Repòrter, febrer de 2001 | La teranyina s’eixampla

Repòrter, febrer de 2001 | La teranyina s’eixampla
Repòrter, febrer de 2001 | La teranyina s’eixampla

L'expansió d'Internet ha provocat que les pàgines web proliferin arreu dels pobles de l'Alt Maresme, encara que la majoria no deixen de ser d'organismes públics


L'Alt Maresme està entrant a la nova era de la informació. Si fa uns anys era gairebé impossible imaginar-se un ciutadà de Tòquio estudiant el modernisme canetenc, ara amb les noves tecnologies aquest fet pot ser realitat. Organismes públics i privats ha encetat una carrera en el camp d'Internet per tal de no perdre pistonada i donar a conèixer els seus productes al màxim nombre de públic. Així, doncs, no ens pot estranyar que l'exemple anterior pugui ser tan real com que els ciutadans d'Arenys de Mar organitzin tota una festa de Cap d'Any via Internet.

Un dels exemples més clars de la necessitat per part dels municipis de posar-se al dia en temes d'Internet i les actuals tecnologies és el cas de l'Ajuntament d'Arenys de Mar. Ramon Vinyes és un dels primers regidors catalans d'una àrea de Noves Tecnologies i ell mateix explica que a Arenys s'ha potenciat Internet per tal de «crear una eina de cara als usuaris i que aquests puguin estar en contacte amb l'Ajuntament via una pàgina web no estàtica». Segons Vinyes, l'èxit de la pàgina de l'Ajuntament està contrastat ja que hi ha una mitjana d'entre 130 i 200 entrades diàries. Un dels fonaments d'aquest èxit ha estat que les mateixes entitats poden registrar per elles mateixes els seus actes a l'agenda electrònica.

Pel regidor de Noves Tecnologies, la pàgina «no només és un aparador de l'administració sinó també del poble». Vinyes considera que l'impacte que ha representat Internet a Arenys de Mar és «similar a la mitjana de Catalunya». Tot i això, des de fa un any el regidor veu com el tema d'Internet «es va revolucionant» i posa com a exemple el gran nombre d'usuaris d'aquest servei a la biblioteca o al Punt d'Informació Juvenil. Per altra banda, l'empresa de cablejat electrònic Flash 10 hafet un treball d'enginyeria per tal d'estudiar per on podria passar el cable de fibra òptica. Però, tot i aquest estudi, la companyia de telecomunicacions Telefònica ha instal·lat a Arenys de Mar el sistema ADSL, que tot i no ser una xarxa amb fibra òptica permet anar a gran velocitat. Davant d'això, Vinyes pensa que «la gent amb Internet ha de tenir solucions properes a casa seva».

La filosofia que mostra Vinyes respecte Internet és el símbol inequívoc que la societat està canviant molt ràpidament. Amb Internet molts aspectes de la vida s'han democratitzat molt ràpidament, així, per exemple, molts ajuntaments demanen l'opinió dels seus ciutadans a través d'Internet i existeix una bústia per dipositar-hi les seves queixes o suggeriments. Però tot i aquest gran avanç, encara hi ha molts ajuntaments de l'Alt Maresme que no tenen la seva pròpia pàgina web i han de dependre de la del Consell Comarcal.A continuació podeu llegir una tria de les pàgines electròniques més interessants que podeu trobar d'ajuntaments o entitats socials, culturals o esportives de l'Alt Maresme.

Ajuntaments

La majoria de les pàgines webs que podem trobar actualment mitjançant un cercador sobre les poblacions de l'Alt Maresme són realitzades pels ajuntaments. Aquestes pàgines, a més, ofereixen la possibilitat, com en el cas de Malgrat (http://www.ajmalgrat.es), que les diferents entitats del poble s'hi anunciïn a l'interior. Així, per exemple, l'Ajuntament de Malgrat té al seu web diferents apartats que tracten des l'evolució política del poble a les diferents gestions, tributs municipals, inversions públiques... També s'hi poden trobar itineraris que es poden fer per Malgrat i informació dels recursos locals de turisme, comerç, indústria i agricultura.

Una pàgina web amb continguts semblants és la de l'Ajuntament de Pineda (http://www.pinedademar.org), que inclou la Fundació Tharrats i ofereix una explicació dels membres de l'equip de govern i un tauler d'anuncis. La pàgina de l'Ajuntament de Sant Pol (http://www.santpol.org) ofereix entre les diferents informacions, ofertes de treball, un recull històric de la vila, tradicions, una ofici na de turisme virtual... També hi ha enllaços amb pàgines d'entitats esportives i culturals del poble.

Pel que fa al web del consistori d'Arenys de Mar, presenta apartats molt interessants, com un servei de premsa amb informacions gairebé diàries i també informacions sobre la població. És el web local més visitat de l'Alt Maresme ja que des de la seva presentació el 23 d'abril de 2000 ha rebut 25.000 visites, i el mes de gener d'enguany n'ha rebut més de 3.000, en total (entre 130 i 200 visites diàries). Aquest web ha estat finalista en l'apartat d'Internet dels premis de Comunicació Local de la Diputació de Barcelona.

Sant Cebrià de Vallalta, també té la seva pàgina (http://stcebria.diba.es) dins l'entorn de la Diputació de Barcelona. És una pàgina senzilla que fa una descripció acurada del poble i explica les seves activitats empresarials, esports, actualitat i permet la consulta del butlletí municipal.

Pàgines independents

També existeixen pàgines web independents que parlen sobre poblacions de l'Alt Maresme. Un dels exemples més clars és Arenys.org {http://www.arenys.org) que dirigeix Oriol Ferran. S'hi explica les característiques d'Arenys de Mar, enllaça amb diferents pàgines webs de la població i té com a principal novetat la presència de 280 pàgines personals d'arenyautes. Per la seva banda, Canet de Mar també té una pàgina independent sobre la població. Es tracta de CiberCanet (http://www.terra.es/personal2/tonifont) feta per Toni Bellatriu. Hi ha recopilacions de webs i e-mails de Canet, a més d'un recorregut amb imatges del poble.Mitjans de comunicació

Els mitjans de comunicació tradicionals de l'Alt Maresme, com la ràdio, la premsa o la televisió també han deixat la seva empremta a Internet. Un dels millors casos per explicar l'entrada d'altres mitjans a Internet és la pàgina de Ràdio Tordera on s'explica des de la història de Tordera a la programació de l'emissora o el Top 40. També ofereix un servei de notícies actua Is que es complementa amb una hemeroteca virtual.

L'emissora municipal de Malgrat, inclosa dins la pàgina de l'Ajuntament, en canvi, tan sols mostra la graella de programes de la ràdio.

Pel que fa a l'únic mitjà de televisió de la comarca, Calella Televisió (http://www.seker.es/calellatv) la seva pàgina web està encara en construcció.Tot i que hi ha alguna part que ja està acabada, algunes informacions no són actualitzades.

En els mitjans de premsa trobem la pàgina de la revista Àmbitde Canet (http://www.arrakis.es/~quimar/ambit/ambit.html), que tot i que actualment està en fase de remodelació estarà oberta molt properament per oferir les últimes novetats del poble.

La cultura

Nombroses entitats culturals de l'Alt Maresme són a Internet per mostrar els seus projectes a les persones interessades. És un exemple el Cercle Artístic Malgratenc (http://www.personal.redestb.es/mba/cercle.htm), on es poden trobar postals antigues, algunes d'elles relacionades amb la cultura tradicional. De Malgrat també hi ha la pàgina del Centre d'Estudis i Documentació Zenobia Camprubí (http://www.ajmalgrat.es/htm I/ateneu, html), amb informacions diverses sobre activitats dels centre. Una altra web és la del prestigiós filòleg Joan Coromines (http://partal.com/aelc/autors/corominesj) que conté una documentació àmplia sobre la biografia i bibliografia d'aquest lingüista.

En el mateix àmbit de la cultura, a Sant Pol hi ha una àmplia representació d'aquest tipus de pàgines. Per exemple, trobem la del JazzGalet Club (http://www.santpol.org/entitats/jazz/default.htm), també la de la colla de geganters (http;//www.santpol.org/entitats/geganters/default.htm), que ens explica la història dels gegants de la població. Vinculat amb la cultura també hi ha l'agrupació d'Amics de les Arts (http://www.santpol.org/entitats/amarts/default.htm), pàgina enllaçada amb el Museu de Pintura de Sant Pol. També, de Sant Pol podem veure la pàgina del Centre Cultural i d'Esbarjo a http://www.sant pol.org/entitats/ecu Itural/default. htm.

Canet de Mar també disposa de diferents planes webs vinculades amb el món de la cultura. Una de les planes més ben realitzades és la del grup teatral Comediants (http://www.comediants.com) on es fa un repàs històric del grup i hi ha una explicació dels diferents espectacles que han realitzat. Igualment de Canet hi ha la ruta del Modernisme (http://www.rutamodernisme.com), que parla, essencialment, de l'obra de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner.

Pel que fa a Arenys de Munt, el grup Esbart Dansaire del Centre Moral també disposa del seu espai a Internet: http://geocities.com/Vienna/Studio/5020. Conté, entre altres temes, la història de l'esbart, informació tècnica i la seva gira pel Japó.

L'esport

L'esport també té el seu espai a dins d'Internet, encara que té una incidència força fluixa. Dos dels clubs esportius de Malgrat tenen pàgina web. És el Club Esport Ciclista Malgrat (http://personal.redesstb.es/mba/esport.htm), on hi ha informacions sobre sortides realitzades, i el Club Atletisme Malgrat (http://personal.redestb.es/mba/CAMalg.htm). També els santpolencs poden visitar virtualment les seves entitats esportives, com és el cas del Centre Excursionista (http://www.santpol.org/entitats/cesp/default.htm), que conté diferents itineraris possibles per la zona boscosa de Sant Pol.

Plataformes socials

Dins el món de les plataformes de caràcter social cal destacar la presència de la Plataforma Salvem La Tordera (http://www.arenys.org/salvemlatordera/index.htm), una web creada I'1 d'octubre de l'any passat que disposa d'un arxiu de notícies sobre la problemàtica del riu, a més de fotografies i textos d'actes realitzats. Un dels escrits més interessants de la plana és un article signat per Pep Riera sobre l'actual situació de l'aigua.

També tocant als temes ambientals hi ha la PACAAM, la Plataforma d'Acció Cívica Ambiental d'Arenys de Munt (http://www.geocities.com/pacaam). Aquest grup s'oposa totalment al projecte de soterrament de la riera d'Arenys de Munt i a la seva web s'hi pot trobar una relació de tots els actes realitzats per conservar-la.

Una de les pàgines més solidàries del Maresme és la d'Arenys Solidari a l'adreça http://arenys.org/solidari. Aquí es poden consultar tots els projectes en marxa de l'associació, així com els ja realitzats. És interessant l'apartat sobre projectes i realitats: Respostes des de Guatemala.

Les empreses

Internet és un bon reclam publicitari per a les empreses per poder atraure l'atenció de possibles clients. La majoria d'aquestes empreses a l'Alt Maresme són de tipus turístic, com càmpings, hotels, tour operadors... Encara que també en trobem d'altres, com la fàbrica Boehringer-Ingelheim de Malgrat, Frens Sauleda de Sant Pol o Industrial Aragonès de Pineda (http://www.inar.com/).


Arenys.org, la pàgina de la participació

Arenys.org és una de les pàgines d'informació local més completes de l'Alt Maresme. Hi podem trobar apartats diferents, com una web cam a temps real, pàgines que tracten de temes locals sobre sostenibilitat, festes, serveis, informació turística, apartats d'informació de les escoles, un espai de la biblioteca i un altre per a les entitats. Però ara bé, l'espai que ha entrat amb més força ha estat arenyautes. Es tracta que els propis ciutadans vinculats d'una manera o altra amb Arenys puguin fer la seva pròpia pàgina personal d'una manera ben senzilla. El seu èxit ha fet que actualment ja hi hagi més de 280 pàgines d'aquest tipus. També una altra de les facetes d'Arenys.org és l'organització d'activitats variades, com conferències sobre temes d'informàtica.

(Article de Francesc Arcas a la revista Repòrter, número 99, febrer de 2001, pàgines 16-18.)
 

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí