El llibre Sobirania.cat, en obert a la xarxa
El llibre Sobirania.cat, publicat el juliol de 2014, queda alliberat a la xarxa. El trobareu en aquest document d'Issuu. 'Sobirania.cat. 10 anys de la revolta política catalana a Internet' és una crònica de l'impacte dels mitjans digitals i les xarxes socials en el procés sobiranista i com sʼinterrelacionen. El relat comença el març del 2004, amb els atemptats de l'11-M a Madrid i la victòria electoral de José Luis Rodríguez Zapatero, que va arribar a La Moncloa amb la promesa d'acceptar la reforma estatutària del Parlament de Catalunya. L'autor analitza el paper dels blogs, dels diaris digitals i la irrupció de les xarxes socials, que han esdevingut una eina clau en lʼorganització política de col·lectius i forces sobiranistes i independentistes. El relat arriba fins la convocatòria de la consulta del 9 de novembre de 2014, passant per les històriques manifestacions de la Diada de 2012 i la Via Catalana de 2013.
Sobirania.cat és, en opinió dels professors de Periodisme i Comunicació de la UAB Joan Manuel Tresserras i Enric Marín, que han escrit el pròleg del llibre, "el relat més complet i documentat sobre el paper del ciberactivisme polític en l'articulació de la revolta democràtica que ha fet possible l'èxit del moviment sobiranista a Catalunya". El moviment que ha acompanyat el procés sobiranista català "la seva agilitat, el seu abast, la seva capacitat de resposta i de convocatòria, seria inexplicable sense el paper organitzador i mobilitzador del ciberindependentisme". Destaquen Marín i Tresserras que la capacitat dʼorganització a les xarxes "està deixant enrere els partits polítics i els mitjans de comunicació que mostren dificultats per vincular-se a la centralitat política i social emergent i a les renovades formes de comunicació electrònica en xarxa".
A 'Sobirania.cat' es fa un homenatge a més de 200 protagonistes de la Internet catalana, amb un capítol enciclopèdic que aplega activistes, tecnòlegs i personalitats destacades. Al llibre hi apareixen més de 1.000 referències a persones que han participat, cadascú en la seva mesura, en l'articulació d'un espai virtual propi, diferenciat, sobre el qual ha crescut socialment i políticament el discurs independentista. Col·lectius com Softcatalà i la Viquipèdia, certàmens com la Catosfera i els Premis Blogs Catalunya, plataformes com Verkami o Change.org, sumat a l'ús intensiu de Facebook i Twitter i l'evolució de blogs i portals digitals, formen part de l'acurada anàlisi de l'última dècada virtual a Catalunya. 'Sobirania.cat' recull el testimoni d'actors fonamentals en la major conscienciació independentista, amb campanyes de mobilització a Internet en defensa del català, les consultes populars d'Arenys de Munt i Osona que van culminar amb la de Barcelona, les manifestacions a Brussel·les, les accions contra els peatges sota l'etiqueta #novullpagar i el ressò internacional de les dues últimes Diades, la del 2012 i la Via Catalana, que no s'entendria sense l'entorn digital i la pressió d'aquest en l'ecosistema dels mitjans de comunicació tradicionals.
"Tot just estem començant a construir aquest nou món. Tenim molta feina pendent, moltes lliçons per aprendre, moltes novetats per incorporar i moltes batalles per guanyar. Ara tot just estem començant a expressar-nos a la xarxa, i ja hem experimentat el seu potencial però també alguns problemes: cada cop hi ha més veus i costa diferenciar les que tenen quelcom rellevant a dir", afirma Genís Roca en l'epíleg del llibre. El llibre clou amb un capítol final sobre els reptes futurs. Més d'un centenar d'anotacions a peu de pàgina, una cronologia amb fotografies i les fitxes dels 200 protagonistes de les xarxes catalanes permeten una lectura complementària, més aprofundida, d'un relat periodístic que combina política i Internet.
'Sobirania.cat' és el primer títol de Crea't Edicions un nou projecte cultural que promou el periodista Oriol Ferran.