Mitjans Digitals de la CCMA 2016
Replantejament estratègic de la CCMA durant el 2016 a YouTube, on TV3 fa arribar continguts a noves audiències mentre Catalunya Ràdio aposta pel consum d’àudio al web
Any d’audiències rècord en l’entorn digital, amb un 46% dels internautes de Catalunya que han triat els mitjans digitals de la CCMA per informar-se i entretenir-se
Conscients que les tendències de consum d’informació i de tot tipus de continguts audiovisuals passen cada vegada més pels mitjans digitals, la CCMA treballa perquè els ciutadans puguin accedir a la seva oferta des de qualsevol suport i des de qualsevol lloc del món. L’oferta actual de la CCMA a internet combina la presència a productes propis, com la web o les Aplicacions de mòbils o d’SmartTV, amb la presència a plataformes externes i xarxes socials. Als entorns propis la CCMA té control sobre l’experiència de l’usuari, la presència de les nostres marques, l’oferta editorial, l’audiència i la monetització. La presència a plataformes externes, en canvi, no permet aquest tipus de control, però permet arribar a noves audiències i tenir un paper actiu en l’articulació de la conversa social.
Web. El web ccma.cat és el servei més universal i accessible de la CCMA a internet. Al web hi ha tota l’oferta audiovisual de TV3 i Catalunya Ràdio, tant en directe com a la carta. També hi ha tota l’oferta de notícies i articles, accions de participació, jocs i contingut generat per usuari. El web té un disseny responsiu i s’adapta al dispositiu des del qual s’hi accedeix, sigui un ordinador, una tauleta o un telèfon mòbil.
Aplicacions per a dispositius mòbils. Els continguts de la CCMA també estan disponibles als telèfons mòbils i tauletes mitjançant diverses aplicacions, que els usuaris poden descarregar-se des dels mercats dels principals sistemes operatius. Actualment comptem amb set aplicacions per a iOS i Android: TV3, Catalunya Ràdio, 3/24, Esport3, iCat, Super3 i Super3Carnet. A través de les aplicacions mòbils oferim serveis més geolocalitzats i notificacions push.
Aplicacions per a televisors connectats. El 2019 la CCMA ha fet un gran desplegament en el món dels televisors connectats. Actualment, els principals fabricants d’SmartTV ofereixen als seus mercats les aplicacions de TV3 i Super3. Aquestes aplicacions també estan disponibles a través de diversos dongles (aparells que es connecten a la televisió per convertir-la en intel·ligent), com AppleTV o FireTV. D’altra banda, TV3 i Super3 també tenen els respectius serveis de “botó vermell”, disponibles als televisors compatibles amb la tecnologia HbbTV.
YouTube. La CCMA també té una presència important a la plataforma de vídeo YouTube. TV3 hi té diversos canals, que han experimentat un gran creixement d’audiència el 2019. Catalunya Ràdio també ha fet una gran aposta per YouTube al llarg del 2019, amb l’aposta “Adolescents.icat” com a punta de llança d’un apropament de l’emissora als joves en aquest entorn de distribució. El Super3 també ha experimentat un gran creixement a YouTube al 2019, amb els vídeos del “Mic” com a principals impulsors.
Xarxes socials. La CCMA té una presència activa a les xarxes socials, que s’utilitzen com a canals de fidelització, generació de conversa social i, també, de distribució de contingut. El 2019 hi ha hagut un creixement molt important a Instagram, on alguns dels perfils de la CCMA s’ha situat al capdavant del rànquing de mitjans.
Plataformes de podcast. Catalunya Ràdio té una àmplia oferta de podcasts, un servei que permet la subscripció i la descàrrega automàtica d’àudios d’internet a l’ordinador o reproductor portàtil. El 2019 s’ha fet una reordenació de tota l’oferta de podcasts, amb una selecció més editorialitzada i una renovació d’imatge. També s’han estrenat diversos podcasts temàtics, que ofereixen continguts agrupats per un eix temàtic (música, gastronomia, humor, etc.).
Assistents de veu. Amb l’arribada dels serveis de veu el 2019, la CCMA ha fet un desplegament dels nostres continguts en aquests entorns. De fet, Catalunya Ràdio va ser la primera emissora en tenir presència a l’assistent Alexa d’Amazon quan va arribar a l’Estat. Totes les emissores de Catalunya Ràdio estan disponibles amb una skill pròpia a Alexa, i diversos continguts informatius de TV3 i Catalunya Ràdio també es poden veure i escoltar a través del seu servei de notícies. S’està treballant per ampliar l’oferta de la CCMA a altres assistents de veu i oferir més continguts.
L’ecosistema de distribució a internet de la CCMA al tancament de 2019 és aquest:
Pel que fa a l’àmbit de continguts, el 2019 ha estat un any de cobertures informatives digital first i amb visió multidistribuïda. La cobertura del Judici del Procés s’ha fet amb aquesta filosofia, i també les diverses eleccions del 2019. En el cas del Judici del Procés, es va estrenar el primer servei informatiu a través de missatgeria, amb un servei de titulars a Whatsapp i a Telegram. També es va fer una aposta digital de cobertura multiidioma, amb les notícies en català, castellà i anglès. Pel que fa a les eleccions, es van generar notícies automàtiques a partir de les dades i es van fer comunicacions de resultats personalitzades en funció de la geolocalització dels usuaris. El 2019 també s’ha fet un pas endavant en l’editorialització dels continguts per plataforma, seleccionant-los, ordenant-los i adaptat el to i el format a cada plataforma, pròpia o externa. També hi ha hagut innovacions importants en el camp de la narrativa transmèdia, amb experiments de missatgeria amb “Les de l’hoquei” o de bots amb el “No pot ser!”.
En quan a produccions exclusives per l’àmbit digital, s’han estrenat produccions pensades prioritàriament per a àmbits digitals, com el “Bricoherois” de TV3 o el “Crims” de Catalunya Ràdio. A part, s’ha incrementat el volum de producció audiovisual exclusiva per l’àmbit digital, tant generats des de les marques de cadena o emissora com des de programes ( “TV3xUnTub”, el “Rat Rank” o el “Manduka”, entre d’altres). Pel que fa a l’àmbit del producte digital de la CCMA, el 2019 s’han fet moltes millores en posicionament orgànic a cercadors (SEO), que han provocat un increment d’audiència web. També s’han incorporat millores en accessibilitat web i al reproductor de les Apps mòbils.
Pel que fa a TV3, ha reforçat notablement la seva oferta a SmartTVs i dispositius que connecten els televisors, i ha incorporat noves funcionalitats al servei de botó vermell de TV3 i Super3. També hi ha hagut millores al web i l’App de TV3, amb un redisseny visual i una proposta editorial més paquetitzada. També hi ha hagut una aposta per la personalització al web i a les Apps, amb la creació de l’entorn d’usuari, les recomanacions personalitzades i la funcionalitat de Guardar per després.
Pel que fa a Catalunya Ràdio, el 2019 s’ha fet una important reordenació de l’oferta de podcasts i s’han creat nous podcasts temàtics. També ha sigut un any on s’ha desplegat l’oferta del grup d’emissores als assistents de veu. El 2019 Catalunya Ràdio també ha obert presència amb canal propi a Telegram.
Assoliments. Els principals assoliments del 2019 pel que fa als mitjans digitals han estat:
El 2019 ha estat un any d’audiències rècord en l’entorn digital, i un 46% dels internautes de Catalunya han triat els mitjans digitals de la CCMA per informar-se i entretenir-se. Segons les dades d’Adobe Analytics, el portal web de la CCMA, ccma.cat ha tingut una mitjana mensual de 3,36 milions d’usuaris únics. Durant el 2019 s’han fet més de 124,9 milions de reproduccions de vídeo als mitjans digitals de TV3, un 13,6% més que el 2018. I més de 36,9 milions de reproduccions d’àudios als mitjans digitals de Catalunya Ràdio, un 17,6% més que el 2018.
TV3. A internet, TV3 ha estat la cadena de televisió que ha liderat l’audiència a Catalunya el 2019. Ha estat líder tots els mesos de l’any arribant a un rècord de 32 mesos de lideratge consecutius entre les cadenes de televisió, segons dades de Comscore. A Catalunya, ha obtingut una audiència de 2,1 milions d’usuaris únics mensuals (2.177.000), i a Espanya, de més de 2,6 milions i mig d’usuaris únics (2.653.000). L’any 2019, l’audiència digital de TV3 ha augmentat un 10,5%. Les reproduccions de vídeo gairebé superen els 125 milions, una xifra que representa un augment del 13,6% respecte l’any anterior, i els cinc programes més vistos per internet han estat els “Telenotícies”, “Els matins“, “Tot es mou“, “Polònia“ i “Com si fos ahir“.
Catalunya Ràdio. durant l’any 2019 ha tingut a Catalunya una mitjana mensual de més de mig milió d’usuaris únics (509.000), Pel que fa al conjunt de l’Estat, aquesta xifra supera els 625.000 usuaris únics de mitjana mensual (625.000) i ha disminuït un 0,3% respecte l’any 2018. Aquest any 2019, les reproduccions d’àudio s’han incrementat un 18% en relació al 2018 i s’ha arribat als gairebé 37 milions de reproduccions d’àudio en directe i a la carta.
(Extret de la Memòria anual d’activitats de la CCMA de 2019.)
Replantejament estratègic de la CCMA durant el 2016 a YouTube, on TV3 fa arribar continguts a noves audiències mentre Catalunya Ràdio aposta pel consum d’àudio al web
Any d’audiències rècord en l’entorn digital: més d’un terç dels internautes de Catalunya han triat els mitjans digitals de la CCMA per a informar-se i entretenir-se
TV3 registra una mitjana mensual de 2.516.000 usuaris únics i Catalunya Ràdio també obté un creixement d’audiència destacable arribant a 519.000 usuaris únics mensuals
La CCMA ha registrat una mitjana mensual de 2.667.000 usuaris únics a Catalunya, cosa que suposa un creixement del 4,8% respecte al 2019