Candini recupera Calella per a CiU

Josep Maria Juhé [Facebook] deixarà de ser alcalde de Calella l'onze de juny. El primer alcalde socialista de la ciutat no haurà governat més d'un mandat. Juhé ha conservat els 5 regidors, tot i el retrocés generalitzat de la marca PSC, però han afluixat els seus socis d'ERC, que han passat de 4 a 2 edils. El PSC aguanta, però un dels regidors que perd Esquerra van a parar al PP, que en tindrà dos aquest mandat, i l'altre beneficia CiU, que passa de 7 a 8 i que, per molt pocs vots, es queda a un de la majoria absoluta. Montserrat Candini@montsecandini recuperarà el bastió nacionalista de Calella entre 1979 i 1999, després de dotze anys en mans de les esquerres (vuit anys alcalde d'ERC que havia guanyat a les urnes, i quatre amb alcalde del PSC).

La victòria de Candini [bloc i Flickr], a tocar de l'absoluta, suposa un retorn a l'esquema clàssic segons el qual és alcalde qui obté més vots. Candini serà la primera alcaldessa de la ciutat, i la seva arribada al càrrec s'ha d'interpretar en el context del nou mapa polític català. Amb l'onada nacionalista a gairebé totes les institucions, l'alcaldessa Candini podrà fer valer el seu pes dins de Convergència, el càrrec de senadora i també el lideratge que pugui acabar jugant a nivell comarcal i/o provincial. En el cicle iniciat el 22-M, la recuperació de Calella per part de CiU, especialment pel fet que sigui de la mà d'aquesta dona forta convergent, és una oportunitat per a la ciutat. S'obre una nova etapa, pendents dels pactes que finalment acordi CiU per garantir-se la majoria absoluta de forma estable o amb enteses puntuals.

Candini té quatre opcions possibles: començar en solitari i anar pactant en funció del tema i de l'aliat; formar govern d'ampli espectre amb el PSC; sobiranista amb ERC; o dretà amb el PP, escenari aquest últim que semblaria estrany després de l'apropament de la federació nacionalista a la plataforma Calella Decideix i del paper actiu en la consulta independentista. És qüestió de temps conèixer la via. Pactar amb Juhé formaria part d'un acord més ampli a nivell comarcal entre CiU i el PSC, mentre que l'entesa estable amb els dos nous regidors republicans, els joves Cristina Gómez [bloc] i Àngel Badalló, seria menys forçada. A la candidata d'ERC @cgomezgili li ha tocat gestionar la patacada dels republicans, probablement perjudicada per un factor local com ha estat la irrupció dels independentistes independents, solidaris i reagrupats d'Entesa per Calella. En un escenari de llistes obertes, el seu cap de llista Josep Barri @vilapou hauria pogut entrar de regidor. Amb l'actual llei electoral, s'ha quedat fora del consistori.

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí