Catalexa, el rànquing de la Internet catalana

Catalexa, el rànquing de la Internet catalana
Les dades que ens ofereix Alexasón relatives, subjectives, poc definides i inconcretes. Però malgrat tot, i a falta d’un sistema millor, són dades que un munt de pàgines importants de la xarxa catalana tenen en compte. És el cas, per exemple, de Vilaweb [imatge] o, en un altre nivell, e-notícies [article].

La idea de Catalexava començar temps enrere, quan des del Racó Català van fer els primers rànquings de pàgines web catalanes a partir de les dades d’Alexa. Malgrat que Alexa fa rànquings a nivell estatal, no s’hi incloïa Catalunya. "Els rànquings els fèiem totalment a mà i portaven un munt d’hores de feina cada vegada. En vam fer un el 9 de desembre de 2003, el 24 de febrer de 2004, l'11 de desembre de 2004, el 15 de març de 2005i el 13 de juliol de 2005. Aquest va ser el darrer rànquing fins ara", m'explica Joan Camp, ànima [usuari] de Racó Català juntament amb Guillem Sureda.

"A la tardor de 2005 vam pensar que seria molt millor automatitzar el sistema, per tal que els rànquings puguessin crear-se de manera totalment automàtica, i amb una freqüència molt més alta. El desembre de 2005, Catalexa ja estava dissenyada i programada. Començava la fase Beta", afirma l'amic Camp, que ha desenvolupat el projecte amb l'ajut de Miquel Serrabassa, de Nació Digital.

"El problema va venir amb l’entrada dels dominis .CAT. Alexa no els reconeixia. Després de posar-nos en contacte directament amb els responsables d’Alexa, ens van aclarir que mirarien de solventar el problema, però no va ser fins al juny d’aquest 2006 que Alexa va començar a reconèixer el .CAT, i a treballar amb tota normalitat amb aquests dominis. Un cop en marxa, calia tenir dades estadístiques d’almenys 3 mesos, per tal que les dades que ofereix Alexa de les diferents pàgines web tornessin a la normalitat (es treballa amb la xifra de la mitjana dels darrers 3 mesos)."

Tot això va coincidir amb "el desgavell que va provocar l’entrada del .CAT". Poc a poc, milers de pàgines web abandonaven el seu antic domini per passar-se al nou domini. En alguns casos l’antic domini redirigia cap al .CAT, en altres casos era a l’inrevés, on el .CAT redirigia cap a l’antic domini, i en altres casos, existien webs duplicades que usaven l’antic domini i el recent .CAT. "La situació, ara mateix, encara està en aquesta línia, lluny d'una normalització. Això provoca que Alexa encara interpreti moltíssimes pàgines com a duplicades i, per tant, no centri en una sola URL tots els punts que hauria d’otorgar a una pàgina."

"Nosaltres hem optat per primar el domini .CAT, sempre que aquest estigui actiu. Esperem que d’aquesta manera, el responsable de la pàgina, faci el determinament de decantar-se entre el .CAT i l’anterior domini. És per aquest motiu que pàgines com El Periódico i el FC Barcelona, mostren una posició molt més baixa del que teòricament els correspondria. En d’altres casos, el domini .CAT està tan oblidat, que ni tan sols apareix al rànquing. És el cas, per exemple, del Diari de Barcelona o el Diari de Balears. Si cap responsable d’algun dels webs que apareixen al llistat vol que se li canviï el domini, que ens ho faci saber i farem el canvi", afegeix l'incansable Camp.

"Esperem que aquest rànquing sigui només allò que pretén ser, és a dir, un reconeixement de la cultura catalana a la xarxa, a partir d’unes dades que no són ni millors ni pitjors... i que ni tan sols són nostres, però són les que ofereix un web amb el suport de la prestigiosa Amazon. Esperem que no es malinterpretin les dades que oferim (sempre comprovables a través de la pròpia pàgina d’Alexa) i no se’n facin judicis de fet que potser no ho són. Esperem que aquest rànquing serveixi per tal que tots ens orientem una miqueta més dins de la xarxa catalana!", exclama i puntualitza alhora.

La idea original de Catalexa, però, és de Vilaweb, amb El Top 50 de les webs en català, del 13 de gener de 2003. [Vicent Partal: Alexa, cada dia pitjor]

Recentment, Joan Camp, del Racó Català, va participar en la Segona Setmana dels Mitjans Digitals, en la taula rodona La medició d’audiències a Internet a Catalunya, amb Eduard Voltas, del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura; Diego Semprún de Nielsen/NetRagings; Manuel Sala, de l’OJD Interactiva. Joan Camp hi va participar com a impulsor de Catalexa, una iniciativa que els lectors d'aquest bloc han de conèixer.

Saul.cat al Catalexa

Arran del meu article de diluns Les eleccions disparen Internet i e-notícies entra l'OJD, en Joan ha penjat Audiències oficials. En l'apartat de Política i de Blocs personals de Catalexa ja m'hi han afegit aquest bloc, però només a partir de les visites que accedeixen pel domini saul.cat, amb la qual cosa no comptabilitzen la majoria d'entrades, que deuen ser des de MésVilaweb i Vilaweb.
Blogs Conversa, Blocs Terrasencs, Arenyautes i L'ateneu.org

Un altre rànquing de blocs en totes les llengües oficials de l'estat és Blogs Conversa, que té un valor relatiu. Aprofito per deixar constància de l'aparició de Blocs Terrassencs, directori de bitàcoles de la ciutat del Vallès Occidental; i els Blocs de l'ateneu, vinculats a l'Associació Cultural l'ateneu.org.
Arenyautes, la comunitat virtual dels arenyencs (de Mar i de Munt), ja té 100 altes i des de fa unes setmanes ha aconseguit una activitat molt alta, segons informa Oriol Ferran [bloc]. [Saül Gordillo destaca la renovació d'arenyautes] L'espai de blocs i les galeries d'imatges són un èxit.
Catapings i Blocat es passen al .cat

Llegeixo al Racó que Catapings passa del .COM al .CAT. Com sabeu, Catapings és un directori de blocs en català. El servei de blocs en català Blocat també ha passat al .cat, i han canviat tots els dominis de les seves bitàcoles.

Ambdós, Catapings i Bloc.cat (gratuït) estan allotjats als servidors de Racó Català.

[Enric Borràs: Alguna cosa es mou a la blocosfera catalana]

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí