Eleccions europees: alarma i tranquil·litat

Les eleccions europees són d'un interès majúscul. A Catalunya, encara ho és més perquè es tracta de la primera cita amb les urnes des de la convocatòria del referèndum d'autodeterminació per al 9-N. L'enquesta de GESOP per a El Periódico d'aquest cap de setmana presentava un triple empat ERC-CiU-PSC en unes eleccions que tradicionalment guanyaven els socialistes a Catalunya. ERC, amb el 15%, duplicant l'anterior resultat quan Oriol Junqueras va ser-ne cap de llista, guanyaria en intenció directa, segons el baròmetre d'El Periódico. L'escenari de triple empat és alarmant i tranquil·litzador alhora.

Tranquil·litzador per al procés sobiranista:

1) ERC duplica, mentre el PSC perd la meitat de vots. CiU no pateix la queixalada d'ERC.

2) L'empat ERC-CiU reforça el lideratge del procés de manera compartida, ja que Oriol Junqueras i Artur Mas resulten enfortits.

3) ICV-EUiA, compromesa amb el dret a decidir, puja fins al 10,6%.

4) L'unionisme en sentit ampli queda debilitat. El PP perd 5,4 punts, el PSC en baixa 16,8 i C's només ho compensa guanyant-ne 5.

Alarmant per al procés sobiranista:

1) Nerviosisme a CiU davant una victòria d'ERC. CiU tolerava que guanyés el PSC, però digeriria malament que la llista renovada amb Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall superés la de Ramon Tremosa i Francesc Gambús.

2) La CUP, amb un 2% a l'enquesta, ha renunciat a presentar-s'hi, però després d'un debat molt profund que ha generat certa divisió a les seves bases.

3) Ball de noms d'hipotètiques candidatures unitàries i punts programàtics comuns que han generat un cert desgast entre els partits sobiranistes a vuit mesos del 9-N.


Anteriors apunts:

L'unionisme, gran perdedor de l'enquesta d'El Periódico

El sobiranisme a les portes de les eleccions europees

Salvador Sedó, víctima unionista al Parlament Europeu

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí