Mitjans Digitals de la CCMA 2016

Replantejament estratègic de la CCMA durant el 2016 a YouTube, on TV3 fa arribar continguts a noves audiències mentre Catalunya Ràdio aposta pel consum d’àudio al web

Mitjans Digitals de la CCMA 2016

Els mitjans digitals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) s’han convertit en un entorn generalitzat i creixent de consum de la televisió i la ràdio. Els espectadors i oients veuen i escolten els continguts de la CCMA des del web, les aplicacions mòbils, els televisors connectats, les xarxes socials, les plataformes de vídeo... D’altra banda, l’entorn digital permet que el servei públic que ofereix la CCMA vagi més enllà i arribi als catalans d’arreu. La fragmentació constant i creixent de les possibilitats de consum en l’entorn digital obren oportunitats per arribar a noves audiències i, alhora, són un repte que requereix d’una innovació constant en la manera com la CCMA adapta i distribueix els continguts audiovisuals en l’entorn digital.

En aquesta direcció, el 2016 ha estat l’any en el que l’oferta web adaptada a tots els dispositiu s’ha consolidat, estrenant entorns estratègics ja basats en un disseny responsiu, com el Super3, Cuines o el nou web de La Marató de TV3. El 2016 també ha estat un any de gran innovació de formats en l’entorn de xarxes socials. L’èxit massiu de les xarxes proporciona un nou entorn on informar i relacionar-nos amb la nostra audiència. Per això, s’ha potenciat l’ús de nous formats i possibilitats de distribució de continguts audiovisuals creats expressament per a les xarxes socials, tant amb continguts en directe (Periscope, Facebook Live), com en diferit.

El 2016 també ha sigut un any de replantejament estratègic dels continguts de la CCMA a YouTube. La gran plataforma de consum de vídeo d’internet representa un entorn on fer arribar els continguts de TV3 a noves audiències, que no naveguen verticalment buscant marques, sinó que utilitzen YouTube com a entorn transversal de consum basant-se en la cerca i les recomanacions de contingut. El 2016 s’ha replantejat l’estructura de canals i l’estratègia de publicació a YouTube, i això ha generat un gran increment d’audiència.

També cal destacar que el 2016 s’ha fet un gran pas endavant en la relació del Super3 amb els nens i nenes en l’entorn digital. El canvi estratègic executat al llarg de l’any ha permès tenir un nou entorn web del Super3 adaptat a tots els dispositius per donar resposta al creixent consum infantil des de dispositius mòbil i tauletes. Alhora, el 2016 ha representat l’any en què s’ha digitalitzat l’alta i la gestió del Club Super3, tant a través del web com a través d’una app de Carnet Super3 en què els pares, mares i tutors poden portar els carnets virtuals i fer totes les gestions relacionades amb el club (altes, baixes, modificació de dades, accés a superactivitats, participació a concursos, etc.). D’altra banda, el nou web del Super3 és accessible, amb la qual cosa els nens i nenes amb necessitats especials poden accedir als continguts sense dificultats.

Finalment, cal destacar la renovació de l’oferta digital al web de Catalunya Ràdio, apostant pel web com un entorn menys de promoció i més de consum dels continguts de les emissores, tant del directe com del diferit.

Estrenes web destacades

El 2016 s’han renovat completament els espais web de “Cuines”, el Super3 i “La Marató de TV3”, adaptats al consum des de dispositius diversos amb un disseny responsiu i s’ha posat en marxa el nou de Responsabilitat Social de la CCMA. La renovació total del web de “Cuines” l’ha dotat, a més, d’una base de dades que inclou totes les receptes de diferents programes de la CCMA, tant actuals com històrics, i un cercador avançat de receptes i programes. El nou web del Super3 incorpora el registre online dels súpers i compta amb millores importants pel que fa al consum de vídeo i la seguretat dels usuaris. Com ja es habitual, s’han posat en marxa espais web amb motiu de les fites informatives més importants i se’ls ha dotat d’eines interactives.

Així, per exemple, per a les Eleccions generals 26J es van crear espais interactius, gràfiques de resultats actualitzades en temps real, mapes amb els resultats per municipis i províncies, cercador de resultats i notícies; pels Jocs Olímpics Río també un especial interactiu amb tota l’actualitat i el calendari de participació catalana; per als especials sobre el camp de refugiats d’Idomeni o la diada de l’11 de setembre, vídeos i fotografies en 360 graus que apropaven els espectadors al que estava passant al lloc dels fets; o per al programa especial Jo pregunto, en què els ciutadans adreçaven preguntes al president de la Generalitat, el formulari per seleccionar les persones que posteriorment participarien en el programa.

S’han afegit els butlletins del Super3, de Catalunya Ràdio, d’iCat.cat, i de la secció “Hora a hora” de Catalunya Informació, s’han millorat els “minut a minut” del 324.cat, esport3.cat i super3.cat i, a partir de setembre, s’ha renovat la web dels Telenotícies que incorpora ara totes les edicions i les desconnexions. Altres novetats incorporades als webs han estat eines de participació com les llistes votables, anònimes i amb multivot o les porres; l’accés a la xarxa de càmeres d’“El temps”, escampades arreu del territori, o els mapes de pronòstic meteorològic

Aplicacions mòbils. Pel que fa a les aplicacions mòbils, destaca molt especialment la nova APP de Carnet del Super3 que, a més de permetre als súpers fer-se el carnet o modificar-ne les dades l’incorpora virtualment, els dóna la possibilitat de participar a concursos, campanyes de fotografies i vídeos, i conèixer les Superactivitats disponibles tant per geolocalització com mitjançant el cercador.

També durant aquest any s’ha estrenat la nova APP d’El gran dictat en directe permet participar en directe a l’última prova del programa, s’han actualitzat les APP del 324, Esport3 i s’ha treballat en el desenvolupament de les de TV3 i Catalunya Ràdio que es posaran en marxa els primers mesos del 2017. A més, s’ha renovat el reproductor d’àudios i vídeos que ara permet subtítols i informació dels vídeos.

Plataformes i xarxes socials

En l’àmbit de les xarxes socials, les novetats de l’any han estat la publicació de continguts en 360º a Facebook, Thinglink i YouTube i les transmissions de vídeo en directe a Facebook. L'emissió televisiva, el 14 de juny, del documental “My friend” es va acompanyar d'un especial interactiu, amb què TV3 s'endinsava per primer cop en la producció de continguts exclusius en 360º. A tv3.cat/myfriend, els usuaris poden entrar virtualment a les tendes dels refugiats, passejar a través dels camps i veure'n el dia a dia. Situar-se al centre de més de 30 escenes captades al camp d'Idomeni i triar com moure-s'hi i on mirar, en una experiència immersiva, única i diferent per a cada usuari. es va fer en diferit i a Facebook, Thinglink i YouTube.

El 18 de desembre es va emetre en directe per Youtube el tram final de “La Marató” en 360º. Pel que fa a FacebookLive, la primera emissió es va fer el 19 d’abril des de la pàgina del 324cat: dos periodistes del “Telenotícies” van explicar com havien fet un reportatge sobre violència masclista i van ensenyar el “TN vespre” des de dins. La primera transmissió en directe del senyal televisiu es va fer a través de la pàgina d’“El club de la mitjanit”, que va començar la temporada el 12 de setembre. El programa s’emetia simultàniament per ràdio, tele i Facebook live. Posterioerment, s’han fet accions a diversos programes i ocasions especials com La Marató, les campanades de cap d’any. L’exposició i el concert de celebració dels 25 anys del Super3, el concert “Casa nostra, casa vostra”, l’entrevista al president Carles Puigdemont o la visita a la Casa Batlló amb Roger de Gràcia.

Durant el 2016 també s’han iniciat la creació i publicació vídeos amb text sobreposat a Facebook i Twitter, la publicació de Twitter Moments, Instagram Stories i vídeos en directe a Instagram. Els especials culturals, com els fets en motiu del Beefeater In-Edit, el Festival de cinema de Sitges, el Sónar 2016 o el Primavera Sound o l’especial de Sant Jordi han inclòs, a més dels de TV3 i Catalunya Ràdio, aquesta mena de continguts creats per als mitjans digitals, entre els quals streamings en directe o Facebook Live, etc.

Audiències mitjans digitals

La novetat i les facilitats en el consum audiovisual que ofereix el portal responsive (adaptat a diferents mitjans d’accés) de la CCMA que es va estrenar a final del novembre del 2015, van produir, en els seus primers mesos de funcionament, un notable creixement de l’audiència dels continguts digitals de la CCMA. El segon any de funcionament, les dades s’estabilitzen i, en el total del 2016, es manifesta un petit descens de l’audiència dels mitjans digitals respecte al primer any. El consum global d’àudio i vídeo baixa al voltant d’un 1% i és registra un 5% menys d’usuaris únics. Pel que fa a l’accés, els usuaris ja utilitzen els dispositius mòbils per fer més del 50% del consum web, vídeo i àudio.

Creix la demanda de continguts a la carta (+5% en àudio i +3% en vídeo, el 2016) i disminueix la dels continguts en directe, especialment pel que fa al vídeo (-5% en àudio i -15% en vídeo). Les reproduccions de continguts de temàtica infantil han augmentat un 36,6%. La incorporació de Super3.cat a l’entorn responsive i les noves apps han contribuït a refermar aquest creixement.


Els llocs web de la CCMA. El 2016 s’han vist més de dos-cents milions de pàgines dels llocs web de la CCMA, una mitjana de més de divuit milions i mig de pàgines al mes. El portal ccma.cat, renovat a finals del 2014, està ben consolidat. Hi accedeixen cada mes gairebé dos milions i mig d’usuaris únics, que hi veuen més de quinze milions de pàgines. Destaca l’espai infantil super3.cat, que té una mitjana mensual de 157.636 usuaris únics, que han vist gairebé dotze milions i mig de pàgines. Pel que fa als altres espais especialitzats, sobresurt el creixement de catmusica.cat i esadir.cat. El portal esadir.cat té una mitjana mensual d’usuaris únics un 36, 4% més alta que l’any passat i les pàgines vistes a catmusica.cat han augmentat en un 19,3%.

Seguint la tendència iniciada els darrers anys, els canvis més marcats han estat els mitjans d’accés dels usuaris que ja utilitzen els dispositius mòbils per fer més del 50% del consum web, vídeo i àudio. Els continguts més seguits a ccma.cat són els televisius (entreteniment, ficció, etc.). Aquests continguts representen el 36% del consum del 2016. Les sèries La Riera i Merlí encapçalen les llistes de programes més vistos.

Com passa a la pantalla i l’antena, els mitjans de la CCMA són un referent pel que fa a la informació i, així, el 29% dels continguts als quals s’ha accedit durant l’any són de l’àmbit informatiu. Per la seva banda, els continguts esportius han concentrat l’11% del consum. Esdeveniments futbolístics i informatius de primer ordre (com les eleccions i la investidura del president o la diada de l’11 de setembre) copen els primers llocs del rànquing de vídeos en directe.

Cada mes, 157.636 usuaris únics entren a super3.cat i hi veuen una mitjana de 2.075.604 pàgines. Des de la tardor, el super3.cat s’ha integrat en l’estructura del portal únic corporatiu. Els continguts radiofònics representen el 10% del consum al portal de la CCMA. La informació meteorològica, un 5%, i els continguts adreçats als infants, un altre 5%. Els continguts culturals, visitats de mitjana per 39.678 usuaris mensuals, arrodoneixen l’oferta dels canals de televisió i ràdio en un 1%.

El portal únic ccma.cat continua mantenint les seves característiques i, molt especialment, la protecció dels seus usuaris. La integració ha permès la millora de la plataforma de reproducció de vídeo. Cal tenir en compte que les reproduccions de continguts de temàtica infantil han augmentat, durant el 2016, un 36,6%.

El creixement del portal ésAdir (més del 36% d’usuaris únics de mitjana mensual) és especialment notable si es té en compte que l’any 2015 va créixer gairebé un 30%. Els apartats més consultats al dia són les fitxes de noms propis (de persones i entitats) i de topònims (especialment els relacionats amb l’actualitat informativa).

El moviment dels mitjans de la CCMA a les xarxes socials contribueix a incrementar l’audiència del portal, enllaçant-ne els continguts, i el 26% dels usuaris que accedeixen a ccma.cat ho fan des de les xarxes socials. Un altre 32% de l’audiència hi accedeix directament (teclejant-lo de nou o mitjançat les adreces favorites).

Les xarxes socials. La presència dels mitjans, canals i programes de la CCMA a les xarxes socials ha seguit creixent durant l’any i això ha fet pujar el nombre de seguidors que hi tenen. En conjunt, els diversos perfils de la CCMA acumulen 4,6 milions de seguidors a Facebook i 2,8 milions a Twitter. En les dues xarxes, els seguidors de la ràdio són els que més han crescut aquest any i destaca sobretot el creixement dels seguidors de les emissores i programes de Catalunya Ràdio a Facebook.

Pel que fa a la conversa social, els programes més destacats de l’any han estat “E16: El Debat”, relatiu a les eleccions espanyoles, i l’especial informatiu sobre la investidura del president Puigdemont. El 19 de juny, 68.126 piulades, de 10.460 autors, amb el hashtag #DebatTV3 van arribar a fer 7.190.733 impressions. El 10 de gener, #InvestiduraTV3 va ser l’etiqueta de 51.653 tuits de 14.851 autors i va arribar a 9.360.877 impressions a la tarda, durant el programa informatiu especial. Al vespre, mentre s’emetia el “Telenotícies”, 9.233 tuits més, de 5.359 autors, van arribar a fer 1.377.671 impressions més. #MasTV3, lligada al “.Cat” del 7 de gener; #dobletTV3, a l’especial d’Esports del 23 de maig; #26JTV3 i #26J CatRàdio, als especials sobre les eleccions espanyoles; #PuigdemontTV3CatRàdio, a l’entrevista institucional al president del 14 de gener; #PremisGaudí, a la gala de l’Acadèmia del Cinema celebrada el 31 de gener; i #AcordTV3, a la roda de premsa d’Artur Mas del 9 de gener, han estat les altres etiquetes amb més difusió i han fet entre un milió i cinc milions i mig d’impressions.

Pel que fa als canals de la CCMA a YouTube, destaca el creixement de més del 52% del nombre de visualitzacions. El nombre de nous subscriptors, però, s’ha mantingut semblant, amb un modest increment al llarg de l’any. Cal recordar que, el 2015, els subscriptors van augmentar més del 70%.

Televisió connectada. Durant el 2016, el nombre d’usuaris que accedeixen als continguts de TV3 mitjançant televisió connectada ha augmentat un 31%. Els serveis de la CCMA TV3 són utilitzats per gairebé 175.000 usuaris únics mensuals, que fan més d’un milió cent cinquanta mil visites. Destaca la plataforma HBBTV, que ha augmenta un 56,3%. Cal dir que la CCMA ha participat en l’elaboració d’aplicacions i de serveis d’accessibilitat (subtitulació) per a aquesta plataforma. El consum de vídeos de TV3 mitjançant TV connectada ha crescut, pel que fa a les reproduccions, un 21,7% de mitjana respecte al 2015 i un 35,9% quant a nombre d’usuaris únics.

Les apps. Pel que fa a les aplicacions mòbils, destaquen especialment les de l’informatiu 3/24, amb una mitjana mensual gairebé d’un milió dues centes mil sessions; la de TV3, amb més d’un milió de sessions; la de Catalunya Ràdio, amb gairebé vuit centes mil, i la d’Esport3, amb més de mig milió. L’aplicació Super3 Carnet, que permet portar el carnet de súper al mòbil, participar en els concursos i accions del Super3 i tenir tota la informació de les 200 superactivitats gratuïtes a tot el territori, amb geolocalització, es va posar en marxa al juny i ha tingut molt bona acollida. Ha arribat gairebé fins a les cent cinquanta mil sessions mensuals (octubre). Per al seva banda, l’app del Super3 enfocada al consum de vídeo de les sèries i programes del canal que es va estrenar la tardor passada ha incrementat les sessions en un 75,3%.

Consum de vídeo i àudio. El 2016 ha augmentat espectacularment, més d’un 40,4%, el consum de vídeo des de TV connectada i ha seguit creixent el consum, tant de vídeo com d’àudio, des d’aparells mòbils i disminuint des d’ordinadors.

Vídeo. El 2016, s’han fet prop de 80 milions de reproduccions de vídeo de la CCMA. Això suposa uincrement d’un 4,2% respecte al 2015, tot i que la mitjana mensual d’usuaris únics baixa lleugerament, en un 1%. “La Riera” i “Merlí” encapçalen el rànquing de programes més vistos i els 10 vídeos més vistos de l’any són tots capítols de “Merlí”. Les reproduccions de continguts infantils han augmentat aquest any un 36,6%.

L’audiència tria cada vegada més quan vol veure el que vol veure. Durant el 2016, les reproduccions de vídeo a la carta han crescut un 9,7% i ja representen més del 80% del total. Quant a programes, les sèries “La Riera”, “Merlí” i Cites i l’humorístic d’actualitat Polònia encapçalen el rànquing de reproduccions. Juntament amb Els matins i les tres edicions del telenotícies –migdia, cap de setmana i vespre–; són els programes als quals més usuaris únics han accedit a la carta.

Val la pena esmentar que les reproduccions de continguts de TV3 a YouTube han crescut un 52% respecte al 2015, arribant a gairebé als 109 milions de reproduccions. El 54% corresponen a vídeos del canal Crackòvia i el vídeo més vist és “Messi falla penals”, publicat el març del 2015 i que acumula a final d’any més de 7 milions de reproduccions.

I pel que fa als continguts en directe, les competicions esportives i els programes informatius encapçalen els rànquings de vídeos. L’emissió en directe més vista a través dels mitjans digitals ha estat la final de la Supercopa de Catalunya de futbol entre el Barça i l’Espanyol, que va tenir una audiència de 62.000 usuaris únics.

Si parlem de programes, les sèries “Merlí i “La Riera, Divendres i “Crackòvia” acompanyen els esportius i informatius en els primers llocs del rànquing de programes seguits en directe als mitjans digitals de la CCMA i per un nombre més elevat d’usuaris.

Àudio. Durant el 2016 s’han fet 16,1 milions de reproduccions d’àudio dels continguts de Catalunya Ràdio. Això suposa un increment d’un 2,1% en el nombre de reproduccions tot i que la mitjana mensual d’usuaris únics decreix un 0,75%.

(Extret de la Memòria anual d’activitats de la CCMA de 2016)

Articles relacionats

Mitjans Digitals de la CCMA 2017

Any d’audiències rècord en l’entorn digital: més d’un terç dels internautes de Catalunya han triat els mitjans digitals de la CCMA per a informar-se i entretenir-se

Mitjans Digitals de la CCMA 2018

TV3 registra una mitjana mensual de 2.516.000 usuaris únics i Catalunya Ràdio també obté un creixement d’audiència destacable arribant a 519.000 usuaris únics mensuals

Mitjans Digitals de la CCMA 2019

Any d’audiències rècord en l’entorn digital, amb un 46% dels internautes de Catalunya que han triat els mitjans digitals de la CCMA per informar-se i entretenir-se

Mitjans Digitals de la CCMA 2020

La CCMA ha registrat una mitjana mensual de 2.667.000 usuaris únics a Catalunya, cosa que suposa un creixement del 4,8% respecte al 2019

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí