Repòrter, setembre de 1995 | El conseller Artur Mas millorarà el projecte de la riera d'Arenys de MarEl conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Artur Mas, s'ha compromès a modificar el projecte de cobriment i canalització de la riera d'Arenys de Mar per tal d'introduir les millores reclamades per l'alcalde, Miquel Rubirola. Artur Mas, que el 22 d'agost va visitar Arenys de Mar, va manifestar que les obres de la riera han de començar com més aviat millor perquè entén que aquestes un projecte necessari i urgent. Els canvis en el projecte afecten bàsicament la connexió de la riera amb la N-ll i la via del tren —també la desembocadura al mar— i la intersecció amb el rial de sa Clavella. L'Ajuntament d'Arenys de Mar també va plantejar al conseller la necessitat que el cobrimentsiguiglobal,jaque l'actual projecte preveu alguns trams sense cobrir.

La regeneració de la platja d'Arenys podria dificultar l'arribada de l'aigua provinent de la riera cap al mar i, a més, s'ha de millorar el pas subterrani de la via i la N-ll, preveient la construcció d'un passeig marítim. En el punt conflictiu on conflueixen la riera i el rial de sa Clavella s'ha de donar un tractament hidràulic diferent. Aquestes millores ascendeixen a 400 milions de pessetes, xifra que hauria d'assumir el Ministeri d'Obres Públiques, Transports i Medi Ambient (MOPTMA), que és l'administració que finança l'obra. Per aquest motiu, Artur Mas va afirmar que «l'última paraula la té el ministeri». El pressupost actual de les obres és de 864 milions de pessetes. Mas va anunciar que pressionarà el MOPTMA perquè accepti les millores.

«Puc garantir que redactarem el projecte [de fet ja està redactat] tenint en compte aquestes millores, amb la qual cosa es garanteix totalment la seguretat de les persones», va dir Mas. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques va assegurar que la introducció de les millores en el projecte no retardarà l'inici de les obres perquè es poden incorporar quan hagi començat l'execució. Miquel Rubirola també va plantejar a Mas la necessitat de conservar els arbres de la riera i del paper que tindrà la carretera B-511, que passa pel centre de la població.

Si bé el projecte de cobriment i canalització va centrar la major part de l'entrevista celebrada a l'Ajuntament, a la qual assistien els regidors de tots els grups. Mas també va rebre les peticions municipals relacionades amb el port, el cementiri i el polígon industrial. El conseller va explicar als periodistes que les obres de prolongació del dic de recer del port seran imminents. «Les obres començaran en pocs mesos i costaran 200 milions.» Sobre l'ampliació del port, Artur Mas va dir que el projecte no és de màxima urgència i va recordar que la Generalitat porta 600 milions invertits en el moll i la nova llotja. El regidor d'IC-EV, Vicenç Martí, va mostrar-se contrari a l'ampliació del port per llevant, a la tercera platja.

Mas va afirmar que la zona industrial Valldegata-Draper necessita la intervenció de la Generalitat. L'alcalde va manifestar que en aquest poligon —encara hi ha el 80% de parcel·les en venda— s'han de buscar solucions urgents, una de les quals passa per reduir la superficie prevista per a les futures instal·lacions. Un altre dels assumptes tractats va ser l'edifici i el futur de la fàbrica Muvisa.

Pel que fa al cementiri, es modificarà la idea projectada per l'anterior equip de govern de construir una mena de nou cementiri al costat de l'històric. Miquel Rubirola entén que els nínxols s'han d'ampliar pel nord seguint la tipologia actual, amb la qual cosa s'hauran de deixar de construir uns habitatges previstos en els terrenys propers.  L'Ajuntament d'Arenys de Mar negocia amb els promotors dels habitatges.Signatures i pancarta contra l'obra

El Grup a favor de la Riera va lliurar al conseller, Artur Mas, aprofitant la visita a la població, un dossier amb els seus arguments contra el projecte que anava acompanyat de 661 signatures. Mas, després d'escoltar els representants d'aquest col·lectiu, va afirmar que el projecte és d'interès general i que, tot i respectar les discrepàncies mostrades, «no es pot actuar sempre a gust de tothom».

El Grup a favor de la Riera va penjar una pancarta contra el projecte, amb el lema «Salvem la riera. No al cobriment», davant de la plaça de l'Església, amb motiu de la diada de Sant Roc. L'acte de protesta, si bé no estava promogut per un elevat nombre de persones, va fer-se en el moment en què a la plaça cèntrica del municipi hi havia unes 2.000 persones, segons els organitzadors, ja que s'hi feia la tradicional dansa d'Arenys. Durant la penjada de la pancarta, els promotors de la campanya contra el cobriment van lliurar còpies d'un poema de l'escriptor arenyenc Jordi Bilbeny. La penjada de la pancarta va anar precedida d'una petita polèmica, ja que l'alcalde va denegar inicialment el permís per col·locar-la. El Grup a favor de la Riera va acusar Rubirola de «privar-los la llibertat d'expressió» i d'«antidemòcrata». Davant d'aquesta reacció, l'alcalde de la població va donar llum verda a l'acte de protesta.

Els opositors al projecte entenen que els 800 milions de pessetes previstos no s'ajusten a les prioritats d'Arenys de Mar i que a gran part de la població ja els està bé com està la riera ara.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 38, setembre de 1995, pàgines 20 i 21.)
 

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí