Repòrter, juny de 1993 | «Complot» s'estreny el cinturóLa cinquena edició del Complot, Mostra de Teatre i Música al Carrer ha ajustat enguany el seu pressupost, en consonància amb el conjunt de la política municipal de l'Ajuntament de Pineda de Mar. Fins un mes i mig abans de la seva celebració no es va prendre la decisió final sobre la seva realització, i tot i això s'ha dut endavant amb un ajust important del seu pressupost. El cost final de la Mostra es calcula en vint-i-un milions i mig de pessetes, dels quals l'Ajuntament de Pineda n'aporta quinze; la resta es cobrirà amb ajuts i subvencions d'entitats i administracions superiors. Malgrat aquesta circumstància, el Complot segueix amb la línia consolidada l'any 1992, potenciant la seva vessant internacional, i ha afegit alguna novetat com la concessió dels premis Cadira d'Or i de Plata. Aquesta darrera iniciativa té com a objectiu celebrar el cinquè aniversari de la mostra, i premia col·lectius o persones que han contribuït al desenvolupament i èxit del Complot. En la seva primera edició, els premiats en la modalitat de teatre són els grups La Cubana, amb la Cadira d'Or i la Gàbia de Vic, amb la Cadira de Plata. En l'àmbit musical l'or és per a la Vella Dixieland i la plata per a Carles Santos. La tercera modalitat d'aquests premis és dedicada a la premsa, en la seva tasca crítica i de difusió. Els premiats són Albert de la Torre, crític del diari El País, amb la Cadira d'Or, i el periodista Saül Gordillo, del diari El Punt i membre de REPÒRTER, que obté la Cadira de Plata.

Dos debats s'encarregaran d'obrir polèmica i provocar la reflexió en el camp teatral i musical del nostre país, amb la participació d'artistes, programadors i representants d'administracions públiques. El primer tindrà lloc el dissabte, 26 de juny a les 17 h a la Sala d'Actes de l'Ajuntament i portarà per títol «L espectacle dels festivals d'espectacle», i el segon, que es realitzarà l'endemà al mateix lloc a dos quarts d'una, ha estat batejat com «Passió, mort i resurrecció del Teatre de carrer a Catalunya».

La participació internacional d'aquest any, tot i que menor que la de 1992, és prou nodrida. A la ja habitual participació cubana, amb el grup «Son o salsa i la Mulata del sabor», s'uneixen la música tradicional dels «Lozjo Group», d'Eslovàquia, «Tel-Avivim» d'Israel, el màgic «Sasha», de Bosnia, i el repàs per la història de la música popular brasilera que farà «Som Brasil». D'altra banda, la participació de grups d'altres comunitats autònomes de l'Estat espanyol, és ben variada, amb«L'home dibuixat», del País Valencià, Joseba Ayensa i «Trapu Zaharra», d'EusIodi, i «Teatrapo» d'Extremadura. El grup «La Gàbia», que representaran «American Buffalo» o «L'Avalot Teatre», amb «Bonito paseo por el terror y la muerte» són algunes de les propostes catalanes per al Complot d'aquest any.

L'apartat musical es veurà enriquit en la cinquena edició de la mostra pinedenca amb la participació dels grups estrangers abans esmentats i les actuacions a la platja del grup de rythm'blues català, «Bars» i l'Orquestra Girasol, el divendres, 25 de juny, i del grup de rumba catalana, «Ai, ai, ai», el dissabte, 26 de juny. El Complot es clourà el diumenge, 27 de juny amb l'actuació de «La Vella Dixieland i Michele McCain».

Les aportacions econòmiques obtingudes per la Mostra de Teatra i Música al Carrer són del Departament de Promoció Cultural de la Generalitat de Catalunya (1,5 milions de pessetes) i del Servei de Cultura de la Diputació de Barcelona (5 milions). Encara no s'ha confirmat les aportacions que amb tota probabilitat atorgaran el Ministerio de Cultura, el programa Calidoscopi de la Comunitat Europea i algun possible ajut dels departaments de Difusió Cultural i de Política Turística de la Generalitat de Catalunya.

(Article de Pep Montes a la revista Repòrter, número 12, juny de 1993, pàgina 33.)  
 

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí