bloc sense fulls

27 d'abril de 2015

Comiats de solter dels alcaldes

El Periódico de Catalunya

Els polítics són els únics ciutadans que poden legislar sobre assumptes que els afecten. Poden aprovar lleis electorals -o no, com succeeix a Catalunya- que regulen el procés de votació i la representació en parlaments i ajuntaments. Aquests dies alguns ciutadans observen com els polítics incompleixen o perverteixen les seves pròpies normatives electorals a les portes de les municipals del 24 de maig. Alcaldes que inauguren el que és ininaugurable i que abusen del càrrec i dels recursos públics al seu abast amb fins clarament electoralistes. És un abús que no arriba a l'extrem del malbaratament de diners del #RitaLeaks de l'alcaldessa de València, però que també suposa un mal ús de la cosa ...

(Llegiu l'article sencer [PDF] publicat a El Periódico de Catalunya, també en castellà)


       

27 d'abril de 2015

Daniel Julià

I-Dissabtes_collage2.0 012

JULIÀ, Daniel @daniel_julia (Barcelona, 1967). Enginyer de Telecomunicacions, va entrar a la xarxa al principi, el 1995, quan era integrant del laboratori multimèdia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Des de llavors és professor del Màster d’Arts Digitals de la UPF. Va ser menció d’honor a l’Ars Electronica de 1999 per 'ReacT', una obra artística a Internet. Ha col·laborat amb artistes com Antoni Abad. Després d’anys a l’empresa privada i a la universitat com a investigador, des de 2007 és integrant de l’empresa pimpampum, junt amb Anna Fuster, on desenvolupa projectes interactius i d’integració de xarxes socials. Al laboratori de pimpampum es poden consultar alguns dels seus projectes més experimentals, entre els quals destaca rodalia.info, una web creada amb Roger Melcior on es centralitza tota la informació de les diferents línies aportada pels usuaris de Twitter i també la informació facilitada per Transmet. Aquesta web disposa d’una versió adaptada a terminals mòbils i comptes de Twitter per seguir directament les incidències de cada línia. Inclou altres projectes no tant coneguts com mapr, una eina que crea geografies a partir d’imatges geolocalitzades obtingudes a Flickr en base a les etiquetes que introdueixen els usuaris. El 2011 pimpampum va guanyar el concurs pels ajuts puntCAT per desenvolupar el projecte Agenda Oberta, un directori d’esdeveniments culturals dels Països Catalans. Actualment, a banda de la seva tasca a pimpampum.net, Daniel Julià també és docent a la UOC, a l’escola superior de disseny Elisava i al centre universitari Eina.

(Daniel Julià és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


       

26 d'abril de 2015

'Els spin doctors' de Catalunya Ràdio

El programa de Toni Aira, Francesc Canosa i Núria Escalona a Catalunya Ràdio 'Els spin doctors' ha tingut l'amabilitat de convidar-nos al diputat de CiU al Parlament de Catalunya Benet Maimí i a mi per parlar dels blogs i de la catosfera política. Aquí trobareu l'àudio del programa, que només s'emet per internet.


       

26 d'abril de 2015

Josep Jover

EBE 2011

JOVER, Josep @josepjover (Terrassa, 1955). Advocat i gestor de conflictes, és coordinador des del seu naixement de la Jurídica del 15M. Algunes de les accions jurídiques —la primera querella pel desallotjament de la plaça de Catalunya— porten la seva signatura. Va participar per votació dels internautes en la reunió a l’Acadèmia de Cine amb Álex de la Iglesia. El 1992 va fer a Terrassa la primera auditoria de protecció de dades, a la Policia Local, cercant una filtració del cens, i detectant una presumpta infiltrada que després va ser detinguda per pertànyer al comando Barcelona d’ETA. Des d’aquell any escriu i reflexiona sobre la privacitat. Va ser el primer director de Món Jurídic (1980), la revista del Col·legi d’Advocats. És molt actiu a Twitter. A la Wikipedia, el presenten com “l’enemic de l’SGAE”.

(Josep Jover és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


       

25 d'abril de 2015

Joan Jofra

Joan Jofra

JOFRA, Joan @jjofra (Barcelona, 1956). Consultor informàtic. Autor de la web del diari 'Avui', que va aparèixer l’1 d’abril de 1995. Instal·lat en un servidor de la Universitat Politècnica de Catalunya en dues versions (ascci, amb només text, i facsímil, amb tipografia original i imatges), l’Avui es va convertir en el primer diari de l’Estat a oferir-se 'online' en text complet per Internet —i segon a Europa, darrere el 'Daily Telegraph' que va sortir el 15 de novembre de 1994—, amb una descàrrega al PC local visible amb format PDF d’Acrobat, disponible des de la mateixa pàgina web. Joan Jofra com a cap de serveis informàtics i el periodista Martí Anglada com a cap de projectes editorials van posar en marxa l’Avui en línia en només tres mesos, amb un notable èxit els primers dies entre universitaris que aprenien català a l’estranger i la gran colònia de catalans al món. La web consistia en un bolcatge de matinada dels continguts del diari que hores després apareixia al quiosc, amb accés totalment gratuït. La primera adreça va ser avui.scsinet.upc.es. “A l’Avui em van contractar el 1990 com a extern per posar en marxa la digitalització del diari, convertir el que literalment era ‘copiar’ i ‘enganxar’ dels fotolits en una publicació electrònica. A principi de 1995 vaig anar a Madrid a una reunió de l’Associació d’Editors de Premsa i es va parlar d’una cosa que semblava que se’n deia Internet i els d’El Periódico van explicar que feien algunes coses i proves. De tornada a Barcelona vaig parlar amb el que aleshores era el president de l’Avui, Xavier Llobet —el director era Vicenç Villatoro i el sotsdirector, Martí Anglada— qui em va preguntar si em veia en cor de tirar endavant la publicació de tot el diari a Internet i si ho podíem fer abans que ningú”, explica Jofra. El Periódico ja tenia una versió electrònica en marxa, i la sortida de l’Avui a la web va pràcticament coincidir en el temps. “Per aquelles èpoques ja podíem treure els fotolits per fer les planxes d’impressió, així que amb una mica de programació es va convertir la compaginació en pàgines HTML i PDF i l’1 d’abril sortíem amb tot el diari en format HTML i PDF. El sistema que vaig posar en marxa va durar 12 anys!”, recorda Jofra, que regularment participa en el programa de ràdio L’internauta des de l’any 2000, quan encara el feia el periodista desaparegut Jordi Vendrell.

(Joan Jofra és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


       

24 d'abril de 2015

Carmen Jané

20111222-carmejane

JANÉ, Carmen @carmenjane (Barcelona, 1966). Periodista, veterana de la xarxa i especialitzada en noves tecnologies. Va coordinar el suplement 'Tecnologías' d’El Periódico de Catalunya. Ha col·laborat en diverses emissores de ràdio i televisió. Va ser autora del blog Tecnobloc i premi Accenture de periodisme tecnològic 2007. Treballa a El Periódico de Catalunya i és fundadora, amb la també periodista Toñi Herrero, de Gadwoman.

(Carmen Jané és una de les 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


       

23 d'abril de 2015

Trontolla el sistema?L'anomenada 'casta' ha detectat que el sobiranisme, lluny del que sostenen els seus altaveus mediàtics, no només no va de baixada sinó que va superant els entrebancs posteriors al procés participatiu del 9-N. Hi ha full de ruta i, a més, les eleccions al Parlament s'han avançat respectant la pluralitat de candidatures, com no podia ser de cap altra manera. O sigui, que els dos líders del procés han cedit –un renunciant a la seva cabòria de llista única, i l'altre en el full de ruta posterior al 27-S– i les bases, així com l'independentisme cívic a l'entorn de l'Assemblea, Òmnium i Súmate, s'han refet de les esgarrapades d'aquelles setmanes dramàtiques arran de la conferència del Molt Honorable President.

Recomposada una certa complicitat, l'atenció queda centrada en les eleccions municipals més importants des dels primers comicis democràtics, del 1979. I això ha permès a CDC agafar aire, a UDC pautar el seu inevitable debat ideològic intern, a ERC seguir aixamplant la base de l'independentisme obrint-se a exfederalistes i sectors d'esquerres aliens al sobiranisme clàssic, i a la CUP, Procés Constituent, EUiA i altres formacions compromeses amb el 27-S continuar treballant de portes endins i, sobretot, al carrer. Els mitjans de comunicació de Madrid han seguit usant els escàndols catalans de corrupció i, fins i tot, impúdicament, operacions contra potencials terroristes gihadistes per empastifar el sobiranisme. Tot s'hi val per situar el procés català en coordenades tèrboles.

Mentrestant, hi ha dos nivells, un per dalt i l'altre per baix, que completen l'entrepà. Per dalt tenim el nerviosisme del PP perquè la descoberta en clau espanyola de Ciutadans se'ls hi ha anat de les mans. Tanta enquesta, tanta portada i tanta tertúlia sobrepresentada ha provocat que el partit d'Albert Rivera suposi ja una amenaça per als interessos de Mariano Rajoy. La por a la ruptura ja no es diu Podemos, sinó que té una cara televisiva, jove i catalana: Rivera. O sigui, que la dreta tremola quan mira les enquestes estatals. I el resultat andalús ha desinflat lleugerament el globus demoscòpic i mediàtic de Podemos, de tal manera que ara qui té més a perdre és el PP, que es va equivocar amb el discurs triomfalista d'una sortida de la crisi que només se suporta a les estadístiques però que el ciutadà, i això el lector ho compartirà de totes totes, no ha notat ni de bon tros.

Per sota hi ha els ajuntaments, i al marge que el 24-M sigui un trampolí per al sobiranisme en el territori, deixant el PP i el PSC molt tocats a consistoris, consells comarcals i diputacions, hi ha una pugna icònica i centralista a Barcelona. Ada Colau d'alcaldessa és una imatge que neguiteja els poderosos, i la campanya ja es comença a perfilar molt bipolaritzada. Serà, el de Barcelona, un plebiscit entre l'ordre –representat per Xavier Trias– i la ruptura –Colau–, un duel que pot eclipsar el debat sobiranista, segurament, però que no deixa de contenir elements d'incertesa inquietants per al sistema imperant. O sigui, que si no és per la independència serà per la suposa ruptura. Un malson per a l'statu quo.

(Article publicat a Esguard, revista nadiva per a tablets i mòbils amb iOS i Android)


       

23 d'abril de 2015

Oriol Izquierdo

Intervenció d'Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes

IZQUIERDO, Oriol @oriolil (Barcelona, 1963). Escriptor. El 1992 va crear, amb Jaume Subirana, una revista de crítica cultural, 1991 Revista Magnètica, de periodicitat anual, que tenia el disquet com a suport. Van sortir quatre números, els dos primers també en paper a Empúries i el quart ja directament a la xarxa, el juny de 1996, a la biblioteca de Vilaweb, on es va penjar tota la col·lecció. Va fer el primer disseny del canal Vilaweb Lletres, sent-ne l’editor els primers mesos. El 2004 va estrenar el seu blog OI?, un dels primers de Vilaweb, coincidint en el temps amb l’aparició dels dietaris de Biel Mesquida i Joan Josep Isern. “La meva primera anotació és del 20 d’abril de 2004. Algun amic havia creat un blog pel seu compte i l’experiència era interessant. Quan en Vicent Partal i l’Assumpció Maresma em va explicar que Vilaweb obria la paradeta i em va convidar a ser-hi vaig dir-me: per què no?”, recorda Izquierdo, que va ser responsable de l’edició del digital Tribuna Catalana, i autor durant uns mesos de diversos editorials, en assumir la secretaria general de l’Opinió Catalana, sobretot el 2004. També va ser membre del jurat del Premi Lletra a recursos digitals sobre les lletres catalanes, de l’espai Lletra de la UOC, des de la seva creació fins que va assumir la direcció de la Institució de les Lletres Catalanes, el 2007. “Com a director de la Institució vaig fer o impulsar diverses accions a la xarxa, fossin poc o molt reeixides, com per exemple el Bloc del Director, la renovació del Qui és Qui, espais web del Seminari de Farrera i el Dia Mundial de la Poesia, el web Mapa de Festivals Literaris, el web Literatura exposada, i diverses exposicions digitals i suport a projectes de tercers.” Oriol Izquierdo es va incorporar a Facebook i Twitter mentre era director de la Institució, fent un ús molt institucional. Actualment publica articles d’opinió al butlletí digital del Centre d’Estudis Jordi Pujol, i utilitza Facebook i Twitter per amplificar Sopa de Lletres, un projecte empresarial amb la seva dona. “És una botiga d’alimentació al barri d’Horta de Barcelona, que espera ser l’embrió d’un projecte dedicat a alimentació, salut i cultura”, explica Izquierdo.

(Jordi Iparraguirre és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


       

22 d'abril de 2015

Joan Josep Isern

Nova redacció Vilaweb

ISERN, Joan Josep @joanjosepisern (Barcelona, 1950). Escriptor, crític literari, professor de català i funcionari del Departament de Cultura acabat de jubilar, és autor del blog Totxanes, totxos i maons, amb una dècada d’activitat incansable. Juntament amb Oriol Izquierdo i Biel Mesquida forma part de la primera fornada de bloguers de MésVilaweb. Ha col·laborat en mitjans com 'Diari de Barcelona', 'Avui', 'Qué leer', 'Serra d’Or', 'Caràcters', 'Quimera', 'Canigó', 'Cavall Fort', 'Saba Poètica', 'Reduccions', 'Catalan Writing', 'Revista de Catalunya', 'Enderrock', 'Urc' i 'Trencaclosques', així com mitjans digitals com Vilaweb, Paper de Vidre o Núvol. Va ser membre de la Junta de Govern de la Institució de les Lletres Catalanes entre 2000 i 2013.

(Joan Josep Isern és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


       

21 d'abril de 2015

Presentació de Revoltats a Ràdio CalellaRàdio Calella publicava aquest dimarts un vídeo de la presentació amb Justo Molinero del llibre Revoltats al Teatre Orfeó CalellencArran de l'apunt Presentació del llibre Revoltats a Calella amb Justo Molinero, i se suposa que en sentir-se al·ludits, el marit de l'alcaldessa i senadora de CiU publicava aquest comentari en el seu mur de Facebook:

Jordi Piqué Ferran a Facebook

No deixeu de llegir la nota d'Òmnium Cultural: Presentació de Revoltats a Calella

       
<1...34567...363>

darrers comentaris

fotos

Instagram

Dimecres, 23 nov.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2015, Saül Gordillo     Crèdits