Repòrter: La recuperació econòmica convida a invertirDesprés dels Jocs Olímpics vam caure en una profunda recessió econòmica que encara dura. Però hi ha alguns símptomes que indiquen que el malalt està superant la malaltia. El turisme, columna vertebral del nostre producte interior brut (PIB) comarcal, va remuntar la passada temporada el mal moment pel qual travessava. És cert que més aviat va ser per mèrits aliens, però ha servit per animar una economia deprimida. Els bons resultats d'aquest estiu no ens poden cegar i oblidar que el sector necessita una urgent reconversió que comportarà alguns sacrificis: tancament o readaptació a altres usos dels establiments més obsolets i una forta inversió econòmica a la resta.

La indijstria tèxtil també s'ha beneficiat de la feblesa de la pesseta i va apujar les exportacions un 20%. Tot i això, ara es troba en un moment delicat perquè necessita vendre més dintre del país per prendre el relleu a una possible devallada de les exportacions. A més, el sector arrossega els efectes d'una llarga crisi, amb una economia submergida molt important. Les fàbriques de gènere de punt de la comarca hauran d'oferir qualitat i productes interessants per fer front a la dura competència dels països en els quals es pot trobar mà d'obra molt més barata. La construcció, un dels baròmetres més fiables de la recuperació, mostra una remuntada espectacular del 91% en el nombre d'habitatges iniciats. Els empresaris del sector han fet una aposta per la millora econòmica.

A l'Alt Maresme hi ha menys aturats, però caldrà esperar fins a final d'any per veure si la tendència és ferma. La baixada de l'1 % dels aturats registrats a l'Inem entre els mesos de febrer i setembre és una bona notícia, però tampoc és un motiu d'optimisme desbordant.

Els sindicats adverteixen que aquesta recuperació és superficial perquè la inversió és purament especulativa i no productiva. Cal esperar que els empresaris apostin cada cop més decididament per la nostra comarca a mesura que augmenti la confiança en la reactivació econòmica. Cal tenir en compte que no som una illa aïllada de la resta del món i que la remuntada dependrà molt de la conjuntura catalana, estatal i mundial. De moment, caldrà estar atents a l'evolució i sembrar per recollir els fruits en el futur.

(Editorial de la revista Repòrter, número 29, desembre de 1994, pàgina 5.)
 

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí