Carretero o les receptes miraculoses des de Puigcerdà

Carretero o les receptes miraculoses des de Puigcerdà
La Vanguardia publicava divendres aquest article signat per Jordi Barbeta, coincidint amb aquesta notícia. La història ve de lluny, quan ja anava forta la cosa en clau interna. L'arxiu ho certifica. I com que es veia a venir, la direcció va tancar files davant d'una possible ofensiva interna. El no a l'Estatut, la remodelació de Pasqual Maragall i la posterior expulsió d'ERC del Govern van convertir Joan Carretero [wiki] en heroi.

Quan Josep-Lluís Carod va haver de sortir del Govern, no va poder fer el mateix que l'exalcalde de Puigcerdà. Si ho hagués fet, segurament Carretero hauria durat quatre dies de conseller, com tota la resta de consellers d'ERC, vull dir. "Si jo no hi sóc ho estripo tot", hauria pogut proclamar el líder d'ERC. Però no ho va fer. Es va presentar de cap de llista al Congrés, amb Joan Puigcercós de segon, van fer el resultat que van fer i després Carod va tornar a les casernes d'hivern del partit i el Parlament mentre Josep Bargalló li ocupava la plaça i Esquerra es diluïa en el tripartit maragallista.

Joan Carretero discrepava del Govern del qual formava part, però no va pas plegar. El van haver de fer fora, juntament amb altres consellers com Salvador Milà (ICV). De les Caterinas Mieras i els Antonis Suiranas permeteu-me que no m'enrecordi. I va ser llavors, quan Carretero va tornar a Puigcerdà a fer de metge de família, que l'exconseller de Governació va començar a dir pestes de Maragall, de Zapatero i també de la direcció d'Esquerra. La federació de l'Alt Pirineu, descontrol·lada a ulls de Villarroel (ara Calàbria), era la més dura. "Voteu no a l'Estatut i abandoneu el Govern!" No va anar ben bé així, però el resultat final sí que va ser el mateix. Van votar no a l'Estatut i els van botar del Govern. Tots contents.

Però no. Amb el segon tripartit, la direcció d'Esquerra es tornava a equivocar des de l'Alt Pirineu estant. "Pacte nacional, pacte nacional!" I és així com Carretero i la seva federació guanyaven simpaties entre els nacionalistes de CiU. Amb José Montilla de President gràcies als independentistes, doncs, l'Alt Pirineu crida a la revolta interna. "Reagrupament Nacional!" Entre consulta i consulta, entre recepta i recepta, el doctor Carretero fa un diagnòstic al pacient i li recomana paciència. Ara no toca, això del Reagrupament Nacional. Serà, segons escrivia Barbeta aquest dissabte, per a després de les municipals. [Ahir mateix publicava l'article d'opinió a l'Avui: ERC, de planeta a satèl·lit (I). Actualització: ERC, de planeta a satèl·lit (II)] "Postposem-ho, nois, que així els farem patir més." Certs mitjans mantindran latent el filó informatiu de la crisi interna republicana, un clàssic que la història assegura que es repeteix cíclicament. Si Carretero fa de les seves i provoca una escissió a Esquerra, el partit trontollaria. Si trontolla el partit, grinyola el Govern. Si el Govern es desestabilitza, Montilla perilla i visca la festa! Ja hi tornem a ser. Dragon Khan segona part. Just el contrari del que s'havia queixat Carretero en el seu moment: que el primer tripartit havia estat el Dragon Khan.

Molt bé. Posem per cas que aquesta ficció és certa, i la realitat sempre supera la ficció. Que realment Carretero vulgui fer un Reagrupament Nacional per captar independentistes descontents amb l'Esquerra pactista i instal·lada que representen el tàndem Carod-Puigcercós. Si és així, quina barra de conservar els càrrecs interns i no obrir boca en els consells nacionals o als òrgans de partit. I quina barra d'esperar-se fins després de les municipals. És clar, primer ens presentem sota la marca d'ERC i si després hem de trencar i quedar-nos les actes de regidor ja ho farem, oi? Lleig.

O esperar-se a després de les municipals és una manera de guanyar temps. Si ERC resisteix als ajuntaments, reconsiderem l'aventura. Si ERC pateix una davallada municipal, llavors fem la revolució? Lleig també.

(Les cometes són collita pròpia, una llicència literària, amb permís de vostès.)

La Vanguardia:El ex conseller Carretero lidera un movimiento independentista ante la "claudicación" de ERC

La Vanguardia: Carod cree condenado al fracaso el proyecto político que pretende impulsar su ex conseller Joan Carretero

El Singular Digital: Carod considera "fracassada" la temptativa independentista de Carretero

Vilaweb:Carretero suspèn la conferència de premsa que havia de fer demà a Puigcerdà

Tribuna: Carretero prepara un nou partit polític amb la vista posada a recollir els vots de 400.000 independentistes insatisfets

-Pere Meroño: En Carretero i el Reagrupament

-Ferran Marí: Què vol en Carretero?

-Jordi Casals (ERC): L'independentisme català: de l'ejaculació precoç al coitus interruptus?

-Enric Borràs: Carretero i la dignitat

-Xavier Mir: Gent amb opinió que opina sobre La Vanguardia (i sobre Carretero)

-Desfilosofant: Carretero

-Joan Safont (ERC): El paper de Joan Carretero

-Sergi Pascual (ERC): Carod, Carretero, Plutó i Caront

Repàs a l'arxiu d'aquest bloc (a fi de contextualitzar):

-20 de març de 2006: La unanimitat d'ERC i el terratrèmol Carretero

-21 de març de 2006: ERC surt reforçada d'una crisi inexplicable

-22 de març de 2006: Ja som en campanya

-23 de març de 2006: Jornada històrica

-25 de març de 2006: El cor de Carod

-25 de març de 2006: Quan Joan Saura crida "ja n'hi ha prou"

-28 de març de 2006: Armes d'autodestrucció massiva

-29 de març de 2006: L'Òmnium no en vol quedar al marge

-31 de març de 2006: El gran dia que hauria pogut ser

-1 d'abril de 2006: La gent n'està tipa: feu comentaris!

-6 d'abril de 2006: Sí al nostre Estatut

-19 d'abril de 2006: Carod torna i Maragall inquieta

-20 d'abril de 2006: Crisi de govern o la maragallada nocturna

-20 d'abril de 2006: Vendrell per Carretero

-21 d'abril de 2006: Les ferides republicanes de la remodelació Maragall

-22 d'abril de 2006: Malestar socialista en constatar que Vendrell és més que Carretero

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí