Repòrter, desembre de 1995 | El PP menja terreny a CiU, però no assoleix la tercera posició



Les eleccions al Parlament de Catalunya del 19 de novembre no han canviat la correlació de forces a l'Alt Maresme. CiU es manté ferma en primera posició, seguida del PSC, que és la segona formació política, clarament distanciada d'ERC, partit que continua en el tercer lloc amb tan sols un punt més que el PP, mentre que IC-EV tanca la classificació ocupant la cinquena plaça.

La taula classificatòria, per tant, no s'ha vist modificada a l'Alt Maresme, que a diferència del conjunt català manté ERC com a tercera força i el PP en el quart lloc. El fet que la correlació de forces es mantingui intacte no vol dir que no s'hagin produït ascensos i descensos destacables.

El Partit Popular és qui més ha pujat, ja que ha augmentat un 5,27% a l'Alt Maresme. La següent formació que ha millorat el seu percentatge de vot és Iniciativa per Catalunya-Els Verds, que puja 1,77 punts. Esquerra Republicana de Catalunya també millora, però de forma gairebé insignificant, ja que l'ascens és només del 0,57%. Un resultat similar és el del Partit dels Socialistes de Catalunya, però a la baixa. Els socialistes –en contra de tots els pronòstics– només perden 0,51 punts. En canvi, Convergència i Unió ha baixat un 4,34%. Per tant, CiU és l'autèntica perdedora d'aquests comicis a la nostra comarca, mentre que el PP és el guanyador, sempre respecte a les anteriors eleccions autonòmiques.



Tots els partits tenen més vots

Tot i que CiU i el PSC han baixat el seu percentatge de vot, tant els convergents com els socialistes han augmentat en termes absoluts. És a dir, CiU ha obtingut 2.639 vots més que a les anteriors eleccions catalanes, celebrades l'any 1992, i el PSC, 1.572 més. El PP ha aconseguit 2.837 vots més; ERC, 1.142; IC-EV, 1.099. Tots tenen més vots.

La participació del passat 19 de novembre va ser del 66,10% en el conjunt de les 12 poblacions altmaresmenques, la qual cosa representa una reducció de l'abstenció del 5,44% en relació amb els comicis del 1992. En eleccions al Parlament de Catalunya, només els comicis de 1980 i de 1984 superen els d'enguany, quant a participació, a l'Alt Maresme.

Aquest fet i l'augment del cens electoral –que ha pujat de 7.619 persones en relació amb l'any 1992 –expliquen que totes les candidatures hagin rebut més vots, encara que les dues forces majoritàries –CiU i PSC– baixin en percentatge.



La medalla d'argent

CiU és la primera força en tots els municipis. El PSC és la segona llista més votada en 6 poblacions: Arenys de Mar, Canet de Mar, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar i Tordera. ERC és segona en 5 municipis: Arenys de Munt, Calella, Sant Cebrià de Vallalta i Sant Pol de Mar. El PP, en canvi, només és segon en una localitat, Santa Susanna. Això vol dir que els socialistes es mantenen com a segon partit en les poblacions més importants de l'Alt Maresme, a excepció d'Arenys de Munt i Calella, on la segona plaça està a les mans dels republicans. ERC ha aconseguit un gran resultat a Calella –ha augmentat un 2,45%– i ha desplaçat de la segona posició el PSC, tot i que els socialistes han millorat, però no gaire significativament, atès que el seu ascens és del 0,58%. A Arenys de Munt, ERC simplement es limita a conservar la medalla d'argent aconseguida l'any 92, ja que la pujada és només del 0,48%, xifra que li permet mantenir la distància que li separava del PSC, que ha pujat un 0,35% en aquest municipi.

A Sant Cebrià, ERC ja era la segona formació l'any 92, mentre que a Sant Iscle i Sant Pol els republicans han desplaçat els socialistes. Un cas semblant és el de Santa Susanna, on el PP ha passat per davant del PSC gràcies a un augment dels populars del 9,66%, el més elevat que s'ha produït a l'Alt Maresme.



Fort augment del PP

El PP ha pujat arreu. Santa Susanna és el paradigma d'aquest ascens, però l'augment en aquesta població és seguit per altres avenços electorals també destacats. Aquesta és la millora del partit d'Aleix Vidal-Quadras a l'Alt Maresme: Sant Iscle (un 8,09% més), Pineda (7,9%), Sant Cebrià (6,65%), Palafolls (5,99%), Canet (5,64%), Arenys de Mar (4,93%), Calella (4,5%), Tordera (4,09%), Malgrat (3,99%), Sant Pol (3,85%) i Arenys de Munt (3,72%). La mitjana de l'ascens del PP a les poblacions de més de 10.000 habitants –Arenys de Mar, Calella, Malgrat i Pineda– és del 5,33%. La mitjana del conjunt de l'Alt Maresme és del 5,27%, una xifra semblant, la qual cosa indica que l'augment és equilibrat entre els nuclis de població i les localitats més petites. L'ascens del PP a la comarca, però, és més moderat que a la resta del país –augmenta un 7,2%– i encara més que a la demarcació de Barcelona, on ha crescut un 7,7%.

Moderada puja d'IC-EV

L'altra candidatura que ha millorat en tots i cadascun dels municipis és IC-EV, que globalment ha pujat un 1,77%. Aquest increment està molt per sota de la mitjana catalana –un ascens del 3,3%– i de la barcelonina, del 3,9%. Palafolls és la localitat on la coalició liderada per Rafael Ribó ha incrementat més el seu percentatge de vot, un 4,07%. IC-EV també ha pujat a Santa Susanna (un 3,72% més), Pineda (2,69%), Sant Cebrià (2,68%), Arenys de Mar (2,01%), Tordera (1,99%), Malgrat (1,73%), Arenys de Munt (1,65%), Sant Iscle (1,65%), Canet (1,24%), Sant Pol (0,16%) i Calella (0,14%). De les poblacions de més de 10.000 habitants, l'augment més destacat d'IC-EV és el de Pineda, mentre que el més irrellevant, el de Calella, que és a la cua de totes les poblacions.



ERC es manté

ERC és el tercer partit amb la tendència a l'alça, en comparació amb les anteriors autonòmiques. El partit d'Àngel Colom puja un 0,57% –mig puntet–, però no experimenta una millora del tot equilibrada. A diferència del PP i d'IC-EV, els republicans no milloren el seu percentatge en totes les poblacions de l'Alt Maresme. ERC puja a Sant Iscle (un 7,39% més), Sant Pol (3,24%), Calella (2,45%), Palafolls (2,21%), Canet (0,63%), Arenys de Munt (0,48%), Pineda (0,14%) i Arenys de Mar (0,11%). Per contra, ERC baixa en quatre poblacions: Malgrat (0,78%), Santa Susanna (0,24%), Sant Cebrià (0,09%) i Tordera (0,02%). Aquestes últimes xifres més que una baixada real, el que evidencien és un cert estancament. Només en el cas de Malgrat la disminució supera el mig punt. La mitjana, però, de les poblacions de més de 10.000 habitants dóna un increment per a ERC del 0,48%. La mitjana altmaresmenca –un ascens del 0,57%– és inferior a l'increment global a Catalunya –de l'1,5%–, que és el mateix que el de la demarcació de Barcelona.

El PSC perd mig punt

El partit de Joaquim Nadal, que a escala nacional ha perdut 2,7 punts i a les comarques barcelonines 3,5, només baixa un 0,51% a l'Alt Maresme. Aquesta xifra és gairebé irrellevant davant de l'anunciada davallada que indicaven les enquestes electorals. El cas del PSC és semblant al d'ERC perquè creix en algunes poblacions, però baixa en d'altres. ERC puja en 8 pobles i els socialistes, en 7. Els republicans baixen en 4 poblacions, i el PSC, en 5. El PSC millora el seu percentatge a Sant Cebrià (un 5,21% més), Sant Pol (2,38%), Santa Susanna (1,34%), Canet (0,83%), Calella (0,58%), Malgrat (0,38%) i Arenys de Munt (0,35%). La baixada es dóna a Palafolls (un 6,53% menys), Pineda (2,17%), Arenys de Mar (1,96%), Tordera (1,02%) i Sant Iscle (0,61%). Mentre que a Calella i Malgrat els socialistes es mantenen –no superen el mig punt d'augment–, a Pineda i Arenys de Mar van a la baixa. La mitjana d'aquestes quatre poblacions dóna una pèrdua de percentatge del 0,79%.



CiU baixa arreu

Si el PP i IC-EV pugen en tot el territori altmaresmenc, CiU compleix la mateixa uniformitat, però en el sentit contrari, és a dir, a la baixa. La coalició liderada per Jordi Pujol ha perdut 5,2 punts de mitjana catalana. La tendència, en el cas de l'Alt Maresme, no és tan negatiu com en el conjunt del país, però no deixen de ser considerables els 4,34 punts perduts aquí. I més tenint en compte –a l'igual que els socialistes– les previsions de les enquestes, que situaven la coalició nacionalista molt a prop de revalidar la majoria absoluta. La caiguda de percentatge més alarmant és la de Sant Iscle (un 14,69% menys) i la més insignificant, la de Malgrat, amb només un 0,86%. Entremig hi ha aquests resultats: Sant Cebrià (un 12,72% menys), Santa Susanna (12,27%), Sant Pol (9,21%), Canet (6,08%), Calella (6,05%), Arenys de Munt (4,48%), Pineda (4,21%), Tordera (3,12%), Palafolls (2,58%) i Arenys de Mar (2,4%). De les quatre grans poblacions, on CiU perd més percentatge és a Calella. La mitjana, però, d'Arenys de Mar, Calella, Malgrat i Pineda dóna com a resultat un descens de 4,43%.

Una campanya descafeïnada

La jornada electoral va transcórrer amb total normalitat a les 96 meses electorals dels 47 col·legis de l'Alt Maresme. La mateixa calma que prèviament havia presidit la campanya electoral, en què el to propi de la política estatal no va arribar a fer forat en els mítings i actes de partit per a les autonòmiques. L'únic presidenciable que va trepitjar l'Alt Maresme va ser el candidat a la reelecció i líder de CiU, Jordi Pujol, que va visitar el mercat municipal d'Arenys de Mar, acompanyat de l'alcalde, Miquel Rubirola. A Arenys de Mar, Pujol va "vendre el seu producte" –són paraules del propi candidat– entre les venedores del mercat. També va rebre els opositors al projecte de cobriment de les rieres del Maresme, Jordi Pujol també va ser a Pineda, on va atraure l'atenció de nombroses persones. El míting de la plaça de les Mèlies va ser el punt àlgid de la visita del president a Pineda, on també va visitar el pavelló poliesportiu i el Casal d'Avis Les Mèlies. El candidat, acompanyat de l'alcalde, Salvador Llorens, va rebre les signatures de solidaritat amb la mestra pinedenca experidentada per Ensenyament.

CiU va portar Josep Antoni Duran i Lleida a Calella i Marta Ferrusola a Malgrat, mentre que el PSC va centrar la campanya en la visita de Raimon Obiols a Arenys de Mar i Malgrat i de Manuela de Madre a Pineda. A Calella hi va anar l'exministre socialista Jordi Solé Tura. El PP va apostar per Federico Trillo i Francesc Marhuenda, a Pineda, i Javier Rupérez a Calella. Pel que fa a ERC, Josep Lluís Carod-Rovira va visitar Calella, Jordi Portabella, Malgrat, i Joan Ridao, Pineda. Finalment, IC-EV simplement ha comptat amb Ignasi Riera a Pineda i Jordi Guillot, a Calella.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 41, desembre de 1995, pàgines 10-17.)

 

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí