Entre Los Morancos i els toros

Entre Los Morancos i els toros

Una imatge val més que mil paraules. Els tres magistrats del Tribunal Constitucional veient els toros a Sevilla, mentre a Catalunya la tercera onada de consultes sumava fins a mig milió els vots sobre la independència. Abans, després o durant la corrida els magristrats conservadors i progressista (tanto monta, monta tanto) devien pactar els serrells de la nova retallada de l'Estatut de Catalunya. Al costat dels magistrats, un de Los Morancos, un clàssic de la iconografia televisiva de l'Espanya de pandereta. El brau, moments abans de rebre l'estocada, com la que rebrà l'Estatut, apareix en primer terme de la fotografia del diari El País, que publicava un nou globus sonda: el magistrat conservador encarregat de la nova ponència té un esborrany duríssim contra l'Estatut i va per feina.
 

L'Espanya de pandereta és avui la del 20% d'atur, la que s'absté de menjar iogurt grec per por d'encomanar-se el daltabaix de Grècia, la que té una presidenta del Constitucional que ara s'exclama d'una "crisi institucional". Ella denunciant una "intolerable campanya de desprestigi", mentre els seus magistrats es ventilen als toros la voluntat popular dels catalans expressada en referèndum oficial. No els importa si Catalunya és nació, motor econòmic per al conjunt de l'Estat ni res de res. El centralisme espanyol revifa sense miraments i s'està carregant les seves pròpies bases constitucionals i el model autonòmic.


Els ciutadans donen diumenge una lliçó democràtica i participativa (van votar dos Camps Nous plens de gent) i els polítics catalans escenifiquen una resposta d'incert resultat, perquè Zapatero i Rajoy (tanto monta, monta tanto) ja han dit que de renovar els magristrats del Constitucional ni parlar-ne. Més clar, l'aigua. No obstant això, avui el Parlament votarà una resposta que pretén recuperar la unitat davant de l'ofensiva antiautonomista. Fa la impressió que ni el fons ni la forma situen aquest gest parlamentari al nivell de la unitat catalana del 30 de setembre del 2005, quan el Parlament de Catalunya va aprovar àmpliament la reforma estatutària. Entre aquell 30-S i això d'avui han passat massa coses. Mirin la foto dels toros.


(Article publicat al diari Avui.)

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí