5 anys de triomf del .cat

Aquest dijous ha fet 5 anys que l'ICANN va aprovar el primer domini d'Internet per a una llengua i cultura. El domini punt CAT (@puntcat) celebra el cinquè aniversari amb un èxit indiscutible. És el segon domini més segur del món d'entre els de la seva categoria i acumula ja 44.000 matrícules. Enguany el .cat superarà els 45.000 dominis, essent el predominant a la Internet catalana especialment en l'àmbit social i institucional i amb recorregut encara per davant en l'àmbit econòmic. La llengua catalana i la seva cultura és plenament sobirana a la xarxa. La candidatura catalana va triomfar gràcies a una combinació d'intel·ligència, imaginació, ambició i discreció. També de complicitat política, d'una transversalitat institucional i partidària que va permetre als promotors del .cat aconseguir el reconeixement del regulador mundial dels dominis.

Alguns han intentat apuntar-se una certa medalla en aquest aniversari, però són molts els que podrien reivindicar el seu granet de sorra en una fita sense precedents i d'una repercussió que només amb el pas dels anys serem capaços d'avaluar justament. El .cat és un èxit col·lectiu, tal i com defensava el juny del 2007 a Nació.cat [bloc], l'únic llibre que explica l'obtenció d'aquest domini i que vaig presentar en una marató d'actes per tot Catalunya i les Illes Balears. La galeria de fotografies de sota serveix per il·lustrar-ho.

Els internautes de llarga tradició viuen el .cat com un triomf, i se'n senten partícips. També les entitats vinculades a la llengua i les més compromeses amb la identitat i la cultura catalanes. El .cat és la cirereta d'un pastís, la Internet catalana, que ha estat fonamental en la difusió de la llengua a nivell global. El català té 12 milions de parlants, és la vuitena llengua amb més parlants a la Unió Europea, amb presència en 4 estats (els d'Espanya, Andorra, França i Itàlia). S'ensenya en 120 universitats de 31 països del món. És la vintena llengua més editada del món, amb 10.000 títols publicats en català, i la desena més traduïda a altres idiomes. A la xarxa, el català ocupa el lloc número 26 de llengües del món en nombre de pàgines, però en la web 2.0 destaca notablement perquè és la vuitena en nombre de blocs, la catorzena en presència al cercador Google i la tretzena a la Wikipedia pel nombre d'articles de la Viquipèdia catalana.

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí