Presència, 26 de setembre de 1999 | L’hora de la veritat. Pendents del rellotge

Presència, 26 de setembre de 1999 | L’hora de la veritat. Pendents del rellotge
Presència, 26 de setembre de 1999 | L’hora de la veritat. Pendents del rellotge
Els polítics van amb el coet al cul. Tenen unes agendes pleníssimes i dediquen el temps just a cada acte institucional o de partit en què participen. Siguin protagonistes o teloners. El gest de mirar l'hora és absolutament habitual entre ells. Ho fan a l'inici dels actes públics o quan ja tenen la sensació que estan fora del temps estipulat. Es miren el rellotge i comenten entre la comitiva que els envolta que han de marxar, que han quedat en un altre lloc i que els esperen.

Les fotografies que il·lustren aquest reportatge mostren la faceta més estressant dels polítics. El moment en què el xofer oficial ja té el cotxe engegat, a punt de marxar. O quan acaben d'aterrar en una població sense saber ben bé què hi van a fer. Són capaços d'engegar el mateix discurs que acaben de pronunciar al poble del costat fa mitja hora. o d'intentar entendre el funcionament d'una complexa instal·lació en qüestió de cinc minuts. Totes les imatges d'aquest reportatge han estat captades a la comarca del Maresme, a excepció de la foto de Josep Lluís Carod-Rovira, que es va fer la setmana passada a Girona. Jordi Pujol va ser enxampat mirant el rellotge en la inauguració d'un institut a Pineda. Pasqual Maragall i Pere Macias, mentre visitaven la planta de tractament de residus de Mataró. Joaquim Nadal i Josep Antoni Duran i Lleida, en actes de partit a Mataró. Narcís Serra, en un sopar de militants a Arenys de Munt, i Alberto Fernández Díaz, en un acte similar a Alella. Rafael Ribó és l'únic dirigent que s'ha salvat de la cacera de la camera. En definitiva, les imatges que acompanyen el reportatge sobre la propera campanya electoral són fruit de la paciència i perquè van ser fetes oportunament pel fotògraf. Es tractava de mantenir l'objectiu enfocat tota l'estona i esperar l'instant en què el polític feia el gest de mirar l'ho-ra.

La col·lecció de «polítics mirant l'hora» és, doncs, el resultat d'un exhaustiu .seguiment durant cinc mesos de l'any 1997.

(Fotografies de Saül Gordillo en un reportatge de Vicenç Planella a la revista Presència, 26 de setembre de 1999, pàgines 1 a 7.)

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí