Repòrter: AItmaresmencs il·lustresFrancesc Frutos
, Perejaume i Carme Ruscalleda. Són els noms dels altmaresmencs que les últimes setmanes han estat notícia. En els tres casos, la noticia ha estat agradable pera ells. Un calellenc que relleva Julio Anguita a la secretaria general del Partit Comunista d'Espanya (PCE). Un santpolenc que guanya el concurs restringit per pintar el sostre del Gran Teatre del Liceu. I una santpolenca que manté per al seu restaurant les dues estrelles de la prestigiosa Guia Michelin. Política, art i gastronomia. Tres facetes que sovint van lligades, però que en aquesta ocasió tenen en comú la procedència dels seus personatges. Calella i Sant Pol, Sant Pol i Calella. Però hi ha un altre coincidència entre Frutos, Perejaume i Ruscalleda. En la trajectòria d'aquests altmaresmencs il·lustres hi ha jugat un paper decisiu l'entrega i l'esforç. Sense l'esperit de sacrifici no haurien arribat on han arribat. Cadascú en el seu àmbit ha hagut de lluitar molt per ser a la primera línia. Frutos, el més grans dels tres, ha dedicat tota la seva vida a la lluita en favor dels treballadors. Deixant de banda la ideologia, Paco Frutos ha mantingut la coherència al llarg de la seva trajectòria política. Quan era perseguit durant el franquisme i ara que té un escó al Congrés dels Diputats i ocupa la secretaria general del PCE.

Perejaume és avui en dia una de les grans promeses de l'art català. Ara que ens deixa Joan Brossa, és fàcil suposar que els grans mestres d'aquelI Dau al Set tenen una generació al darrere que agafarà el relleu. Als seus 41 anys, Perejaume té molt a dir encara. Autor d'interpretacions màgiques, aquest santpolenc combina la seva pintura i els muntatges plàstics amb una gran dosi de reflexió i discurs intel·lectual. L'atzar ha volgut que l'artista que va provocar la protesta de l'advocat del Gran Teatre del Liceu —per haver fet ús de la cendra del Liceu en una serigrafia publicada a la revista Cave Canis— sigui designat perdura terme els vuit òculs del sostre i els tres de l'arc de prosceni del mateix teatre.

Una veïna de Perejaume i bona amiga seva també és protagonista de l'actualitat. Carme Ruscalleda, l'ànima del restaurant Sant Pau, de Sant Pol de Mar, ha editat un llibre sobre els 10 anys de l'establiment. L'aparició del volum coincideix amb la nova Guia Michelin, que manté les dues estrelles per al Sant Pau. Ruscalleda viu la cuina. Fins i tot la somia. I entén que la gastronomia no només és el que se serveix al plat, sinó tot el que envolta el ritual d'un àpat. Per molts anys a tots tres.

(Editorial de la revista Repòrter, número 76, gener de 1999, pàgina 3.)
 

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí