Repòrter, setembre de 1992 | La Fira de Calella es renova i amplia la superfície comercialLa dotzena edició de la Fira de Calella i l'Alt Maresme, que se celebrarà entre els dies 23 i 27 de setembre, es caracteritzarà per l'ampliació de la seva superfície i la potenciació de l'apartat comercial. La mostra ampliarà el seu espai i introduirà alguns canvis en la distribució dels estands per millorar l'aspecte i aplegar d'una forma més coherent cada sector que hi pren part. La Fira s'allargarà des de la zona del passeig a l'alçada del carrer Creus fins a la riera de Capaspre, tram on es donarà cabuda al sector més comercial de la mostra, que enguany s'ha potenciant seguint les directrius que van expressar tots els grups municipals al consistori. Una de les principals crítiques que havia rebut la fira era la seva escassa renovació durant aquests anys i, en aquest sentit, l'actual equip de govern ha volgut renovar-la mantenint la seva estructura i filosofia.

La fira començarà a l'alçada del pas a nivell, on hi haurà instal·lada l'entrada, amb un monogràfic dedicat a la ceràmica de denominació d'origen de Catalunya. Aquest monogràfic, format per una exposició de ceràmica i plafons explicatius, mostrarà peces de La Bisbal, Breda, Miravet, Quart i Verdú, les poblacions catalanes més característiques en la producció de ceràmica. Amb motiu d'aquesta mostra s'editarà un programa explicatiu. La situació dels estands s'ha canviat i les atraccions i els firaires s'han traslladat de la façana marítima, de la part més important de la fira a la zona que s'ha ampliat enguany. Segons ha explicat el director de la Fira, Miquel Guillem, amb aquest canvi es pretén obrir la mostra al mar i millorar la seva imatge ja que les atraccions creaven una barrera entre la vista al mar i el nucli d'expositors. Per tant, es formarà una zona de passeig i de lliure accés paral·lela a la fira i just al costat de la platja. En aquest espai s'hi trobaran els nous xiringuitos de la platja i el bar de l'Hospital, que estarà obert durant la nit encara que la fira s'hagi tancat.

Un altre dels canvis de distribució més destacats serà la creació d'un nucli central a la zona del monument a la sardana, on s'instal·larà el pavelló central de la ciutat amiga, que en aquesta edició és Veracruz (Mèxic). El pavelló de Veracruz consistirà en la reproducció exacte d'una casa colonial típica d'aquesta localitat mexicana, que durant un centenar d'anys va mantenir una important relació cultural i comercial amb Calella. La figura de la ciutat amiga es va crear l'any 1989 i es manté —així com la ciutat convidada, que sol ser un municipi de l'interior de Catalunya—, però amb la novetat que en aquesta ocasió no es tracta d'una població de la resta de l'Estat espanyol sino que és de fora del continent europeu. La presència d'aquest estand aportarà un aspecte cultural destacat a aquesta dotzena edició ja que hi haurà una exposició sobre la relació entre Veracruz i Calella tractant l'aspecte comercial i el naval.

La família de Calella, Bosch i Alsina, va ser una de les pioneres en aquesta localitat mexicana durant el segle XVIII, i curiosament, un fill d'aquesta família va ser alcalde de Barcelona i l'artífex de la construcció del Moll de la Fusta a la ciutat comtal. L'Ajuntament de Calella ha aprofitat la participació de Veracruz a la Fira de Calella i l'Alt Maresme per editar un llibret explicatiu escrits pels historiadors Maria Teresa Mora, Joaquim Llobet i Jesús Rodríguez, en què expliquen el segle XVIII i el cas concret de Calella i la comarca del Maresme pel que fa al fet dels anomenats americanos i tot el que va comportar. La ciutat invitada és Figueres, que disposarà d'un estand en què es mostrarà l'obra de Dalí com a aspecte destacat. Durant una jornada de la tira, Figueres serà la protagonista amb les actuacions de grups corals, dansaires i d'altres entitats figuerenques. La ciutat invitada és una figura que es va crear per apropar la muntanya al mar I per aquest motiu se sol organitzar amb una població de l'interior de Catalunya.

La Fira de Calella i l'Alt Maresme s'organitza en el marc de la Festa Major de la Minerva i s'tia convertit en la sisena fira més important de Catalunya pel número de visitants, que han de treure una entrada per accedir al recinte. En aquesta edició hi participaran 10 institucions i organismes oficials, 24 ajuntaments de tot el país, 29 marques comercials i empreses, 33 expositors d'alimentació, 68 artesans i 19 estands d'entitats locals.

L'aspecte econòmic de la mostra ha estat fins ara un dels més criticats donada la important aportació municipal que hi havia. En aquest sentit, enguany, també es produeix un trencament en el funcionament ja que la instal·lació corre a càrrec d'empreses privades per la qual cosa el treball de la brigada municipal es reduirà força i es disminuirà el marge de temps necessari per enllestir-la. El director de la mostra, Miquel Guillem —que treballa en aquesta tasca conjuntament amb els encarregats de la regidoría de Cultura de l'Ajuntament de Calella. Pepita Artigas i Francesc Godínez—, ha manifestat que el pressupost de la fira està al voltant dels 32 milions de pessetes i ha assegurat que és molt probable que aquest mateix any s'aconsegueixi l'autofinançament.En el pitjor dels casos, segons Guillem, l'Ajuntament de Calella haurà d'aportar entre dos i tres milions de pessetes en concepte d'inversió. Miquel Guillem considera que això és significatiu del canvi en la gestió de la fira, que amb la renovació que patirà agafarà un major protagonisme en l'aspecte comercial. La fira serà inaugurada pel conseller de Turisme de la Generalitat, Lluís Alegre, i serà clausurada pel conseller de Justícia, Agustí Bassols.

La representació institucional es completarà amb la presència de l'alcalde de Veracruz i el cònsul general de Mèxic, a més d'alcaldes de la comarca i representants dels diferents departaments de les administracions autonòmica, provincial i comarcal. El conseller de Medi Ambient, Albert Vilalta, que l'any passat va inaugurar la mostra, farà l'obertura d'unes jornades sobre turisme i medi ambient que es faran els dies 24 i 25 al Museu Arxiu Municipal de Calella. En la primera sessió hi prendran part, entre d'altres, Joan Cals —catedràtic d'Economia per la UAB—, Jordi Sargatal —director del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà— i Josep Maria Juhé —membre del CATAM—, sota el títol d'alternatives al creixement turístic actual.

La segona jornada tractarà de la crisi turística i la problemàtica ambiental amb la presència de Joan Domènec Ros —del departament d'Ecologia de la UB—, Gaspar Espuña—directordel Centre Estudis Tècnics Turístics—, Jordi Blanchart—director d'hotel de Calella— i Joan Manel Riera, del CATAM. Aquestes jornades suposen una innovació i estan organitzades per l'Ajuntament de Calella i el CATAM —Centre d'Acció Territorial i Ambiental del Maresme—. En canvi els apartats que s'han suprimit són el concurs de premis periodistics Jaume Ciurana, que l'any passat va arribar a la sisena edició, i la figura del personatge convidat, que solia recaure en una persona destacada per la seva activitat en favor de la llengua i la cultura catalana.

(Article de Saül Gordillo a la revista Repòrter, número 4, setembre de 1992, pàgines 40 i 41.)
 

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí