e-Periódico a la Pompeu Fabra
L’aposta per la participació dels lectors, els continguts multimèdia i la presència en xarxes socials figuren entre les prioritats del director d’EL PERIÓDICO, Enric Hernàndez, que dimecres va pronunciar la lliçó inaugural dels Ensenyaments de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra. Al campus universitari del 22@, @Enric_Hernandez es va adreçar als estudiants i futurs periodistes amb realisme per un context difícil per al sector de la comunicació, però alhora amb optimisme per les enormes possibilitats que ofereix la tecnologia i la seva capacitat per millorar la connexió entre una marca com EL PERIÓDICO i la seva àmplia comunitat lectora. En aquest sentit, Hernàndez va aprofitar la lliçó inaugural per presentar e-Periódico, un format innovador que supera el pdf i permet accedir a continguts multimèdia de l’edició impresa del dia amb actualitzacions rellevants de l’últim minut. Seguint l’estela de Daily i Orbyt, EL PERIÓDICO prepara el llançament d’e-Periódico, que serà consultable a l’ordinador i els dispositius mòbils (tauletes i telèfons intel·ligents).
El director del diari va encoratjar els estudiants de la Universitat Pompeu Fabra a no perdre l’ambició en l’actual trànsit de la generació Gutenberg cap al domini ple dels nadius digitals. En la reconversió gradual de mitjans i professionals, la incorporació de noves fornades de periodistes multimèdia que combinin formats i dominin les claus de la immediatesa i de la crònica pausada serà fonamental, en opinió d’Enric Hernàndez. Els periodistes del present i del futur d’un diari de qualitat hauran de superar l’esquema mental de treballar per a períodes de 24 hores, fet que dóna nom a periòdic i diari, i adaptar-se a les noves regles del sector i els nous hàbits de consum de la informació.
Davant d’un auditori jove, el director d’EL PERIÓDICO, que abans de la lliçó inaugural havia pogut entrar en contacte amb algun dels estudiants que s’hi havia adreçat via Twitter, va explicar l’experiència diària de publicar la portada de l’endemà per als usuaris d’aquesta eina social i participativa. Però la #portadaEPC i les reflexions a partir del cas concret d’una portada que va ser discutida i millorada gràcies als comentaris dels usuaris de Twitter mereix un apunt al marge.
(Apunt publicat a El Periódico en xarxa.)