Repòrter: La valentia de Blanes i Palafolls contra ResisaLa iniciativa dels ajuntaments de Blanes i Palafolls de reclamar judicialment una indemnització econòmica a l'empresa Resisa per haver contaminat amb dioxans i dioxilans el riu Tordera és un fet insòlit enmig d'un consens implícit dels altres consistoris per no moure ni un dit.

Ha arribat el moment de no callar i empassar-se tot el que vingui. Si una empresa ha contaminat els aqüífers d'un riu que abasteix d'aigua potable 16 poblacions de tres comarques, s'han d'exigir responsabilitats. El que han viscut els veïns de l'Alt Maresme, la Costa Brava Sud i el Vallès Oriental, es pot qualificar de moltes maneres, però la més benevolent és de burla i engany.

Els rebuts de l'aigua s'han apujat per pagar el manteniment de la planta potabilitzadora de Palafolls i el Consell Comarcal del Maresme i la Junta d'Aigües de la Generalitat han hagut d'invertir 800 milions de les arques públiques, cobrats prèviament als ciutadans, per depurar l'aigua que havia contaminat una empresa a la qual només s'exigeix que en futur deixi de fer-ho. Si en comptes d'un pressumpte delicte contra el medi ambient es tractés d'altres delictes, algú diria que es vol passar pàgina, com si es tractés d'una llei de punt final.

Les administracions haurien de defensar amb tots els seus recursos els béns públics per sobre dels privats, i l'aigua i els diners dels contribuents són clarament béns públics. Per aquest motiu, la decisió de l'Ajuntament de Blanes de demanar a Resisa més de 837 milions per danys i perjudicis, i la de Palafolls de reclamar també una indemnització mereixen tot el nostre suport, perquè demostren valentia política.

La resta d'ajuntaments i administracions haurien de prendre nota i fer pinya per reclamar el que és de justícia. La reparació del dany causat per una empresa, que se n'ha aprofitat en la seva gestió, no pot recaure sobre els ciutadans, que es mereixen una bona defensa des seus interessos.

(Editorial de la revista Repòrter, número 66, febrer de 1998, pàgina 5.)
 

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí