Repòrter, juliol-agost de 1999 | Andreu Majó: «Som novells, però tenim ganes i il·lusió»El nou alcalde d'Arenys de Munt, l'independent Andreu Majó, té 45 anys, està casat i té dos fills. És professor de Filosofia a l'institut de Llavaneres, i ara compaginarà la docència amb l'alcaldia. Mai ha militat en cap partit homologat. Elsvots d'Arenys de Munt 2000, el partit que lidera, han anat a parar a IC-V al Consell Comarcal, i ha suposat l'obtenció d'un representant, just el que ha decantat que les esquerres tinguin la majoria absoluta.

-A què atribuïu la victòria electoral?
-Als quatre anys de treball. Més que el discurs, la gent ha valorat els nostres fets. A més, a Arenys de Munt hi havia una necessitat de canvi. Normalment si el govern ho fa bé, és molt difícil que l'oposició guanyi les eleccions. Costa molt. Aquí s'han conjuntat aquests dos factors: la feina feta i la voluntat de canvi.

-Durant els quatre anys a l'oposició, el vostre grup s'ha sentit maltractat pel PSC?
-Els qui tenen tradició de partit creuen que això és el que correspon: limitar el mitjans, la informació i la participació de l'oposició. Nosaltres proposarem la creació de l'estatut de l'oposició perquè tinguin recursos, informació i un calendari amb els plens. Nosaltres no els convocarem per sorpresa, com ells.

-Amb els dos regidors de l'ECAM i l'únic d'ERC, el vostre serà un govern fort?
-Sí. Al govern serem 9 regidors i a l'oposició els 3 del PSC i l'únic de CiU. Som forts numèricament i per a nosaltres entrar al govern suposa tot un repte. Som novells, però tenim moltes ganes i il·lusió.

-Per què el democratacristià Francesc Salvà (CiU) s'ha quedat a l'oposició?
-És decisió de la seva assemblea. Han preferit mantenir-se a l'expectativa.

-Us hi dedicareu en exclusiva?
-No. Provaré de fer les 24 hores setmanals a l'institut amb horaris molt concentrats, de manera que pugui tenir dos matins sencers per a l'ajuntament, totes les

tardes i els dissabtes inclosos.

-Quant cobrareu?
-Ni n'hem parlat. Fins ara l'alcalde cobrava 150.000 pessetes. A Arenys de Munt no podem tenir polítics professionals. Si et professionalitzes corres el perill d'aferrar-te al càrrec. El millor és sentir-te mal pagat per marxar ràpid i donar peu a la regeneració.

-Sou d'Iniciativa per Catalunya?
-No. Sóc independent. Em considero nacionalista i progressista. Nosaltres i ERC som els únics que fa 4 anys vam editar el programa només en català.

-Per què els vots d'AM 2000 han anat a parar a IC-V al Consell Comarcal?
-Perquè abans de presentar-te a les eleccions els independents hem de dir a qui cedim els vots. Vam fer un bon pacte amb Iniciativa, de tal manera que el segon conseller comarcal d'IC-V serà d'Arenys de Munt 2000. 0 es perdien els nostres vots 0 ho fèiem així. Gràcies al nostre conseller les esquerres són majoritàries al Consell Comarcal. Durant la campanya els socialistes ens han acusat de comunistes, però jo diria que som progressistes.

-Quins reptes de govern teniu plantejats?
-El primer serà la cargola de l'institut, que ens arribarà al setembre. Ensenyament [de la Generalitat] la vol posara dins del pati, però els pares i el claustre la volen a la plaça de davant. Resulta que Urbanisme [de la Generalitat] diu que això seria il·legal perquè ocuparia un espai públic. Nosaltres no podem fer il·legalitats, però haurem d'estudiar a fons què hi fem. És el primer repte que tinc per dilluns [el primer dia laborable].

-Què passa amb el camp de futbol?
-Que s'hi ha de fer la nova escola perquè així ho va decidir l'anterior consistori. I ara haurem d'agilitzar rapidíssimament les negociacions per trobar un terreny perquè correm el risc de quedar-nos sense camp. Buscarem un terreny per construir una zona esportiva.

-Us acusen d'haver practicat l'ambigüitat sobre el futur de la riera.
-L'actual projecte de la Junta d'Aigües no ens agrada. No és bo perquè és massa agressiu amb la riera. Tot i això, creiem que a la riera s'ha de fer alguna cosa. Farem un protocol de manteniment i després decidirem què hi farem en funció d'un pla estratègic que volem elaborar per saber com ha de créixer Arenys de Munt.

-La població està creixent molt amb la prolongació de l'autopista, oi?
-Sí. I les normes subsidiàries preveuen un creixement bestial. S'han de reequilibrar les zones urbanes i fer un plantejament a la baixa. En el context del pla estratègic també redifinirem la mobilitat. S'ha de fer una circumval·lació per evitar que tot el trànsit passi per la riera.

-I què faran amb els 1.700 milions que els subvencionen des de Madrid?
-Negociarem si amb aquests diners es pot executar un projecte diferent. Aquí no valen varetes màgiques. Hem de dialogar molt amb la gent i després fer un referèndum. Els anteriors governants volien cobrir la riera per avorriment.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 82, juliol-agost de 1999, pàgina 25.)
 

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí