Donald Trump i Elon Musk donaran via lliure a la IA als Estats Units
Què significa el retorn de Trump a la Casa Blanca i l’ascens de Musk per a la tecnologia? Més desregulació, competència ferotge amb la Xina i una indústria en suspens.
Imatge generada amb Midjourney per Saül Gordillo.
Algoritme Transparent t’ofereix una anàlisi d’urgència sobre l’impacte de la victòria electoral de Donald Trump en l’àmbit de la tecnologia i la intel·ligència artificial. Si t’interessa aquest butlletí setmanal, recomana’ns i comparteix-lo.
La primera lectura és que la còmoda victòria del president Trump davant de l’aspirant demòcrata Kamala Harris portarà canvis importants en la política de la Casa Blanca respecte a la regulació de la intel·ligència artificial impulsada per l’administració Biden. La forta influència d’Elon Musk sobre Trump i la seva possible entrada en el govern republicà comportarà una desregulació que permetrà que la IA es desenvolupi amb una mirada més centrada en competir intensament contra la Xina que en adoptar les limitacions ètiques emanades de la legislació europea. Els Estats Units es llançaran a fons en el desenvolupament de la IA per competir amb els xinesos i, de pas, s’inspirarà en l’esperit anti-woke de Musk pel que fa a l’entrenament de chatbots de IA. Musk, qui ha apostat per Trump finançant la seva campanya i actuant com el seu principal propagandista a la seva xarxa social X, es beneficiarà d’una Casa Blanca més liberal amb la IA i menys reguladora. La seva IA xAI i el seu chatbot Grok estaran en auge: això és el que ve.
Les regulacions de l’administració demòcrata de Joe Biden i Kamala Harris, així com les polítiques de governs estatals com el de Califòrnia en relació amb la IA, tenen els dies comptats. Els Estats Units prendran una direcció oposada a la de la Unió Europea, que quedarà fora de joc a menys que s’adapti, es reactivi i tregui del calaix l’informe de Mario Draghi per ser valenta amb les seves propostes econòmiques i tecnològiques. Si Europa no reacciona ara, quan ho farà? El retorn de Trump a la Casa Blanca pot tenir un efecte col·lateral positiu per a startups europees com la francesa Mistral AI, aliada de Microsoft, així com per a les tesis menys reguladores i més desenvolupistes de líders com Emmanuel Macron.
La relació del president Trump amb els líders de les set majors companyies tecnològiques serà imprevisible a partir del gener. Potser Elon Musk té l’avantatge, gràcies al seu suport entusiasta al candidat republicà. Trump acaba de rebre la felicitació de Sam Altman, CEO d’OpenAI, i de Jeff Bezos, propietari d’Amazon i del diari The Washington Post. Tots dos es van afanyar a utilitzar la xarxa social X, propietat de Musk, per felicitar el president electe Trump, desitjar-li sort en aquesta nova etapa, i, en el cas del CEO d’OpenAI, subratllar que “és de vital importància que els Estats Units mantinguin el seu lideratge en el desenvolupament d’una IA amb valors democràtics”. La diferència és significativa. La monumental derrota de Kamala Harris ha deixat desconcertat un sector de Silicon Valley que li va donar suport obertament, com Bill Gates, cofundador de Microsoft, o més discretament, com el CEO d’Apple, Tim Cook.
Apple afronta diversos litigis amb l’administració dels Estats Units i, pel que fa a les institucions de la Unió Europea, ni t’ho explico. Microsoft, la seva sòcia OpenAI i Apple hauran de maniobrar perquè el canvi de rumb a la Casa Blanca no frustri els seus plans estratègics ni afecti els seus resultats financers. Per a Microsoft i Apple, el debat sobre la regulació o desregulació de la IA podria ser secundari, ja que tenen assumptes més importants a les seves mans. Fa poques setmanes, Trump va acusar Google de perjudicar-lo amb els seus resultats de cerca, el que va escalar en una altra confrontació. Aquest ressentiment i la imprevisibilitat de Trump podrien mantenir en suspens la companyia dirigida per Sundar Pichai, que no va prendre partit a la campanya electoral. Un enfocament similar va adoptar Mark Zuckerberg, que, tot i que no va expressar cap missatge públic de suport a Trump, va aprofitar el primer intent d’assassinat de l’expresident per elogiar la seva reacció i valentia en una entrevista amb un podcaster. Aquest gest, sumat a la prudència de Facebook i Instagram per evitar la proliferació de deep fakes generats amb la IA de Meta durant la campanya, situa Zuckerberg en una posició privilegiada en el nou escenari polític.
A Jeff Bezos, magnat d’Amazon i de The Washington Post, que va frustrar un editorial a favor de la candidata demòcrata que el diari ja tenia preparat, això li podria beneficiar. Argumentant que els mitjans tradicionals estan tan compromesos que l’últim que necessiten és apostar descaradament en eleccions, Bezos no ha pogut evitar el desgast reputacional, la pèrdua de més de 250.000 subscriptors i la crisi interna al diari. Malgrat això, la jugada li ha sortit bé, i la felicitació via X hores després del recompte electoral té una forta càrrega política. Bezos ha prioritzat el paper del periodisme tradicional en favor dels seus interessos econòmics.
El tsunami ultraliberal o reaccionari que podria suposar la segona presidència de Donald Trump tindrà un impacte inevitable en les grans tecnològiques i en el desenvolupament de la IA. Al marge de les implicacions polítiques i democràtiques d’aquest resultat electoral, a Algoritme Transparent seguirem informant sobre com afecta la IA i la tecnologia. També sobre el paper de Musk en el tauler i l’impacte en altres líders i magnats del sector. Avui dia, Musk és el millor posicionat, fins i tot amb opcions d’entrar a l’administració Trump per fer un “Javier Milei” de retallades. Peter Thiel, fundador de PayPal, inversor tecnològic, amic de Musk i patrocinador entusiasta de la campanya de Trump, és un altre influent tecnològic a tenir en compte. Zuckerberg i Bezos estan a l’expectativa d’apropar-se a Trump i a la nova administració republicana. Pichai i Altman, a la defensiva davant possibles atacs d’un Musk encara més envalentit. Bill Gates, allunyat. I Tim Cook, ai, Tim Cook. Potser és moment de preocupar-nos per qui el succeirà a Apple i analitzar llavors si tindrà la capacitat de reconstruir les relacions amb les administracions dels Estats Units i Europa.
En la millor recopilació de notícies de la setmana sobre la IA que podreu llegir cada setmana, us deixo les novetats de l’esperat ChatGPT Search, del llançament de l’aplicació de Claude per a ordinador, de la nova aplicació de Suno per a iPhone i dels últims fitxatges d’OpenAI en reconstrucció en el seu duel amb Anthropic. La setmana ve tan potent amb els Estats Units i aquestes novetats que Carlos Mazón s’ha estalviat una anàlisi d’Algoritme Transparent sobre com la IA hauria gestionat el desastre de la gota freda molt millor que ell. Des d’aquí, tota la solidaritat, afecte i suport a les famílies afectades del País Valencià i de les altres comunitats castigades per la DANA. Esperem que en un futur no gaire llunyà la prevenció i la gestió de les emergències estiguin més en mans de la IA que de segons quins humans.
La trenta-setena entrega de la sèrie IA per a tothom d’El Punt Avui:
Silicon Valley, dividit en la pugna electoral: Elon Musk posa X al servei de Trump, mentre Bill Gates aposta per una regulació amb Harris. Jeff Bezos paralitza un editorial pro Harris a The Washington Post, provocant una crisi interna al diari. Zuckerberg es manté neutral, i Tim Cook dona suport discret a la campanya demòcrata.
OpenAI nega que Orion arribi abans de finals d’any. La IA Jarvis de Google també prendrà el control del teu navegador. La ‘neutralitat’ electoral de Jeff Bezos surt cara a The Washington Post.
Act-One de Runway + Voice Design de ElevenLabs + Dream Lab de Canva + Claude 3.5 Sonnet + Suno i Timbaland + ChatGPT amb veu + Notebook LM de Google + Gemini Live + Copilot a WhatsApp
Antoni Esteve proposa que parlem d’intel·ligència humana augmentada. Elon Musk, aliè a les crítiques per la seva presentació de Tesla, redobla la seva aposta per Donald Trump. Aquest 2024 serà per emmarcar
Geoffrey Hinton obté el Nobel de Física i Demis Hassabis el de Química. Premi a la IA més útil per a la humanitat i a les veus responsables. OpenAI, la gran perdedora, rep el cop de Meta