Repòrter, novembre de 1998 | Hotels enlaireEl 19 d'octubre, a les 17,05 hores, va caure a terra l'hotel Pinsmar de Santa Susanna, situat a primera línia de mar, molt a prop del terme municipal de Malgrat de Mar. Una voladura controlada amb 40 quilos de goma 2 va acabar amb aquest edifici, construït l'any 1965. L'encarregada de fer ensorrar l'hotel va ser l'empresa Control Demeter SA, la mateixa que va fer volar l'estadi de futbol de Sarrià, a Barcelona. El Pinsmar es va esfondrar en dos segons, període de temps que recull la seqüència d'imatges d'aquestes pàgines. La voladura es va efectuar amb el suport d'una vintena d'efectius de seguretat, que van acordonar la zona, al voltant de la qual es va aplegar un centenar de curiosos.

El Pinsmar era l'hotel més antic de Santa Susanna, població que es caracteritza per disposar de les instal·lacions turístiques més modernes de l'Alt Maresme. Els 40 quilos d'explosiu —repartits en més de 600 càrregues— van posar fi a l'edifici. Una primera explosió molt forta, que va fer trontollar l'entorn, i una segona amb dos o tres quilos de goma 2 residuals van causar l'enderrocament del bloc.

L'acció va requerir d'un dispositiu de seguretat format en dues línies. Una a 50 metres de l'hotel i la segona, a 200. Des de les 12 del migdia i fins a la tarda, els 80 efectius de la Policia Local, Guàrdia Civil i Bombers van garantir la seguretat. Els dos hotels més propers —Tahití i l'aparthotel Talassa— ja no estaven oberts al públic, perquè havien acabat la temporada feia dos dies. Des de la terrassa de l'hotel Tahití, van observar la voladura el president del consell d'administració de la societat Elitor SA, Joan Molist, l'alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier, i altres responsables d'Elitor SA i de Control Demeter SA. L'hotel Tahití és propietat de la mateixa societat que gestionava el Pinsmar, Elitor SA. La intenció d'aquesta empresa és invertir prop de 2.500 milions de pessetes per construir en la mateixa finca del Pinsmar un hotel completament nou, que serà molt més modern i adequat a l'exigència turística de l'actualitat.L'hotel Pinsmar va ser el primer de Santa Susanna, tenia 6 plantes, 219 habitacions i una capacitat per a 500 persones. L'hotel que s'aixecarà de nou serà un annex del Tahití, gràcies als 2.500 milions de pessetes d'inversió de la societat Elitor SA. El nou equipament s'anomenarà Tahití Platja, tindrà categoria de 3 estrelles i disposarà de totes les comoditats, amb aire condicionat, calefacció i televisió. L'hotel també disposarà d'unes grans piscines i una zona verda al davant. La intenció de l'empresa és acabar l'hotel a finals de maig de 1999, ja que preveu obrir les portes I'1 de juny. Per obrir l'establiment amb vista a la propera temporada d'estiu, els treballs de construcció hauran d'anar a bon ritme. «Ha de ser així, perquè ja tenim reserves fetes per omplir l'hotel», va explicar Joan Molist el dia de la voladura.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 74, novembre de 1998, pàgines 14 i 15.)
 

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí