Catalunya Ràdio, Catalunya Música i iCat omplen el cap de setmana amb programes fets a casa

El teletreball i l'anomenada 'ràdio confinada' són, probablement, una de les oportunitats i de les lliçons que haurem de treure de la crisi del coronavirus. Aquest cap de setmana Catalunya Ràdio, Catalunya Música i iCat recuperen part de la seva programació habitual gràcies al teletreball i a l'enregistrament d'alguns continguts des de casa dels realitzadors. El retorn de bona part dels programes de Catalunya Ràdio i de les emissores musicals iCat i Catalunya Música serà aquest cap de setmana una realitat gràcies a l'esforç que molts dels nostres professionals i col·laboradors estan fent per adaptar-se a les noves circumstàncies, i especialment gràcies a la feinada i imaginació que hi posen els tècnics de la casa, que aquests dies fan (encara més) miracles amb connexions en directe, línies i gravacions.
Quines novetats ofereix el Grup d'Emissores de Catalunya Ràdio aquest cap de setmana? No són poques. Aquest divendres a les 23.00 hores torna a l'antena La finestra indiscreta d'Àlex Gorina feta des del confinament. També torna a l'antena Les dones i les dies de Montse Virgili, aquest dissabte a les 23.00. Teletreball i confinament. Els de Gorina i Virgili s'afegeixen a programes com Ciutat Maragda de David Guzmán (dissabte, 20.00 hores), que ja s'emet des de l'inici de la crisi gràcies al teletreball i com a suport especial a l'emergència cultural arran del coronavirus. L'altre programa fet des de casa és Revolució 4.0 de Xantal Llavina, que aquest cap de setmana guanya un dia més d'emissió (dissabte i diumenge a les 22.00 hores) per l'èxit del consultori laboral per a petites empreses, emprenedors i autònoms que vam engegar la setmana passada.

Dissabte i diumenge a les 16.00 hores (la mateixa franja horària que de dilluns a divendres), reemetem un dels triomfs de la 'ràdio confinada' de Catalunya Ràdio que està fent molt bon servei públic, el 'Popap escolar' de Mariola Dinarès adreçat als alumnes i la comunitat educativa. Una aposta, un programa nou de fet, que vam fer a la ràdio pública des dels primers dies de confinament gràcies a la versatilitat de Dinarès i del seu equip, i que ha tingut una excel·lent rebuda entre l'audiència, els estudiants i els educadors.
Catalunya Música es puja al carro dels programes confinats
Aquest cap de setmana Catalunya Música incorpora a la seva graella dos programes fets des del confinament dels nostres col·laboradors i realitzadors. Tornaran a sonar per Catalunya Música Els homes clàssics d'Albert Galceran i Pedro Pardo, i El taller del lutier de Pere Andreu Jariod, coincidint amb el cinquè cap de setmana de confinament. 'Els homes clàssics' torna a la graella de Catalunya Música amb un format elaborat des de casa, aquesta diumenge a les 10 del matí, un horari que connecta amb el programa especial 'Afinats' que l'equip de Catalunya Música fa cada dia confinadament de dilluns a divendres. Galceran i Pardo ens portaran, diumenge a les 10.00 hores, un programa en què maridaran música i literatura a les portes d’un 23 d’abril que enguany serà molt diferent. 'El taller del lutier' acompanya els oients de Catalunya Música cada setmana des de fa cinc temporades, i dissabte a les 10.00 hores tornarà a l'antena gràcies al teletreball del nostre col·laborador Jaroid.

Catalunya Música ha fet un gran esforç en aquestes circumstàncies excepcionals. Des del 6 d'abril, cada dia a les 10.00 hores, emet el programa especial de confinament 'Afinats', un magazín matinal a cinc veus elaborat des de casa amb l’objectiu d’obrir una finestra d’actualitat i proximitat amb els oients de Catalunya Música mentre duri aquesta etapa de confinament i la graella del canal no pugui oferir la programació habitual. 'Afinats' ofereix continguts que van des de les històries sobre obres clàssiques que ens porta Joan Vives fins a les entrevistes d’Albert Torrens a personatges de l’actualitat, passant pels reportatges sobre músiques del món de Marta Lanau o el joc musical que proposa diàriament Olga Cardús. Tot plegat coordinat i presentat per Ester Pinart.
iCat es creix en el confinament
Si hi ha una emissora que ha demostrat capacitat d'adaptació a l'entorn i potència per superar les adversitats, aquesta és iCat, que des de la segona setmana de confinament emet diàriament a les 9.00, amb reemissió a les 18.00 per iCat i a les 22.00 per Catalunya Ràdio, un programa pensat per ajudar el sector cultural, iCat a casa, que presenta Albert Miralles posant en valor totes les veus i el talent de l'emissora. 'iCat a casa' ha estat el punt de trobada de l'escena musical i cultural del país aquests dies, més enllà de les accions individuals a les xarxes socials, que han estat moltes i prou rellevants. Miqui Puig ha fet els seus Pista de fusta confinats cada dia, sense fallar, i a aquest tipus de format s'hi sumen aquest cap de setmana altres programes d'iCat que tornen a la graella del cap de setmana gràcies al teletreball dels col·laboradors de l'emissora. Tornen a la programa d'iCat aquest cap de setmana Sona 9 de Lluís Gendrau, Jazz Watussi de Dani Nel·lo i Casa Babylon de Marc Isern i Rubèn Sierra, i de Songhunter de Raül Hinojosa, i ho fan en el seu horari habitual, i sempre disponibles a l'app i la web.

Agraïments
Sempre faig agraïments als professionals, ho he fet des del primer dia d'aquesta crisi, però aquest cop voldria reconèixer i agrair la feina que fan els caps de continguts i coordinadors de les emissores musicals i culturals, per treure energies i imaginació i aconseguir que tants companys i companyes puguin mantanir-se a l'antena i en l'entorn digital actius i presents des del primer dia malgrat les adversitats. Confinament, teletreball, però també molt de talent i un compromís extraordinari de part de tothom, però canalitzat i coordinat per animals de ràdio i grans professionals com Jordi Borda, Santi Faro, Laura Marín,Carles Aledo i Pilar Cugat. Que aquest cap de setmana Catalunya Ràdio, Catalunya Música i iCat ofereixin els continguts que oferiran assemblant-se tant a la graella habitual en un context tant excepcional i advers és, en molt bona part, gràcies a ells. I que en l'entorn digital això sigui visible i més útil que mai, és mèrit també de l'equip que coordina Ferran Auberni. A tots ells, i a tots els professionals i col·laboradors de la casa, moltes gràcies. Agraïment i admiració.
(Post publicat al blog En sintonia)