bloc sense fulls

2 d'abril de 2020

Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació pel coronavirus (tercera setmana confinament)Mantenim l'estructura de la programació de la segona setmana de confinament en la tercera setmana, i seguim amb l'antena conjunta de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació. Les emissores iCat i Catalunya Música mantenen la programació enregistrada i s'han sacrificat els directes. A Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, l'aposta per l'educació amb el 'Popap escolar' de Mariola Dinarès de 16.00 a 17.00 hores i per la cultura amb 'iCat a Casa' d'Albert Miralles, que s'emet a les 9.00 i les 18.00 hores per iCat i també a les 22.00 hores per Catalunya Ràdio, es mantenen com a apostes de servei públic. Tots els realitzadors fan els programes des de casa seva, en teletreball, a excepció de Mònica Terribas ('El matí de Catalunya Ràdio'), Xavier Solà ('La nit dels ignorats 3.0') i Adam Martín ('Estat de Gràcia'), que ho fan des de Diagonal 614.
 

       

24 de març de 2020

Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació pel coronavirus (segona setmana confinament)Un programa diari de 16.00 a 17.00 per a escolars confinats a càrrec de Mariola Dinarès (Popap escolar) i un programa diari de cultura d'Albert Miralles (iCat a Casa), ambdós fets íntegrament per teletreball, s'incorporen aquesta segona setmana de confinament a la graella pel coronavirus de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació. Es redueixen tres hores diàries d'informatius en directe i s'incorporen les dues apostes de servei públic (comunitat educativa i sector cultural) per dossificar els efectius i disposar de la major part del personal fent teletreball.
 

       

15 de març de 2020

Nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació per la crisi del coronavirus

 
La direcció de Catalunya Ràdio ha adoptat aquest diumenge la decisió de concentrar els recursos de les quatre emissores, prioritzar el servei públic i garantir la informació, i prevenir el contagi del coronavirus entre els nostres professionals. Des d'aquest dilluns, 16 de març, s'unificaran les antenes de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació. Aquesta mesura s'afegeix a l'adoptada ahir, dissabte, de modificar la programació d'iCat i Catalunya Música, aturant l'activitat en directe i posant en funcionament una programació enregistrada a les dues emissores musicals que també conté contingut cultural. La prioritat dels canvis de programació al Grup d'Emissores de Catalunya Ràdio (Catalunya Ràdio, Catalunya Informació, iCat i Catalunya Música) és blindar el servei públic i preservar els nostres professionals seguint les consignes donades per les autoritats per la crisi del coronavirus.
 
Des d'aquest 16 de març, Catalunya Ràdio i Catalunya Informació es converteixen en un única antena per concentrar tot l’esforç dels serveis informatius. Queden anul·lats els processos de producció relacionats amb iCat i Catalunya Música. Els recursos es concentraran en Catalunya Ràdio i Catalunya Informació en emissió conjunta, i en tot moment s’actuarà amb el criteri de prevenció del contagi entre els nostres treballadors.
 
Catalunya Ràdio anul·la els processos de producció relacionats amb els seus programes no diaris, de la graella digital i els que s’emeten gravats en qualsevol format. Els recursos es prioritzen a la nova programació de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació en emissió conjunta amb motiu d'aquesta pandèmia. També queda alterada, fins a nou avís, la distribució física de la redacció d’informatius i es mantindrà una distància de dos metres entre els llocs de treball. Comandament únic (direcció de la ràdio, direcció de continguts i direcció d’informatius) i tot l’esforç de mínims dedicat a la gestió de la crisi.
 
Des d'aquest dilluns també s’evitaran els concursos per antena, ja que suposa que els oients hagin de venir a Diagonal 614 a buscar els premis. Eliminem els consursos fins a nova ordre. Una decisió que s'afegeix a la ja adoptada anteriorment, el passat 11 de març, de suspendre les sortides de programes amb públic, les visites escolars a l'emissora i els grups d'oients a l'estudi 1 (Catalunya Ràdio) i l'estudi 2 (iCat).
 
Servei públic i informació
 
Catalunya Ràdio i Catalunya Informació en emissió conjunta mentre duri la crisi del coronavirus preservant els butlletins horaris sempre que no s’emeti en el format habitual de Catalunya Informació. En aquest cas, prevaldran els titulars tradicionals de Catalunya Informació. La prioritat absoluta per sobre de totes és garantir a la ciutadania la informació imprescindible relacionada amb aquesta crisi. Des del rigor i la vocació de servei públic.
 
Cada comparexença de les autoritats sanitàries o d’ordre públic de la Generalitat o del govern espanyol s’ha de sentir en directe. És per això que tot i minvar els recursos per un esforç de prevenció i compliment de la normativa per combatre el virus, la voluntat és preservar una programació de 24 hores en directe. Oberta sempre, i sense excuses, a comparexences d’interès públic.
 
No abandonem l’entreteniment ni els continguts culturals en un moment en què tot el país viu des de casa la situació actual. Amb les escoles i universitats tancades, la voluntat de la ràdio pública és combinar la informació de servei amb entreteniment de qualitat i continguts per a tots els públics que acompanyin als nostres oientes. El fil conductor entre tots els programes en directe ha de ser la participació dels oients pels canals que siguin (telèfon, correu, xarxes socials i missatgeria instantània). En aquest sentit, s’ha activat el canal de Catalunya Ràdio a Telegram (app de missatgeria instantània) en format informatiu, dedicat exclusivament a la crisi del coronavirus. A dia d’avui és un complement ideal per relacionar-nos a l’oient en un entorn complex com el que ens toca gestionar, més enllà de la web i les apps pròpies.
 


Nova graella de Catalunya Ràdio
 
- 06:00 a 13:00. El matí de Catalunya Ràdio, amb Mònica Terribas.
- 13:00 a 14:00. Popap especial coronavirus, amb Mariola Dinarès.
- 14:00 a 17:00. Catalunya migdia, amb Òscar Fernández i Empar Moliner.
- 17:00 a 20:00. Estat de Gràcia, amb Roger de Gràcia i els serveis informatius.
- 20:00 a 22:00. Catalunya nit, primera part, amb Kilian Sebrià.
- 22:00 a 00:00. Catalunya nit, segona part, amb Laura Rosel.
- 00:00 a 03:00. La nit dels ignorants 3.0, amb Xavier Solà.
- 03:00 a 06:00. Blocs de Catalunya Informació.
 
'El Matí de Catalunya Ràdio' està dedicat històricament al servei públic, i a partir d'aquest dilluns accentuarà encara més aquesta vocació amb Mònica Terribas. Desapareix l’hora final dedicada al concurs i l’humor, amb Elisenda Carod, Elisenda Pineda i Charlie Pee.
 
'Popap' es farà gairebé íntegrament en teletreball a partir de dimarts. Mariola Dinarès, des de casa seva, pot organitzar l’equip del programa utilitzant les eines trecnològiques a l’abast per fer teletreball i emetre des de fora de Diagonal 614. Només aquesta decisió ja suposa tot un missatge de la ràdio pública enmig de l'actual situació de crisi. El 'Popap' desenvoluparà tutorials per acompanyar de manera digital els ciutadans confinats a casa.
 
'Catalunya migdia' allarga una hora, fins a les 17.00, assumint que en aquella franja horària es concentren moltes de les compareixences públiques que posteriorment necessitaran d’anàlisi.
 
'Estat de Gràcia' en una situació d'estat d'alarma. Serà la part de la programació dedicada a l’entreteniment. Un company d’informatius s’incrustarà a la direcció i a la presentació del programa per garantir que cada última hora serà explicada com toca i assegurar una bona connexió amb la redacció d’informatius. 'Estat de Gràcia' guanya una hora i es dota de recursos d’altres programes en teletreball, com els 3 integrants de l’'APM?', els presentadors del 'Tot Costa', que també es connectaran a distància, i els presentadors dels 'Adolescents iCat', que també hi col·laboraran amb contingut adreçat al públic jove, que també pateix la situació. Les 3 presentadores del concurs 'L’apocal·lipsi d'El matí de Catalunya Ràdio' també es poden connectar.
 
'Catalunya nit', amb Kilian Sebrià des de les 20.00 i fins a les 22.00, i amb Laura Rosel des de les 22.00 i fins a les 0.00. El programa guanya dues hores diàries. El passat 12 de març vam anunciar que Laura Rosel presentaria durant tota aquesta setmana unes nits temàtiques sobre el coronavirus. L'ampliació horària, en detriment del programa esportiu 'El club de la mitjanit' de Francesc Garriga i Laia Tudel, que salta de la graella, queda consolidada fins que l'actualitat obligui a redefinir aquests canvis de graella.
 
'La nit dels ignorants 2.0', de Xavier Solà, jugarà aquests dies un paper rellevant. Considerem important que es mantingui el format perquè els oients es pugin expressar telefònicament. Com sempre aquests dies, la informació segueix sent la prioritari, i els serveis informatius habilitaran la manera perquè sempre que hi hagi novetats s’expliquin a l'antena. A l’estil del que ja ha passat amb el temporal Glòria o altres moments d’emergència informativa. Xavier Solà disposarà de 3 hores diàries per a la participació dels oients.
 
No descartem improvisar un 'Tot Costa' especial, amb Jordi Costa i Sònia Gelmà, si es produeix la circumstància que s’anul·li la temporada de la Champions League. Com que seria un subjecte protagonista informatiu de primer nivell relacionat amb la pandèmia, plantegem aquesta possibilitat i reservem els recursos per si es produeix. Es tracta, en definitiva, de preservar el servei públic, garantir informació i entreteniment en dosis justes, i sempre amb la informació com a prioritat. Mantenir la flexibilitat i la ràpida capacitat d’adaptació de la ràdio pública a les circumstàncies. A més, protegint al màxim els nostres professionals i reduint els esforços que omplen la producció ordinària.Prevenció del contagi
 
- Es prohibeix que hi hagi més de 3 persones simultàniament a l’estudi en directe i als controls, per complir amb la normativa de prevenció contra el contagi.
 
- Hem de fomentar altres maneres de participació d’entrevistats, tertulians, col·laboradors i analistes. Es tracta que només entrin a les nostres instal·lacions el personal estrictament imprescindible.
 
- Reforç i compliment de les accions de prevenció que vagi determinant la CCMA.
 
- Recuperar el telèfon com a forma de comunicació sense problema, sempre que no sigui tècnicament possible una connexió a travès de les noves eines que Tècnica ens posa a l’abast.
 
- Esponjar la redaccio i mantenir la distància recomenada per les institucions en el cas que una part d’un equip hagi de treballar de forma presencial a la ràdio.
 
- Teletreball generalitzat sempre que sigui possible. Com menys professionals calgui al lloc de treball, millor. A més de fer servei públic hem de ser exemple.

Saül Gordillo
Director

14 de març: Nova programació d’iCat i Catalunya Música per la crisi del coronavirus
13 de març: Servei públic de Catalunya Ràdio davant la crisi del coronavirus
 

       

14 de març de 2020

Nova programació d’iCat i Catalunya Música per la crisi del coronavirus

Davant la situació actual i seguint les consignes donades per les autoritats creiem oportú aturar l'activitat normal o habitual de dos dels canals del grup d'emissores, concretament iCat i Catalunya Música. Tenint en compte que el confinament és la mesura preventiva més eficaç per evitar els contagis creiem oportú aturar l'activitat en directe d'aquestes emisores i posar en funcionament una programació enregistrada per a tots dos canals que ja tenim confeccionada i preparada per ser emesa. 

Els equips de les dues cadenes, a petició de la direcció del grup d'emissores, han treballat en els últims dies en aquesta programació enregistrada alternativa per si es donava el cas que ara mateix ens trobem i hem d'afrontar. Aquesta programació enregistrada conté no només programació musical, també contindrà reemissions de contingut cultural en les franges on habitualment s'estrenen programes d'aquestes característiques. 

Per tant, no deixarem de complir la missió primaria de les cadenes que és oferir música i cultura a l'audiència en un moment en que el confinament de la majoria de la població pot fer necessari aquest tipus de contingut. Des d'una altra perspectiva, aquesta mesura ens permetrà per una banda preservar la salut dels treballadors de la casa, i alliberar recursos humans i tècnics per fer front a les necessitats i reptes de caràcter informatiu que ens vagi plantejant la crítica situació que estem vivint. 

Focalitzem els esforços en el primer precepte del servei públic que ens és encomanat, la informació de servei i ens reforcem per ser la corretja de transmissió de les informacions, consignes i instruccions de les autoritats del país i la seva població.

Especial emergència cultural

D’altra banda, aquest diumenge de les 19.00 a 21.00 hores per Catalunya Ràdio farem un Ciutat Maragda especial en directe amb David Guzmán per recollir la inquietud del sector cultural davant de la crisi del coronavirus. Antena oberta al món de la cultura en un context d’emergència. 

Catalunya Ràdio, més compromesa que mai amb el servei públic.

Saül Gordillo
Director

       

13 de març de 2020

Servei públic de Catalunya Ràdio davant la crisi del coronavirusCatalunya Ràdio ha reaccionat informativament, ha alterat la programació habitual, ha suspès sortides previstes i les visites escolars i de públic a les nostres instal·lacions de Diagonal, 614, i ha adoptat mesures internes organitzatives durant aquesta setmana per la crisi del coronavirus. Es tracta d’una primera reacció davant d’una situació que es preveu molt complicada, excepcional, a tot el país i a nivell global.
 
Els pròxims dies seran crítics i l’afectació del coronavirus ens té a tots pendents de les mesures de prevenció i dels protocols per evitar-ne la propagació. La salut dels nostres professionals i de la població en general està al capdavant de les prioritats. Al mateix temps, la ràdio pública del país té el repte de seguir sent referent informatiu, d’aportar rigor i credibilitat en temps de confusió social i d’intoxicació digital, i hem d’acompanyar la ciutadania responent les preguntes i afavorint el servei públic que caracteritza la nostra feina.
 
És en temps difícils com aquests que el Grup d’Emissores de Catalunya Ràdio té l’obligació de ser més útil que mai a la població i de contribuir a millorar la seguretat, la salut, la convivència i el bon funcionament de la societat gràcies a una informació imprescindible. Hem previst diferents escenaris i hem adoptat mesures tècniques, logístiques i organitzatives internament per intentar garantir aquest servei públic que és la ràdio nacional. Haurem de prendre decisions i de ser més flexibles que mai per blindar el servei públic i garantir la salut dels professionals i evitar riscos.
 
Des de la direcció de Catalunya Ràdio volem agrair la predisposició de tothom i la implicació de tots els departaments i àrees en la gestió d’aquesta crisi. En situacions excepcionals com aquesta és quan apareix el millor de cadascú de nosaltres i, a Catalunya Ràdio, estem a punt per demostrar-ho. Com sempre que l’actualitat i el país ho demana, Catalunya Ràdio està preparada per respondre-hi.
 
Saül Gordillo
Director

       

25 de febrer de 2020

2019, el millor any de consum digital a TV3 i Catalunya RàdioL'any 2019 ha estat el del reforçament de la presència a l'smart TV (TV3) i a les plataformes de podcast (Catalunya Ràdio), així com el del desplegament als assistents de veu. El lideratge sostingut de TV3 com a televisió líder a internet a Catalunya durant tots els mesos del 2019 (de fet, durant 33 mesos consecutius) coincideix amb un altre èxit digital, el de la ràdio, ja que Catalunya Ràdio és líder entre els joves a internet. Per als mitjans públics catalans, el 2019 ha estat un gran any en l'àmbit digital.

Un 46% dels internautes catalans accedeixen als continguts de la ràdio i la televisió públiques, fet que suposa un increment de 5 punts respecte al 2018 (41,3%). La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha aconseguit una audiència digital de 3,2 milions d'usuaris únics mensuals, un 17% més que l'any anterior.

El dia de més audiència digital de la CCMA del 2019 va ser el 14 d'octubre, quan el Tribunal Suprem va difondre la sentència del judici als líders independentistes del procés. Aquell dia el portal dels mitjans públics catalans va atraure 683.000 usuaris únics. Es tracta de la millor dada diària des de l'octubre del 2017. El segon millor dia de consum digital va ser l'endemà de les eleccions municipals del maig, quan es van aconseguir 588.000 usuaris únics. Aquell dia la secció de notícies (324.cat) va fer el seu rècord històric d'audiència, amb 425.000 usuaris únics.

L'any de la televisió connectada

TV3 ha estat líder de les cadenes de televisió a internet a Catalunya, amb una mitjana de 2,1 milions d'usuaris únics (2,6 milions al conjunt de l'Estat). La televisió pública catalana ha estat líder els 12 mesos del 2019, i amb aquest gener del 2020 ja acumula 33 mesos consecutius liderant a Catalunya. El 2019 ha estat l'any de la televisió connectada per a TV3, que aconsegueix un 32% de les reproduccions de vídeo a la carta des de la televisió connectada.La ràdio generalista líder entre els joves i les dones

Les reproduccions d'àudio de Catalunya Ràdio s'han incrementat un 18% el 2019 en relació al 2018. Catalunya Ràdio va aconseguir 37 milions de reproduccions d'àudio en directe i a la carta. La ràdio pública catalana és l'emissora generalista amb un “target” més jove i més femení, ja que un 7,5% de la seva audiència digital té entre 18 i 25 anys. La següent emissora és la cadena Ser (4,4% d'audiència d'aquesta franja d'edat), i la tercera, RAC1, amb només un 2,5%. Mentre que més d'un 60% de l’audiència de les altres ràdios generalistes a internet està per sobre dels 45 anys, a Catalunya Ràdio suposa el 57%, fet que la converteix en l'emissora més rejovenida.

Una altra fita de Catalunya Ràdio durant el 2019 ha estat l'increment de percentatge del seu públic femení (48,1%). Totes les altres emissores generalistes tenen una audiència digital majoritàriament masculina. En el cas de Catalunya Ràdio, té una audiència més equilibrada (52% homes i 48% dones).

La irrupció dels assistents de veu

Per acabar el balanç digital del 2019 cal destacar que al desembre les reproduccions en directe des d'assistents de veu ja va suposar un 3% del total. El servei de directes a l'Alexa d'Amazon es va estrenar el setembre del 2019. El gener del 2020 les reproduccions d'àudios de les emissores de Catalunya Ràdio en directe ja va suposar un 4,3% del total.
 

       

17 de febrer de 2020

Èxit de Catalunya Ràdio pel Dia Mundial de la Ràdio a CatalunyaMés de 150 oients ens van oferir casa seva per anar-hi a fer els programes de Catalunya Ràdio del 13 de febrer, Dia Mundial de la Ràdio. Més de 150 famílies estaven disposades a sacrificar tot un dia i assumir les molèsties tècniques i d'atenció perquè els professionals del seu programa preferit poguessin instal·lar-se a casa seva i emetre des d'allà. Els oients ens obren les portes de casa seva des del 13 de febrer de 2017, el primer Dia Mundial de la Ràdio que la pública catalana celebra tota la jornada fora dels seus estudis, a Diagonal 614 de Barcelona. Des del 2017 fem tota la programació d'aquell dia tan especial a casa dels oients i en indrets certament peculiars. Enguany han estat més de 20 hores d'emissió fora de Diagonal 614, en el que susposa el major desplegament tècnic de Catalunya Ràdio al llarg de l'any i una aposta de recursos, tecnològica i humana que cap altra emissora del país ha aconseguit fins ara superar. És així, doncs, que podem afirmar que el #DiaCatRàdio esdevé una fórmula d'èxit.

Ha estat un èxit per quart any consecutiu. Des de les 6 del matí del 13 de febrer fins a les 3 de la matinada del dia 14, Catalunya Ràdio ha emès ininterrompudament en directe des d'Amposta, Allerod (Dinamarca), Sant Cugat del Vallès, Mollet del Vallès, Gósol, Màlaga, Sant Just Desvern, Lleida, Sant Joan Despí i l'Hospital Clínic de Barcelona. Cap programa des de Diagonal 614 ni cap delegació territorial. Tots els programes del Dia Mundial de la Ràdio des de fora per apropar-nos als oients, per fer-los companyia com mai, i per conèixer-los en un entorn insuperable quant a proximitat.

Aquesta fórmula de moviment, de sortir a fora, de ser amb la gent, de conèixer l'audiència a casa seva, té una potència radiofònica que enguany ha quedat novament demostrada des de primera hora al Poblenou del Delta (Amposta), a la barraca que va construir anys enrere David Monllau, un personatge de les Terres de l'Ebre sense el qual no reconeixeríem el paisatge d'aquest delta tal i com el coneixem. Monllau va construir amb les seves pròpies mans mig centenar de barraques al Delta de l'Ebre, 52 per a ser exactes, incloent-hi la del Poblenou del Delta que el dia 13 va acollir 'El matí de Catalunya Ràdio', amb tot l'equip capitanejat per Mònica Terribas. Una barreja de lament endèmic i d'enorme agraïment per haver-hi anat pel Dia Mundial de la Ràdio va planar a la barraca d'en David, un homenot ebrenc de 80 anys que hauria merescut ell sol un programa sencer de ràdio.

L'actualitat va voler fer coincidir la consellera de Justícia, Ester Capella, a l'interior de la barraca del Poblenou del Delta, davant dels micros de Terribas just en el moment que Jordi Cuixart sortia amb un permís penintenciari del centre de Lledoners cap a la seva empresa. Les taules d'anàlisi d'aquest 'El matí de Catalunya Ràdio' tan especial i sensible amb el territori més castigat setmanes enrere pel temporal Glòria es combinaven amb música en directe a la finca de la barraca, amb visites inesperades i espontànies com la de tots els escolars, i els professors, de Poblenou del Delta, i de tanta altra gent que s'hi va apropar per veure com fèiem ràdio a dins de la barraca d'en David Monllau. També ens va acompanyar l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, molt content per la nostra visita al seu municipi. Va ser una explosió de 'bon rotllo' ebrenc combinat amb reivindicació territorial i curiositat per veure com es fa un programa complex de ràdio –amb connexions amb la roda de premsa de Barcelona per la crisi del Mobile World Congress– a la cuina de la barraca i a l'escalfor d'una llar de foc que feia d'atracció. El 'bon rotllo' radiofònic va esclatar al Delta amb Elisenda Carod, Elisenda Pineda i Charlie Pee, les 'apocalíptiques' d''El matí de Catalunya Ràdio'. Alegria i distensió, concurs per passar-s'ho bé.

El relleu el va agafar Mariola Dinarès, del 'Popap', ni més ni menys que des d'Allerod (Dinamarca), a casa d'una catalana afincada en aquell país, Carme Querol, que cada dia esmorza amb Terribas, dina amb Dinarès, i sopa amb Jordi Costa i Sònia Gelmà. Aquí dinaríem amb Òscar Fernández i Empar Moliner, i soparíem amb Kilian Sebrià i Laura Rosel, però estem parlant de Dinamarca, i ens estem referint a un matrimoni danès-català i dos fills que gràcies a la web i l'app de Catalunya Ràdio segueixen sentint català i segueixen connectats a la realitat catalana. La Mariola va entrar a casa de la Carme i en Thomas i dels seus fills Ian i John per celebrar el #DiaCatRàdio amb el programa que va fer més quilòmetres de tots. L'esclat d'alegria amb què la Carme va obrir la porta de casa a la Mariola va ser un dels moments més emotius de la jornada, una prova més dels forts vincles que molts oients a l'estranger mantenen amb Catalunya Ràdio i els seus professionals, i l'evidència que la ràdio és el mitjà més càlid, proper i familiar.

L'Angelina Torres i el seu marit van obrir les portes de la seva casa de Sant Cugat del Vallès, amb vistes privilegiades al monestir, a l'equip de l'Òscar i l'Empar, que van fer un 'Catalunya migdia' per al record. Fer l'informatiu líder de la ràdio a Catalunya des del menjador d'una casa de Sant Cugat, amb els tècnics asseguts al sofà, envoltats de fotos familiars, objectes personals, llibres del Círculo de Lectores i un mobiliari d'habitatge humil i casolà, allunyat del disseny i la funcionalitat moderna de la casa danesa de la Mariola, apretats entre gent de Catalunya Ràdio, tertulians i visitants, com l'alcaldessa, Mireia Ingla, que es va presentar amb un ram de flors per als soferts acollidors del programa, va ser una experiència inoblidable. Si l'Òscar, com diu l'Empar per antena, és el gendre perfecte de Catalunya, a l'Angelina li va fer patís que el càtering de la ràdio quedés curt, i es va posar a treure menjar de la cuina perquè cap dels allà presents passés gana. Sant Cugat, afortunada per la proximitat amb Barcelona, però també víctima del centralisme informatiu barceloní, va reivindicar-se al #DiaCatRàdio amb uns moments de ràdio memorables de la veu de l'Òscar i l'Empar, que va esdevenir 'okupa' de luxe i amable aliada radiofònica de l'Angelina. 

Sense abandonar el Vallès, però a l'Oriental, i dins mateix de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Catalunya Ràdio va continuar la programació amb un 'Estat de Gràcia' que també recordarem. La perruqueria Imma Amills de Mollet del Vallès es va convertir en estudi de ràdio i perruqueria alhora, en una experiència potent a l'antena per entretinguda, dinàmica i fresca. El president, Roger de Gràcia, i el seu executiu de l''Estat de Gràcia' van governar com mai enmig de la república dels pentinats, els tints i les 'mascarilles'. Si cada tarda escolten el programa a la perruqueria, mai no s'haurien imaginat que un dia podrien escoltar-lo i protagonitzar-lo al mateix temps, convertint perruqueres en amfitriones inèdites d'un #DiaCatRàdio que va tenir oportunitat de comentar amb Patrycia Centeno els pentinats més famosos de l'actualitat política global. Ni La Granjeta d'en Juanjo Sáez supera el caliu de la perruqueria de Mollet del Vallès, que l'endemà va ser portada al diari 'Som Mollet', que titulava 'La ràdio a la 'pelu'', amb una fotografia d'en Roger i l'Oye Sherman.   

A més de dues hores de distància en cotxe, al Berguedà, va continuar la programació de la ràdio pública, que curiosament no té garantida la cobertura en FM a tots els indrets d'un municipi, Gósol, conquerit per l'equip de l''APM?', amb Xavi Carzola i Ernest Codina, però amb la notable absència d'un Joel Díaz lesionat, que va ser substituït per un convidat de luxe, en Peyu. El restaurant El Forn de Gósol es va quedar petit per acollir mig poble, que va concórrer al programa d'humor de Catalunya Ràdio amb una curiositat, admiració i estima evidents. Amb l'alcalde, Lluís Campmajó, ens vam comprometre a intentar resoldre durant aquest any els problemes de cobertura de Catalunya Ràdio al municipi, uns problemes compartits amb TV3 i que depenen de la zona del municipi. La Núria Lagé, oient del programa i propietària del restaurant, ens va rebre generosament i va oferir un pica-pica als veïns que anaven arribant i omplint el menjador convertit en estudi de ràdio. Va ser el públic més intergeneracional de tots els del #DiaCatRàdio, amb nens i gent gran entregades a les 'conyes' de Cazorla-Codina-Peyu, que van tirar d'arxiu recuperant un àudio de quan els militars van aparèixer al poble, el nom del qual, per cert, a vegades no sabien pronunciar amb encert. Gósol, Gosol, Gósol!

El 'Tot costa' va cedir protagonisme al partit de bàsquet del Barça, a Màlaga, amb narració d'Ernest Macià i comentaris tècnics de Carme Lluveras, que van tenir l'encert radiofònic de transmetre l'eliminació blaugrana de la Copa del Rei. Jordi Costa es va instal·lar a casa d'un oient destacat, l'excapità del Barça de bàsquet Roger Grimau, que anava comentant el partit des de casa seva, a Sant Just Desvern, acompanyat del presentador del programa. La intensitat dels últims segons del partit i l'anàlisi de la victòria del València Bàsquet van trepitjar els primers minuts d'un 'Catalunya nit' que es va fer des d'una autoescola de Lleida, fins a on es va desplaçar el seu alcalde, Miquel Pueyo, extertulià del Kilian. Laura Rosel va experimentar amb un nou tertulià que ha esdevingut fenòmen mediàtic i a les xarxes socials de Ponent i arreu, lo @PostureigLleida. L'oient Ignasi Peralta va acollir l'equip del 'Catalunya nit' a l'autoescola San Juan, en una edició del programa que lligava amb la temàtica d'enguany del Dia Mundial de la Ràdio, la diversitat. El testimoni de Nogay Ndiaye, de família senegalesa i nascuda a Lleida, fixava el vincle amb el lema del Dia Mundial d'enguany, però el programa aprofitava la presència física a la capital de Segrià per parlar dels motors que s'escalfaven entre una pagesia que aixeca la veu i, fidels a l'actualitat i aprofitant l'expertesa d'Albert Cuesta, analitzava la sonora cancel·lació del Mobile World Congress de Barcelona.

El programa més televisiu de Catalunya Ràdio, 'El club de la mitjanit', no va voler quedar-se al marge del #DiaCatRàdio, i es va traslladar al plató de TV3 on Toni Soler fa diàriament el seu 'Està passant', que és un espai amb públic. Francesc Garriga i Laia Tudel van fer 'un club' de rabiosa actualitat per la derrota a Màlaga i per la incerta actualitat que acompanya l'equip de futbol, del Barça, acompanyats d'oients i espectadors, rebuts a Sant Joan Despí pels professionals que habitualment apareixen al programa, com Ricard Torquemada i Bernat Soler, de 'La TdT', entre d'altres. Per als oients que van assistir a 'El club de la mitjanit' va ser el #DiaCatRàdio més peculiar, ja que es feia a les instal·lacions de TV3. 

La jornada maratoniana fora de Diagonal 614 es va acabar a les 3 de la matinada, després de dues hores de 'La nit dels ignorants 3.0' que Xavier Solà va oficiar des de l'Hospital Clínic de Barcelona, amb oients i professionals de la salut que fan torns de nit suportables molts cops gràcies a la companya de la ràdio. L'actualitat del coronavirus va convertir la sortida al Clínic en oportuna, i una de les trucades dels oients va ser de la consellera de Salut, Alba Vergés. La proposta de fer el programa a la sala d'actes de l'hospital, que ens va traslladar Xavier Francàs, va ser del tot encertada per la preocupació dels últims dies pel contagi d'un virus que té el món amb l'ai al cor. I la ràdio d'en Solà és la millor aliada per ajudar i fer costat quan l'audiència viu amb l'ai al cor.

Felicitats a tots els professionals de Catalunya Ràdio que, un any més, han aconseguit que el Dia Mundial de la Ràdio sigui un èxit i esdevingui un gran aparador per reivindicar el mitjà i la forta vinculació que té amb la nostra audiència. I gràcies a tots els oients que han ofert casa seva per acollir-nos. Visca la ràdio!
 

       

14 de febrer de 2020

Dia Mundial de la Ràdio 2020


 
Intens Dia Mundial de la Ràdio. Des del Poblenou del Delta fins a Gósol, passant per Sant Cugat del Vallès. Gràcies a tots els professionals de Catalunya Ràdio que han fet possible que tots els programes de la ràdio pública d’aquest 13 de febrer s’hagin fet i emès des de fora dels estudis de Diagonal 614. Hem estat a Amposta, Copenhaguen, Sant Cugat del Vallès, Mollet del Vallès, Gósol, Màlaga, Lleida, Sant Joan Despí i l’Hospital Clínic de Barcelona. La ràdio, amb la gent. Una fórmula d’èxit que vam implantar a Catalunya Ràdio el 2017 i que cap altra emissora ha aconseguit superar.

Catalunya Ràdio: El Dia Mundial de la Ràdio a casa dels oients!
Cugat Mèdia: El 'Catalunya Migdia' instal·la el seu estudi a Sant Cugat per celebrar el Dia Mundial de la Ràdio
TV3: Catalunya Ràdio celebra el Dia Mundial de la Ràdio
TV3: Dia Internacional de la Ràdio: visitem "El matí de Catalunya Ràdio" al Delta
TV3: Enamorats de la ràdio
Nació Digital: Catalunya Ràdio fa parada a Lleida per celebrar el Dia Mundial de la Ràdio
La Xarxa: Enganxa la ràdio
Catalunya Ràdio: Catalunya Ràdio i TV3, també al Conflent
 

       

13 de febrer de 2020

Normalitzar els continguts audiovisuals en català als assistents de veuCatalunya Ràdio ha fet una aposta forta pels assistents de veu. Des del setembre del 2019 les quatre emissores (Catalunya Ràdio, Catalunya Informació, iCat i Catalunya Música) disposen d’una “skill” pròpia al servei de veu Alexa d’Amazon. Escoltar el directe de la ràdio des dels assistents de veu d’Amazon és més fàcil gràcies a la presència genuïna treballada des de Mitjans Digitals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Probablement és una de les aportacions més rellevants perquè el català tingui més presència en els assistents de veu. Escoltar la ràdio des d’aquests “smart speakers”, que cada cop més ciutadans tenen a casa seva, és un dels usos habituals. Ja no cal sintonitzar ni memoritzar freqüències, ja no cal anar provant sort amb el transistor fins a trobar l’emissora que busques. Ara només cal demanar-li verbalment al teu assistent de veu que et posi l’emissora que vols quan ho vols.
 
L’aposta de Catalunya Ràdio per la presència de les emissores públiques de ràdio a Alexa, no només amb el desenvolupant aquestes “skills” pròpies, sinó amb una campanya de màrqueting que incentiva els catalans que tenen aquests assistents intel·ligents perquè els usin per escoltar-nos, és la primera contribució dels mitjans públics a una certa normalització de la presència del català en aquests entorns. Actualment, el tràfic digital a Catalunya Ràdio des dels assistents de veu supera el 6%, una xifra que convida a l’optimisme i demostra que l’estratègia és encertada.
 
És un primer pas, però encara tenim molta feina per fer. De fet, des de Mitjans Digitals de la CCMA estem treballant en dues direccions. La primera, intentar que la prestació d’escoltar el directe de la ràdio es vegi reforçada amb l’opció d’escoltar podcasts i àudios a la carta. S’hi està treballant. La segona, que no només tinguem presència pròpia a Amazon sinó també a Google, ja que actualment ha estat impossible aconseguir tenir reconeixement a Google Home. Esperem que més aviat que tard, Catalunya Ràdio tingui “skill” pròpia a l’assistent de veu de Google. Si encara no ha estat possible no és, en cap cas, per voluntat nostra. El nostre compromís amb el servei públic i amb els continguts audiovisuals de qualitat en català a totes les plataformes possibles fa que perseguim els grans monstres d’internet per col·locar el nostre contingut al servei de qualsevol usuari.
 
La presència de Catalunya Ràdio a l’Alexa d’Amazon des del setembre del 2019 va ser la continuïtat d’una primera irrupció des dels mitjans públics catalans en aquesta plataforma. El novembre del 2018 vam fer realitat que els usuaris de l’aleshores novíssim servei de veu d’Alexa disposessin de les darreres notícies directament amb la veu, sense necessitat d’escriure o tocar cap pantalla. A través dels altaveus intel·ligents d’Alexa, des de la tardor del 2018 els usuaris ja podien consumir notícies en català a través d’àudio i de vídeo, en el cas dels assistents amb pantalla. Malgrat les limitacions pressupostàries, l’estratègia fixada des de Mitjans Digitals de la CCMA ha permès convertir TV3 i Catalunya Ràdio en mitjans capdavanters al país amb la presència de continguts informatius de qualitat. Gràcies a TV3 i Catalunya Ràdio, els usuaris d’Alexa –i desitgem que també de Google Home aviat– poden consumir informació en llengua catalana. El nostre objectiu és que la ràdio i la televisió públiques segueixin sent un motor en innovació tecnològica i que garanteixin la normalització del català en els nous productes i eines que treuen al mercat els grans monstres d’internet i tecnològics.
 
Els assistents virtuals, que aquestes últimes setmanes susciten un cert debat públic sobre l’impacte que poden tenir sobre la llengua catalana i el repte que tenim com a societat per adaptar-nos a aquests entorns nous, globals i dinàmics, tenen la capacitat d’interactuar amb la veu, reproduir música o podcasts, un format on precisament la ràdio pública està aconseguint èxits d’audiència digital amb continguts com “Crims” o “Adolescents iCat”, per citar-ne només un parell dels molts que tenen un públic fidel.
 
Recordar esdeveniments a l’agenda, fer consultes per aclarir dubtes o ajudar els menuts a fer alguna tasca per a l’escola, escoltar ràdio i música, però també saber el resultat del teu equip de futbol o conèixer en temps real la previsió meteorològica dels professionals de TV3 i Catalunya Ràdio són algunes de les infinites prestacions. Per a nosaltres, representen una evolució en els serveis d’informació, també en l’entreteniment, amb una clara tendència a l’alça segons ens indiquen les mètriques.
 
Per aquest motiu, des de la ràdio i la televisió, amb l’impuls estratègic i efectiu dels Mitjans Digitals de la CCMA, oferim contingut i continuem treballant per reforçar-hi la presència i assegurar que els usuaris, visquin on visquin, puguin accedir a continguts audiovisuals en català a les noves plataformes. Al portal web de la CCMA s’ha creat un espai a la pestanya “Com veure’ns i escoltar-nos” on s’explica com es pot accedir als continguts de TV3 i Catalunya Ràdio des dels assistents de veu. Esperem poder anar ampliant aquest espai.
 
Saül Gordillo
Director de Catalunya Ràdio i dels Mitjans Digitals de la CCMA
 

       

12 de febrer de 2020

Estudi 17 de Catalunya RàdioDes de dimarts, Catalunya Ràdio disposa d’un nou estudi, el 17. Es tracta del primer estudi de la ràdio pública instal·lat fora del centre de treball de Barcelona i de les delegacions territorials. També és el primer estudi de la ràdio pública en un museu, en un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, al Vapor Aymerich, Amat i Jover, una antiga nau tèxtil de Terrassa i una de les fàbriques més emblemàtiques del modernisme català. Catalunya Ràdio ha cedit el material al museu i també ha format els seus monitors perquè treguin el màxim profit en els tallers de ràdio que faran amb els estudiants i visitants d’aquest equipament cultural, que anualment supera les 160.000 persones.
 
Acostar i popularitzar la ràdio entre els joves i intentar despertar l’interès per aquest mitjà i pel nostre ofici formen part del propòsit del nou estudi de Catalunya Ràdio. El director del museu, Jaume Perarnau, ha sabut veure-hi una oportunitat, de tal manera que la visita a l’espai radiofònic no sigui només una consulta als plafons i les pantalles interactives i l’observació dels materials històrics exposats. Amb l’estudi 17 del Grup d’Emissores de Catalunya Ràdio, la visita a l’espai serà més rica i participativa, fins al punt que es podran generar continguts radiofònics i penjar-los com a podcast a la web del museu. L’estudi permet gravar i emetre ràdio en directe. Els visitants podran descobrir com funciona un estudi de ràdio avui en dia, i a la mostra sobre l’evolució d’aquest mitjà de comunicació des de finals del segle XIX fins avui s’afegirà informació sobre Catalunya Ràdio.
 
Proximitat, divulgació i activitats educatives i familiars. Una aposta, la de l’estudi 17, que forma part de l’ADN de Catalunya Ràdio i que també està al servei d’altres emissores públiques que ja s’han interessat per emetre algun programa des del museu. Més enllà d’explicar la història d’un mitjà que té una vitalitat envejable, el nou espai anomenat Ràdio mNACTEC oferirà una experiència immersiva al món de la radiofonia. Probablement, l’experiència pot despertar noves vocacions professionals, i fer-ho de la mà d’una marca com la de Catalunya Ràdio.
 
“L’apocalipsi del matí de Catalunya Ràdio”, amb Elisenda Carod, Elisenda Pineda i Charlie Pee va estrenar, en directe, aquest estudi 17, amb la participació de dos concursants vallesans, el meteoròleg Francesc Mauri, veí de Terrassa, i l'actor Marc Balaguer, veí de Sabadell. Públic a l’interior de l’estudi i a l’exterior, i l’assistència del propi director del museu, Jaume Perarnau, del regidor d’Economia Social i Innovació, Universitats, Turisme i Projectes Audiovisuals, Josep Forn, i de la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Elsa Ibar, van completar una estrena exitosa d’aquest nou espai.
 
Cal agrair a tots els professionals de Catalunya Ràdio i de la CCMA que han fet possible que un material fins fa poc operatiu a Diagonal 614 de Barcelona estigui des d’aquest dimarts a disposició d’un equipament cultural públic que sabrà esprémer al màxim aquest estudi per seduir els visitants.
 
Diari de Terrassa: El mNACTEC inaugura un nou espai dedicat a la ràdio
Nació Digital: «L'apocalipsi» de Catalunya Ràdio inaugura l'espai Ràdio mNACTEC de Terrassa
La Vanguardia: Catalunya Ràdio inaugura nuevo estudio del Museo de la Ciencia y la Técnica
 

       
<1...34567...415>

darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2020, Saül Gordillo     Crèdits