Repòrter: La falsa torna pel peatge de l'autopistaEI Ministeri d'Obres Públiques i Urbanisme torna a estar d'actualitat a l'Alt Maresme. El primer secretari dels socialistes catalans a la comarca, Josep Clofent, ha manifestat que les últimes inversions de l'Estat en infraestructures al Maresme formen part de les compensacions per haver imposat el peatge a l'autovia. I citen la futura construcció de la variant de Tordera i l'enllaç de la N-ll amb l'autopista, a més de la regeneració de les platges, l'arranjament de les rieres i les millores en la carretera N-ll. El PSC planteja aquestes obres com si fossin la torna per la decisió del Govern central de desdir-se de la seva paraula i el seu projecte i privatitzar una via de comunicació indispensable i, per tant, amb ingressos assegurats per a la concessionària.

Però aquesta suposada torna tan generosa no ho és tant. Dir que la connexió de l'autopista A-19 amb la carretera N-ll és una compensació és ignorar o manipular la realitat. El cert és que el MOPT ha tingut una manca de previsió a l'hora de connectar l'autopista amb la carretera i durant sis mesos és previsible que hi hagi problemes de circulació en aquest punt. Aquesta obra és necessària, no és cap luxe ni cap regal. Com tampoc ho són la canalització o cobriment de les rieres i les regeneracions de les platges, que el MOPT realitza des de fa anys de forma periòdica, independentment del peatge de l'autopista, argumentant la seva utilitat social. Pel que fa a les millores de la N-ll, cal dir que una carretera tan transitada com aquesta i amb tants punts negres i accidents requereix moltes reformes. Els ciutadans de l'Alt Maresme no es poden sentir privilegiats per les grans obres d'infraestructura realitzades per l'Estat, al contrari, han de reclamar l'eliminació de dèficits importants.

Els polítics no han d'insultar-se

EI clima polític en alguns ajuntaments s'està crispant cada cop més. Aquests són els casos dels consistoris de Malgrat, Calella, Pineda i Arenys de Mar. Quan la discussió i el debat polític ultrapassen la frontera de les acusacions personals i els insults, hi ha alguna cosa que no funciona. És ben cert que els nostres polítics locals no són professionals, però això no els excusa perquè no es mantinguin dintre dels límits del debat polític. Amb alguns comportaments fora de to no augmentarà la migrada confiança dels ciutadans en els seus representants. Aleshores, quan en les properes eleccions creixi l'abstenció, els mateixos polítics no tindran credibilitat per lamentar la poca participació dels votants.

(Editorial de la revista Repòrter, número 17, desembre de 1993, pàgina 5.)
 

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí