Cal tenir valor

Les revistes del territori normalment tracten del seu àmbit geogràfic més proper. Hi ha molt bones revistes temàtiques fora de Barcelona, però la majoria de publicacions són territorials, ja siguin locals o comarcals. Hem fet grans discursos sobre la importància i vitalitat de les publicacions locals, de la més genèricament dita premsa comarcal, que ja veurem com queda després d'aquesta duríssima crisi que afecta aquest i tots els sectors. Però quan fora de la capital, a Mataró concretament, s'ideen publicacions especialitzades temàticament, es plantegen amb una organització en xarxa, aposten pel format multimèdia (format paper, web amb text, fotografia, àudios i vídeos encapsulats, programa de televisió tradicional per a les emissores locals, de ràdio tradicional per a Ràdio Estel, i conversa a les xarxes socials) i ambicionen continguts de qualitat, llavors la singularitat és total. És el cas de la revista Valors, que codirigeixen Joan Salicrú, un periodista de raça, inquiet i polivalent, i Maria Coll, a qui conec menys. Des de Mataró, amb un equip jove i pluridisciplinar, es perpetra des de fa 86 números una revista que ha aconseguit trobar el seu nínxol i fer-se forta. Per acabar-ho d'arrodonir, Valors organitza jornades presencials, i en van quatre d'edicions de Jornada Valors i Compromís, cada maig, i fan també el cicle Economia i Valors i altres actes més a la capital del Maresme.

La idea no és nova, però la repetiré. El concepte glocal de la publicació. Des de la proximitat, abraçar una temàtica global. I fer-ho amb protagonistes entrevistats i plomes convidades d'altíssim nivell. M'encanta d'aquesta colla d'en Joan Salicrú que sempre piquen alt. I això en periodisme és fonamental. SI han de parlar de filòsofs, n'entrevisten els més reconeguts. Si han d'entrevistar intel·lectuals, van a parar als més interessants i alhora als mediàtics. No s'estan de res. Una mica com acaben de fer amb el redisseny que estrenen amb el número que porta en portada a Francesc Cabana, economista, advocat i president de l'Ateneu Barcelonès. La revista ha fet un tomb espectacular de la mà del dissenyador, també mataroní, Manuel Cuyàs, que és un jove que ha dissenyat i redissenyat diaris i capçaleres d'arreu del món. Sí, sí, d'arreu del món. I la seva trajectòria i el seu compromís amb la colla d'en Salicrú lliga perfectament amb l'argument que us deia del glocal. Volta el món dissenyant diaris en redaccions d'arreu del món i torna al Born, que és la revista que van els amics que et trobes per Santes. I aquesta manera de fer i de ser encaixa perfectíssimament amb la temàtica de la publicació, que són els valors.

L'origen de la revista és un col·lectiu de gent que, a partir de l'experiència d'una anterior publicació eclesial, es planteja com pot promoure el debat a l'entorn dels valors humans des d'una perspectiva laica, però sense defugir el debat sobre la transcendència de la vida. Així m'ho explica Salicrú, que amb l'Eloi Aymerich [bloc] acaba d'embrancar-se en una altra aventura amb el local El Públic, també a la capital maresmenca. Aquesta gent -han embolicat una seixantena de persones amb Valors- no para, té idees i molta força. També molt valor, perquè ara vostès es pensaran que la revista és una revisteta, i potser tenen raó si atenen només als exemplars de paper que venen al quiosc, que en són mil. Però, esclar, les xifres es multipliquen quan passes del paper al digital. Un vídeo seu amb la monja Teresa Forcades, que va camí de convertir-se en la monja nacional de Catalunya, per exemple, supera les 11.000 visualitzacions. O el programa de ràdio de Valors, aquest passat setembre ha tingut 3.000 descàrregues de l'àudio disponible en podcast. Poca broma, doncs, amb projectes com aquest. Al Maresme passen coses, i les que les mouen són una colla carregada d'idees i amb molt de valor.

(Alguna cosa així hauria dit si hagués pogut assistir a l'acte de presentació d'aquest dijous, però no va poder ser. Felicitats!)

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí