Repòrter: Salvem la Tordera, encara que sigui tardLa situació a la conca de la Tordera és ja insostenible. Fins al punt que s'acaba de crear la Plataforma Salvem la Tordera i que hi ha hagut mobilitzacions per evitar que els pagesos es quedin sense aigua per poder regar les seves explotacions. La Tordera s'asseca, efectivament, i des de l'administració les solucions que es proposen passen per construir noves instal·lacions i més infraestructures sense avaluar si la conca dóna més de si. És realment aquesta la solució? Sembla com si volguessin amagar el cap sota l'ala, fer passos endavant que no sabem ben bé cap on aniran. Els membres de la Plataforma Salvem la Tordera es van manifestar amb una tractorada el dia 1 d'octubre i la resposta de participació va ser força positiva. Això indica que l'aigua de la Tordera és una preocupació real, una necessitat per a pagesos i no pagesos.

Quan sorgeixen problemàtiques com aquesta sempre va bé fer un cert repàs històric. A dalt de la Tordera, a Arbúcies, hi ha plantes embotelladores, que fan una gran explotació de l'aqüífer. Baixant ens trobem les indústries químiques, que històricament han contaminat els pous sense respectar altres usos de l'aigua, com eren els dels pagesos o el consum de la població. Per tant, hi ha tres problemes: sobreexplotació, contaminació i salinització. Una diagnosi tan greu com aquesta no es resol fent més plantes ni apostant pels transvasaments d'altres conques. Hi ha d'haver un replantejament seriós per evitar que les accions d'ara no siguin pedaços de futur.

D'alguna manera estem pagant els errors comesos. La conca ha anat creixent sense control. Quan es va construir l'autopista i es va començar a detectarel creixement urbanístic a l'Alt Maresme ja vam advertir des d'aquestes mateixes pàgines que l'administració havia d'invertir i planificar millor, que els booms urbanístics poden fer —a mitjà i llarg termini— més mal que bé. Però qui dia passa any empeny, i l'administració s'ha aplicat aquesta dita. I quan vénen mal dades els primers que noten la garrotada són els pagesos. Alguns d'ells, que tenen terres entre Palafolls i Tordera, ja han notat aquest estiu que l'aigua s'esgota i han tingut problemes per regar.

(Editorial de la revista Repòrter, número 95, octubre de 2000, pàgina 3.)
 

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí