Què espera CiU a trencar amb el PP al Consell Comarcal del Maresme?

Mataró 2010

Encara no s’entén que CiU mantingui el seu pacte amb el PP al Consell Comarcal del Maresme. És increïble la doble moral de la federació nacionalista al nostre territori. Governes amb el partit del ministre Wert, el que es vol carregar el model d’immersió lingüística, i et quedes tant ample. Com expliques que ets regidor de CiU d’Arenys de Munt, on governes amb la CUP, i manes al Consell Comarcal amb aquells que envien els advocats de l’Estat a denunciar el teu ajuntament per la bandera o per haver-se declarat “territori lliure català”? No és acceptable la hipocresia segons la qual la política comarcal no sap què fa la política nacional. En una situació de gravíssima crisi econòmica i institucional, en un context de xoc de trens amb l’Estat, fa certa vergonya que la institució comarcal sigui governada per les forces que condueixen els dos trens que han de descarrilar entre Madrid i Barcelona. A la plaça mataronina de Miquel Biada, qui va promoure el primer ferrocarril peninsular, cap tren no descarrila entre CiU i el PP, i després els polítics es queixen de la desafecció i de la pèrdua de prestigi social dels càrrecs públics.

CiU i el PP governen en solitari una institució en hores baixes, sense musculatura financera, però també sense el lideratge supramunicipal que el Maresme es mereix. L’oferta de pacte que li ha fet l’esquerra, sobretot el PSC, obté la dilatòria per resposta. Quan la insinuació arriba d’ERC, com que l’aritmètica no permet el pacte a dos, encara pitjor. ICV-EUiA, en altres mandats corresponsable al govern, no hi serà només amb CiU i el PP, de tal manera que el replantejament seria un acord molt ampli, amb els cinc grups comarcals, o una entesa de CiU amb l’esquerra plural.

Vostès es preguntaran, i per què tant de merder, si el Consell Comarcal no té ni cinc de calaix? Doncs per una qüestió d’exemplaritat, i de respondre a la realitat municipalista de la comarca. Exemplaritat democràtica perquè no s’hi val concedir quotes de poder comarcal a qui predica la desaparició d’aquestes institucions i vilipendia qualsevol estructura d’Estat propi. I per reflectir al Consell Comarcal la pluralitat dels governs municipals d’una comarca que no rutlla sense transversalitat.

Avui CiU és la força hegemònica a nivell local, però les últimes eleccions al Parlament de Catalunya apunten possibles moviments de cara a les properes cites a les urnes. CiU no pot menystenir ni el PSC ni ERC. Socialistes a ciutats importants on l’aritmètica els fa indispensables, i republicans per sumar quan tornin a tenir representació on l’han perduda.

(Article per a Tribuna Maresme)

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí