Alcaldes 2.0 de Catalunya

Hi ha alcaldes i regidors que han entès perfectament l'encaix de les eines 2.0 amb la política de proximitat, amb l'administració oberta i la relació del governant amb el ciutadà a través de les xarxes socials. Aquests són els meus alcaldes i regidors 2.0 de Catalunya. En la majoria de casos són persones a les quals segueixo des de fa anys, primer a través del boom dels blocs, l'èxit de la catosfera com a espai de la comunitat catalana a Internet, i després amb la proliferació de Facebook i últimament de Twitter. En aquest apunt no hi són tots els que són, però els que hi són no hi podien faltar.

30/06/09 · ALBERT BATALLA

>Albert Batalla, alcalde de La Seu d'Urgell (11.824 habitants)

És un dels alcaldes blocaires de primera generació del país. Disposa de domini propi, albertbatalla.cat, des de fa anys. Des d'allà hi trobareu l'accés a les altres eines 2.0 que fa servir habitualment. Disposa d'un canal de televisió a YouTube, i en la seva darrera campanya al Parlament de Catalunya va destacar la sèrie de vídeos que la seva formació política va oferir territorialment. El recull de fotografies a Flickr és molt rigorós, en la seva faceta d'alcalde, de diputat i d'home de partit. És a dir, combina la cara personal-política i la més institucional accessible. Té 4.847 amistats al perfil de Facebook, que utilitza amb un esperit molt obert i participatiu. Respon els comentaris que els ciutadans li pengen al mur, i hi té vinculat el seu compte a Twitter, on acumula 1.754 seguidors, seguint-ne 1.719 usuaris i havent piulat en 2.115 ocasions. A Twitter es mostra molt actiu i proper sense arribar a extrems hiperactius i sobrers d'altres superusuaris. Conversa, és àgil, té detalls i dóna resposta.>Magda Casamitjana, alcaldessa de Roses (20.418 habitants)

És una de les dones més actives de la ciberpolítica catalana. Ha aprofitat les eines 2.0 per incrementar la seva proximitat i explotar un vessant humà i sensible. És blocaire de fa anys, i últimament destaca per l'activitat en el seu compte a Twitter, on disposa de 573 seguidors, està pendent de 602 usuaris i ha piulat en 2.411 ocasions. En el perfil de Facebook té 2.693 amistats, i el té vinculat a Twitter, on combina piulades de propostes, comentaris polítics, inspiracions i lletres de cançons, entre d'altres. Té vídeos a YouTube des del desembre de 2008, quan va començar a fer una mena de vídeobloc. Aposta per la transparència penjant l'agenda pública en el seu bloc, i s'oferex a fer un cafè amb qualsevol ciutadà que vulgui conversar amb ella de Roses. És el paradigma de la proximitat de la política 2.0 més femenina.

andreu

>Andreu Francisco, alcalde d'Alella (9.557 habitants)

És blocaire de primera fornada (de fet, tenia un web personal abans de la irrupció dels blocs), amb domini propi des de fa anys, primer .com i després .cat. És actiu fent fotografies amb el mòbil i penjant-les al compte de Twitxr (també a Flickr, que actua de repositori gràfic), i últimament també a Twitter, on ha piulat en 705 ocasions, seguint només 44 usuaris i seguit per 194. Al perfil de Facebook hi figuren 1.095 amistats, que troben les seves piulades, enllaços a notícies d'actualitat comentades per ell, vídeos de YouTube que li agraden i continguts del web municipal. Respon i conversa en el mur, més que no pas a Twitter, on és més unidireccional i poc conversador. És dels pocs alcaldes present a la xarxa de contactes professionals Linkedin. De fet, és un polític que destaca més per haver contribuït a modernitzar l'administració local com a alcalde d'Alella, municipi pioner en projectes tecnològics vinculats als serveis ciutadans, i també com a vicepresident de Localret que no pas per la seva presència intensiva a les xarxes socials, en què d'altres el guanyarien. És un home d'Internet amb una component empresarial (s'hi dedicava abans de ser alcalde) i tecnològica.

ricardespelt_v3

>Ricard Espelt, regidor de Copons (320 habitants)

El seu bloc és un hub de connexions 2.0 diverses i riques, una d'elles el Talking About. És a Twitter, amb 3.721 piulades acumulades, 1.214 seguidors i pendent de 203 usuaris. Ho fa perfecte, perquè no només comunica i dialoga, sinó que ho fa posant enllaços i les etiquetes i @ que toca, que ja és per nota. A Facebook té 1.362 amistats, i una galeria generosa de fotos. En el mur hi ha enllaços, comentaris i continguts (articles i vídeos ) específics, no simplement les piulades vinculades del seu Twitter. També és a Linkedin, on acumula 261 connexions, ja que en ell predomina la component professional. És dels pocs edils que s'entreté a recomanar i guardar els enllaços que li agraden en un compte de Delicious. La seva agenda també és pública i visible des del bloc, on publica apunts interessants com aquest. Però el seu principal mèrit com a edil ha estat convertir el seu petit municipi en el reconegut Copons 2.0, amb un grup de Facebook que ha esdevingut l'àgora digital i compte municipal a Twitter. Administració deliberativa en estat pur, proximitat real a partir de les eines digitals i les xarxes socials.

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí