David Martínez Madero

David Martínez Madero
El periodisme és un ofici que permet conèixer persones. En un país com el nostre permet tractar pràcticament totes les persones interessants. És una dimensió abastable, la nostra. Cal, però, que aquestes persones tinguin una trajectòria dilatada en el temps. Una edat considerable o que hagin començat de ben joves una carrera reconeguda. David Martínez Madero era una de les persones que calia conèixer. Era molt discret i tenia una entrega total a la feina. No el vaig arribar a conèixer. Ho hauria volgut i ara me'n penedeixo, de no haver-ho aconseguit. Martínez Madero va morir divendres a l'aeroport de Milà d'un infart a l'edat de 47 anys. Massa jove per morir.

El maig del 2009 el Parlament va nomenar-lo director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, un organisme que va posar en marxa i que està esdevenint referència institucional per a altres països. Aquest és el comunicat dels seus companys a l'Oficina Antifrau, on la mort sobtada del director i exfiscal anticorrupció nascut al Masnou (Maresme) el 1963 ha provocat una considerable commoció. La seva era una trajectòria exemplar, i segurament hauria fet una gran contribució al país i les seves institucions combatent la corrupció i garantint l'ètica, l'eficiència i la transparència de les administracions públiques.

La creació de l'Oficina Antifrau va ser una de les fites reivindicades per ERC en l'anterior legislatura. Aquest apunt escrit el mateix divendres per Joan Puigcercós ajuda a entendre l'aposta perquè Martínez Madero fos la persona que fes néixer l'Oficina Antifrau. L'esclat de casos de corrupció com el del Palau de la Música i Pretòria van coincidir gairebé en el temps amb la posada en marxa de l'Oficina Antifrau, un projecte que havia quedat encallat al Parlament i que alguns grups parlamentaris observaven amb recel. Desgraciadament, el Palau i Pretòria van posar de manifest que Catalunya no era cap oasi i que l'Oficina Antifrau no era cap caprici en temps de crisi, sinó una necessitat democràtica. I Martínez Madero, el seu servidor més eficient i entregat.

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí