevol músic vol escoltar. El programa aposta per convertir-se en el millor aparador de la música en directe que es produeix a Catalunya: prioritat a la música de km 0, música en català de tots els estils i noves tendències amb un focus especial als músics d’altres països establerts aquí. Continuen amb l’esquema de dues actuacions per programa, adaptant els formats més acústics o reduïts a l’estudi i els de més volada els reservem a espais més grans.

“T’agrada el blues?”. El cantautor Quico Pi de la Serra dedica una hora setmanal a regalar-nos les grans cançons del món del blues amb els intèrprets més populars i també amb els menys coneguts. Si ets amant del gènere, no et descuidis de passar per la secció "Vídeos" del programa, on el bluesman barceloní toca un tema en directe en exclusiva per als oients.

“iCatmans”. Les millors propostes, presentacions de treballs, els principals concerts i les iniciatives més destacades de l’àmbit de la música d’arrel i el worldmusic. Una hora per trobar-se un mateix a través de la música i les seves arrels. L’actualitat del folk del país i de les músiques del món i, a la vegada, els artistes nacionals i internacionals.

“Geografia humana”. Quinzena temporada d’aquest programa musical, amb playlists temàtiques que no obliden les novetats de cada mes i les versions. Tampoc hi faltaran les millors joies, rareses o els hits més distingits. Un bon viatge sonor per gaudir intensament del paisatge.

Continguts divulgatius

“Popap”. El "Popap" es converteix aquesta cinquena temporada en un programa líquid, al núvol i connectat. És la cinquena generació i passa a ser "Popap 5G". S’adapten a les circumstàncies i entenem Catalunya Ràdio com un espai sonor. Des d’on fem ràdio passa a ser secundari. Mariola Dinarès controla el programa des del seu estudi de ràdio i amb una redacció virtual fent teletreball amb totes les eines al núvol. En una temporada atípica volem experimentar més que mai amb les eines tecnològiques que tenim, tot esperant l’arribada de la tecnologia 5G, que ens millorarà la connectivitat i la rapidesa en les connexions.

Ja formem part dels hàbits de molts catalans que volen entendre aquest món digital canviant i necessiten eines per prendre les seves pròpies decisions i aconseguir un benestar digital. El “Popap” explica els millors trucs i consells per portar la vida digital a un altre nivell. Conversem amb les veus més influents i reconegudes del món d’internet i ens mantenim sempre atents a l’actualitat de les xarxes socials. Mantenen la comunitat #GentPopap per intercanviar coneixement, discutir i entendre i gaudir de les xarxes, mantenint l’esperit crític.

Mariola Dinarès i el seu equip continuen apostant per l’expertesa amb la incorporació del pioner d’internet, l’enginyer expert en tecnologia i salut Andreu Veà i el periodista Albert Cuesta. A més, amb la nostra experta en dades, la periodista Karma Peiró, i Àlex Hinojo, en activisme digital i Viquipèdia. En drets digitals, continua Víctor Roselló; a les batalles de ficció Alfons Gorina; en mòbils i gadgets Marc Corredera, amb qui també farem retrotecnologia.

Les trobarem de dilluns a divendres de 13 a 14 h a l’antena de Catalunya Ràdio, i sempre a catradio.cat, Facebook, Twitter, Instagram i Spotify.

“La nit dels ignorants”. “La nit dels ignorants 3.0”, el clàssic modern de la ràdio catalana, des del 1987. Aquesta és la 34a temporada d’un programa sinònim de coneixement i companyia, que Xavier Solà dirigeix i presenta des de fa onze temporades i que té en els oients els seus veritables protagonistes. El combustible principal és la intel·ligència col·lectiva, inspirada a través de les preguntes més xocants i les respostes més curioses: "És possible suar dins l’aigua?". Són dues hores de participació directa que es complementen amb seccions diverses i variades, entrevistes a les personalitats que marquen l’actualitat sobre les inquietuds de la nostra societat, i el "Mapa d’amics", que és la cadena de voluntariat més gran, que ja supera ja els 1.200 testimonis.

“Solidaris”. El "Solidaris" ja fa temps que és un programa de referència a la graella de Catalunya Ràdio. Ho avalen les seves dotze temporades en antena i la manera en què s’han abordat els temes de gran impacte social, de drets humans i de cooperació. El programa, dirigit i presentat per Mercè Folch, continua apostant per un periodisme crític, rigorós i reflexiu. I ho fa amb els grans reptes socials, polítics, culturals i econòmics en el context d’un món pandèmic i global. Perquè el "Solidaris" és la vida. En escala petita i augmentada. Perquè quan tremolen els de dalt, els de sota acostumen a caure. I com a servei públic ho hem d’explicar.

“Les dones i els dies”. Montse Virgili dirigeix i presenta la segona temporada de "Les dones i els dies", un programa que en la seva estrena consideràvem "necessari i urgent" i que la bona acollida dels oients ha confirmat com a indispensable. El programa posa en relleu les dones de diferents àmbits i èpoques, deure imprescindible en els temps que corren i, sobretot, en els temps que han de venir. I és que l’heteropatriarcat, la misogínia, la ignorància i, fins i tot, la mandra han invisibilitzat les dones durant segles.

“En guàrdia!”. Homes i dones que han viscut les batalles, aventures i heroïcitats decisives a la història són els nostres protagonistes. T’expliquem què van fer i com les seves accions han determinat el present. Cada dissabte, al web i a l’app, i diumenge et proposem viatjar en el temps amb la veu d’un expert o experta en cada tema i reviure el passat gràcies a dramatitzacions de texts originals o adaptacions.

“Revolució 4.0”. El “Revolució 4.0” a Catalunya Ràdio amb la periodista Xantal Llavina i el seu equip habitual de col·laboradors expliquen, en la cinquena temporada, totes les novetats en emprenedors, start-ups, innovació, economia, creativitat, lideratges, casos d’èxit i transformació digital. També un cop al mes tenim el debat de ràdio visual "Revolució oberta" els dijous al YouTube i digital, on una àgora amb 6 experts i persones mediàtiques fan debat sobre temes més socials que ens preocupen com a ciutadans pel nostre futur. L’eix principal del “Revolució 4.0” és l’entrevista a personatges molt rellevants del món d’internet, la literatura, el cinema, l’economia o els mitjans de comunicació. L’espai de referència de l’emprenedoria i la transformació digital té seccions de grans col·laboradors experts, com el catedràtic en Economia Santiago Niño-Becerra, amb la #MasterClassBecerra; Ricard Castellet i Dani Marco, a "Catalunya Valley"; Dionís Guzman i Genís Roca, a "ADN digital"; Laura Gil, a "Connexions"; "Canviem el món", amb l’emprenedora Carlota Pi; "La llotja virtual", amb Mònica Roca; "Rock and Bussiness", amb Josep Coll; "Revolucionant la publicitat", amb el publicista Jordi Urbea; Jordi Pi, a "La caixa digital", i "Disrupció i indústria 4.0", amb Joan Romero i Núria Aymerich.

“L’ofici de viure”. "L’ofici de viure" comença una nova temporada a Catalunya Ràdio com un referent de la divulgació psicològica. Aquesta temporada, el programa radiofònic ha ampliat el ventall de psicòlegs i especialistes en conducta humana com Sergi Torres, així com els temes que tracta, fent un èmfasi especial en la gestió quotidiana de les emocions. Bona part dels programes de la temporada ofereixen eines als oients a fi que cada dia puguin gestionar els seus estats d’ànim i evitar els daltabaixos emocionals.

“Paraules de vida”. Emili Pacheco repassa cada setmana les notícies més importants que genera l’Església a Catalunya i al món. Hi tenen cabuda les històries de solidaritat que protagonitzen persones anònimes a través d’ONG o moviments cristians. També es repassen i s’expliquen els actes més importants del calendari litúrgic.

Continguts educatius

“L’ofici d’educar (El suplement)”. Amb la pandèmia s’han obert nous i incerts escenaris educatius, i a "L’ofici d’educar" d’"El suplement" són aquest curs més que mai al costat de la comunitat educativa: de les famílies, dels mestres i dels centres educatius, seguint l’actualitat. Donen resposta als interrogants que genera el dia a dia: l’escola presencial i virtual, mesures sanitàries de seguretat a les aules, conciliació familiar i les conseqüències emocionals mèdiques, econòmiques i acadèmiques de tot el que està passant; i ho fan amb rigor, esperit crític i una actitud creativa i lúdica. Donen veu: als experts, perquè els ajudin en la gestió de la crisi de la Covid-19, i als debats del Telegram, on són més de 800 membres. Seguim amb els monogràfics de personatges famosos per la seva infància i pels seus valors de referència, i sortim de la ràdio per conèixer a fons realitats educatives singulars.

“Kids XS”. Fan tribu, hi són les mares i pares, els nens més petits de la casa, i també els oncles i els avi. El món de l’oci familiar és enorme i insondable, no paren de sortir novetats. Estrenes de videoclips, singles, nous artistes per descobrir, espectacles, oci familiar, llibres, botigues, comptes a xarxes socials... tot dedicat a l’oci familiar entre 0 i 10 anys. Col·laboren al “Kids XS” la periodista Txell Bonet, Rebecca June Moon, Mon Mas, Quico Sallés, Elisenda Soriguera i Pau Llonch.

Els espais d’entreteniment a Catalunya Ràdio

“Crims”. "Crims" és un programa de true crime que relata crims reals que han passat fa pocs anys a Catalunya: pura realitat per entretenir. Carles Porta presenta els casos amb un to i un estil que atrapen i connecten amb l’espectador. A "Crims" no hi ha "experts" parlant de la seva feina, hi ha "protagonistes" -directes o indirectes- de cada història, que relaten la seva participació́ en els fets, o bé perquè̀ ho van viure o bé perquè̀ ho van investigar.

“L’apocalipsi”, el concurs d’“El matí de Catalunya Ràdio”. El món s’acaba, dos concursants competeixen diàriament per salvar-se de l’apocalipsi. Elisenda Carod, Elisenda Pineda i Charlie Pee posen a prova els concursants, que han de respondre amb humor i enginy a diverses preguntes i reptes. El guanyador salva la pell mentre que el perdedor es queda a l’estudi de Catalunya Ràdio esperant la fi del món.

“APM?”. De dilluns a divendres, l’"APM?" transforma el drama diari de l’actualitat que ens envolta en la millor hora de comèdia que s’ha parit mai a Catalunya Ràdio, segons dades oficials i objectives que ell s’han inventat. Cada dia, Xavi Cazorla, Ernest Codina, Joel Díaz i Candela Figueras s’encarreguen de convertir el drama diari de l’actualitat en la millor hora de comèdia de la nova normalitat. També es confirma la presència al programa d’en Txus Ticiero, la Tieta, la Maria Cinta, el Menchu, els presidents Torra, Sánchez i Bartomeu i el teniente Jabalines, entre d’altres. Un autèntic festival de l’humor.

“El búnquer”. De dilluns a divendres, de 22 h a 23 h. Amb en Peyu, Jair Domínguez i Neus Rossell. Revisió de personatges de la història, des d’un prisma poc conegut. De dilluns a divendres, a les 10 de la nit, quan en Peyu i en Jair ja estan cansats d’haver sigut ciutadans exemplars durant tot el dia, es reuneixen en el seu espai de confiança: un antic de celler que han convertit en el seu local clandestí, un lloc gairebé de recés espiritual on poden opinar lliurament de tots els temes que vulguin, sense cap mena de pressió externa. Aquest local és un espai secret que els hi permet dir-les de l’alçada d’un campanar amb la tranquil·litat que ningú els anirà a buscar, ja que ningú sap on són. És més, amb l’ajuda d’un precari equip radiofònic, estan emetent un programa de ràdio clandestí, que reflexiona i posa els poders fàctics contra l’espasa i la paret. La lluita contra la censura continua!

“Adolescents XL”. De dilluns a divendres, les nits de Catalunya Ràdio arriben amb una fórmula que no s’ha vist fins ara, un espai amb Roger Carandell, Marta Montaner i Juliana Canet per parlar del dia a dia, de les il·lusions, els somnis i les frustracions d’una generació que no ho té fàcil. Que si la crisi del 2008, que si la precarietat laboral, que si ara la Covid. No hi ha manera. Parlem tant del que ens toca en primera persona i tenim a prop, com d’aquelles temàtiques globals -seguint el fil de l’actualitat- que ens afecten directament. Amb el llenguatge del carrer, dels bars i dels pisos compartits. Ens interessen, i molt, les històries de la gent, i volem que ens les expliquin. Si cal, des de l’anonimat!

Podcast

La programació es completa amb els programes en exclusiva a la pàgina web, en format podcast. Catalunya Ràdio és capdavantera en l’aposta per la innovació en mitjans digitals, amb noves temàtiques, noves idees, nous programes i nous continguts. El format podcast, s’adapta als hàbits actuals de consum, en un entorn en què els oients de Catalunya Ràdio ja tenen moltes experiències positives com a usuaris, i la ràdio pública segueix ampliant la seva oferta a Catradio.cat i a l’aplicació mòbil.

Novetats

“El segrest”. El cas de Maria Àngels Feliu li sona a tothom, però ningú recorda exactament què va passar. Aquest podcast narra la història real del segrest de la farmacèutica d’Olot. Se la van emportar el 20 de novembre del 1992 i la van tancar en un forat durant 16 mesos fins que la van alliberar. Aquesta és la primera vegada que s’explica íntegrament el segrest d’Olot. Fins ara s’havia explicat a batzegades: el moment del segrest (novembre 1992), la detenció dels primers sospitosos (novembre 1993), l’alliberament de la farmacèutica (març 1994), la detenció dels autèntics culpables (març 1999) i el judici (novembre-abril 2002). El narrador, Carles Porta, agafa la mà de l’oient i va relatant els fets i donant pas a les intervencions dels protagonistes reals i a les dramatitzacions. És un relat de no-ficció que revela qui són els culpables des del primer moment, però manté el suspens al voltant de quan i com seran detinguts. Passaran set anys des del segrest fins a la detenció dels autors. "El segrest", com tots els relats de Carles Porta, no utilitza adjectius. Són els mateixos protagonistes els que descriuen i parlen de les seves vivències, pensaments i sensacions. És un relat absolutament rigorós, que ha portat més de dos anys de feina.

És a més un projecte innovador pel que fa al so: “El segrest” no només explica una història real, sinó una experiència vital. Seqüències clau del relat s’han gravat amb so immersiu 3D. Això fa que l’oient se situï en el centre del món sonor de la història i ho visqui intensament.

“Ja m’entens”. La societat cada vegada és més diversa i plural. Hi ha moltes realitats i moltes es mereixen tenir una finestra i una veu per poder ser representades. El col·lectiu LGTBIQ+ mostra una diversitat molt àmplia de la població, amb aspectes que ens són molt propers i, a la vegada, molt desconeguts. "Ja m’entens" vol donar veu, mostrar aquestes realitats d’una manera divulgativa, pedagògica, entretinguda i amb rigor. Cada capítol és temàtic i reflecteix els aspectes més representatius d’un tema en concret i vinculat al col·lectiu LGTBIQ+. Un programa que s’inclou en el que és l’ADN de la ràdio pública.

“La batalla del Camp Nou”. "La batalla del Camp Nou": objectiu 7 de març del 2021. Un podcast setmanal que ajudarà a descobrir els secrets d’una de les campanyes més atípiques per escollir el president del Futbol Club Barcelona. La pandèmia la condicionarà de dalt a baix. El podcast conduirà els oients al dia de les votacions, gràcies al testimoni dels millors analistes, i també repassarà la història. Un punt de trobada amb tota aquella informació, coneguda i no tan coneguda, del procés electoral.

“Temps mort”. 13 podcasts i 13 veus. La porta metàl·lica es tanca darrere l’esquena i el comptador comença a sumar minuts. La presó ha travessat les seves vides i, ara, han d’aprendre a conviure-hi. "Temps mort" és un projecte transmèdia (podcast + article + làmina) que busca sensibilitzar sobre l’impacte que suposa la privació de llibertat. Ho fa a través de les experiències en primera persona d’internes del Centre Penitenciari de Wad-Ras, el personal treballador i les famílies que les acompanyen des de l’exterior. És útil la presó? Les entrevistes recullen les opinions de funcionàries, personal sanitari, voluntariat o la mateixa directora de la institució. A través de les seves rutines, parlen sobre una societat que ha conduït les dones fins a la condemna i sobre la utilitat d’un sistema penitenciari que hauria de rehabilitar-les i no ho aconsegueix.

“Picasso. Els quaderns”. En el marc de l’exposició "Picasso. Els quaderns", que es pot veure al Museu Picasso fins al 4 d’abril, neix una col·laboració que es traduirà en una sèrie de continguts vinculats a la mostra. L’exposició s’estructura al voltant dels quaderns que Pablo Ruiz Picasso va donar, el 1970, al museu que porta el seu nom a Barcelona. En aquesta exposició es presenten 19 quaderns, 17 dels quals -tots ells del període d’infantesa i joventut, realitzats a la Corunya, Màlaga, Barcelona, Madrid, Horta de Sant Joan i París-formen part de la generosa donació que l’artista va realitzar a Barcelona l’any 1970, i els dos restants -el Carnet català i el Carnet Pepe Illo. Tauromàquia- van ser adquirits amb posterioritat pel Museu Picasso. "Picasso. Els quaderns" anirà descobrint aquesta mostra. Setmana rere setmana, s’obriran els quaderns i es revisaran els apunts, esbossos i anotacions personals que s’amaguen dins d’aquest material.

“Dies de ràdio”. Els 35 anys de Catalunya Ràdio van suposar una doble presència en els continguts de l’emissora: en antena, durant l’estiu i els festius intrasetmananls, Santi Carreras és qui fa aquest repàs i qui dia a dia recupera a la pàgina web imatges, vídeos, anuncis, textos veus, fragments de programes, promocions de l’emissora, anuncis i, sobretot, testimonis de les persones que han creat, viscut i fer créixer la ràdio nacional de Catalunya. Al web de “Dies de ràdio” s’hi expliquen anècdotes de realitzadors, redactors, productors, tècnics, corresponsals, programes especials que han convertit la ràdio en el que és ara.

“L’ofici de viure”. El programa de psicologia positiva i nova espiritualitat, amb Gaspar Hernàndez, té doble presència cada setmana a Catalunya Ràdio: els dissabtes amb una edició exclusiva per al web i els diumenges a l’FM. Arriba a la seva dotzena temporada amb molt bona salut, com es veu en les seves excepcionals audiències web.

“MeteoMauri”. El meteoròleg Francesc Mauri presenta aquest espai setmanal al web Catradio.cat, un programa obert a la participació dels oients que ofereix tota la informació del temps, amb la predicció del cap de setmana i l’estat de les pistes d’esquí catalanes durant la temporada d’hivern. Un altre dels continguts més destacats d’aquest programa és el medi ambient, però també la gastronomia, l’oci, el territori i la sostenibilitat. Els dijous presenta un resum del programa a l’“Estat de Gràcia”.

“Perspectiva”. L’arquitectura determina tots i cadascun dels espais per on transcorre la vida, des del llit fins al mercat passant per la platja. El disseny d’aquests espais no hauria de ser una decisió única d’arquitectes, urbanistes i polítics. Poder decidir com es volen els entorns fa les persones més lliures i els mateixos arquitectes en són conscients. Per això treballen per una arquitectura cada dia més participativa i entenedora per a tothom. "Perspectiva" mostra les tendències i els debats sobre l’arquitectura i l’urbanisme que es projecten al país, la personalitat pròpia dels arquitectes catalans arreu del món i també les eines de participació ciutadana que afavoreixen la pluralitat d’aquests debats. I ho fem de la mà de Josep Lluís Blàzquez.

iCat

Com a la resta de la CCMA, el 2020 ha estat un any estrany i convuls també per a iCat. Però la pandèmia no ha evitat que l’emissora musical i cultural del grup seguís amb la seva missió de servei públic de difusió de la música i la cultura fetes a Catalunya. En només un dia, el cop inicial del confinament total de la població va fer reaccionar l’equip, que es va posar en marxa per emetre diàriament un programa cultural que recollís tot el que estava passant en un dels sectors més perjudicats per la situació. “iCat a casa” es va fer des de les cases de l’equip d’iCat sense més eines que els seus telèfons mòbils i ordinadors, en un moment en què tots els recursos de la ràdio estaven a disposició d’informar sobre la pandèmia.

Tot i això, iCat aquest 2020 ha engegat nous projectes, tant de ràdio en FM com de ràdio visual, la iniciativa que va començar el 2019 amb la renovació del nou estudi 2 i l’arrencada d’espais de vídeo dirigits al públic més jove i que es mostren sobretot a les xarxes socials.

Aquests han estat els fets més destacats de l’any a iCat:

Gener. “El celobert” celebra el programa número 1.000 amb un concert d’homenatge als Beatles. El programa d’iCat “El celobert”, amb Lluís Gavaldà, va celebrar el programa número 1.000 amb un concert únic i exclusiu a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona, el dilluns 20 de gener, amb un ampli recull d’artistes fent versions del cançoner del grup més universal de la historia del pop: els Beatles. iCat va convidar els oients a Núria Graham, Mazoni, El Petit de Cal Eril, The New Raemon, Renaldo & Clara, Partido, Trau, Jordi Lanuza, Intana, Pantaleó, Copa Lotus, L’espiadimonis, Joan Reig i Lluís Gavaldà, entre d’altres. El concert es va emetre per iCat.

Febrer. iCat estrena “Rumescu”, un podcast d’humor sobre la premsa rosa. El 3 de març s’estrenava “Rumescu”, el primer espai d’humor d’iCat. Un programa radiofònic i multiplataforma, amb podcast d’àudio i vídeo al web i l’app d’iCat, i també vídeo al canal d’iCat a YouTube. Conduït per Gerard Serra, Aida Fita i Roger Gil.

Març. iCat estrena “iCat a casa”, un programa cultural diari fet des de casa. “iCat a casa” és el nom del nou programa que iCat posa en marxa, comandat per Albert Miralles, per donar sortida des de la ràdio pública a la informació relacionada amb el sector cultural davant la crisi del coronavirus i, alhora, per promoure el consum cultural des de casa. “iCat a casa” va arrencar el 17 de març, amb dues emissions: a les 9.00 i a les 18.00. El programa també es va emetre a Catalunya Ràdio a les 22.00. Tot i que l’equip de l’emissora estava confinat i la programació d’aquells dies estava enregistrada, l’equip de l’emissora va posar en marxa aquest nou espai des de les seves cases, fent teletreball. El periodista Albert Miralles, realitzador d’“Els experts”, comandava el programa i comptava amb la participació de tot l’equip de l’emissora, format per redactors, productors, programadors i locutors.

Juliol. iCat i l’ICEC posen en marxa el programa “El camerino d’Escena 25”. El 2 de juliol, l’Institut Català de les Empreses Culturals i iCat estrenaven un programa setmanal d’actualitat cultural per a joves, presentat per Pau Barbarà, amb la intenció de trencar la barrera entre els artistes i els espectadors. El programa busca crear un nou canal per acostar els joves a l’escena artística catalana, especialment després de la situació excepcional que s’ha viscut durant la pandèmia. Cada dijous, un personatge del món de la cultura catalana explica interioritats, anècdotes i tot allò que el públic no veu dels joves artistes i creadors. Les entrevistes es publicaran al canal de YouTube d’Escena 25 i d’iCat i el programa reforçarà la seva presència a les xarxes socials tant d’Escena 25 com d’iCat amb continguts exclusius de cada capítol. Massaviu i Le Nais firmen la cançó de l’estiu del 2020 d’iCat. “30 ̊C”: onades, ritmes tropicals i paraules boniques per a l’estiu més estrany de les nostres vides. Massaviu és una de les joves bandes emergents que viu del do it yourself més absolut: des del Baix Montseny, Miki Lloret, Ferran Romero i Biel Colomer. Enregistren i mesclen les seves cançons al seu propi estudi, creen i facturen els seus videoclips, i comuniquen sense intermediaris allò que volen dir. Instal·lats en el llenguatge de les músiques urbanes, atresoren una carrera curta i intensa, amb dos discos llargs (“Dies de sol”, del 2019, i “7 coses que t’hagués volgut dir”, del 2018) i un EP (“Dies de pluja”, d’aquest any) que és també un projecte audiovisual.

Setembre. Arrenca la temporada 2020-21. “Els experts” es reforça amb l’activista cultural Estela Ortiz i el youtuber Marc Lesan. L’artista, activista digital i investigadora cultural Estela Ortiz és un dels fitxatges d’“Els experts” de la nova temporada d’iCat. Ens acompanyarà cada dia a la segona hora del programa per acostar-nos l’actualitat a les xarxes socials, les últimes tendències en moda, arts plàstiques, feminisme i els mons millennial i Z. El despertador cultural d’iCat (de 7 a 10 h) també incorpora Marc Lesan, el youtuber de Nou Barris que traurà les vergonyes de la societat catalana contemporània cada quinze dies. “Kids” i “Kids XS”, nens grans i petits. Una de les novetats de la temporada són les dues versions d’“iCatKids”, que canvia de nom i es desdobla en dues versions: “Kids XS”, un espai d’una hora els dissabtes a les 10 h a iCat i a les 13 h a Catalunya Ràdio. Pau Guillamet i Txell Bonet presenten aquest espai per als més petits de la casa i les seves famílies. Les nenes i els nens més grans, d’entre 10 i 15 anys, tindran el seu propi programa en format vídeo anomenat “Kids”, que presenta el tiktoker i instagramer David Its Me cada dissabte a les 20 h a YouTube i al web.

Setmana del Mercat de Música Viva de Vic a iCat. La 32a edició del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) arrencava reconvertida, a causa de la crisi sanitària, en un híbrid amb 40 concerts enregistrats i 16 de presencials en quatre espais de la ciutat de Vic que permeten observar les mesures obligatòries de distanciament. Com cada any, iCat se sumava a la celebració de l’MMVV amb l’emissió diària d’una selecció de concerts online d’artistes i bandes que presentaven a la capital d’Osona els seus nous projectes. Divendres, el programa “Independents” es va desplaçar a Vic per copsar en directe el pols del Mercat i per parlar amb els seus protagonistes, preludi d’un final a l’altura: la retransmissió del directe de Blaumut a l’Exterior de l’Atlàntida.

  • Dilluns 14: Maria Arnal i Marcel Bagés, en concert
  • Dimarts 15: Renaldo & Clara, en concert
  • Dimecres 16: Meritxell Neddermann, en concert
  • Dijous 17: Koko-Jean & The Tonics, en concert
  • Divendres 18: Especial “Independents”, en directe des de Vic i Blaumut en concert, en directe des de l’Exterior de Atlàntida.

Octubre. iCat estrena “SerieSelektor”, un nou programa de sèries. El 5 d’octubre s’estrenava “SerieSelektor”, el nou programa de sèries que presenten Sílvia Comet i tres membres de la revista i festival de sèries Serielizados: Betu Martínez, Víctor Sala i Carlos Perelló. L’espai, que s’emet tots els dimecres a les 22.00, és un consultori de sèries obert als oients. Es basa, sobretot, a fer recomanacions, sense perdre de vista l’actualitat serièfila de la setmana, concursos, tràilers i bandes sonores.

Novembre. La final del Sona9 en directe a iCat des de Girona. La final del Sona9 es va celebrar el 18 de novembre, amb tres bandes finalistes: Les Buch (punk–rock de Terrassa), Lles (cançó d’autor de Collbató) i Reïna (pop de Manacor). La final de la vintena edició del concurs de maquetes es va fer a la sala La Mirona de Salt sense públic, tal com marcaven les restriccions en les activitats culturals a causa de la Covid-19, i es va poder seguir en directe a iCat.

Desembre. Els concerts en directe protagonitzen la programació de Nadal d’iCat. iCat va dedicar part de la seva programació nadalenca a recuperar alguns dels millors concerts que han tingut lloc a Catalunya, i puntualment fora, durant els últims mesos. Quatre cites en tres dies especials: Marala, Nico Roig, Billie Eilish i Lildami:

  • 25 de desembre. Concert de Nadal / Presentació del disc “A trenc d’alba” de Marala, a la Fira Mediterrània de Manresa
  • Divendres, 1 de gener. Concert d’Any Nou / Nico Roig, a l’Auditori de Barcelona
  • Dimecres, 6 de gener. Concert de Reis / Billie Eilish, a Sidney, i Lildami, des de Valls.

Aiala i The Strokes, els preferits del 2020. Els oients d’iCat decideixen amb el seu vot que “Fighting and learning” i “Brooklyn bridge to chorus” són les millors cançons de l’any. iCat va posar a votació dels seus oients quines han estat les millors cançons de l’any, tant catalana com internacional. De Catalunya a Nova York, l’apassionada visió de les músiques negres de Jara Aiala i l’energia vuitantera dels nord-americans The Strokes van seduir els oients d’iCat, que van triar entre un centenar de cançons les que consideren les millors del 2020. A pocs centímetres de distància d’Aiala quedaven Kovitch i el seu “Ma danse”, i “Avui canviem el món”, de Gertrudis; i trepitjant els talons als Strokes en la categoria internacional, “A letter to you”, de Bruce Springsteen, i la novíssima “Therefore I am” de Billie Eilish.

Programació 2020-21

Dilluns a divendres:

“Els experts”. 07-10 h, amb Albert Miralles, Roger Seró i Laia Vidal. El magazín despertador d’iCat, un còctel infal·lible de música, entrevistes, reportatges i molt humor al voltant de la cultura. El programa compta amb els col·laboradors següents:

  • Estela Ortiz, artista, activista digital i investigadora cultural, ens acompanya cada dia a la segona hora del programa per acostar-nos l’actualitat a les xarxes socials, les últimes tendències en moda, arts plàstiques, feminisme i els mons millennial i Z.
  • Marc Lesan, el youtuber de Nou Barris que treu les vergonyes de la societat catalana contemporània cada quinze dies.
  • Lluís Ruiz, el llibreter millennial amb les recomanacions editorials del moment.
  • Violeta Kovacsics, la crítica de cinema més exigent repassa cada setmana la cartellera dels cinemes i plataformes.
  • Carlos Perelló, l’especialista de Serielizados que tria les millors novetats serièfiles.
  • Dani Ausente és tota una autoritat en el món del còmic i ens comenta les novetats més destacades.
  • Núria Deulofeu és l’actriu del programa que visita cada setmana els escenari catalans.

“iCatPlay”. 10-18 h, amb Ajo Casals, Josep Maria Palau i Franc Lluís Giró. Selecció musical de qualitat, tant de l’escena catalana com de la internacional, aposta per les noves veus i també pels noms més consolidats. Oberta als estils de sempre i a les noves tendències musicals urbanes.

“Independents”. 18-19 h, amb Josep Martín. És el moment per descobrir l’actualitat musical. Els discos, les entrevistes, les novetats, les versions, les llistes, els referents... Tot el que passa al món de la música en seixanta minuts.

“Pista de fusta”. 19-20 h, amb Miqui Puig. El músic català que més en sap de música de ball es posa al davant dels plats per estimular el ball en una pista imaginària de fusta, com les d’abans.

“El celobert”. 20-21 h, amb Lluís Gavaldà. El cantant d’Els Pets comparteix cada dia amb els oients la seva passió per la música a través de les petites històries que expliquen les cançons.

“Delicatessen”. 21-22 h, amb Albert Puig. El programa d’autor que tria a mà les cançons més selectes de la collita de cada temporada. El moment per desconnectar del soroll diari i descobrir nous talents.

Programes culturals

20 a 23 h, cada dia, un programa diferent, enfocat en un àmbit diferent:

“Entre caixes”. Dilluns, amb Carme Canet i Pep Vila. Les arts escèniques des de dins. Del teatre a la dansa, passant pel circ, els musicals... L’escenari del programa s’omple cada setmana de creadors, productors, crítics, actors, directors, escenògrafs i públic.

“L’irradiador”.  Dimarts, amb David Guzman. La literatura més nòmada i alternativa. Un recorregut pel país per descobrir els escenaris literaris i els seus autors. Novel·les, contes i poemaris al costat dels seus autors i des de l’espai narratiu del llibre.

“SerieSelektor”. Dimecres, amb Sílvia Comet i Serielizados (Betu Martínez, Víctor Sala i Carlos Perelló). El consultori de sèries d’iCat. Un programa amb molta teca serièfila, un servei gratuït de prescripció setmanal. Els oients ens diuen les sèries que estan veient i els hi recomanem les següents que no es poden perdre. Teràpia de sèries per a ells i per a nosaltres, sense perdre de vista (o sí) les notícies necessàries per estar al dia de l’actualitat.

“Memento”. Dijous, amb Josep Maria Bunyol. Una mirada al cinema apassionada, pedagògica i lúdica. El nostre lema és: "Només hi ha una cosa que ens agradi més que veure cinema: recordar-lo!”

“Generació digital”. Divendres, amb Albert Murillo. El veterà programa s’endinsa en l’univers dels videojocs i de l’entreteniment digital en totes les seves formes artístiques. Les novetats setmanals en videojoc, els seus autors i, a més, els juguem en directe. “Generació digital” té vida les 24 hores al podcast, Telegram, Twitter, YouTube, Twitch i Facebook.

Dissabtes:

“Kids XS”. 10-11 h, amb Pau Guillamet i Txell Bonet. És un programa familiar i es lleven força d’hora. Fem tribu, hi són les mares i pares, els nens més petits de la casa, i també els oncles i els avis. Oi que ve de gust estar junts el cap de setmana?

“Pista de fusta”. 19-21 h. Reemissions.

“Casa Babylon”. 21-22 h, amb Marc Isern i Rubén Sierra. Una hora per descobrir les músiques del món i de fusió que es fan a casa nostra i els seus referents internacionals. Una mirada mestissa a l’escena musical que beu de les arrels.

“Beats per minut”. 22-23 h, amb Òscar Broc. Músiques electròniques per a tots els públics. Els músics que triomfen a les xarxes, el so negre més urbà, l’escena local, els DJ’s, els festivals...

“5Songs”. 23-23.30 h, amb Blai Marsé. El programa on els músics expliquen la seva vida a través de les cançons que més els han marcat.

“Songhunter”. 23.30-24 h, amb Raül Hinojosa. El caçador de cançons presenta les millors captures musicals de l’escena alternativa i underground internacional i del país.

Diumenges:

“Cat Exprés. 10-11 h, amb Franc Lluís Giró. La setmana musical d’iCat resumida en una hora. Les entrevistes, els concerts, les novetats, les llistes, els festivals... i tots els estils musicals, del pop al soul passant pel rock, el jazz, el folk i totes les variants de l’electrònica i les músiques festives.

“Pista de fusta”. 9-21 h. Reemissions.

“Jazz Watusi”. 21-22 h, amb Dani Nel·lo. Connecta el jazz a diversos aspectes de la cultura i de la vida, viatjant en el temps i fent un cop d’ull als músics de casa nostra. El jazz entra a casa vostra.

“Sona9”. 22-23 h, amb Lluís Gendrau. Una finestra als grups emergents del concurs de bandes Sona9. L’actualitat de la música en català sense barreres estilístiques.

“iCatMans”. 23-24 h, amb Quim Rutllan i Ester Plana. Les millors propostes, presentacions de treballs, els principals concerts i les iniciatives més destacades de l’àmbit de la música d’arrel i el worldmusic. L’actualitat del folk del país i de les músiques del món i, a la vegada, els artistes nacionals i internacionals que ens han fet qui som. Continguts en vídeo per a la web, app i YouTube.

“Adolescents iCat”. De dilluns a divendres, amb Long Li Xue, Juliana Canet i Joan Grivé. El programa audiovisual dels adolescents, de 13 a 18 anys. Els teus ídols passen cada dia per iCat per parlar del que t’interessa: bullying, internet, parella, alimentació, música, amics...

“Els experts”. Dilluns 12 h, amb Marc Lesan. Entrevistes i actuacions al programa despertador d’iCat. La secció de Marc Lesan a “Els experts” també té versió youtuber.

“Rumescu”. Dimecres 20 h. El primer espai d’humor d’iCat sobre la premsa rosa catalana. Les entrevistes de Gerard Serra, Aida Fita, Roger Gil i Marc Andreu al nostre star system són per sucar-hi pa!

“Generació digital”. Dijous 16 h. La gravació del programa de vídeojocs es pot veure en directe a Twitch.

“Kids”. Dissabtes 20 h. El programa de vídeo per a nenes i nens grans. Pares, fora d’aquí! David Its Me us posa al dia de les coses més potents a les xarxes socials i de les novetats més curioses.

Catalunya Música

Creada el 1987, Catalunya Música ofereix un ventall ampli de gèneres i estils clàssics de tots els temps en una extensa proposta especialitzada. L’emissora, líder en el seu àmbit, s’ha destacat per la gravació i la transmissió en directe de concerts, cicles i festivals. El més remarcable de l’any 2020 per a Catalunya Música ha estat la capacitat de l’equip de sobreposar-se a la pandèmia –especialment durant la primera onada– i aconseguir recuperar la programació regular, tot elaborant els programes des de casa i creant-ne de nous amb mitjans propis. Catalunya Música va oferir sense aturades la música tan necessària durant els mesos de confinament total. Molts ens van descobrir en aquell moment i continuen amb nosaltres.

Durant el 2020 ha estat fonamental també la col·laboració de Catalunya Música amb festivals, artistes, equipaments, sales i cicles musicals com a mitjà necessari per fer arribar els concerts al màxim d’audiència possible, amb un àudio d’alta qualitat, durant el llarg període en què les activitats culturals només es podien fer a porta tancada o amb un aforament reduït. Aquesta ha estat, i és, la voluntat de Catalunya Música: ser proactius per contribuir a la construcció de noves relacions –i enfortir les existents– entre el sector musical i l’audiència, sempre amb una clara funció de servei públic.

Malgrat la pandèmia i la disminució radical de l’activitat musical arreu d’Europa, la relació de Catalunya Música amb la Unió Europea de Radiodifusió (UER) s’ha mantingut totalment activa. Pel que fa a l’oferta de concerts, el 2020 Catalunya Música ha ofert 85 concerts enregistrats a Catalunya. Una xifra que està molt per sobre de països com Suïssa, Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Espanya, Noruega i Portugal, entre d’altres. És especialment remarcable la petició de concerts procedents de Catalunya Música que s’ha produït per part de les emissores de la UER. Durant el 2020 hi ha hagut un total de 620 peticions, xifra que ha mantingut el llistó ben alt pel que fa a la presència d’enregistraments de Catalunya Música a les ràdios europees. De mitjana, cada concert ha rebut 7,3 peticions.

Catalunya Música ha participat també en diverses accions musicals organitzades per la UER i que s’han dut a terme simultàniament amb desenes d’emissores europees, com ara Women in Music, setmana dedicada a posar en valor la presència de les dones en la música clàssica, o “Voices”, una acció simultània de 35 canals europeus en suport a la Declaració Universal dels Drets Humans.

Pel que fa als continguts, tot i les alteracions de la programació a causa de l’esclat de la pandèmia i el confinament que va comportar, és important remarcar que Catalunya Música ha mantingut durant gran part de l’any les seves franges de programació musical amb l’estrena setmanal de 10 concerts de clàssica d’alta qualitat procedents dels millors auditoris i festivals europeus i catalans. Al mateix temps, ha complementat les dues franges diàries de jazz amb l’obertura d’un slot de concerts jazzístics en cap de setmana amb les millors formacions nacionals i internacionals.

Pel que fa als programes en directe, s’ha consolidat el magazín “Tots els matins del món” i l’informatiu “Assaig general” amb la introducció de seccions, formats i temàtiques relatives a diversos gèneres musicals per ser referents complets de l’actualitat. Cal remarcar també la posada en marxa de “Músiques empoderades”, un programa setmanal que dona veu a tres dones músiques, joves i amb actitud crítica, i en el qual es posen en qüestió tots aquells temes del món de la música clàssica que, segons el seu parer, s’han de revisar. La resta de programes que configuren la graella de Catalunya Música s’han mantingut una temporada més en antena.

I no podem oblidar les programacions especials que s’articulen a la graella de Catalunya Música amb l’objectiu d’oferir uns continguts amb intenció i lligats a esdeveniments destacats. Així, s’ha de remarcar la Marató Beethoven: 24 hores de programació ininterrompuda dedicada al gran compositor alemany i que va ser el tancament de l’any dedicat al 250è aniversari del seu naixement. Una marató que va culminar amb la transmissió en directe del concert oficial de cloenda de l’any Beethoven que es va fer des de Bonn, la seva ciutat natal, dirigit per Daniel Barenboim.

Igualment, cal tenir en compte la sèrie de programes d’“Els homes clàssics” dedicats al compositor català Robert Gerhard en el 50è aniversari de la seva mort i en el marc de l’Any Gerhard i el suport i col·laboració de Catalunya Música amb la Fundació Pau Casals en l’any que se celebrava el Centenari de l’Orquestra Pau Casals. Cal reconèixer l’extraordinari esforç de tot l’equip de Catalunya Música en aquest any absolutament excepcional marcat per la pandèmia de la Covid-19. Tots els mètodes i organització del treball es van capgirar radicalment de la nit al dia i es va obrir un període d’incertesa absoluta en què era molt difícil fer previsions de futur sobre com mantenir l’antena, poder tornar a produir programes -des de casa o des de la ràdio- i recuperar la programació.

Malgrat tot, la generositat per part de tothom, la professionalitat i la implicació en el projecte del canal es van imposar sobre el desconcert i van permetre recuperar, amb esforç, imaginació i molt de treball, una graella farcida de música i de veus que se l’estimen. Amb la voluntat d’acompanyar els oients i proporcionar-los, d’alguna manera, part d’allò que la pandèmia els furtava i que, potser, podien trobar en la música.

Els concerts

Un dels trets que diferencia Catalunya Música respecte de qualsevol altra emissora de ràdio del país, especialitzada en música clàssica, contemporània i jazz, és la importància que té l’emissió de la música en viu en el conjunt global dels seus continguts radiofònics. Durant el 2020, del total de 8.760 hores anuals de programació radiofònica, 2.178 hores han estat dedicades a l’emissió de concerts en directe o diferit. L’emissió de música en viu va representar, doncs, un 24,86% de tota la programació.

La base que sustenta aquesta variada oferta de concerts es nodreix amb enregistraments fets per Catalunya Música, altres cedits en virtut de convenis o acords de col·laboració amb promotors i equipaments culturals de casa nostra, i amb els enregistraments que li arriben provinents de la xarxa d’intercanvi de concerts de la Unió Europea de Radiodifusió (UER-EBU), de la qual Catalunya Música n’és membre participant aprovat des del 2009.

Aquest 2020, Catalunya Música ha ofert tres franges fixes de programació diària de concerts, dins l’espai Els concerts de Catalunya Música, de dilluns a divendres, a les 11.00, 16.00 i 20.00. Durant el cap de setmana, els dissabtes a les 11.00 i els diumenges a les 11.00 i a les 20.00. A banda, l’emissió d’una òpera, dins l’espai “Directe a l’òpera”, i d’un concert de jazz setmanal, dins l’espai “Via Jazz Concert”, els dissabtes a les 19.00 i les 23.00, respectivament. Així mateix, tenen presència estable a l’emissora les transmissions de la temporada d’òpera del Gran Teatre del Liceu i el concert matinal de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC).

La pandèmia de la Covid-19 va alterar gairebé tots els aspectes de la nostra vida el 2020 i el món de la música se’n va veure especialment afectat, encara avui. Totes les emissores públiques de la UER, inclosa Catalunya Música, han estat testimonis –i encara ho són– de la situació catastròfica a què s’enfronten músics, compositors i sales de concerts.

Però des de l’inici de la crisi, Catalunya Música s’ha posicionat en tot moment al costat dels músics i la seva obra. Ha estat proactiva en el manteniment i la creació de noves connexions entre el públic, els artistes, els festivals i les sales de concerts. En especial durant el primer desconfinament, quan els pocs concerts que es feien eren a porta tancada o amb un aforament molt reduït. En aquell període, la presència de Catalunya Música a les sales de concerts per fer-ne l’enregistrament va ser fonamental perquè es poguessin escoltar en directe, via streaming online en les plataformes dels equipaments, gràcies a la cessió de l’àudio d’alta qualitat realitzat pels tècnics del canal. Amb voluntat de servei públic, doncs, Catalunya Música ha donat suport i ha facilitat al màxim la difusió musical no tan sols a nivell nacional sinó també internacional, gràcies a la seva pertinença a la UER.

Producció de concerts

Els criteris que se segueixen a l’hora de fer la tria dels concerts que Catalunya Música enregistra i transmet responen a l’avaluació positiva d’algun d’aquests requisits:

  • Qualitat i excel·lència
  • Territorialitat
  • Recuperació de patrimoni
  • Descoberta de nou talent i nova creació

L’any 2020 Catalunya Música ha disposat de 129 concerts, provinents d’enregistraments propis o d’acords amb tercers.

Pel que fa a l’aportació a la xarxa d’intercanvi de la UER-EBU, durant el 2020 Catalunya Música ha aportat un total de 85 concerts de producció pròpia, dels quals 55 eren propostes noves i 30 eren ofertes preexistents, de les quals es van renegociar els drets d’emissió per als membres de la UER per suplir l’aturada generalitzada en l’activitat de concerts a nivell global, motivada per la pandèmia de la Covid-19. Així doncs, un 42,6% dels concerts enregistrats el 2020 han tingut difusió internacional.

Malgrat tots els inconvenients, en números absoluts s’han fet 620 emissions internacionals del total de 85 concerts que Catalunya Música ha enviat a la UER durant el 2020. Això equival a una mitjana de 7,3 peticions per a cada concert.

Aquestes xifres confirmen l’interès que desperten a les emissores de la UER els concerts que envia Catalunya Música i s’equiparen en nombre d’ofertes publicades al nivell de la Ràdio Suïssa de parla alemanya (Basilea–CHSRF), la Ràdio de Baviera (Munic–DEBR), Ràdio França (París–FRSRF) i la Radiotelevisió del Japó (Tòquio–JPNHK).

La ràtio de mitjana de peticions de 7,3 (nombre de peticions rebudes per ofertes realitzades) denota l’elevat grau d’acceptació entre els membres de la UER sobre les ofertes presentades per Catalunya Música i la situa al nivell de Ràdio França (París-FRSRF), Ràdio Alemanya Cultura de Berlín (DEDKU), la Ràdio del Centre d’Alemanya (Leipzig–DEMDR) i la Ràdio Austríaca (Viena–ATORF).

Euroradio Notturno

Cal remarcar l’elevada presència dels concerts de Catalunya Música en el programa Euroradio Notturno. D’entre tots els concerts presentats a la UER el 2020, ja sigui per la via de la producció pròpia, la contractació externa o l’intercanvi, un total de 37 s’han inclòs dins la programació d’aquest espai.

Euroradio Notturno (abans Euroclassic Notturno) és un programa nocturn de música clàssica, que programa la BBC i que s’emet cada nit entre les 00.00 i les 06.00 CET. El programa s’elabora a partir d’enregistraments exclusius de membres de la UER, la majoria d’ells fets en directe. No hi ha enregistraments comercials en la seva programació. Aquest programa, que s’emet a 13 països diferents: Bulgària, Croàcia, Grècia, Hongria, Itàlia, Noruega, Polònia, Romania, Eslovàquia, Eslovènia, Suècia, Turquia i el Regne Unit, té una audiència setmanal aproximada de 2 milions d’oients. El nombre de concerts oferts per Catalunya Música a l’Euroradio Notturno (37) va ser dels més alts entre tots els membres que hi participen. Es va situar en tercera posició en el rànquing, per sota de la Ràdio de l’Oest d’Alemanya (DEWRD) i de la Radiotelevisió Italiana (ITRAI). Aquestes 37 ofertes de Catalunya Música s’han emès en total 270 vegades, totalment o parcialment, en la seva programació. El 2020, la BBC va seleccionar en total 489 concerts per produir el programa, a partir de les propostes de les 35 organitzacions de ràdio EBU que hi van contribuir. Entre les quals un 7,56% eren propostes de Catalunya Música. Amb la seva col·laboració, doncs, CM ha contribuït a fer que les nits europees de música clàssica tinguin una bona mostra de la música i els intèrprets del nostre país.

Concerts internacionalitzats per Catalunya Música

De tots els concerts internacionalitzats durant el 2020 per Catalunya Música, la proposta més ben rebuda, amb un total de 22 peticions, va ser un concert de la temporada de la Banda Municipal de Barcelona, enregistrat a L’Auditori de Barcelona el 16 de desembre del 2018. Aquesta proposta va ser la contribució de Catalunya Música a la celebració de l’Euroradio Christmas Music Day, que es va fer el diumenge 20 de desembre del 2020. La van protagonitzar la soprano María Hinojosa, el cor de nens Veus-Cor Infantil Amics de la Unió de Granollers i la Banda Municipal de Barcelona, dirigits per José Rafael Pascual-Vilaplana. Van interpretar un programa amb un marcat caràcter nadalenc, integrat per obres inspirades també en el món de la infantesa. Fins a 9 emissores de la UER van oferir el concert en directe: la Corporació Britànica de Radiodifusió, Radiotelevisió Espanyola, la Radiotelevisió Nacional d’Islàndia, les ràdios alemanyes de Hessen, Halle, Saarland i Baviera, la Ràdio Danesa i la Ràdio Pública d’Estònia. Així mateix, 13 ràdios més el van oferir en diferit.

Les dues següents propostes que van generar més interès van ser el concert del “Stabat Mater” de Rossini que es va fer a L’Auditori de Barcelona el 26 d’octubre del 2019, amb un total de 17 peticions, i el recital que va oferir el pianista Nicholas Angelich dins el marc de la schubertíada de Vilabertran, el 18 d’agost del 2019, amb 11 peticions. Si es fa l’anàlisi per organitzacions que han ofert aquests concerts, s’observa que el rànquing d’emissores de ràdio que van fer més peticions de les ofertes vigents de Catalunya Música durant el 2020 van ser per aquest ordre: la Ràdio Sueca (SESR), amb 40 peticions; la Radiotelevisió Italiana i la Ràdio dels Països Baixos, amb 18 peticions; seguides per la Ràdio Nacional Búlgara, amb 17 peticions, i la Corporació Britànica de Radiodifusió (GBBBC) i Radiotelevisió Espanyola (ESRTVE), amb 15 peticions cadascuna.

En canvi, si es fa la mesura a quins països la presència de la música catalana ha arribat amb més força gràcies a la internacionalització de concerts feta per Catalunya Música, ens trobem igualment en primera posició Suècia, amb 40 peticions; a continuació Alemanya, amb un total de 33 peticions fetes per les diferents emissores de ràdio alemanyes membres de la UER, i Bèlgica, amb un total de 20 peticions.

La difusió dels enregistraments de Catalunya Música no s’ha circumscrit només a l’àmbit europeu. Així doncs, durant el 2020 les propostes internacionalitzades per Catalunya Música han arribat també als Estats Units, el Canadà, Austràlia, Rússia, Turquia, el Brasil, la Xina, Hong Kong, Corea del Sud i el Japó, membres associats de la UER. Si s’analitza (llistat 2) des del punt de vista dels continguts, la tipologia de les ofertes aportades per l’emissora a la xarxa d’intercanvi de concerts de la UER, s’observa que per gèneres el rànquing el van encapçalar les propostes circumscrites dins el marc d’un festival (60), seguides de propostes que incloïen totalment o parcialment música romàntica (54), música del segle XX (45), música vocal (42), música per a piano (41), música antiga (34), música de cambra (33), talent emergent (32), recitals (31) i música contemporània (27).

Per tipus d’oferta (llistat 3), un total de 61 propostes van ser de música clàssica, 21 pertanyien a la categoria de festivals d’estiu i 3 van ser seleccionades per formar part de la Temporada Euroradio.

Premi Catalunya Música

Des de l’any 2012, Catalunya Música atorga un premi entre els guanyadors del concurs per a joves intèrprets “El Primer Palau”, que organitza el Palau de la Música Catalana. El premi consisteix en l’enregistrament d’una maqueta professional amb l’equip tècnic de Catalunya Música a partir d’un repertori proposat pel guanyador o guanyadors. Al marge de l’enregistrament, Catalunya Música pren el compromís tàcit de seguiment de l’activitat dels músics premiats i la promoció internacional quan sigui possible a través de la xarxa de la UER.

El 2020 Catalunya Música també va ser present, com a jurat, al premi “El Primer Palau”. En aquella edició es va atorgar el Premi Catalunya Música a la soprano tarragonina Mireia Tarragó.

Transmissions en directe

Durant el 2020 i per 16è any consecutiu, Catalunya Música va oferir, en directe, bona part dels concerts de la Temporada de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), tot i que la temporada es va veure aturada a mitjans de març per culpa de la pandèmia de la Covid-19, així com la resta de l’activitat musical i cultural del país. El mateix va passar amb les representacions de la Temporada d’Òpera del Gran Teatre del Liceu, que també es van oferir, en directe, fins que el confinament ho va aturar tot. La crisi global també va afectar les transmissions de concerts provinents de la xarxa d’intercanvi amb altres emissores de la Unió Europea de Radiodifusió. A continuació es desglossen, s’analitzen i detallen per temàtica i procedència totes les transmissions que s’han fet a Catalunya Música durant el 2020.

Transmissions d’òpera

Pel que fa a les transmissions operístiques, entre els mesos de gener i març, es van oferir 3 òperes de la temporada de l’Òpera Metropolitana de Nova York 2019-2020. El Met va tancar el teatre per causa de la pandèmia de la Covid-19 el 14 de març del 2020 i en el moment d’escriure aquestes notes encara no ha reprès la seva activitat. Pel que fa a la temporada del Gran Teatre del Liceu 2019-2020, Catalunya Música va oferir en directe 2 títols operístics, “Aida”, de Verdi, i “La clemenza di Tito”, de Mozart, i la transmissió de la 57a edició del Concurs Viñas, el 26 de gener. Igual que la resta d’equipaments culturals del país, el Gran Teatre del Liceu va tancar el 14 de març. Va reprendre l’activitat operística amb l’òpera “Don Giovanni”, que Catalunya Música va oferir en directe el 24 d’octubre del 2020. De la temporada d’òpera del Gran Teatre del Liceu 2020-2021, Catalunya Música va oferir en directe en total dues produccions: “Don Giovanni”, de Mozart, i “La Traviata”, de Verdi.

Cal recordar que el programa “Directe a l’òpera”, que cada setmana ofereix l’audició íntegra d’una òpera en directe, en diferit o bé procedent d’un enregistrament discogràfic de referència, amb la conducció d’Ignasi Pinyol i Aleix Palau, es va posar en funcionament el setembre del 2018. Aquest espai es va fer coincidir volgudament amb les emissions de les transmissions de la temporada del MET de Nova York i de la temporada d’òpera d’Euroradio, que es fa habitualment els dissabtes a la tarda. Així mateix, es va intentar, en la mesura del que és possible, fer coincidir igualment en aquesta mateixa franja les transmissions de les òperes de la temporada del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, i es va configurar així una franja d’òpera en directe que situa al mateix nivell les produccions internacionals i les de casa nostra, amb la clara voluntat de reforçar el segell de Catalunya Música com a principal difusor operístic del país. Per mantenir en funcionament la programació d’aquest espai d’òpera després del confinament, la UER va demanar a les diferents ràdios membres que oferissin material d’arxiu a la xarxa d’intercanvi. Va ser gràcies a la gran tasca col·laborativa entre ràdios i equipaments musicals i culturals internacionals que Catalunya Música va poder reprendre el programa “Directe a l’òpera” el 25 d’abril. Es va recuperar així una part de la temporada d’òpera programada abans d’esclatar la crisi del coronavirus, que es va anar completant amb altres títols operístics representats al Met, entre altres teatres internacionals.

Així mateix, la xifra global de transmissions operístiques que Catalunya Música va oferir durant el 2020 va ser de 8 òperes en directe, provinents de les temporades estables dels principals teatres d’òpera nacionals i internacionals i dels festivals d’estiu més prestigiosos. En total es van oferir 12 transmissions menys que el 2019, cosa que suposa un descens significatiu del 60% respecte a l’any anterior, motivat per la crisi sanitària global de la Covid-19.

Si es fa l’anàlisi de les òperes ofertes en directe segons la seva procedència, durant el 2020 es van oferir un total de 4 òperes produïdes a Catalunya, 6 òperes menys que el 2019; i un total de 4 produccions internacionals, 6 menys que el 2019.

Des de Catalunya

  • Temporada Liceu 2019-2020
  • 01/02/2020 Verdi: “Aida”
  • 22/02/2020 Mozart: “La clemenza di Tito”
  • Temporada Liceu 2020-2021
  • 24/10/2020 Mozart: “Don Giovanni”
  • 05/12/2020 Verdi: “La Traviata”

Des de la resta del món

  • Temporada del MET de Nova York 2019-2020
  • 08/02/2020 Puccini: “La Bohème”
  • 29/02/2020 Massenet: “Manon”
  • 14/03/2020 Mozart: “Così fan tutte” *Fals directe
  • Temporada de la Staatsoper de Viena 2019-2020
  • 15/02/2020 Strauss: “Elektra”

Altres transmissions

Durant el 2020 Catalunya Música va oferir un total d’11 transmissions UER en directe, gràcies als acords d’intercanvi amb la Unió Europea de Radiodifusió (Pinkoffers, Euroradio Premium Concerts i Euroradio Summer Festivals). Es van oferir 19 transmissions menys que el 2019, cosa que suposa un descens del 63,4% respecte a l’any anterior. Aquest important descens en el nombre de transmissions internacionals el va motivar, igualment, la crisi del coronavirus.

Les transmissions realitzades es van fer des de les següents ciutats:

  • 2 des de Copenhaguen (Dinamarca)
  • 2 des de Praga (Txèquia)
  • 1 des de Munic (Alemanya)
  • 1 des d’Hamburg (Alemanya)
  • 1 des de Bonn (Alemanya)
  • 1 des de Hannover (Alemanya)
  • 1 des d’Estocolm (Suècia)

Per països de procedència la distribució seria la següent:

  • 1.- Alemanya (4 transmissions)
  • 2.- Dinamarca (2 transmissions)
  • 3.- Txèquia (2 transmissions)
  • 4.- Suècia (1 transmissions)

Pel que fa a les transmissions de producció pròpia realitzades a Catalunya, es van fer un total de 14 transmissions en directe. Es van oferir 18 transmissions menys que el 2019, cosa que suposa un descens destacat del 56,2% respecte a l’any anterior.

Les transmissions realitzades es van fer des dels següents auditoris i sales de concerts de Catalunya:

  • 10 des de L’Auditori de Barcelona
  • 2 des del Palau de la Música Catalana de Barcelona
  • 1 des del Gran Teatre del Liceu de Barcelona
  • 1 des del Teatre de La Passió d’Esparreguera

En total, durant el 2020 es van fer 25 transmissions en directe, 37 menys que el 2019, un 59,7% més que l’any anterior. Si a aquesta xifra s’hi sumen totes les transmissions d’òpera realitzades durant el 2020 s’obté un resultat total definitiu de 33 transmissions. En termes absoluts es van fer 49 transmissions menys que el 2019, cosa que suposa un descens del 59,8% respecte a l’any anterior. Això suposava una mitjana mensual de 2,7 transmissions; 4 transmissions menys de mitjana al mes que el 2019.

Programació

L’any 2020 havia de suposar la consolidació del nou rumb programàtic engegat el 2019, propiciat pel canvi en la direcció de l’emissora, amb una aposta clara i decidida d’obertura musical i de continguts. Malauradament, la crisi del coronavirus, que va esclatar el març del 2020, va fer aturar de cop tots els projectes de canvi i transformació endegats.

La programació durant el confinament

El 13 de març del 2020, davant l’exigència imposada pel confinament obligat per les autoritats sanitàries a causa de la pandèmia de la covid-19 i atesa la necessitat de mantenir en funcionament les 24 hores l’emissora, la direcció del canal va acordar modificar del tot la graella de programació que s’havia posat en funcionament el setembre del 2019. Així, es va aturar la realització i producció de tots els programes de la graella i es va elaborar una proposta alternativa, estructurada en àmplies franges de seleccions musicals pregravades i combinades amb tres franges diàries d’enregistraments de concerts, que s’emetien de dilluns a diumenge, a les 11.00, a les 16.00 i a les 20.00. Així, es va posar en funcionament una proposta programàtica alternativa amb la mirada posada a recuperar els diferents programes de la graella en la mesura que les circumstàncies i el pla de desconfinament ho permetés. Paral·lelament, i per mantenir vives les capçaleres dels programes mentre no es poguessin tornar a posar en marxa, s’opta, des del confinament, per una intensificació de l’activitat i la presència de continguts a les XXSS (TW, FB i IG) a través del perfil de Catalunya Música i els dels diversos programes.

S’ofereixen propostes de continguts a la carta, promoció dels concerts en emissió, propostes de continguts per consum específic a la plataforma web així com informacions sobre l’actualitat musical que es genera durant el confinament. Així “Els homes clàssics” publiquen un vídeo diari a Facebook i Twitter des de la segona setmana de confinament i en el qual al llarg de 10 minuts expliquen un tema d’interès, proposen una audició relacionada i recomanen el consum a la carta d’un dels seus programes.

Altres realitzadors com Victòria Palma, Maria Montes, Xavier Chavarria o Ignasi Piñol experimenten també amb el format vídeo a través de Twitter i Facebook per fer les recomanacions de continguts a la carta dels seus programes, respectivament:

  • “Els gustos reunits”
  • “Focus/Introspeccions”
  • “Solistes”
  • “So de cobla”

Amb la dotació gradual d’eines informàtiques bàsiques, les disponibles en aquell moment, i amb l’aportació d’eines pròpies per part dels membres de l’equip, es va seguir treballant al màxim des de casa durant els mesos de confinament. Gràcies al gran l’esforç i col·laboració de tothom es va aconseguir, de mica en mica, anar recuperant l’activitat dels diferents programes.

El 6 d’abril del 2020, es va posar en marxa el magazín matinal “Afinats”. Una proposta a cinc veus elaborada des de casa amb l’objectiu d’obrir una finestra d’actualitat i proximitat amb els oients de Catalunya Música mentre durés aquella etapa de confinament i la graella del canal no pogués oferir la programació habitual. De dilluns a divendres, a les 10 del matí, s’oferien continguts que anaven des de les històries sobre obres clàssiques que portava Joan Vives fins a les entrevistes d’Albert Torrens a personatges de l’actualitat, passant pels reportatges sobre músiques del món de Marta Lanau o el joc musical que proposava diàriament Olga Cardús. Tot plegat coordinat i presentat per Ester Pinart.

Juntament amb aquest programa se n’hi van afegir d’altres realitzats també des del confinament:

El dissabte 18 d’abril, també a les 10 del matí, “El taller del lutier”, presentat per Pere Andreu Jariod, va tornar a la graella de Catalunya Música amb un programa en què ens va fer descobrir l’acció solidària del guitarrer Joan Pellissa i el seu "guitarró tenor" de cara a la lluita contra la Covid-19 o qui va ser Francesco Landini, un dels personatges importants de la música de l’edat mitjana.

Per la seva banda, “Els homes clàssics”, Albert Galceran i Pedro Pardo, també van tornar a la graella de Catalunya Música, el diumenge 19 d’abril, amb un programa especial en què van maridar música i literatura a les portes de la diada de Sant Jordi. Tots els programes complementaven l’àmplia tria de concerts i seleccions musicals que Catalunya Música va oferir als oients en una programació diferent de l’habitual a causa del confinament.

El 25 d’abril, Catalunya Música va recuperar les transmissions d’òpera des del Metropolitan de Nova York, amb el programa “Directe a l’òpera”, presentat Aleix Palau i Ignasi Pinyol. Des del confinament, van oferir la transmissió de l’òpera "L’holandès errant", de Richard Wagner, que s’havia fet al Met el 10 de març, pocs dies abans que el teatre tanqués temporalment les portes per la crisi del coronavirus.

Els programes “Una tarda a l’òpera”, “El violí vermell” i “So de cobla”, realitzats des de casa, també es van sumar aquell mateix cap de setmana a la llista de programes actius a l’antena de Catalunya Música.

Així mateix, es van recuperar altres programes, amb la reemissió del “Cafè Jazz” i del “Via Jazz”, presentat per Pilar Subirà, a les 15.30 i a les 23.00 respectivament, a partir de la quarta setmana del confinament; “El compositor de la setmana”, presentat per Montse Aguilera, a les 19.00, a partir de la cinquena setmana de confinament. El dissabte 9 de maig, Catalunya Música va recuperar la franja de concerts de jazz, amb un programa de nova creació, “Via Jazz Concert”, presentat i realitzat des del confinament per Pilar Subirà. Un espai que oferia una acurada selecció d’enregistraments provinents de la xarxa d’intercanvi de concerts de la UER. El jazz en viu va sonar de nou al club de Catalunya Música els dissabtes a les 11 de la nit. Es completava així l’oferta de programes de jazz que ja hi havia en remissió a Catalunya Música des de la quarta setmana del confinament.

El diumenge 10 de maig, a les 22.00, després d’unes setmanes de pausa, a causa de la Covid-19, la graella de Catalunya Música va recuperar el programa de musicals “El millor dels temps”, presentat, per Francesc Hernàndez i Anna Ponces, amb un format fet des de casa.

A partir del 25 de maig, onzena setmana de confinament, “Els concerts”, “Cafè Jazz” i “Via Jazz” comencen a oferir nous continguts.

La reemissió de “Dies de música”, presentat per Victòria Palma, va ocupar a la graella l’espai del programa “Afinats” durant una setmana i mentre es preparava el retorn a l’antena del magazín matinal.

A partir del dilluns 1 de juny, el programa magazín de Catalunya Música, “Tots els matins del món”, presentat per Ester Pinart i Joan Vives, va tornar a l’antena, en directe, i des dels estudis de Catalunya Música en un nou format de tres hores, de 8.00 a 11.00. Després d’onze setmanes d’absència, els oients es van poder retrobar amb les seleccions musicals temàtiques amb què Joan Vives arrenca el programa, les novetats discogràfiques més rellevants, l’espai "El meu moment", que recull els gustos musicals dels oients, així com l’espai "Avui esmorzem amb...", una conversa d’Ester Pinar i Joan Vives amb persones per a les quals la música té una funció important en la seves vides, ja sigui en l’àmbit professional o en el personal.

Com a novetat, el programa va incorporar una secció informativa diària, a càrrec d’Albert Torrens i Marta Lanau, del programa “Assaig general”, que a partir d’un quart de 10 del matí van fer arribar els titulars de l’actualitat i van oferir reportatges d’actualitat sobre fets destacats del panorama musical.

A partir del 7 de juny es van incorporar el programa "I tu, què escoltes?”, presentat per Àlex Robles i Víctor Garcia de Gomar, i el programa “Focus”, presentat per Maria Montes.

A partir del 8 de juny, el programa monogràfic “El compositor de la setmana” va deixar de ser un programa en reemissió i va començar a produir nous continguts. Així mateix, el diumenge 14 de juny es va recuperar l’emissió de l’espai d’entrevistes “Solistes”, presentat per Xavier Chavarria.

L’últim programa que es va recuperar de la graella de Catalunya Música que s’havia posat en marxa el setembre del 2019 va ser l’espai “Els gustos reunits”, que realitzava Victòria Palma” i que es va emetre de dilluns a divendres, a les 13.00.

La temporada d’hivern 2019-2020 es va acabar el 26 de juliol, 19 setmanes després del confinament que va començar el 14 de març del 2020.

Excepte el magazín “Tots els matins del món”, que es feia en directe i des de l’estudi de Catalunya Música, la resta de programes s’elaboraven completament des de casa amb mitjans tècnics aportats per l’emissora i pels professionals del canal. El teletreball es va implantar com a forma bàsica de producció de programes i la feina presencial es va reduir al mínim imprescindible.

La programació d’estiu

La programació d’estiu de Catalunya Música va començar el 27 de juliol i es va allarga durant 6 setmanes, fins al 6 de setembre. En bona part, es va mantenir l’estructura de programes de la temporada d’hivern, pel que fa a l’emissió de tres franges diàries de programació de concerts –de dilluns a diumenge, a les 11.00, a les 16.00 i a les 20.00, que es van combinar amb la reemissió de sèries de programes emesos durant la temporada d’hivern i d’altres programes d’arxiu.

Amb la multidifusió d’aquests espais –desubicats de la seva franja d’emissió habitual– es donava una segona vida a continguts d’especial interès i es trencaven dinàmiques d’escolta respecte a l’estructura de la graella de la temporada d’hivern, fet que afavoria la possibilitat que alguns programes de cap de setmana arribessin a un públic diferent durant el període estival.

Així doncs, es van recuperar els següents programes:

De dilluns a divendres

“Els sons de l’edat mitjana”, el programa de música medieval, presentat per Maria Montes, de 9.00 a 10.00.

“El compositor de la setmana”, amb Montse Aguilera, de 10.00 a 11.00.

“El gran segle”, el programa de música antiga presentat per Joan Vives, de 13.00 a 14.00. També els dissabtes i diumenges, a les 22.00.

Del 27 de juliol al 13 d’agost, “Toldrà a la carta”, una sèrie de programes estrenada l’any 2013 amb motiu del 50è aniversari de la mort d’Eduard Toldrà, que proposava un recorregut pel món personal i creatiu del compositor vilanoví, a través de la lectura dramatitzada dels seus dietaris inèdits d’adolescència i les cartes que va escriure al seu amic Manuel Capdevila al llarg de quaranta anys, combinada amb l’audició d’una acurada selecció de les obres més representatives del músic vilanoví. Una sèrie realitzada per Dolors Martínez i que es recuperava amb motiu de la commemoració del 125è aniversari del naixement d’Eduard Toldrà durant el 2020. De les 15.00 a les 16.00.

Del 17 d’agost al 4 de setembre, “Una tarda a l’òpera”, amb la sèrie de programes d’història de l’òpera realitzats per Jaume Radigales durant el confinament. De les 15.00 a les 16.00.

“El violí vermell”, el programa de bandes sonores i música de cinema, presentat per Xavier Cazeneuve, de les 19.00 a les 20.00.

“Solistes”, l’espai d’entrevistes presentat per Xavier Chavarria, de les 22.00 a les 23.00.

“Via Jazz Concert”, el club de jazz de Catalunya Música, amb una miscel·lània de concerts repetits i programes nous, presentats per Pilar Subirà, de les 23.00 a les 00.00.

Dissabte

“El somni d’un dia d’estiu”, presentat per Ester Pinart, a les 9.00. Del 15 al 22 d’agost, “El millor dels temps”, sèrie de 4 espais monogràfics del programa de musicals presentat per Anna Ponces i Francesc Hernàndez, els dissabtes i diumenges, a les 18.00.

“Cicle coral”, el programa de música coral presentat per Albert Torrens, els dissabtes i diumenges, a les 19.00.
“Focus”, el programa de música electrònica presentat per Maria Montes, els dissabtes i diumenges, a les 23.00.

Diumenge

“Els homes clàssics”, amb una sèrie de 6 programes monogràfics dedicats a Robert Gerhard, amb motiu del 50è aniversari de la seva mort, presentats per Albert Galceran i Perdro Pardo, a les 10.00.

La temporada 2020-21 de Catalunya Música
El 7 de setembre, a Catalunya Música es va donar el tret de sortida de la temporada 2020-2021 mirant al futur amb l’objectiu de consolidar l’obertura musical i de continguts engegada la temporada anterior. Una nova graella que incloïa algunes novetats i que es posava en marxa en dues fases. Una primera fase, amb els programes de producció interna, i una segona, amb els programes de producció associada.

Primera fase

De la primera fase, cal destacar que el programa magazín “Tots els matins del món”, liderat per Ester Pinart i Joan Vives, s’encarregava de començar la jornada, de dilluns a divendres, de les 7 fins a les 10 del matí. Començava així la segona temporada del programa en aquest format, que sobretot incloïa molta música, però sense oblidar la part divulgativa. Per això, seguia comptant amb les seccions habituals dels col·laboradors del programa, que acostaven els oients al món del cinema, l’òpera, el teatre musical, les músiques del món, l’electrònica, les dones del món de la música, etc. Al mateix temps, es va potenciar la secció diària de clàssica tematitzada a càrrec de Joan Vives i l’entrevista, també diària, d’Ester Pinart a persones relacionades amb l’univers de la clàssica, el jazz, la contemporània o les músiques del món per conèixer a fons les seves motivacions, els seus reptes i la seva estimació per la música.

El programa va mantenir la secció informativa de l’“Assaig general” que s’havia implementat en reemprendre les emissions postconfinament. Albert Torrens i Marta Lanau oferien l’actualitat musical en forma de titulars i dos reportatges diaris. “Tots els matins del món” tornava amb moltes ganes de continuar compartint els matins amb tots els oients, animant-los a participar en el programa a través de la secció "El meu moment", presentant les darreres novetats discogràfiques i oferint, com no pot ser d’una altra manera, una excel·lent selecció de música clàssica. Una de les novetats de la temporada 2020-2021 de Catalunya Música era la incorporació de Xavier Chavarria al capdavant del programa “El compositor de la setmana”, que de dilluns a divendres, a les 10 del matí, repassava la vida i l’obra d’un compositor.

Chavarria donava un nou aire al programa fent una aproximació als compositors més importants de tots els temps des d’un enfocament diferent. Resseguia moments concrets de la seva vida que per algun motiu eren especialment rellevants i els relacionava amb determinades obres compostes en aquell període. Uns fils conductors que permeten emmarcar les seves obres més representatives.

El 14 de setembre Victòria Palma encetava un nou programa a Catalunya Música, “El gran tour”. Una proposta pensada per escoltar bona música de gèneres diversos i que aquesta fos el vehicle per moure’s d’un lloc a un altre, comunicar idees i transmetre emocions. Un programa sense fronteres ni passaports, amb ganes d’eixamplar horitzons musicals. El programa s’emetia de dilluns a divendres, a les 7 de la tarda.

Les ganes que tothom tenia que tot tornés a la normalitat i que la música en viu seguís ben viva i ben present a les nostres vides van fer de l’espai “Els concerts de Catalunya Música” un programa indispensable de la nova temporada. Per aquest motiu, els enregistraments de concerts i les transmissions en directe seguien sent un dels pilars fonamentals de la programació de l’emissora.

Cada mes, se seguien oferint al voltant de 80 enregistraments de concerts fets a casa nostra o provinents de l’intercanvi amb les emissores de la Unió Europea de Radiodifusió (UER). Com era habitual, els concerts s’emetien en diferit o bé en directe, amb una programació que tenia com a segells distintius la qualitat i l’excel·lència musical. Maria Montes presentava “Els concerts”, de dilluns a divendres a les 11 del matí, i Eulàlia Benito els de les 8 del vespre. La franja de les 4 de la tarda era una selecció de concerts ja emesos amb anterioritat.

Per la seva banda, Joan Vives, per dissetena temporada, presentava les transmissions del concert matinal de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), els diumenges a les 11 del matí.

L’òpera seguia sent un dels plats forts de la nova temporada de Catalunya Música, que continuava oferint als oients una programació operística selecta. Amb “Directe a l’òpera”, Ignasi Pinyol i Aleix Palau oferien cada dissabte de 7 de la tarda a 10 de la nit l’audició íntegra d’una òpera, en directe o diferit, provinent dels principals centres de producció nacionals i internacionals. No hi faltaven, com era habitual, una selecció de títols de les temporades del Liceu, del Met de Nova York i de la Staatsoper de Viena, entre d’altres.

L’aposta decidida per l’obertura musical cap a altres gèneres que Catalunya Música va fer la temporada 2019-2020 es consolidava amb els 3 programes de jazz presentats per Pilar Subirà: “Cafè Jazz”, de dilluns a divendres, de dos quarts de 4 a les 4 de la tarda; “Via Jazz”, també de dilluns a divendres, a les 11 de la nit, i els dissabtes a la mateixa hora en forma de concert, “Via Jazz Concert”.

Després del parèntesi estival també tornava el programa “So de cobla” a l’antena de Catalunya Música. Els dissabtes, de 9 a 10 del matí, presentat per Ignasi Pinyol, el programa incloïa apunts de l’actualitat sardanista i una selecció musical variada amb els darrers enregistraments de les cobles i altres gravacions d’estudi o de concert. El programa de músiques del món i música d’arrel “Les cordes de l’ukelele”, presentat per Marta Lanau, es va reincorporar a la sintonia de Catalunya Música després de desaparèixer de la graella el mes de març per causa de la pandèmia de la Covid-19. Així mateix, l’espai “Focus”, dedicat a les músiques entre la clàssica i l’electrònica, presentat Maria Montes els diumenges a les 11 de la nit, encetava la seva segona temporada amb un programa especial. Una crònica de l’última edició del Festival Eufònic, que va tenir lloc a les Terres de l’Ebre entre el 27 i el 30 d’agost. Montes recuperarà algunes de les veus dels seus protagonistes sobre el terreny, a més d’oferir als oients la possibilitat de reviure pinzellades sonores del que ha donat de sí el festival.

Segona fase

El 5 d’octubre va començar la segona fase de la nova temporada de Catalunya Música. Es va engegar l’edició de tarda de l’informatiu “Assaig general”, que juntament amb l’edició matinal al magazín “Tots els matins del món” configuraven l’oferta informativa musical de Catalunya Música. Albert Torrens i Marta Lanau continuaven al capdavant d’aquest format que, de dilluns a divendres de 18 a 18.30 h, informa puntualment sobre l’actualitat musical amb reportatges i entrevistes.

El cap de setmana del 10 i 11 d’octubre arrencaven els programes de cap de setmana: els dissabtes al matí, “El taller del lutier”; els diumenges al matí tornaven “Els homes clàssics” i “El violí vermell”; després, “Una tarda a l’òpera”, i al vespre, “El millor dels temps”.

“El taller del lutier”, amb Pere Andreu Jariod, es reincorporava a la graella els dissabtes a les 10 del matí. És un programa que busca aproximar-nos al món dels instruments, de la mà dels lutiers, intèrprets, compositors i altres especialistes, incloïa algunes novetats. S’incorporava una nova col·laboradora, la guitarrista Maria Ribera Gibal, que descobria històries a l’entorn de les “Sis cordes”. El programa continuava comptant amb les col·laboracions de Jaume Ayats, director del Museu de la Música de Barcelona; Jordi Ballester, musicòleg i president de la Societat Catalana de Musicologia, i Anna Costal i Fornells, musicòloga i professora de l’Escola Superior de Música de Catalunya. Albert Galceran i Pedro Pardo, “Els homes clàssics” de Catalunya Música, reprenien el fil del programa situats en una nova franja, els diumenges de 10 a 11 del matí. “Els homes clàssics” és un programa que pretén acostar la clàssica al gran públic de manera distesa i alhora rigorosa.

Els diumenges a les 13.00 també tornava “El violí vermell”. Xavier Cazeneuve realitza i presenta el programa que Catalunya Música dedica a la música de cinema. Com a novetat de la temporada, Cazeneuve proposava fer una progressiva inclusió d’audicions procedents de bandes sonores de sèries de televisió per atreure el públic més jove. També de les bandes sonores de videojocs i de produccions musicals relacionades amb el món d’internet, del videoart i de les activitats d’impacte musical en les xarxes socials. Cada diumenge a les 19.00 continuava el programa “Una tarda a l’òpera”, amb Jaume Radigales. Aquesta temporada, centrat de manera monogràfica a repassar la trajectòria dels millors cantants operístics del moment. Les vides, el repertori, les anècdotes i les gravacions dels intèrprets més mediàtics.

I els diumenges a les 22.00 també continuava “El millor dels temps”. Anna Ponces i Francesc Hernàndez estrenaven temporada amb l’anàlisi dels musicals més populars de tots els temps, sense deixar de banda les perles oblidades de la història del teatre, monogràfics sobre compositors, actors o directors de cinema o teatre musical. A més, els dissabtes i diumenges a les 8.00, Rosa Maria Bartroli estrenava “Els millors esmorzars”, versió de cap de setmana. Una selecció dels esmorzars-entrevista que Ester Pinart i Joan Vives ofereixen, de dilluns a divendres, al magazín “Tots els matins del món”.

Nous programes

El diumenge, 6 de desembre, Catalunya Música va arrencar el programa “Músiques empoderades”. Un espai presentat per Rosa Maria Bartroli, nascut per repensar la música clàssica en format de tertúlia. El programa de mitja hora de durada s’emet els diumenges de les 14.00 a les 14.30.

Tres veus de dones músiques i joves amb visió crítica parlen en primera persona sobre la música clàssica. Mar Medinyà, historiadora de l’art i musicòloga; Marina Sala, violinista, i Ofèlia Carbonell, violoncel·lista, cada diumenge posen a debat temes d’especial interès, com ara: Té futur la música clàssica? Per què molta gent jove no va als concerts clàssics? Què la faria més atractiva? Per què sempre es programen les mateixes obres? Els músics joves poden viure de la clàssica? On són les dones compositores? Té futur l’òpera tal com és ara, o quin sentit té la figura del crític en l’època en què qualsevol pot fer un tuit i penjar una ressenya? Parlar de la por del músic dalt de l’escenari i d’altres malalties que tenen; i també d’abusos i males praxis d’alguns dels anomenats "genis" de la clàssica... Temes de debat amb una mirada crítica. S’obria així a la graella de Catalunya Música una línia de programes per donar veu a les joves generacions de músics que volen obrir-se camí -o ja se l’estan obrint- en el món de la música clàssica perquè puguin expressar-se lliurement sobre les llums i les ombres de la seva professió, sobre l’època que els ha tocat viure, sobre els seus gustos musicals, sobre les seves fortaleses i, per què no, sobre les seves debilitats.

Esdeveniments especials

Durant el 2020 Catalunya Música va promoure accions especials i també va participar activament en diferents esdeveniments organitzats per la UER.

Setmana de les Dones

Del 2 al 8 de març del 2020, Catalunya Música va oferir una programació especial per destacar i posar en valor el talent de les dones dins el món de la música des de diferents àmbits: la interpretació, la direcció i la creació. A més de promoure la igualtat de gènere en la indústria de la música.

Catalunya Música se sumava així al projecte Women in Music Days, impulsat per primera vegada per la Unió Europea de Radiodifusió (UER) i en el qual s’hi van inscriure 373 emissores de ràdio públiques de tot el món oferint i compartint continguts amb el punt de partida comú: el Dia Internacional de les Dones de la Unesco (8 de març).

Aniversari Robert Gerhard

Del 26 de juliol al 30 d’agost, Pedro Pardo i Albert Galceran van elaborar una sèrie de programes monogràfics d’“Els homes clàssics”, per homenatjar la figura del compositor vallenc Robert Gerhard, amb motiu del 50è aniversari de la seva mort. Així, durant 6 capítols van repassar la trajectòria del músic des de la seva etapa formativa i de com la influència rebuda dels seus mestres Felip Pedrell i Arnold Schönberg va condicionar la seva estètica musical; passant per la seva participació, als anys 30 del segle XX, en la creació de l’Associació de Compositors Independents de Catalunya dins l’anomenat Grup dels Vuit; la seva participació al Festival de la Societat Internacional per a la Música Contemporània celebrat a Barcelona el 1936, entre d’altres.

  • Aniversari de Robert Gerhard: anys de formació (Pedrell i Schönberg)
  • Aniversari de Robert Gerhard: Grup dels Vuit
  • Festival de la Societat Internacional per la Música Contemporània i el concert per a violí de Berg
  • Aniversari Gerhard: les simfonies
  • Aniversari Robert Gerhard: dodecafonisme i música serial
  • Aniversari Robert Gerhard: recorregut cronològic

Projecte “Voices” de la BBC
Catalunya Música va celebrar el Dia Mundial dels Drets Humans, el dijous 10 de desembre, a les 20.00 h, dins l’espai "Els concerts", amb la retransmissió de la primera emissió radiofònica de l’obra “Voices”, composta per Max Richter, en col·laboració amb Yulia Mahr; una iniciativa de la BBC 3 a la qual s’hi van afegir 35 emissores d’arreu del món, gràcies a la Unió Europea de Radiodifusió.

La gravació d’aquesta primera versió radiofònica es va fer el dia 4 de desembre a l’estudi 1 Maida Vale de la BBC, i va comptar amb la violinista Viktoria Mullova com a solista, la soprano Grace Davidson, membres del cor Tenebrae, el Max Richter Ensemble -amb el mateix compositor als teclats i electrònica- i l’actriu britànica Sheila Atim com a narradora.

Marató Beethoven

El 16 de desembre, a les 22.00, Catalunya Música va donar el tret de sortida a la Marató Beethoven, 24 hores de programació ininterrompuda dedicada íntegrament al compositor alemany Ludwig van Beethoven, amb motiu del 250è aniversari del seu naixement.

Una programació especial amb concerts, entrevistes i programes especials que va culminar el dijous 17 amb la transmissió del concert de cloenda de l’any Beethoven, de l’Orquestra West-Eastern Divan dirigida per Daniel Barenboim, des de l’Òpera de Bonn.

L’univers infantil i juvenil a Catalunya Ràdio

Pel que fa a l’univers infantil, en els últims anys Catalunya Ràdio ha volgut obrir el focus cap a un públic poc acostumat al consum radiofònic convencional i acostar la ràdio a un públic més jove. També hi ha la voluntat d’arribar al públic familiar, a partir de tots els temes d’interès que envolten els oients més joves.

Aquest any s’ha consolidat a l’antena l’aposta del “Kids XS”, amb Pau Guillamino al capdavant, i dins d’“El suplement” s’ha mantingut “L’ofici d’educar”. A més, durant el confinament, es va creure indispensable ser al costat de les famílies i els infants, i d’aquí l’experiència del “Popap escolar”.

“Popap escolar”. Amb la premissa “Aprofitem el temps de confinament", el 23 de març del 2020 va obrir, per primer cop, l’escola del “Popap”, una escola rural a casa dels oients, amb alumnes de totes les edats. Una hora per aprendre: el programa volia aprofitar el temps i ho van fer amb els millors mestres, que proposaven exercicis a l’audiència. Matemàtiques, llengües, art, economia, ciències, música, anglès, història... A través de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació. En un moment complex i en què no totes les famílies tenen prou ordinadors a casa, el “Popap escolar” va ser una sortida per a tothom: la ràdio arriba a tot arreu, sense distincions de classes socials ni de recursos. Feien classes de 10 minuts, jugaven al Kahoot! i feien l’hora del pati amb els companys de l’“iCatKids”: Guillamino, David Its Me i Mar Blanch. Van fer tiktoks, van parlar dels filtres d’Instagram, dels challenges que circulen per la xarxa, dels mems, dels virals...

“Kids” i “Kids XS”, nens grans i petits

Una de les novetats de la temporada són les dues versions d’“iCatKids”, que canvia de nom i es desdobla en dues versions: “Kids XS”, un espai d’una hora els dissabtes a les 10 h a iCat i a les 13 h a Catalunya Ràdio. Pau Guillamet i Txell Bonet presenten aquest espai per als més petits de la casa i les seves famílies. Les nenes i els nens més grans, d’entre 10 i 15 anys, tindran el seu propi programa en format vídeo anomenat “Kids”, que presenta el tiktoker i instagramer David Its Me cada dissabte a les 20 h a YouTube i al web.

“L’ofici d’educar”. Amb la pandèmia s’han obert nous i incerts escenaris educatius i a “L’ofici d’educar", inclòs a “El suplement", són, aquest curs més que mai, al costat de la comunitat educativa: de les famílies, dels mestres i dels centres educatius, seguint l’actualitat. Donen resposta als interrogants que genera el dia a dia: l’escola presencial i virtual, mesures sanitàries de seguretat a les aules, conciliació familiar i les conseqüències emocionals mèdiques, econòmiques i acadèmiques de tot el que està passant; i ho fan amb rigor, esperit crític i una actitud creativa i lúdica. Donen veu als experts, perquè els ajudin en la gestió de la crisi de la Covid-19, i als debats del Telegram, on són més de 800 membres. Seguim amb els monogràfics de personatges famosos per la seva infància i pels seus valors de referència; i sortim de la ràdio per conèixer a fons realitats educatives singulars.

“Adolescents iCat”. De dilluns a divendres, les nits de Catalunya Ràdio arriben amb una fórmula que no s’ha vist fins ara, un espai amb Roger Carandell, Marta Montaner i Juliana Canet per parlar del dia a dia, de les il·lusions, els somnis i les frustracions d’una generació que no ho té fàcil. Que si la crisi del 2008, que si la precarietat laboral, que si ara la Covid. No hi ha manera. Parlem tant del que ens toca en primera persona i tenim a prop, com d’aquelles temàtiques globals -seguint el fil de l’actualitat- que ens afecten directament. Amb el llenguatge del carrer, dels bars i dels pisos compartits. Ens interessen, i molt, les històries de la gent, i volem que ens les expliquin. Si cal, des de l’anonimat.

Programació en aranès

Degut a la Covid-19 i les seves conseqüències en els equips de producció, durant el 2020 la ràdio va estar 77 dies sense emissió en aranès.

“Eth maitin d’Aran”. Infomagazín en aranès, de 9 a 10 h del matí, de dilluns a divendres laborables en desconnexió per a la Vall d’Aran. A Catalunya Informació, amb Álvaro Ordóñez. S’emet des del setembre del 2017.

“Catalonha Informacion en aranés”. Roda d’informació general, en aranès, de 12 a 13 h a Catalunya Informació, s’emet en desconnexió per a la Vall d’Aran des del 2014.

“Aran ath dia”. Un reportatge setmanal que s’emet dos cops, dissabte i diumenge. Els dissabtes a les 11 h del matí, i els diumenges a les 10 h, a Catalunya Informació. Emissió nacional (per a tot Catalunya i Aran) en aranès.

Servei públic

Els Serveis Informatius de Catalunya Ràdio donen veu a “Generacions creuades”. Coincidint amb la Setmana de les Dones, els Serveis Informatius de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació donen veu a diferents generacions de dones que expliquen com han canviat les coses en els seus àmbits laborals. Una quinzena de periodistes de Catalunya Ràdio han posat, cara a cara, una dona acabada d’incorporar al món laboral i una altra al tram final de la seva trajectòria professional en el mateix àmbit perquè conversin sobre la seva experiència i confrontin els punts de vista de les realitats que els ha tocat viure pel que fa a les qüestions de gènere, com ara si hi ha masclisme a l’esport, què implica per a una dona ser científica i dedicar-se a la investigació, si és gaire diferent el paper de la dona a pagès avui que anys enrere o si s’ha feminitzat prou la política.

“Catalunya migdia” i “Catalunya nit” promocionen el sector cultural en temps de pandèmia. El Serveis Informatius de Catalunya Ràdio, dins de la programació de suport al sector cultural que han posat en marxa Catalunya Ràdio i TV3 el mes de novembre, han donat una atenció preferent als continguts culturals, tant a les diferents manifestacions artístiques com als debats de fons que emergeixen en plena pandèmia. Aquests continguts tenen un lloc destacat als dos principals informatius, el “Catalunya migdia” i el “Catalunya nit”, i a Catalunya Informació a través dels espais temàtics que aborden les diferents disciplines.

#SomDones

Un any més #SomDones ha omplert les graelles de TV3 i Catalunya Ràdio durant la Setmana de les Dones, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Dones, el 8 de març.

Dones en la música

Catalunya Música se suma al projecte Women in Music Days, impulsat per primera vegada per la Unió Europea de Radiodifusió (UER), en el qual s’han inscrit 373 emissores de ràdio públiques de tot el món per compartir el Dia Internacional de les Dones.

Tots els concerts tenen com a protagonistes dones que destaquen en la interpretació, la direcció i la creació musicals. Catalunya Ràdio

El programa de Catalunya Ràdio “Les dones i els dies” reflexiona sobre com ha canviat el concepte de dona treballadora. “El matí de Catalunya Ràdio” fa una edició especial amb entrevistes a artistes com la cantant Noa o l’actriu Emma Suárez. “Popap” parla de la presència de dones a les xarxes i en digital. “Estat de Gràcia” entrevista Ana Bernal Tribiño, que ha escrit el llibre “No manipuléis el feminismo”. Catalunya migdia” i “Catalunya nit” emeten catorze converses entre dues dones de diferents generacions. “Tot costa” conversa amb algunes esportistes i “El Club de la Mitjanit” entrevista la directiva del Barça Maria Teixidó, responsable del Barça femení, i l’àrbitra de bàsquet Yasmina Alcaraz. “La finestra indiscreta” destaca l’espai “La cinema” de Sílvia Andrés. La secció, que
aborda mensualment el cinema en femení i de les dones, dona veu a l’organització Dones Visuals. “L’audiovisual” dedica un monogràfic sobre compositores de bandes sonores del cinema actual. “El suplement” emet “8M cada dia” sobre el Dia de les Dones. “Mans” parla de la necessitat de canviar el paper tradicional de les dones en la cultura d’arrel. “L’ofici d’educar” debat com es pot fomentar l’esport femení des de l’escola, evitar que les noies abandonin la pràctica esportiva i fer més visible l’esport femení amb la participació de dones esportistes. “Tot gira” retransmet la semifinal i la final de la Copa de la Reina de bàsquet. “Solidaris” pregunta: “Hi ha feines d’homes i feines de dones?”, en una emissió especial des del Parc de Bombers de Sant Boi de Llobregat. “Revolució 4.0” ofereix una edició especial des del Barcelona Tech City, amb públic i convidats que expressen visions diferents dels problemes en què es troben les dones en el món de l’empresa, la innovació i el sector digital. “Geografia humana” emet una edició especial dedicada a projectes musicals de proximitat liderats per dones. “Casa Babylon”, d’iCat, presenta “Fem(me) Futur”, una nova edició de la festa “iCat Casa Babylon”, protagonitzada per la nova escena soul sister barcelonina.

Catalunya Música ofereix la primera retransmissió radiofònica de “Voices” amb motiu del Dia Mundial dels Drets Humans Catalunya Música celebra el Dia Mundial dels Drets Humans, el 10 de desembre, amb la retransmissió de la primera emissió radiofònica de l’obra “Voices”, de Max Richter, en col·laboració amb Yulia Mahr.

Es tracta d’una iniciativa de la BBC 3, a la qual s’han afegit 35 emissores d’arreu del món, gràcies a la Unió Europea de Radiodifusió, que permet a Catalunya Música unir-s’hi i amplificar un missatge de pau i esperança, que arribarà a oients d’arreu del món en una situació global sense precedents.

Reconeixements nacionals i internacionals

Gener
“Solidaris”, Premi Veus i Drets Humans 2019. El programa dirigit i presentat per Albert Segura va rebre el premi, que atorga el Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona a “Líders socials, activistes, portaveus i professionals de la comunicació”.

“El suplement”, en la modalitat ràdio, i “Primera línia, en la modalitat televisió, XXV Premis Civisme als mitjans de comunicació
El programa dels caps de setmana a Catalunya Ràdio “El suplement” va ser seleccionat en la modalitat ràdio pel reportatge "Suïcidi: el gran tabú", emès a Catalunya Ràdio el 18 de gener del 2020.

“Primera línia”, produït pel Departament de Nous Formats de TV3, es va emetre durant el temps de confinament i va recollir el testimoni de centenars de persones que van viure la lluita contra la pandèmia en primera línia i va explorar les conseqüències
psicològiques i emocionals de la tragèdia viscuda per tanta gent: personal sanitari i de serveis bàsics, actiu en primera línia quan la resta de la població vivia confinada, i també els qui patien directament la malaltia, pacients i familiars. Més endavant, les víctimes de l’emergència social revelada per la pandèmia, aquells que van perdre-ho tot i els que hi treballaven des de la solidaritat, mestres i alumnes, els qui van superar la malaltia i les persones més grans, que n’han estat víctimes amb especial crueltat...

Els Premis Civisme als mitjans de comunicació els atorga el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i tenen com a objectiu estimular i premiar accions, treballs, innovacions, entitats i persones que, des d’àmbits professionals i franges d’edat ben diferents, tractin el civisme o proposin reflexions, actuacions i millores al seu entorn.

Febrer
“Especial eleccions municipals a Girona”, Premi Miquel Diumé de Comunicació Local al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio Són diversos reportatges monogràfics que es van fer arran de les últimes eleccions municipals, el 26 de maig del 2019, i que van tenir com a colofó un debat amb els candidats a l’alcaldia de Girona, emès per a tot Catalunya. El programa "Catalunya al dia", de Catalunya Informació, va emetre monogràfics de Figueres, Ripoll i Girona; i es van analitzar temàtiques com per exemple el problema dels habitatges turístics, la seguretat a la Jonquera o l’urbanisme a la Costa Brava. El jurat va triar aquest treball com a finalista perquè fa un desplegament que posa en valor la rellevància d’aquestes eleccions i que fa aflorar els problemes de la ciutadania.

“Les dones i els dies”, accèssit en la 13a edició del Premi Milà de Periodisme, en la categoria audiovisual. El programa de Catalunya Ràdio, dirigit i presentat per Montse Virgili, que s’emet els dissabtes a la mitjanit, ha estat reconegut en reconeixement a la iniciativa d’incorporar a les programacions radiofòniques programes que abordin de manera regular i transversal la perspectiva de gènere i donin veu a la presència i el protagonisme de les dones. Aquest espai radiofònic dona rellevància a les dones de diferents àmbits i èpoques. Els Premis Milà de Periodisme estan organitzats per la Paeria i la delegació a Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Tenen l’objectiu de distingir els treballs periodístics que fomentin les polítiques de promoció de les dones en tots els àmbits i animar els periodistes dels mitjans de comunicació de Lleida a prendre consciència sobre la feina que es fa en defensa de la igualtat de gènere.

Maig

Xantal Llavina, Premi Creu Casas-Dones per canviar el món, un dels Premis Sant Jordi 2020 de l’Institut d’Estudis Catalans. Xantal Llavina, al capdavant del programa "Revolució 4.0", de Catalunya Ràdio, ha estat distingida per la tasca divulgadora que du a terme i la seva capacitat d’arribar a la societat en general i especialment al públic jove i les noies, transmetent exemples i un bon model de tecnologia entenedora i atractiva. Els Premis Sant Jordi, instituïts el 1914, constitueixen la tradició més antiga de l’IEC i contribueixen a assolir la finalitat de l’Institut de promoure la recerca científica, l’alta cultura i la llengua catalana.

El llibre “Antologia de música coral a Catalunya” rep el Premi Josep Anselm Clavé 2019. La publicació es va fer amb motiu de la celebració de la final del Concurs Internacional de Cant Coral Let the Peoples Sing, un concurs organitzat per Catalunya Música i el Palau de la Música Catalana, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat, en què cantaires de tot el món es van congregar al Palau de la Música els dies 12 i 13 d’octubre del 2019.

L’"Antologia de música coral a Catalunya" és una mostra representativa del patrimoni musical català feta per M. Àngels Blasco i Rovira, Toni Gálvez i Carcellé, Àlex Robles Fitó i Xavier Solà i Cabanas, i va ser editada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, amb la col·laboració de la Federació Catalana d’Entitats Corals i el Moviment Coral Català.

El llibre conté cinquanta-vuit composicions de diferents gèneres, cançons populars harmonitzades, música religiosa, obres d’autor i l’himne "Let the Peoples sing", que el compositor Marc Timon va compondre perquè s’estrenés en aquest concurs. Obres que en el seu conjunt passaran a formar part de la literatura coral catalana al servei dels directors i les corals de tot el món.

Els Premis Josep Anselm Clavé tenen com a objectiu difondre, promocionar i reconèixer l’excel·lència dels millors treballs i dels grans professionals del panorama de la música coral a Catalunya. Són de nominació popular i els atorga un jurat format per diversos professionals vinculats al món coral.

Agost

“El matí de Catalunya Ràdio”, 34è Premi Cristina Requena i Giró de Periodisme El guardó l’atorga la Fundació Ciutat de Valls pel reportatge "La Covid-19 a les residències: tres casos diferents", dirigit per Mònica Terribas i emès a Catalunya Ràdio el 24 d’abril passat. El jurat valora especialment "el tractament informatiu, rigorós i ben contrastat" que el programa va donar a "un tema tan sensible com l’afectació de la pandèmia de la Covid-19 en les residències de gent gran". El Premi Cristina Requena i Giró de treballs periodístics té caràcter nacional i està dedicat a reconèixer, premiar i estimular la realització i difusió de treballs, amb mèrit qualificat que afectin Valls i la comarca, o bé reconèixer una trajectòria professional que s’hagi destacat en la promoció de treballs periodístics de Valls i l’Alt Camp.


Carme Montero, finalista del Premi Dona TIC. La principal motivació dels premis és difondre les TIC com a eina innovadora i motivadora. La periodista de Catalunya Ràdio Carme Montero ha estat la segona finalista com a divulgadora.

Els 20ens Premis Ràdio Associació han guardonat Maria Núria Revetlle com a Millor Professional de la Ràdio; el programa “Adolescents iCat”, amb una Menció de Qualitat dins la categoria d’Innovació, i “Dies de ràdio”, amb una Menció d’Honor.

El jurat va atorgar, ex aequo, el Premi al Millor Professional de Ràdio a Maria Núria Revetlle Pipió, de Catalunya Ràdio; Anna Punsí Lladó, de SER-Catalunya, i Benet Iñigo Martí, de RAC1, per haver fet un sobreesforç de síntesi i de comprensió cap als oients en l’àmbit de la informació judicial, especialment en un any, el 2019, en què la sentència del procés havia marcat una bona part de l’actualitat durant molts mesos. Ells tres representen els informadors de tribunals que han hagut de formar-se, consultar, contrastar i explicar temàtiques complicades per a una gran part dels oients. En la categoria d’Innovació, "Adolescents iCat", de Catalunya Ràdio, va rebre una Menció de Qualitat, per la seva aposta d’adreçar-se a un públic molt jove amb noves fórmules i llenguatges multimèdia, a més de potenciar la presència de la llengua catalana en els nous canals de comunicació que utilitzen els adolescents. El jurat va entregar una Menció d’Honor al programa "Dies de ràdio", dirigit i presentat pel periodista Santi Carreras, que va començar com una proposta d’estiu i ara, a través del web de Catalunya Ràdio, recupera els millors moments de la història de la ràdio nacional de Catalunya.

Novembre

“El suplement”, XXXIII Premi de Periodisme Mañé i Flaquer El jurat del XXXIII Premi de Periodisme Mañé i Flaquer ha distingit, en la categoria Turisme, el reportatge “El dia que va caure el mur”, emès al programa “El suplement” de Catalunya Ràdio el 2 de novembre del 2019. El Premi, impulsat des de l’any 1970 pel Centre d’Iniciatives i Turisme (CIT) de Torredembarra, està organitzat per l’Ajuntament de Torredembarra i la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Compta amb el patrocini de Repsol i la col·laboració d’El Port de Tarragona i distingeix els treballs dedicats a les categories Periodisme Camp de Tarragona, Fotoperiodisme Camp de Tarragona i Comunicació Local a més del de Turisme.

Desembre

Neus Bonet i Txell Feixas, premis Dones Periodistes. L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya ha valorat la labor de les dues professionals en favor d’una comunicació no sexista en la tasca que desenvolupen en el seu dia a dia als mitjans on treballen. El VI Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere és per a l’exdegana del Col·legi de Periodistes de Catalunya i editora del "Catalunya migdia cap de setmana" de Catalunya Ràdio, Neus Bonet. El Premi Bones Pràctiques en Comunicació no Sexista 2020 per un periodisme internacional rigorós i per visibilitzar les dones en zones de conflicte és per a la corresponsal a l’Orient Mitjà des de Beirut de TV3 i Catalunya Ràdio, Txell Feixas.

Fase 1 Control Central Catalunya Ràdio

A la ràdio, el Control Central necessita una remodelació integral per donar servei a les noves demandes de producció de totes les emissores. El projecte preveu, d’una banda, la readequació dels espais i, de l’altra, el canvi de tecnologia de distribució dels senyals a IP, per poder gestionar un gran volum de producció remota, que ja s’ha incrementant i ho seguirà fent en el futur. El 2020 s’han iniciat les primeres feines, centrades a donar resposta a la demanda de connexions exteriors i treball en remot.

Millores als estudis Catalunya Ràdio

S’ha digitalitzat l’estudi 11 i se l’ha dotat de tecnologia IP per al transport dels senyals, alhora que s’ha aprofitat per renovar-hi el mobiliari i la instal·lació d’aire condicionat. S’han començat els treballs per dotar d’instal·lacions i eines adients la ràdio visual. Mitjançant els nous mòduls de software per al gestor de continguts s’automatitzen processos per introduir peces de vídeo en els programes de ràdio que es distribueixen per internet.

S’ha treballat en l’evolució i millora del sistema Dalet Galaxy per adaptar-lo a diverses funcionalitats. A més del sistema de playout per a muntatge musical de què ja s’ha parlat, i del sistema Visual Radio, s’han desenvolupat aplicacions de producció remota, de connexió amb sistemes al núvol, etc.

També s’ha reposat el mesclador de vídeo que dona servei a la producció d’imatges que enriqueixen el senyal de ràdio d’internet i permeten la producció en HD i el transport IP dels senyals.

L’arxiu de Catalunya Ràdio

S’han digitalitzat i documentat més de 2.000 discos (bàsicament compactes i discos rebuts en format digital), corresponents tant a novetats com a documents de l’arxiu històric. Pel que fa als discos compactes, la digitalització està pràcticament acabada. Actualment s’ha superat el 85% (aproximadament) del total de documents que s’havien de digitalitzar. El percentatge que resta correspon exclusivament al fons històric en format de discos de vinil.

Un cop finalitzada la digitalització dels discos compactes de Catalunya Ràdio, des de fa un temps s’ha continuat la digitalització del fons històric en disc compacte de l’arxiu de TV3. Això ho anem fent amb els recursos humans amb què comptem actualment i tenint presents les limitacions que ens ha imposat el teletreball.

A banda dels enregistraments discogràfics, també es guarden programes radiofònics i talls de veu que, pel seu interès, conformen l’arxiu històric de Catalunya Ràdio. Es tracta del fons de programes especials, sèries, dramàtics, concerts, podcasts, continuïtat i altres documents. En concret, al llarg de l’any 2020 s’han guardat i documentat al Digition aproximadament uns 2.000 programes (de les quatre emissores de ràdio) i prop de 3.000 talls de veu, que ens lliuren des dels departaments d’Informatius i Esports. S’han recuperat fons radiofònics històrics de Catalunya Ràdio de col·leccions particulars.

Finalment, a finals del 2019, es va reprendre un dels projectes més importants que ens ocupen actualment i que és la migració de la base de dades del Digition Audioteca (Arxiu Discoteca) al Dalet Galaxy. Al llarg de l’any 2020 s’han fet diverses proves amb càrregues de test al Dalet per poder avançar en aquesta migració. Esperem que durant l’any 2021 podrem tenir ja una part molt important del nostre fons discogràfic al Dalet Galaxy.

 

(Extret de la Memòria anual d’activitats de la CCMA de 2020.)

Articles relacionats

Presentació de la temporada 2016-17 en un vaixell al port de Barcelona. 26 d'agost de 2016

Catalunya Ràdio 2016

Canvi profund en l’oferta de continguts de Catalunya Ràdio amb l’arribada de la nova direcció, sense renunciar al compromís amb el servei públic i la incidència social

Retorn d'iCat a l'FM

Catalunya Ràdio 2017

Catalunya Ràdio estrena la proposta digital innovadora de +CatRàdio i tanca el 2017 amb dos rècords d’audiència: 635.000 oients diaris de mitjana i la millor onada de la història

Presentació de la temporada 2018-19 de Catalunya Ràdio al Disseny Hub Barcelona. 31 d'agost de 2018

Catalunya Ràdio 2018

Catalunya Ràdio entra a Alexa, aposta pels podcasts de qualitat com ‘Tor’ i registrada una xifra històrica d’audiència en la tercera onada de l’EGM, amb 644.000 oients diaris

Catalunya Ràdio 2019

Catalunya Ràdio 2019

El creixement digital ha estat espectacular gràcies a apostes de continguts com Adolescents iCat, que fa el salt a programa diari d’iCat a Catalunya Ràdio, i amb una estratègia a YouTube i xarxes socials per captar nova audiència i rejovenir-la

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí