Mitjans Digitals de la CCMA 2016
Replantejament estratègic de la CCMA durant el 2016 a YouTube, on TV3 fa arribar continguts a noves audiències mentre Catalunya Ràdio aposta pel consum d’àudio al web
Any d’audiències rècord en l’entorn digital: més d’un terç dels internautes de Catalunya han triat els mitjans digitals de la CCMA per a informar-se i entretenir-se
El 2017 ha estat un any d’audiències rècord en l’entorn digital: més d’un terç dels internautes de Catalunya han triat els mitjans digitals de la CCMA per a informar-se i entretenir-se. Derivat del context social i polític, i del gran augment de consum de continguts informatius, al 2017 s’ha realitzat replantejament dels continguts i del disseny de la web de TV3, en el qual s’ha donat més pes a l’oferta informativa.
En aquesta línia, cal destacar els especials informatius del 324.cat amb la cobertura de l’1 d’octubre i l’especial de les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre. Coincidint amb el retorn d’iCat a la FM, s’ha fet un replantejament de l’estratègia digital de l’emissora, que s’ha concretat amb una nova web, responsiva i pensava per ser consultada des de dispositius mòbils, i una nova aplicació per a mòbils. Seguint amb l’estratègia de servei públic, cal destacar l’estrena de la descàrrega dels àudios a la web de Catalunya Ràdio, una nova funcionalitat que permet escoltar tots els continguts de l’emissora sense necessitat de connexió a Internet.
El 2017 també ha estat l’any en què s’ha estrenat l’espai de la web de responsabilitat social de la CCMA, un espai per difondre les diverses accions que la CCMA impulsa en l’àmbit de la responsabilitat social d’acord amb la missió de servei públic. En l’entorn dels nens i nenes, cal destacar l’estrena de l’espai de la Superbiblioteca, al web del Super3. Pensada per a fomentar la lectura entre els nens, la Superbiblioteca ofereix una àmplia selecció de llibres per franges d’edat i inclou també recomanacions de llibres fetes pels mateixos supers.
Apps mòbils. L'any 2017 ha estat l'any de la renovació total de les principals aplicacions per a mòbils i tauletes de la CCMA. S'han estrenat les noves versions de l'app de TV3, Catalunya Ràdio, 324 i iCat (i en preparació, la d’Esport3), refent-les de dalt a baix per oferir un accés a l'oferta dels nostres continguts d'una manera més senzilla, intuïtiva, robusta i sobretot, accessible.
El compromís de Mitjans Digitals ha estat sempre el de pensar fórmules que facilitin l’accés al màxim espectre i nombre possible d’usuaris, convertint-los en el centre del disseny del servei. A més, el 2017 s’han millorat les versions dels reproductors d’àudio i vídeo, així com les apps del Super3 vídeo i Super3 Carnet, seguint la línia de millora continua, l’optimització en els desenvolupaments, els controls de qualitat i l’estalvi en la gestió de processos. En aquesta millora s’han incorporat subtítols, fent més accessibles les aplicacions mòbils, i també compatibilitat amb Chromecast i Airplay.
Televisions Connectades. Pel que fa a les televisions connectades, l’any 2017 ha estat un any de preparació del terreny a nivell conceptual i de disseny per poder completar un any 2018 amb la renovació de l’oferta d’aplicacions per a SmartTV de la CCMA, S.A. Com a principal estrena en l’àmbit de les televisions connectades, al juliol es va estrenar el nou servei HbbTV del Super3 (el del botó vermell), que permet veure a la carta des del televisor tots els continguts del Super3.
Noves Plataformes i Xarxes Socials. Amb l’objectiu d’ampliar audiències, TV3 i 324, el 2017 han incrementat les emissions en directe a través de Facebook i Twitter, especialment per esdeveniments de gran rellevància política i social com els atemptats de Barcelona, les manifestacions per l’alliberament dels presos polítics, el debat electoral o la cobertura d’algunes jornades parlamentàries.
En l’àmbit de la ficció i l’entreteniment, les sèries i programes de TV3 han apostat per Instagram per connectar amb el públic més jove, oferint continguts exclusius i experimentant amb noves narratives com les Instagram Stories. En l’entorn YouTube, s’ha experimentat amb la inclusió puntual de subtítols per tal de facilitar el consum de continguts específics a audiències internacionals que puguin desconèixer la marca TV3 però estar interessades en els nostres continguts.
La Marató ha estrenat un servei d’atenció integrat a Facebook Messenger que permet als usuaris obtenir respostes immediates a les seves preguntes més habituals, com les maneres de fer un donatiu, el destí de les recaptacions o com fer-se voluntari.
Catalunya Ràdio ha millorat la seva oferta de contingut en podcast per permetre als oients la subscripció a programes sencers, als continguts d’una hora concreta o a les seccions del programa, al mateix temps que en facilitava el seu consum a noves plataformes com iVoox. També s’ha incorporat la descàrrega dels àudios des del web.
TV3 ha continuat treballant per oferir la màxima disponibilitat dels seus continguts a través de totes les plataformes digitals, fent accessibles els seus vídeos i directes a través de la web, les aplicacions mòbils i les televisions connectades. En total, s’han publicat 60.000 vídeos pensats per a un consum que tingui en compte la millor experiència d’usuari en l’entorn digital: programes sencers, moments destacats, resums, actualitat informativa, continguts exclusius...
Per altra banda, en la seva vocació de ser la televisió de referència a Catalunya, TV3 ha seguit apostant també per la fidelització de la seva audiència a través de les xarxes socials. A banda del creixement continuat del número de seguidors en els perfils dels canals (TV3 supera els 500.000 seguidors a Facebook i Twitter), els programes de la graella de televisió han comptat amb presències digitals pròpies que s’han convertit en un punt de trobada permanent entre els usuaris.
A Twitter, a més a més, aquests perfils han vehiculat la conversa durant els directes de l’emissió. Durant el 2017, el consum del prime time televisiu s’ha fet ja inseparable de la conversa que es genera a les xarxes socials, tal i com s’ha vist en nits de temàtiques tan diferents com el debat electoral del 21-D (amb 152.000 tuits), l’entrevista ciutadana a Carles Puigdemont al programa “Jo pregunto” (amb 50.000 tuits) o el capítol final de la telenovel·la “La Riera” (amb 25.000 tuits).
2017 ha estat un any marcat pel creixement de l’audiència a Catalunya Ràdio. Ha crescut el seguiment dels directes, però també dels àudios a la carta. Hi ha contribuït de manera especial la nova app i el redisseny de catradio.cat.
El 2017 s’ha treballat amb grans accions transversals, amb vida a l’entorn digital i a l’antena radiofònica. Els textos d’anàlisi especialitzada, anometats #PòstitCatRàdio, i pàgines especials com ara les d’‘Els nous altres catalans’, ‘La model en 360 graus’, ‘El nou disc de Txarango’, ‘Incerta glòria’ o ‘Els Oscars’... han permès que diferents programes apostessin per continguts exclusius digitals. D’aquesta manera, algunes experiències digitals han servit de motor per a diferents espais a l’FM.
D’altra banda, dos dels projectes més transversals i estratègics de l’any han estat el Dia Mundial de la Ràdio (primera edició) i l’estrena de +CatRàdio, el dial digital de Catalunya Ràdio, en el qual la desena de programes que l’integren només s’emeten per internet.
Aquest 2017 l’audiència digital dels continguts informatius de la CCMA s’ha duplicat respecte el 2016. El web 324.cat i l’app 324 han obtingut 1,3 milions d’usuaris únics mensuals de mitjana amb un rècord històric de 2,8 milions el mes d’octubre. Aquestes xifres han estat possibles per la cobertura realitzada de notícies de gran impacte social com els atemptats de Barcelona i Cambrils o el referèndum de l’1 d’octubre i les seves conseqüències. Gairebé el 70 per cent dels usuaris han vist els continguts digitals informatius des d’un dispositiu mòbil, i per aquest motiu al 2017 s’ha renovat l’oferta per a mòbils, estrenant una nova app del 324.cat que unifica tota l’oferta informativa de TV3 i Catalunya Ràdio. Aquest app, estrenada el mes de setembre, ha triplicat l’audiència diària respecte l’anterior versió a finals d’any.
El 2017 les xarxes socials s’han convertit en la primera font de tràfic del portal informatiu de TV3 i Catalunya Ràdio. A Twitter, el 324cat s’ha convertit compte informatiu líder en català. Tenint en compte la gran presència del 324 a xarxes socials, el 2017 s’ha treballat en la producció de vídeos informatius exclusius per les xarxes socials, i també en transmissions en directe de grans esdeveniments informatius a Facebook. En quant als continguts meteorològics, tant a la secció d’El Temps del portal de la CCMA com a l’app del 324 s’ha contingut informant de la previsió i aportant continguts divulgatius al voltant de la meteorologia i la sostenibilitat. Al 2017 es va estrenar una nova classificació de les notícies, que potencia, entre d’altres, el contingut relacionat amb Canvi Climàtic i Medi Ambient.
Pel que fa a l’àmbit organitzatiu, s’han continuat reforçant els passos per a treballar amb visió TV-Internet, estrenyent les sinergies entre les seccions (Societat, Economia, Política, etc.) i la redacció digital d’informatius. També s’han procedimentat les cobertures d’últimes hores informatives, donant prioritat a la publicació digital.
L’entorn digital del canal Esport3, a través de la web Esport3.cat i de l’aplicació de mòbils i tauletes del canal, ha continuat al llarg del 2017 sent l’altaveu en l’entorn digital dels continguts esportius de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb la seva doble funció de ser l’aparador dels continguts dels programes i informatius del canal Esport3 i de Catalunya Ràdio. L’app i la web del canal Esport3 han reforçat la seva aposta per la difusió de l’esport català en directe i la carta, de contingut multiesportiu, de proximitat i territori: focus específic pels clubs i esportistes catalans. Oferint diàriament per streaming totes les transmissions del canal Esport3, i també moltes de forma exclusiva només per Internet,
També s’ha reforçat la difusió dels continguts als diferents comptes generalistes i de programes de xarxes socials (Twitter, Facebook i Instagram) amb l’elaboració de directes complementaris de l’actualitat i la creació d’una línia de producció de vídeos específics per a Twitter i Facebook.
Pel que fa a l’àmbit organitzatiu s’han començat a fer les primeres passes del projecte de redacció integrada (bi-mèdia TV-Internet) per l’elaboració conjunta dels diferents continguts per a les diferents finestres: informatius (TN’s i 3/24), programes graella Esport3 i web i app Esport3. Això ha permès un millor aprofitament dels recursos i dels continguts en partir d’una única elaboració i d’una distribució diversificada en funció de les diferents finestres de l’àrea d’esports
El Super3 s’ha consolidat com la tercera opció de consum digital de la CCMA. Gairebé el 20% de les reproduccions de vídeo a la carta corresponen a sèries i programes del Super3. I el 10% dels usuaris que visiten els portals de la CCMA, consumeixen continguts infantils. A nivells d’audiències, el mes d’octubre que és el mes de la Festa dels Súpers, hem fet números rècord en nombre d’usuaris i de reproducció de vídeos. Els millors des de l’estrena del nou web.
Al juliol del 2017, hem estrenat l’HBbTV del Super3 amb molt bons resultats a nivell de consum de vídeo. Al mes de desembre, ja es doblaven les xifres del mes de juliol pel que fa a usuaris únics i reproduccions. A més, el consum de vídeo per aquesta plataforma ja està als nivells de consum de l’app de vídeo del Super3. Ara mateix, el 95% consum de la televisió connectada es fa a través de l’HBbTv. L’equip digital, ha engegat diferents accions que han tingut bons resultats. La Superbiblioteca ha ampliat el projecte: les ressenyes de llibres s’ha anat ampliant des de Sant Jordi i rebem recomanacions de llibres per part dels booksúpers durant tot l’any. Aquesta acció de participació ha generat més de 200 vídeos i més de 100 mil visualitzacions.
A nivell de jocs, n’hem estrenat set. Un d’ells, “Supera la Marca” que es va estrenar al febrer és el joc més jugat de tot l’any. Cal destacar també, els bons números que han fet altres estrenes com el joc de la Festa dels Súpers, “Tenim el poder”, un joc en anglès “Amazing Supercity” i el joc de la marató, “Superdoc”. A les xarxes, hem començat a definir el projecte de facebook i hem posat en marxa una nova etapa a Youtube. Hem començat a definir el canal del Super3 a nivell de grafisme i de continguts per arrencar el primer trimestre del 2018. I hem fet les passes necessàries per tenir Les Tres Bessones a Youtube.
L’audiència de la CCMA als mitjans digitals ha tingut el 2017 un important creixement, sobretot causat per la intensitat informativa dels darrers mesos de l’any. Això ha donat lloc a diversos rècords d’audiència històrics de la CCMA a internet. També ha estat l’any en què el mòbil s’ha consolidat definitivament com el principal dispositiu d’accés als continguts de la CCMA als mitjans digitals.
Els llocs webs de la CCMA. La presència a internet de la CCMA ha assolit el 2017 dades d’audiència molt més elevades de l’habitual. Els registres obtinguts el mes d’octubre arran dels fets relacionats amb el referèndum han disparat les mitjanes de tot l’any. Segons les dades de ComScore, el 2017 la CCMA ha batut el rècord històric d’audiència a internet. Ha crescut en tots els indicadors, mentre que l’univers total d’internautes a Catalunya ha disminuit un 4,35% respecte el 2016.
TV3. TV3 ha estat líder d’audiència a Catalunya en la categoria de Televisió l’any 2017, amb una mitjana de 1.768.000 usuaris únics mensuals i una cobertura del 35,3%, cosa que vol dir que arriba mensualment a més d’una tercera part dels internautes catalans. És un increment del 31,9% respecte el 2016. De fet, TV3 ha estat líder en aquesta categoria 10 dels 12 mesos de l’any. TV3 aconsegueix la màxima audiència el mes d’octubre amb 2.869.000 usuaris únics (rècord històric). Telecinco és la segona amb 1.413.000. A nivell estatal, TV3 registra una mitjana de 2.459.000 usuaris únics, un 46,9% més que el 2016. És la 6a a la categoria de Televisió, que està liderada per Telecinco.
Pel que fa a les dades de consum de vídeo, TV3 és líder de la categoria Televisió amb 2.013.000 espectadors únics. El mes de desembre es comencen a publicar dades de consum de vídeo multiplataforma a nivell de Catalunya i TV3 es manté també com a líder en aquest àmbit. TV3 duplica l’audiència de segon del rànquing, que és RTVE amb 968.000 espectadors únics.
Catalunya Ràdio. Catalunya Ràdio és la segona emissora amb més audiència a Catalunya, amb una mitjana de 440.000 usuaris únics, amb un creixement molt elevat respecte el 2016 (+228,8%) i una cobertura del 8,8%, segons les dades de ComScore. Lidera el rànquing RAC1 amb 796.000 i un creixement també molt elevat: +277,6%. A l’octubre arriba a 1.315.000 usuaris únics a Catalunya, cosa que suposa un destacat rècord històric. Catalunya Ràdio està en 5a posició de la categoria Ràdio a Espanya, amb 752.000 usuaris únics (+163,3%). Cal remarcar que Catalunya Ràdio va ser líder de la categoria a nivell Espanya el mes d’octubre, assolint una audiència de 2.870.000 usuaris únics (rècord històric). Lidera la categoria Europa FM amb 1.187.000 usuaris únics i RAC1 està en segona posició (1.114.000).
CCMA. La CCMA en conjunt obté, durant el 2017, una audiència mitjana mensual a Catalunya d’1.950.000 usuaris únics, amb un creixement del 32,3% respecte el 2016, i una cobertura del 39%, cosa que vol dir que arriba mensualment a més d’una tercera part dels internautes catalans. A nivell estatal, amb un creixement del 54,9% respecte el 2016, registra una audiència de 2.862.000 usuaris únics mensuals.
Dades internes (Adobe Analytics). Amb les dades internes d’Adobe Analytics, el portal de la CCMA ha registrat una audiència mensual de 3,5 milions d’usuaris únics, que suposa un increment d’un 41,6% respecte el 2016 i la dada més alta mai obtinguda. El mes d’octubre va superar els 8 milions d’usuaris únics, una dada mai registrada abans al portal de la CCMA.
Durant el 2017 s’ha fet el procés de migració cap al portal de la CCMA d’algunes webs que anteriorment tenien identitat pròpia, com ara el web de La Marató de TV3, el web del programa “30 minuts” o el web d’iCat. D’aquesta manera, actualment el gruix dels continguts de la CCMA ja estan agrupats a internet en un únic portal unificat (ccma.cat). Per tant, encara queden alguns webs per incorporar-se al portal com el web de Catalunya Música o el web esadir.cat, però ja tenen un pes menor sobre el total de l’audiència digital de la CCMA.
A nivell temàtic destaca el predomini dels continguts informatius, que han dominat l’audiència digital sobretot durant la segona meitat de l’any. En comparació amb l’any 2016 han crescut un 72%. El mes d’octubre hi ha un creixement generalitzat però destaca especialment l’augment de la secció de Catalunya Ràdio, que en el conjunt de l’any ha crescut un 138% respecte el 2016.
Pel que fa a les fonts de trànsit de les visites del portal, cal dir que estan bastant repartides en tres parts de magnituds similars. La font principal és el trànsit directe (l’usuari tecleja l’adreça o la té entre les favorites) amb un 36% de les visites. El segueix molt de prop el trànsit procedent de cercadors (34%). En aquest cas hi tenen bastant pes les visites que arriben al portal a través de Google buscant alguna de les marques conegudes de la CCMA (TV3, Catalunya Ràdio, 3/24, “Merlí”, “La Riera”, etc.)
El mòbil, dispositiu principal. Un 56% dels usuaris han utilitzat aquest dispositiu per accedir al portal de la CCMA (al 2016 era un 42%) i també és el primer any que el mòbil ha estat el dispositiu més utilitzat per escoltar continguts d’àudio. Pel que fa al consum de vídeo, segueix la mateixa tendència en els darrers mesos de l’any, però en el conjunt del 2017 l’ordinador encara ha estat el dispositiu d’accés principal. La suma del consum des de dispositius mòbils (mòbils i tauletes) supera àmpliament el consum des d’altres dispositius com ordinadors o televisors connectats. El conjunt d’usuaris que escolten àudio des de mòbils i tauletes és d’un 60% i en el cas del vídeo representen un 54% del total.
Xarxes socials. El nombre de seguidors a les xarxes socials segueix incrementant-se de manera considerable. Al tancament del 2017 la suma de seguidors dels perfils de la CCMA a Facebook va arribar gairebé als 5 milions de seguidors, amb un creixement del 6,9% des de desembre del 2016. El creixement ha estat encara més gran a Twitter (+23,4%), on s’ha arribat a un total de 3,5 milions de seguidors entre tots els perfils de la CCMA en aquesta xarxa social.
La política també ha estat la tònica predominant entre els programes més comentats a les xarxes socials durant l’emissió. L’emissió més comentada ha estat el debat electoral de les eleccions del 21D, però de fet, 9 de les 10 emissions més comentades estaven relacionades amb l’actualitat política.
Consum a YouTube. La CCMA publica també diversos dels seus continguts a través de la plataforma YouTube, fet que permet arribar a una audiència diferent de l’obtinguda a través de la seva pròpia plataforma digital. Durant el 2017, el nombre de subscriptors als canals de TV3 a YouTube ha crescut un 46%.
El nombre de visualitzacions dels vídeos publicats a YouTube també ha anat en augment, tot i que cal observar que aquest consum segueix un patró força diferent de la resta de dades d’audiència, ja que el seu moment de màxima audiència no es produeix al voltant del mes d’octubre sinó al maig. Aquesta diferència s’explica pel fet que la CCMA no està oferint a YouTube els continguts informatius.
Televisió connectada. Cada any són més els espectadors que consumeixen els continguts de TV3 a través de la TV connectada. Durant el 2017 han accedit a aquests serveis una mitjana mensual de 194.000 usuaris únics, un 11,5% més que el 2016. Bona part d’aquest creixement ha estat a causa de l’estrena del servei del canal Super3 en la plataforma HbbTV, que ha fet créixer considerablement el consum de continguts infantils en aquest entorn. Actualment, el consum de vídeo des de la TV connectada suposa un 7,3% del consum total de vídeo. Més de la meitat de les reproduccions de vídeo en l’entorn de la TV connectada es fan a través dels serveis en la plataforma HbbTV, i la resta es fan les aplicacions de Smart TV creades en les plataformes dels fabricants de televisors.
Aplicacions per a mòbils. L’any 2017 s’han renovat les principals aplicacions per a mòbils de la CCMA, fet que ha donat un nou impuls al seu ús. Les noves aplicacions de TV3 i Catalunya Ràdio es van estrenar el mes de febrer, i les d’iCat i el 3/24 al setembre. L’app de TV3 ha estat la més utilitzada tots els mesos de l’any, però cal remarcar l’increment d’audiència de l’app del 3/24, que ha atret una audiència que s’informa preferentment des del mòbil.
Consum de vídeo i àudio. Pels mateixos motius ja mencionats anteriorment, el consum de continguts audiovisuals ha registrat el 2017 increments d’audiència molt considerables. La mitjana mensual d’usuaris únics que veuen vídeo ha augmentat un 14,4% i en el cas de l’àudio ha crescut un 48,1%.
Vídeo. La tendència general en el consum de vídeo és el predomini del consum dels continguts a la carta per sobre dels continguts en directe. De fet, aquesta tendència s’ha mantingut també el 2017, tot i que el mes d’octubre el consum en directe a arribat a suposar el 50% del total, circumstància que mai abans s’havia donat. El creixement del consum en directe (+78% en usuaris únics) està causat novament per la intensitat informativa (atemptats, referèndum, eleccions...).
Entre les 25 emissions en directe amb més audiència convé destacar que totes estan relacionades amb l’actualitat informativa. El moment de màxima audiència en directe va ser el dia 10 d’octubre, arran de la intervenció del president de la Generalitat de Catalunya al Parlament després del referèndum de l’1 d’octubre.
Pel que fa al consum a la carta, però, entre els 25 vídeos més vistos justament no hi ha cap contingut informatiu sinó que aquest àmbit està clarament dominat per la ficció i l’entreteniment. El fenomen “Merlí” obté unes dades d’audiència especialment elevades, amb tots els capítols de la nova temporada per sobre dels 100.000 usuaris únics.
Àudio. El consum d’àudio registra uns creixements similars tant en directe (+53,4%) com a la carta (44,5%). En aquest cas ja és més habitual una divisió a parts iguals entre el nombre d’usuaris que escolten continguts en directe i a la carta.
Les emissions en directe més escoltades també tenen a veure principalment amb l’actualitat informativa, tot i que també hi ha alguna retransmissió esportiva. L’emissió amb més audiència va ser també el dia 10 d’octubre, amb més de 87.000 usuaris en directe.
En el consum a la carta hi trobem una mica més de varietat i entre els àudios més escoltats hi ha una combinació de continguts informatius, esportius i d’entreteniment.
Aquest 2017 l’audiència digital dels continguts informatius de la CCMA s’ha duplicat respecte el 2016. El web 324.cat i l’app 324 han obtingut 1,3 milions d’usuaris únics mensuals de mitjana, amb un rècord històric de 2,8 milions el mes d’octubre. Aquestes xifres han estat possibles per la cobertura realitzada de notícies de gran impacte social com els atemptats de Barcelona i Cambrils o el referèndum de l’1 d’octubre i les seves conseqüències.
Gairebé el 70 per cent dels usuaris han vist els continguts digitals informatius des d’un dispositiu mòbil, i per aquest motiu al 2017 s’ha renovat l’oferta per a mòbils, estrenant una nova app del 324.cat que unifica tota l’oferta informativa de TV3 i Catalunya Ràdio. Aquest app, estrenada el mes de setembre, ha triplicat l’audiència diària respecte l’anterior versió a finals d’any.
El 2017, les xarxes socials s’han convertit en la primera font de tràfic del portal informatiu de TV3 i Catalunya Ràdio. A Twitter, el 324cat ha esdevingut el compte informatiu líder en català. Tenint en compte la gran presència del 324 a xarxes socials, el 2017 s’ha treballat en la producció de vídeos informatius exclusius per les xarxes socials, i també en transmissions en directe de grans esdeveniments informatius a Facebook.
Quant als continguts meteorològics, tant a la secció d’El Temps del portal de la CCMA com a l’app del 324 s’ha continuat informant de la previsió i aportant continguts divulgatius al voltant de la meteorologia i la sostenibilitat. El 2017 es va estrenar una nova classificació de les notícies, que potencia, entre d’altres, el contingut relacionat amb canvi climàtic i medi ambient. Pel que fa a l’àmbit organitzatiu, s’han continuat reforçant els passos per treballar amb visió TV-internet, estrenyent les sinergies entre les seccions (Societat, Economia, Política, etc.) i la redacció digital d’Informatius. També s’han procedimentat les cobertures d’últimes hores informatives, donant prioritat a la publicació digital.
Procés de confluència de les redaccions d’Informatius i Esports. El procés de confluència ha continuat avançant, aquest 2017, després de la designació d’un únic director corporatiu d’Esports amb potestat executiva per a ràdio i televisió.
Homogeneïtzació laboral. El punt que ha fet més evident l’evolució del procés de confluència ha estat la culminació del procés d’homogeneïtzació de les condicions laborals dels treballadors de la ràdio amb els de televisió. Aquest acord de base laboral s’implementa en dues fases entre el 2017 i el 2018, i comporta donar sortida a una reivindicació històrica dels professionals de Catalunya Ràdio. Aquest pacte entre la direcció de la Corporació i els representants dels treballadors comporta l’assumpció del conveni del mitjà televisió pels professionals de la ràdio amb la igualació de condicions amb vista a una futura redacció única. Aquest segon aspecte és una de les consideracions recollides en les visites a diferents corporacions europees de mitjans públics que ja tenen les redaccions unificades.
Espais de nova redacció. En l’àmbit de l’ampliació dels espais de les futures redaccions unificades s’ha mantingut el ritme malgrat la política de contenció de la despesa al conjunt de la CCMA com a conseqüència del conflicte de l’IVA. Sí que s’han aturat les obres de condicionament dels estudis de ràdio al Departament d’Esports a la segona planta de l’edifici CEI de la seu de Sant Joan Despí. S’ha plantejat algun canvi en el projecte de l’edifici Ponent per reduir l’impacte econòmic però s’ha mantingut el projecte que ha de permetre traslladar a Sant Joan Despí els equips de Mitjans Digitals i Enginyeria que estan instal·lats a l’edifici Il·lumina d’Esplugues i el Consell de Govern de la CCMA, que té les oficines a Barcelona.
Mitjans digitals i fluxos de treball. Els equips de direcció d’Informatius de ràdio i televisió han fet evolucionar les accions de coordinació especialment en la publicació de continguts en els mitjans digitals. Conjuntament amb el Departament de MMDD s’ha renovat l’app de notícies del canal 324.cat. Les direccions d’Informatius també han dissenyat una proposta d’organització dels espais de la redacció i dels fluxos de treball d’Informatius que s’ha traslladat al Consell de Govern de la CCMA per a la seva validació i dotació de pressupost. Aquest estudi també contempla la necessitat de redefinir les marques actuals dels canals informatius de la CCMA. Els equips de producció d’Informatius han treballat conjuntament diversos desplegaments per a cobertures especials ja sigui de corresponsals conjunts o d’equips de les redaccions centrals i algunes delegacions.
(Extret de la Memòria anual d’activitats de la CCMA de 2017.)
Replantejament estratègic de la CCMA durant el 2016 a YouTube, on TV3 fa arribar continguts a noves audiències mentre Catalunya Ràdio aposta pel consum d’àudio al web
TV3 registra una mitjana mensual de 2.516.000 usuaris únics i Catalunya Ràdio també obté un creixement d’audiència destacable arribant a 519.000 usuaris únics mensuals
Any d’audiències rècord en l’entorn digital, amb un 46% dels internautes de Catalunya que han triat els mitjans digitals de la CCMA per informar-se i entretenir-se
La CCMA ha registrat una mitjana mensual de 2.667.000 usuaris únics a Catalunya, cosa que suposa un creixement del 4,8% respecte al 2019