bloc sense fulls

15 de juliol de 2015

Carlos Scolari

Carlos Scolari i Maurizio Poletto.

SCOLARI, Carlos @cscolari (Rosario, Argentina, 1963). Professor titular del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), on imparteix un parell d’assignatures de grau i postgrau dedicades a la comunicació digital (Anàlisi de missatges en mitjans interactius, Cibercultura i Comunicació, etc.) La seva recerca està orientada a l’evolució de l’ecosistema de mitjans i nous formats, com les narratives transmèdia. “Les transformacions de l’ecosistema de mitjans són fascinants. Com sempre dic als meus alumnes: aquest és un bon moment per treballar o investigar la comunicació. És com ser enginyer a Manchester l’any 1800 o escultor a Florència el 1520.” Scolari va començar a la xarxa el 1995. “Al principi va ser l’hipertext. El 1995 vaig publicar a Itàlia un ‘hipertext sobre l’hipertext’: l’Hyperbook. Vam presentar el floppy disc al Saló del Llibre de Torí. Durant el saló un autor de l’editorial em va dir: ‘He vist un software nou: Netscape. És una interfície gràfica per navegar a la xarxa’. Un any després vaig obrir la meva primera pàgina web amb un proveïdor italià: la Hyperpage. Encara recordo l’adreça: www.kweb.it/hyperpage. La Hyperpage era una continuació de l’Hyperbook: un repositori d’articles sobre les cibercultures, l’hipertext i les interfícies digitals. Vaig incloure articles de molts autors, des del ciberfilòsof Pierre Levy fins al professor Xavier Berenguer, de la Universitat Pompeu Fabra. El text de Berenguer era un clàssic: Escriure programes interactius. Introducció al projecte i escriptura multimèdia (1997). Mai hauria pensat que, quinze anys després, jo mateix seria professor a la UPF! Fa un parell d’anys Vicent Partal em va dir que era un lector de la 'Hyperpage'. Era un moment apassionant: la xarxa era la 'new thing' que tothom volia explorar i la revista 'Wired' —dirigida per Kevin Kelly—, la nostra Bíblia.

El 1998 vaig obrir una pàgina personal que encara tinc (www.modernclicks.net) que es presenta com una combinació de ‘cv’ online i repositori dels meus articles, entrevistes i llibres. A més, tinc dos blogs: www.digitalismo.com (des de 2005 amb Hugo Pardo Kuklinski) i www.hipermediaciones.com, un blog més acadèmic sobre ecologia i evolució dels mitjans de comunicació. 'Digitalismo' va ser nominat entre els millors blogs en espanyol en l’edició 2007 del premi The Bobs, organitzat per Deutsche Welle.” Scolari ha publicat nombrosos articles, capítols i llibres sobre la comunicació digital. Una llista de les publicacions apareix a www.modernclicks.net. Abans de la UPF, va estar a la Universitat de Vic (2002-2008), on va participar en l’organització de l’eWeek-Setmana Digital a Vic, un esdeveniment amb la presència de moltes figures internacionals, des de Howard Rheingold fins a Kevin Kelly i Pierre Levy.

(Carlos Scolari és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


       

14 de juliol de 2015

Miquel Saperas

miquelsaperas

SAPERAS, Miquel @miquelsaperas (Cornudella de Montsant, 1974). Dissenyador gràfic i administrador d’Avellana Digital, que va néixer el 2002 a Reus reivindicant que des del Camp es podien llançar projectes web i multimèdia interessants. El 2003 va crear el projecte intern SMS Català per comercialitzar tons i logos per a telèfons mòbils (melodies de cultura popular, grups i autors del país, etc.). L’any següent va posar en marxa la botiga en línia Productes de la Terra, que col·labora amb entitats i col·lectius creant imaginari i simbologia independentista i introduint productes culturals com pel·lícules, jocs, llibres i música en català. També ofereixen entrades per a esdeveniments culturals, en un intent de convertir-se en el serviticket de l’independentisme. Productes de la Terra crea línies de productes nous, no necessàriament polítics, però sempre en català i vinculats al territori, com samarretes de cims i muntanyes dels Països Catalans o relacionats amb la cultura del vi. Més de 3.000 referències de material propi i de tercers, ja que col·laboren amb una vuitantena d’entitats. Curiosament, Productes de la Terra ha fet el salt de la xarxa al carrer, amb l’obertura de dues botigues oficials pròpies, a Mataró i Gràcia.

(Miquel Saperas és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


       

13 de juliol de 2015

Mario Santinoli

SANTINOLI, Mario (Milà, Itàlia, 1946). Va ser el director tècnic d’El Periódico de Catalunya durant els anys noranta, l’època de major impuls a l’edició electrònica i versió digital del diari, així com el projecte de tauleta NewsPad de 1995, un parell d’anys abans de l’inici de la bombolla de les puntcom. El director d’El Periódico, Antonio Franco, i Mario Santinoli van presentar “el diari del futur”, una espècie d’embrió de les tauletes actuals. Visionari i avançat al seu temps, el NewsPad era el diari multimèdia en suport electrònic, portàtil, tàctil i sense fils. Es va presentar l’octubre de 1997, després d’aconseguir el suport de la Comissió Europea. Oferia continguts en vídeo, àudio i animacions, en un tamany DIN A-4, de pes lleuger. Era un “miniordenador capaç de rebre a qualsevol lloc els continguts del diari a través de les ones hertzianes o la xarxa telefònica”, de tal manera que les notícies s’actualitzaven constantment. “Aquest és un projecte que s’ha de contemplar a 10 o 15 anys vista”, afirmava Santinoli el 1997.

(Mario Santinoli és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


       

12 de juliol de 2015

Manel Sanromà

Philips Smart City Expo

SANROMÀ, Manel @manel_sanroma (Tarragona, 1956). Fundador de TINET (servei de la Diputació de Tarragona que ofereix serveis telemàtics als ciutadans de la demarcació), va ser membre de la Internet Society, va presidir el seu Capítol Català (ISOC-CAT) i va ser un dels promotors del domini .cat, fent tàndem amb Amadeu Abril a l’hora d’influir en els dos més alts organismes de la xarxa: ISOC i ICANN. És amic personal de Vinton Cerf, un dels pares d’Internet, a qui va convidar de la mà de la Generalitat perquè conegués Catalunya. Fins a les passades eleccions municipals ha estat el gerent de l’Institut Municipal d’Informàtica de l’Ajuntament de Barcelona. Sanromà és un dels protagonistes de Nació.cat, llibre sobre l’obtenció del domini .cat.

(Manel Sanromà és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


       

11 de juliol de 2015

Valero Sanmartí

SANMARTÍ, Valero [Viquipèdia] És el nom d’un personatge que manté el blog Jo només follo a pèl i autor del llibre 'Jo només il·lumino la catalana terra' (2013), on es presenta així: “Valero Sanmartí és l’únic messies de la història amb la cara de Tom Selleck i una polla bífida. Als anys 90 s’enriqueix traficant amb esclaus agrícoles a Lleida i organitzant timbes il·legals de Warhammer. El 2008 es jubila per dedicar-se a l’erudició, el sexe tirànic i el consum de farlopa. En el temps lliure, escriu el revolucionari blog 'Jo Només Follo a Pèl'. Cinc anys més tard, al zenit de la seva fama, mor en estranyes circumstàncies”.

(Valero Sanmartí és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)


       

10 de juliol de 2015

Els matins de TV3 amb Baños, Oranich i MercaderAquest divendres he participat a la tertúlia d'Els matins, el programa que presenta Lídia Heredia a TV3, amb Magda Oranich, Antonio Baños, Jordi Mercader, la il·lustradora Raquel Gu i, en el tram final, Maria Jesús Larios, adjunta al síndic de greuges per defensar els drets dels menors

       

10 de juliol de 2015

Comiat de Xavier Graset de L'oracle

Aquest divendres he participat a la tertúlia de L'oracle de Catalunya Ràdio amb Jaume Sisa, Donat Putx, Pau Canaleta i Joan Botella. Ha estat un programa molt especial pels tertulians, però especialment emotiu pel comiat de Xavier Graset d'aquest programa. La propera temporada presentarà el debat nocturn del 2324 a Televisió de Catalunya. Aquest és l'àudio del programa.


       

10 de juliol de 2015

Carlos Sánchez Almeida

2014_03_25_ Tono Carbajo_ Desobeim14_05

SÁNCHEZ ALMEIDA, Carlos
@bufetalmeida (Barcelona, 1962). Advocat especialitzat en Internet i l’entorn digital. Ha estat membre de FrEE (Fronteras Electrónicas), organització dedicada a la defensa dels drets civils a Internet. Col·labora en diversos mitjans digitals i ha impartit classes i conferències sobre aquesta matèria en molts fòrums. És un dels referents jurídics del món 'hacker' i de moviments com el dels indignats. És autor del llibre 'Todo está en venta. Globalización, Internet y Derechos Humanos' (2000), i d’articles com 'La defensa penal en los procesos por delitos informáticos' (2001), 'La Ley de Internet: régimen jurídico de los Servicios de la Sociedad de la Información' (2002), 'La erosión de la privacidad' (2002), 'El cerco a la libertad' (2008), i de l’antologia de conferències, anàlisis i articles d’opinió 'República Internet'.

(Carlos Sánchez Almeida és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l'índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)

       

9 de juliol de 2015

La Rambla de BTV amb García, Vivas, Martí, Elvira i PuigneróAquest dimecres he participat a La Rambla, el programa que dirigeix i presenta Daniel Domenjó a BTV, amb Esperanza García, Esther Vivas, Nerea Martí, David Elvira i Jordi Puigneró. Aquest és el vídeo de la tertúlia.

       

9 de juliol de 2015

La llista civil i La Banda Impossible

Secretariat ANC al Canet Rock 2015

Dissabte a la nit va actuar a Canet Rock una barreja de músics de grups catalans sota el nom de La Banda Impossible. Una actuació inèdita de Natxo Tarrés, Roger Farré i Oriol Farré (Gossos), Jofre Bardagí (Glaucs), Quim Mandado (Sangtraït), Cris Juanico (Ja T'ho Diré), Lluís Gavaldà i Joan Reig (Els Pets), Pemi Fortuny i Pemi Rovirosa (Lax'n'Busto) i Eduard Font (Glaus i Sopa de Cabra). Lluny de l'escenari, en una taula del recinte d'Estrella Damm, membres del 'secretariat nacional' de l'Assemblea disfrutaven de la nit d'estiu prenent alguna cervesa mentre discutien quina resposta donaria l'entitat al president Artur Mas.

(Llegiu l'article sencer publicat a El Periódico de Catalunya, també en castellà)


       
<1...34567...376>

darrers comentaris

fotos

vídeos

documents


traductorfollow us in feedly

Saül Gordillo
  • ESTIGUES AL DIA!

  •    


© 2015, Saül Gordillo     Crèdits