Repòrter, maig de 2000 | Un homicidi sense sentit

La mort de Borja Martín, de 24 anys, a la sortida d'una discoteca de Santa Susanna commociona Calella, on viu la seva família. La Guàrdia Civil busca un marroquí de 19 anys, amb antecedents per delictes menors i sense papers, com a autor de l'assassinat.Borja Martín García. 24 anys. Solter. Nascut a Calella. Treballava en una empresa del polígon industrial de Pineda, Fustes Maresme. Es volia casar aviat amb la seva nòvia de tota la vida, Sandra. S'estaven arreglant una casa a la plaça del Rei, a tocar del Mercat de Calella. Però mai hi anirà a viure. El divendres 28 d'abril va sortir de casa dels seus pares. Ja tenia el pijama posat i se n'anava a dormir, però la trucada telefònica del seu germà petit, Víctor, de 19 anys, el va fer canviar d'idea. El germà i tres amics estaven de festa per Calella, prenent unes copes. Borja Martín sempre acompanyava en Víctor. Pensava que, per controlar el germà petit, el millorera estar-hi al costat. Es van dirigir a un local de la Riera, però no els van deixar entrar perquè alguns duien xandall. Van decidir agafar el cotxe i anar fins a Santa Susanna. A peu de la carretera N-l I hi ha dos locals nocturns, situats a l'altra banda de l'hipermercat Maxim. La discoteca Desigual —un dels after hours més coneguts i freqüentats de la comarca— i el pub La Reserva.

Eren les 4 de la matinada. Abans d'entrar a La Reserva, Borja es va trobar amb un amic seu de Calella, Sergio, en Coquín, que precisament abandonava el pub. Es van saludar a la porta. Borja, el seu germà Víctor i els acompanyants van entrar al local. Coquín es va quedar a fora, xerrant amb altres joves. Només d'entrar van detectar que al pub no hi havia gaire gent. Potser una vintena de joves, majoritàriament magribins. Borja es va dirigir a un dels cambrers que coneixia, el va saludar i li va dir que no es quedaven i se n'anaven per evitar problemes perquè hi ha «molts moros i el meu germà i els seus amics van una mica alegres». Un dels magribins anava saludant tothom i fent-se el simpàtic. Borja el va evitar, no li va voler allargar la mà i li va dir que el deixés en pau. Però el seu germà sí. Víctor i els tres amics havien pres «quatre o cinc cerveses» i ja anaven entonats. La reticència de Borja va fer insistir el jove magribí, que el va convidar a sortir a fora per seguir l'«intercanvi de paraules» que havien iniciat. Borja va veure que no anava mal vestit i, a més, era més jove que ell. Deuria tenir entre 19 i 20 anys. Quan tots dos eren fora, a un metre escàs de la porta, el magribí es va treure una navalla i el va punxar. Borja va caure a terra. Quan el seu germà va sortir a la porta ja l'havia apunyalat. Llavors es va produir una discussió. Quan Víctor va agafar una pedra per llençar-li, l'agressor va sortir corrents. Va creuar la carretera i el van perdre de vista. En veure que Borja no reaccionava, que seguia estès a terra, es va produir una reacció de pànic. Víctor va cridar als responsables de La Reserva que avissessin una ambulància per trasllada-lo a l'hospital, però el propietari no ho va fer. «Traieu-me'l d'aquí. No volem problemes», hauria respost, segons la versió de la família, que el 20 de maig va trencar el silenci per parlar amb REPÒRTER.Coquín, que encara es trobava a prop del local, va ser qui va traslladar el ferit fins a l'Hospital Sant Jaume de Calella. Ho va fer amb el cotxe de la nòvia de Borja, després d'agafar-li les claus de la butxaca. Sense carnet de conduir, Coquín va agafar el vehicle i va socórrer la víctima, que va ingressar a urgències a 2/4 de 5 de la matinada. La Guàrdia Civil no es va presentar al lloc dels fets fins passades les 7, a la mateixa hora que els pares de Borja rebien una trucada a casa que els llevava inesperadament del llit. Qui trucava era el seu fill Víctor. El noi no va trucar fins a aquella hora perquè es pensava que no seria res, que a l'hospital cosirien el seu germà i sortiria per ell mateix. Però no va ser així. La ganivetada va perforar l'estómac i l'artèria aorta, fet que li va produir una gran hemorràgia. Després de ser operat quirúrgicament i estabilitzat, una unitat mòbil de la UCI va traslladar el jove a 1/4 d'11 del matí finsa l'hospital Can Ruti, de Badalona. Allà va morir.

El grup judicial de la Guàrdia Civil de Calella s'ha fet càrrec de les investigacions, sota les ordres del jutjat d'instrucció número 1 d'Arenys de Mar, que ha decretat el secret del sumari. La Guàrdia Civil ha detingut un jove de 27 anys de nacionalitat marroquina i resident a Mataró com a presumpte encobridor de l'homicidi. Aquesta hauria sigut la persona que, després de la ganivetada, va ajudar l'agressor a fugir de Santa Susanna.

Segons les declaracions efectuades davant la Guàrdia Civil, l'autor del crim és un marroquí de 19 anys que viu a Mataró, possiblement al barri de Rocafonda. Té antecedents per delictes menors i és a l'Estat sense papers. Quan la notícia de la mort va aparèixer als mitjans de comunicació, l'autor del crim va fugir i està en parador desconegut. La Guàrdia Civil el busca.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 91, maig de 2000, pàgines 6 i 7.)
 

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí