Resum del 2016 a Catalunya RàdioCada any publico en aquest blog un apunt de resum de la meva activitat professional i el més destacat de l'empresa on treballo. Aquest és el resum de l'any 2016 a Catalunya Ràdio: 

- 13 de gener de 2016. El Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) em nomena director del Grup d'Emissores de Catalunya Ràdio, a proposta del seu president, Brauli Duart. Assumeixo aquest nou repte professional en substitució de Fèlix Riera, que el 28 de juliol del 2015 havia estat destituït. Durant sis mesos l'emissora pública no va tenir director.

- 14 de gener de 2016. Ni cent dies, ni cent hores de gràcia. L'endemà del nomenament, primera entrevista amb Mònica Terribas a Catalunya Ràdio. Aquell mateix matí, entrevista amb Lídia Heredia a TV3. L'informatiu del migdia d'Antena 3 (Planeta) a nivell estatal dedica una peça al nomenament en el context de la formació del nou Govern de Catalunya.

- 15 de gener de 2016. Portades d'El Mundo i La Razón i obertura a l'informatiu del vespre d'Antena 3 a nivell estatal, amb connexions en directe a la plaça Sant Jaume. Aquell mateix dia, a la tertúlia d''El matí de Catalunya Ràdio', crítiques al nomenament per part del director d'El Mundo, Àlex Sàlmon, i d'El Periódico de Catalunya, Enric Hernàndez, moderats per Mònica Terribas, que aquell dia comparteixen la taula de directors de mitjans.

- 18 de gener de 2016. Mèdia.cat reflexiona arran del que considera "una campanya de desprestigi".

- 20 de gener de 2016. El líder del PSC, Miquel Iceta, demana explicacions al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per "la seva relació empresarial amb el nou director de Catalunya Ràdio", en la seva primera compareixença parlamentària.

- 3 de febrer de 2016. Entrevista a El País: "El meu càrrec no està vinculat a cap cicle electoral".

- 4 de febrer de 2016. M'incorporo al patronat de la Fundació La Marató de TV3, com a director de Catalunya Ràdio.

- 10 de febrer de 2016. El Consell de Govern aprova una nova norma de contractació de la CCMA.

- 13 de febrer de 2016. Entrevista amb Ricard Ustrell amb motiu del Dia Mundial de la Ràdio: "La ràdio ha sobreviscut a la televisió i internet. Té un futur extraordinari".

- 13 de febrer de 2016. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, afirma a 'El suplement' de Ricard Ustrell que "la ràdio és una estructura clau en la vertebració d'un país".

- 19 de febrer de 2016. La meva primera sessió de control a la CCMA al Parlament de Catalunya, on el president de la Corporació, Brauli Duart, defensa la meva trajectòria professional davant de les crítiques de l'oposició. Duart anuncia que les redaccions d'informatius de TV3 i Catalunya Ràdio compartiran espai a Sant Joan Despí el 2017.

- 20 de febrer de 2016. El Col·legi de Periodistes de Catalunya critica el nomenament dels directors de TV3 i Catalunya Ràdio.

- 6 de març de 2016. Entrevista informal de Xuriguera i Faixedas sobre la nova etapa a Catalunya Ràdio, a 'El suplement'.

- 9 de març de 2016. El periodista Jordi Borda, nou adjunt al director de Catalunya Ràdio. Santi Faro, provinent de Televisió de Catalunya, nou cap de Continguts de Cataluya Ràdio. Xavier Salvà, sotscap de Continguts. Laura Marín (Continguts) i Montse Ollé (Informatius), caps de Producció i Planificació. Així queda l'estructura directiva de Catalunya Ràdio, que manté al periodista Francesc Cano com a cap d'Informatius. La doble dependència de Marín i Ollé durarà fins al maig, quan Montserrat Pérez esdevindrà nova directora de Producció de la CCMA.

- 10 de març de 2016. El periodista Jordi Basté (RAC1, Grup Godó) critica els nomenaments a la CCMA en el Fòrum de la Comunicació del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC). El mateix dia, als micròfons d''El matí de Catalunya Ràdio', l'exdiputat David Fernàndez (CUP) també critica els nomenaments a TV3 i Catalunya Ràdio.

- 18 de març de 2016. Signatura d'un acord de col·laboració amb Ràdio Tele-Taxi, del locutor Justo Molinero. L'emissora privada emetrà els butlletins informatius de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació. Mònica Terribasanuncia per antena l'acord

- 23 de març de 2016. Catalunya Ràdio emetrà, per Setmana Santa, programes d'iCat.cat a l'antena de l'emissora generalista.

- 29 de març de 2016. Entrevista a la revista digital Mirall: “Volem ser líders, no renunciem a res però no ho farem a qualsevol preu”.

- 8 d'abril de 2016. A proposta del president de la CCMA, Brauli Duart, sóc proposat i nomenat membre del consell d'administració d'Intracatalònia, l'empresa de l'Agència Catalana de Notícies (ACN), en representació de la Corporació –propietària d'un 30% de l'Agència– i sent un càrrec no remunerat.

- 10 d'abril de 2016. Entrevista a Nació Digital: "Jordi Basté és un animal de ràdio, però la Terribas és Messi".

- 11 d'abril de 2016. Brauli Duartdeixa la presidència de la CCMA per motius de salut i Núria Llorach assumeix el càrrec en funcions.

- 11 d'abril de 2016. Presentació del llibre 'De pedra picada', amb el periodista Josep Maria Flores, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

- 13 d'abril de 2016. Entrevista a El Punt Avui: "Cal lluitar pel lideratge i fer una ràdio innovadora".

- 14 d'abril de 2016. L'Estudi General de Mitjans (EGM) atorga a Catalunya Ràdio 643.000 oients diaris, els millors resultats d'audiència dels últims 15 anys. Aquell mateix matí valoro l'EGM a 'El matí de Catalunya Ràdio' amb Mònica Terribas.

- 21 d'abril de 2016. Publico l'apunt #CatRàdioEsMou Cent dies a Catalunya Ràdio sobre els 100 primers dies a l'emissora.

- 23 d'abril de 2016. Primer programa especial de Sant Jordi conjunt de TV3 i Catalunya Ràdio, presentat per Núria Solé i Ricard Ustrell, coincidint amb una vaga dels treballadors pel judici a un company de la CCMA.

- 28 d'abril de 2016. L'espai de Catalunya Ràdio 'Quatre gats', amb Ricard Ustrell, guardonat per la seva innovació en els Premis Ràdio Associació.

- 28 d'abril de 2016. Festa de 10è aniversari d'iCat amb un concert a la Sala Apolo, amb la reivindicació del retorn a la FM. El conseller de Cultura, Santi Vila, anuncia públicament el seu compromís perquè iCat recuperi l'FM.

- 4 de maig de 2016. El Consell de Govern de la CCMA em nomena director de Mitjans Digitals de la Corporació, càrrec que sumo al de director de Catalunya Ràdio amb la mateixa retribució. Substitueixo a Martí Patxot, que el 28 de setembre serà nomenat director de Màrqueting i Comercial de la CCMA, i durant tots aquests mesos es manté intacta l'estructura de Mitjans Digitals. Andreu Martínez assumeix la direcció de Recursos Humans de la CCMA, mentre que Teresa Farréincorpora el control i gestió de Producció per a tots els mitjans del grup.

- 6 de maig de 2016. Entrevista al diari digital Núvol: "Volem rellançar iCat".

- 13 de maig de 2016. El Parlament de Catalunya demana, amb cap vot en contra, el retorn d'iCat a la FM, i tornar a l'escenari previ a l'octubre de 2012. En la sessió de control a la CCMA del Parlament d'aquell mateix dia, anuncio que Mònica Terribas i Ricard Ustrell formaran part de la programació de la temporada 2016-2017 i que la direcció de l'emissora treballa en la incorporació d'un professional de 'primeríssim nivell'.

- 13 de maig de 2016. Entrevista al portal digital Racó Català: "No serem més del que som fora del Principat si no se'ns demana des del País Valencià o les Illes".

- 16 de maig de 2016. Catalunya Ràdio homenatja Pere Tàpias pel seu 70è aniversari amb un 'El suplement' especial omplint el Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú.

- 18 de maig de 2016. Entrevista al diari digital La Veu del País Valencià: "La reconnexió amb TV3 i Catalunya Ràdio està en marxa".

- 26 de maig de 2016. Entrevista a Vilaweb: "Un periodista no hauria de militar en cap partit polític".

- 25 de maig de 2016. Assistència al Col·legi de Periodistes a l'acte sobre la cogestió de TV3 i Catalunya Ràdio.

- 4 de juny de 2016. Programa especial de LaTDP amb motiu dels 40 anys de transmissions de futbol en català de Joaquim Maria Puyal, des de CosmoCaixa. El programa també s'emet per TV3 i Esport3.

- 22 de juny de 2016. Polèmica mediàtica pel fixatge frustrat d'Albert Om per a un programa de tarda-vespre a Catalunya Ràdio. Era la incorporació de 'primeríssim nivell' que el 13 de maig s'havia apuntat en la sessió de control al Parlament. En un gest inèdit, el comitè d'empresa dóna suport a la direcció de Catalunya Ràdio. Albert Om anuncia que se'n va a RAC1 (Grup Godó).

- 30 de juny de 2016. Catalunya Ràdio obté 603.000 oients diaris, segons l'EGM.

- 1 de juliol de 2016. Francesc González s'incorpora a Catalunya Ràdio com a nou cap de producció, provinent de TV3.

- 7 de juliol de 2016. Acord de col·laboració entre Catalunya Ràdio i Ràdio Arrels que permetrà emetre programes de l'emissora pública a la Catalunya Nord, signat amb Albert Noguer a Perpinyà.

- 8 de juliol de 2016. Catalunya Ràdio ultima el fixatge de Jordi Costa i Sònia Gelmà per al programa de tarda-vespre de la propera temporada. Els dos periodistes deixaran RAC1 per incorporar-se a la ràdio pública del país amb un programa esportiu de 7 a 9 de la tarda.

- 11 de juliol de 2016. Francesc Garriga anuncia que presentarà 'El club de la mitjanit' de Catalunya Ràdio també per Esport3 i les xarxes socials a partir del setembre.

- 15 de juliol de 2016. Catalunya Ràdio presenta la temporada d'estiu amb un programa especial al Canal Olímpic de Castelldefels. Òscar Fernández, Montse Virgili, Marc Garriga, Roger Escapa i Xavier Graset són les principals apostes de la proposta estiuenca de l'emissora.

- 16 de juliol de 2016. Entrevistat per Ricard Ustrell, el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, confon 'ràdio pública catalana' per 'República catalana'

- 21 de juliol de 2016. Per tercer mes consecutiu, Catalunya Ràdio es manté líder a internet en l'àmbit de la ràdio en català. La ràdio pública acaba de llençar una pàgina d'accés a tots els podcasts on els usuaris els trobaran més còmodament.

- 22 de juliol de 2016. Catalunya Ràdio fitxaRoger de Gràcia per conduir un nou programa que substitueixi 'La tribu', de 4 a 7 de la tarda, i que es dirà 'Estat de Gràcia'.

- 28 de juliol de 2016. Catalunya Ràdio anuncia que Mariola Dinarès presentarà un programa diari de tendències socials la propera temporada.

- 26 d'agost de 2016. Presentació de la nova temporada de Catalunya Ràdio [PDF], amb un programa especial en directe des d'un catamarà en moviment davant del litoral de Barcelona, amb l'assistència de tots els realitzadors de l'emissora, inclòs Joaquim Maria Puyal, i la presentació de l'espot 'Catalunya Ràdio, tot el que sents', amb ressò al Telenotícies Migdia de TV3.

- 30 d'agost de 2016. Publico a Núvol l'article '#CatRàdioÉsCultura', com a resposta a '#OnÉsLaCultura' de Bernat Ruiz Domènech.

- 5 de setembre de 2016. iCat.cat inicia la nova temporada amb novetats.

- 11 de setembre de 2016. Programació especial de Catalunya Ràdio per la Diada, amb l'estudi mòbil al passeig Lluís Companys de Barcelona.

- 12 de setembre de 2016. Catalunya Música inicia la nova temporada amb novetats.

- 15 de setembre de 2016. Publico a Cercle de Cultura l'article 'Aposta per l'èxit dels continguts culturals'.

- 16 de setembre de 2016. Estreno En sintonia, el blog del director de Catalunya Ràdio. El primer apunt és un vídeo amb Ricard Ustrell.

- 22 de setembre 2016. Assisteixo als Premis Literaris de Girona 2016 per fer lectura del veredicte del Premi Cerverí a la millor lletra de cançò en català per a Adrià Puntí.

- 26 de setembre de 2016. Catalunya Informació inicia la nova temporada connectada al territori.

- 4 d'octubre de 2016. Sílvia Cóppulodemana perdó per una piulada feta des del compte del seu programa de Catalunya Ràdio. La diputada del PP Andrea Levy titlla Catalunya Ràdio d'emissora 'de guerrilla revolucionàrria' arran d'aquest tuit.

- 6 d'octubre de 2016. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, relativitza a Twitter la piulada del 'Catalunya Vespre'.

- 8 d'octubre de 2016. Un centenar de treballadors i els seus familiars -més de 200 persones- s'apleguen a Montornès del Vallès en una botifarrada, una trobada fora del centre de treball que feia anys que no se celebrava.

- 11 d'octubre de 2016. El líder del PSC, Miquel Iceta, entrevistat per Mònica Terribas, afirma per antena sobre Catalunya Ràdio: "Menys l’editorial del matí, tot és molt públic, molt asèptic i molt neutre".

- 12 d'octubre de 2016. Ricard Ustrelldemana disculpes per una piulada feta des del compte del seu programa de Catalunya Ràdio.

- 13 d'octubre de 2016. Mònica Terribasentrevista als estudis de Catalunya Ràdio el ministre en funcions José Manuel García-Margallo.

- 13 d'octubre de 2016. Participació en la jornada inaugural de la Catosfera a Girona, amb Mariola Dinarès, Genís Roca i Josep Maria Ganyet, en què vaig exposar el projecte digital de Catalunya.

- 18 d'octubre de 2016. Jordi Costa farà l'1x1 dels partits del Barça a la web de Catalunya Ràdio i Esport3.

- 22 d'octubre de 2016. Catalunya Ràdio serà present al Museu de la Ràdio Luis del Olmo, amb l'entrega d'una imatge al locutor i empresari de la comunicació Luis del Olmo.

- 28 d'octubre de 2016. El Partit Popular demana la meva dimissió per un retuit ofensiu des del compte de Twitter del portal de notícies de TV3, amb una nota de premsa amb declaracions de la diputada al Parlament Esperanza García però no a la comissió de control a la CCMA a la cambra catalana.

- 7 de novembre de 2016. Presentació al matí a CaixaFòrum dels actes del 30è aniversari de Catalunya Música i, al vespre, concert commemoratiu al recinte modernista de Sant Pau amb l'assistència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i del director general de la Fundació Bancària 'la Caixa', Jaume Giró, amb ressò al Telenotícies Vespre de TV3.

- 7 de novembre de 2016. Publico a Nació Digital l'article '30 anys de Catalunya Música'.

- 7 de novembre de 2016. Publico a Vilaweb l'article 'Catalunya Música, l'aniversari d'una estructura d'estat'.

- 10 de novembre de 2016. Publico al diari Segre l'article 'Catalunya Música, 30 anys de clàssica en català'.

- 10 de novembre de 2016. Entrevista a La Veu del País Valencià: "Que se li demanin tantes coses a Catalunya Ràdio és un estímul".

- 11 de novembre de 2016. Presentació, a la comissió de control a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals del Parlament de Catalunya, del projecte de Catalunya Ràdio. Balanç de la gestió feta fins aleshores, amb l'obtenció d'ingressos atípics de mig milió euros per compensar el dèficit heretat de l'exercici anterior i la celebració de reunions i trobades amb més de 150 treballadors i col·laboradors de l'emissora, entre d'altres.

- 13 de novembre de 2016. Entrevista a Ràdio Vilablareix, amb Dídac Romagós.

- 14 de novembre de 2016. Publico a Diari de Tarragona l'article 'Catalunya Música, 30 anys de clàssica en català'.

- 14 de novembre de 2016. Entrevista a Comunicació 21: "Que se li demanin tantes coses a Catalunya Ràdio és un estímul".

- 17 de novembre de 2016. El periodista Medir Plandolit assumirà a partir de l'1 de desembre l'edició del portal de notícies de la CCMA 324.cat.

- 18 de novembre de 2016. Participació a la 26ena edició del Fòrum 10 Comunicació de Ràdio Puig-Reig amb el corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Moscou, Manel Alías, presentat per Josep Genescà, que també em va fer una entrevista a Ràdio Puig-Reig.

- 20 de novembre de 2016. Premis als programes de Catalunya Ràdio 'Mans' i 'Les mil i una nits'.

- 22 de novembre de 2016. La presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, em proposa com a representant de la Corporació al patronat de la Fundació puntCAT.

- 28 de novembre de 2016. Catalunya Ràdio, líder en paritat a les tertúlies, segons l'informe del col·lectiu On són les dones.

- 29 de novembre de 2016. L'espai 'L'efecte papallona, de Coia Ballesté a Catalunya Informació, rep el primer premi periodístic d'Aigües Ter Llobregat.

- 1 de desembre de 2016. Catalunya Ràdio és l'emissora que més creix, un 7%, en la darrera onada de l'EGM, amb 557.000 oients diaris.

- 1 de desembre de 2016. El programa de Catalunya Ràdio 'Solidaris', d'Adrià Bas i abans amb Rita Marzoa, rep el premi Memorial Joan Gomis 2016.

- 14 de desembre de 2016. La directora comercial de Catalunya Ràdio, Neus Comellas, també assumirà Madrid en la reorganització de Comercial i Màrqueting aprovada pel consell de govern de la CCMA.

- 14 de desembre de 2016. El reportatge 'Raspalls Fontboté a la Torre Eiffel', de Coia Ballesté a Catalunya Informació, rep el Premi de Periodisme de la Cambra de Reus.

- 15 de desembre de 2016. L'espai 'La poma de Newton', de Purificació Barceló a Catalunya Informació, guanya el premi Asebio 2016 de divulgació biotecnològica.

- 17 de desembre de 2016. Ricard Ustrell i Sergi Pàmies 'ironitzen' sobre la direcció de Catalunya Ràdio per antena durant més de 10 minuts.

- 15 de desembre de 2016. Participació a la presentació de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, acompanyat del director de Televisió de Catalunya, Jaume Peral, de la directora del programa televisiu Àngels Molina i del director d''El suplement', Ricard Ustrell.

- 19 de desembre de 2016. El consell de govern de la CCMA enllesteix la proposta de contracte programa per al període 2017-2020.

- 20 de desembre de 2016. Visita a l'Abadia de Montserrat, que inclou dinar amb els monjos i una trobada amb el pare abat, Josep Maria Soler, i el portaveu de l'abadia, Bernat Juliol. Catalunya Ràdio agruparà a la seva web els àudios vinculats a l'Abadia de Montserrat.

- 21 de desembre de 2016. Restructuració de Mitjans Digitals de la CCMA, amb el nomenament de Geni de Vilar com a adjunta a la direcció. Txell Laborda, Judith de Argila i Marc Bassols reforcen l'estructura de Mitjans Digitals, en què Ferran Clavell continua com a responsable d'audiències digitals. Jordi Salvat i Ferran Auberni tindran un paper rellevant com a editors dels portals digitals de TV3 i Catalunya Ràdio, respectivament.

- 21 de desembre de 2016. Catalunya Ràdio obté al novembre 306.000 usuaris únics a l'Estat, segons ComsCore.

- 21 de desembre de 2016. Entrevista a Radio Kanal Barcelona.

- 23 de desembre de 2016. Un miler d'oients de Catalunya Ràdio omplen el teatre Coliseum en la festa de Nadal amb La Cubana i el tradicional Tió Solidari de l'emissora. TV3 se'n fa ressò.

Articles relacionats
- Catalunya Ràdio, nou repte professional
- Catalunya Ràdio potencia la innovació i lluita pel lideratge
- Cent dies a Catalunya Ràdio
- #CatRàdioÉsCultura
- Les cobertures exclusives per internet
- Defensa de l'entreteniment i l'humor a Catalunya Ràdio
- Ràdio àgil, servei públic i proximitat
- Tots els apunts sobre Catalunya Ràdio en aquest blog

 

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí