Repòrter, juliol-agost de 1999 | Josep Basart: «Em fa respecte governar en minoria»-El dia de l'elecció com a alcalde va ser el més feliç de la vostra vida?

-Jo diria que sí, almenys un dels més feliços. També ho poden ser els dies dels naixements dels fills o del casament...

-Us va sorprendre que resultéssiu escollit amb una àmplia majoria?
-Això ha estat arran de les circumstàncies de les setmanes prèvies. Si el pacte s'hagués produït abans, el Grup Independent de Calella no ens hagués votat a favor, val la pena d i r-ho. El cas és que el pacte es va decidir dissabte, un cop es va celebrar l'acte d'investidura. Va anar així, me n'alegro i, en tot cas, felicito a la resta de grups que van confiar en mi.

-Com és que no ha sigut possible un pacte a tres bandes en què hi hagués també el Grup Independent?
-Una mica perquè la manera d'entendre el canvi era diferent.Nosaltres entenem que ha de produir-se un canvi prudent, que s'ha d'anar fent a poc a poc, analitzant bé la situació en què es troben les àrees de l'Ajuntament, perquè quan es faci el pas es faci sobre segur. Això vol dir que ara comencem a treballar amb el mateix equip que tenia l'anterior govern... A mi em feia una mica de respecte haver d'assumir tots els canvis que volia el Grup Independent i que jo entenia que eren molt radicals, potser per una manca d'informació. Això ens distanciava una mica i també hi havia una altra problemàtica de caire personal, de la seva cap de llista, Maria Janer, pel tema d'incompatibilitat. Esquerra també té un cas similar i quan es va plantejar abans de la campanya vam dir: «no et preocupis, aquest tema l'hem de solucionar, demana l'excedència i s'ha acabat el problema». Ella ha optat per una altra via, i això ens ha distanciat. Un altre element que tampoc no ha fet possible el pacte ha estat, en definitiva, que demanava el mateix sou que tenia a l'hospital, ja que havia de deixar la feina. Nosaltres enteníem que, si feia quatre anys havíem estat en contra d'un augment de retribucions dels regidors, havíem de continuar en la mateixa línia. Hi havia un desajustament entre el que ella demanava i el que nosaltres estàvem disposats a oferir, tant socialistes com Esquerra. Tampoc estàvem d'acord en què es paguessin seguretats socials o hi haguessin dedicacions exclusives, excepte a l'alcaldia.

-No us fa por governar en minoria?
-Por no, em fa respecte. Respecte perquè això vol dir que algunes coses que volíem fer a la nostra manera ara no les podrem fer, les haurem de consensuar amb les forces de l'oposició. Però entenc que, si hi ha un bon diàleg i som capaços d'explicar bé els projectes i d'assumir els aspectes oportuns que vinguin de l'oposició, tirarem endavant el que ja prevèiem.

-Els independents diuen que si vosaltres heu optat per un govern en minoria és perquè teniu el suport d'algun grup de l'oposició, com Convergència i Unió?
-No hi ha cap pacte secret ni cap altra cosa semblant. El que sí hi ha hagut són converses amb els caps de llista en el sentit de saber quina era la postura de tothom si hi havia un govern en minoria. Ells van dir que farien una oposició crítica i positiva, pertant, des d'aquesta perspectiva ens haurem de posar d'acord en temes puntuals. Això no vol dir que hi hagi un pacte. Simplement, ens refiem els uns dels altres en aquest sentit. Nosaltres proposarem, escoltarem la seva veu i mirarem de tirar endavant... Però no hi ha cap pacte. Ni hi és ara, ni hi ha sigut abans, ni... bé, en el futur és impossible predir ara què és el que passarà, però que quedi ben clar que no n'hi ha.

-És possible que al llarg del mandat s'incorpori algú més a l'equip de govern?
-És possible, però jo no sabria dir-te quan. El mateix dissabte dia 3, quan se li va explicar a Maria Janer que havíem decidit fer un govern en minoria, se li van deixar les portes obertes. Nosaltres estàvem disposats a mirar en un futur de quina manera es podria integrar el Grup Independent al nou govern, però una altra cosa és el que decideixin fer ells mateixos. En un futur, si veiem que l'actitud des de l'oposició és constructiva, tot es pot mirar!

-Quins són els primers reptes o les primeres actuacions que haureu d'afrontar?
-Mirar que el dia a dia segueixi funcionant. Això vol dir que hem de mirar els temes relacionats amb la neteja, que a l'estiu és un problema a Calella; la seguretat, sobretot a les nits; i després que tots els serveis que estan funcionant a l'estiu puguin continuar funcionant amb les garanties necessàries que no hi haurà cap impasse, o bé alguns elements més festius, com la celebració de Sant Jaume o la Festa Major de setembre.

-I els reptes del mandat?
-Els reptes són canviar bastant la ciutat, aprofitant el Pla d'Excel·lència, que tenim en marxa i li podem donar una nova orientació; també temes de seguretat i prevenció; i intentarem atendre temes urbanístics com el Pla General o cosetes més concretes com arreglar els carrers malmesos; i ens agradaria tirar endavant el tema de la Riera Capaspre.

-Amb quina opció?
-Aquesta és la qüestió! Hem de buscar una solució que satisfaci tothom i que, en aquests moments, no sé quina és. Aquest tema sabem que és complex, igual que el de la recuperació de la carretera com un carrer, que hem d'intentar començar a pensar. Una altra cosa que és important i que també s'ha de canviar és la relació amb la gent: s'intentarà atendre el màxim de gent, no solament que vinguin aquí [despatx d'alcaldia], sinó que se'ls atengui quan s'estigui al carrer veient les coses directament. Hi ha moltes coses a fer.

-El fet que Joaquim Rey sigui a l'oposició podria dificultar la vostra feina?
-Crec que no. Ell té molta informació i la utilitzarà, però a mesura que passin els mesos aquesta informació anirà disminuint. A mi no em preocupa que Joaquim Rey sigui a l'oposició. Ara és un regidor i se l'ha de considerar com a tal.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 82, juliol-agost de 1999, pàgina 13.)
 

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí