Repòrter: Una bona temporada turística per mèrits aliensSi hem de fer cas de les previsions realitzades especialment per les administracions públiques, aquest estiu no cabrà ni una agulla als hotels de l'Alt Maresme. Diuen que vindran un 15% més de turistes que l'any passat, gràcies, en part, a la recuperació del mercat anglès, i al fet que la temporada pot registrar nivells d'ocupació històrics. La nostra comarca ha fets mèrits per gaudir d'aquest regal? Creiem que no. L'Alt Maresme continua pràcticament igual que els últims anys pel que fa a l'oferta que dóna. El nivell de qualitat dels establiments ha pujat molt lleugerament en alguns casos, res significatiu que justifiqui l'allau de turistes prevista. Més aviat ens beneficiarem del mal moment dels nostres competidors més directes de la conca del Mediterrani.

Els europeus tenen por d'anar als països del Magrib per l'onada de fonamentalisme islàmic que els envaeix i provoca morts per culpa d'atemptats terroristes. A Turquia, el problema també és d'actes terroristes, però comesos per independentistes kurds. Iugoslàvia no compta com a destí de vacances des que va esclatar la guerra. A més, la devaluació de la pesseta practicada l'any passat es nota en les reserves efectuades per a aquesta temporada, que permeten als turistes passar uns dies de vacances a la comarca per un preu més econòmic que en anys anteriors perquè les tarifes són les mateixes i les divises de la resta d'Europa han guanyat pes davant la moneda espanyola. Així les coses, l'Alt Maresme i la costa catalana s'han convertit en un lloc d'estiueig segur i barat, malgrat tenir pràcticament la mateixa oferta.

Els empresaris turístics de la comarca, immersos molts d'ells en una guerra de preus a la baixa, no inverteixen en millores en els seus establiments. També s'ha de dir que la intenció temerària d'alguns de guanyar clients posant preus de rebaixes, i donant un servei de saldo, danya el mercat i arrossega una part important dels hotelers a baixar preus per no perdre quota. Els tour-operadors també motiven aquest joc perquè se'n beneficien. A això se suma la reacció inexistent o tardana d'ajuntaments i altres organismes públics per intentar millorar la imatge i el prestigi de la zona. A Calella han posat en marxa un pla per complementar l'oferta de sol, platja i nit amb activitats esportives, de lleure i culturals. Tot i que és una mesura superficial, que no ataca el problema de fons de la indústria turística, pot suposar alguna millora de cara a l'exterior.

En resum, els hotelers potser ompliran aquest estiu, però el seu president, Manel Vila, ja ha advertit que amb els preus congelats que tenen no es beneficiaran amb un creixement espectacular dels ingressos. De cara al futur, cal un canvi de política institucional i empresarial per aconseguir un sector, el motor de l'economia de la comarca, més professional, modern i de qualitat. El que viurem aquest estiu es pot quedar en un episodi passatger.

(Editorial de la revista Repòrter, número 22, maig de 1994, pàgina 5.)
 

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí