bloc sense fulls

16 de novembre de 2018

Pròleg al llibre de Daniel Torras 'La ràdio. Mitjà, recursos i gèneres'La ràdio és el mitjà de comunicació tradicional que gaudeix de millor salut, en un entorn vertiginós de nous mitjans digitals i xarxes socials. A Catalunya, la força de la ràdio és especialment destacable perquè en una dècada l'oferta en català de les emissores generalistes ha doblat la seva audiència, assolint el 2017 prop d'1,7 milions d'oients. Hi ha tres factors que ajuden a entendre el per què de l'èxit de la ràdio generalista en català: la fortalesa de la ràdio pública i l'estimulant competència amb una oferta privada atractiva; la capacitat d'adaptació d’emissores, programes i professionals a la conversa i a la participació en l'esfera digital, i l'augment objectiu de l'interès informatiu per una actualitat que ha disparat el consum de la ràdio com a mitjà de referència d'última hora i de servei en situacions excepcionals.

Aquests condicionants han facilitat que, en l'entorn radiofònic, es pugui afirmar que el català no només està normalitzat sinó que és clarament hegemònic a Catalunya. El triomf de Catalunya Ràdio i RAC1 als diferents estudis d'audiència, així com a totes les enquestes d'opinió, que situen la ràdio en català molt per damunt de l'oferta en castellà a Catalunya, s'ha basat en el talent dels professionals d'aquestes empreses, i en els recursos tècnics i econòmics que les emissores capdavanteres han dedicat als seus propòsits, ja siguin el lideratge o el servei públic, o les dues coses alhora. Els recursos destinats també justifiquen l’augment dels consums digitals d’aquestes emissores, juntament amb la capacitat d’adaptació que ha demostrat el format àudio. I en el cas de Catalunya Ràdio, l’aposta per una oferta digital exclusiva i per formats innovadors per a web i aplicació mòbil des del 2016-2017.

De tota aquesta argumentació es desprèn, doncs, que les eines per incidir amb encert en l'entorn radiofònic no es poden limitar als conceptes bàsics d'aquest mitjà i els seus habituals condicionants. Fer ràdio avui a Catalunya demana no només adquirir els coneixements que s'exposen en un volum com aquest que publica el professor Daniel Torras, sinó una mirada més llarga i una visió més panoràmica. El moment és apassionant perquè els mitjans de comunicació i els seus professionals viuen una etapa canviant sense precedents. La millor manera d'afrontar els reptes d'aquesta profunda transformació social i comunicativa és, en primer lloc, dominar els registres i tenir les habilitats tradicionals del mitjà, en aquest cas de la ràdio. Per tant, el volum del professor Torras compleix una de les necessitats bàsiques en l'etapa de formació de nous professionals del sector. 

Més que un tractat de ràdio, aquest treball és una profitosa i necessària compilació del molt i divers material publicat per altres estudiosos, degudament destriat i interpretat per l'autor, que incorpora un nou volum a la bibliografia sobre el sector. La composició final que en fa Daniel Torras és un compendi de treball teòric, anàlisi acadèmica sobre la naturalesa i el poder de comunicació de la ràdio, i d'aportació de material pràctic per aproximar-s'hi amb conceptes contrastats i pautes fermes, ja que el propòsit és que aquest llibre esdevingui una guia i manual útil per encarar l'ofici radiofònic. Un dels valors de l'obra radica, precisament, en la selecció i jerarquització que fa el professor d'aquests textos referencials d'estudiosos del mitjà. En aquest sentit, resulta de gran profit que al final de cada capítol l'autor citi les principals publicacions que considera de referència en el tema abordat. En funció de la qüestió que tracta cada capítol, Daniel Torras ens descobreix quina és la font amb el criteri més encertat –o coincident amb el seu pensament–, i qui és l'investigador que més ha aprofundit a l'hora d'estudiar i documentar cada matèria.

El manual que ens proporciona el professor Torras, escrit amb un flux de naturalitat que els estudiants i els professionals agrairan, és d'una gran utilitat i esdevé una aportació interessant per tenir ben a prop per a tot aquell que es vulgui dedicar al món de la ràdio o que el vulgui entendre millor.

Saül Gordillo
Director de Catalunya Ràdio

(Pròleg publicat al llibre La ràdio. Mitjà, recursos i gèneres)
 

       

12 de novembre de 2018

Catalunya Ràdio aposta pels adolescentsL'emissora musical i cultural de Catalunya Ràdio, iCat, estrena aquest diumenge Adolescents iCat, un programa dirigit destinat als "millennials" i a la generació Z. Aquest nou contingut de la ràdio pública s'instal·larà cada diumenge a l'antena d'iCat i també a Youtube. Presentat pel periodista Roger Carandell i els "instagramers" Juliana Canet i Joan Grivé, tindrà convidats de referència pel públic jove i abordarà les qüestions que més els importen i preocupen: internet, sexualitat, bulling, alimentació, amics...

Aquesta aposta és la prova que donem continuïtat al compromís de treballar per arribar a nous públics i de dotar el canal de música i cultura d'uns continguts que no tenia en l'entorn digital, adquirit en el moment del retorn a l'FM. Cal també destacar el caràcter refrescant del nou programa: Amb iCatKids ja ens dirigim a la franja infantil i als pares, i amb 'Adolescents iCat' posem una proposta innovadora al servei d'una franja d'edat que no teníem coberta, incorporant nous continguts de les xarxes a l'antena i projectant alhora les marques iCat i Catalunya Ràdio entre els joves.

Catalunya Ràdio: Catalunya Ràdio aposta pels "millennials" i la generació Z amb "Adolescents iCat"
 

       

6 de novembre de 2018

Sergi Sol i Joan Martínez reivindiquen en els seus llibres els mitjans públics davant l'amenaça del 155

El periodista Sergi Sol, home de confiança d'Oriol Junqueras, acaba de publicar el llibre 'Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures' (Ara Llibres), que presentarà aquest dijous a la població del líder d'ERC, Sant Vicenç dels Horts, acompanyat del vicepresident del Govern, Pere Aragonès; del diputat al Congrés Gabriel Rufián; i de l'alcaldessa del municipi baixllobregatí, Maite Aymerich. Aquest era un llibre necessari perquè explica les interioritats de l'empresonament de l'exvicepresident del Govern, empresonat des de fa un any i acusat per la fiscalia general de l'Estat de ser el màxim responsable de la organització del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre de 2017. Gràcies al relat del col·laborador de Junqueras el lector descobrirà en tota la seva dimensió l'impacte que l'empresonament ha tingut en el líder independentista, i entendrà el posicionament polític després de la repressió policial, judicial i mediàtica patida l'últim any. El vessant humà, la component familiar, la relació a les presons d'Estremera i Lledoners de Junqueras amb els consellers Raül Romeva, Carles Mundó i Joaquim Forn, així com l'exili de la secretària general del seu partit i dona de la seva estricta confiança, Marta Rovira, enriqueixen un llibre que arriba a les llibreries en unes dates molt assenyalades. Fa un any del 27-O, un any de l'empresonament de Junqueras i la resta de consellers del Govern de Carles Puigdemont, i fa pocs dies de les peticions de penes de presó per part de la fiscalia general i l'advocacia de l'Estat.

Cal agrair a Sergi Sol la menció que fa en el seu llibre als mitjans públics, en el punt de mira abans, durant i després de l'aprovació al Senat de l'article 155 que suspenia l'autogovern a Catalunya. Sergi Sol destaca la valentia i fermesa dels professionals de Catalunya Ràdio, i la figura de Mònica Terribas com a objectiu dels mitjans editats a Madrid durant aquells intensos mesos del procés. Recordar els atacs físics a l'emissora pública i la criminalització dels mitjans públics catalans ara fa un any forma part del relat del llibre 'Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures', però també d'un altre volum que properament arribarà a les llibreries, 'El 155: tot allò que no t'han explicat' (3i4), del també periodista Joan Martínez Vergel, que va ser cap de premsa de l'aleshores secretari general de Presidència de la Generalitat, Joaquim Nin. Martínez presentarà el proper 19 de novembre el seu llibre al Palau Robert de Barcelona, envoltat d'alguns dels polítics que van ser víctima directa de l'aplicació del 155. Agraeixo també a Joan Martínez que hagi inclòs en el seu llibre el testimoni de la nostra experiència directa des de Catalunya Ràdio, que tot i no ser intervinguda directament pel 155 de l'Estat va patir un assetjament sense precedents i va aparèixer en el catàleg d'objectius a tombar per part de determinats mitjans i forces polítiques.
    
Gràcies a Sol i Martínez, les fortes pressions d'aquells mesos i la resposta digníssima i ferma dels professionals de Catalunya Radio i de la seva audiència recobren sentit i queden documentades a benefici d'inventari per a la història dels mitjans de comunicació i del país.
 

       

24 d'octubre de 2018

Catalunya Ràdio, primera emissora en català al servei de veu Alexa d'Amazon

Els usuaris del nou servei de veu Amazon Alexa podran posar-se al dia de les darreres notícies directament amb la veu, sense necessitat d’escriure o tocar cap pantalla. La manera de conversar amb “ella”, l’Alexa, és a través d’uns altaveus intel·ligents, alguns dels quals tenen pantalla i mostren vídeos. L’usuari li demana notícies i el dispositiu les hi ofereix en funció d’una elecció prèvia.

Com a director de Mitjans Digitals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) haig de dir que els mitjans públics són capdavanters a Catalunya amb la presència de continguts informatius de qualitat al servei de veu d’Amazon, i que gràcies a TV3 i Catalunya Ràdio els usuaris d’aquest ‘smart speaker’ podran consumir informació en llengua catalana. L’objectiu de Mitjans Digitals de la CCMA és que la ràdio i la televisió públiques segueixin sent motor en innovació tecnològica i que garanteixin la normalització del català en els nous productes i eines que treuen al mercat els grans monstres d’internet i tecnològics. En aquest sentit, l’aportació de Catalunya Ràdio i TV3 a Alexa permetrà als usuaris que ho desitgin estar informats de l’actualitat i de serveis com el temps en la llengua pròpia del domini lingüístic dels Països Catalans.
 
Dins l’oferta de continguts disponibles per a l’usuari en el llançament del servei, n’hi haurà de TV3 i Catalunya Ràdio. Concretament, els usuaris hi trobaran els titulars del “Telenotícies vespre”, l’últim butlletí de Catalunya Informació, la portada de Mònica Terribas i la previsió del temps. Seran els únics continguts disponibles en català en el llançament del servei d’Amazon.es.
 
Aquests continguts estaran disponibles a través del que Amazon Alexa anomena “skills”, i n’hi haurà una per a cada contingut ofert. És a dir, l’usuari haurà de buscar la “skill”, que es diu “TV3-Titulars Telenotícies Vespre” i afegir-la, i el mateix amb la resta de continguts oferts.
 
Aquesta estrena respon a la voluntat de la CCMA d’innovar i ampliar l’accés als continguts de TV3 i Catalunya Ràdio a les noves plataformes tecnològiques. Els assistents virtuals tenen la capacitat d’interactuar amb la veu, reproduir música o podcasts, recordar esdeveniments de l’agenda o proporcionar informació de servei a temps real. Representen, per tant, una evolució en els serveis d’informació, amb clara tendència a l’alça, segons tots els experts. Per aquest motiu, la CCMA hi ofereix contingut i continuarà treballant per reforçar-hi la seva presència i assegurar que els usuaris poden accedir a continguts audiovisuals en català a les noves plataformes.

(Post publicat al blog En sintonia)
 

       

21 d'octubre de 2018

Catalunya Ràdio apostarà pels castellsCatalunya Ràdio apostarà pels castells. Resposta al diputat de JxCat Pep Riera, el 19 d'octubre de 2018 a la comissió de control a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) del Parlament de Catalunya.
 

       

21 d'octubre de 2018

Defensa del Popap de Mariola Dinarès de Catalunya RàdioDefensa de la professionalitat de Mariola Dinarès per una entrevista al programa Popap de Catalunya Ràdio, arran d'una pregunta de la diputada de Ciutadans Sònia Sierra, el 19 d'octubre de 2018 a la comissió de control a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) del Parlament de Catalunya.
 

       

21 d'octubre de 2018

Graella dels festius de Catalunya Ràdio 2018-2019Els festius intersetmanals de Catalunya Ràdio amb Albert Segura, Joan Rufas, Pep Nogué i Montse Virgili, entre d'altres. Presentació de la graella dels festius, el 19 d'octubre de 2018 a la comissió de control a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) del Parlament de Catalunya.
 

       

21 d'octubre de 2018

Èxit dels 10 anys de Catalunya Música a la UERBalanç satisfactori dels 10 anys de Catalunya Música a la Unió Europea de Radiodifusió (UER), el 19 d'octubre de 2018 a la comissió de control a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) del Parlament de Catalunya.
 

       

13 d'octubre de 2018

Presentació comercial de Catalunya RàdioPresentació comercial de la temporada 2018-2019 de Catalunya Ràdio per als anunciants i agències de publicitat, del Departament de Màrqueting de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).
 

       

13 d'octubre de 2018

Catalunya Ràdio i TV3 combaten les 'fake news'Què fem a Catalunya Ràdio i TV3 per combatre les 'fake news'? Aquesta va ser la meva resposta a la comissió de control del Parlament a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), el 21 de setembre de 2018.Èxit dels podscats de Catalunya Ràdio a Spotify. Intervenció en la sessió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) al Parlament de Catalunya, el 21 de setembre de 2018.Balanç de la nova etapa de les transmissions del Barça a Catalunya Ràdio, després de Joaquim Maria Puyal, i del nou 'El suplement' amb Roger Escapa. Intervenció en la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) al Parlament de Catalunya, el 21 de setembre de 2018.Els crims triomfen amb el podcast de Tor i fan el salt de la xarxa a la graella convencional de Catalunya Ràdio amb el programa de Carles Porta ‘Crims’. Resposta a la sessió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) al Parlament de Catalunya, el 21 de setembre de 2018.
 

       
<1...34567...408>

fotos

Repòrter

Dilluns, 23 ago.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2019, Saül Gordillo     Crèdits