«Cal construir un ecosistema i traslladar la IA al teixit empresarial»

Albert Puntí i Tetiana Klymchuk, cofundadors de Somia Solutions: «ChatGPT, Gemini i DeepSeek són les millors per a ús personal, però som conscients que fallen per a les empreses»

«Cal construir un ecosistema i traslladar la IA al teixit empresarial»

Albert Puntí (Barcelona, 1998) i Tetiana Klymchuk (Kíiv, 1992) són enginyer industrial i matemàtica, respectivament, i acaben de fundar Somia Solutions. Es van conèixer en una consultora tecnològica i des del 2019 treballen en IA, especialment en el processament de textos. S’acaben d’instal·lar a Barcelona Activa i ja tenen el seu primer treballador, l’enginyer Marcel Hernàndez.

Què és Somia?

Albert Puntí: Som IA, intel·ligència artificial. I somiem amb un futur. El nom neix de la novel·la Un món feliç, d’Aldous Huxley, on la gent pren la pastilla soma i és feliç. Com a emprenedors volem oferir una alternativa, una IA més democratitzada.

Tetiana Klymchuk: I el nostre logotip és un pont entre la IA i les persones. Volem oferir solucions tant a empreses com a usuaris.

Sou tecnooptimistes. Quina és la vostra aposta i quin espai voleu ocupar?

T.K.: Hem fet molts projectes de deep learning i coneixem bé aquest àmbit. Cada empresa viurà un canvi de paradigma i portarà els seus processos cap a la IA. Com ho faran? Encara no saben quins casos d’ús tindran, i nosaltres ens trobem al principi d’aquest camí com a proveïdors d’una plataforma que els permeti experimentar amb la seva pròpia IA. Hi ha molt futur.

Voleu ser una consultora per acompanyar les empreses cap a la IA o tindreu un producte propi?

T.K.: Tenim un producte desenvolupat per nosaltres: la Somia Platform. Els projectes personalitzats d’IA són molt cars i, a més, democratitzar la IA vol dir oferir una solució de baix cost que es pugui experimentar i adaptar ràpidament a les necessitats de les pimes. La IA està viva. Nosaltres podem mantenir la plataforma i que l’empresa actualitzi els seus casos d’ús.

A.P.: La tecnologia que ho revolucionarà tot pot deixar les pimes enrere respecte de les grans empreses. Des d’una perspectiva geopolítica, és essencial que a Europa apareguin iniciatives emprenedores per oferir solucions. Com a país, tenim una oportunitat única amb institucions com el Barcelona Supercomputing Center. Cal construir un ecosistema i traslladar aquesta tecnologia a tot el teixit empresarial.

Per què una pime hauria d’apostar per Somia i no conformar-se amb ChatGPT o Copilot?

A.P.: ChatGPT, Gemini, DeepSeek, etc., són les millors per a ús personal. És impossible competir-hi. Tothom les ha provat. Sabem que tenen limitacions, però quan una empresa vol estandarditzar eines per a tots els seus treballadors, hi ha un risc, perquè la responsabilitat recau en l’empresa o en l’administració pública.

T.K.: Hem treballat amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, que revisa les memòries d’obra segons les normatives vigents. N’hi ha moltes, canvien i poden ser contradictòries. El COAC vol implementar un agent d’IA que ajudi a fer aquestes memòries conforme a normativa. ChatGPT no pot garantir això amb seguretat.

 

Fa més de 7 anys que desenvolupem i entrenem models d’IA i entenem bé la tecnologia que hi ha al darrere

El que feu per al Col·legi d’Arquitectes és un ChatGPT personalitzat entrenat amb normatives?

T.K.: Els oferim una eina que garanteix robustesa. La nostra plataforma permet construir tot el procés com un diagrama, amb tecnologia per extreure informació de la documentació.

A.P.: Oferim eines per validar que un xat arquitectònic funcioni bé i tingui una interfície amigable.

T.K.: ChatGPT no és prou robust per a casos delicats com aquestes memòries d’obra.

Teniu altres clients?

T.K.: Sí, però no sé si els podem mencionar. [Riu.] Fa un any que busquem verticals, solucions personalitzades per a diferents sectors. Treballem en indústria, prevenció de riscos laborals i amb arquitectes. Creem agents per automatitzar tasques i alliberar temps.

El fet que sigueu enginyer industrial i matemàtica ajuda?

T.K.: És un avantatge perquè sabem de què parlem i què és factible fer. Som realistes en planificació i desenvolupament. Ja podem donar accés a l’eina; tenir-la a punt en un any està molt bé. A més, no tenim les ambicions típiques del màrqueting.

A.P.: Fa més de 7 anys que desenvolupem i entrenem models i entenem bé la tecnologia. Hem vist créixer més experts en IA que la pròpia IA. La nostra aposta és de futur, pels propers deu anys.

A l’Amèrica Llatina us reben com a evangelitzadors de la IA.

A.P.: Quan ve algú del MIT o Harvard sembla millor. A Europa estem un pas endavant respecte d’Amèrica Llatina, tot i que allà tenen empreses potents que no coneixem o no reconeixem.

T.K.: Envíen estudiants a formar-se als EUA per tornar després. Hi ha talent. Però a Catalunya també ens reben molt bé. Les empreses i institucions ens conviden a fer formacions cada setmana. No parem.

Com veieu Europa en la batalla geoestratègica? Per què no fundeu Somia als Estats Units?

T.K.: Jo li ho he proposat a l’Albert. [Riuen.]

A.P.: A nivell europeu hi ha una aposta clara, i aquest és el camí que hem de seguir. Europa només pot competir si està unida. Tenim talent, infraestructura i recursos. Hi hem d’anar plegats.

Quin avantatge us dona estar a prop del Barcelona Supercomputing Center?

T.K.: Van apostar per les AI Factories, que són el pont entre empreses i models de supercomputació local. Volem ser proveïdors d’IA.

A.P.: El superordinador és un institut de recerca i innovació que requereix inversió. Hi ha un buit entre el mercat i el BSC. Dins d’aquest ecosistema, Somia és necessària.

Una pime només pot beneficiar-se del BSC a través d’empreses com Somia?

A.P.: Exactament. El BSC necessita arribar a les pimes, i nosaltres facilitem aquest procés.

T.K.: Barcelona és el millor lloc d’Europa per a startups tecnològiques, especialment d’IA.

[Aquest article d’Algoritme Transparent #89 també està traduït al castellàanglèsfrancès i italià.]

Articles relacionats

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí