bloc sense fulls

13 de març de 2020

Servei públic de Catalunya Ràdio davant la crisi del coronavirusCatalunya Ràdio ha reaccionat informativament, ha alterat la programació habitual, ha suspès sortides previstes i les visites escolars i de públic a les nostres instal·lacions de Diagonal, 614, i ha adoptat mesures internes organitzatives durant aquesta setmana per la crisi del coronavirus. Es tracta d’una primera reacció davant d’una situació que es preveu molt complicada, excepcional, a tot el país i a nivell global.
 
Els pròxims dies seran crítics i l’afectació del coronavirus ens té a tots pendents de les mesures de prevenció i dels protocols per evitar-ne la propagació. La salut dels nostres professionals i de la població en general està al capdavant de les prioritats. Al mateix temps, la ràdio pública del país té el repte de seguir sent referent informatiu, d’aportar rigor i credibilitat en temps de confusió social i d’intoxicació digital, i hem d’acompanyar la ciutadania responent les preguntes i afavorint el servei públic que caracteritza la nostra feina.
 
És en temps difícils com aquests que el Grup d’Emissores de Catalunya Ràdio té l’obligació de ser més útil que mai a la població i de contribuir a millorar la seguretat, la salut, la convivència i el bon funcionament de la societat gràcies a una informació imprescindible. Hem previst diferents escenaris i hem adoptat mesures tècniques, logístiques i organitzatives internament per intentar garantir aquest servei públic que és la ràdio nacional. Haurem de prendre decisions i de ser més flexibles que mai per blindar el servei públic i garantir la salut dels professionals i evitar riscos.
 
Des de la direcció de Catalunya Ràdio volem agrair la predisposició de tothom i la implicació de tots els departaments i àrees en la gestió d’aquesta crisi. En situacions excepcionals com aquesta és quan apareix el millor de cadascú de nosaltres i, a Catalunya Ràdio, estem a punt per demostrar-ho. Com sempre que l’actualitat i el país ho demana, Catalunya Ràdio està preparada per respondre-hi.
 
Saül Gordillo
Director

       

25 de febrer de 2020

2019, el millor any de consum digital a TV3 i Catalunya RàdioL'any 2019 ha estat el del reforçament de la presència a l'smart TV (TV3) i a les plataformes de podcast (Catalunya Ràdio), així com el del desplegament als assistents de veu. El lideratge sostingut de TV3 com a televisió líder a internet a Catalunya durant tots els mesos del 2019 (de fet, durant 33 mesos consecutius) coincideix amb un altre èxit digital, el de la ràdio, ja que Catalunya Ràdio és líder entre els joves a internet. Per als mitjans públics catalans, el 2019 ha estat un gran any en l'àmbit digital.

Un 46% dels internautes catalans accedeixen als continguts de la ràdio i la televisió públiques, fet que suposa un increment de 5 punts respecte al 2018 (41,3%). La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha aconseguit una audiència digital de 3,2 milions d'usuaris únics mensuals, un 17% més que l'any anterior.

El dia de més audiència digital de la CCMA del 2019 va ser el 14 d'octubre, quan el Tribunal Suprem va difondre la sentència del judici als líders independentistes del procés. Aquell dia el portal dels mitjans públics catalans va atraure 683.000 usuaris únics. Es tracta de la millor dada diària des de l'octubre del 2017. El segon millor dia de consum digital va ser l'endemà de les eleccions municipals del maig, quan es van aconseguir 588.000 usuaris únics. Aquell dia la secció de notícies (324.cat) va fer el seu rècord històric d'audiència, amb 425.000 usuaris únics.

L'any de la televisió connectada

TV3 ha estat líder de les cadenes de televisió a internet a Catalunya, amb una mitjana de 2,1 milions d'usuaris únics (2,6 milions al conjunt de l'Estat). La televisió pública catalana ha estat líder els 12 mesos del 2019, i amb aquest gener del 2020 ja acumula 33 mesos consecutius liderant a Catalunya. El 2019 ha estat l'any de la televisió connectada per a TV3, que aconsegueix un 32% de les reproduccions de vídeo a la carta des de la televisió connectada.La ràdio generalista líder entre els joves i les dones

Les reproduccions d'àudio de Catalunya Ràdio s'han incrementat un 18% el 2019 en relació al 2018. Catalunya Ràdio va aconseguir 37 milions de reproduccions d'àudio en directe i a la carta. La ràdio pública catalana és l'emissora generalista amb un “target” més jove i més femení, ja que un 7,5% de la seva audiència digital té entre 18 i 25 anys. La següent emissora és la cadena Ser (4,4% d'audiència d'aquesta franja d'edat), i la tercera, RAC1, amb només un 2,5%. Mentre que més d'un 60% de l’audiència de les altres ràdios generalistes a internet està per sobre dels 45 anys, a Catalunya Ràdio suposa el 57%, fet que la converteix en l'emissora més rejovenida.

Una altra fita de Catalunya Ràdio durant el 2019 ha estat l'increment de percentatge del seu públic femení (48,1%). Totes les altres emissores generalistes tenen una audiència digital majoritàriament masculina. En el cas de Catalunya Ràdio, té una audiència més equilibrada (52% homes i 48% dones).

La irrupció dels assistents de veu

Per acabar el balanç digital del 2019 cal destacar que al desembre les reproduccions en directe des d'assistents de veu ja va suposar un 3% del total. El servei de directes a l'Alexa d'Amazon es va estrenar el setembre del 2019. El gener del 2020 les reproduccions d'àudios de les emissores de Catalunya Ràdio en directe ja va suposar un 4,3% del total.
 

       

17 de febrer de 2020

Èxit de Catalunya Ràdio pel Dia Mundial de la Ràdio a CatalunyaMés de 150 oients ens van oferir casa seva per anar-hi a fer els programes de Catalunya Ràdio del 13 de febrer, Dia Mundial de la Ràdio. Més de 150 famílies estaven disposades a sacrificar tot un dia i assumir les molèsties tècniques i d'atenció perquè els professionals del seu programa preferit poguessin instal·lar-se a casa seva i emetre des d'allà. Els oients ens obren les portes de casa seva des del 13 de febrer de 2017, el primer Dia Mundial de la Ràdio que la pública catalana celebra tota la jornada fora dels seus estudis, a Diagonal 614 de Barcelona. Des del 2017 fem tota la programació d'aquell dia tan especial a casa dels oients i en indrets certament peculiars. Enguany han estat més de 20 hores d'emissió fora de Diagonal 614, en el que susposa el major desplegament tècnic de Catalunya Ràdio al llarg de l'any i una aposta de recursos, tecnològica i humana que cap altra emissora del país ha aconseguit fins ara superar. És així, doncs, que podem afirmar que el #DiaCatRàdio esdevé una fórmula d'èxit.

Ha estat un èxit per quart any consecutiu. Des de les 6 del matí del 13 de febrer fins a les 3 de la matinada del dia 14, Catalunya Ràdio ha emès ininterrompudament en directe des d'Amposta, Allerod (Dinamarca), Sant Cugat del Vallès, Mollet del Vallès, Gósol, Màlaga, Sant Just Desvern, Lleida, Sant Joan Despí i l'Hospital Clínic de Barcelona. Cap programa des de Diagonal 614 ni cap delegació territorial. Tots els programes del Dia Mundial de la Ràdio des de fora per apropar-nos als oients, per fer-los companyia com mai, i per conèixer-los en un entorn insuperable quant a proximitat.

Aquesta fórmula de moviment, de sortir a fora, de ser amb la gent, de conèixer l'audiència a casa seva, té una potència radiofònica que enguany ha quedat novament demostrada des de primera hora al Poblenou del Delta (Amposta), a la barraca que va construir anys enrere David Monllau, un personatge de les Terres de l'Ebre sense el qual no reconeixeríem el paisatge d'aquest delta tal i com el coneixem. Monllau va construir amb les seves pròpies mans mig centenar de barraques al Delta de l'Ebre, 52 per a ser exactes, incloent-hi la del Poblenou del Delta que el dia 13 va acollir 'El matí de Catalunya Ràdio', amb tot l'equip capitanejat per Mònica Terribas. Una barreja de lament endèmic i d'enorme agraïment per haver-hi anat pel Dia Mundial de la Ràdio va planar a la barraca d'en David, un homenot ebrenc de 80 anys que hauria merescut ell sol un programa sencer de ràdio.

L'actualitat va voler fer coincidir la consellera de Justícia, Ester Capella, a l'interior de la barraca del Poblenou del Delta, davant dels micros de Terribas just en el moment que Jordi Cuixart sortia amb un permís penintenciari del centre de Lledoners cap a la seva empresa. Les taules d'anàlisi d'aquest 'El matí de Catalunya Ràdio' tan especial i sensible amb el territori més castigat setmanes enrere pel temporal Glòria es combinaven amb música en directe a la finca de la barraca, amb visites inesperades i espontànies com la de tots els escolars, i els professors, de Poblenou del Delta, i de tanta altra gent que s'hi va apropar per veure com fèiem ràdio a dins de la barraca d'en David Monllau. També ens va acompanyar l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, molt content per la nostra visita al seu municipi. Va ser una explosió de 'bon rotllo' ebrenc combinat amb reivindicació territorial i curiositat per veure com es fa un programa complex de ràdio –amb connexions amb la roda de premsa de Barcelona per la crisi del Mobile World Congress– a la cuina de la barraca i a l'escalfor d'una llar de foc que feia d'atracció. El 'bon rotllo' radiofònic va esclatar al Delta amb Elisenda Carod, Elisenda Pineda i Charlie Pee, les 'apocalíptiques' d''El matí de Catalunya Ràdio'. Alegria i distensió, concurs per passar-s'ho bé.

El relleu el va agafar Mariola Dinarès, del 'Popap', ni més ni menys que des d'Allerod (Dinamarca), a casa d'una catalana afincada en aquell país, Carme Querol, que cada dia esmorza amb Terribas, dina amb Dinarès, i sopa amb Jordi Costa i Sònia Gelmà. Aquí dinaríem amb Òscar Fernández i Empar Moliner, i soparíem amb Kilian Sebrià i Laura Rosel, però estem parlant de Dinamarca, i ens estem referint a un matrimoni danès-català i dos fills que gràcies a la web i l'app de Catalunya Ràdio segueixen sentint català i segueixen connectats a la realitat catalana. La Mariola va entrar a casa de la Carme i en Thomas i dels seus fills Ian i John per celebrar el #DiaCatRàdio amb el programa que va fer més quilòmetres de tots. L'esclat d'alegria amb què la Carme va obrir la porta de casa a la Mariola va ser un dels moments més emotius de la jornada, una prova més dels forts vincles que molts oients a l'estranger mantenen amb Catalunya Ràdio i els seus professionals, i l'evidència que la ràdio és el mitjà més càlid, proper i familiar.

L'Angelina Torres i el seu marit van obrir les portes de la seva casa de Sant Cugat del Vallès, amb vistes privilegiades al monestir, a l'equip de l'Òscar i l'Empar, que van fer un 'Catalunya migdia' per al record. Fer l'informatiu líder de la ràdio a Catalunya des del menjador d'una casa de Sant Cugat, amb els tècnics asseguts al sofà, envoltats de fotos familiars, objectes personals, llibres del Círculo de Lectores i un mobiliari d'habitatge humil i casolà, allunyat del disseny i la funcionalitat moderna de la casa danesa de la Mariola, apretats entre gent de Catalunya Ràdio, tertulians i visitants, com l'alcaldessa, Mireia Ingla, que es va presentar amb un ram de flors per als soferts acollidors del programa, va ser una experiència inoblidable. Si l'Òscar, com diu l'Empar per antena, és el gendre perfecte de Catalunya, a l'Angelina li va fer patís que el càtering de la ràdio quedés curt, i es va posar a treure menjar de la cuina perquè cap dels allà presents passés gana. Sant Cugat, afortunada per la proximitat amb Barcelona, però també víctima del centralisme informatiu barceloní, va reivindicar-se al #DiaCatRàdio amb uns moments de ràdio memorables de la veu de l'Òscar i l'Empar, que va esdevenir 'okupa' de luxe i amable aliada radiofònica de l'Angelina. 

Sense abandonar el Vallès, però a l'Oriental, i dins mateix de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Catalunya Ràdio va continuar la programació amb un 'Estat de Gràcia' que també recordarem. La perruqueria Imma Amills de Mollet del Vallès es va convertir en estudi de ràdio i perruqueria alhora, en una experiència potent a l'antena per entretinguda, dinàmica i fresca. El president, Roger de Gràcia, i el seu executiu de l''Estat de Gràcia' van governar com mai enmig de la república dels pentinats, els tints i les 'mascarilles'. Si cada tarda escolten el programa a la perruqueria, mai no s'haurien imaginat que un dia podrien escoltar-lo i protagonitzar-lo al mateix temps, convertint perruqueres en amfitriones inèdites d'un #DiaCatRàdio que va tenir oportunitat de comentar amb Patrycia Centeno els pentinats més famosos de l'actualitat política global. Ni La Granjeta d'en Juanjo Sáez supera el caliu de la perruqueria de Mollet del Vallès, que l'endemà va ser portada al diari 'Som Mollet', que titulava 'La ràdio a la 'pelu'', amb una fotografia d'en Roger i l'Oye Sherman.   

A més de dues hores de distància en cotxe, al Berguedà, va continuar la programació de la ràdio pública, que curiosament no té garantida la cobertura en FM a tots els indrets d'un municipi, Gósol, conquerit per l'equip de l''APM?', amb Xavi Carzola i Ernest Codina, però amb la notable absència d'un Joel Díaz lesionat, que va ser substituït per un convidat de luxe, en Peyu. El restaurant El Forn de Gósol es va quedar petit per acollir mig poble, que va concórrer al programa d'humor de Catalunya Ràdio amb una curiositat, admiració i estima evidents. Amb l'alcalde, Lluís Campmajó, ens vam comprometre a intentar resoldre durant aquest any els problemes de cobertura de Catalunya Ràdio al municipi, uns problemes compartits amb TV3 i que depenen de la zona del municipi. La Núria Lagé, oient del programa i propietària del restaurant, ens va rebre generosament i va oferir un pica-pica als veïns que anaven arribant i omplint el menjador convertit en estudi de ràdio. Va ser el públic més intergeneracional de tots els del #DiaCatRàdio, amb nens i gent gran entregades a les 'conyes' de Cazorla-Codina-Peyu, que van tirar d'arxiu recuperant un àudio de quan els militars van aparèixer al poble, el nom del qual, per cert, a vegades no sabien pronunciar amb encert. Gósol, Gosol, Gósol!

El 'Tot costa' va cedir protagonisme al partit de bàsquet del Barça, a Màlaga, amb narració d'Ernest Macià i comentaris tècnics de Carme Lluveras, que van tenir l'encert radiofònic de transmetre l'eliminació blaugrana de la Copa del Rei. Jordi Costa es va instal·lar a casa d'un oient destacat, l'excapità del Barça de bàsquet Roger Grimau, que anava comentant el partit des de casa seva, a Sant Just Desvern, acompanyat del presentador del programa. La intensitat dels últims segons del partit i l'anàlisi de la victòria del València Bàsquet van trepitjar els primers minuts d'un 'Catalunya nit' que es va fer des d'una autoescola de Lleida, fins a on es va desplaçar el seu alcalde, Miquel Pueyo, extertulià del Kilian. Laura Rosel va experimentar amb un nou tertulià que ha esdevingut fenòmen mediàtic i a les xarxes socials de Ponent i arreu, lo @PostureigLleida. L'oient Ignasi Peralta va acollir l'equip del 'Catalunya nit' a l'autoescola San Juan, en una edició del programa que lligava amb la temàtica d'enguany del Dia Mundial de la Ràdio, la diversitat. El testimoni de Nogay Ndiaye, de família senegalesa i nascuda a Lleida, fixava el vincle amb el lema del Dia Mundial d'enguany, però el programa aprofitava la presència física a la capital de Segrià per parlar dels motors que s'escalfaven entre una pagesia que aixeca la veu i, fidels a l'actualitat i aprofitant l'expertesa d'Albert Cuesta, analitzava la sonora cancel·lació del Mobile World Congress de Barcelona.

El programa més televisiu de Catalunya Ràdio, 'El club de la mitjanit', no va voler quedar-se al marge del #DiaCatRàdio, i es va traslladar al plató de TV3 on Toni Soler fa diàriament el seu 'Està passant', que és un espai amb públic. Francesc Garriga i Laia Tudel van fer 'un club' de rabiosa actualitat per la derrota a Màlaga i per la incerta actualitat que acompanya l'equip de futbol, del Barça, acompanyats d'oients i espectadors, rebuts a Sant Joan Despí pels professionals que habitualment apareixen al programa, com Ricard Torquemada i Bernat Soler, de 'La TdT', entre d'altres. Per als oients que van assistir a 'El club de la mitjanit' va ser el #DiaCatRàdio més peculiar, ja que es feia a les instal·lacions de TV3. 

La jornada maratoniana fora de Diagonal 614 es va acabar a les 3 de la matinada, després de dues hores de 'La nit dels ignorants 3.0' que Xavier Solà va oficiar des de l'Hospital Clínic de Barcelona, amb oients i professionals de la salut que fan torns de nit suportables molts cops gràcies a la companya de la ràdio. L'actualitat del coronavirus va convertir la sortida al Clínic en oportuna, i una de les trucades dels oients va ser de la consellera de Salut, Alba Vergés. La proposta de fer el programa a la sala d'actes de l'hospital, que ens va traslladar Xavier Francàs, va ser del tot encertada per la preocupació dels últims dies pel contagi d'un virus que té el món amb l'ai al cor. I la ràdio d'en Solà és la millor aliada per ajudar i fer costat quan l'audiència viu amb l'ai al cor.

Felicitats a tots els professionals de Catalunya Ràdio que, un any més, han aconseguit que el Dia Mundial de la Ràdio sigui un èxit i esdevingui un gran aparador per reivindicar el mitjà i la forta vinculació que té amb la nostra audiència. I gràcies a tots els oients que han ofert casa seva per acollir-nos. Visca la ràdio!
 

       

14 de febrer de 2020

Dia Mundial de la Ràdio 2020


 
Intens Dia Mundial de la Ràdio. Des del Poblenou del Delta fins a Gósol, passant per Sant Cugat del Vallès. Gràcies a tots els professionals de Catalunya Ràdio que han fet possible que tots els programes de la ràdio pública d’aquest 13 de febrer s’hagin fet i emès des de fora dels estudis de Diagonal 614. Hem estat a Amposta, Copenhaguen, Sant Cugat del Vallès, Mollet del Vallès, Gósol, Màlaga, Lleida, Sant Joan Despí i l’Hospital Clínic de Barcelona. La ràdio, amb la gent. Una fórmula d’èxit que vam implantar a Catalunya Ràdio el 2017 i que cap altra emissora ha aconseguit superar.

Catalunya Ràdio: El Dia Mundial de la Ràdio a casa dels oients!
Cugat Mèdia: El 'Catalunya Migdia' instal·la el seu estudi a Sant Cugat per celebrar el Dia Mundial de la Ràdio
TV3: Catalunya Ràdio celebra el Dia Mundial de la Ràdio
TV3: Dia Internacional de la Ràdio: visitem "El matí de Catalunya Ràdio" al Delta
TV3: Enamorats de la ràdio
Nació Digital: Catalunya Ràdio fa parada a Lleida per celebrar el Dia Mundial de la Ràdio
La Xarxa: Enganxa la ràdio
Catalunya Ràdio: Catalunya Ràdio i TV3, també al Conflent
 

       

13 de febrer de 2020

Normalitzar els continguts audiovisuals en català als assistents de veuCatalunya Ràdio ha fet una aposta forta pels assistents de veu. Des del setembre del 2019 les quatre emissores (Catalunya Ràdio, Catalunya Informació, iCat i Catalunya Música) disposen d’una “skill” pròpia al servei de veu Alexa d’Amazon. Escoltar el directe de la ràdio des dels assistents de veu d’Amazon és més fàcil gràcies a la presència genuïna treballada des de Mitjans Digitals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Probablement és una de les aportacions més rellevants perquè el català tingui més presència en els assistents de veu. Escoltar la ràdio des d’aquests “smart speakers”, que cada cop més ciutadans tenen a casa seva, és un dels usos habituals. Ja no cal sintonitzar ni memoritzar freqüències, ja no cal anar provant sort amb el transistor fins a trobar l’emissora que busques. Ara només cal demanar-li verbalment al teu assistent de veu que et posi l’emissora que vols quan ho vols.
 
L’aposta de Catalunya Ràdio per la presència de les emissores públiques de ràdio a Alexa, no només amb el desenvolupant aquestes “skills” pròpies, sinó amb una campanya de màrqueting que incentiva els catalans que tenen aquests assistents intel·ligents perquè els usin per escoltar-nos, és la primera contribució dels mitjans públics a una certa normalització de la presència del català en aquests entorns. Actualment, el tràfic digital a Catalunya Ràdio des dels assistents de veu supera el 6%, una xifra que convida a l’optimisme i demostra que l’estratègia és encertada.
 
És un primer pas, però encara tenim molta feina per fer. De fet, des de Mitjans Digitals de la CCMA estem treballant en dues direccions. La primera, intentar que la prestació d’escoltar el directe de la ràdio es vegi reforçada amb l’opció d’escoltar podcasts i àudios a la carta. S’hi està treballant. La segona, que no només tinguem presència pròpia a Amazon sinó també a Google, ja que actualment ha estat impossible aconseguir tenir reconeixement a Google Home. Esperem que més aviat que tard, Catalunya Ràdio tingui “skill” pròpia a l’assistent de veu de Google. Si encara no ha estat possible no és, en cap cas, per voluntat nostra. El nostre compromís amb el servei públic i amb els continguts audiovisuals de qualitat en català a totes les plataformes possibles fa que perseguim els grans monstres d’internet per col·locar el nostre contingut al servei de qualsevol usuari.
 
La presència de Catalunya Ràdio a l’Alexa d’Amazon des del setembre del 2019 va ser la continuïtat d’una primera irrupció des dels mitjans públics catalans en aquesta plataforma. El novembre del 2018 vam fer realitat que els usuaris de l’aleshores novíssim servei de veu d’Alexa disposessin de les darreres notícies directament amb la veu, sense necessitat d’escriure o tocar cap pantalla. A través dels altaveus intel·ligents d’Alexa, des de la tardor del 2018 els usuaris ja podien consumir notícies en català a través d’àudio i de vídeo, en el cas dels assistents amb pantalla. Malgrat les limitacions pressupostàries, l’estratègia fixada des de Mitjans Digitals de la CCMA ha permès convertir TV3 i Catalunya Ràdio en mitjans capdavanters al país amb la presència de continguts informatius de qualitat. Gràcies a TV3 i Catalunya Ràdio, els usuaris d’Alexa –i desitgem que també de Google Home aviat– poden consumir informació en llengua catalana. El nostre objectiu és que la ràdio i la televisió públiques segueixin sent un motor en innovació tecnològica i que garanteixin la normalització del català en els nous productes i eines que treuen al mercat els grans monstres d’internet i tecnològics.
 
Els assistents virtuals, que aquestes últimes setmanes susciten un cert debat públic sobre l’impacte que poden tenir sobre la llengua catalana i el repte que tenim com a societat per adaptar-nos a aquests entorns nous, globals i dinàmics, tenen la capacitat d’interactuar amb la veu, reproduir música o podcasts, un format on precisament la ràdio pública està aconseguint èxits d’audiència digital amb continguts com “Crims” o “Adolescents iCat”, per citar-ne només un parell dels molts que tenen un públic fidel.
 
Recordar esdeveniments a l’agenda, fer consultes per aclarir dubtes o ajudar els menuts a fer alguna tasca per a l’escola, escoltar ràdio i música, però també saber el resultat del teu equip de futbol o conèixer en temps real la previsió meteorològica dels professionals de TV3 i Catalunya Ràdio són algunes de les infinites prestacions. Per a nosaltres, representen una evolució en els serveis d’informació, també en l’entreteniment, amb una clara tendència a l’alça segons ens indiquen les mètriques.
 
Per aquest motiu, des de la ràdio i la televisió, amb l’impuls estratègic i efectiu dels Mitjans Digitals de la CCMA, oferim contingut i continuem treballant per reforçar-hi la presència i assegurar que els usuaris, visquin on visquin, puguin accedir a continguts audiovisuals en català a les noves plataformes. Al portal web de la CCMA s’ha creat un espai a la pestanya “Com veure’ns i escoltar-nos” on s’explica com es pot accedir als continguts de TV3 i Catalunya Ràdio des dels assistents de veu. Esperem poder anar ampliant aquest espai.
 
Saül Gordillo
Director de Catalunya Ràdio i dels Mitjans Digitals de la CCMA
 

       

12 de febrer de 2020

Estudi 17 de Catalunya RàdioDes de dimarts, Catalunya Ràdio disposa d’un nou estudi, el 17. Es tracta del primer estudi de la ràdio pública instal·lat fora del centre de treball de Barcelona i de les delegacions territorials. També és el primer estudi de la ràdio pública en un museu, en un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, al Vapor Aymerich, Amat i Jover, una antiga nau tèxtil de Terrassa i una de les fàbriques més emblemàtiques del modernisme català. Catalunya Ràdio ha cedit el material al museu i també ha format els seus monitors perquè treguin el màxim profit en els tallers de ràdio que faran amb els estudiants i visitants d’aquest equipament cultural, que anualment supera les 160.000 persones.
 
Acostar i popularitzar la ràdio entre els joves i intentar despertar l’interès per aquest mitjà i pel nostre ofici formen part del propòsit del nou estudi de Catalunya Ràdio. El director del museu, Jaume Perarnau, ha sabut veure-hi una oportunitat, de tal manera que la visita a l’espai radiofònic no sigui només una consulta als plafons i les pantalles interactives i l’observació dels materials històrics exposats. Amb l’estudi 17 del Grup d’Emissores de Catalunya Ràdio, la visita a l’espai serà més rica i participativa, fins al punt que es podran generar continguts radiofònics i penjar-los com a podcast a la web del museu. L’estudi permet gravar i emetre ràdio en directe. Els visitants podran descobrir com funciona un estudi de ràdio avui en dia, i a la mostra sobre l’evolució d’aquest mitjà de comunicació des de finals del segle XIX fins avui s’afegirà informació sobre Catalunya Ràdio.
 
Proximitat, divulgació i activitats educatives i familiars. Una aposta, la de l’estudi 17, que forma part de l’ADN de Catalunya Ràdio i que també està al servei d’altres emissores públiques que ja s’han interessat per emetre algun programa des del museu. Més enllà d’explicar la història d’un mitjà que té una vitalitat envejable, el nou espai anomenat Ràdio mNACTEC oferirà una experiència immersiva al món de la radiofonia. Probablement, l’experiència pot despertar noves vocacions professionals, i fer-ho de la mà d’una marca com la de Catalunya Ràdio.
 
“L’apocalipsi del matí de Catalunya Ràdio”, amb Elisenda Carod, Elisenda Pineda i Charlie Pee va estrenar, en directe, aquest estudi 17, amb la participació de dos concursants vallesans, el meteoròleg Francesc Mauri, veí de Terrassa, i l'actor Marc Balaguer, veí de Sabadell. Públic a l’interior de l’estudi i a l’exterior, i l’assistència del propi director del museu, Jaume Perarnau, del regidor d’Economia Social i Innovació, Universitats, Turisme i Projectes Audiovisuals, Josep Forn, i de la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Elsa Ibar, van completar una estrena exitosa d’aquest nou espai.
 
Cal agrair a tots els professionals de Catalunya Ràdio i de la CCMA que han fet possible que un material fins fa poc operatiu a Diagonal 614 de Barcelona estigui des d’aquest dimarts a disposició d’un equipament cultural públic que sabrà esprémer al màxim aquest estudi per seduir els visitants.
 
Diari de Terrassa: El mNACTEC inaugura un nou espai dedicat a la ràdio
Nació Digital: «L'apocalipsi» de Catalunya Ràdio inaugura l'espai Ràdio mNACTEC de Terrassa
La Vanguardia: Catalunya Ràdio inaugura nuevo estudio del Museo de la Ciencia y la Técnica
 

       

4 de febrer de 2020

Remigi HerreroHa mort Remigi Herrero. Exregidor socialista de Mataró en l’època de l’alcalde Manuel Mas. En Remi era una bona persona. Vaig tractar-lo fa molts anys quan treballava a la redacció d’El Punt del Maresme, al Camí de la Geganta de Mataró. Parlar amb ell era imprescindible per entendre què passava a Mataró. Era el regidor millor connectat amb el carrer, amb les entitats, amb els barris. El millor complement polític i de gestió de Manuel Mas, de perfil més intel•lectual i institucional. 

En Remi, a qui els Maulets van obsequiar un any amb un pastís a la cara anant a L’ofici de Les Santes, era el PSC més popular i obrer, més vinculat al votant de la immigració gràcies al qual Manuel Mas anava acumulant majories (algunes absolutes) i victòries electorals. Afable, simpàtic, llegit i peculiar, en Remi era professor i després del seu llarg pas per la política municipal mataronina (també va arribar a ser diputat del PSC al Congrés, amb bufanda blanca) no va tenir cap problema de tornar a classe. Una mica com Joan Antoni Baron. Servidors públics gens aferrats als càrrecs i al•lèrgics als seus privilegis. 

D’en Remi recordo moltes converses, una enorme disponibiltat per atendre els periodistes, alguns dinars memorables, i, sobretot, dos objectes que el caracteritzaven, a part de la mítica bufanda blanca. El primer objecte, la seva mariconera. Era com una extensió del seu cos. Hi duia de tot. Era l’època dels mòbils no intel•ligents. Ell i la mariconera eren ‘smart’, però el mòbil no. L’altra peça que l’acompanyava habitualment era la bicicleta. Cada cap de setmana l’agafava, molts cops acompanyant l’alcalde Mas en els seus periples per les carreteres de la comarca. En Remi era un ciclista, d’aquells ciclistes de panxa prominent que omplen les nostres carreteres els caps de setmana. 

Ha estat fidel al seu partit, el PSC. Ha estat fidel als seus alcaldes, i si no que li ho preguntin a Manuel Mas o ara a David Bote, que és gairebé com un fill per a ell. Ha estat fidel a la seva ciutat d’origen, Rueda, i sobretot des que hi va arribar, a la seva ciutat d’adopció, Mataró. La capital del Maresme no s’entendria, sobretot la seva transformació resultat dels successius ajuntaments democràtics, sense l’entusiasme i l’entrega del regidor i del ciutadà Remi Herrero. Descansa en pau, Remi.

Saül Gordillo
Periodista. Exdirector d’El Punt del Maresme
 

       

31 de gener de 2020

Crims i Adolescents iCat, dos casos d'èxit de contingut audiovisual 360 graus i 'digital first'Aquest dilluns els espectadors de TV3 descobriran la sèrie 'Crims'. S'endinsaran en crims reals del nostre país, amb víctimes i delinqüents amb nom i cognoms, casos que formen part del nostre imaginari, que en el seu moment van ser titular als diaris que fullegàvem, van ser notícia a la ràdio que escoltàvem i a la televisió que miràvem. Els espectadors de TV3 s'encisaran amb històries truculentes de casa nostra, i ho faran amb la narració insuperable de Carles Porta. Quan es plantin davant de la pantalla, quedaran impressionats per la qualitat dels capítols, amb una realització d'altíssima qualitat, d'una modernitat espectacular que contrasta amb les imatges d'arxiu d'aquells crims que, en el seu dia, ens van impactar o espantar. Probablement una part de l'audiència televisiva de 'Crims' desconeixerà que la nova sèrie de 'true crime' de TV3 sorgeix del pograma de Catalunya Ràdio del mateix nom i dirigit i presentat pel mateix Porta. Probablement una part dels espectadors ignoraran que 'Crims' els impactarà a la televisió gràcies a l'èxit previ, un èxit rotund i inqüestionable, del programa radiofònic i, especialment, del podcast de la ràdio pública. Probablement una part dels espectadors i també dels oients i dels usuaris de la versió sonora de 'Crims' desconeix que la coreografia completa d'aquest producte es culiminarà, ben aviat, a les llibreries amb un volum que també duu el títol de 'Crims', i que recull els casos emesos per la ràdio.

No existeix, avui a Catalunya, cap contingut audiovisual més 360 graus que aquest. Segurament si en lloc de dir-se 'Crims' i d'estar centrat al nostre país, i d'estar emès per la ràdio pública i ara per la televisió catalana, segurament si el programa dugués un títol en anglès i tractés d'assassinats llunyans, segurament aleshores aquest contingut seria estudiat en facultats i esmentat en conferències sobre comunicació audiovisual i digital com un exemple a seguir. La ràdio pública ha estat pionera en aquest àmbit, el del 'digital first' i el 360 graus. Perquè 'Crims', i també altres continguts de Catalunya Ràdio com 'Revolució 4.0' o 'Adolescents iCat', han nascut en l'entorn digital, han evolucionat a l'FM i, ara finalment, han fet el salt a la televisió. D'això se'n diu 'digital first'. Tant el podcast 'Tor, tretze cases i tres morts', com 'Revolució 4.0' de Xantal Llavina i 'Adolescents iCat' de Roger Carandell han aparegut primer a la web i l'app i després han assaltat els mitjans tradicionals (ràdio i televisió), amb derivades de 360 graus com el paper (el llibre de 'Crims' i també el d'Adolescents). Però el gran encert és que aquest pas a la televisió no ha suposat renunciar a l'aposta digital, tot el contrari.La grandesa de 'Crims' és que té una audiència fidel, enganxada al contingut, amb més de 300.000 reproduccions. És una audiència transversal generacionalment parlant. En canvi, 'Adolescents iCat', que s'emet a iCat i també a Catalunya Ràdio per FM, té una audiència més circumscrita a una franja d'edat. En tots dos casos, tant amb 'Crims' com amb 'Adolescents iCat', la dependència i sintonia de l'audiència amb el contingut és total. Hi ha una comunitat a l'entorn d'aquests programes. Aquesta fidelitat, però, no ens ha dut a menystenir un dels eixos de la línia d'actuació de la direcció de la ràdio pública: situar l'oient, l'usuari, en el centre de les nostres decisions. Això vol dir, generar i distribuir el contingut pensant en com el consumeix l'usuari. Això vol dir no pensar un contingut de ràdio només per la ràdio convencional, l'FM, sinó concebre'l per a ser consumit en els dispositius que usen habitualment els usuaris.

En el cas del nostre 'Adolescents iCat', des del primer dia emetem el contingut en directe per YouTube i a Instagram, atès que els joves utilitzen bàsicament aquestes xarxes per escoltar, o veure, si se'm permet l'expressió, la ràdio. Els joves són a YouTube i a Instagram i el gran programa dels mitjans públics catalans adreçat a aquest públic es penja directament en aquestes plataformes, a més de la web i la pròpia app, esclar. Així hem aconseguit arribar a nous usuaris, nous oients o espectadors, d'aquest programa que sacseja cada dia els joves del nostre país. Els sacseja i els fa pensar. Per triomfar amb l'aposta per l''entre hormona i hormona, neurona', hem estat valents amb el 'digital first' i no l'hem reduït a una difusió a la nostra pàgina web o app, sinó que hem innovat apostant per les xarxes socials on són els joves.

Youtubers, tiktokers, instagramers, influencers... tots els referents d'aquest món digital vertiginós i addictiu per als joves, apareixen a la ràdio pública a través de les xarxes socials, la web, l'app i l'FM. Però recentment hem acabar de reblar el clau i hem dut 'Adolescents iCat' a la televisió, al Canal 33, en una aposta que té a veure amb les sinergies internes entre ràdio i televisió pública, però que també té a veure amb la potenciació del que anomenem 'ràdio visual'. Des que el passat setembre vam estrenar l'estudi 2 de Catalunya Ràdio, que és l'estudi habitual d'iCat, amb quatre càmeres, un espai per a actuacions en directe i una distribució innovadora del que tradicionalment era un estudi de ràdio, hem aconseguit que molts oients no escoltin la ràdio sinó que la mirin en la pantalla del seu ordinador, mòbil o tauleta.

Cada dia fem ràdio visual, això vol dir imatge i so, això també vol dir un 'video wall' a l'estudi que actua com a pantalla per enriquir el contingut o generar motiu de conversa a l'estudi. Cada dia, des de la ràdio pública innovem amb 'Els experts', a la web, l'app, Facebook, Instagram i YouTube. Cada dia, penjem el contingut dels 'Adolescents iCat' en el format multiplataforma esmentat. Però cada setmana fem el mateix, amb la complexitat que això suposa, amb 'Generació digital', d'Albert Murillo, que s'ha enriquit gràcies a l'estudi d'iCat i des que ha fet el pas de Catalunya Ràdio a iCat. També cada setmana penjem, amb l'aposta de ràdio visual, el programa per a pre-adolescents 'iCat Kids', que presenta Pau Guillamet.

Els mitjans públics tenim el mandat d'adreçar-nos als joves. Però aquest mandat és impossible de complir sense una estratègia digital clara i valenta. Just l'estratègia que estem aplicant a Catalunya Ràdio i des dels Mitjans Digitals de la CCMA. 'Digital first' i 360 graus. Una combinació exitosa i de la qual ens sentim molt orgullosos i que mereix una felicitació a tots els professionals que cada dia la fan possible i la fan créixer. Enhorabona!
 

       

23 de gener de 2020

Proximitat i servei públic: orgull de Catalunya RàdioCatalunya Ràdio ha demostrat la seva capacitat de reacció, la proximitat amb els oients, la seva presència arreu del país, en els focus més rellevants de la notícia, i el seu compromís sòlid amb el servei públic durant la cobertura del temporal Gloria. Vull reconèixer i agrair, una altra vegada, la dedicació i entrega de tots els professionals dels Serveis Informatius i dels programes diaris, de tot l’equip digital, de tots els serveis tècnics, de producció i de tots els companys i companyes que, d’una manera o d’una altra, fan possible que decisions ràpides esdevinguin realitat canviant la programació habitual i mobilitzant-nos allà on cap altre mitjà ni cap altra emissora són capaços d’arribar. 
 
Tothom sap que Catalunya Ràdio és garantia de rigor, presència territorial, fiabilitat a l’antena i a les xarxes socials i proximitat amb els afectats pel temporal Gloria quan fa una estona que escolta la nostra ràdio o pocs segons que fa scroll a la nostra web i app o repassa el timeline o el mur de les nostres xarxes des del mòbil o l’ordinador. Aquesta potència informativa és una obligació, un mandat. Però és en situacions excepcionals com les viscudes aquesta setmana que es percep que els nostres professionals entomen l’obligació i assumeixen el mandat de servei públic amb entrega, passió i un enorme coneixement del mitjà, del país i de la gestió de situacions complexes i compromeses. 
 
Hem informat per la ràdio convencional i per tots els suports digitals al nostre abast (els propis i els externs). Hem canviat la programació habitual els dies més crítics del temporal, hem traslladat tot el contingut i la informació de servei i ens hem obert a la participació dels ciutadans de manera àgil i exemplar (denunciant les “fake news” i garantint la nostra credibilitat) a la web, l’app i les xarxes socials. Hem recorregut quilòmetres i hem donat veu a fonts oficials, de manera prioritària, però també als afectats i als portaveus d’entitats, empreses, institucions i col·lectius més perjudicats per un temporal agressiu de vent, pluja, neu i mala mar com alguns mai no havíem vist fins ara.
 
Veníem d’una setmana especial amb tot l’equip del “Catalunya migdia” fent territori a Girona, Tarragona (just l’endemà de l’explosió de la Canonja, a la petroquímica) i Lleida. I aquesta setmana hem dut el “Catalunya migdia” a Figueres i Deltebre, i el “Catalunya nit” a Girona i Vilassar de Mar. Les nostres delegades i tots els redactors s’han mullat per ser arreu, per ajudar la població amb informació que fa servei i que probablement també salva vides. 
 
Aquesta cobertura física pel país, aquesta presència radiofònica i digital ambiciosa, aquest ampli desplegament i la bona feina dels equips de tots els programes de Catalunya Ràdio i del canal de notícies Catalunya Informació demostren que estem complint amb un dels propòsits de la direcció a l’inici de la temporada 2019-2020. El repte era posar l’oient, l’usuari, el ciutadà al capdavant, en el centre de les nostres decisions. Pensar en l’usuari i l’oient.
 
Entendre això és bàsic per comprendre què és un mitjà de comunicació públic al segle XXI. Ser capaços de superar inèrcies i adaptar-nos a aquesta manera de reaccionar i treballar és la millor manera d’estar a l’altura d’aquesta ràdio pública excel·lent que fem dia rere dia. I, especialment, en situacions excepcionals i intenses com les d’aquestes últimes hores i dies, viscudes en pròpia pell. 
 
Vull agrair la vostra feina, el vostre compromís i la qualitat de la vostra tasca al servei d’una Catalunya Ràdio competitiva, lligada al servei públic i vinculada a la proximitat dels nostres oients i el nostre país.

Saül Gordillo
Director de Catalunya Ràdio
 

       

23 de desembre de 2019

Èxit de les transmissions castelleres i de la setmana del teatre de Catalunya Ràdio

Divendres, 20 de desembre, a la comissió de control a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) al Parlament de Catalunya vam valorar la primera temporada de les transmissions castelleres a Catalunya Ràdio, la setmana del teatre a la ràdio pública, la millora de la cobertura en FM a El Perelló (Baix Ebre) i els bons resultats de l'estratègia digital pensada per captar públic jove.
 

       
<1...34567...414>

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2020, Saül Gordillo     Crèdits