bloc sense fulls

10 d'abril de 2018

Catalunya Música supera els 11 milions d'oients a Europa amb els concerts de la UERLa internacionalització de compositors, intèrprets i del patrimoni musical català és un dels reptes de Catalunya Música, que ha superat el 30è aniversari de l'emissora amb un rècord d'audiència potencial a Europa, els 11,7 milions d’oients. L’emissora de música clàssica de Catalunya Ràdio ha assolit una fita rellevant durant el 2017: 574 peticions de concerts i situar-se al màxim nivell internacional, juntament amb les ràdios públiques de Finlàndia, França i Regne Unit.

La Unió Europea de Radiodifusió (UER), de la qual forma part el grup d'emissores de Catalunya Ràdio des del 2009, ofereix cada temporada als 92 membres i associats una programació diària de concerts, en directe i en diferit, a través d’aquesta xarxa d’emissores de ràdio públiques. Com a membre d’aquesta plataforma de cooperació i intercanvi de continguts, Catalunya Música, que compta amb el suport de l’Obra Social 'la Caixa', emet concerts de primer ordre, i situa les produccions pròpies a escala internacional. Durant el 2017, Catalunya Música va ser una de les emissores públiques més actives en la difusió de concerts a través de la UER, amb 68 concerts que van tenir 574 peticions. Cada concert ofert per Catalunya Música va obtenir una mitjana de 8,4 peticions, ràtio que situa l’emissora catalana en un nivell similar a ràdios públiques com la finlandesa (10,2), la francesa (9,9), la britànica BBC (8,9) o la sueca (6,3), i molt per sobre de la irlandesa (4,6) o l’espanyola (4). Les 574 peticions rebudes per Catalunya Música mantenen el nivell de peticions del 2016 (570), en un exercici en què la demanda de concerts, en general, ha davallat lleugerament (9%) i les retransmissions en directe un 27%.

Cada concert ofert per Catalunya Música a la xarxa d’emissores de la UER té una audiència potencial d’11,7 milions d’oients, xifra que consolida el creixement de la difusió internacional de les produccions de l’emissora pública catalana. Aquest és un dels objectius de Catalunya Música, a més de divulgar i popularitzar la música clàssica al nostre país. Aquestes dades demostren que les produccions de Catalunya Música tenen una qualitat òptima i desperten un gran interès en l’àmbit de la radiodifusió pública europea i mundial. Catalunya Música es consolida durant el 2017 com una eina molt útil en la internacionalització de compositors, intèrprets i patrimoni musical catalans, amb la col·laboració de l’Obra Social ‘la Caixa’ coincidint amb la celebració dels 30 anys de l'emissora.

En el rànquing de transmissions més sol·licitades a Catalunya Música el 2017, hi ha dos concerts del Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell amb Marie-Elisabeth Hecker, violoncel, i el Quartet Schumann; un concert del cicle Palau 100, amb el violoncel·lista Jean-Guihen Queyras; tres concerts del Festival de Torroella de Montgrí amb el Conjunt de Vent del Festival de Lucerna, el pianista Nikolai Luganski i el conjunt de música antiga 'Il Giardino Armonico'. També destaquen tres concerts de L’Auditori: el 'Rèquiem', d’Enric Palomar, estrenat per l’OBC i l’Orfeó Català, la Capella Reial de Catalunya amb Jordi Savall amb obres de Mateu Fletxa, dins el cicle 'El so original', i un concert amb l’Acadèmia de Música Antiga de Berlín i 'Els Concerts de Brandenburg', de Bach. A més, en un altre registre, destaquen els set concerts del Primavera Sound enregistrats per iCat, l'emissora musical i cultural de Catalunya Ràdio que acaba de recuperar les emissores per FM i que s'ha consolidat com el mitjà oficial de la majoria de festivals del país.
 
Catalunya Ràdio: L'audiència de Catalunya Música puja fins als 11,7 milions d'oients potencials a Europa
 

       

9 d'abril de 2018

Premis Ràdio Associació a Mònica Terribas, 'La nit dels ignorants' i Joan Vives
Ràdio Associació de Catalunya ha fet públics els guardonats de la divuitena edició dels premis que atorga cada any. En l’apartat de millor professional de ràdio, la guanyadora ha estat la periodista Mònica Terribas, directora i presentadora del programa El matí de Catalunya Ràdio, per “la seva trajectòria i capacitat periodística demostrada, amb valentia, rigor i professionalitat. Mònica Terribas. Directora i presentadora d’El matí de Catalunya Ràdio des del setembre de 2013, Terribas és professora titular del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, on imparteix docència des del 1993, i va ser vicedegana dels estudis de Periodisme (2000-2004). La seva trajectòria ha estat reconeguda, entre altres guardons, amb el Premi Nacional de Cultura de Periodisme (2003), el Premi Ciutat de Barcelona (2006), el Premi Nacional de Comunicació de Televisió (2007), el Premi Òmnium Cultural (2005), el Guardó 1924 de Ràdio Associació (2004) i el Premi Quim Regàs (2009). Terribas també ha col·laborat en altres mitjans, com El Periódico de Catalunya i el diari Ara, del qual va ser consellera delegada i editora.

El jurat també considera que La nit dels ignorants, el programa de les matinades de Catalunya Ràdio, mereix un reconeixement per la seva trajectòria de 30 anys, en què “ha esdevingut un clàssic modern de la programació de Catalunya i s’ha convertit en una icona de la intel·ligència col·lectiva”. Amb el periodista Xavier Solà al capdavant, 'La nit dels ignorants' comparteix les preguntes i respostes més xocants i curioses dels ignorants radiofònics, cada cop més nombrosos, a través de més canals de comunicació i durant les 24 hores del dia. El jurat distingeix també el locutor i redactor Joan Vives, de Catalunya Música, “per la seva trajectòria com a divulgador musical des dels inicis de l’emissora ara fa trenta anys.
 
Joan Vives va iniciar la seva formació a l’Escola de Música de Mataró i va estudiar flauta de bec al Conservatori Superior Municipal de Barcelona amb Romà Escalas, obtenint els premis d’honor de “Grau professional” (1986) i “Virtuosisme” (1988). Des de 1980, la seva activitat concertística l’ha portat a Alemanya, Àustria, Itàlia, França, Andorra i arreu de l’estat espanyol. També ha fet enregistraments discogràfics, radiofònics i per a televisió. Com a divulgador ha fet una gran quantitat de xerrades, conferències, cursos i seminaris, així com articles per a diverses publicacions. Actualment és professor d’Història de la música a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya i integrant de grups com Els Ministrils, quintet de bec, el Quartet barroc de Sant Simó i el Trio barroc del cafè, entre d’altres. És locutor i redactor de Catalunya Música des del 1987.

Catalunya Ràdio: Mònica Terribas rep el Premi Ràdio Associació de Catalunya com a millor professional de ràdio
 

       

9 d'abril de 2018

Èxit de públic a la presentació a Calella del llibre d'Antoni BassasDivendres, 6 d'abril, vam presentar a la Biblioteca Can Salvador de Plaça de Calella el llibre d'Antoni Bassas Bon dia, són les vuit!, en una sala plena a vessar. Bassas, un dels comunicadors més complets i de referència del país, ha escrit un llibre de memòries de les seves 14 temporades al capdavant d'El matí de Catalunya Ràdio i dels 4 anys com a corresponsal de TV3 als Estats Units. La veu que despertava la gent, sinònim de rigor, professionalitat, elegància, pluralisme i compromís amb el país, ha estat clau en dues etapes com el final del pujolisme, quan va ser 'víctima' del canvi polític, i els últims mesos o anys amb el procés sobiranista, pel seu 'seny' en els articles i vídeos virals. Autor d'un dels llibres que tindrà més èxit aquest Sant Jordi, Antoni Bassas va atraure l'atenció d'un públic nombrós en un acte rodó (fotos de l'acte de Tino Valduvieco) i va explicar nombroses anècdotes de la seva llarga trajectòria a Catalunya Ràdio. El llibre era necessari, i Bassas ens el devia als oients d'aleshores, i a una ciutadania que veurà en 'Bon dia, són les vuit!`una crònica elegant que ajuda a entendre el país, els mitjans públics, les relacions amb el poder i, finalment, una època sense xarxes socials.

Ràdio Calella: El periodista Antoni Bassas creu que els deutes dels mitjans privats limiten la seva independència
Ràdio Calella: Antoni Bassas presenta llibre avui a Calella
Diari Maresme: Antoni Bassas presenta a Calella ‘Bon dia, són les vuit!’
 

       

3 d'abril de 2018

Presentació del llibre d'Antoni Bassas a CalellaLa llibreria La Llopa, Biblioteca Can Salvador de la Plaça i l'editorial Destino us conviden a la presentació del llibre "Bon dia, són les vuit!" d'Antoni Bassas i guanyador del premi Josep Pla 2018. La presentació anirà a càrrec de Saül Gordillo i del mateix autor. Serà divendres, 6 d'abril del 2018, a les 19h, a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça (Plaça de l'Ajuntament, 31, Calella).
 

       

8 de març de 2018

iCat, Premi Estrella Enderrock 2018

Aquest dimecres hem recollit, amb Carles Aledo, director d'iCat, el premi Enderrock Estrella 2018 pel retorn de l'emissora musicial i cultural a l'FM, en una gala celebrada a l'Auditori de Girona.

Catalunya Ràdio: iCat celebra el retorn a l'FM amb Premi Enderrock Estrella a l'esdeveniment musical de l'any.
Enderrock: Tots els guanyadors dels Premis Enderrock 2018
Enderrock: Txarango, grans triomfadors dels Premis Enderrock amb quatre guardons
Diari Maresme: El grup Txarango guanya quatre guardons dels Premis Enderrock 2018
 

       

28 de febrer de 2018

Consum mòbil: clau de l'èxit de l'audiència digital de TV3 i Catalunya RàdioAquests dies Barcelona és la capital mundial del mòbil. Des de l'anterior edició del Mobile World Congress, el mòbil ha superat al PC en l'audiència digital de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. El mòbil és el principal dispositiu d'accés als continguts dels mitjans públics catalans, ja que un 53% dels usuaris que acedeixen al web ho fan des d'un telèfon o tauleta (l'any 2016 la xifra era de 42%). Aquest creixement, coincident amb el conjunt del sector, ha permès que TV3 hagi liderat els darrers 12 mesos el consum de vídeo per internet i que els usuaris de Catalunya Ràdio creixés aquest gener un 128% l'audiència digital en un any.

Veient el creixement del consum des de mòbils, la CCMA està fent esforços per millorar l’experiència dels seus usuaris en aquests dispositius. El 2017 ha estat l'any de la renovació total de les principals aplicacions per a mòbils i tauletes de la CCMA. S'han estrenat les noves apps de TV3, Catalunya Ràdio, 324 i iCat (aviat sortirà la d’Esport3), refent-les de dalt a baix per oferir un accés a l'oferta dels nostres continguts audiovisuals d'una manera més senzilla, intuïtiva i robusta. Les noves apps dels mitjans públics del país són més accessibles, ja que s'hi han afegit subtítols als vídeos i llenguatge de signes als Telenotícies de TV3. També hem incorporat la compatibilitat dels nostres reproductors, tant a la web com a l'app, amb el Chromecast i l’Airplay, perquè els usuaris que tinguin aquests aparells puguin veure els vídeos al seu televisor. 

La renovació de les apps també ha permès tenir una relació més directa amb l’audiència a través de les notificacions de les apps (última hora i contingut rellevant). L'app que més notificacions genera és, per raons òbvies, la del 324, que acumula unes molt bones dades d'audiència i fidelització des de la seva estrena. La CCMA pot lluir que la televisió pública del país és l'única de l'Estat espanyol amb una app que incorpora carnet virtual (l’app de Carnet del Super3). L'esperit innovador als mitjans públics catalans ve de lluny, atès que el novembre del 2014 ens vam convertir en la primera televisió de l’estat a estrenar una web basada en disseny responsiu, que s’adapta als mòbils.

El mòbil és el dispositiu principal de la majoria d’usuaris en el consum d’àudio des de juliol del 2016 de manera ininterrompuda. El 2017 ha estat el primer any que el mòbil és el principal dispositiu en el consum d’àudio del grup d'emissores de Catalunya Ràdio. Del 2016 al 2017 el creixement ha estat del 40% al 51,5%. El conjunt d’usuaris que escolten àudio des de mòbils i tauletes és d’un 68%, de les quals un 73% escolten la ràdio des de les apps i un 27% des de la web.

Pel que fa al consum de vídeos de la CCMA, el telèfon mòbil també és el dispositiu principal de consum des del novembre del 2017. La tendència ha canviat els darrers mesos, i actualment si agrupem els usuaris que veuen vídeo des de mòbils i tauletes sumen un 54% del total. No obstant això, la major part de reproduccions de vídeos encara es fan des de l’ordinador (45%), i un 27% des de mòbils. D’aquestes reproduccions en mòbils, la major part (58%) es fan des de la web, i un 41% des de les apps. Les reproduccions des de mòbils i tauletes sumen un 49% del total, per davant de les reproduccions fetes des d’ordinador.

L'app de TV3 és la que té més usuaris únics mensuals (190.000) d'entre les aplicacions mòbils de la CCMA. El creixement de l'app de TV3 durant el 2017 ha estat del 33% respecte el 2016. La segueix l'app del 324, amb 130.000 usuaris únics mensuals i un creixement del 49% respecte el 2016. L'app de Catalunya Ràdio, amb 90.000 usuaris, ha crescut un 26% respecte el 2016. En canvi, l'app del 324 registra 18 sessions per usuari al mes (arribant a les 34 sessions per usuari del passat octubre), l'apliació de Catalunya Ràdio acumula 14 sessions per usuari al mes (a l'octubre van arribar a les 20 sessions per usuari), i la de TV3 se situa en 8 sessions per usuari al mes. La fidelitat dels usuaris de les apps és molt superior als de la web.

Saül Gordillo i Geni de Vilar, director i adjunta a la direcció de Mitjans Digitals de la CCMA

(Article publicat al blog En sintonia, Comunicació 21 i a Racó Català)
 

       

20 de febrer de 2018

Catalunya Ràdio creix un 128% a internet


 

20 de febrer de 2018

Entrevista a Ràdio Calella TelevisióEntrevista a Ràdio Calella Televisió sobre els mitjans públics catalans.
 

       

19 de febrer de 2018

Debat sobre els mitjans públics a Canet de MarDivendres vaig participar al debat sobre els mitjans públics catalans amb el director de TV3, Vicent Sanchis, i director de l'Agència Catalana de Notícies, Marc Colomer, al teatre del Centru de Canet de Mar, organitzat per Àgora Canet i moderat per Emili Sànchez.
 

       

15 de febrer de 2018

Nova temporada de +CatRàdioDilluns, 19 de febrer, s'actualitza l'oferta del dial digital de Catalunya Ràdio, en què destaquen Adam Martin amb 'Sans i estalvis' i Carles Porta amb 'Tor, tretze cases i tres morts, el podcast', així com un nou programa destinat a mares i pares amb Montse Barcón i Mireia Izard, i un espai d'arquitectura amb Josep Lluís Blàzquez. +CatRàdio es renova amb programes especialitzats sobre salut, música i arquitectura, entre d'altres temes. Una de les apostes de la nova temporada d'aquest entorn, exclusivament digital, és l'estrena de la primera radionovel·la de no ficció de Catalunya Ràdio i de 'Dies de ràdio', en què Santi Carreras posa en valor l'arxiu sonor de l'emissora. Aquest és el dossier en PDF de la segona temporada de +CatRàdio. Se n'ha fet ressò TV3.

TV3: Catalunya Ràdio presenta la nova temporada de +CatRàdio
Racó Català: Catalunya Ràdio aposta pels nous formats digitals
Comunicació 21: La graella digital de Catalunya Ràdio es renova
El Punt Avui: La graella digital de Catalunya Ràdio continua creixent
Catalunya Ràdio: Catalunya Ràdio aposta pels nous formats digitals
Catalunya Ràdio: Adam Martín i Carles Porta, entre les novetats de la nova temporada de +CatRàdio
 

       
<1...34567...404>

fotos

Captures

Divendres, 20 mai.
Més fotografies

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2018, Saül Gordillo     Crèdits