Intervenció a la taula "La llibertat d'expressió a l'era digital"

Intervenció a la taula

Internet és sinònim de llibertat, i la comunitat blocaire no admet cap mesura de control ni cap norma de conducta. Hi regna la llibertat.  Però en països mancats de democràcia l’accés als blocs està barrat (per exemple, a la Xina amb “paraules prohibides per Microsoft com llibertat, democràcia o independència Taiwan” -els monstres de la xarxa cedeixen a la censura xinesai a Cuba amb els “balseros virtuals”, ip’s bloquejades des de l’illa però consultables des de fora del país com el bloc Generación Y.)

A l’Estat espanyol, la blocosfera és lliure i el contingut dels blocs està sotmès a la lesgilació vigent (l’etern debat entre el dret a la informació i la llibertat d’expressió i el dret a l’honor i a la pròpia imatge). Una legislació del segle XX per a un fenomen del segle XXI.

A diferència dels Estats Units, a l’Estat encara hi ha pocs casos de condemnes judicials a blocaires. Recentment, però, l’autor d’un bloc va ser condemnat a indemnitzar amb 9.000 euros l’SGAE per comentaris ofensius. La sentència diu que, encara que l'administrador del bloc no és autor de les opinions expressades en comentaris dels lectors, sí que n'és col·laborador.

A Catalunya, la blocosfera és molt dinàmica i nombrosa (hi ha milers de blocs i no existeix cap cens més enllà de prop d’un centenar d’agregadors de blocs). La blocosfera política (blocs de polítics i blocs de ciutadans polititzats) és envejable, i envejada a fora.

El juliol del 2007 vaig proposar en un congrés sobre cultura i identitat catalana a l’era digital (University of London Queen Mary) l’adopció d’un codi ètic pels blocs polítics en català. Unes normes bàsiques de lliure compliment, un manual de bona conducta, que ajudés a aixecar el llistó, la salut i la credibilitat de la blocosfera política catalana.

El gener d’aquest any, 2008, vaig traslladar aquesta proposta a una taula rodona en el marc de les primeres jornades de la Catosfera, celebrades a Granollers. M’acompanyaven els periodistes Juan Varela [bloc] i Vicent Partal [bloc]. Tots dos es van mostrar contraris al codi ètic o al segell de qualitat dels blocs catalans, i cap dels blocaires allà presents va portar-los la contrària. Elcodi ètic quedava aparcat en el calaix virtual del meu bloc. Només alguns lectors em segueixen animant a no llençar la tovallola.

Si el codi ètic és inviable per a la comunitat blocaire, imaginin-se per a la resta d’eines de la web social i participativa, la web 2.0. Com regules les pràctiques al YouTube, al Twitter o al Facebook?

La conclusió és que la comunitat internauta té al·lèrgia als controls, als auto-controls, a les regulacions, als censos, als decàlegs de bones pràctiques, als codis ètics o a qualsevol cosa que se li assembli. No en volen sentir parlar.

Per què deu ser?

Perquè interpreten que aquestes mesures qüestionen el principi fonamental de llibertat d’expressió. Perquè els blocs, entesos com a eines globals a l’abast de tothom, són una conquesta social, una fita democràtica, un triomf en la línia de la participació democràtica, un pas més en la revolta digital que vivim. Perquè feia molt de temps que els ciutadans de peu pla esperaven trencar el monopoli dels mitjans de comunicació, entesos aquests com a pilars de la llibertat, però vistos per determinada ciutadania crítica i formada com a peces de l’engranatge del poder polític, econòmic i mediàtic.

L’era digital supera l’era de la premsa, dels mass mèdia. Hem passat de la generació Gutenberg a la generació Internet. I en aquesta nova era hi ha una nova generació, que és la generació bloc, més jove i preparada, que té molt a dir i no vol que li tapin la boca.

Internet és llibertat. Gràcies a Internet hi ha més llibertat d’expressió. És innegable. Però també és cert que hi ha noves amenaces.

Una d’elles és la de l’exclusió. L’escletxa digital existeix a Catalunya. Segons el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, un 48,8% dels catalans s’ha connectat els últims 30 dies. I d’aquests, un 61,5% es connecten diàriament o gairebé. ¿I la meitat de la població catalana que no hi accedeix a la xarxa periòdicament? Què en fem? Els condemnem a l’exclusió de les tecnologies de la informació i del coneixement? No tenen aquests dret a la llibertat d’expressió, a exercir-la i a gaudir-la? Hi ha territoris del nostre país on la connectivitat és una broma de mal gust.

Una altra de les noves amenaces és la del control per part de les operadores i dels grans monstres globals, les companyies que controlen bona part de la xarxa. Cada vegada saben més de nosaltres, la nostra privacitat queda amenaçada. Saben què llegim, què comprem, on viatgem, què ens agrada, què escrivim (si és que ho fem), amb qui ens comuniquem... De l’ús que se’n pugui fer d’aquesta informació, de les nostres dades, dependrà el nivell de l’amenaça futura a possibles drets fonamentals.

Finalment existeix l’amenaça del control polític. Als Estats Units, George W. Bush va anunciar la creació d’un cens de blocs i el sarau va ser monumental. A Europa, el Parlament Europeu va rebutjar per només 45 vots la regulació dels blocs. El debat és obert, però.

Internet és vital per a la identitat catalana. Sense la xarxa no s’entendrien molts comportaments polítics recents a casa nostra. El catalanisme en el sentit més ampli i divers ha fet un ús intensiu de les eines digitals [pdf de l'article Blocs, llibertat d'expressió, política i futur de la democràcia i del sobiranisme amb les noves tecnologies], des dels mitjans digitals a l’ús fins a les noves eines socials i participatives (l’anomenada web 2.0).

La normalització del català a Internet contrasta amb els dèficits que encara pateix en el “món real”. El català és la 88ena llengua parlada al món i, en canvi, és la 23ena llengua a  Internet. Un salt que demostra que alguna cosa estem fent bé. Tot això, s’està aconseguint amb un domini propi per a la llengua i la cultura, el domini .cat (el primer d’aquestes característiques, i motiu d’enveja de gallecs, gal·lesos, escosessos i bretons), que ja supera els 30.000 dominis i s’ha convertit en un dels més dinàmics dels de la seva categoria a nivell global.

Un dels temes recurrents sempre que parlem de blocs (i també de mitjans digitals) és el dels comentaris. Des d’ahir he decidit moderar-los, és a dir, validar la seva publicació prèviament. La moderació m’ha de permetre evitar els comentaris insultants o injuriosos. No pot ser que uns pocs tirin per terra la participació d’una majoria. La tecnologia no ha de ser la trinxera dels covards, ja que els estirabots provenen d’anònims. La moderació dels comentaris pretén preservar drets com el de la intimitat, la pròpia imatge i l’honor, que també són fonamentals com la llibertat d’expressió. Això pot semblar un pèl pedant, però cal tenir en compte que qualsevol apunt, comentari, vídeo, fotografia o article aparegut avui serà consultable i perdurarà d’aquí a molts anys. Els cercadors poden, indirectament, lesionar la identitat digital d’una persona.

La fi de l’era de la premsa, la fi de la generació Gutenberg, ha coincidint amb l’assalt ciutadà a la informació. Els blocs i totes les eines 2.0 permeten a qualsevol generar i difondre continguts audiovisuals i de text en format digital. El periodista ja no és qui determina en solitari el que és i el que no és notícia. L’opinió del ciutadà compta, i molt. Ja sigui perquè envia continguts propis als mitjans tradicionals que s’han obert a la participació o sigui perquè els seus consums o la seva opinió condiciona i jerarquitza determinades informacions. El consumidor passiu ha passat a millor vida, és el moment del consumidor que condiciona i influeix. I això està molt bé.

Voldria acabar reivindicant el paper del periodista i la necessitat del bon periodisme, malgrat la revolta digital que vivim. Precisament per la revolta digital calen més i millors professionals. No caiguem en l’error de confiar-ho tot a l’anomenat “periodisme ciutadà”. No enganyem la gent ni ens enganyem. El ciutadà pot ser font informativa, emissor i no només receptor. Però en un temps d’excés d’informació, de bombardeig de continguts, cal reivindicar la figura dels professionals que garanteixen el dret a la llibertat d’expressió sense envair altres drets ja esmentats.

(Aquest és l'article a partir del qual he basat, esquemàticament, la meva intervenció aquest matí en la taula rodona sobre La llibertat d'expressió a l'era digital, en el marc de la VIII Jornada sobre mitjans de comunicació audiovisuals [Twitter] al Parlament de Catalunya.)

Crònica.cat: Seguiment en directe de la vuitena Jornada Parlamentària dels mitjans de comunicació

El Punt: El control a Internet centra un dels debats de la vuitena jornada sobre mitjans de comunicació audiovisual

3cat24.cat: El control a Internet centra un dels debats de la VIII Jornada sobre Mitjans de Comunicació Audiovisuals

Estigues al dia. Subscriu-te al butlletí