Eguiguren i Quintana a Twitter

EL PERIÓDICO és un diari atent a les reaccions dels seus lectors, i dels internautes en general, a la web i les xarxes socials. Aquesta setmana hi ha hagut dos casos concrets que demostren la importància de ser-ne sensibles, així com la necessitat d’una relació fluïda i enriquidora entre el suport digital i el tradicional del paper. Dimecres, EL PERIÓDICO publicava una entrevista de Mayka Navarro al líder dels socialistes bascos Jesús Eguiguren, que va ser molt sincer i crític amb el paper del seu partit en el procés de pau, especialment del lehendakari Patxi López. L’entrevista sortia a l’edició empresa, i des de primera hora també era disponible a la versió en línia del diari.

Ràpidament es va escampar per Twitter i per les versions electròniques d’altres diaris i mitjans de comunicació d’arreu de l’Estat, i l’entrevista -més enllà d’etiquetes a Twitter amb paraules concretes- va marcar l’actualitat de la jornada. La periodista @maykanavarro va ser la primera en difondre i sacsejar l’entrevista a Twitter, i lògicament els comptes @elperiodico_cas i @elperiodico_cat. Els lectors més intel·ligents i ràpids van fer de prescriptors a les xarxes recomanant-ne la seva lectura. Un de molt destacat va ser Jordi Évole, amb aquesta piulada que va arribar al quart de milió de seguidors que té al seu compte de Twitter. I així, sumant el ressò dels mitjans tradicionals que citaven EL PERIÓDICO, la taca d’oli es va anar fent molt gran. Ho expliquen en aquesta informació, i en aquesta altra, els companys de la redacció digital.

L’altre exemple de la setmana, però a la inversa, és la polèmica lingüística a partir de la intervenció del cantant Gerard Quintana en el programa El Convidat de TV3. Dilluns a la nit, durant l’emissió d’#elconvidat l’eina Twitter va treure fum per les piulades crítiques de molts usuaris amb el cantant pel fet que parlés en castellà a casa amb els seus fills. La ressaca de tal ciberpolèmica televisiva va ser tal que aquest dijous, @gerardquintana publica un article explicant la seva versió del debat a l’edició impresa d’EL PERIÓDICO, que des de primera hora del matí també és a la versió digital i ha circulat abundantment per les xarxes socials. Moltes mostres de suport al cantant de Sopa de Cabra, que dilluns a la nit van quedar eclipsades per una allau de piulades àcides respecte “el mite” que suposava Quintana. O sigui, el camí al revés, perquè en aquesta ocasió és un debat a les xarxes socials el que força la necessitat d’una traducció periodística en els formats tradicionals. Informació i article d’opinió del protagonista involuntari de la polèmcia. Novament, EL PERIÓDICO atent i àgil al comportament dels lectors i els ciutadans en els entorns anomenats 2.0. I els casos que vindran!

(Article publicat al bloc El Periódico en xarxa.)

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí