Aposta pels joves i la innovació de Catalunya Ràdio

L’estratègia és oferir contingut a unes franges d’edat que estaven oblidades i que ara tenen una oferta en català de qualitat amb una trascendència crucial per a la preservació de la nostra llengua

Aposta pels joves i la innovació de Catalunya Ràdio
Aposta pels joves i la innovació de Catalunya Ràdio

Catalunya Ràdio porta 5 anys implementant projecte i estratègia d’innovació tant tecnològica com de formats. La ràdio pública és líder en innovació en el sector de l’àudio en l’entorn digital. Des de Catalunya Ràdio, hem normalitzat l’entorn digital com a hàbitat de la creació i la producció d’àudio a través de la modernització i innovació en les interfícies (aplicació mòbil i pàgina web). També hem innovat en formats creant contingut digital first que han resultat referents en el sector, com, per exemple, El segrest, Crims, Revolució 4.0 o Adolescents XL i la seva múltiple oferta en diferents formats.

Catalunya Ràdio també ha innovat adaptant els formats a les noves plataformes de distribució de contingut. Adolescents XL té una versió exclusiva a Youtube, Ricard Torquemada està oferint emissions a Twitch durant l’Eurocopa o l’iCat Kids de David It’s Me que viu a Tik Tok i Instagram com a primeres pantalles. Per acabar aquest apartat cal destacar que un dels grans èxits d’aquesta temporada, El búnquer, és un format original de podcast que gairebé té tanta audiència a l’FM com a Youtube. Una mostra clara que l’aposta que hem fet a Catalunya Radio per la innovació no és ni residual ni experimental, sinó que l’estratègia d’aquests anys ens ha permès poder aplicar els aprenentatges a productes mainstream.

El passat divendres, 2 de juliol, a la comissió de control del Parlament a la CCMA, vaig respondre a la diputada Jenn Díaz sobre la innovació vinculada al rejoveniment de la ràdio pública. Vaig destacar que des de Catalunya Ràdio hem implementat un model i una estratègia per cobrir una mancança que vam detectar quan van arribar a la direcció de l’emissora. No hi havia contingut orientat al públic jove, i per aquest motiu vam dissenyar una oferta que cobreix diferents graons de l’escala de creixement de la mainada fins arribar a la post adolescència.

Primer graó. Kids XS, amb Pau Guillamino per a pares amb nens petits i contingut cultural i educació dirigit als nens de fins a 6-8 anys.

Segon graó: iCat Kids, amb David It’s me. Contingut pre-adolescent creat per un jove influenciador català pensat per a un públic d’entre 8 i 14 anys que viu a Tik Tok i Instagram, principalment.

Tercer graó. Adolescents iCat, amb Long Li Xue. Un altre potent influenciador català que ofereix contingut per a adolescents d’entre 14 i 17 anys. Viu a Youtube i Instagram. Ha tingut una gran acceptació, moltes visualitzacions dels programes i de les sèries que es deriven del programa com la de Pisos d’estudiants.

Quart graó. Adolescents XL. Contingut post-adolescent amb Roger Carandell, Marta Montaner i Juliana Canet. Adreçat a joves d’entre 17 i 25 anys. Aquest contingut ha està integrat a l’antena FM de manera diària, però té una extraordinària vida digital a Youtube. Més de 4.700.000 visualitzacions d’un contingut per a joves, fet en català i des de la ràdio pública.

Aquesta escala té un últim graó que podríem exemplificar amb la irrupció en la graella d’un contingut com El búnquer, que és una proposta d’humor que abraça públic des dels 20 fins a més de 40 anys.

Amb els graons d’aquesta escala queda clar quina ha estat i és l’estratègia de Catalunya Ràdio per oferir contingut a unes franges d’edat que estaven oblidades i que ara tenen una oferta en català de qualitat, amb acceptació i amb una trascendència crucial per a la preservació i bona salut de la nostra llengua en els col·lectius de població jove.

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí