bloc sense fulls

3 de febrer de 2015

Anna Boluda

Anna Boluda

BOLUDA, Anna @annaboluda (Alcoi, 1976). Periodista i realitzadora de vídeo freelance, especialitzada en temes socials i divulgació científica. Va entrar a la xarxa de manera activa el 2006, des de Vilaweb, on va formar part del procés inicial de Vilaweb TV, i amb el blog Apòstata desficiosa. “En aquest blog, durant molts anys, vaig gaudir del privilegi i la llibertat de l’anonimat digital. Entre altres coses, hi expressava la meua mirada sobre Barcelona des dels ulls d’una valenciana, i el que passava al País València des de la distància de viure a Barcelona, a més de temes personals i una de les meues obsessions: la poca vergonya que gasta l’església catòlica”, afirma Boluda. Actualment genera continguts de text i vídeo online per a la revista Sostenible, la Fundació Roger Torné i diverses entitats científiques i de recerca. “El Twitter em costa, però encara sóc una de les poques que es miren el Facebook a diari”, afegeix.

(Anna Boluda és una dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


       

2 de febrer de 2015

Una Europa més amable amb el sudAls governs se'ls concedia cent dies de gràcia abans de llançar-los una oposició ferotge. En el cas grec, tot va tan ràpid que sembla que més que cent dies el marge de cortesia s'hagi reduït a cent hores. Hi ha dues imatges dels primers compassos de l'E­xecutiu de Syriza que han marcat el focus mediàtic. Una és la de la tensa trobada entre Iannis Varufakis, ministre hel·lè de Finances, amb el cap de l'Eurogrup, el laborista holandès Jeroen Dijsselbloem. L'holandès, esquerp i incòmode, davant del professor universitari convertit en el ja famós ministre que haurà de lidiar amb els creditors. L'altra imatge és la del president del Parlament Europeu, el socialdemòcrata alemany Martin Schulz, en la seva trobada amb el flamant primer ministre. És la foto de l'alemany fent broma amb Alexis Tsipras per no portar corbata, tots dos somrient.

(Llegiu l'article sencer publicat a El Periódico de Catalunya, també en castellà)


       

2 de febrer de 2015

Josep Maria Blasco

Josep Maria Blasco

BLASCO, Josep Maria
(Barcelona, 1960). Llicenciat en Matemàtiques per la Universitat de Barcelona, va ser professor de la Facultat d’Informàtica de la Universitat Politècnica de Catalunya. El 1987 va marxar a treballar per a la Gessellschaft für Mathematik und Datenverarbeitung, empresa d’investigació alemanya que duria el node central de la xarxa EARN a Alemanya. És un pioner d’EARN (European Academic Research Network) i de les llistes de distribució (LISTSERV). És un dels protagonistes com a pioner de la xarxa en el llibre d’Andreu Veà 'Cómo creamos internet', on hi diu: “A les burocràcies no els agrada la gent que està preocupada de fer coses que serveixen, sinó que els agrada la gent que està preocupada per obeir la jerarquia, predictibles, i jo no era gens predictible.” El 1985 va publicar 'Manual del Usuario del Lenguaje UBL'. L’UBL era el Llenguatge de la Universitat de Barcelona, eina oficial de la UB per ensenyar a programar durant diversos anys. “L’UBL és una evolució del que va ser el primer compilador de Pascal de la UB (ho vam rebre per correu des de Zurich: prèviament a l’existència de la xarxa, és clar), i que vaig escriure jo dels 20 als 22 anys, mentre feia la carrera de ‘mates’, en fitxes perforades, perquè em va donar la gana i sense cobrar”, explica Blasco.

(Josep Maria Blasco és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


       

1 de febrer de 2015

Gabriel Bibiloni

Palma-que-Bibiloni-del-placa_ARAIMA20130901_0070_4

BIBILONI, Gabriel
@bibiloni Lingüista i bloguer mallorquí. Professor de la Universitat de les Illes Balears i vice-rector de la Universitat Catalana d’Estiu. És un dels principals defensors del terme 'blog' enfront de 'bloc', des dels orígens de la Catosfera, i ha esdevingut autèntic guardià del català correcte a la xarxa.

(Gabriel Bibiloni és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


       

31 de gener de 2015

Uriel Bertran

Uriel Bertran representant de Solidaritat.

BERTRAN, Uriel @uriel_bertran (Badalona, 1976). Professor d’Economia a la Universitat de Barcelona (UB) i secretari general de Solidaritat Catalana per la Independència. És a les xarxes socials des dels inicis de Facebook, i a Twitter des de 2010. A nivell polític, ha participat en la campanya del 'No a l’Estatut' —com a dirigent d’ERC i del corrent crític Esquerra Independentista—, l’organització de l’Acampada Jove d’Arbúcies entre els anys 1998 i 2003 —com a dirigent de les JERC—, i a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2003 i 2006 com a candidat d’ERC, i en la dels comicis de 2010 per Solidaritat. Va tenir un paper molt actiu en les consultes populars per la independència entre els anys 2009 i 2011, com a portaveu i responsable de campanyes, així com en la del #novullpagar contra el greuge dels peatges a Catalunya.

(Uriel Bertran és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


       

30 de gener de 2015

Èric Bertran

Èric i l'Exèrcit del Fènix

BERTRAN, Èric @ericbertran (Barcelona, 1990). Activista, sots-secretari d’Immigració de Convergència Democràtica, sotsdirector de la Fundació Nous Catalans i president del moviment NousCatalans.Joves. Amb 14 anys havia creat una pàgina web inspirada en el llibre de J. K. Rowling 'Harry Potter i l’Ordre del Fènix' per defensar la llengua catalana. La tardor de 2004 una trentena d’agents de la brigada antiterrorista de la Guàrdia Civil van detenir-lo al domicili familiar de Lloret de Mar per haver enviat un correu electrònic a la cadena de supermercats Dia demanant l’etiquetatge dels seus productes en català. L’Audiència Nacional espanyola el va acusar d’”amenaces terroristes” i el fiscal li va arribar a formular una petició de 8 anys de reformatori. L’any següent va escriure el llibre Èric i l’Exèrcit del Fènix. Posteriorment, l’escriptor Víctor Alexandre va escriure una obra de teatre, dirigida per Pere Planella, de la qual es va fer una adaptació cinematogràfica escrita per Albert Plans i Hèctor Hernàndez, dirigida per Joel Joan i Sergi Lara, que es va estrenar el 2012. També és autor del llibre L’institut de la vergonya (2007). Aquell mateix any, en un acte públic a Sueca, acompanyat de Víctor Alexandre, va patir l’atac d’un grup de persones vinculades a l’ultradreta valenciana. El vídeo d’aquell incident es va difondre el desembre de 2013 a YouTube.

(Èric Bertran és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


       

29 de gener de 2015

L'oracle amb Felip Puig, Enric Canals i Bernat GasullaAquest dijous he participat a la tertúlia de L'oracle, el programa que Xavier Graset presenta a Catalunya Ràdio, amb els periodistes Enric Canals i Bernat Gasulla, i com a convidat el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig. Aquest és l'àudio del programa.

       

29 de gener de 2015

Albert Berrio

BERRIO, Albert. Membre del col·lectiu Contrastant, amb Miquel Almirall i Vicent Conca.

(Albert Berrio és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


       

28 de gener de 2015

Ernest Benach

Ernest Benach dóna una classe a la UIC

BENACH, Ernest @ebenach (Reus, 1959). President del Parlament de Catalunya en l’etapa del parlament 2.0, model per a altres cambres sobre l’ús dels blogs, les xarxes socials i les tecnologies. Autor del llibre #Política2.0, va estrenar blog de president del Parlament l’abril de 2008, any en què també va entrar a Twitter i Facebook. Anteriorment, el 2002, ja havia començat a escriure posts. Va aprofundir en les potencialitats de les xarxes aplicades a la política, amb les dificultats i equilibris que això suposava per raó del seu càrrec institucional. “Durant el meu període de president vaig mantenir dos blogs, el personal i l’institucional. Hi vaig entrar senzillament per una qüestió de xafarderia tecnològica crònica. O sigui, sempre m’ha interessat tot el tema de noves tecnologies, de la relació que es podia establir a través de les xarxes, de com la política havia de gestionar aquesta qüestió, i vaig arribar a la conclusió, massa prematura potser, que una altra manera de fer política era possible, gràcies a Internet. Tant m’ho vaig creure que fins i tot vaig intentar portar-ho a la pràctica, que és del que es tracta”, recorda Benach. Després de deixar la primera línia política, es va graduar en Comunicació a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). “També he fet emergir la meva condició d’emprenedor i ara mateix participo en dos projectes empresarials, TÀSTIC Consulting, una empresa que es dedica a fer enquestes i estudis de mercat, essencialment a través d’Internet, i ELISCAT, Escola de Lideratge Social de Catalunya, un projecte per oferir formació en el lideratge a tanta gent com sigui possible, en l’àmbit empresarial, social i cívic”, explica. Ernest Benach col·labora en mitjans de comunicació com Catalunya Ràdio, El Periódico, Mundo Deportivo i Tribuna.cat, entre d’altres. També presideix la Fundació Escolta Josep Carol i ha organitzat dues edicions del TEDxReus, a part de ser ponent al TEDxPladelacalma i TEDxAndorra. Des de la seva retirada política, ha publicat, juntament amb Miquel Pueyo, el llibre Mort certa, hora incerta. De l’edat mitjana a la societat digital, que va guanyar el premi d’assaig Josep Vallverdú 2012, en castellà amb el títol '¿Una eternidad digital? Vida y muerte antes y después de Internet'. El projecte de l’Escola de Lideratge Social de Catalunya va començar a partir d’un DM d’una persona que no coneixia. “Em va proposar que ens veiéssim per parlar d’una idea que tenia. No era pas encara la idea de l’Escola, però a partir del coneixement personal i de treballar durant més de 9 mesos plegats ha sorgit el projecte. I aquest és un fet que m’ha succeït diverses vegades, l’oportunitat de conèixer persones i projectes interessants a través de la xarxa. És cert que també et castiguen molt, i que l’anonimat fa molt de mal, sobretot si tens certa projecció pública, però quan trobes persones interessants, el valor de la xarxa es multiplica”, afegeix. Ernest Benach té més de 30.000 followers a Twitter, i un Facebook amb 5.000 amics. També és present a Linkedin, Pinterest, Instagram i Spotify. “He tancat la web i els blogs, i estic en fase de reflexió. N’obriré un de nou, però que no tingui res a veure amb la política”, comenta.

(Ernest Benach és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


       

27 de gener de 2015

Marc Belzunces

Fotografia de Marc B

BELZUNCES, Marc (Barcelona, 1976). Activista. Entre els anys 2001 i 2012 va ser membre de l’associació Softcatalà, entitat guanyadora del Premi Nacional d’Internet 2004 i Premi Nacional de Cultura 2005, així com del Premi Carme Serrallonga a la qualitat lingüística 2005 (UB). Va ser coordinador de les Jornades sobre català i noves tecnologies (2003-2005). Va participar i coordinar la traducció al català del navegador Opera (versions 6 a 8), l’Skype (versió 1.0) i del programa Cdex 1.51. Membre de l’equip de traducció de l’OpenOffice.org, administrador i moderador dels fòrums de Softcatalà i interlocutor amb la Fundació puntCAT, així com responsable d’El Rebost de programari en català i membre de l’equip del Catalanitzador per a Windows. Entre 2002 i 2003 va intentar crear una jerarquia catalana de newsgroups (al mateix nivell que les estatals), amb Jordi Iparraguirre i altres, però cap institució va cedir-los un servidor. “Hagués estat el primer domini català propi (cat.)”, explica Belzunces, que de 2005 a 2013 va ser editor i difusor de la Wikipedia en català.

El 2005 va obrir el blog 'De l’Holoce estant', amb més de 2 milions de visites fins que el va tancar el 2013. En aquest blog va presentar els primers mapes públics de l’extensió de l’independentisme i el primer estudi de les característiques sociopolítiques de l’independentisme mitjançant enquestes (CIS 2001), i el primer estudi mediàtic sobre l’independentisme, per al Centre d’Estudis Sobiranistes el 2008. Entre el 2007 i el 2010 va ser ambaixador per a l’àmbit lingüístic del català del portal internacional toponímic Geonames.org, i membre fundador de la campanya Sumem-nos al mapa per un Estat propi, encarregant-se de la cartografia de base.

El 2006 va impulsar la campanya 'Vota Independència'. El 2008 es va declarar “objector de consciència independentista” en ser cridat com a membre d’una mesa electoral a les eleccions espanyoles de 2008, amb el suport legal de l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans. Condemnat per l’Audiència Provincial de Barcelona, el Tribunal Suprem va declarar desert el seu recurs per estar redactat en català. “Ni tan sols el van entrar a valorar, perquè van considerar que no s’havia presentat cap recurs. Vam recórer al Tribunal Constitucional per vulneració de drets fonamentals —discriminació lingüística, i negació al dret a una segona instància judicial—, el primer cas d’aquestes característiques. El Constitucional ho va desestimar dient que no s’havia vulnerat cap dret fonamental. Vam recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans, que també va desestimar sense entrar a valorar el cas, segurament per la saturació del tribunal, la novetat que suposava un tema lingüístic i la possible capsa de pandora que podia obrir”, afegeix Belzunces.

El 2009 va publicar articles al Bloc Gran del Sobiranisme, i l’any següent va ser membre de les executives de Sant Andreu Decideix i Barcelona Decideix, plataformes que van organitzar la consulta sobre la independència a Barcelona, bastint una “administració electoral neutre i independent”. És autor dels mapes sobre l’independentisme i l’unionisme a Catalunya. Descarregables gratuïtament, van tenir un ampli ressò amb més de 100.000 visites. Era la primera vegada que s’elaboraven mapes com aquests. El 2013 també va contribuir al primer informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional, en l’equip de Ferran Requejo, elaborant els mapes sobre el tractament de les dades i la redacció preliminar.

(Marc Belzunces és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


       
<1...34567...349>

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2015, Saül Gordillo     Crèdits