Repòrter: Oberts al debat de la Baixa TorderaEl juny de 1992 es va publicar el primer exemplar de la revista que teniu a les mans. En aquell primer número de REPÒRTER, el consell de redacció signava un article que explicava les raons d'aquesta publicació: «La nostra intenció és revaloritzar la connexió entre les poblacions de la zona nord del Maresme, revitalitzar el contacte entre elles i destapar moltes coses en comij que tenen. Busquem la manera de retrobar una identitat comarcal, amb la certesa que l'Alt Maresme viu una realitat ben diferenciada de la resta de la comarca.» REPÒRTER manté avui aquest ideari. I, per tant, rep amb satisfacció i simpatia iniciatives com la sorgida fa unes setmanes al voltant de la creació d'una comarca que s'anomenaria Baixa Tordera.

L'operació iniciada per Iniciativa per Catalunya-Els Verds (IC-EV) és una mostra de la necessitat d'abordar a fons i sense complexos el debat sobre l'actual divisió comarcal. Aquesta és una divisió relativament recent, ja que el Parlament de Catalunya la va aprovar el 1987 i un any més tard entraven en funcionament els consells comarcals. Amb el Consell Comarcal, el Maresme podria haver incrementat la seva vertebrado, però aquesta institució no està dotada de recursos suficients per dur a terme aquesta funció. Per tant, la manca de dotació econòmica s'afegeix a les característiques d'una comarca oficial que, a la pràctica, té tres realitats socials diferents, l'Alt Maresme, que mira més cap a la Selva, n'és una. Mataró viu tancada i, com a molt, es relaciona amb les poblacions del seu entorn més immediat. I el Baix Maresme tira cap a Barcelona i tampoc no s'hi sent còmode.

En aquell article del juny de 1992 REPÒRTER també mostrava la intenció de crear «un fòrum per a la discussió». «Contraposar discursos per trobar-ne les discrepàncies i els punts de contacte, crear opinió pública que pugui participar en el debat polític. Volem crear cultura política però sense oblidar que per fer-ho és imprescindible la comunicació.» Mantenim el nostre discurs fundacional i convidem tothom a reflexionar sobre la comarca i el seu futura través d'aquestes pàgines. REPÒRTER és oberta a crear debat al voltant de la Baixa Tordera i no comparteix l'actitud d'alguns representants municipals que es tanquen en banda i neguen el diàleg. Sense pressa, però sense pausa, els aitmaresmencs il·lusionats amb una comarca diferent tenen ara una nova oportunitat per avançar.

(Editorial de la revista Repòrter, número 56, març de 1997, pàgina 5.)
 

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí