Mitjans Digitals de la CCMA 2020

La CCMA ha registrat una mitjana mensual de 2.667.000 usuaris únics a Catalunya, cosa que suposa un creixement del 4,8% respecte al 2019

Mitjans Digitals de la CCMA 2020

El 2020 ha estat un any de gran creixement d’audiència digital i s’han assolit rècords històrics. S’ha reforçat l’oferta de lives a xarxes socials i s’han impulsat molts projectes amb l’entorn digital com a finestra prioritària de distribució, tant liderats per equips de Mitjans Digitals (com ho han estat “Dies de coronavirus”, “Endevina TV3”, “Diccionari adolescent-adult” o el “Fora de sèrie”, entre d’altres) com projectes audiovisuals digitals treballats conjuntament amb les àrees de producció de continguts, com “El segrest” o “El búnquer”, de Catalunya Ràdio; o les produccions “Cover”, “Mood Z”, “Bricoheroes” o “La Comunitat”, de TV3. Tota la informació relacionada amb el coronavirus s’ha cobert en formats molt diferents a l’àmbit digital: col·leccions d’articles amb preguntes i respostes sobre el coronavirus, el mapa d’índex de risc de brot per municipis i comarques, el mapa de vacunacions o el mapa d’escoles.

Durant l’època de confinament també es van potenciar continguts d’acompanyament psicoemocional (com uns especials en directe de “L’Ofici de viure”, amb experts responent dubtes en directe) i es va fomentar la recuperació de contingut de temàtica cultural. També, acompanyant la campanya #JoEmQuedoACasa, es van potenciar continguts com receptes de cuina i sèries i pel·lícules de l’arxiu de TV3alacarta. Catalunya Ràdio va estrenar la docusèrie “Confinats” al canal de YouTube d’Adolescents i el podcast “Coronavirus: pandèmia global”.

Producte digital. A nivell de producte digital, el 2020 s’han realitzat les següents accions:

  1. Especial informatiu web sobre la Covid-19. Des de Mitjans Digitals s’ha impulsat amb l’àrea d’Informatius un especial sobre l’impacte de la Covid-19, amb tota la informació sobre l’evolució de la pandèmia, a més de mapes i gràfiques sobre el risc de brot per municipis i comarques. També s’ha desenvolupat un mapa per fer el seguiment de la incidència de la Covid-19 a les escoles catalanes i un sobre l’evolució del ritme de vacunació a les diferents comarques catalanes.
  2. El mapa de risc de brot per municipis ha estat una de les planes més vistes per part dels usuaris dels mitjans digitals de la CCMA al llarg del 2020.
  3. Especial informatiu web sobre el judici pels atemptats del 17 d’agost, a la Rambla de Barcelona i Cambrils. També s’ha treballat amb l’àrea d’informatius de TV3 un especial sobre el judici del 17A, amb informació de context sobre la cèl·lula terrorista, la fiscalia, les acusacions particulars i una cronologia detallada dels fets, així com tota la informació del judici.

Millores d’usabilitat a les pàgines web de vídeo del TV3alacarta. Donat que el consum des de mòbil cada vegada és més majoritari entre els usuaris, s’haoptimitzat la plana del vídeo per tal que l’usuari pugui continuar veient els vídeos mentre consulta la resta de continguts de la plana. Pels usuaris que miren els nostres programes des d’un ordinador, el nou disseny de la plana permet veure altres continguts mentre s’està reproduint un vídeo.

Especial web “El segrest”, a Catalunya Ràdio. Plana especial d’”El segrest”, una de les apostes estratègiques de Catalunya Ràdio per a aquesta temporada. La web d’”El segrest” inclou, a més dels capítols del programa, informació sobre el segrest de Maria Àngels Feliu, el making of del programa i informació sobre la tecnologia binaural, el so immersiu 3D amb què es va gravar el programa.

Projecte europeu EasyTV. Al llarg dels mesos de març i abril, Mitjans Digitals ha participat en el projecte EasyTV del programa d’innovació i recerca “Horitzó 2020” de la Unió Europea. Gràcies a aquest pilot, alguns programes de la graella de TV3 tenen subtítols multiidioma (en castellà, anglès i àrab), a més dels subtítols en català.

Redisseny app mòbil de TV3. S’ha estrenat una nova versió de l’app de TV3 amb una landing amb oferta editorialitzada i paquetitzada. També s’ha incorporat la recomanació de vídeos en funció del consum de l’usuari.

Redisseny app mòbil de Catalunya Ràdio. S’ha estrenat una nova versió de l’app de Catalunya Ràdio amb una landing amb oferta editorialitzada i paquetitzada. S’ha renovat l’oferta de programes per incloure-hi el vídeo en aquests que en tenen.

Estrena de la funcionalitat “Per a més tard” a les apps mòbils.  Opció de guardar contingut per ser vist, escoltat o llegit més tard, a les apps de Catalunya Ràdio, iCat, 324 i Esport3.

Redisseny de l’app mòbil del Super3. Nou disseny visual i renovació de l’oferta de programes contenidor tipus “Mic”.

Millores d’accessibilitat a les apps mòbils. S’han realitzat diversos desenvolupaments per millorar l’accessibilitat a les apps mòbils, especialment a les del 324 i Esport3.

Millores en el reproductor de vídeo de les apps mòbils.  S’ha canviat el reproductor de vídeo cap a una solució de mercat integrada amb la que s’utilitza al web per garantir un desenvolupament més eficient en el futur i amb funcionalitats de reproducció més multidispositiu.

Estrena app de TV3 per a Apple TV. S’ha desplegat l’oferta de continguts de TV3 per a Apple TV.

Apps smart TV: creació versió lite. S’ha desenvolupat una versió lite per a televisors amb poca capacitat tecnològica, perquè puguin utilitzar el servei de TV3 a smart TV tot i tenir televisors antics.

App smart TV TV3 a Samsung.  S’ha integrat el contingut de TV3 al sistema de recomanacions de Samsung Universal Guide per donar la màxima visibilitat al contingut de TV3 des de l’oferta nativa de Samsung.

Estrena versió app TV3 per a Amazon FireTV.  S’ha desplegat l’oferta de TV3 a l’aparell d’Amazon FireTV.

Millores accessibilitat al servei HbbTV (botó vermell) de TV3.  S’ha incorporat subtitulació multiidioma dels lineals TDT i s’han fet proves pilot (projecte IMac) d’accessibilitat immersiva.

Estrena servei branding Catalunya Ràdio a HbbTV.
S’ha estrenat un servei HbbTV als canals TDT de les emissores de Catalunya Ràdio
perquè es pugui veure la imatge de les emissores.

Integracions d’audiències, publicitat i consentiments d’usuari.  S’ha integrat una nova plataforma de consentiment de cookies per part de l’usuari, tant al web com a les apps mòbils. S’han incorporat nous marcatges d’audiències a tots els productes digitals, així com noves posicions publicitàries. També s’han renovat tots els avisos legals de l’oferta digital de la CCMA.

Nou desplegament a assistents de veu. Aquest 2020 la CCMA ha madurat la seva aposta pels assistents de veu i les experiències sonores: en l’entorn d’Alexa, amb la inclusió d’un servei de podcast a la skill de Catalunya Ràdio i l’estrena d’una skill del “Telenotícies” de TV3; i en el cas de Google, amb l’estrena de dues actions per sentir els directes de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació a través de Google Assistant, i amb el total desplegament de l’oferta de programes de Catalunya Ràdio a Google Podcast.

Estrena de TV3 i Catalunya Ràdio a TikTok.  A xarxes socials, TV3 i Catalunya Ràdio s’han estrenat a TikTok amb perfils amb continguts seleccionats i generats específicament per a aquesta plataforma, amb un èxit notable, i s’ha consolidat la nostra oferta d’emissions en directe amb continguts exclusius a través de YouTube, Twitter, Facebook i Instagram. Redisseny visual de l’oferta als canals de YouTube de la CCMA S’ha redissenyat visualment tota la presència de continguts de la CCMA, per donar-hi més presència de marca i més coherència visual.

Audiències Mitjans Digitals

El 2020 ha estat també un any d’audiències rècord en l’entorn digital. Segons les dades de ComScore, la CCMA ha registrat una mitjana mensual de 2.667.000 usuaris únics a Catalunya, cosa que suposa un creixement del 4,8% respecte al 2019. Un 45,9% dels internautes de Catalunya han triat els mitjans digitals de la CCMA per informar-se i entretenir-se. A nivell estatal, l’audiència mitjana mensual de la CCMA ha estat de 3.262.000 usuaris únics. El mes amb l’audiència més alta va ser el març (inici del confinament), quan es va arribar a una audiència digital de 4.155.000 usuaris únics a tot l’estat espanyol.

TV3. Els èxits d’audiència de TV3 a través de la TDT es veuen reflectits també en l’àmbit digital, ja que la cadena ha tornat a ser la televisió líder d’audiència a internet a Catalunya. TV3 ha estat líder durant tots els mesos de l’any i al desembre ha arribat als 44 mesos de lideratge consecutius, un rècord que es manté i segueix creixent. A Catalunya, TV3 ha obtingut una audiència digital de més de 2,4 milions d’usuaris únics mensuals (2.426.000), amb un increment d’un 11,4% respecte al 2019. A Espanya aquesta xifra ha estat de més de 2,9 milions d’usuaris únics (2.912.000), un 9,8% més que l’any anterior.

Pel que fa al consum audiovisual, durant el 2020 s’han fet més de 127,1 milions de reproduccions de vídeo, segons les dades internes recollides amb Adobe Analytics. És un increment d’un 1,8% respecte a l’any 2019. Els cinc programes més vistos per internet en nombre d’usuaris únics mensuals han estat els “Telenotícies” (vespre, migdia i cap de setmana), “Polònia”, “InfoK”, “Com si fos ahir” i “Tot es mou”. En nombre de reproduccions a la carta el líder indiscutible ha estat “Com si fos ahir”, la telenovel·la dels migdies que ha acumulat més de 6,3 milions de reproduccions en tot el 2020, tot i haver estat uns mesos sense poder-se emetre per la impossibilitat de rodar nous capítols per culpa de la pandèmia. El vídeo més vist de l’any, però, correspon al primer capítol de la segona temporada de la sèrie “Les de l’hoquei”, que ha tingut més de 247.000 reproduccions a la carta.

Catalunya Ràdio. Catalunya Ràdio durant l’any 2020 ha tingut una mitjana mensual de 680.000 usuaris únics a Catalunya. Ha registrat un creixement del 33,7% respecte al 2019, segons dades de ComScore. Pel que fa al conjunt de l’Estat, aquesta xifra arriba als 784.000 usuaris únics de mitjana mensual i ha augmentat un 25,5% respecte a l’any 2019. Les reproduccions d’àudio s’han incrementat un 16,7% en relació al 2019 i s’ha arribat als més de 43 milions de reproduccions d’àudio en directe i a la carta. Els cinc programes més escoltats a la carta en usuaris únics mensuals han estat “El matí de Catalunya Ràdio”, “El suplement”, “Estat de Gràcia”, “Crims” i “Catalunya nit”. En volum de reproduccions a la carta, lidera també “El matí de Catalunya Ràdio” amb 1,6 milions de reproduccions seguit del setmanal “Crims” amb 1,3 milions. L’àudio més escoltat de l’any és el comiat de Mònica Terribas al capdavant d’“El matí de Catalunya Ràdio”, amb més de 38.000 reproduccions.

 

(Extret de la Memòria anual d’activitats de la CCMA de 2020.)

Articles relacionats

Mitjans Digitals de la CCMA 2016

Replantejament estratègic de la CCMA durant el 2016 a YouTube, on TV3 fa arribar continguts a noves audiències mentre Catalunya Ràdio aposta pel consum d’àudio al web

Mitjans Digitals de la CCMA 2017

Any d’audiències rècord en l’entorn digital: més d’un terç dels internautes de Catalunya han triat els mitjans digitals de la CCMA per a informar-se i entretenir-se

Mitjans Digitals de la CCMA 2018

TV3 registra una mitjana mensual de 2.516.000 usuaris únics i Catalunya Ràdio també obté un creixement d’audiència destacable arribant a 519.000 usuaris únics mensuals

Mitjans Digitals de la CCMA 2019

Any d’audiències rècord en l’entorn digital, amb un 46% dels internautes de Catalunya que han triat els mitjans digitals de la CCMA per informar-se i entretenir-se

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí