Llibre d'estil. Agència Catalana de Notícies

Anna Nogué Regàs, Carme Ferré Pavia

Presentació

Un regal col·lectiu d’aniversari

 

L’Agència Catalana de Notícies tanca la commemoració del desè aniversari amb l’edició del Llibre d’estil. Des de la seva creació, el 1999, els professionals de l’ACN han treballat sense disposar d’una eina fonamental en tot mitjà de comunicació de prestigi, rigorós i seriós com és el Llibre d’estil. Aquest document que ara publiquem conté els principis fundacionals de l’Agència, la seva missió de servei públic, els criteris periodístics de la redacció, les exigències deontològiques, l’estil de llengua, el Manual d’identitat corporativa i molta informació d’utilitat a l’hora d’elaborar les notícies en una redacció multimèdia. Precisament aquesta és una de les singularitats de l’Agència Catalana de Notícies. A diferència d’altres agències, l’ACN ha estat pionera en l’aposta tecnològica i multimèdia, de tal manera que els periodistes són polivalents, és a dir, professionals capaços d’elaborar informació en els formats de text, àudio, fotografia i vídeo que es difonen a través de diferents plataformes.

 

De llibres d’estil de mitjans de comunicació publicats n’hi ha molts i de tota mena. De llibres d’estil d’agències de notícies, menys. Aquest és el d’una agència de notícies pública, de l’agència nacional de Catalunya. És el llibre d’una de les primeres d’Europa creada a partir d’Internet, capdavantera al nostre continent en teletreball, multiformat i informació territorial.

 

Aquest Llibre d’estil pretén ser una referència per als professionals i per als mitjans de comunicació catalans que aposten pel periodisme multimèdia. L’objectiu és doble: aclarir dubtes als periodistes de l’ACN i fixar-los de manera aclaridora els criteris, els paràmetres i els detalls tècnics; d’altra banda, també intenta contribuir al fet que altres professionals i empreses del país vegin que la polivalència i el multiformat són possibles, i que a Catalunya existeix un projecte solvent i de llarg recorregut en el sector de la comunicació que assumeix des de 1999 amb encert un model que els últims anys es mostra com a tendència de futur. Per tant, aquest Llibre d’estil enllaça perfectament amb l’esperit de servei públic i la voluntat contributiva amb el sector, ja que històricament l’Agència Catalana de Notícies ha fet la funció de vertebrar l’espai català de comunicació.

 

El Llibre d’estil que s’afegeix als recentment elaborats Manual d’acollida i Manual d’identitat corporativa de l’Agència Catalana de Notícies, aporta gruix al projecte d’agència nacional. En l’etapa actual s’ha fet un esforç notable per recollir, estructurar i documentar el coneixement intern. Lògicament, aquests manuals s’han de revisar contínuament i esdevenen fotografies fixes que requereixen actualitzacions en tots aquells àmbits evolutius per evitar que es converteixin en imatges desenfocades d’escassa utilitat. Els principis i les autèntiques raons de ser, però, són tan vigents ara com a la dècada dels noranta del segle passat quan el periodista Ramon Barnils proclamava la necessitat d’una agència de notícies pròpia per a Catalunya.

 

Una agència nacional catalana que, molt ben arrelada al territori però amb una mirada global i les antenes de les delegacions internacionals recentment obertes a París, Berlín, Londres i Nova York —que reforcen les ja existents de Madrid i Brussel·les—, proporciona informació de qualitat de Catalunya i d’interès català per a un ampli ventall d’abonats: televisions, ràdios, diaris impresos i digitals, institucions i empreses.

 

En aquest sentit, el creixement de l’Agència en els últims anys ha estat espectacular. No només pels formats en què s’elabora la informació —els periodistes de l’ACN de totes les delegacions territorials del país i també de l’estranger elaboren vídeos d’actualitat, a més de textos, àudios i fotografies—, sinó també pel reforçament de la informació especialitzada de Comunicació, Cultura, Economia, Política i Societat, la informació d’informació d’àmbit internacional —en una secció que anomenem Món—, l’augment del nombre de clients en un centenar —ara ja en són 300— i la triplicació de la xifra d’ingressos provinents del sector en un període de només tres anys, entre el 2007 i el 2009. Aquests paràmetres, entre molts d’altres, expliquen la consolidació de l’Agència Catalana de Notícies en l’espai català de comunicació.

 

Aquest Llibre d’estil que s’haurà d’anar actualitzant a mesura que la tecnologia, els nous formats i els serveis creixents impactin sobre els sistemes i les rutines de treball de la redacció, és el resultat d’un treball en equip. Fruit de l’experiència dels professionals que des de l’inici han format part del projecte de l’Agència, el coneixement acumulat a la casa ha estat aportat per la subdirectora, Anna Nogué, que ha comptat amb col·laboració inestimable del redactor en cap, Salvador Cargol, i amb les aportacions precises i especialitzades d’Àlex Fernàndez i Sònia Luque (apartat de llengua), Gemma Ustrell (comunicació), Oriol Burgada (vídeo), Oriol Campuzano (fotografia), Anna Oms (gestió de la informació), Jordi Pueyo (eines 2.0) i Gaspar Pericay, Laura Pous i Albert Segura (“Món” i traducció a altres llengües). Ha estat un bon treball en equip.

 

Aquest Llibre d’estil, a més, és el resultat de la col·laboració entre l’Agència Catalana de Notícies i l’Institut de la Comunicació (Incom) de la Universitat Autònoma de Barcelona, ja que en són coautores Anna Nogué i Carme Ferré Pavia, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigadora de l’Incom, qui n’ha coordinat el projecte. Hem intentat que el Llibre d’estil serveixi per aplegar l’experiència i les especialitats de la casa amb una mirada externa més universitària. Un document que sintetitzi informació útil i necessària per al dia a dia dels professionals, però també amb aportacions de caire deontològic i acadèmic per contextualitzar l’actuació diària.

 

La sinèrgia entre empresa de comunicació pública i món acadèmic va més enllà de la coautoria entre l’ACN i l’Incom. En l’edició de l’obra també hi ha implicada la Universitat Oberta de Catalunya, gràcies a l’entesa amb el director de l’Editorial UOC, Lluís Pastor, i al conveni de col·laboració signat amb la rectora de la UOC, Imma Tubella, que recull un projecte de col·laboració més ampli entre la Universitat i l’Agència, i que aquest any permet la posada en marxa per al curs 2010-2011 del Postgrau en Producció Periodística Multimèdia UOC-ACN.

 

La vinculació de l’Agència amb el món acadèmic en l’edició d’aquest Llibre d’estil es concreta en la presentació que ha acceptat d’escriure el director d’estudis de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Salvador Alsius, amb qui l’ACN manté lligams estrets en l’aplicació d’un conveni de col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra que comporta l’obertura d’un web de notícies de Catalunya en anglès i que és la finestra al món del projecte Catalan News Agency.

 

Una agència de notícies nacional que edita el seu llibre d’estil per culminar la gran feina que tots els seus professionals han fet al llarg d’aquests anys i que volem compartir amb tots vosaltres com si es tractés d’un regal col·lectiu d’aniversari.

 

Saül Gordillo

Director

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí