Duel apassionant entre Google i OpenAI amb llançaments pre-nadalencs d’IA

Sam Altman resisteix l’ofensiva de Sundar Pichai amb millores a ChatGPT i intenta no quedar descol·locat pels moviments de Microsoft amb Anthropic i de Musk, Bezos i Zuckerberg amb Trump

Duel apassionant entre Google i OpenAI amb llançaments pre-nadalencs d’IA
Sam Altman i Sundar Pichai, en una imatge generada amb Grok 2 per Saül Gordillo.

OpenAI i Google ens han donat tasques per aquests dies nadalencs, deixant-nos noves eines i aplicacions en Intel·ligència Artificial aquesta setmana. La competència entre OpenAI i Google en el tram final de l'any és vertiginosa: quan OpenAI llança Sora, Google respon amb Veo2 i Whisk. Quan OpenAI fa accessible per a tots els usuaris ChatGPT Search, Google anuncia que a principis de 2025 hi haurà novetats sobre la nova manera d'interactuar amb els cercadors en aquesta transició de la cerca tradicional a Internet a la consulta conversacional amb chatbots. Quan OpenAI introdueix projectes com una nova forma d'organitzar els xats, Google contraataca amb Code Assist en Gemini 2.0 per a programadors. I quan OpenAI inclou a Santa en el mode de veu de ChatGPT per aquestes festes, Google millora NotebookLM i llança una opció de pagament potent. El duel és apassionant.

Si aquest mes de desembre haguéssim de destacar dues companyies per les seves innovacions, sens dubte serien OpenAI i Google. La lluita entre els equips de Sam Altman i Sundar Pichai és intensa fins a l'últim minut de 2024. En l'àmbit de la generació de vídeo, per desesperació d'Altman, les crítiques dels afortunats que han pogut provar ambdues eines indiquen que Veo2 de Google supera a la competència. Sora, després de 10 mesos d'espera, sembla generar desesperació. No obstant això, segueixo pensant que Sora contribuirà significativament a la popularització del vídeo com a format habitual de contingut generat amb IA.

Cal reconèixer que els llançaments diaris d'OpenAI generen addicció, encara que comencin a exasperar a divulgadors, analistes i informadors de IA. La persistència de Sam Altman està servint per passar pàgina després de la pèrdua de talent a la companyia, però potser no podrà actuar com a cortina de fum davant l'ofensiva d'Elon Musk i de Meta perquè OpenAI deixi de ser una organització sense ànim de lucre tan fàcilment. La publicació dels correus electrònics de Musk en els inicis d'OpenAI per part d'Altman com a resposta a la demanda del magnat amic de Donald Trump contra l'empresa de ChatGPT ha de tenir alguna justificació que resulta difícil d'entendre des de 6.000 quilòmetres de distància. Si Musk influeix en Trump, i si figures com Jeff Bezos i Mark Zuckerberg han fet donatius per a la presa de possessió del president republicà, la difusió dels correus de Musk i la tensió generada no sembla ser l'estratègia més adequada per a OpenAI en aquest moment políticament delicat.

Per complicar més les coses a Altman, Microsoft, que va invertir en OpenAI quan més ho necessitava, està considerant invertir en Claude d'Anthropic. Però això seria incompatible amb la nova política d'OpenAI dissenyada per Altman per a una etapa de lucre desinhibit. No estic segur que Altman pugui permetre's prescindir de Microsoft i del suport de Satya Nadella, que va ser crucial fa justament un any quan el van acomiadar. Malgrat que Microsoft també té una aliança amb la francesa Mistral AI a Europa i podria associar-se amb Anthropic, les incompatibilitats imposades per Altman semblen contraproduents. El temps ho dirà.

La setmana que ve a Algoritme Transparent tindrem una entrevista molt interessant. Espero que per al primer butlletí de 2025 puguem comptar amb les prediccions tecnològiques i d'IA per a l'any vinent. Aquí us deixo els enllaços de la setmana i la sèrie IA per a tothom d'El Punt Avui aquí abaix i us desitjo unes bones festes.

Donald Trump, David Sacks i Elon Musk, en una imatge generada amb Grok 2 per Saül Gordillo.

OpenAI

Google

Elon Musk

Apple

Meta

Microsoft

Estats Units

Curiositats

Mitjans

Eines

La serie IA para todos de El Punt Avui

La quaranta-tresena entrega de la sèrie IA per a tothom d’El Punt Avui:

Sora, Gemini 2.0 i Willow, l’èxtasi del 2024

  • Sora de ChatGPT arriba a Europa amb limitacions, però preveu un ‘boom’ del vídeo amb IA.
  • Willow de Google soluciona problemes quàntics.
  • Gemini 2.0 planta cara als grans competidors tecnològics amb innovacions disruptives.

David Sacks, l’home de Trump per a la IA

  • Empresari i inversor, serà clau en les polítiques tecnològiques de la Casa Blanca amb l’objectiu de consolidar els EUA com a líder mundial en IA.

Eines destacades

  • Gemini 2.0: Dona veu pròpia i multilingüe a la IA.
  • Santa a ChatGPT: Personalitza el teu Nadal amb màgia i IA.
  • NotebookLM Plus: Privadesa millorada i usos exclusius.
  • Narakeet: Generació de veu que també parla català.

Actualitat

  • Suleyman i Altman xoquen sobre la IA general.
  • TikTok té fins al gener per evitar el bloqueig als EUA.
  • Campanya polèmica d’Artisan: "No contractis humans".
  • El relleu de Tim Cook, un repte crucial per a Apple.

Consulta tota la sèrie #IAperatothom a la webI els PDF del diari imprès.

 

[Article d’Algoritmo Transparente #63 també traduït a l’espanyol, anglès, francès i italià.]

Articles relacionats

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí